Barca138 — 25. 8. 2008 13:28

Všechny zdravím,

chci se zeptat, zda někdo nemáte zajímavé tipy (přísady, koření..) na přípravu kuskusu? Vaříte ho v páře, v mikrovlnce, nebo zalíváte horkou vodou? Prý je nejlepší ho nejdříve opražit na lžíci oleje a pak teprve zalít horkou vodou, popř. vývarem.... Předem děkuji za Vaše rady :godlike:

kukusa — 25. 8. 2008 13:54

recept na ten zarucene PRAVY kuskus od me tchyne z maroka:

hovezi maso s kosti, cibule, cesnek, mrkev, fenykl, bila redkev, rapikaty celer, dyne...
maslo, olivovy olej
cervena paprika, rajsky protlak, pepr, sul, safran

Priprava:
maso nakrajime na vetsi kusy, do vysokeho hrnce nalijeme olivovy olej a pridame maslo a do rozpusteneho tuku nasypeme koreni, maso v nem "obalime" a smazime do zlatova
potom pridame na pulmesicky nakrajenou cibuli, cesnek, na kusy nakrajenou mrkev, celer, prosmazime, pridame rajsky protlak, a dusime maso do mekka
tesne pred tim nez je maso hotove, pridame na pulky nakrajeny fenykl a na kusy nakrajenou redkev a oloupanou dyni
hrnec priklopime naparovacim hrncem a pripravime kuskus - nasledovne:

kuskus vysypes na velky hluboky talir (tac), pridas spetku soli, dve hrste olivoveho oleje a pomalu do nej rukama vpracujes hrnicek studene vody, tak, aby nevznikaly hrudky - pak ho vsypes do horniho naparovaciho hrnce, priklopis poklickou a nechas naparovat 20min
horky kuskus presypes znova do tacu, pridas hrudku masla, horky propracujes, aby se nevytvarely hrudky, a vpracujes do nej dva hrnecky studene vody
opet presypes do horniho naparovaciho hrnce (cela procedura se dela celkem 3x)
nakonec kuskus vysypes do velkeho talire (tacu), na kterem ho chces servirovat, propracujes rukama, aby nebyly hrudky
mezitim je maso a zelenina hotove - pokladaji se na kuskus a trochu podlijes stavou z vyvaru
zbytek stavy take servirujes v misce nebo omackovniku

DOBROU CHUT!

dasad — 28. 8. 2008 21:36

salat s tunakem  http://www.nadoma.cz/recepty/13867-kusk … a-olivami/

Zaba4 — 14. 10. 2008 17:54

Kdyz chci rychle zazehnat hlad: porek, cibule, paprika, rajce...na panvi postupne osmazit, pridam koreni co mi prijde pod ruku.) Doleji vodou nechamchvilku dusit a pak prdidam kuskus a pockam dokad nezmekne,

Nebo delam kuskus na sladko s cukrem a ovocem:)