Ra — 8. 8. 2008 12:14

Nejsou vám také lhostejné životy zvířat a nechcete jíst jejich maso?

omlouvám se, odkaz na video, které jsem uvedla, dnes již neexistuje :(

:hjarta:

leny.wood — 8. 8. 2008 12:54

vegetariánství ještě dokážu pochopit, ale veganství už ne. nejíst vajíčka ani mléko? tže mám nechat krávu s přeplněným vemenem? a slepice, kt. "neobšťastnil kohout a snese tedy "prázdná" vejce? mně tohle hlava zkrátka nebere :co: pochopitelně mi nejsou lhostejné životy zvířat, jsem jejich milovnicí, ale to pro mě není důvod nejíst např. kuře.kolikrát jsem si řekla u dobře propečenýho stehýnka, že jím vlastně zvíře, ale pak jsem si řekla - vždyť za tím účelem se "chová".

Robert — 9. 8. 2008 14:38

Milá Leny,

zajímají-li Tě vtipně a jasně podané úvahy na většinu témat, o kterých se tu zmiňuješ:
http://animalrights.webz.cz/jist_maso.htm

Ahoj,
Robert :)

P. S.
Jedna z úvah v odkazu se týká přímo toho, co sis kolikrát řekla u dobře propečenýho stehýnka.

Ke krávě s přeplněným vemenem:
U všech savců je to stejné - samice vytváří mléko pro své mládě. A to jen po dobu, kdy mládě mléko potřebuje. Takže chceme-li pít kravské mléko, musíme: a) otelit krávu (uměle), b) vzít jí tele (to budeme krmit náhražkami a po několika týdnech ho odvezeme na jatka - bude z něj telecí maso), c) 3x denně ji dojit (tele by jí odebíralo mléko průběžně, my jen 3x denně - právě proto mívá "přeplněné" vemeno a trpívá zánětem mléčné žlázy, mastitidou). S postupem času vytváří mléka méně a méně a proto přikročíme opět k bodu á (a pak bé a cé). A tak pořád dokola do chvíle, kdy je kráva zcela vyčerpaná (tzv. vydojená). Ve věku čtyř let ji odvezeme na jatka. Na pastvu se v životě nedostala, protože nahánět krávy (píši o tzv. dojnicích) z pastvy na dojení by bylo příliš drahé. Kdyby žila normálně, odebrala by se na onen svět i po více jak dvaceti letech...

A ke slepici, kterou "neobšťastnil" kohout a snese tedy "prázdná" vejce:
Všechna vejce v obchodech jsou "prázdná", neoplodněná. Tzv. nosnice neviděla dospělého kohouta ani na obrázku. Ke snášení vajec totiž kohouta nepotřebuje (obdobně jako žena nepotřebuje muže k tomu, aby menstruovala). Ale přiznám se, že přesně nevím , jak jsi to myslela...

Ra — 25. 9. 2008 13:14

Vegetariánský den 2008 !

Zveme Vás srdečně na pátý ročník Vegetariánského dne. Neděle 5.října opět na Toulcově dvoře.

Přednášky, promítání, diskuze, vaření a mnoho dalšího.... Kdy: 5. října 2008 kde: Toulcův dvůr, Praha v kolik: od 12 hodin jak se tam dostanete: Metrem ze stanice metra Skalka (trasa A) nebo Opatov (trasa B), autobusem číslo 177, na zastávku s názvem Toulcův dvůr nebo Tramvají č. 22, 26 na zastávku Na Groši, na křižovatce na které vystoupíte odbočit doprava směrem z centra, po 50 metrech zahnout do uličky napravo, přejít lávku přes Botič, kolem základní školy a za ní doprava do kopce po schodech. Těšíme se na Vás !



:hjarta:

Robert — 30. 9. 2008 12:23

A já jen doplním, na co můžeme v příjemném prostředí Toulcova dvora tuhle neděli těšit:

- kurz veganského vaření
- ochutnávky, stánky vegetariánských restaurací a bioprodejen, infostánky
- zajímavosti z dosud nejrozsáhlejšího dotazníkového výzkumu vegetariánů u nás (psycholožka Dana Medřická)
- souvislosti ekologie a vegetariánství
- z dějin vegetariánství: jak se argumentovalo pro&proti vegetariánství před 2 200 lety (z dochovaných textů)
- triky výrobců potravin a živočišné složky v nich

Snad naviděnou,
Robert :)

Ra — 1. 10. 2008 9:23

Právě mi přišel vtip a nedá mi to se o něj s vámi nepodělit :par:

Dědeček s babičkou jsou v nebi.
Leží na lehátkách pod slunečníkem na nádherné pláži, popíjejí ledové drinky.
Všude kolem nich jsou šťastní lidé, nikdo nemá žádné starosti, hraje rajská hudba - no prostě ráj. Vtom dědeček vstane a vlepí babičce facku.

"Proč jsi to udělal?" ptá se babička.

"Protože nebýt té Tvojí zasrané zdravé výživy, mohli jsme tady být už dávno!"


:hjarta:

Babucha — 12. 12. 2008 13:22

Zdravím, jsem ráda, že jsou tady i nějací vegetariáni :). Zajíímalo by mne, jestli jíte nějaké doplňkové vitamíny, přece jen tělu bude asi něco chybět...
Taky uvítám jakékoli recepty nebo tipy na jídlo :supr:

Robert — 21. 12. 2008 10:45

Ahoj Babucho!

Vegetariáni jsou dnes snad už všude:
http://lukas.faltynek.com/2007/02/28/ku … a-v-masne/

A v našem státečku prý nejvíc v Brně:
http://www.pramenyzdravi.cz/9309665/V-B … i-muzi.php

Žel, podíváš-li se tady vlevo na datumy, nejsou všude pořád (musí se totiž neustále přesouvat, aby to vypadalo, že je jich víc). Takže promiň, že se na Tvé otázky pokusím (za sebe) odpovědět až teď.

Coby vegan tabletami doplňuji jen vitamín B12 (na doporučení MUDr. Zbyňka Luňáčka vždy jen 3 měsíce v roce - únor, červen, říjen; v daný měsíc denně jen čtvrt 100 „mikrogramové“ tablety od Natures Bounty - běžně v lékárnách). Kdybych byl vegankou, bral bych ještě aspoň železo (máme ho v krvi - s každou menstruací ho ubude).

Ty se ale ptáš, co doplňují vegetariáni. Pokud vím, každý dle svého uvážení, většina nic. Odborníci na výživu tvrdí, že přinejmenším lakto-ovo-vegetariánům (dbajícím o pestrost) z jejich stravy žádné poškození zdraví nehrozí.

Stanovisko ADA + Kanadských dietologů:
http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html



Zásady veganské výživy:
http://www.budvegan.cz/

Veganské recepty:
http://www.boo.cz/vege%20web/home.html

Příjemné Vánoce i celý příští rok,
jsem rád, že tady jsi,
Robert :)

Somaia — 21. 12. 2008 11:48

Milá Babuško, jsem vegetariánka  cca 7 let. a nijak významě nedoplňuji nic.
S tím, co napsal Robert plně souhlasím, jen doplním, že  na vegetarian.cz jsou v sekci Stop nemocem kompletní informace a závěry na základě dlouhodobých výzkumů.
Pokud cítím intuitivně , že mi občas ubývá energie (  bývá v předjaří)což je  jev běžně rozšířený u všech lidí ... jarní únava..., tak si kupuji Chlorelu...sladkovodní řasu a 100% zafungovala i jednorázová očistná kůra s aloe vera, ta mě nakopne spolehlivě.

Jinak jím co mám ráda bez omezení ...

Babucha — 21. 12. 2008 18:48

Pěkný večer, moc děkuji za vaše názory a postřehy. Roberte, tvá závěrečná slova mě moc potěšila a "nakopla", poslední dobou si totiž připadám jako blbec, jakoby vyloučená ze společnosti, jako bych tím, že nejím maso, byla jiná... i když vím, že to tak není a že není za co se stydět, ale i tak... Tak jsem moc ráda, že v tom nejsem sama :hjarta:
Somaio ten úbytek energie cítím bohužel i teď v zimě, tak se asi zase vrátím k Aloe, ta mi kdysi pomohla a nakopla mne. Jinak nevím, zeleninu a ovoce jím každý den, myslím, že by mi nemělo nic chybět...

Robert — 23. 12. 2008 17:25

Milá Babucho,

určitě v tom, ani onom, nejsi sama ;)
I já se občas cítím jako blbec, i když rozhodně ne kvůli tomu, že nejím maso & spol. :vissla:

Měj se pěkně,
Robert :)

Robert — 28. 1. 2009 8:49

Hezký den!

Nedá mi to. Pouhá desítka příspěvků a počet přístupů přesáhl tisícovku... Bylo by vhodné přidávat další :)


Náš imunitní systém řadí maso mezi cizorodé látky

Dne 1. října 2003 uveřejnil odborný časopis PNAS-online (Proceeding of the National Academy of Science), jeden z nejuznávanějších a nejčastěji citovaných odborných zdrojů na světě, závěr jedné zajímavé studie: lidský organismus reaguje na maso jako na cizorodou látku a brání se.

Američtí vědci zjistiili, že lidský metabolismus po požití červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) přijímá určité, tělu cizí molekuly, a ukládá je do různých tkání. U těchto molekul se jedná o vazbu s glukózou s označením N-Glycolyneuraminacid (Neu5Gc), která se nachází na povrchu membrán buněk. Tato substance se tvoří jen u savců - s výjimkou člověka; náš metabolismus není schopen tuto vazbu s glukózou vyrobit. Zvláště velké množství Neu5Gc se nachází v hovězím mase, vepřovém a skopovém. Tyto molekuly obsahuje v menším množství také mléko.

V krvi testovaných osob se objevila xenoreaktivní antitělíska, která reagovala s novou molekulou Neu5Gc. V jejich těle tedy proběhla obranná reakce proti této molekule. Samotná molekula Neu5Gc byla prokázána nejprve v různých tkáních postižených rakovinou, později i v cévách a sliznicích.

Poté, co se molekulu Neu5Gc podařilo bez potíží přenést z lidských buněk do zkumavky, tři výzkumníci z pracovní skupiny se rozhodli provést sami na sobě pokus. Vypili koncentrát, získaný z vepřového masa. Po zhruba dvou dnech dosáhly koncentrace Neu5Gc v jejich tělech 2-3krát vyšší hodnoty, než před pokusem. V průměru po dalších čtyřech dnech se koncentrace vrátily k normálu.

Tato studie se stala prvním jednoznačným prokázáním předpokladu, že se molekuly z požitého masa ukládají v lidských tkáních a tam vyvolávají reakce imunitního systému: náš imunitní systém považuje molekulu Neu5Gc za škodlivého vetřelce.

Fakt, že náš imunitní systém tvoří proti Neu5Gc xenoreaktivní antitělíska, velmi vážně zpochybňuje obecně rozšířený názor o mase coby přirozené součásti naší stravy.

Vedoucí studie, profesor Ajit Varki, upozornil: „Je pravděpodobné, že příjem molekuly Neu5Gc a následná tvorba antitělísek proti ní přispívá v průběhu života ke vzniku řady nemocí.“

Ra — 25. 3. 2009 8:35

Ahojky všem,
tiskem prošla další pozitivní zpráva o vegetariánství: "Vegetariánství snižuje riziko rakoviny, kromě rakoviny tlustého střeva." Více na: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/16429 … treva.html

hezký den
:hjarta:

Ra — 8. 5. 2009 13:37

1 citrus denně na vyčištění střev:

Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt – citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se užívá pomeranč , (i citrón) vše bez kůry . Ne jen šťávu ! Pak už nic nejíme !!! Dužina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé užívající pravidelně denně potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku. Odstranili i problémy s kůží a vlasy, jakož i dalšími častými nemocemi. Chci jen podotknout, že během několika měsíců došlo k jejich váhovému úbytku až o 6 kg , ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výše uvedené problémy, z nichž nejvážnější je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá – doživotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro žádná finanční investice. Zvažte sami, co je lepší.

:hjarta:

Nikol — 15. 8. 2009 20:41

Já už delší dobu přemýšlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, když jsem vyprávěla, že zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.

Ale myšlenka na původ masa mi vadí dost. Potřebuju se nějak odrazit. Bojím se, že bude složité vaření atd..
Moc dobře a jednoduše zní návod na čištění. To zkusím.

Ra — 27. 8. 2009 21:03

neboj Nikol,

drž se Masarykova rčení: "Hleď na cíl a vše ostatní už příjde samo!"

zvířátka děkují

;)

:hjarta:

taurus — 2. 9. 2009 8:13

Nikol, kdysi jsem viděla v televizi rozhovor s ženou, která je veganka. Moderátorka se jí ptala, jak se k tomu vůbec dopracovala a ona řekla, že postupně. Že tak náhlou změnu životního stylu by asi nezvládla.
Ze mě asi nikdy vegetarián nebude, protože ryb se prostě vzdát nehodlám ale dřív jsem jedla maso každý den a to minimálně dvakrát denně. Dneska se snažím mít maso pouze třikrát týdně na večeří a docela mi to jde. Nedovedu si představit, že bych z ničeho nic vypustila maso. Takhle se postupně dopracovávám k tomu, že to snad jednou vypustím úplně (teda až na ty ryby).

Robert — 21. 11. 2009 21:25

Ahojte!

I kvůli zpomalení oteplování Země má smysl vzdát se masa, či aspoň omezit jeho spotřebu:
http://blisty.cz/2009/10/27/art49597.html

(Původně, anglicky, podrobně: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/e … 891362.ece)

Zasvěceně vazbu mezi pojídáním masa a oteplováním popsala již před více než dvěma lety Eva Bobůrková v článku "Jedlíci masa přitápějí planetě" (MF DNES z 31. 3. 2007, str. 11).

Pro Tebe, případného začátečníka, pro kterého právě toto bylo tím posledním závažíčkem na misce vah, pak:
http://bezmasa.kvalitne.cz

Robert :)

Tercila — 22. 11. 2009 12:40

Nikol: Já už delší dobu přemýšlím a trápí mě pozice "nájemního vraha", jak mě nazval můj bratr, když jsem vyprávěla, že zvířata nezabíjím. Má pravdu.
Maso mám ráda. Kupuju si ho v obchodě. Je to pro mě velké dilema.


Ježišikriste :(, Tvůj brácha by potřeboval pohlavek :D Pravdu vůbec nemá. A co rostliny? Ty jsou přece taky svým způsobem "živé". Jestli za chvíli začneš uvažovat tak, že obilí bolí, když je sečeno, jsi ztracená.
Neblázni, cokoliv budeš dělat "násilím" na svém myšlení, nebude Ti nikdy prospěšné. Jestli Ti maso chutná, Tvoje tělo ví, proč mu chutná, tak ho jez.
Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené. Vždycky mysli na to, že existují lidi, kteří hlásají moudra o čistotě planety a pak sednou do svýho trabanta a zahulí okolí modrým dýmem.... A taky - jen abys za pár let na nečekané návštěvě u bratra nezjistila, že právě poobědval chutný steak ;)
Nenech se zbl.bnout, prosím. :|

Ra — 23. 11. 2009 10:28

Tercila napsala:"Nějaké oteplování zeměkoule je mi u pultu s uzeninami naprosto ukradené"

Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na možnost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva (Kanadská nadace pro onemocnění srdce a cévní mozkové příhody doporučuje zařazení obilovin a zeleniny do jídelníčku místo masa. V jednotných výživových doporučeních pro stravování ke snižování rizika hlavních chronických nemocí, vydaných společně Americkou společností pro rakovinu, Americkou asociací pro onemocnění srdce, Národním zdravotním institutem a Americkou pediatrickou akademií se doporučuje strava založená na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce.)

Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, že z  údajů OSN vyplývá, že výroba masa produkuje až 18 procent globálních emisí uhlíku, včetně likvidace lesů pro chov dobytka a pěstování krmiva. Že díky globálnímu oteplování tají ledovce a dojde k nezvratným změnám na Zemi, kdy budeme řešit zásadní problémy přežití a nebude možné jednoduše přijít k jakémukoli pultu se zbožím.

Až budeš stát u pultu s uzeninami vzpoměň si na to, že tímto kusem masa zvyšuješ počet trpících zvířat ve velkochovech.  Že kupuješ kus tkáně bystoti, která chtěla žít a bránila se smrti jako bychom se bránili my.

Až budeš stát u pultu s uzeninami můžeš si na tohle všechno vzpomenout anebo taky ne … zavřít oči, zacpat si uši, bagatelizovat  …. je to na tobě…. ;)

… lidé ale někdy mění své postoje … přemýšlí, čtou, informují se, cítí... :supr:

:hjarta:

Klubko — 23. 11. 2009 16:08

Ra, tohle je dobrá propaganda vegetarináství. Pěkně na city :supr:

Selima — 23. 11. 2009 17:01

Ja nemám rada žiaden fundamentalizmus, ani vegetariánsky. Mmch, ani pestovanie rastlín nie je na bohvieakej úrovni a údajné "bio- prdukcie" sú asi také "bio" ako celé naše životy. A globálne otepľovanie je následkom celkom iných vecí ako konzumácie mäsa, mäso sa predsa konzumuje od praveku. :(
A kto už chce byť vegetariánom, mal by sa ním stať postupne, ideálny prechod je pozvoľný a má trvať MINIMÁLNE 7 rokov, aby telo nedostalo šok. :jojo:

Robert — 23. 11. 2009 22:53

JUDr. Zuzana Bílková: „Otázku, zda nezpůsobuji rostlinám stejné utrpení, mohu zodpovědět jen vzhledem ke svým schopnostem člověka naslouchat přírodě a řídit se s citem její odpovědí – mně dostupné poznání mi říká, že pšenice při sklizni trpí méně nežli kráva na jatkách.“

Tercilo,

i k rostlinám se přece můžeme chovat lépe, než se chováme (aniž bychom se proto nějak zásadně omezovali či dokonce strádali).

Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan.


Selimo,

rozdíl je v tom, že pralidí na celé planetě bylo řádově asi tolik, kolik je dnes lidí v Česku.

A potíž v tom, že jsme my, nejpřemnoženější druh na Zemi, zvýšili za posledních 40 let spotřebu masa 5x. Kvůli našemu počtu (přesněji: kvůli naší zvýšené poptávce) vězníme naprostou většinu „hospodářských“ zvířat ve velkochovech (upřímně: koncentrácích). V jednom hangáru se tísní 1 000 „dojnic“, v dalším 10 000 prasat nebo „nosnic“ a v některém i více jak 100 000 „brojlerů“.

Ještě mí prarodiče (a to byli sedláci!) měli maso jen v neděli. Já jsem míval něco z masa 2x až 4x denně. Maso, ale v podstatě i mléko a vejce, jsem přestal jíst ze dne (17. 11. 90) na den (18. 11. 90) :gloria:. Bez šoku. Naopak :vissla:. Takže si dovolím tvrdit, že otázka délky přechodu je záležitost přinejmenším individuální.

(Oteplování atmosféry má velmi mnoho příčin, jednou z těch několika málo hlavních však je, že je nás moc a jíme moc masa :usch:.)

Robert :)

Selima — 23. 11. 2009 23:02

Robert, podmienky bol iiné, ale ak to vezmeš čiste pragmaticky, tejto planéte by už asi pomohlo len jediné: Keby CELĚ ľudstvo zmizlo zo dňa na deň. :jojo:
To, že si ty prestal jesť zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ešte neznamená, že to je dobre... Prežil si to, ale ešte nevieš, či to raz neprinesie neblahé následky. Toto napísala žena, ktorá tomu trochu rozumie, zaujíma sa o viacero disciplín a je ZA vegetariánstvo(sama sa stala vegetariánkou, ale za 10 rokov), ale nie je fundamentalistka a odporúča robiť aj toto S ROZUMOM. Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnúť ho zo dňa na deň je surovosť.
Ja nie som vegetariánka, ale snažím sa nejesť veľa mäsa, preferujem biele, a nejem rôzne údené a konzerované mäsové výrobky. Vždy venujem vďačné myšlienky zvieratku, ktoré mi umožnilo najesť sa, a rozmýšľam, ako to svetu raz vrátim. Možno sa po smrti nechám rozsekať a zožrať supom ako budhisti... ;) aspoň bude nejaký úžitok aj z mojej smrti.
A v mnohom máš pravdu, to je jasné, ale otázka znie, čo s tým... Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila. :/ Je to aj o pragmatickom uvažovaní a ekonomike.

Ra — 24. 11. 2009 11:43

Robert napsal:"Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan."

Selima napsala: "Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila.  Je to aj o pragmatickom uvažovaní a ekonomike."

Tak si říkám, jak čteme jeden druhého příspěvky?

Selima napsala: "...mäso sa predsa konzumuje od praveku."

Nevím, jak vás, ale nás učili, že jsme začínali jako sběrači plodů a rostlinné stravy.

Selima napsala: "To, že si ty prestal jesť zo dňa na deň (neviem, ktorý rok), ešte neznamená, že to je dobre... Prežil si to, ale ešte nevieš, či to raz neprinesie neblahé následky.Trávenie je nastavené na jeden systém a prepnúť ho zo dňa na deň je surovosť.
"

Pokud je trávení nastaveno na jeden systém, proč by nám dělalo třeba jezení masa takové zdravotní problémy jako je možnost onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny tlustého střeva...viz příspěvek č. 20, kdy nám lékaři doporučí ze dne na den stravu založenou na rozmanitosti rostlinné stravy, zahrnující obilné výrobky, zeleninu a ovoce?

Robert tenhle "šok"  přechodu na zdravou stravu přežil, dosud to je téměř 20 let, dobrý experiment! :supr:

:hjarta:

Robert — 24. 11. 2009 12:35

Ahoj Selimo,

když si, prosím, znovu přečteš odstavec se dvěma  smajlíky (andělským a pohvizdujícím si), zjistíš, že datum svého přechodu jsem uvedl vlastně 2x, že jsem popsal jen svou vlastní zkušenost s okamžitým vysazením masa&spol a že jsem žádnou „surovost“ nepocítil – naopak.

Valná většina mých přátel a známých skoncovala s masem stejně náhle (a můj tata s cigaretami po více jak 30 letech kouření balíčku denně). A své pocity vykládají stále stejně a podobně jako já: zlepšení po tělesné i duševní stránce. (Jen pár z nich jsou vegany či vegetariány teprve krátce, někteří jsou jimi dokonce od narození nebo spíše od početí – tak či tak, o tyto pocity tím byli ochuzeni).

Opakuji, že dobu přechodu (u masa i cigaret) považuji za věc individuální (= u různých jedinců může být různě dlouhá).

Selimo, napsala jsi: „Taká Čína by miliardy vegetariánov proste neuživila.“ Ono je to přesně obráceně.
Nejméně polovina lidstva se živí vegetariánsky nebo skorovegetariánsky (maso ani ne 1x týdně). Jde především o lidi z tzv. třetího světa, kde jim vlastně nic jiného nezbývá. Maso mají zřídkakdy či vůbec z ekonomických důvodů. Jsou rádi, když z políček (či sběru) mohou vyžít sami.

Do třetího světa lze řadit i čínský venkov (kde žije naprostá většina obyvatel Číny). Města, zejména ta největší už ne. Čím větší město, tím víc a víc se začíná podobat „Západu“. Včetně životního stylu. Snad již většina světových firem dnes má továrny na perifériích těchto měst. Za zmíněných posledních 40 let se tak v Číně zvýšila spotřeba masa na osobu a rok ze 4 na 54 kilogramů!

(Touha po „západním stylu“ poznamenala i rozvinuté, ale dlouho protradiční Japonsko: z 8 na 42 kg. Pro zajímavost: Evropa z 56 na 89, USA z 89 na 124, Brazílie z 28 na 79.)

Obyvatelstvo Číny tvoří ještě stále z větší části (skoro-)vegetariáni a především díky jim je Čína schopna své (celé, asi 1,2 miliardové) obyvatelstvo uživit.

Robert
P. S. Ra, díky – jsi rychlejší ;)

Selima — 24. 11. 2009 13:45

:) Keď myslíš... Moja učiteľka čínštiny, ktorá v Číne strávila rok, naopak zažila - aj na vidieku, hlavne v zlých, suchých rokoch - že sa jedlo všetko okrem kameňov, hmyz, jašterice, drobní hlodavci, psi, opice, väčšie zvieratá... všetko. Jasné, že ryža je normálne najdostupnejšia, ale to neznamená, že sú fakt všetci vegetariáni... A ona sa teda naopak vegetariánkou stala tam, práve kvôli tomu, čo tam videl(a zo strachu, čo by jej mohli ponúknuť pod pláštikom "mäsa"...).
Môj homeopat tvrdil, že AKÁKOĽVEK náhla zmena je škodlivá a dokonca ma odhováral od prudkej zmeny jedálničku (strašne som sa chcela rýchlo očistiť.. :P). Cítiť sa lepšie samozrejme môžeš, hlavne ak si sa predtým stravoval zúfalo... a fajčenie je také svinstvo, že sa každý musí časom cítiť bez neho lepšie, ale... Dokonca mojej tehotnej kamoške povedali, aby si odvykla od cigariet POSTUPNE, lebo dieťa, zvyknuté na dávky nikotínu, môže mať problémy. :jojo:

Klubko — 24. 11. 2009 14:04

Nejdál to dotáhl Vachler. Ten je vegetarián i svému psovi kupuje sojové granule. Debil :dumbom:



Paradoxem je, že chci-li připravit o život co nejméně rostlin, budu veganem. Maso, mléko, vejce (&spol.) jsou totiž vytvořené z rostlin. A to dost neúčinně - aby vykrmované zvíře přibralo na váze kilogram, musí sníst 8 až 15 kg rostlin. Zkrátka jedlík tzv. smíšené stravy má na svědomí nejen živočichy (které sní či zneužívá kvůli mléku a vajíčkům), ale navíc i zhruba 10x více rostlin než vegan.

Toto je taky bezva důvod proč být vegetariánem a chránit rostliny. A té řepky nebo slunečnice na výrobu chemické nárhady živočišného másla, není škoda? Nebo čočky, fazolí, které asi vegetarián zkonzumuje taky?

Vegetariánství je každého věc. Má na ní právo, svůj důvod. Ať zdravotní, náboženský, nebo jako ochránce zvířat. Ale když vidím boj za propagaci vegetariánství, nejezte maso, tak mám někdy pocit, že by ti lidé měli dostat mokrý hadr na čelíčko.
Ať takto bojkotují za malé farmy, které budou maso bourat přímo u sebe a nebudou je muset transporotovat živé na jatka.
Chovy slepic ne v klecích,ale volně. Tady mají bojovat.
Jinak jsme bohužel masožravci,všežravci.

Ještě pro rýpaly. Já sním asi 3x za měsíc maso. Tmavé tak 1x za měsíc. Netvoří základ mého jídelníčku, ale když na něj mám chut tak si ho dám. A myslím, že toto je ta nejzdravější cesta. Nic se nemá přehánět.

Robert — 7. 12. 2009 21:10

Ahojte!

No, na copak nám to zase ti hodní vědci nepřišli :D
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/18627 … ivotu.html

Robert

Ra — 22. 12. 2009 9:01

Jak to bylo s těmi kapry o vánocích?
http://www.novinky.cz/vanoce/187196-van … k-let.html

Jaká bývala štědrovečerní večeře na Valašsku?
http://www.novinky.cz/vanoce/187492-val … mnych.html

... aby ty svátky byly jednou i pro ně v klidu a pohodě a ve zdraví přežili :kapitulation:

radostné vánoce a vše dobré vám všem přeje
Ra

:hjarta:

Myšák — 7. 1. 2010 22:16

Vegetariáni/vegani tady možná zapomínáte, že všude se bez masa obejít nedá. Nebo živočišných produktů. Ve stepích nebo pouštních oblastech se prostě obilí vypěstovat nedá a nejschůdnější je chovat stáda, která si nashání potravu z nějaké nejodolnější trávy. Já nejím maso každý den a pokud si ho dám, pochází většinou z chovu rodičů, čili bio kvalita zaručena, skoro všechno běhá po zahradě a je to poznat i na mase. Kachnu v obchodě jsem poprvé nemohla poznat - je podobná kuřeti - maso světlé, kůže taky, navíc slabá. Zato dvakrát taková a maso tučné. Skopové, králičí, krůtí.. mňam. Mám ráda pestrou stravu, sním všechno zrní od pohanky po sóju, ale vegetarián brzo nebudu.

Robert — 8. 1. 2010 19:42

Myšáku, co jsi vlastně chtěla sdělit?
Že Tvé chuťové pohárky jsou Ti přednější než zvířata, která jíš?

Proč se schováváš za pastevce kdesi daleko na stepích?
Abys nemusela přemýšlet o sobě? Není důležitější, jak jednáš Ty tady a teď?

Ahoj, Robert
P. S. Ještě větší krajností než pastevci jsou eskymáci. Co je pro člověka přirozeného na tom, žít trvale na sněhu a ledu? Pocházíme ze střední Afriky. Po celé zeměkouli jsme se rozšířili na úkor ostatních pozemšťanů. Začali jsme kdysi žít na úkor ostatních živočichů - nemám teď na mysli naše vitální potřeby, ale tu jejich nadstavbu (naši "druhovou nenažranost, hrabivost, chamtivost") = míru větší, než jaká je nezbytná pro naše žití. Začali jsme svůj prostor, svoji spotřebu, své nároky a dopady "nafukovat". A přifukujeme stále, balonek nejspíš praskne. Překročíme (možná se tak už stalo) práh udržitelnosti... Začali jsme to používáním nástrojů, zbraní, ohně, oblečení a obutí. Jen díky tomu jsme se dostali a usadili tam, kde bychom jinak neměli šanci přežít.

Tulipánka — 8. 1. 2010 20:04

Ráda bych se zeptala zkušenějších, kteří nejí maso třeba několik let.
Já nejím maso několik měsíců (tedy o vánocích nebyla jiná možnost, tak jsme to přežila :D ) a nejsem si úplně jistá, zda přijímám dost bílkovin případně dalších látek. Neměli jste s tím někdo problémy?
Piju denně tak 200 ml mléka, 1 velkou lžíci tvarohu, 100 g sýru, tak 3x týdně vajíčko.
Možná je to stupidní dotaz, ale nemám s tím zkušenosti :gloria: .

Robert — 9. 1. 2010 10:47

Milá Tulipánko,

mně Tvůj dotaz naopak připadá velmi rozumný. Jednáš zodpovědněji nejen ve vztahu k ostatním (zvířatům i lidem), ale i k sobě samé (svému zdraví).

A také k pověsti vegetariánství jako takového. Spousta lidí pouze vyřadí maso (+ další "produkty jatek"), z hlavních jídel jedí jen přílohy a nekupují si k nim seitan, tempeh, tofu, ROBIpolotovary a další sójové, obilné a luštěninové výrobky.

Za nejlepší rádce v této otázce lze u nás zatím považovat "Vegetariánskou výživu v kostce" od MUDr. Zbyňka Luňáčka a Marka Voršilky (na vegspol.cz):
http://www.vegspol.cz/showpage.php?name … plantbased

a "Zdravotní otázky", které shromáždil (a přeložil) opět Marek Voršilka (na budvegan.cz):
http://www.goveg.cz/content.php?action= … language=1

Ale i tak by měli vegetariáni a především vegani (či dokonce fruitariáni) věnovat zvýšenou pozornost svému zdraví. Když totiž některý z nich onemocní, vždycky několik lidí z okolí dotyčného přispěchá s vysvětlením: "To má z toho, že nejí maso!"

Přitom většina tzv. civilizačních nemocí, které jsou nejčastější příčinou smrti v rozvinutém světě (tedy i u nás), má původ právě ve skladbě stravy "masojedlíků"...

Hodně štěstí - a zdraví ;) - do tohoto roku i celého bezmasého období Tvého života, Tulipánko,
Robert

Johana50 — 9. 1. 2010 11:57

Tulipánko,
pokud bys chtěla kompletní informace rychle a přehledně, včetně  té, jak je to s bílkovinami a jejich potřebou pro lidský organismus, tak to najdeš na stránkách:
vegetarian.cz v sekci STOP nemocem.

Robert — 9. 1. 2010 12:18

Johano, já jsem na vegetarian.cz hledal a hledal a nenašel :rolleyes:
Můžeš mne prosím nasměrovat?

Johana50 — 9. 1. 2010 12:26

Já jsem na to před chvíli koukala. Na vegetarian.cz dělali pořádek a přesunuli to do sekce Knihy on-line. Pak stačí kliknout na obal knihy Tomáše Husáka STOP NEMOCEM a jsi tam... :)
Tam si chodím pro rady , když potřebuji něco doplnit hlavně z vitamínů ( př. B12) atd.

Jinak z vlastní  zkušenosti mi stačí občas si udělat kůru s naší  sladkovodní řasou chlorelou, občas dodávám po zimě energii s Aloe Vera, ( to je hodně dobrý životabudič)  a sem tam doplňuji vítamíny béčkové řady...

Tulipánka — 9. 1. 2010 13:26

Roberte, Johano,
děkuji Vám, mrknu na to :)

Klubko — 11. 1. 2010 9:40

Tulipánko, snaž se jíst co nejvíce luštěnin.  Ad zázračná soja:) Já jím sojové výrobky, chutnají mi. Ale když se tady tak hrozně úvádí jak je maso hrozně nezdravé a jak je strašné zabíjet. O geneticky modifikované soje a možných alergiiích z ní se už mlčí :P

miljir — 15. 3. 2013 12:43

Ahoj, znáte někdo dobrou vegetariánskou restauraci v Praze? Prosím poradte. Navštivil jsem 2 a ani jedna nestála za to :/