MisaZap — 14. 8. 2008 16:25

Ahojte, zaregistrovala jsem se tu nově, hledám nějaké recepty na bezmléčnou dietu. Aby toho nebylo málo nejde jen o bezmléčnou dietu, ale také mám citlivější žaludek (takže ne moc smažené věci, nejím houby a podobně) a ještě navrch jsem teď v 24 týdnu těhotenství. Mimčo je ok, já se peru (teď už s menšíma) nevolnostma. Trochu se bojím nedostatku vápníku, i když doktor mi zatím nedoporučil vápník nějak dodávat. Těhotenské vitamíny moc neberu, protože mi po nich není dobře. Zkouším teď jíst bílé jogurty a piju občas acidofilní mléko - snad mám jen intoleranci laktózy a ta by v těchto výrobcích snad být neměla. Zatím jsem na sobě neshledala nějaké nedobré vlivy, snad kromě mírně projímavého účinku ... Zkoušela jsem pít kozí mléko a omezeně by asi šlo použít, ale četla jsem někde článek, že by maminy mléko neměly žádné, protože na něj pak můžou mít alergii jejich děti ... Ovčí a kozí sýry mi nevyhovují .. jestli se jim ve výrobě připlete kraví mléko a nebo jestli mi vadí ještě něco jiného obsaženého v sýrech netuším, ale způsobují mi ekzém.

Klasického mléka, sýru ani másla se ale nemůžu prakticky ani dotknout, způsobuje mi to průjem, křeče břicha a pak ještě ekzém. Takže fakt ani trošičku.

Sháním recepty na nějaká dobrá jídla, ve kterých se výše zmiňované ingredience nemusí použít nebo je lze nahradit (zvláště ta jídla, ve kterých se mléčné výrobky běžně používají). Nebo nějaké výrobky, kterými se dají klasické mléčné výrobky nahradit (a skutečně v nich není ani špetka laktózy).

Čím by jste třeba nahradili klasické máslo? Na studenou kuchyni margarínem - já používám Floru, ale jak na teplou kuchyni? Bramborová kaše rozdělaná jen vyvařenou vodou z brambor sice ujde, ale to máslo a mlíko v ní mi prostě chybí. Nebo jak udělat třeba svíčkovou na smetaně? Pizza bez sýra prostě není pizza. Se zmrzlinou jsem se rozloučila. Z výrobků, které by měly mít laktózu rozštěpenou vím o jogurtech (jen kvalitních českých, zahraniční výrobci mohou mít jiné výrobní postupy) a kysaných výrobcích, tedy třeba to acidofilní mléko. Nevím ale co třeba kysaná smetana .. Moc mi chybí třeba šlehačka, ale ta asi krom něčeho úplně umělého nahradit nejde.

Dietu už se snažím dodržovat asi rok, ale přijde mi že mám silně omezený jídelníček a chtěla bych ho trochu zpestřit. Díky za každý nápad a tip.

Nemi — 15. 8. 2008 13:40

Jestli už tak dlouho držíš tuhle dietu,tak jsi určitě navštívila naturu.Zeleninové a luštěninové pomazánky,sojove mléko,ovesné mléko,rýžové mléko a  výrobky ze soji-sýry,jogurty,majonezy.Mořské řasy obsahují spoustu minerálů a dají se přidávat do všeho.

Gia — 18. 8. 2008 21:46

Míšo - zadej si někam do vyhledávače bezmléčnou stravu a najdeš spoustu odkazů. Tuto dietu jsem držela asi měsíc, když jsem kojila malého. Má atop. ekzém.  Vápníku je taky spousta v mandlích, v máku, v zelenině,...

dinosaurus — 3. 10. 2008 21:26

Ahoj Miso, já jsem se dnes přihlásila, (ale diskuze už jsem četla nějakou dobu), mám potr. alergii na mléko, rajčata. Vím co je to se tak naučit vařit, obdivuji tímto moji matku, která mě vařila extra. Jinak já používám sojové mléko(nevadí mi), ale jsou i ovesné a jiné. Chce to zkusit, které ti bude vyhovovat(které to naše tělo přijme), já to tak udělala. A z tohoto mléka dělám běžné recepty, jen jím nahradím mléko běžné. Nesmí se moc dlouho vařit, jinak se srazí. Dnes jsem dělala žemlovku, jen prostě nedám tvaroh, jen s jablky. Mlíko se dá použít i do segedínu, vím, že má jít zakys. smetana, ale já si nechám šťávu ze zelí, a případně, že je moc sladký tak přileju. Jediné co se z těchto mlék nedá jsou palačinky.

ivanka05 — 4. 2. 2009 15:17

rada bych vedela zda ryzove mleko obsahuje ziviny jako bezne mleko, nebo mlecne vyrobky, co obsahuje za ziviny atd? koupila jsem ho ted male na puding, zeji z nej udelam, ale nevim ...

ivanka05 — 4. 2. 2009 16:16

Petka: hm, takze vyzivova hodnota moc neni?:( ja chtela malez nej udelat puding, misto jogurtu odpoledniho, tak nevim.

tina — 6. 2. 2009 21:39

dinosaurus napsal(a):

Ahoj Miso, já jsem se dnes přihlásila, (ale diskuze už jsem četla nějakou dobu), mám potr. alergii na mléko, rajčata. Vím co je to se tak naučit vařit, obdivuji tímto moji matku, která mě vařila extra. Jinak já používám sojové mléko(nevadí mi), ale jsou i ovesné a jiné. Chce to zkusit, které ti bude vyhovovat(které to naše tělo přijme), já to tak udělala. A z tohoto mléka dělám běžné recepty, jen jím nahradím mléko běžné. Nesmí se moc dlouho vařit, jinak se srazí. Dnes jsem dělala žemlovku, jen prostě nedám tvaroh, jen s jablky. Mlíko se dá použít i do segedínu, vím, že má jít zakys. smetana, ale já si nechám šťávu ze zelí, a případně, že je moc sladký tak přileju. Jediné co se z těchto mlék nedá jsou palačinky.

včera jsem dělala palačinky ze sójového mléka - byly dobré, takové trošku nasládlejší proti klasickým- takže pro příště vím, že mám dát míň cukru...

Kamchi, to klidně můžeš... náš malý je komplet na nemléčném, dodáváme navíc vápník (rozpustné tablety na pití) a jinak jí normálně, hodně ovoce a zeleniny... a stačí to... (mlíko dávám ovesné, sójové a rýžové, stejně tak i jogurty)

ivanka05 — 7. 2. 2009 10:12

tina: maly ma intoleranci na laktozu?  No u nas neni problem s mlekem ale zkusime chtu, jaka bude a zda ji to bude smakovat, preci jenom rok ji neni, i kdyz moje mama by mi rekla, ze my jsme puding a veci varene z mlika dááávno jedli, ale proste kdyz nemusi... proc ne...

tina — 11. 2. 2009 15:26

má alergii na kasein