KatieD — 1. 9. 2008 11:52

AHoj,

neporadili by jste mi někdo nějaké výborné recepty na luštěniny (pohanka, cizrna, čočka,), které máte vyzkoušené a osvědčené. nějak mi dochází nápady, tak vám budu vděčná. Děkuju ;)

Oxi — 16. 9. 2008 10:47

nahod ty svoje a doplnime :P

Ota — 16. 9. 2008 10:52

Pohankové rizoto ze zbytků masa z předešlého dne, kuře, vepřové. Rychlé, chutné.

Fidorka — 18. 9. 2008 10:30

My děláme luštěninový šoulet bez masa takto:

Hodně cibule, zpěnit na másle, přidat odmočené fazole a hrách (můžou být i z konzervy), na kostky brambory, batáty (sladké brambory), cizrna, mrkev, v podstatě co dům dá, orestovat, zamíchat, osolit, zasypat hojně sladkou paprikou, chilli, římským kmínem, normálním kmínem, přidat palici česneku, zalít vodou (neudělat z toho ale polévku!) a na mírném plameni nebo v troubě velmi pomalu dusit až dvě hodiny, dokud není všechno krásně měkké a chuti propojené. Štávu není potřeba zahušťovat, měla by být hustá sama o sobě.
Chutná to bezvadně s čerstvým chlebem nebo samotné, to je jedno.

je to židovské jídlo a chutná božsky!

dasad — 22. 2. 2009 21:37

co treba pohanka s brokolici http://www.nadoma.cz/recepty/42900-zape … rokolici/, pohanka zapecena s anglickou http://www.nadoma.cz/recepty/42899-zape … -a-syrem/, polevka http://www.nadoma.cz/recepty/54135-pole … -pohankou/ dobrou chut

ivanka05 — 1. 4. 2009 19:46

poradte nejaky dobry recepty s cervenyma fazolema i bilyma - bonduel mam... vim ze nejlepsi jsou asi Heinz. nejakou polevku, nebo jak fazole si udelat, jako gulasek .

Mikeš — 28. 4. 2009 19:06

Kamchinka napsal(a):

poradte nejaky dobry recepty s cervenyma fazolema i bilyma - bonduel mam... vim ze nejlepsi jsou asi Heinz. nejakou polevku, nebo jak fazole si udelat, jako gulasek .

Já z toho dělám nejradši Chilli Con Carne, nebo jakousi "gulášovku s fazolema", ale fantazii se meze nekladou... :)

vera — 4. 10. 2009 7:16

namočím přes noc zelené malé fazolky ....mungo...... + cizrnu........ráno uvařím v papiňáku.....rozmixiju....ale ne úplně.....orestuji na másle kořenovou zeleninu, povařím, zahustím ovesnými vločkami, přidám mix, hodně zelených bylinek.........celá rodina to vychvaluje......ale nemůžu jim říct, co tam je........pak by to nesnědli.......ppomaloučku musím na ně

sisi21 — 4. 10. 2009 21:19

Kamchinka napsal(a):

poradte nejaky dobry recepty s cervenyma fazolema i bilyma - bonduel mam... vim ze nejlepsi jsou asi Heinz. nejakou polevku, nebo jak fazole si udelat, jako gulasek .

osmažit cibulku ,na kostičky salám rajský protlak,peř,sůl,trocha sladké papriky, česnek.trocha kečupu,,pak přihodit fazole,promíchat.podávat s chlebem.
máme to rádi hodně pálivý,takže já přidávám i chilli. :P

arabela77 — 26. 11. 2009 20:13

Humus: cizrna (plechovka nebo doma uvarena), cesnek - rozmackat, citronova stava, tahini pasta - lzice nebo dle chuti, sul. Vse rozmixovat na hladkou pastu. Je to neco jako pomazanka nebo dip. Podava se i s falafel.
Falafel: cizrna, nakrajena cibule, rozetreny cesnek, petrzelka, lzicka mleteho koriandru, lzicka rimskeho kminu, mouka, sul, pepr. Vse rozmackat a promichat, aby vznikla husta kasovita hmota. Delame kulicky a smazime na oleji.
Neuvadim mnozstvi, protoze to delam od oka, tak nevim.

Alzbeta — 16. 12. 2013 15:28

Já mám ráda polévku z cizrny. Je moc dobrá :)

mikuelini — 20. 1. 2014 10:56

Plechovka velkych fazoli ,fazole povarit ,pridat na jemno nakrajenou vetsi cibulu ,nastrouhat bryndzu ,jednou na drobno nakrajene rajce ,olej , osolit a dochutit indickym kminem . Vsechno rozmackat nebo rozmixovat . Ji se to s bagetou ,je to syte a moc dobre

Damián — 27. 11. 2018 14:50

Manžel má cukrovku, takže jídla z luštěnin upřednostňuje. Nastudoval si knihu amerického lékaře  dr. Fuhrmana. Ten mimo jiné píše, že nejzdravější jsou fazole. U nás vaříme - fazole s rajčaty, fazole s brokolicí, luštěninové polévky se zeleninou, cizrnu se špenátem, luštěninové saláty. Postrouhaná cuketa, nebo kedluben s fazolemi. Já vím, je to divné a drastické, ale nedá se nic dělat, chráníme tím zdraví.