Protože jste chtěli soustředit recepty do jedné diskuse, vkládám vám sem recepty ze starého babinetu:
TĚSTOVINOVÝ SALÁT Pytlík vrtulek uvařit a do toho podusit cokoliv co dá zahrada. Pro ty co nemůžou oškubata tchýninu zahrádku - cibule, rajče, paprika, houby. Posypala jsem to kořením na americké brambory a je to moc dobré.
Porková pomazánka krabička sýru, 1 jogurt, jedna brněnka - umixovat a pórek překrojit po délce a nakrájet na půlkolečka, rozmíchat a je hotovo. Je moc dobrá.
Pečené brambory *-*-*-*-*-*-*-*-* Kartáčkem vydrhnuté brambory rozkrojíme na půlměsíčky a rozložíme na vymaštěný plech. Posolíme, přidáme koření (např. směs na amer. brambory, nebo směs bylinek) a lisovaný česnek (cca 4 stroužky). Pak už jen dozlatova opečeme. Je to dobré samotné, nebo jako příloha nebo se zeleninou. Dobrou chuť.
Zeleninový mix se sýrovou omáčkou- Sáček mražené zeleniny - kukuřice hrášek mrkev - nasypeme do pánve s troškou vody a necháme změknout,ochutíme podravkou a osolíme.Až je to měkký tak přidáme 3 čtverce apetita a dlachníme dokud se to nerozpustí a hned podáváme s vařeným bramborem.
Obměna - minule jsem dala na třetinu talíře brambory,na třetinu zel.mix, a na třetinu dušenou mrkev.Je to moc dobré - teda kdo má rád zeleninu. Přítel to baští jak nějakou pečínku.
Mám ráda kukuřici tak do mixu sypu ještě extra mraženou kukuřici.Je důlezíté aby jak dusite tu zeleninu do měkka,aby tam pak zůstalo trochu vody,aby z ní a toho sýru vznikla ta omáčka.
ZAPEČENÁ VEKA plátky staré veky potřu máslem, pokud mám, dám plátek šunky nebo debrecinky a hlavně plátek sýra. Nahoru přidám pár kousků pokrájeného rajčete, trochu opepřím a zapeču. Je to rychlé a děti to milují
"Párek v rohlíku" Na 8 rohlíků 4 nožičky párku, rozkrojené po délce. Rohlík taky rozkrojit, vydloubnout střídku, dutinu vymazat hořčicí/kečupem/sardellovou pastou, dát tu půlky půlky párku řeznou plochou nahoru (zapadne do rohlíku), navrch jakýkoli tvrdý sýr, vršek rohlíku, na plech, zapéct. Jde to i v mikrovlnce, ale tolik to nekřupe.
Těstoviny s omáčkou Na cca 4 porce 20 dkg uzeného na malinké kostičky, opéct na pánvi, přidat hrst hub, kostku bujónu, vodu a povařit. Pepř, sůl, hodně zelené petrželky. Nalít na jakékoli vařené nudle.
Maso se zeleninou Zbytky tepelně upraveného masa nadrobno nakrájet, hodit na zpěněnou cibulku, přidat konzervované kapie a 1 malou plechovku hrášku, sůl, pepř. K tomu brambory, nudle, chleba,
Na tuk dát cibuli, jenom zesklovatět!!!, na ní nakrájený špekáček nebo podobnou uzeninu, přidat mletou papriku /pálivou nebo sladkou - záleží co máte rádi/, chvilku restovat, pak už jenom přidat uvařené těstoviny.
HOUBOVÝ GULAŠ Stejně jako buřtguláš, ale i na tom buřtu ušetříte:-) když jej vyměníte za houby, a když si je nasbíráte sami, tak ušetříte i na houbách a ještě si uděláte krásný výlet.-))))
Nudle s houbama Jako klasické "šunkofleky", jen místo masa dušené houby s trochou kmínu.
chlebová pochoutka starý chleba nakrájet na kostičky, na pánev zesklovatět hodně cibule s měkkým salámem /český, gothaj/, když se to opeče tak přidat chleba a chvíli promíchávat, nakonec přidat vejce, stroužek česneku, sůl, pepř, drcený kním. Jako přílohu třeba okurkový salát. Ochutnala jsem to asi před 8 roky a od té doby to dělám vždy, když zbyde chleba.
Rozřukávací brambory Vybereme podobně velké brambory, i se slupkou umyjeme, vydrhneme kartáčem, a tak jak jsou dáme péct do trouby. Asi za půl hodiny (podle velikosti) jsou brambory akorát, což se pozná podle toho, že když do nich bouchnete pěstí, rozpadnou se. Toto bouchání chutná víc než brambory, hlavně dětem . Přílohy " sůl a máslo, mléko - jogurtové dresinky, to už záleží na každém, ale u nás vede to rozbíjení. Je třeba pevný stůl:-)
Švédské jídlo chudých: Oloupané a nakrájené brambory promíchat s nakrájenou cibulí (nešetřit), trochou oleje, osolit, opepřit a zalít kysanou smetanou. Upéct v troubě doměkka. K tomu jakýkoliv zeleninový salát
Nedelni snidane. Je z dob, kdy nebyly mrazaky ani supermarkety. Starsi chleba nakrajet na platky, obalit v rozslehanem vajiku a opect na tuku. Je to docela dobry.
Zbylé vařené brambory[b] opéct na omastku dozlatova,posypat sekanou petrželkou a drceným česnekem.
[b]Hrášek na smetaně. Ma másle připravit světlou jíšku,vlít do toho sterilovaný hrášek i s nálevem, přilít sladkou smetanu a provařit.Osolit a můžete podávat a opečeným párkem a chlebem Vím že to zní divně.Když to dělala známá,nebylo to na první pohled příjemné,ale ta chuť.Je to mňamka.
Recept na karbanátky z ovesných vloček mi dala kamarádka, když jsme se trápila finančně na MD. Moc se mi nezamlouval, ale zkusila jsem a dodnes karbanátky připravuji, i když už dnes mám jiný duvod - dcera je vegetariánka. Suroviny: 1/2 litru ovesných vloček 1/2 litru převařené vody 2 - 3 lžíce vegety (podravky) 200 g nastrouhaného tvrdého sýra 3 vajíčka 3 stroužky česneku sul, pepř strouhanka (nemusí být) Postup: Vločky zalít uvařenou vodou, posypat vegetou a nechat odstát min 30 min. Potom přidat nastrouhaný sýr (pro vuni je lepší uzený), vajíčka, drcený česnek (dle chuti i více), sul a koření. Tvarovat karbanátky, obalit v strouhance a vysmažit.
Poznámka: protože já nesnáším, když se opadaná strouhanka připaluje v oleji, tak já karbanátky neobaluji ve strouhance, ale velkou lžící je natvaruji do lívanečníku. Někdy přidám i trochu majoránky. Je to levné jídlo a výborně chutná s bramborovou kaší. Z množství se udělá cca 24 kousku. Karbanátky se mužou použít i do žemle, přelít kečupem, majonézou, přidat plátek zelené papriky nebo čínské zelí. Takový "Mc Donalds" chutná i synovi, a to už je co říct!!! (zásadně jí maso).
Buřty na pivě buřty,špekáčky nebo jinou klobásu,kdo má co rád.hodně cibule. láhev piva (10)a kečup Buřty rozpůlime podélně na čtyři díly.Dáme na pekáč zalijeme pivem které smíchame s kečupem tolik kolik má kdo rád.Okořeníme.Nakrájíme na kolečka hodně cibule zakryjeme s ní buřty.Přikryjeme a pečeme.Podávama s bramborem.Fakt mňamka.
Nudle s tvarohem a nebo skrupicí Uvaříme nudle(kolínka,vřetena) pokapeme olejem dáme kostku tvarohu a práškovej cukr tolik kdo má jak rád sladké zamíchame a můžeme jíst.Děcka to milujou.Místo tvarohu usmažíme na sucho dětskouz krupici,přidáme cukr a zamíchame s nudlema.
Slané tyčinky Tohle jsem dostala od kamarádky, je to něco podobného jako tyčinky z listového těsta, ale za málo peněz prý je jich velké množství. TYČINKY 42 dkg hladké mouky 28 dkg tuku - nejobyčejnějšího 2dcl mléka osolit přes noc nechat ležet v ledničce, pak nakrájet na tyčinky (cca 2*6cm ) a sypat sezamem, lnem, knínem, niva je na tom taky dobrá. Péct do zlatova.
Nebo zkus slovenské halušky s kyselým zelím. cca 3/4 kg syrových brambor oloupeš a nastrouháš na struhedle typu dírky od hřebíku. Pak do toho přisypeš hladkou a polohrubou mouku (tak 1:1) až vznikne polotekuté těsto. Jo, nezapomeň to přisolit. To to těsto protlačíš přes cedník - haluškár - do vřící osolené vody a vaříš nějakých 8 minut. Scedíš, přimícháš dušené kyselé zelí, posypeš poleješ opraženou slaninkou s cibulkou nebo jenom cibulkou a práskáš a práskáš.
těstovinový salát s dresingem od Helmans:
1 česnekový dresing Helmans v kelímku uvařená kolínka rajčata cibule, sůl, troška pepře Vše smíchat, dresing vystačí na plnou mísu salátu a krásně ho ochutí.Ještě jsem zkoušela trochu jinou variantu, kdy jsem místo rajčat dala krabí tyčinky a nakrájený eidam. Taky výborný, ale trošku dražší.....
Špenát Uvařit 1 mražený špenát obvyklým způsobem, nezapomenout na česnek. Jakékoli zbytky pečeného masa nakrájet nadrobno a i se šťávou přidat ke špenátu a to všechno zamíchat do vařených těstovin (nejvíc se osvědčily široké nudle).
Nebo:
1/2 kg mletého masa, okořenit podle chuti, přidat 1 nadrobno krájenou cibuli, BEZ vajíčka! 1 lístkové těsto rozválet natenko, nakrájet čtverečky, na každý lžíci nádivky, přehnout do trojúhelníčku, dobře zmáčknout kraje a péct na plechu vypláchnutém studenou vodou. Když se udělají menší, jsou z toho 2 plechy. Většinou koupím masa víc, upatlám pirožky, do zbytku vrazím vejce a upeču buď sekanou nebo karbanátky. Ono to málokdy vyjde přesně, tak proto.
Těstoviny se sýrovou omáčkou - v mléce rozpustit tavený sýr a zjemnit trochou smetany a dle chuti dochutit (bujon, koření, česnek) - já nejčastěji přidám česnek a malý kousek zeleninového bujonu, případně na talíří ještě přidám kečup.
Naše staré jídlo chudých - uhlířina. Zadělat do misky těsto jako na kynuté knedlíky - v menším množství /hrubá mouka, sůl, vajíčko, kvasnice - kdo je zvyklý z prášku, může udělat z prášku/. Když nakyne, vykrájet z těsta lžící noky a uvařit ve vodě - je za pár minut. V druhém hrnci uvařit pár oloupaných brambor. Poté smíchat brambory i noky dohromady. Na pánvičce osmahnout dozlatova cibulku s trochou slaniny nebo uzeniny a vše polít. Možno ozdobit pokrájeným šnitlíkem, petrželkou. Doplnit kyselou zeleninou nebo okurkou. Možná se zdá divné, knedlíky a brambory dohromady, ale je velmi dobré.
Škubánky /opečenky/ Uvařit v hrnci pár brambor, osolit. Když jsou měkké, scedíme, ale na dně necháme trochu vody. Potom do hrnce přisypat trošku polohrubé mouky. Musí se rychle po scezení, dokud je ještě vše vařicí. A měchačkou pěkně zamíchat až vznikne lepivé hladké těsto. Možno vykrajovat nočky lžící smočenou v rozpuštěném másle a postrouhat tvarohem nebo sýrem. Nebo z vychladlého těsta rukou vytvařím placky, ty potom opeču na oleji. Jenom se po nich zapráší.
A co lepenice? Zbylé dušené kyselé zelí (já si ho rovnou dělám víc a po částech mrazím), vařené brambory, smíchat, omastit. K tomu stačí opečená uzenina, sekaná, jitrnice - podle chuti, ale dobrá je i samotná, když se omastí škvarky.
Fazolky na smetaně 1 plechovka fazolových lusků (české jsou chutnější, než Bonduelle) 15 dkg točeného salámu 1 sladká + 1 zakysaná smetana (bílý jogurt a pod.) Salám nakrájíme drobné kostičky, osmažíme na trošce tuku, přidáme slité lusky, prohřejeme, zalijeme sladkou smetanou a přidáme záklechtku z mouky a fazolkového nálevu. Osolíme, opepříme, já přidávám trochu tymiánu (ale nemusí být) a mícháme do zhoustnutí. Přidáme kyselou smetanu podle chuti, případně dokyselíme citrónovou šťávou. K tomu brambory, pečivo, chleba... Za deset minut je vařeno.
Palačinky se špenátem - rizoletky Palačinky naplníme hotovým špenátem, případně přihodíme trochu krájené uzeniny nebo zbylého masa, složíme do psaníčka, překrojíme napůl, obalíme jako řízek a osmažíme.
Špenát s nudlemi Vařené nudle, špenát, zbytek pečeného vepřového i se šťávou smíchat. Může se i zapékat jako šunkofleky. Sice to vypadá neesteticky, ale je to dobré.
A na grenadyrmarsch (pochod granatniku) si nikdo nevzpomel? :-))
Delala moje babicka...(rakousko uhersko). Divne, ale dobre!! Uvarime siroke nudle v osolene vode, uvarime brambory klasickym zpusobem na kosticky. Na sadle osmazime cibulku (hodne!) a az je ruzova, pridame cervenou mletou papriku, kterou nechame uz jen rozpustit, ne spalit! Do toho zamichame nudle a brambory, hotovo. Babicka nam k tomu davala calamadu.
francouzská kuchyne/[b] treba - uvarit do mekka pul kila kyseleho zeli, posolene, s peprem, bobkovym listem, cernym korenim a cernym peprem (kulickami). K tomu na osobu tak dve - tri brambory uvarene ve slupce, kus uzeneho zebirka, parek, klobasku.... nejlepe od vseho kousek nalozit na talir a k tomu zeli co kdo snese. Je to mnamka :o))
nebo dobre vecere uvarit flak hoveziho predniho v tlakaci a s tim v celku porek celer, mrkve, brambory, petrzel, pul hlavky zeli a topinambury (jenom kdo sezene) a pak radne osolit. Na talir se da od kazde zeleninky kousek a dva platky masa.
a do tretice - jedna velka nebo dve male cukety, stredni lilek, pet rajcat a tri zlute papriky podusit na ciobulce s mletym masem, moc nepodlivat, cukety pusti dobrou stavicku. Pak vsechno vyklopit do pekace, posypat strouhanym syrem a zapect v troube.
Kdyby chutnalo, tak pridam :o)))
[b]Tatarák chudejch - Lutenice 4 vařené brambory (nastrouhané na jemno) kečup, cibule, hořčice, mletá paprika, drcený kmín, pepř, sůl... vlastně to, se dává do hovězího tatráku, podle chuti, jen to syrové vejce vynechat. Na počesnekované topinky. zkuste, je to fakt doooobrýýýýý!
RECEP BUŘTY NA PIVĚ JSOU SKVĚLÉ.DĚLÁM JE JEŠTĚ TROCHU JINAK A MAJÍ USPĚCH. 8 ŠPEKÁČKU, 2VĚTŠÍ CIBULE,10 DKG ANGLICKÉ SLANINY,10 DKG PLÁTKOVÉHO SÝRA JEDNO JAKÝ,KEČUP,HOŘČICE. POSTUP:ŠPEKÁČKY ROZKROJÍME DO PULE VZNIKNE JAKOBY KAPSA.DO NI VLOŽÍME PLÁTEK ANGLICKÉ KOLEČKO CIBULE,TROCHU HOŘ.A KEČ.POTOM POLOŽÍME PLÁTEK SÝRA A POSYPEME ZBYTKEM NA DROBNO NAKRÁJENÉ CIBULE A DÁME ZÁPÉCT DO TROUBY. JE TO HODNĚ ŽRACÍ.DOBROU CHUT.
Cikánské placky
Polovinu hl.mouky (nebo celou) 1 prdopeč (nebo 2) voda - z toho udělat těsto,smažit tenčí placky na pánvi,na to potom nakydat směs absoulutně z čehokoli, např.: Nakrájený párek na kolečka osmažený na pánvi se žampiony a cibulkou Možností je spousta
A nudle se zelím znáte? To je fakticky mňamka. Klasicky uvař nudle, jedno jaké, vrtulky nebo fleky. Zelí nakrájej na drobno, dej podusit na lžíci rozpuštěného sádla, až změkne, tak osol a hodně opepři a smíchej s uvařenými nudlemi.Máš-li, je fajn v tom zelí podusit i nějaký kousek dobré klobásky na vůni.
Tak já taky něco přidám. Znáte enčelados - zapečené palačinky? Udělat palačinky, do nich zabalit dušenou zeleninu a třeba i zbytky masa od jiného oběda.(nejlépe kuřecí) Stočené palačinky vyrovnat do vymaštěného pekáčku. Vedle do misky si připravit směs :kečup a nastrouhaný sýt, aby to bylo hutnější. No a tu směs napatlat na palačinky a dát zapéct do trouby(zhruba 20 min.). Je to mňamka, voní to z trouby a později se to dá jíst i studené.
|