radinka — 30. 8. 2008 21:58

Vrátila jsem se z Polska, kde jsem v restauraci jedla vynikající lassagne. S bešamelem....:lol:máte někdo recept na dobré lassagne?

kukusa — 30. 8. 2008 22:19

Napred pripravis domaci bolonskou omacku:

1kg mleteho masa
1 cibuli
cesnek dle chuti
2 mrkve
hrst sekane petrzele
1kg rajcat
rajsky protlak
koreni a zeleninu dle chuti
olej
cukr


ja osobne vyrabim takto
Rozpalim olej v hlubokem hrnci, na drobno nakrajenou cibulku, cesnek, posmazim, pridam mlete maso, sul, pepr, sekanou petrzelku, prosmazim, pridam nasekana oloupana rajcata, rajsky protlak, oloupanou mrkev rozkrojenou na pulku (potom se vyndava), lzici cukru moucka, sterilovane sekane zampiony (a kdyz mam tak na kosticky nakrajeny smazeny lilek, olivy, hrasek..... co dum da), varim alespon dve hodiny na mirnem plameni (cim dele se omacka vari, tim vice se zbavi kyselosti rajcat a je lahodnejsi)

Potom je potreba testoviny lazane (prodavaji se normalne jako treba kolinka nebo vrtule), pisi na nich, ze se nemusi namacet, ale ja je lacim v horke vode s olejem, jsou pak vlacnejsi

Besamel (kupuji pripraveny a kdyz neni tak se dela takto: pul kostky masla rozpustit, pridavat pomalu hladkou mouku, sul, smazit do zlatova -vicemene udelat jisku -  potom odstavit z plamene a vlit pullitru studeneho mleka, poradne naslehat, mela by vzniknout kremovita konzistence, pak znova dat na ohen a hnetat, dovest k varu, pridat spetku muskatoveho orisku)

strouhany syr (dobry je parmezan a ke konci mozzarela)

A pak uz se jenom sklada

Dno hlubokeho plechu vymazes maslem, pridas asi ctyri lzice bechamelu, rozetres, pokladas platy testovin, vrstva bolonske omacky, bechamel, syr, testoviny, bolonska, bechamel, syr, testoviny..... az naplnis plech, na posledni vrstvu masa pridavam mozzarelu a na vrchni testoviny bechamel a syr, zapekam 20 minut

Pozn toho bechamelu neni z pulky masla moc, muzes udelat i vetsi mnozstvi (beztak jestli chces dobre testoviny, nesmis bechamelem setrit), da se i skladovat v lednicce
Zrovna  tak lazane delam ve velkem mnozstvi, dobre se zamrazuji!

Dobrou chut

henrietta — 30. 8. 2008 22:35

Díky za recept, jen co seženu ty samotné lasagne (bohužel v našem mini městě se jaksi neprodávají nebo jsem neměla to štěstí je potkat). Ale už teď se mi seběhly sliny:o)

ivik12 — 1. 9. 2008 19:38

Ahoj radinko, já dělám s masem a recept i s videeem najdeš na mém webu. Jinak tam ještě za čas přibudou lasaně se špenátem. Taky moc dobrá záležitost.

Trvalka — 19. 11. 2014 19:57

Ahoj nevím zda znáte Portugalaskou kuchyni, ale já jsem vařila lasagne pomocí ní :) Ona existuje stránka nebo společnost dá se říct, která dováží věci z portugalska, našla jsem si tam recept na lasagne a hrozně mi zachutnaly, si najdětě, ta společnost se jmenuje Umporto :)

Kristynecka88 — 22. 12. 2014 19:01

Když tady vzpomínáš portugalskou kuchyni,tak se jsem tě chtěla zeptat zda vaříš i s portugalskými surovinami nebo jen s portugalskou kuchařkou?

Trvalka — 26. 12. 2014 21:30

Portugalskou kuchařku nemám :) Vařím podle receptů, které si najdu na internetu :) Ale na druhou otázku odpovídám ano, opravdu vařím s portugalskými surovinami :) Mám doma i portugalské koření atd… :)

Kristynecka88 — 28. 12. 2014 0:29

A jak chutná to koření? Jde poznat, že to není obyčejné koření?

Trvalka — 15. 2. 2015 11:24

Nevím zda je to až tak úplný rozdíl, ale příjde mi to zase něco jiného :) Taky jsem si teďka z tama chtěla objednat olivový olej, ale nakonec jsem se rozhodla, že si objednám ty degustační oleje a uvidím, který mi bude vyhovovat nejlépe :) Jo a objednávala jsem z tama olivy, ty byly moc dobré :)

Annafive — 25. 2. 2015 15:06

Takže jak tak čtu, tak nakupuješ Trvalko potraviny a suroviny na jídlo přes internet?...oplatí se to finančně? A dojde ti všechno čerstvé?.....

jarka.modra — 23. 7. 2015 16:04

ja jsem nasla na netu skvely recept na chrestove lasagne a urcite je vyzkusim.. :) jsem zvedava co na to reknou deti :D
http://www.pankrackyrynek.cz/novinky/it … a-pochvalu

nikola007 — 29. 7. 2015 15:50

Doma děláme nejčastěji špenátové lasagne. Na oleji se osmaží pokrájená cibule, česnek a přidá se rozmrznutý špenát, zeleninový bujon, já dávám od Knorru, ty gelové jsou dobré a hezky se rozpustí ;) a krátce povaříme.
Pak připravíme bešamel. Necháme rozpustit tuk, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a zlehka provaříme. Osolíme a okořeníme mletým pepřem. Pak vrstvíme střídavě do vymaštěného pekáče - lasagne, bešamel, špenát, sýr. Poslední vrstvu bešamelu pak posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu asi 10 minut.