Musim — 26. 7. 2008 21:30

Vloni jsem se ptala, co to mám na zahradě. Teď už vím, že oregano. Rozrostl se, množí se jako plevel a právě květe a já bych ho chtěla nějak uschovat a zpracovat.
Když jsem zkoušela jen tak sušit, ale nevím, zda ve stavu květu nebo dřív?nebo po? Poradíte mne prosim? Děkuji.

Ota — 27. 7. 2008 7:10

Mladé lístky a špičky výhonů se mohou otrhávat podle potřeby průběžně po celé léto. K sušení sklízíme kvetoucí nať, kdy rostlina obsahuje nejvíce silice s velmi příjemnou vůní. Nať se seřízne v délce 15 - 20 cm a můžeme ji sušit ve slabší vrstvě nebo zavěšenou ve stínu na vzdušném místě.

Zmrazujeme jemné lístečky a výhonky. Sušit oregáno je možné, ale podle některých odborníků u nás doma vypěstované se sušit nevyplácí a je dobré si kvalitní středomořskou sušenou bylinku raději koupit. Výborné je uchovávat oregano v oleji pro "zimní pizzu". Aromatizovaným olejem pak pizzu jenom pokapeme.

Musim — 27. 7. 2008 19:48

Díky, Oto, ty jsi vždy náš zachránce. No, mne asi zajímá to uchovávání v oleji, nebot mám ráda pesto. Ten se to hemží nad těmi květy, motýly, včely a nevím co vše, je tam živo. To jsem to asi vloni sušila blbě, že z toho nic nebylo.

spunt — 28. 7. 2008 11:11

Oto, díky za ten tip na olej, to určitě vyzkouším i když jen z kupovaného oregana :)