LENNNA — 21. 9. 2008 20:08

Hledám recept na nějakou dobrou bábovku - podělíte se o své recepty?
Pamatuji si, že jsem někde jedla výbornou nějakou piškotovou - mokrou... tu bych nejradši.
Poradíte?

Bety — 21. 9. 2008 20:30

To byla jistě "šlehačková", protože piškotová je suchá...

Šlehačková bábovka


4    vajíčka
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 šlehačka – 250 ml
1 prášek do pečiva
1 a 1/2  hrnku hladké mouky

Vajíčka a cukr ušleháme,
přidáme šlehačku a postupně přidáváme hladkou mouku a prášek do pečiva.

Upečeme pomalu na nižší teplotu v bábovkové formě – zpočátku teplota tak 180,
Na dopečení můžeme přidat. Jinak by se opekla rychle shora a uvnitř by byla syrová.

Můžeme opatrně vyklopit – nebouchnout s ní, podívat se jestli je zdola upečená a když není, vrátit do formy a do trouby.

Můžeme také přidat nasekané ořechy, nebo jablka nakrájená na malé kousky, nebo kandované ovoce, rozinky…..

Když nemáme doma šlehačku, vytvoříme 250 ml směsi z mléka a oleje, tak aby mléka byly 2/3 a oleje 1/3 .

Toto je množství na jednu bábovku.
Můžeme plnit do papírových košíčku na muffiny – pokud nemáme muffinovou formu, je lepší dát dva košíčky do sebe.
Na jeden plech muffinů stačí polovina dávky.

Namísto hladké mouky můžeme použít i polohrubou – bábovka bude mít úplně jinou chuť.

Namísto prášku do pečiva můžeme použít kypřící prášek do perníku – budeme mít zase úplně jinou bábovku.

LENNNA — 21. 9. 2008 20:34

Bety, děkuju :supr:!
Aha, tak jsem si to možná špatně spojila dohromady :), protože už to je dávno - mám ráda piškotové těsto nebo "beránkové" (nevím, jestli je také z piškotu nebo jiné), ale zároveň jsem si pamatovala, že právě byla dobrá mokrá!
Děkuji za recept, určitě vyzkouším! :godlike:

666salome — 21. 9. 2008 20:48

Mám ráda tvarohovou olejovou a pak jednu té říkáme tetina :lol: ale musím pohledat recepty jestli budeš ovšem chtít :gloria:

erace — 21. 9. 2008 21:02

My máme rádi tvarohovou -taky není suchá, jen se peče dosti dlouho ale příprava je jednoduchá. Recept: Tvaroh měkký,20 dkg Hery, 25 dkg krystal. cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 30 dkg polohrubé mouky, kypřicí prášek do pečiva. Heru v míse rozetřít  s tvarohem, přimíchat žloutky, cukr, vanilk.cukr. Prášek do pečiva promíchat důkladně do mouky- společně přidat do hmoty. Těsto je velmi husté. Našlehat bílky a přidat do těsta. Pořádně vymazat formu a vysypat hrubou moukou. Peče se velmi pomalu při 160 stupních. Pokud máte rádi, můžete samozřejmě přidat kakao. Po vyndání z trouby nechat chvilku vychladnout a pak teprve vyklopit z formy.

eremuruss — 21. 9. 2008 21:19

Mam v receptech,prezidenskou,citronovou trenou,kynutou,olejovou,makovou,s vajecnym konakem,margotovou.Tak si vyber kterou chces napsat ja te je sem napisu.Vsechny jsem vyzkousela ta kynuta je z dob moji babicky.Deti maji nejradci prezidenskou ja tu citronovou.

Judyna — 21. 9. 2008 21:24

Z těch "mokrých" bábovek mi nejvíce chutná olejová bábovka: 2 hrnky polohr. mouky. 1 hrnek cukru krupice,1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje , 3 vejce,1 prášek do pečiva, špetka soli. V mléce rozpustím cukr, po zchladnutí přidám vajíčka (rozkvedlaná) a špetku soli. Mouku dám do mísy a rozmíchám v ní  prdopeč. Pak přiliju směs a pořádně zamíchám. Nalít do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Rychlá, dobrá, mokrá.

evicak — 22. 9. 2008 9:12

Taky dobrá,olejová bábovka:4vajíčka,25dkgcukru,30dkg poloh.mouka, 1 3/4 oleje,/deci a třištvrtě/,1 3/4 mléka,1 prdopeč,sníh.Žloutky s cukrem pískovým utřeme,přidáme olej+mléko+mouku s prdopečem a na konec vmícháme snih. Do vymazané formy nalijeme přes půlku těsta a zbytek obarvíme kakaem. Pečeme mírně Dobrá!!!:kapitulation: :kapitulation:

minka — 22. 9. 2008 11:36

Já ti tady napíšu recept na rychlou bábovku, prakticky ji dělám od oka:
4 vejce, 20dkg cukru, 3/4 sklenice oleje, 30dkg polohr. nebo hl.mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 sklenice vody. Vše smícháme v míse dohromady, ale když mám čas, tak nejdřív prošlehám vejce s cukrem a olejem a potom přidám mouku s p.d.p. a vodu. Těsto je řidší.
Do vymazané a moukou vysypané formy naleji skoro celé těsto, trošku si v míse nechám a do té trošky zamíchám asi 1-2 lžíce kakaa, dobře promíchám a a hnědé těsto pak vmíchám do bábovkové formy.
Ale může být jen celá světlá.
Bábovka je opravdu rychlá a hlavně není suchá.

Ladie — 22. 9. 2008 12:27

Olejová bábovka (jinou už nedělám)

4 vejce
200 g cukru (včetně 2 vanilkových)
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 sklenice (cca 2 dcl) vody
1 sklenice oleje

Žloutky utřeme s cukrem. Pak pomalu přidáváme po částech střídavě vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

Část těsta můžeme obarvit kakaem.


Je to podobný recept jako od minky, evicaka, Judyny. Fakt dobrota!

Bertinka — 22. 9. 2008 13:39

Já mám letitý recept na bábovku. Nám ty olejový těsta nechutnají. Je trošku dražší a pro někoho pracnější.Také je třeby větší forma.
  6 žloutků,vanilku,Heru a hrnek mouč.cukru dobře vyšlehat.
  2 hrnky polohr.mouky a 1 hrnek mléka střídavě lehce vmíchat. Nastrouhat citronovou kůru.Nakonec sníh z bílků. Pokud chci mramorovou tak do trošky těsta vmíchám kakao.
Do vymazané a vysypané formy dám asi tak 3/4 těsta,přidám těsto z kakaem a nahoru zbytek těsta.
Troubu já mám el.a peču asi na 170°C 40min. záleží na troubě.Zkouším špejlí.
Aby se nesrazila tak nechám mouku,Heru a vajíčka při pokojové teplotě minimálně 2 hoďky.
Hrnek klasický 200-220 ml. hotovou bábovku posypat mouč.cukrem

LENNNA — 25. 9. 2008 17:18

Všem moc děkuji!!! :pussa:
Všechny recepty zní skvěle, tak už je mám vytištěné a nejspíš vyzkouším všechny :vissla:

LENNNA — 25. 9. 2008 17:21

666salome napsal(a):

Mám ráda tvarohovou olejovou a pak jednu té říkáme tetina :lol: ale musím pohledat recepty jestli budeš ovšem chtít :gloria:

Za recepty budu moc ráda, jestli najdeš :godlike:

LENNNA — 25. 9. 2008 17:22

eremuruss napsal(a):

Mam v receptech,prezidenskou,citronovou trenou,kynutou,olejovou,makovou,s vajecnym konakem,margotovou.Tak si vyber kterou chces napsat ja te je sem napisu.Vsechny jsem vyzkousela ta kynuta je z dob moji babicky.Deti maji nejradci prezidenskou ja tu citronovou.

Moc dobře mi zní ta s vaječným koňakem a margotová a taky prezidentská, tak jestli můžu poprosit :godlike:

LENNNA — 25. 9. 2008 17:24

A ještě nějaký recept na "beránkové" těsto - nemáte?

sisi21 — 26. 9. 2008 18:47

LENNA: tady můžeš vybírat ;)

http://www.mamincinyrecepty.cz/beranci


http://www.nadoma.cz/recepty/seznam/42-mazance-beranci

LOCO — 17. 10. 2008 21:36

Já dělám univerzální těsto/dort,bábovka,beránek/-25 dkg pískového cukru ušlehat s 3 žloutky/někdy tam cmrndnu trošku rumu/,přidat 25 dkg polohrubé mouky s půlkou prášku do peč.,cca čtvrt sklenky oleje,čtvrt sklenky vody a po promíchání přidat sníh ze 3 bílků.Nalít do vymazané a vysypané formy a upéct.

LENNNA — 11. 4. 2009 18:26

Děkuji všem za recepty :supr:, mám je vytisklé, tak některé určitě vyzkouším!
Mezitím jsem našla recept na tu "svou" kterou jsem tak hledala, tak přidávám, třeba někomu také zachutná...

PUDINKOVÁ BÁBOVKA
4 vanilkové pudinky,
4 vajíčka,
1 prášek do pečiva,
hrnek oleje (cca 2 dcl)
hrnek cukru (cca 2 dcl)

Ušleháme vajíčka s cukrem a olejem (šleháme 5,10 minut), potom vmícháme pudinky a prášek do pečiva.
Vlijeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme cca 1/2 hodiny na 175 stupňů. Každému peče trouba jinak, tak hlídat!
Důležité: troubu otevřít poprvé opravdu až za 1/2 hodiny! Forma je potřeba větší a lépe taky vyšší (v malé by přeteklo).

Tato bábovka může mít i různé variace: z vanilkových pudinků je vanilková, z banánových je banánová, z karamelových, čokoládových.... atd. Mě osobně nejvíc chutná vanilková klasika.

majkafa — 11. 4. 2009 18:52

Receptů je tu dost. Tak nebudu přidávat. Já do těsta někdy šoupnu trochu kokosu, jindy ořechy, je pak pokaždé jiná. A u nás je bábovka rychlovka, protože ji peču v mikrovlnce, za 8 minut je hotovo. Takže celá bábovka trvá tak cca 15 minut.