Májajája — 23. 1. 2006 9:02

Protože jste chtěli soustředit recepty do jedné diskuse, vkládám vám sem recepty ze starého babinetu:

TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Pytlík vrtulek uvařit a do toho podusit cokoliv co dá zahrada. Pro ty co nemůžou oškubata tchýninu zahrádku - cibule, rajče, paprika, houby.
Posypala jsem to kořením na americké brambory a je to moc dobré.




Porková pomazánka
krabička sýru, 1 jogurt, jedna brněnka - umixovat a pórek překrojit po délce a nakrájet na půlkolečka, rozmíchat a je hotovo.
Je moc dobrá.


Pečené brambory
*-*-*-*-*-*-*-*-*
Kartáčkem vydrhnuté brambory rozkrojíme na půlměsíčky a rozložíme na vymaštěný plech. Posolíme, přidáme koření (např. směs na amer. brambory, nebo směs bylinek) a lisovaný česnek (cca 4 stroužky). Pak už jen dozlatova opečeme. Je to dobré samotné, nebo jako příloha nebo se zeleninou.
Dobrou chuť.


Zeleninový mix se sýrovou omáčkou-
Sáček mražené zeleniny - kukuřice hrášek mrkev - nasypeme do pánve s troškou vody a necháme změknout,ochutíme podravkou a osolíme.Až je to měkký tak přidáme 3 čtverce apetita a dlachníme dokud se to nerozpustí a hned podáváme s vařeným bramborem.

Obměna - minule jsem dala na třetinu talíře brambory,na třetinu zel.mix, a na třetinu dušenou mrkev.Je to moc dobré - teda kdo má rád zeleninu.
Přítel to baští jak nějakou pečínku.

Mám ráda kukuřici tak do mixu sypu ještě extra mraženou kukuřici.Je důlezíté aby jak dusite tu zeleninu do měkka,aby tam pak zůstalo trochu vody,aby z ní a toho sýru vznikla ta omáčka.


ZAPEČENÁ VEKA
plátky staré veky potřu máslem, pokud mám, dám plátek šunky nebo debrecinky a hlavně plátek sýra. Nahoru přidám pár kousků pokrájeného rajčete, trochu opepřím a zapeču.
Je to rychlé a děti to milují


"Párek v rohlíku"
Na 8 rohlíků 4 nožičky párku, rozkrojené po délce. Rohlík taky rozkrojit, vydloubnout střídku, dutinu vymazat hořčicí/kečupem/sardellovou pastou, dát tu půlky půlky párku řeznou plochou nahoru (zapadne do rohlíku), navrch jakýkoli tvrdý sýr, vršek rohlíku, na plech, zapéct. Jde to i v mikrovlnce, ale tolik to nekřupe.


Těstoviny s omáčkou
Na cca 4 porce 20 dkg uzeného na malinké kostičky, opéct na pánvi, přidat hrst hub, kostku bujónu, vodu a povařit. Pepř, sůl, hodně zelené petrželky. Nalít na jakékoli vařené nudle.


Maso se zeleninou
Zbytky tepelně upraveného masa nadrobno nakrájet, hodit na zpěněnou cibulku, přidat konzervované kapie a 1 malou plechovku hrášku, sůl, pepř. K tomu brambory, nudle, chleba,


Na tuk dát cibuli, jenom zesklovatět!!!, na ní nakrájený špekáček nebo podobnou uzeninu, přidat mletou papriku /pálivou nebo sladkou - záleží co máte rádi/, chvilku restovat, pak už jenom přidat uvařené těstoviny.



HOUBOVÝ GULAŠ
Stejně jako buřtguláš, ale i na tom buřtu ušetříte:-) když jej vyměníte za houby, a když si je nasbíráte sami, tak ušetříte i na houbách a ještě si uděláte krásný výlet.-))))


Nudle s houbama
Jako klasické "šunkofleky", jen místo masa dušené houby s trochou kmínu.



chlebová pochoutka
starý chleba nakrájet na kostičky, na pánev zesklovatět hodně cibule s měkkým salámem /český, gothaj/, když se to opeče tak přidat chleba a chvíli promíchávat, nakonec přidat vejce, stroužek česneku, sůl, pepř, drcený kním. Jako přílohu třeba okurkový salát. Ochutnala jsem to asi před 8 roky a od té doby to dělám vždy, když zbyde chleba.


Rozřukávací brambory
Vybereme podobně velké brambory, i se slupkou umyjeme, vydrhneme kartáčem, a tak jak jsou dáme péct do trouby. Asi za půl hodiny (podle velikosti) jsou brambory akorát, což se pozná podle toho, že když do nich bouchnete pěstí, rozpadnou se.
Toto bouchání chutná víc než brambory, hlavně dětem . Přílohy " sůl a máslo, mléko - jogurtové dresinky, to už záleží na každém, ale u nás vede to rozbíjení.
Je třeba pevný stůl:-)


Švédské jídlo chudých:
Oloupané a nakrájené brambory promíchat s nakrájenou cibulí (nešetřit), trochou oleje, osolit, opepřit a zalít kysanou smetanou. Upéct v troubě doměkka.
K tomu jakýkoliv zeleninový salát



Nedelni snidane.
Je z dob, kdy nebyly mrazaky ani supermarkety.
Starsi chleba nakrajet na platky, obalit v rozslehanem vajiku a opect na tuku. Je to docela dobry.

Zbylé vařené brambory[b] opéct na omastku dozlatova,posypat sekanou petrželkou a drceným česnekem.

[b]Hrášek na smetaně.

Ma másle připravit světlou jíšku,vlít do toho sterilovaný hrášek i s nálevem,
přilít sladkou smetanu a provařit.Osolit a můžete podávat a opečeným párkem a chlebem
Vím že to zní divně.Když to dělala známá,nebylo to na první pohled příjemné,ale ta chuť.Je to mňamka.


Recept na karbanátky z ovesných vloček mi dala kamarádka, když jsme se trápila finančně na MD. Moc se mi nezamlouval, ale zkusila jsem a dodnes karbanátky připravuji, i když už dnes mám jiný duvod - dcera je vegetariánka.
Suroviny:
1/2 litru ovesných vloček
1/2 litru převařené vody
2 - 3 lžíce vegety (podravky)
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
3 vajíčka
3 stroužky česneku
sul, pepř
strouhanka (nemusí být)
Postup:
Vločky zalít uvařenou vodou, posypat vegetou a nechat odstát min 30 min. Potom přidat nastrouhaný sýr (pro vuni je lepší uzený), vajíčka, drcený česnek (dle chuti i více), sul a koření. Tvarovat karbanátky, obalit v strouhance a vysmažit.

Poznámka: protože já nesnáším, když se opadaná strouhanka připaluje v oleji, tak já karbanátky neobaluji ve strouhance, ale velkou lžící je natvaruji do lívanečníku. Někdy přidám i trochu majoránky.
Je to levné jídlo a výborně chutná s bramborovou kaší. Z množství se udělá cca 24 kousku.
Karbanátky se mužou použít i do žemle, přelít kečupem, majonézou, přidat plátek zelené papriky nebo čínské zelí. Takový "Mc Donalds" chutná i synovi, a to už je co říct!!! (zásadně jí maso).


Buřty na pivě
buřty,špekáčky nebo jinou klobásu,kdo má co rád.hodně cibule. láhev piva (10)a kečup
Buřty rozpůlime podélně na čtyři díly.Dáme na pekáč zalijeme pivem které smíchame s kečupem tolik kolik má kdo rád.Okořeníme.Nakrájíme na kolečka hodně cibule zakryjeme s ní buřty.Přikryjeme a pečeme.Podávama s bramborem.Fakt mňamka.



Nudle s tvarohem a nebo skrupicí
Uvaříme nudle(kolínka,vřetena) pokapeme olejem dáme kostku tvarohu a práškovej cukr tolik kdo má jak rád sladké zamíchame a můžeme jíst.Děcka to milujou.Místo tvarohu usmažíme na sucho dětskouz krupici,přidáme cukr a zamíchame s nudlema.

Slané tyčinky
Tohle jsem dostala od kamarádky, je to něco podobného jako tyčinky z listového těsta, ale za málo peněz prý je jich velké množství.
TYČINKY
42 dkg hladké mouky
28 dkg tuku - nejobyčejnějšího
2dcl mléka
osolit
přes noc nechat ležet v ledničce, pak nakrájet na tyčinky (cca 2*6cm )
a sypat sezamem, lnem, knínem, niva je na tom taky dobrá.
Péct do zlatova.



Nebo zkus slovenské halušky s kyselým zelím.
cca 3/4 kg syrových brambor oloupeš a nastrouháš na struhedle typu dírky od hřebíku. Pak do toho přisypeš hladkou a polohrubou mouku (tak 1:1) až vznikne polotekuté těsto. Jo, nezapomeň to přisolit. To to těsto protlačíš přes cedník - haluškár - do vřící osolené vody a vaříš nějakých 8 minut. Scedíš, přimícháš dušené kyselé zelí, posypeš poleješ opraženou slaninkou s cibulkou nebo jenom cibulkou a práskáš a práskáš.


těstovinový salát s dresingem od Helmans:

1 česnekový dresing Helmans v kelímku
uvařená kolínka
rajčata
cibule, sůl, troška pepře
Vše smíchat, dresing vystačí na plnou mísu salátu a krásně ho ochutí.Ještě jsem zkoušela trochu jinou variantu, kdy jsem místo rajčat dala krabí tyčinky a nakrájený eidam. Taky výborný, ale trošku dražší.....


Špenát
Uvařit 1 mražený špenát obvyklým způsobem, nezapomenout na česnek. Jakékoli zbytky pečeného masa nakrájet nadrobno a i se šťávou přidat ke špenátu a to všechno zamíchat do vařených těstovin (nejvíc se osvědčily široké nudle).

Nebo:

1/2 kg mletého masa, okořenit podle chuti, přidat 1 nadrobno krájenou cibuli, BEZ vajíčka!
1 lístkové těsto rozválet natenko, nakrájet čtverečky, na každý lžíci nádivky, přehnout do trojúhelníčku, dobře zmáčknout kraje a péct na plechu vypláchnutém studenou vodou. Když se udělají menší, jsou z toho 2 plechy.
Většinou koupím masa víc, upatlám pirožky, do zbytku vrazím vejce a upeču buď sekanou nebo karbanátky. Ono to málokdy vyjde přesně, tak proto.


Těstoviny se sýrovou omáčkou - v mléce rozpustit tavený sýr a zjemnit trochou smetany a dle chuti dochutit (bujon, koření, česnek) - já nejčastěji přidám česnek a malý kousek zeleninového bujonu, případně na talíří ještě přidám kečup.


Naše staré jídlo chudých - uhlířina.
Zadělat do misky těsto jako na kynuté knedlíky - v menším množství
/hrubá mouka, sůl, vajíčko, kvasnice - kdo je zvyklý z prášku, může udělat z prášku/. Když nakyne, vykrájet z těsta lžící noky a uvařit ve vodě - je za pár minut. V druhém hrnci uvařit pár oloupaných brambor. Poté smíchat brambory i noky dohromady. Na pánvičce osmahnout dozlatova cibulku s trochou slaniny nebo uzeniny a vše polít. Možno ozdobit pokrájeným šnitlíkem, petrželkou. Doplnit kyselou zeleninou nebo okurkou. Možná se zdá divné, knedlíky a brambory dohromady, ale je velmi dobré.


Škubánky /opečenky/
Uvařit v hrnci pár brambor, osolit. Když jsou měkké, scedíme, ale na dně necháme trochu vody. Potom do hrnce přisypat trošku polohrubé mouky. Musí se rychle po scezení, dokud je ještě vše vařicí. A měchačkou pěkně zamíchat až vznikne lepivé hladké těsto. Možno vykrajovat nočky lžící smočenou v rozpuštěném másle a postrouhat tvarohem nebo sýrem. Nebo z vychladlého těsta rukou vytvařím placky, ty potom opeču na oleji. Jenom se po nich zapráší.


A co lepenice?
Zbylé dušené kyselé zelí (já si ho rovnou dělám víc a po částech mrazím), vařené brambory, smíchat, omastit. K tomu stačí opečená uzenina, sekaná, jitrnice - podle chuti, ale dobrá je i samotná, když se omastí škvarky.



Fazolky na smetaně
1 plechovka fazolových lusků (české jsou chutnější, než Bonduelle)
15 dkg točeného salámu
1 sladká + 1 zakysaná smetana (bílý jogurt a pod.)
Salám nakrájíme drobné kostičky, osmažíme na trošce tuku, přidáme slité lusky, prohřejeme, zalijeme sladkou smetanou a přidáme záklechtku z mouky a fazolkového nálevu. Osolíme, opepříme, já přidávám trochu tymiánu (ale nemusí být) a mícháme do zhoustnutí. Přidáme kyselou smetanu podle chuti, případně dokyselíme citrónovou šťávou.
K tomu brambory, pečivo, chleba...
Za deset minut je vařeno.

Palačinky se špenátem - rizoletky
Palačinky naplníme hotovým špenátem, případně přihodíme trochu krájené uzeniny nebo zbylého masa, složíme do psaníčka, překrojíme napůl, obalíme jako řízek a osmažíme.

Špenát s nudlemi
Vařené nudle, špenát, zbytek pečeného vepřového i se šťávou smíchat. Může se i zapékat jako šunkofleky. Sice to vypadá neesteticky, ale je to dobré.



A na grenadyrmarsch (pochod granatniku) si nikdo nevzpomel? :-))

Delala moje babicka...(rakousko uhersko). Divne, ale dobre!!
Uvarime siroke nudle v osolene vode, uvarime brambory klasickym zpusobem na kosticky.
Na sadle osmazime cibulku (hodne!) a az je ruzova, pridame cervenou mletou papriku, kterou nechame uz jen rozpustit, ne spalit!
Do toho zamichame nudle a brambory, hotovo.
Babicka nam k tomu davala calamadu.


francouzská kuchyne/[b]
treba - uvarit do mekka pul kila kyseleho zeli, posolene, s peprem, bobkovym listem, cernym korenim a cernym peprem (kulickami). K tomu na osobu tak dve - tri brambory uvarene ve slupce, kus uzeneho zebirka, parek, klobasku.... nejlepe od vseho kousek nalozit na talir a k tomu zeli co kdo snese. Je to mnamka :o))

nebo dobre vecere
uvarit flak hoveziho predniho v tlakaci a s tim v celku porek celer, mrkve, brambory, petrzel, pul hlavky zeli a topinambury (jenom kdo sezene) a pak radne osolit. Na talir se da od kazde zeleninky kousek a dva platky masa.


a do tretice - jedna velka nebo dve male cukety, stredni lilek, pet rajcat a tri zlute papriky podusit na ciobulce s mletym masem, moc nepodlivat, cukety pusti dobrou stavicku. Pak vsechno vyklopit do pekace, posypat strouhanym syrem a zapect v troube.

Kdyby chutnalo, tak pridam :o)))


[b]Tatarák chudejch - Lutenice

4 vařené brambory (nastrouhané na jemno)
kečup, cibule, hořčice, mletá paprika, drcený kmín, pepř, sůl... vlastně to, se dává do hovězího tatráku, podle chuti, jen to syrové vejce vynechat. Na počesnekované topinky. zkuste, je to fakt doooobrýýýýý!



RECEP BUŘTY NA PIVĚ
JSOU SKVĚLÉ.DĚLÁM JE JEŠTĚ TROCHU JINAK A MAJÍ USPĚCH.
8 ŠPEKÁČKU, 2VĚTŠÍ CIBULE,10 DKG ANGLICKÉ SLANINY,10 DKG PLÁTKOVÉHO SÝRA JEDNO JAKÝ,KEČUP,HOŘČICE.
POSTUP:ŠPEKÁČKY ROZKROJÍME DO PULE VZNIKNE JAKOBY KAPSA.DO NI VLOŽÍME PLÁTEK ANGLICKÉ KOLEČKO CIBULE,TROCHU HOŘ.A KEČ.POTOM POLOŽÍME PLÁTEK SÝRA A POSYPEME ZBYTKEM NA DROBNO NAKRÁJENÉ CIBULE A DÁME ZÁPÉCT DO TROUBY.
JE TO HODNĚ ŽRACÍ.DOBROU CHUT.



Cikánské placky

Polovinu hl.mouky (nebo celou)
1 prdopeč (nebo 2)
voda - z toho udělat těsto,smažit tenčí placky na pánvi,na to potom nakydat směs absoulutně z čehokoli, např.:
Nakrájený párek na kolečka osmažený na pánvi se žampiony a cibulkou
Možností je spousta



A nudle se zelím znáte? To je fakticky mňamka. Klasicky uvař nudle, jedno jaké, vrtulky nebo fleky. Zelí nakrájej na drobno, dej podusit na lžíci rozpuštěného sádla, až změkne, tak osol a hodně opepři a smíchej s uvařenými nudlemi.Máš-li, je fajn v tom zelí podusit i nějaký kousek dobré klobásky na vůni.



Tak já taky něco přidám. Znáte enčelados - zapečené palačinky?
Udělat palačinky, do nich zabalit dušenou zeleninu a třeba i zbytky masa od jiného oběda.(nejlépe kuřecí)
Stočené palačinky vyrovnat do vymaštěného pekáčku. Vedle do misky si připravit směs :kečup a nastrouhaný sýt, aby to bylo hutnější. No a tu směs napatlat na palačinky a dát zapéct do trouby(zhruba 20 min.).
Je to mňamka, voní to z trouby a později se to dá jíst i studené.

cilka — 23. 1. 2006 11:53

Klauzáci:
velký brambor oloupat a nakrájet na plátky max 1 cm silné. Osolíme jako plátek na řízek, obalit v trojobalu a pomalu smažíme v oleji. Podávat se zeleninovým salátem.

Bety — 23. 1. 2006 18:25

Nudle se zelím miluju, zelí dělám k nim na Slovenský způsob: Nakrájené zelí osolím, nechám půl hodiny "vypotit", potom vyždímám. V pekáčku rozpustím sádlo, na něm nechám zkaramelizovat krystalový cukr - tak 1 velkou lžíci. Potom tam vhodím zelí, promíchám, zavřu, dám péci do trouby do zlatova. Až je upečené, přimíchám vařené nudle. Je to lahůdka.

Bety — 23. 1. 2006 18:28

Zeleninové rizoto: Pytlík rýže uvařit, pytlík mražené zeleniny podusit na másle, smíchat dohromady. Přidat lze cokoliv co dům dal (žampiony, sýr...)

Verča — 23. 1. 2006 18:35

Vaječné řízky
4 vejce, 3 lžíce strouhanky, sůl, 3 lžíce oleje,4 krajíčky chleba, hořčice, 1 cibule, 1 kapie nebo okurka


Na hlubším talířku rozklepneme vždy 1 vejce, přidáme trochu strouhanky, sůl, vidličkou lehce promícháme na řídší kašičku. Na pánvi rozehřejeme olej, stěrkou nebo lžící sejmeme vaječnou směs rychle z talířku do rozehřátého oleje, trochu zformujeme do tvaru řízku a rychle opečeme po obou stranách. Krajíčky chleba potřeme hořčicí, na každý dáme vaječný řízek, ozdobíme kolečky cibule, kouskem kapie nebo okurky.
http://www.nactileti.net/grafika/3dsmajlici/smajlik154.gif

Bety — 24. 1. 2006 17:20

Jakékoliv ovoce položím mezi plátky toustového chleba a opeču v tom udělátku - jmenuje se to správně toustovač nebo sendvičovač? To když mám chuť na nějaký koláč a žádný doma není...

Bety — 24. 1. 2006 17:23

Jéžiš holky já  jsem nějaký Průzkumník II co to je, nesežere mě to????

Dana — 25. 1. 2006 13:31

Teda Májo, kdes to všechno sebrala.

Májajája — 25. 1. 2006 13:55

To jsme měla takovou diskusi na starém babinetu na Rodinných financích, vidět, že jsi tam často chodila:-)

cilka — 25. 1. 2006 17:51

Bramborový paprikáš (velký hrnec)
2,4 kg brambor, 120g sádla, 200g cibule, 1 konzerva leča bez uzeniny (sklenice, jsou tam jen papriky a rajčata), 1 stroužek česneku, 10g červené papriky, 2 g kmínu, 2g soli.
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme utřený česnek, tlučený kmín a červenou papriku, zamícháme, podlijeme trochou vody a krátce povaříme. Tak jsme si připravili perkeltovou šťávu.
Oloupané brambory nakrájíme na podlouhlé hranolky, vložíme je do uvařené šťávy, přidáme lečo, zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořeno, osolíme a pomalu do měkka vaříme. Místa leča můžeme použít čerstvou zeleninu - papriky, rajčata... Já to ještě zahušťuji trochou rozmíchané mouky ve vodě. Můžeme přidat kousek salámu, párků, atp....

Iveta X — 4. 2. 2006 12:54

Dneska jsem měla velký úspěch u rodiny s kapustovým prejtem. Rychlé, levné a ještě s pochvalou.

KAPUSTOVÝ PREJT

Jedna  střední hlávka kapusty, 1/2 kg mletého masa, trochu špeku, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, tři vejce, strouhanka, hl. mouka.

Syrovou kapustu drobně pokrájet, přidat mleté maso, pokrájenou cibuli a špek, koření, česnek, vejce a zahustit trochou mouky a strouhankou. Možno přidat pár lžic vody. Péct zakryté v pekáči vymazaném sádlem a před koncem odkrýt, aby byla kůrčička. Během pečení  po lžičkách polévat vodou, přidala jsem nahoru i lupínky sádla.

My jsme spěchali, takže k tomu byl chleba a hořtice, ale zbylo na večer, tak uvařím brambory.

Irenka21 — 4. 2. 2006 13:15

Já dneska dělám francouzké brambory a mladší syn si udělal krupicovou kaši, soboty u nás bývají skromné.

Ero — 5. 2. 2006 14:10

Kapustové karbanátky - uvařenou kapustu nakrájím nadrobno, přidám vejce,majoránku, česnek, pepř,sůl, strouhanku a smažím, jen tak, nebo k bramborové kaši.

katka — 6. 2. 2006 2:38

Špagety dáte vařit klasickým způsobem, jak jste která zvyklá (bez oleje). Než se uvaří, vezmete si tři stroužky česneku, rozdrtíte, přidáte k nim špetičku bazalky, sůl, oregáno, kdo má rád, může přidat tymián (klidně experimentujte), směs zalijte šálkem oleje, důkladně rozmíchejte, a pak nalijte na uvařené špagety. Musí se to důkladně promíchat. Špagety servíujeme už jenom s kečupem a strouhaným sýrem, a je to fakt dobré.

Sýrová omáčka - v hrnci se silnějším dnem rozpustíme tři čtverečky (obdélníčky :P) taveného sýra, lepší je tučnější, přimícháme koření dle fantazie, osvědčilo se mi spíše voňavější jako rozmarýn, oregáno... přisypeme trošku hladké mouky, necháme spojit, rozředíme mlékem, nechám "zabublat", odstavíme, podáváme s těstovinami. Mělo by stačit minimálně pro dvě osoby.

Verča — 14. 2. 2006 14:06

KOČIČÍ  SVARBA

300g hrachu, 200g krup, sůl, 100g škvarků sádla nebo rostlinného tuku,150g cibule, 100g slaniny

Hrách propláchneme a namočíme do druhého dnedo vody. Kroupy také dobře propláchneme a namočíme, ale zvlášť, druhý den se rychleji uvaří. Hrách uvaříme v dostatečném množství vody, při vaření krup přidáme sůl a trochu tuku, aby se snadno nepřipálily. Hrách i kroupy  po uvaření dobře scedíme, osolíme a promícháme buď s rozehřátými škvarky (omastíme je nakrájenou a osmaženou cibulí ), nebo škvarky vynecháme a pokrm při podání polijeme osmaženou cibulkou na rozškvařené slanině.
Pokrm můžeme dochutit česnekem. Podáváme s kysaným zelím nebo sladkokyselou okurkou.
http://www.gify.nou.cz/r_ovoce_soubory/ov19.gif

Verča — 17. 2. 2006 21:40

S A K U M P A K

Dáme vařit brambory (jako na bramboračku), osolíme, přidáme pár bobkových listů (ne moc), pepř. Když jsou brambory na půl vařené zahustíme jíškou.
Na misce připravíme těsto na knedlíčky : Hrubá mouka, sůl, vajíčka, trochu prášku do pečiva. Zaděláme studenou vodou - ne moc tuhé. Když se jíška povaří, malou lžičkou namočenou v polévce vykrajujeme těsto do polévky, necháme povařit, přidáme maggi.

http://www.gify.nou.cz/r_kuchyn_soubory/ku3.gif

Verča — 19. 2. 2006 13:36

BRAMBOROVÉ  PLACKY  SE  ŠKVARKAMA

Asi 1/4 kg brambor , den předem uvařených, se oloupe a nastrouhá, přidá se 1/4 kg krupičky, osolí, 1 vejce a škvarky ( je dobré škvarky umlít na masovém strojku)
Vypracuje se těsto, aby se nelepilo a šlo dobře rozválet. Válečkem vyválíme tenčí placku (v případě lepení podsypeme moukou) a vykrajujeme placky velkým hrnečkem. Dáme je péct na suchý nevymazaný plech. Hotové se omastí rozpuštěným sádlem.
http://www.gify.nou.cz/justas_soubory/83.gif

Verča — 19. 2. 2006 13:58

BRAMBOROVÉ TAŠKY S POVIDLY

Předem uvařené brambory ve slupce (1/2 kg) oloupáme - nastrouháme na jemném struhadle + 1/4 kg krupičkové mouky, 1-2 vejce, špetku soli a dobře propracujeme v těsto. Vyválíme na placku a vytvoříme čtverečky a na každý čtvereček dáme bobek povidel promíchaných s rumem. Čtverečky přeložíme - vznikne trojúhelník a okraje smačkáme dohromady. Tašky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené dáme na pekáč, ve kterém jsme usmažili strouhanku a opatrně promícháme. Na stole posypeme moučkovým cukrem a dobře omastíme.
http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070148.jpg

Verča — 12. 3. 2006 13:56

V A J E Č N Á      Ž E M L O V K A

4 rohlíky, 2 cibule, 10 dkg másla, 10 dkg plátkového sýra, 6 vajec, sůl, karí, paprika

Zapékací mísu vymažeme máslem, položíme rohlíky nakrájené na kolečka, na rohlíky jemno nakrájenou cibuli  a opět vrstvu rohlíků. Navrch dáme plátky sýra a zalejem rozšlehanými vejci. Pečeme asi půl hodiny.

http://www.gify.nou.cz/r_jidlo_soubory/60.gif

Májajája — 21. 5. 2006 9:46

Nadrobno pokrájené maso osmahnem na cibuli,vmícháme protlak, zaprášíme paprikou,přidáme na kostičky zeleninu,česnek, koření, trochu vody a čekáme, až všechno změkne.Přidáme fefronky,1/2 strouh.sýra a smícháme s uvařenýma těstovinama a vejci.
Směs dáme do vymaštěné, strouhankou vysypané var.misky a pečeme ve vyhřáté troubě.Posypeme druhou 1/2 sýra a až se roztaví, tak je hotovo.

Zkusila jsem a je to moc dobré!
--------------------------------------------------------------------------------

Stelička — 8. 4. 2008 22:00

Marně hledám téma o starém chlebu a pečivu, vím, že to tu někde je.

Rohlíková pizza

Starší rohlíky nakrájím na kolečka (asi 5 - 6 ks, podle velikosti plechu). V misce smíchám 3 vajíčka s mlékem, solí a česnekem. Plech vyložím pečícím papírem, lehce potřu olejem a kladu hustě vedle sebe kolečka rohlíků, namočená vejci s mlékem. Když je plech plný, potřu kečupem, posypu pizza kořením, nastrouhám sýr a nahoru dávám, co dům dá. Dnes jsem úspěšně vyplenila ledničku od zbytků a nakladla tam pórek, šunkový i suchý salám a kapii. Nahoru jsem vylila zbytek vajíčka a dala zapéci.
Důležité: sýr dávám po vzoru jedné pizzerie dolů, salámy a ostatní oblohu nahoru. Krásně se opečou, pokud zdobím různě, je vidět obloha. Děti mi třeba nejí houby, takhle se nespletou.

kety — 9. 4. 2008 10:47

Mleté maso se špenátem
Na oleji zpěníme 1 cibuli, přidáme mleté maso (na 1balíček špenátu stačí tak 30 dkg), osolíme, opepříme, orestujeme a pak přidáme mražený špenát, přikryjeme poklicí a necháme rozmrazit a občas promícháváme , potom přidáme 1 vejce česneku tolik, kolik má kdo rád. pak ještě dochutíme solí a pepřem a  podáváme  nejlíp s bramborovým knedlíkem.

ivca — 9. 4. 2008 12:03

kety, to je dobrý nápad - já to zase vidím s těstovinama - posypané sýrem a zapečené

Oxi — 9. 4. 2008 12:10

ivca napsal(a):

kety, to je dobrý nápad - já to zase vidím s těstovinama - posypané sýrem a zapečené

Jj, zapecene testoviny so spenatom a mletym masom, alebo orestovanou uzeninkou robievam. Je to jedina forma spenatu, ktoru moja dcera bez kecov skonzumuje :) Lacne, rychle, fajne.

mia — 9. 4. 2008 16:22

kety napsal(a):

Mleté maso se špenátem
Na oleji zpěníme 1 cibuli, přidáme mleté maso (na 1balíček špenátu stačí tak 30 dkg), osolíme, opepříme, orestujeme a pak přidáme mražený špenát, přikryjeme poklicí a necháme rozmrazit a občas promícháváme , potom přidáme 1 vejce česneku tolik, kolik má kdo rád. pak ještě dochutíme solí a pepřem a  podáváme  nejlíp s bramborovým knedlíkem.

Dobrý nápad,já bych to ještě proložila plátky lazaní / nepředvářím je,jenom namočím ve studené vodě / a zapekla a vznikly by takové "rychlolazaně".

Ladie — 9. 4. 2008 17:04

Já dělám špenátové těstoviny takto:

Na cibulce osmahneme kousky kuřecího masa, přidáme špenát (mražený nebo čerstvý-listy), zalijeme smetanou, klidně můžeme přidat i sýr. Osolíme, opopříme, přidáme česnek. Podáváme s těstovinami (nejlepší jsou motýlci nebo takové ty "sekané trubky") :P