slíva modrá — 3. 9. 2008 11:02

Tak je tu zase škola.Máme staro-novou pí učitelku.Ta v první třídě nám na konci roku dala seznam,který jsem jako poctivá matka/i když jsem si o tom myslela své/ do puntíku nakoupila.Včera jsme dostali seznam jiný,který se dost liší,nejenom,že to vypadá jako by si chtěla pí.učitelka zařídit papírnictví,ale některé pomůcky z prvního seznamu nejsou potřeba.Pí učitelka nám vzkázala,ať je vrátíme do papírnictví.A tak se ptám:splníte do puntíku předepsané seznamy?Nemyslím matky prvňáčků,ale už ty zkušenější,které dobře vědí,že to jejich dítě nevyužije a že přebytky slouží pro děti,z jejichž rodičů to prostě učitelka nedostane! Nebo dítěti koupíte,jen to co doopravdy potřebuje aktuálně ve škole.Pro příklad uvádím některé položky ze seznamu-celkem 32 sešitů/v první třídě popsáno 13/
30 malých čtvrtek+15 velkých+náčrtník /doneseno 15 výkresů/barevné papíry+lepicí/žádné barevné výkresy/tempery,vodovky,dvoje pastelky,barevné křídy,mastné křídy,černá tuž ,modelína ,voskovky,mikrotužka a pod. Mám dva starší syny/už vysokoškoláky/,ale nepamatuji se,že by to kdy ve škole potřebovali a to ten prostřední chodil na výtvarnou školu. A to jsou jen pomůcky,o dalších položkách ani nemluvě!

Damila — 3. 9. 2008 11:53

Já kupuji průběžně, co mají donést. Nějaké sešity už mám, obaly taky, zásobu per a tužek, gum a pravítek máme stále velkou, neboť máme během roku velké úbytky. :)
V 1. třídě jsme donesli 30 výkresů, ale druhý rok po nás nechtěli ani jeden. Poslední roky to řeší tak, že děti mají každý svůj pytlík, kde mají výtv. potřeby, co nespotřebují, donesou domů. Jinde to řeší paušální částkou na zač. roku a z toho kupují učitelky co potřebují. pokud existuje třídní fond, peníze-přebytky  putují do něj.
Jinak celkově je třeba počítat s tím, že se něco zničí (výkres se nepodaří, něco se poláme, rozbije...), a že to prostě něco stojí, no.

U vás to funguje tak, že to učitelka z některých rodičů nedostane??? Tak to já vůbec nevím, jak je to u nás.

dusička — 3. 9. 2008 12:24

U nás ve škole se hromadně v červnu vybírají peníze na další ročník - děti přinesou za Kč (+ vyúčtování) sešity, čtvrtky atd, a máme věci doma, průběžně si je kluci berou do školy.

Vlaďka — 3. 9. 2008 12:39

U nás to do loňska (5.třída) fungovalo tak, že každý měl svůj sáček na lavici s VV potřebami. Koupila jsem co si řekl - vodovky, voskovky, kelímek, igel. plena na lavici. Letos na druhém stupni to funguje tak, že zaplatí 150,- Kč a dostanou ve škole, co budou potřebovat. Sešity platíme 120,- v červnu, dostal balík a teď je začnou využívat. Uvidíme co zbyde nebo bude chybět. Papíry ani čtvrtky jsme nikdy nekupovali, to dostávali. Ale nosila jsem učitelce z práce jednostranně potištěné papíry z práce, které používala na mapy v zeměpise, testy, pomůcky v přírodovědě atd. Ale v jiných třídách na papíry připláceli.

Čekanka — 5. 9. 2008 21:40

Dostali jsme do první třídy celkem rozumný stručný seznam, do druhé už jen čtyři druhy sešitů a ty jsem kupovala v úterý, tedy na poslední chvíli. Jinak máme děsnou spotřebu fixů na tabulku a tornád, ty kupuju snad každej tejden :/ takže mě štve jak to nic nevydrží a je to odfušovaný :butter: na výtvarku jsem kupovala akorát modelínu a lepidlo. Prostě mi zatím nic nesmyslnýho nepřišlo a kupuju poctivě co má napsané v notýsku :P

REŇAS — 5. 9. 2008 23:00

;) Hmm,tak my nakupujem a nakupujem a musí to být,vše vlastně do dneška. Tak by mězajímalo,jak je to s jinýma rodičema,mně to celkem dost leze do rozpočtu,tím,že to vše musí být hned. Od příštího týdne se,už učí. No a pro porovnání:dcera do 2.třídy nějaké sešity,nevím asi tak do 10ks(nemůžu ten seznam,už najít,zalovím v paměti),obaly. Tornádo,tužky,pravítko+trojuhelník,guma,folie na psaní. Výtvarka:vodovky,pastelky,fixy,černá tuš,tempery,štětce,1 barevné papíry,nůžky,lepidlo tuhé+tekuté,podložka. Syn 6.třída,sešity víc cca asi 12 ks-15 ks,ale vše 1 krát+obaly,folie na psaní 2,sada pravítek do geometrie,kružítko,guma,tužky,psací potřeby. Výtvarka:vodovky,pak nějaké lepší vodovky(ťeď nevím,jak se jmenují),tempery,voskovky,černá tuž,k tomu to péro,lepidla,nůžky,fixy,pastelky,podložka,štětce. Vše se kupuje jedenkrát,jen pro ně konkrétně,nevím,jak to řeší s žáky,co prostě pomůcky nemají,ale v této škole,jsem o tom,snad ani neslyšela,že by opravdu někdo něco neměl ani nevím po jaké době.. Jinak syn musel donést dnes ještě 140 kč na AJ-knihu a 50 kč,myslím,že na výkresy,nebo něco do výtvarky. Další podrobnosti se dozvíme na třídní schůzce,tam budou jako tradičně žádat o třídní fond,což bývá asi 150 kč..z toho se dotují divadla,kina,(pak nic neplatíme,už my) dále papíry na psaní.. Takže to mě čeká dvakrát+plavání,SRPD,platí se jedenkrát(při dvou dětech na škole) Jinak podle seznamu opravdu koupíme vše a dítka tohleto opravdu využívají a pracují s tím. Ale,jak říkám,nic víckrát nekupujeme. To mi teda slívi nepřipadá moc ekonomické,dostat jeden seznam a pak ho změnit,to by mě ranila mrtvice.. A argument,že to máte jít vrátit,protože to vlastně,už nepotřebují,to v obchodě nemusí uznat,to není ani důvod k reklamaci či výměně. A nakupovat podruhé?? Tak to bych se asi ozvala a paní učitelce musela sdělit,že pomůcky nejsou rohlíky za 2 kč. Takže příště by měla paní učitelka se seznamem raději počkat,až co řeknou osnovy..a nebo to dobře promyslet.

Damila — 6. 9. 2008 5:49

Žádná sranda, co?
Teď z nás vytáhli asi 450 Kč za každé dítě (výtvarné a hud. potřeby), dále SRPŠ (100 Kč), stravenky(dohromady asi 900 Kč) měsíčníky (celkem 300 Kč), zaplatit kroužky (1400+1300 Kč)...to máme jen dvě děti, a to už jsme  na ceně skoro pěti tisíc.
Jó, září, to je záhul. A to nepočítám to, jak mi kluk zase vyrostl a ze všeho mu trčí ruce a nohy...
Teda, ještě, že fakt oba pracujeme, jinak by děti nemohly nic. :(
I tak jdeme v září vždycky do rezerv.

dusička — 6. 9. 2008 23:03

Letos jsem koupila akorát dvakrát kružitka, propisky, pravítka a tužky. Obaly nás zbyly nové z minulého roku, vodovky, štětce,nůžky, pastelky  jsou zachovalé, akorát musím přikoupit ještě tempery a lepidlo .
Na sešity a na pracovní listy jsme jak už jsem psala dávali 400 Kč na jedno dítě v červnu, tak ted je klid.
Kroužky se u nás platí až v říjnu a to za jeden 400Kč na rok.