Mgr.K — 23. 7. 2008 22:13

Je kuriózní, že astrologie, která podle astronomů zemřela už ve 17. století, stále žije a vzkvétá. Veřejná střetnutí s astrology nevyhráváme, stojí názor proti názoru. Někdy jsme snad neúspěšní proto, že nepoužijeme všechny pádné argumenty, které jsou k dispozici. Předkládám proto sbírku 33 argumentů, které jsem posbíral v moudrých knihách a článcích, a zčásti také „vymyslel“.
Je s podivem, že jsem v protiastrologické literatuře takový kompletní přehled nenašel. Většinu kritiků rušilo na astrologii jen několik jejích tezí a spokojili se s jejich vyvrácením. Ke zpochybnění astrologie to totiž postačí, ostatní námitky jsou už redundantní, škoda času. Přesto přehled argumentů nabízím.

1/ Výchozí předpoklady Astrologie vychází z pozemského pohledu na oblohu, z geocentrické představy o vesmíru, z předpokladu o dokonale kruhových drahách. Nebeská tělesa jsou pouhé body nebo kuličky. Astrologie nepočítá s heliocentrickým uspořádáním sluneční soustavy, nezajímají ji vzdálenosti kosmických těles od Země ani jejich hmotnosti. K sestavení horoskopu stačí poloha těles na nebeské sféře a úhly, aspekty mezi nimi, a určení čtyř základních bodů – průsečíků ekliptiky s kružnicí místního poledníku a s horizontem. Ve starověké astrologii pak záleželo na postavení sedmi těles v horoskopu, tj. Slunce, Měsíce, Venuše, Marsu, Jupiteru, Merkuru a Saturnu. Z takového neúplného a mylného obrazu vesmíru nelze přirozeně odvodit žádný validní kauzální vztah mezi vesmírem a životem člověka na Zemi.
2/ Základní dilema Podle astrologů vliv planet, Měsíce a Slunce na člověka nezávisí na jejich hmotnosti a vzdálenosti od Země. V tom případě ovšem stejným způsobem na člověka působí minimálně kvadriliony hvězd a planet v pozorovatelném Vesmíru. Je-li tomu opačně a hmotnost se vzdáleností svou roli hrají, což je v souladu se všemi znalostmi o fyzikálních působeních těles, pak Měsíc, Slunce a Jupiter převáží vliv všech ostatních nebeských těles.
3/ Astrologie jako spekulativní záležitost Vlastnosti lidí odpovídající určité konstelaci planet nemohly být odvozeny na základě zkušenosti. Už proto ne, že vzájemné postavení planet, Slunce, Měsíce, postavení v Galaxii a místa narození se neustále mění a prakticky nikdy se neopakuje tatáž konstelace. Pro každý určitý okamžik je tato konstelace nová. I když se respektuje starověká nepřesnost v měření polohy planet, tak se podle moderních výpočtů může tatáž konfigurace znovu vyskytnout v průměru teprve za deset tisíc trilionů let (dle Grygara). Stejně tak jsou vymyšlené role jednotlivých „planet“.
4/ Co je nahoře, je i dole Jedním z východisek astrologie je tato stará představa o existenci magických vzájemných vztahů mezi vesmírem a Zemí. Údajně ji vyslovil mýtický bůh Hermes Trismegistos. Žádná taková paralela mezi vesmírem a životem člověka však nebyla nalezena.
5/ Velikost vlivu planet Astrologie předpokládá, že planety obíhají kolem Země po kruhových drahách a mají proto stále stejně silný vliv na člověka. Jenže ve skutečnosti planety obíhají kolem Slunce a jejich dráhy jsou navíc eliptické, takže se jejich vzdálenosti od Země neustále mění. Např. u Marsu je rozdíl mezi minimální a maximální vzdáleností od Země 1:7. Existuje-li kauzální vztah mezi polohou planet a jejich působením na člověka, pak musí efekt Marsu kolísat, protože síla jeho gravitace na Zemi kolísá v mezích 1:50.
6/ Mechanismus působení nebeských těles na člověka Známe jen 4 fyzikální síly (gravitace, elektromagnetismus, silná a slabá jaderná síla), z nichž v úvahu připadá jen gravitace, která společně s elektromagnetismem má daleký dosah, ale na rozdíl od elektromagnetismu je pouze přitažlivá. Gravitační síla je ovšem velice slabá, např. gravitační vliv Měsíce na dítě, které drží matka v náručí, je mnohonásobně menší než gravitační síla matčina těla (J. Kelly). Někteří dnešní astrologové proto soudí, že existuje nějaká jiná, dosud neznámá síla, anebo připouštějí, že kauzální vztah mezi planetami a ději na zemi není, že jde o vztah nekauzální, čistě korelativní. Odvolávají se i na jakousi synchronicitu a na názory psychoanalytika C. Junga. Domnívají se, že tyto vztahy lze vyhledat jen psychologicky, vnitřním poznáním, intuitivně. Od klasické astrologie utíkají proto astrologové k astrologii symbolické.
7/ Absence výkladu mechanismu Mnoho dnešních astrologů odmítá vědecký přístup a hledání kauzality úplně a tvrdí, že vůbec nezáleží na tom, jak astrologie funguje. Podstatné je, že „to“ funguje. To je ovšem názor z vědeckého hlediska nepřijatelný. Jestliže něco funguje, musí být mezi příčinou a následkem kauzální spojení, které se dá prokázat příslušnou teorií nebo alespoň statisticky.
8/ Astrologie dříve znala jen 5 planet Přesto měla astrologie údajně stejné úspěchy tehdy, i v moderní době, kdy byly objeveny planety Uran, Neptun a Pluto (nehledě k objevení dalších planetek), se kterými se dnes při výpočtech počítá. Jak to, že dnešní předpovědi vycházejí stejně dobře jako starověké? Buď musí být alespoň jeden z výpočtů chybný, anebo na postavení nebeských těles ve skutečnosti nezáleží a výklad horoskopu je naprosto vymyšlený.
9/ Možnost sestavení horoskopu Principy astrologie by měly mít obecnou platnost a sestavení horoskopu by mělo být možné všude. Nikoli, například na polárním kruhu nelze určit čtveřici základních bodů (viz 1/), když tu jednou za den splyne ekliptika s horizontem. A na pólu to rovněž nelze, protože tam není definován místní poledník.)
10/ Souhvězdí jako svébytný celek Není jasné, proč by měla mít na člověka nějaký vliv jednotlivá souhvězdí, resp. od nich odvozená znamení. Vždyť je to jen náhodné seskupení projekce hvězd, které leží v různé vzdálenosti a netvoří samostatnou skupinu.
11/ Experimentální výzkum vlivu nebeských těles na člověka po*ný je jen vliv Slunce, často předpokládaný je vliv Měsíce a jeho fází. Zjistilo se však stovkami pozorování, testů a statistických studií, že měsíční fáze nemají vliv na úmrtnost, vraždy, sebevraždy, úrazovost, domácí násilí, únosy, výskyt nemocí, alkoholismus, epilepsie, náměsíčnost, spánek, plodnost, počet porodů, příjmů na psychiatrická oddělení nebo jiná nemocniční oddělení, ani na růst hub, počasí, přírodní katastrofy a zemětřesení.
12/ Poloha Slunce a planet vůči souhvězdím Projekce Slunce a planet se pomalu posouvá po ekliptice v důsledku precese, posunu rotační zemské osy. Vlivem precese se jarní bod od doby, kdy vznikla astrologie, přesunul ze souhvězdí Berana do souhvězdí Ryb a blíží se již do souhvězdí Vodnáře. Není tedy jasné, jak mohou astrologické poučky odvozené pro polohy planet v tehdejších souhvězdích platit i pro současnost. kdy se Slunce i planety promítají do úplně jiných souhvězdí.
13/ Vlastnosti člověka, narozeného v určitém znamení Rozsáhlé studie s mnohatisícovými soubory nezjistily žádnou korelaci mezi datem narození a osobními vlastnostmi a inteligencí člověka, právě tak jako se nenašel vztah mezi těmito vlastnostmi a narozením v určitém znamení zvěrokruhu.
14/ Okamžik narození jako základ horoskopu Který je to vlastně okamžik? Je to začátek porodu, odtok plodové vody, otevření branky, vyjmutí dítěte, první nádech nebo přestřižení pupečníku? Není jasné, proč by právě tento okamžik měl být z hlediska vlivu planet na člověka tak důležitý. Vždyť kosmické vlivy, které působí na dítě v okamžiku narození, působily na ně i v děloze od okamžiku početí. Jinou námitkou je, že dobu porodu lze ovlivnit. Stačí urychlit nebo zdržet porod o několik minut a novorozenec se může dostat do jiného segmentu, „domu“. Představa, že by se tím měl novorozenci změnit celý jeho budoucí osud, je absurdní.
15/ Vliv planet v okamžiku porodu Planety nemohou mít dominantní význam. Větší význam mají geny, zdraví matky, způsob porodu – kleště, císařský řez, okolnosti porodu atd., které by musely případný vliv planet nepochybně přehlušit.
16/ Výpočet horoskopu podle chvíle narození Astrolog, pokud chce sestavit horoskop přesný, musí znát polohu nebeských tělech v době narození klienta. Výpočet bez počítače je nesmírně pracný, i s počítačem to není jednoduché. Není pravděpodobné, že by se astrologové přesným výpočtem zdržovali.
17/ Znalost data narození Většina lidí nezná přesnou hodinu, natož potom přesnou chvíli svého narození. Přesto zhotoví astrolog horoskop u každého.
18/ Testy nepotvrzují platnost horoskopu Provedeny byly stovky testů platnosti horoskopu v desítkách nejrůznějších modifikací. Byly to testy empirické, statistické i dvojitě slepé experimenty. Všechny vyzněly v neprospěch astrologie. Bylo např. zjištěno, a/ že 90% osob považuje za pravdivý horoskop, náhodně vybraný z kalendáře, pokud je představen jako jejich osobní horoskop, b/ že proband nepoznal svůj vlastní horoskop mezi deseti předloženými, c/ že astrolog nedokáže přiřadit horoskop k exaktně provedenému osobnostnímu dotazníku, d/ že každý astrolog z tzv. „karty zrození“ odvodí jiné vlastnost klienta, e/ že astrolog nepozná, který horoskop patří ke kterému členu z dvojice dvou extrémně odlišných osob, f/že klient popisuje horoskop jako zcela přesný popis jeho osobnosti, i když se v něm všechny pojmy změní v opak atd.
19/ Argument dvojčat Astrologové tvrdí, že osud člověka je určován přesnou chvílí jeho narození. Dvojčata se však narodí prakticky ve stejnou chvílí, přesto jsou jejich osudy často jiné.
20/ Výsledky astrologického věštění Veškeré předpovědi astrologů, týkající se katastrofických událostí nebo osudů významných lidí selhávají, jak svědčí opakované zpětné porovnání jejich předpovědí. Správných je obvykle jen 10% předpovědí, což odpovídá náhodě a pouhému hádání. Takové přehledy sestavují kritici astrologie v řadě zemí se stejnými výsledky. Výsledky věštby jsou správné jen tehdy, když je astrolog odvozuje od zřejmých trendů a na základě pravděpodobnosti, nebo tehdy, když je „věštba“ publikována post factum
21/ Úspěšné osobní a partnerské prognózy podle horoskopu Jsou snadno vysvětlitelné psychologickými efekty, především „chladným čtením“. Věštba nevychází z hodnocení horoskopu, který je jen dekorací, analogem křišťálové koule, ale z poznatků, které získá astrolog rozhovorem s klientem. V rozhovoru s ním orientačně pozná, jaký klient je, co má na srdci a co potřebuje. První odhad cílenými otázkami a pozorováním reakcí a mimiky pacienta postupně zpřesňuje. Astrolog pak klientovi sděluje, co ten chce slyšet.
22/ Formulace horoskopu Pokud astrolog nezjistí přesnější údaje o klientovi, pak sestavuje horoskop obecně, široce, zcela vágně. Uplatňuje především pozitivní údaje a doplní je malou příměsí údajů negativních, což zvyšuje věrohodnost astrologa – věštce. Z široké nabídky si klient selektivně vybere údaje pro něj příznivé, které pokládá za správné. Jde o tzv. selektivní myšlení, o barnumský resp. Forerův efekt.
23/ Rizika astrologických předpovědí pro jedince Negativní předpověď může ovlivnit zdraví, partnerské vztahy, psychiku jedince i celé rodiny. Existují stovky příkladů, kdy astrolog věštil klientovi vážnou chorobu nebo naopak její existenci popřel, s těžkými důsledky pro psychiku i zdraví klienta. V poslední době se šíří věštění příštího osudu novorozenců, což je zvlášť nebezpečné pro další vývoj dítěte, pokud rodina věštbě uvěří.
24/ Víra v osud Astrologie svými věštbami může utvrzovat člověka v přesvědčení, že jeho životní dráha je určena osudem, karmou, což může ovlivnit i jeho aktivitu a směřování. Jestliže je náš osud předurčen, pak je marné vzdorovat a o něco snažit.
25/ Rizika astrologie pro společnost Astrologie spolu s množstvím dalších iracionálních disciplín a názorů významně ovlivňuje celou společnost, přispívá k jejímu ohlupování, ztrátě kritického myšlení. Nepochybně tím může vzrůst nebezpečí podlehnutí různým náboženským nebo politickým ideologiím.
26/ Ovlivnění dějin Řada bitev mohla být vyhrána a mnohá politická rozhodnutí mohla být nepochybně správnější, kdyby se postupovalo racionálně a ne podle horoskopu.
27/ Astrologie má mnoho různých forem Astrologie není jednotnou homogenní disciplínou, jak je tomu u každého vědeckého oboru, ale je roztříštěna do řady různých forem, škol, směrů i lokálních variant. To je typickou známkou všech pseudovědeckých disciplín.
28/ Kuriózní terminologie Astrologie hýří fantasmagorickými pojmy, jejichž cílem je jen zahalit astrologii do záhadného hávu a představovat ji jako vědeckou disciplínu. Termíny jako kvadratura, konjunkce, sextil, kvinkux, trigon, bikvintilis, semkvadrát, dispozitor, radix, casus, detriment, orbis, dům a jeho hroty, dračí hlava jsou úžasně onomatopoické, leč velký smysl nedávají a matou hlavy i astrologům, protože každá jejich škola má jinou definici pojmů. Některé pojmy zavedl, nejspíše z recese, sám J. Kepler (Kapišinský).
29/ Serióznost astrologie Tu astrologie postrádá, jak dokazují četné falzifikace a výmysly, týkající se např. zkreslení smyslu Keplerových horoskopů, Nostradamových předpovědí, postojů generála M.R. Štefanika k astrologii, sporu Halley-Newton a j. (Kapišinský).
30/ Vztahy k jiným disciplínám Pseudovědeckou povahu astrologie dosvědčují i těsné vztahy s řadou pseudovědeckých disciplín, např. s alchymií, homeopatií, antroposofií, numerologií i s řadou metod alternativní medicíny.
31/ Typické rysy astrologie Astrologie nese všechny další typické rysy pseudovědy: Rozpor s vědeckými poznatky, nelogická tvrzení, nejednotný systém, tajuplnost, magie, spekulace, subjektivita, vágní předpovědi, lpění na dogmatech, odmítání kritiky, neserióznost aj.
32/ Názor vědeckých kruhů na astrologii V přírodovědeckých kruzích, např. v astronomických společnostech, na vysokých školách, akademiích věd, ale i např. v Americké humanistické společnosti a samozřejmě ve skeptických kruzích je astrologie považována jednoznačně za pseudovědu.
33/ Astrologie jako moderní věda? Astrologie je fosilizovaný relikt staro- a středověku. Vznikla před 4-6 tisíci léty, horoskopy se sestavují 2000 let. Zatímco každá vědecká disciplína se plynule a rychle vyvíjí a mění svá paradigmata, principy astrologie a sestavování horoskopů zůstávají neměnné po celou dobu její existence. Jedinou známkou modernizace a ovšem i vědeckosti je počítač na výrobu horoskopů.

Vím, co mne čeká. Kritikům mého přehledu však musím sdělit, že jsem si plně vědom obrovské role astrologie v historii, její role v předvědeckém snažení, v kulturním životě minulosti, v oblasti náboženské, v umění i v praktickém životě, politice a vojenství. Přiznám se, že nesmírně obdivuji úsilí a fantazii někdejších astrologů, kteří se snažili vysvětlit svět i povahu člověka v době, kdy neměli k dispozici žádný z nástrojů moderní vědy. Obdivuji i technickou složitost i krásu horoskopů. Nic to však nemění na tom, že astrologie nepatří do vědeckého světa, kam ji mylně astrologové řadí.
Ještě maličkost. Moc mne mrzí, že jsem svůj seznam nedokázal zakulatit. Jak to vyšlo, tak to vyšlo. Doufám, že mi někdo z čtenářů poradí, který argument je mylný, nebo že mi jich přidá dalších sedm.

lupina montana — 23. 7. 2008 22:54

Čau, Madžiorre!
Heft je na mět rošku dlouhej, to sorry :lol: a nezáživnej. Ale můžeš mu vyřídit, že dalším polem jeho oponentur by mohlo být téma "Proč je film nesmysl" :lol:

Sally — 23. 7. 2008 22:57

:offtopic:
Prosím vás, pokud to někdo přečtete, mohl byste udělat nějaký stručný výtah?
páč je to jistě velmi důležité sdělení, blbost přeci nemůže být tak dlouhá :lol:

Doubravka — 24. 7. 2008 0:15

aneb "Neboj se slepoty, dokud vidíš!" :lol:

Damila — 24. 7. 2008 0:51

Heřta jsem měla tu čest poznat naživo na dni s českou astrologií. Opravdu zážitek.
Typický Sisyfovec. Roznesli ho tam na kopytech, protože jako všichni Sisyfovci, ani on dodneška nepochopil ani to základní z astrologie, a to, že Znamení a souhvězdí jsou dva různé pojmy.
Hlavně že má tituly zepředu zezadu...kdo nechce vidět, nevidí.

Ta astrologie mu ale musí ležet v žaludku, když jí věnuje tolik energie. :)
No, řekněte, kdo věnuje tolik času studii, proč něco nemůže fungovat, když by byl o tom opravdu přesvědčený, že to fungovat nemůže a nepotřeboval sám sebe svými studiemi ve svém rozhodnutí utvrzovat?
Mně by teda nestálo zato zabývat se tím, proč nemůže fungovat teorie relativity. Kór když o tom prd vím, jen jsem slyšela, že Einstein udělal chybu ve výpočtech, a vlastně to nefunguje. Možná ne, já nevím. Ale vědce bych o tom nepřesvědčovala, ikdyž si to myslím.
Heřt ví stejný PRD o astrologii, takže se můžu jen usmívat.

Damila — 24. 7. 2008 0:53

Kdyby Heřt chtěl, můžu mu bod po bodu z té jeho studie vyvrátit i já, astrologické mimino.

Míša Kulička — 24. 7. 2008 10:55

Ale třeba v termínu porodu má pravdu ... Myslím, že daleko důležitější je okamžik početí - tam nijak neovlivníš, zda se to podaří, nebo ne, a to ani v případě umělého oplodnění ... a termín je jasně daný. Termín porodu ale ovlivnit můžeš. Co třeba lidé narození císařským řezem daleko před termínem, z důvodu nemoci nebo zranění matky ... čtyřčata piplaná od 6. měsíce - narozená v listopadu, místo koncem ledna ... a tak prostě :) ... Ikdyž je fakt, že v době rozvoje astrologie by tyto děti neměly šanci na přežití ... a taky zná málokdo přesné datum svého početí, že ... datum narození je ale evidentní ... ikdyž taky ne ... ne všichni ho považují za důležité a znají ho ... to jen naše euroamerická společnost ...

Nevím, spíš než mávnutí ruky, že je Heřt mimo, bych opravdu čekala vyjádření astrologů k jednotlivým bodům :) ...

Osobně mi astrologie připomíná statistiku - přesné počítání nepřesných dat - s tím, že někdy to vyjde a někdy ne :jojo: ... ale zajímavá je, to jo ... některé výsledky Eurostatu taky :jojo:

Damila — 24. 7. 2008 11:51

Míšo, co se týče předčasného narození dětí, vždy tam prostě funguje horoskop, kdy se děti skutečně narodily, ne kdy se "měly" narodit. Ostatně ve skutečnosti se narodily přesně tehdy, kdy "měly".

To je trochu na filozoficko-ezoterickou debatu, co je dáno, a co ne.

Pokud jde o horoskop početí, tam nejde zjistit přesný den natož hodina vzniku. Na to se horoskop obvykle nedělá, ikdyž jsou na to metody matem.-astrologických výpočtů, sama jsem si svůj horoskop početí počítala, ale je to spíše pro zajímavost, než že bych tomu moc věřila.
Co je početí? Oplodňující soulož? Splynutí spermie a vajíčka? Zahnízděmí v děloze?  Nebo snad už pouhá myšlenka na to-zplodit dítě?

Chvíle narození je jednoznačně daná prvním nádechem dítěte. Je to konkrétní pevný bod, od kterého se odvíjí horoskop. A není náhodný. Náhody neexistují. :)

Co se týče jednotlivých bodů pana Heřta, můžu se k tomu vyjádřit, ale pochybuji, že by to někdo četl. Specielně pro Tebe to můžu zkusit. Ale obávám se, že Tě to moc bavit nebude.

Damila — 24. 7. 2008 12:03

Co se týče toho, jestli astrologie funguje nebo je to náhoda, když se někdo "trefí"...

Problém je v tom, že dnes si každý může říct "já jsem astrolog" a dávat výklady horoskopu jak na běžícím pásu. To nějak není postižitelné.
Ve skutečnosti jsou dány jasně pevné body, které však mají širokou variabilitu. Je to o schopnosti kombinace a syntézy astrologa, jak to dokáže rozklíčovat-a co je důležité-hlavně srozumitelně předat.

V Ostravě funguje jedna astroložka, vystupující pod jménem Večernice (její pravé jméno tu nechci psát, kdo ji zná, ví o kom mluvím).
Má úžasné imaginační schopnosti, výjimečný vhled, dokáže přesně cítit, co horoskop říká. Její znalosti nejsou ani tak hluboké, jako spíše velmi intuitivní. Jenže to neumí předat klientovi. Má natolik chaotické vyjadřování, že vlastně nikdo nerozumí, co chce říci. Ona horoskop velmi cítí, a správně cítí. Ale je se svým poznáním sama, protože to nedokáže sdělit nikomu jinému.
To jsem trochu odbočila...

Míša Kulička — 24. 7. 2008 12:15

Nemusíš Dami, znám argumenty obou stran ... já jen, že se tady dost často setkávám s tím, že se smete něčí názor jen proto, že je "sysifovský", skeptický a pod. .. přitom mohou mít část pravdy obě strany ... :)

Lupišu,  co film? Ale třeba aj takovej hokej a vůbec všechno, co má po pár minutách hodnotu vymačkanýho citrónu ... to je jako s diamantem - taky se ho nenajíš, nenapiješ, život ti nezachrání, ale lidi jsou za něj ochotni platit částky tisícinásobně vyšší jak za doušek vody a hrst rýže ... Z tohoto jednoho jediného bodu je patrné, že se jedná o nesmysly - ale lidem připadají úplně noumální a navíc aj potřebné ... :lol:
Těžko říct, co je nesmysl a co smysl má :)

hirondel — 24. 7. 2008 12:27

Damila napsal(a):

V Ostravě funguje jedna astroložka, vystupující pod jménem Večernice (její pravé jméno tu nechci psát, kdo ji zná, ví o kom mluvím).
Má úžasné imaginační schopnosti, výjimečný vhled, dokáže přesně cítit, co horoskop říká. Její znalosti nejsou ani tak hluboké, jako spíše velmi intuitivní. Jenže to neumí předat klientovi. Má natolik chaotické vyjadřování, že vlastně nikdo nerozumí, co chce říci. Ona horoskop velmi cítí, a správně cítí. Ale je se svým poznáním sama, protože to nedokáže sdělit nikomu jinému.
To jsem trochu odbočila...

Ahoj Dam,
tomu vyse napsanymu verim.
Zajimalo by mne ale uprimne vedet, jak dalece dopredu je ona zena,nebo jini takovy-schopni ,rict neco o horoskopu nebo zivote ostatnich lidi?
Jak dalece vidi? Nevim jestli jsem srozumitelna.

Damila — 24. 7. 2008 12:36

hirondel napsal(a):

Damila napsal(a):

V Ostravě funguje jedna astroložka, vystupující pod jménem Večernice (její pravé jméno tu nechci psát, kdo ji zná, ví o kom mluvím).
Má úžasné imaginační schopnosti, výjimečný vhled, dokáže přesně cítit, co horoskop říká. Její znalosti nejsou ani tak hluboké, jako spíše velmi intuitivní. Jenže to neumí předat klientovi. Má natolik chaotické vyjadřování, že vlastně nikdo nerozumí, co chce říci. Ona horoskop velmi cítí, a správně cítí. Ale je se svým poznáním sama, protože to nedokáže sdělit nikomu jinému.
To jsem trochu odbočila...

Ahoj Dam,
tomu vyse napsanymu verim.
Zajimalo by mne ale uprimne vedet, jak dalece dopredu je ona zena,nebo jini takovy-schopni ,rict neco o horoskopu nebo zivote ostatnich lidi?
Jak dalece vidi? Nevim jestli jsem srozumitelna.

Nevím nakolik jsou klienti spokojení. Popisuji to z pohledu astrologa pohybujícího se na fórech. Je těžké pochopit co myslí těmi svými nedokončenými větami, ona je Neptunický typ. Vhled, intuice, ale chaos, zmatek.
Více se myslím osvědčuje při výkladu karet, tam je symbolika víc na místě.
Nicméně dává tímto prostor (byť to není jejím vědomým cílem) klientovi, aby se aktivně zúčastnil svého výkladu a "dokončil" si některé díry ve výkladu sám. Přijde tak sám o sobě na mnoho nových věcí.:supr:

hirondel — 24. 7. 2008 12:50

Jo Dami,rozumim.
Vi,vidi,ale neumi to predat.

Ale ptam se nakolik dni dopredu astrologie je schopna rict cloveku o jeho ceste zivotem?

Damila — 24. 7. 2008 12:57

hirondel napsal(a):

Jo Dami,rozumim.
Vi,vidi,ale neumi to predat.

Ale ptam se nakolik dni dopredu astrologie je schopna rict cloveku o jeho ceste zivotem?

Jako co Tě čeká a nemine? :)
Na kolik chceš. Třeba na celý život.
Jen Ti neřekne, co se stane, ale co by se stát mohlo. jestli se to stane, z větší části záleží na Tobě.

hirondel — 24. 7. 2008 13:34

Diky Dami,o to me slo. Protoze pevne verim presne tomu,co pises ve sve posledni vete. A taky protoze vim ze  astrologii na rozdil od mne rozumis,proto jsem patrala po tom jestli dojdeme ke stejnemu zaveru i presto ze k nemu prichazim od jinud.
A mam velkou radost,ze to sedi.   ;)

Damila — 24. 7. 2008 14:03

Hir,
obecné pravdy nejsou závislé na tom, co o nějakém oboru víme, nebo čemu rozumíme. Ty platí, ikdyž jim nevěříme. :D

hirondel — 24. 7. 2008 14:40

Dam,
co znamena obecne pravdy?

Míša Kulička — 24. 7. 2008 14:59

Např., že voda je mokrá :)

Damila — 24. 7. 2008 15:04

hirondel napsal(a):

Dam,
co znamena obecne pravdy?

To, co platí. Alespoň v našem světě. Bez ohledu na to, co si o nich myslíme.

lupina montana — 24. 7. 2008 17:01

Damila napsal(a):

No, řekněte, kdo věnuje tolik času studii, proč něco nemůže fungovat, když by byl o tom opravdu přesvědčený, že to fungovat nemůže a nepotřeboval sám sebe svými studiemi ve svém rozhodnutí utvrzovat?

:lol::lol::lol::supr::godlike:

hirondel — 24. 7. 2008 17:12

Dami ale jake jsou obecne pravdy v tomhle oboru,ktere plati?
 
Zamerim napriklad na prispevek 24.  Predstavuju si napriklad Homolkovi,kteri vi prd  o astro. prd o Vesmirnych zakonech a pujdou k astrologovi,ktery vyvesti z planet napr. ze Homolka za 10 let muze podle vseho,podle planet celit tvari v tvar smrti.
Jak bude asi reagovat? Co dal? 
Je tam vliv planet ,nebo jeho vliv?

hirondel — 24. 7. 2008 17:16

Míša Kulička napsal(a):

Např., že voda je mokrá :)

Miso  :lol:  Neni prece,je tekuta.

Damila — 24. 7. 2008 17:18

hirondel napsal(a):

Dami ale jake jsou obecne pravdy v tomhle oboru,ktere plati?
 
Zamerim napriklad na prispevek 24.  Predstavuju si napriklad Homolkovi,kteri vi prd  o astro. prd o Vesmirnych zakonech a pujdou k astrologovi,ktery vyvesti z planet napr. ze Homolka za 10 let muze podle vseho,podle planet celit tvari v tvar smrti.
Jak bude asi reagovat? Co dal? 
Je tam vliv planet ,nebo jeho vliv?

Žádný normální astrolog Ti neřekne, že třeba za deset let tragicky zahyneš. Protože ani on to neví. Za těch deset let se může stát spousta věcí, můžeš změnit styl života, stravy, prostředí, myšlení. Takže z toho, co by za současných okolností pro Tebe znamenalo ohrožení na životě, za těch 10 let může být pouze o významném zvratu v životě, zdaleka nic o smrti.
Navíc, přímo nějaké "smrtelné" aspekty v astrologii vůbec neexistují.

Damila — 24. 7. 2008 17:19

hirondel napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Např., že voda je mokrá :)

Miso  :lol:  Neni prece,je tekuta.

a studená

Míša Kulička — 24. 7. 2008 17:27

Damila napsal(a):

hirondel napsal(a):

Míša Kulička napsal(a):

Např., že voda je mokrá :)

Miso  :lol:  Neni prece,je tekuta.

a studená

aj teplá ... včerveným kohoutku, třebas :lol:

Dámy, nechcete mi tu snad tvrdit, že je voda suchá? ;)

hirondel — 24. 7. 2008 17:31

Uf,jo s tim souhlasim,ze svuj zivot mame ve svych rukou. Ale to uz se opakuju.
Diky,protoze o tom ze neco takoveho neni mozne{o smrti},jsem prave nevedela.
Takze jak me ale muze astrolog rict co me ceka a nemine na cely zivot? Podle ceho?
Dam,prosim o trpelivost,snazim se to pochopit.

Damila — 24. 7. 2008 17:46

hirondel napsal(a):

Uf,jo s tim souhlasim,ze svuj zivot mame ve svych rukou. Ale to uz se opakuju.
Diky,protoze o tom ze neco takoveho neni mozne{o smrti},jsem prave nevedela.
Takze jak me ale muze astrolog rict co me ceka a nemine na cely zivot? Podle ceho?
Dam,prosim o trpelivost,snazim se to pochopit.

K prognózám se používá několik metod.
V prvé řadě  jsou to tranzity.
Máš nějaký pevný horoskop, který Ti platí po celý život jako základ (pokud se nepřestěhuješ daleko od místa narození).
A planety stále běží dál po ekliptice, a vytvářejí aspekty (úhlové vzdálenosti) ke Tvým planetám, co máš v radixu. To má vliv na to, do jakých situací se dostaneš, co budeš řešit, apod.

Dále jsou symbolické metody, a to především
primární a sekundární direkce. Jejich přesný princip bych Ti mohla vysvětlit, ale bylo by to na dlouho. a složito.  Fungují podobně jako tranzity.

Pak jsou metody solárních horoskopů (na jeden rok) či lunárních horoskopů (na měsíc), říká se jim solární a Lunární revoluce.
Ty pracují s horoskopem, který je sestavený na principu totožného postavená Slunce nebo Luny na ekliptice.
je to všechno vysoká matematika. Naštěstí dnes jsou na to programy, takže astrolog se může věnovat pouze výkladu. Ale princip by měl znát, to ano.

Damila — 24. 7. 2008 17:54

Tranzity jsou tradiční a spolehlivé, s direkcemi to umí málokdo.
Příklad ze života:
Kamarádce si teď syneček ošklivě zlomil ruku. Při pohledu na tranzity to bylo jak z učebnice. Úrazový Uran pěkně dělal kvadrát na radixový Mars (síla, aktivita), to je klasika. Protože to bylo ze třetího (mobilního) domu do 6. domu zdraví, stalo se mu to při pohybu, na koloběžce...
takhle přesně dopředu by Ti to neřek žádný astrolog, jen jasnovidec. Ale zpětně se to dá dobře vysledovat. Stejně tak mohl nastat jiný zlom, možností výkladů je více, ale ne zas tolik, aby se zcela zásadně lišily.

hirondel — 24. 7. 2008 19:03

Diky Dami,
jdu se to ted pokusit vstrebat.

Pandorraa — 26. 7. 2008 2:46

Damila napsal(a):

Kdyby Heřt chtěl, můžu mu bod po bodu z té jeho studie vyvrátit i já, astrologické mimino.

No já zahlídla jen ten typický znak. "rozpor s vědeckými poznatky"  a to mi tedy stačí.
To je teda dílo..... ještě nepochopil, že věda = náboženství. Rozdíl je ale patrný - náboženství je mnohem stabilnější, protože stojí na VÍŘE, kdežto věda na ROZUMU :lol:

Damila — 26. 7. 2008 8:01

Tak jsem nad tím uvažovala, a možná by nebylo na škodu se opravdu k jednotlivým bodům pana Heřta postupně vyjádřit.
Už proto, že tyto otázky se vyskytují ze strany skeptiků nebo jen zájemců poměrně často, a pak nebude problém je pouze odkázat sem, na již zodpovězené.
Začnu já, ale samozřejmě jakékoliv připomínky a doplňování mých případných nepřesností či neúplností uvítám.
Nakonec to dělám pro sebe, člověk si tak leccos ujasní, upevní.

ad 1/
Výchozí předpoklady Astrologie vychází z pozemského pohledu na oblohu, z geocentrické představy o vesmíru, z předpokladu o dokonale kruhových drahách. Nebeská tělesa jsou pouhé body nebo kuličky. Astrologie nepočítá s heliocentrickým uspořádáním sluneční soustavy, nezajímají ji vzdálenosti kosmických těles od Země ani jejich hmotnosti. K sestavení horoskopu stačí poloha těles na nebeské sféře a úhly, aspekty mezi nimi, a určení čtyř základních bodů – průsečíků ekliptiky s kružnicí místního poledníku a s horizontem. Ve starověké astrologii pak záleželo na postavení sedmi těles v horoskopu, tj. Slunce, Měsíce, Venuše, Marsu, Jupiteru, Merkuru a Saturnu. Z takového neúplného a mylného obrazu vesmíru nelze přirozeně odvodit žádný validní kauzální vztah mezi vesmírem a životem člověka na Zemi


Astrologie nepočítá s heliocentrickým systémem, ale geocentrickým z jednoduchého důvodu. Žijeme na Zemi, ne na Slunci, a proto jsou všechny polohy těles vztaženy  k Zemi. Vycházíme z toho, co na nás působí zde na Zemi, nikoliv, co by působilo na Slunci. Pokud budeme žít na Marsu, samozřejmě budeme muset pracovat s "martocentrickým" systémem.
Starověká astrologie pracovala se 7 planetami, to je pravda. Přesto i těch 7 stačilo k velmi přesným výsledkům.
Jak lidstvo postupovalo, vyvíjela se technika, objevovaly se další planety a přiřazovaly do naší soustavy. Jakoby tím začaly fungovat. Každá taková transsaturnská planeta se objevila přesně v době, která svou atmosférou odpovídala charakteru té planety.

x256987 — 26. 7. 2008 9:14

Jé, Dami, to je zajímavé, že další planety byly objeveny v době, která odpovídala jejich charakteru. Můžeš to prosím rozvést? A odpovídá v něčem charakteru naší doby to, že jsme "vyškrtli" ze seznamu planet Pluto?

Za sebe děkuju, že si někdo dá tu práci  a vysvětlí základní věci takhle pro kojeňata :dudlik: Kdyby to panu Mgr. K. nelezlo do hlavy, mohl by mu někdo aspoň vysvětlit základy užívání čárek v češtině, to by snad akceptoval. Název vlákna je dost komický :gloria:

Damila — 26. 7. 2008 16:01

Judita napsal(a):

Jé, Dami, to je zajímavé, že další planety byly objeveny v době, která odpovídala jejich charakteru. Můžeš to prosím rozvést? A odpovídá v něčem charakteru naší doby to, že jsme "vyškrtli" ze seznamu planet Pluto?

Alespoň  stručně:

Uran objevený v r.1781, v době fr. revoluce, která měla v hesle "volnost rovnost bratrství", odpovídá planetě Uranu, který symbolizuje stejné myšlenky, je považován za revoluční planetu, který dělá zlomy a zvraty.

Neptun, objevený ve století páry, a plynových lamp, v roce 1846 odpovídá svým založením "plynům a páře", nehmotnosti, imaginaci.
Ale taky to bylo období spiritualismu, počátku psychoanalýzy, povaha Neptuna je psychická, intuitivní.

Pluto, objevený v r. 1930,
mezi dvěma válkami, předznamenal velmi těžké období transformace, jíž musel svět projít. Pluto, to je proměna až na dřeň. Museli jsme padnout až na kolena, do bahna, abychom poznali prapůvod naší duše. Abychom pochopili, co je důležité. Pluto, to je tlak a manipulace, to je obrovská síla, která nás semele, když jdeme proti ní. Je v ní destrukce, ale zároveň zárodek něčeho nového, zároveň naděje, nový počátek, ale jiný, poznamenaný zkušenostmi. Těžký, ale nutný.

Vyškrtnutí Pluta ze seznamu planet se astrologie nijak nedotklo. Pracujeme s ní dál. Že někdo od stolu v kanceláři rozhodl, že Pluto nemá dostatečné parametry na to, aby mohl být dle astronomických měřítek považován za planetu, není důvod k tomu, aby se změnilo její vyzařování.
Pluto tu bude, ikdyž ho budeme ignorovat. :)

Damila — 26. 7. 2008 16:25

ad 2/
Základní dilema
Podle astrologů vliv planet, Měsíce a Slunce na člověka nezávisí na jejich hmotnosti a vzdálenosti od Země. V tom případě ovšem stejným způsobem na člověka působí minimálně kvadriliony hvězd a planet v pozorovatelném Vesmíru. Je-li tomu opačně a hmotnost se vzdáleností svou roli hrají, což je v souladu se všemi znalostmi o fyzikálních působeních těles, pak Měsíc, Slunce a Jupiter převáží vliv všech ostatních nebeských těles.


Na člověka působí mnohem více vlivů, než planety,  a "kvadriliony hvězd", jak píše pan Heřt. :)
Nicméně přirovnala bych to k lidské rodině. Na dítě působí matka, otec, sourozenci, kamarádi, nejbližší známí. Ti ho ovlivňují nejvíce. Ne proto, že k němu stojí blíže na metry, ale protože jsou mu nejblíže citově, geneticky, nebo v rámci situací, do nichž se dostává. A pak jsou destitisíce cizích lidí, kteří ho mohlou za určitých okolností ovlivnit, když s nimi budou mít co do činění (a nemusí se dostat ani blízko k sobě)

Takže naším "domovem a rodinou" je sluneční soustava a ty kvadriliony hvězd jsou ti cizí lidi, kteří nás občas mohou ovlivnit, např. když naše planeta v radixu je v konjunkci s nějakou hvězdou. Se stálicemi astrologie samozřejmě taky pracuje. Ale nemají hlavní vliv. Jen dobarvují horoskop. Pokud nám planeta nestojí na nějaké významné stálici, pak její vliv takřka nepociťujeme. Je pro nás latentní, skrytý. To neznamená, že tam není nebo nepůsobí vůbec na nikoho.

Jinak vzásadě v rámci slun. soustavy-ano, největší osobní vliv mají tzv. osovní planety a světla (Slunce, Luna, Merkur, Venuše, Mars.
Jupiter a Saturn jsou společenské planety  nemají až tak individuální význam, ale přesto je jejich působení silné. Transsaturny (Uran, Neptun, Pluto) jsou generační planety a vliv mají v každém horoskopu jiný, u někoho jsou silně, u jiného slabě postaveny, Podle toho, v jakém domě a jakých aspektech stojí.

Damila — 26. 7. 2008 16:33

ad3/
Astrologie jako spekulativní záležitost Vlastnosti lidí odpovídající určité konstelaci planet nemohly být odvozeny na základě zkušenosti. Už proto ne, že vzájemné postavení planet, Slunce, Měsíce, postavení v Galaxii a místa narození se neustále mění a prakticky nikdy se neopakuje tatáž konstelace. Pro každý určitý okamžik je tato konstelace nová. I když se respektuje starověká nepřesnost v měření polohy planet, tak se podle moderních výpočtů může tatáž konfigurace znovu vyskytnout v průměru teprve za deset tisíc trilionů let (dle Grygara). Stejně tak jsou vymyšlené role jednotlivých „planet“.


Ano, planety se neustále pohybují, a stejný horoskop mají jen lidé narození v tentýž okamžik na stejném místě. Proto je také každý člověk jiný.
Nicméně jednotlivé aspekty se pravidelně opakují,  a různá kombinace aspektů může dát dohromady podobné výsledky.
Kupř. Merkur v Beranu je velmi impulzivní, netrpělivý, do všeho hrrr, bez rozmyslu, se sklonem ke konfrontaci a úrazům.
Podobně se může projevovat třeba Merkur v kvadrátu na Mars nebo v opozici na Uran...
Na astrologovi je, aby posoudil VŠECHNY prvky horoskopu a každý aspekt zahrnul do celku. Nikoliv jednotlivě popisoval aspekty a umístění planet.

Damila — 26. 7. 2008 16:38

ad 4/
Co je nahoře, je i dole
Jedním z východisek astrologie je tato stará představa o existenci magických vzájemných vztahů mezi vesmírem a Zemí. Údajně ji vyslovil mýtický bůh Hermes Trismegistos. Žádná taková paralela mezi vesmírem a životem člověka však nebyla nalezena.


Co k tomu říct. Nevím, jak by si pan Heřt představoval důkaz existence paralely mezi vesmírem a životem na Zemi.
Možná kdyby to upřesnil...

Damila — 26. 7. 2008 16:48

ad 5/
Velikost vlivu planet
Astrologie předpokládá, že planety obíhají kolem Země po kruhových drahách a mají proto stále stejně silný vliv na člověka. Jenže ve skutečnosti planety obíhají kolem Slunce a jejich dráhy jsou navíc eliptické, takže se jejich vzdálenosti od Země neustále mění. Např. u Marsu je rozdíl mezi minimální a maximální vzdáleností od Země 1:7. Existuje-li kauzální vztah mezi polohou planet a jejich působením na člověka, pak musí efekt Marsu kolísat, protože síla jeho gravitace na Zemi kolísá v mezích 1:50.


Astrologie netvrdí, že planety obíhají kolem Země, to je pěkný žvást. Astrologie samozřejmě ví, že planety obíhají kolem Slunce. Pouze jejich přesnou polohu PROMÍTAJÍ DO EKLIPTIKY z pohledu ze Země. Ekliptika je dráha, po které běží Země kolem slunce. V něm leží symbolický Zvěrokruh. Promítnutím planet na tento Zvěrokruh vznikne informace, se kterou astrologie pracuje.
Astrologie používá astronomické efemeridy (tabulky přesného umístění planet ve vesmíru vzhledem k Zemi), samozřejmě počítá s eliptickými drahami, které jsou přesně vypočtené, a navíc nejsou přísně eliptické, mnohdy až "bramboroidní", nebo by se mohly jevit až chaotické.
Gravitace není tou silou, která by v astrologii byla rozhodující. Takže kolísání vzdálenosti Marse má podružnou roli.

Damila — 26. 7. 2008 16:54

ad 6/
Mechanismus působení nebeských těles na člověka
Známe jen 4 fyzikální síly (gravitace, elektromagnetismus, silná a slabá jaderná síla), z nichž v úvahu připadá jen gravitace, která společně s elektromagnetismem má daleký dosah, ale na rozdíl od elektromagnetismu je pouze přitažlivá. Gravitační síla je ovšem velice slabá, např. gravitační vliv Měsíce na dítě, které drží matka v náručí, je mnohonásobně menší než gravitační síla matčina těla (J. Kelly). Někteří dnešní astrologové proto soudí, že existuje nějaká jiná, dosud neznámá síla, anebo připouštějí, že kauzální vztah mezi planetami a ději na zemi není, že jde o vztah nekauzální, čistě korelativní. Odvolávají se i na jakousi synchronicitu a na názory psychoanalytika C. Junga. Domnívají se, že tyto vztahy lze vyhledat jen psychologicky, vnitřním poznáním, intuitivně. Od klasické astrologie utíkají proto astrologové k astrologii symbolické.


Ale přece i klasická astrologie je založena na symbolech. Pokud pan Heřt hledá v Astrologii vědecké znaky, skutečně je najít nemůže. Astrologie není věda od té doby, co se věda pasovala na disciplínu s patentem na rozum a začala odmítat jiné, než pokusem ověřitelné důkazy.
Jinak gravitační, elektromagnetická, či jaderná síla opravdu není tím, co v astrologii funguje mezi planetami a jejich vlivem na život na zemi.

Damila — 26. 7. 2008 17:20

ad 7/
Absence výkladu mechanismu Mnoho dnešních astrologů odmítá vědecký přístup a hledání kauzality úplně a tvrdí, že vůbec nezáleží na tom, jak astrologie funguje. Podstatné je, že „to“ funguje. To je ovšem názor z vědeckého hlediska nepřijatelný. Jestliže něco funguje, musí být mezi příčinou a následkem kauzální spojení, které se dá prokázat příslušnou teorií nebo alespoň statisticky.


To se budu opakovat, když napíšu, že astrologie si nečiní nárok nazývati se vědou v dnešním slova smyslu.
Ano, z čistě vědeckého hlediska je nedokazatelná. To ale není důvod, proč nemůže fungovat.

Damila — 26. 7. 2008 17:23

ad 8/
Astrologie dříve znala jen 5 planet Přesto měla astrologie údajně stejné úspěchy tehdy, i v moderní době, kdy byly objeveny planety Uran, Neptun a Pluto (nehledě k objevení dalších planetek), se kterými se dnes při výpočtech počítá. Jak to, že dnešní předpovědi vycházejí stejně dobře jako starověké? Buď musí být alespoň jeden z výpočtů chybný, anebo na postavení nebeských těles ve skutečnosti nezáleží a výklad horoskopu je naprosto vymyšlený.


To už jsem taky c podstatě odpověděla hned v 1. otázce. Planety, co byly objeveny později, jakoby pro nás "začaly fungovat", nebo spíše jsme jejich vliv začali vědomě přijímat. Jinak je celkem jedno, z kolika planet se vychází. podstatné je to, jak s tím umíme pracovat a co z toho vyvodíme.

Damila — 26. 7. 2008 17:27

ad 9/
Možnost sestavení horoskopu
Principy astrologie by měly mít obecnou platnost a sestavení horoskopu by mělo být možné všude. Nikoli, například na polárním kruhu nelze určit čtveřici základních bodů (viz 1/), když tu jednou za den splyne ekliptika s horizontem. A na pólu to rovněž nelze, protože tam není definován místní poledník.)


Pokud by byl někdo schopen se narodit nebo žít na polárním pólu, pak by horoskop byl skutečně takto "placatý".
Prakticky jsem se s tím sice nesetkala (je to fakt blbé místo k porodu nebo k bydlení :D ). Ale proč ne, teoreticky to možné je. Nedokazuje to nijak nefunkčnost astrologie.

Damila — 26. 7. 2008 17:32

ad 10/
Souhvězdí jako svébytný celek
Není jasné, proč by měla mít na člověka nějaký vliv jednotlivá souhvězdí, resp. od nich odvozená znamení. Vždyť je to jen náhodné seskupení projekce hvězd, které leží v různé vzdálenosti a netvoří samostatnou skupinu.


Základní nepochopení pana Heřta:
SOUHVĚZDÍ NEJSOU ZNAMENÍ!!!
Kdy už to milí skeptikové konečně pochopíte?
Souhvězdí a znamení mají společného toliko název, který dostali někdy ve starověku, kdy se zhruba jejich poloha překrývala a promítala na ekliptiku.
Ano, tady zapracoval symbolismus. Astrologie, stejně jako ostatní hermetická učení jsou založeny na symbolech. To je asi to, co nemůžou vědci skousnout.

Damila — 26. 7. 2008 17:40

ad 11/
Experimentální výzkum vlivu nebeských těles na člověka
p**ný je jen vliv Slunce, často předpokládaný je vliv Měsíce a jeho fází. Zjistilo se však stovkami pozorování, testů a statistických studií, že měsíční fáze nemají vliv na úmrtnost, vraždy, sebevraždy, úrazovost, domácí násilí, únosy, výskyt nemocí, alkoholismus, epilepsie, náměsíčnost, spánek, plodnost, počet porodů, příjmů na psychiatrická oddělení nebo jiná nemocniční oddělení, ani na růst hub, počasí, přírodní katastrofy a zemětřesení.


Tak toto snadno vyvrátí každá žena, která cítí spojitost s Měsícem a jeho fázemi v rámci menstruačního cyklu, každý náměsičný člověk, každý, kdo využívá lunární fáze na zahradě, pro stříhání vlasů, plánuje si podle něj operace...těch důkazů je v této oblasti tolik, že mi tato připomínka přijde až úsměvná.
Co se týče fází Slunce, tak Slunce jako životodárná síla a jeho cyklické projevy, roční období, střídání dne a noci, neříkejte, že to na vás nemá vliv?!
Cítíte se stejně ve dne i v noci? Na podzim i v létě?
Co studie o nárusku depresí v době nedostatku slunečního světla apod...? To snad nemusím ani psát, přijde mi to tak směšně jasné, že říkám obecně známé věci. Nebo to cítíte jinak???

Damila — 26. 7. 2008 17:43

ad 12/
Poloha Slunce a planet vůči souhvězdím
Projekce Slunce a planet se pomalu posouvá po ekliptice v důsledku precese, posunu rotační zemské osy. Vlivem precese se jarní bod od doby, kdy vznikla astrologie, přesunul ze souhvězdí Berana do souhvězdí Ryb a blíží se již do souhvězdí Vodnáře. Není tedy jasné, jak mohou astrologické poučky odvozené pro polohy planet v tehdejších souhvězdích platit i pro současnost. kdy se Slunce i planety promítají do úplně jiných souhvězdí.


Opět stejná otázka v rámci zaměňovámí souhvězdí za znamení.
Slunce a planety se nepromítají do souhvězdí, ale do Znamení.

Damila — 26. 7. 2008 17:48

ad 13/
Vlastnosti člověka, narozeného v určitém znamení
Rozsáhlé studie s mnohatisícovými soubory nezjistily žádnou korelaci mezi datem narození a osobními vlastnostmi a inteligencí člověka, právě tak jako se nenašel vztah mezi těmito vlastnostmi a narozením v určitém znamení zvěrokruhu.

To bude tím, že studie pracovala pouze s postavením Slunce ve znamení, nikoliv s celkovým horoskopem.
Lidí není na světě jen 12 druhů, podle znamení, nýbrž miliardy druhů, podle jednotlivých horoskopů.
TZV. "lidi narození ve stejném znamení" mají v tomto znamení pouze Slunce. Toto dělení není astrologie, ale primitivní zodiakální typologie. S astrologií nemá nic společného.

Proto tento argument je zcela mimo mísu. Bavíme se o astrologii a ne o bulváru.

Damila — 27. 7. 2008 6:43

ad 14/
Okamžik narození jako základ horoskopu
Který je to vlastně okamžik? Je to začátek porodu, odtok plodové vody, otevření branky, vyjmutí dítěte, první nádech nebo přestřižení pupečníku? Není jasné, proč by právě tento okamžik měl být z hlediska vlivu planet na člověka tak důležitý. Vždyť kosmické vlivy, které působí na dítě v okamžiku narození, působily na ně i v děloze od okamžiku početí. Jinou námitkou je, že dobu porodu lze ovlivnit. Stačí urychlit nebo zdržet porod o několik minut a novorozenec se může dostat do jiného segmentu, „domu“. Představa, že by se tím měl novorozenci změnit celý jeho budoucí osud, je absurdní.


Toto už jsem zodpovídala v úvodu, takže jen zopakuji, že chvílí narození se považuje chvíle prvního samostatného nádechu dítěte.
Dech- ve staré mytologii znamenal totéž co duch. A tak jakoby tím prvním nádechem človíček "vdechnul ducha, duši", symbolicky.

Obtížné narození dítětete Problémy při porodu) jsou obvykle vidět i v horoskopu.

Damila — 27. 7. 2008 6:47

ad 15/
Vliv planet v okamžiku porodu
Planety nemohou mít dominantní význam. Větší význam mají geny, zdraví matky, způsob porodu – kleště, císařský řez, okolnosti porodu atd., které by musely případný vliv planet nepochybně přehlušit.


Planety nic nezpůsobují. Pouze popisují, dokumentují okolnosti, které kolem porodu nastaly, ale nikoliv objektivně, ale z pohledu nositele, jak to vnímal on.
Planety nemohou ovlivnit průběh porodu, jsou pouze mapou toho, jak porod probíhal, a spíše jak to dotyčný vnímal.

Damila — 27. 7. 2008 6:51

ad 16/
Výpočet horoskopu podle chvíle narození
Astrolog, pokud chce sestavit horoskop přesný, musí znát polohu nebeských tělech v době narození klienta. Výpočet bez počítače je nesmírně pracný, i s počítačem to není jednoduché. Není pravděpodobné, že by se astrologové přesným výpočtem zdržovali.

Samozřejmě, že, pracujeme s co nejpřesnějšími údaji. Výpočet ručně je pracný, nikoliv nepřesný, výpočet přes počítač je naopak velmi snadný, pokud zadáte správné údaje, což zvládne dítě na ZŠ.
To je pouhá domněnka pana Heřta, "že by se astrologové přesným výpočtem nezdržovali". Nevím, kde na to přišel, ale nejspíš si to vycucal z prstu.
Přesnost je pro astrologa základ.

Damila — 27. 7. 2008 6:56

ad 17/
Znalost data narození
Většina lidí nezná přesnou hodinu, natož potom přesnou chvíli svého narození. Přesto zhotoví astrolog horoskop u každého


Kdo nezná přesnou hodinu a minutu narození, nemůže počítat se sestavením přesného horoskopu.
Je lživé Heřtovo vyjádření, že astrolog zhotoví horoskop každému, i bez času narození.
To není pravda. Může sestavit přibližný horoskop pro ten den, kdy se narodil, který ale bude platit pro tisíce lidí, kteří se tento den na celé zemi narodili. Nic individuálního sestavit nemůže, protože to bude horoskop bez domů a hlavních os, s přibližnými aspekty.
Různými metodami rektifikace lze k přesnému času dojít zpětně. Je to metoda náročná, ale podle skeptiků samozřejmě nevědecká, a tudíž nepřijatelná.

Damila — 27. 7. 2008 7:03

ad 18/
Testy nepotvrzují platnost horoskopu
Provedeny byly stovky testů platnosti horoskopu v desítkách nejrůznějších modifikací. Byly to testy empirické, statistické i dvojitě slepé experimenty. Všechny vyzněly v neprospěch astrologie. Bylo např. zjištěno, a/ že 90% osob považuje za pravdivý horoskop, náhodně vybraný z kalendáře, pokud je představen jako jejich osobní horoskop, b/ že proband nepoznal svůj vlastní horoskop mezi deseti předloženými, c/ že astrolog nedokáže přiřadit horoskop k exaktně provedenému osobnostnímu dotazníku, d/ že každý astrolog z tzv. „karty zrození“ odvodí jiné vlastnost klienta, e/ že astrolog nepozná, který horoskop patří ke kterému členu z dvojice dvou extrémně odlišných osob, f/že klient popisuje horoskop jako zcela přesný popis jeho osobnosti, i když se v něm všechny pojmy změní v opak atd.


Toto ukazuje na sugestibilitu mnoha lidí, a v tom má Heřt pravdu. V tom s ním souhlasím. Nicméně to není důkaz nefunkčnosti astrologie.
Lidé jsou ovlivnitelní a chtějí věřit. I mně se to stává, že mi dají za pravdu v tom co jim napíšu, a tvrdí, že se to naprosto ve všem shoduje. Toto není možné brát vážně, protože nikdy se to nemůže shodovat na 100%, zvláště když ty lidi osobně neznám.
Ale je to problém těch lidí, nikoliv astrologie jako takové.

Damila — 27. 7. 2008 7:11

ad 19/
Argument dvojčat
Astrologové tvrdí, že osud člověka je určován přesnou chvílí jeho narození. Dvojčata se však narodí prakticky ve stejnou chvílí, přesto jsou jejich osudy často jiné.


Na toto téma jsem tu už kdesi taky odpovídala.
Dvojčata mají mnohdy takřka totožný horoskop. Často stejnou energii využívajírozdílným způsobem. Přesto každá mamka dvojčat vám řekne, že vpodstatě mají mnoho společného, jen se někdy rozdílně projevují. Stejná energie využitá různými způsoby. To je i důvod, proč jeden horoskop může mít u jednoho nositele rozdílné projevy.

Jiná teorie udává, že dvojčata mají stejný horoskop, který si "rozdělí" mezi sebou. Jedno z nich bude více vyjadřovat jednu část, druhé druhou. Ne že přesně napůl, prolínají se.

Osobně se přikláním spíše k prvnímu vysvětlení (stejná energie využitá různým způsobem). Nezapomeňme, že každé z dvojčat má svou duši, svou svobodnou vůli, jak naložit se stejnou energií.

Nicméně, jedno je jasné.
Vlivem tranzitů a direkcí se dvojčata nezávisle na sobě dostávají do podobných situací  zkoušek. V jiném kabátu, ale princip je stejný. To už je vypozorováno.

Damila — 27. 7. 2008 7:19

ad 20/
Výsledky astrologického věštění
Veškeré předpovědi astrologů, týkající se katastrofických událostí nebo osudů významných lidí selhávají, jak svědčí opakované zpětné porovnání jejich předpovědí. Správných je obvykle jen 10% předpovědí, což odpovídá náhodě a pouhému hádání. Takové přehledy sestavují kritici astrologie v řadě zemí se stejnými výsledky. Výsledky věštby jsou správné jen tehdy, když je astrolog odvozuje od zřejmých trendů a na základě pravděpodobnosti, nebo tehdy, když je „věštba“ publikován a post factum


Ohrazuji se proti termínu "věštění", to není cílem astrologie.
Nicméně pokud jde o predikční astrologii, je pravda, že prognózy často nevycházejí, a astrologové se mezi sebou často  až legračně dětinsky egoisticky hašteří, kdo lépe a dříve předpoví nějakou katastrofu.
Skutečnost je taková, že astrologie ukazuje pouze možnosti. Než k té situaci dojde, může se leccos změnit a místo velké katastrofy bude jen místní nepokoj.
Vše se neustále mění, a opravdu astrologie nevěští, to není jejím cílem. kdo se o to pokouší, měl by si vzít raději opravdu do ruky tu křišťálovou kouli...
Pravdou je, že zpětně jdou takové "napnelismy" v horoskopu vyhledat. Dopředu to řekne jen málokdo. Občas se trefí, ale skutečně je to víc náhoda, než jistota.
Astrologie si neklade za cíl předvídat budoucnost, to z ní udělali někteří senzacechtiví astrologové. Není to problém astrologie, ale některých astrologů, a tato skutečnost nijak nedokazuje nefunkčnost astrologie.

Damila — 27. 7. 2008 7:23

ad 21/
Úspěšné osobní a partnerské prognózy podle horoskopu
Jsou snadno vysvětlitelné psychologickými efekty, především „chladným čtením“. Věštba nevychází z hodnocení horoskopu, který je jen dekorací, analogem křišťálové koule, ale z poznatků, které získá astrolog rozhovorem s klientem. V rozhovoru s ním orientačně pozná, jaký klient je, co má na srdci a co potřebuje. První odhad cílenými otázkami a pozorováním reakcí a mimiky pacienta postupně zpřesňuje. Astrolog pak klientovi sděluje, co ten chce slyšet.

Ano, takto to často funguje, u mnoha "astrologů", kteří jsou často více psychology, než astrology. Optimální je spojení obého.
Takto popisované sezení však není astrologie. Astrologie má předkládat možnosti, osvětlit příčiny chování a dění v životě, má vést k pochopení, porozumění a má konstruktivně navést klienta k tomu aby sám byl schopen zhodnotit a rozhodnout se.

Damila — 27. 7. 2008 7:27

ad 22/
Formulace horoskopu
Pokud astrolog nezjistí přesnější údaje o klientovi, pak sestavuje horoskop obecně, široce, zcela vágně. Uplatňuje především pozitivní údaje a doplní je malou příměsí údajů negativních, což zvyšuje věrohodnost astrologa – věštce. Z široké nabídky si klient selektivně vybere údaje pro něj příznivé, které pokládá za správné. Jde o tzv. selektivní myšlení, o barnumský resp. Forerův efekt


Pokud astrolog nezjistí přesnější údaje o klientovi (data), těžko mu může dělat horoskop. Jestli měl pan Heřt ale na mysl údaje rodinné, psychologické, atd, pak platí odpověď pod otázkou 21/.

Damila — 27. 7. 2008 7:33

ad 23/
Rizika astrologických předpovědí pro jedince
Negativní předpověď může ovlivnit zdraví, partnerské vztahy, psychiku jedince i celé rodiny. Existují stovky příkladů, kdy astrolog věštil klientovi vážnou chorobu nebo naopak její existenci popřel, s těžkými důsledky pro psychiku i zdraví klienta. V poslední době se šíří věštění příštího osudu novorozenců, což je zvlášť nebezpečné pro další vývoj dítěte, pokud rodina věštbě uvěří.


Neexistují stovky případů, kdy astrolog negativní předpovědí poškodil klienta. Nevím, jak k tomu pan Heřt došel. Možná by měl pro tak závažné obvinění podat důkazy, tak jak to věda umí.
pokud toto některý "astrolog" udělal, porušil etiku, a s prominutím nasral si do své karmy.
Absolutně to nejlze vztahovat obecně na celou astrologii.

To je stejné, jako bych já tvrdila, že všichni lékaři jsou na ho :-), protože nejeden z nich zmrzačil svým liknavým "vědeckým" přístupem mou maminku , která pro samé vědecké léčení je po těch letech ve stavu nezáviděníhodném (a to je ze života, to nekecám)!!!

Damila — 27. 7. 2008 7:36

ad 24/
Víra v osud
Astrologie svými věštbami může utvrzovat člověka v přesvědčení, že jeho životní dráha je určena osudem, karmou, což může ovlivnit i jeho aktivitu a směřování. Jestliže je náš osud předurčen, pak je marné vzdorovat a o něco snažit


Normální astrolog klientovi nikdy neřekne, že jeho osud je předurčen a že nemůže nic dělat. Naopak, nabídne mu možnosti, kudy se může dát. A nikdy ne jen jednu.
Pan Heřt vůbec netuší, jak probíhá sezení u astrologa, patrně čerpá jen ze svých domněnek a z bulváru. Jinak by vědec nemohl vypustit z úst tak nepravdivá tvrzení.

Damila — 27. 7. 2008 7:40

ad 25/
Rizika astrologie pro společnost
Astrologie spolu s množstvím dalších iracionálních disciplín a názorů významně ovlivňuje celou společnost, přispívá k jejímu ohlupování, ztrátě kritického myšlení. Nepochybně tím může vzrůst nebezpečí podlehnutí různým náboženským nebo politickým ideologiím.


K tomu není co říct, je to jeho názor, hodnocení, žádný důkaz nefunčnosti astrologie.

Pročpak vědci neargumentují vědeckými důkazy, ale jen smyšlenkami, polopravdami, domněnkami, napadáním a mnohdy úplnými výmysly???
Jak se s nimi pak bavit na vědecké úrovni, když sami nejsou schopni držet se faktů?

Damila — 27. 7. 2008 10:12

ad 26/
Ovlivnění dějin
Řada bitev mohla být vyhrána a mnohá politická rozhodnutí mohla být nepochybně správnější, kdyby se postupovalo racionálně a ne podle horoskopu.


To teda nechápu, jak na tohle přišel, asi je sám jasnovidec, když ví, jak by bitvy bývaly dopadly, kdyby neexistovala astrologie...:)

Damila — 27. 7. 2008 10:15

ad 27/
Astrologie má mnoho různých forem
Astrologie není jednotnou homogenní disciplínou, jak je tomu u každého vědeckého oboru, ale je roztříštěna do řady různých forem, škol, směrů i lokálních variant. To je typickou známkou všech pseudovědeckých disciplín.


Ano, astrologií je více odvětví. Pan Heřt má dojem, že proto nemůže fungovat? Zdá se mu to jako vědecký nebo logický argument? Mně ne.

Damila — 27. 7. 2008 10:25

ad 28/
Kuriózní terminologie
Astrologie hýří fantasmagorickými pojmy, jejichž cílem je jen zahalit astrologii do záhadného hávu a představovat ji jako vědeckou disciplínu. Termíny jako kvadratura, konjunkce, sextil, kvinkux, trigon, bikvintilis, semkvadrát, dispozitor, radix, casus, detriment, orbis, dům a jeho hroty, dračí hlava jsou úžasně onomatopoické, leč velký smysl nedávají a matou hlavy i astrologům, protože každá jejich škola má jinou definici pojmů. Některé pojmy zavedl, nejspíše z recese, sám J. Kepler (Kapišinský).


Pan vědec asi nezná latinu...
mmch., některé názvy přepsal nepřesně.
Jednotlivé astrologické školy nemají problém si v pojmech porozumět. Že jim nerozumí pan Heřt, není vina astrologů.
Já taky nerozumím odborným pojmům ve vědě, a kvůli tomu ale netvrdím, že si je vědci vymysleli proto aby mátli veřejnost! :) To je opravdu úsměvné. To se mu povedlo.:supr:

Damila — 27. 7. 2008 10:31

ad 29/
Serióznost astrologie
Tu astrologie postrádá, jak dokazují četné falzifikace a výmysly, týkající se např. zkreslení smyslu Keplerových horoskopů, Nostradamových předpovědí, postojů generála M.R. Štefanika k astrologii, sporu Halley-Newton a j. (Kapišinský).

Prosím o důkazy, kdo jak a co přesně zfalzifikoval.
Je to obecné nařčení, na to se nedá konkrétně reagovat.

Damila — 27. 7. 2008 10:43

ad 30/
Vztahy k jiným disciplínám
Pseudovědeckou povahu astrologie dosvědčují i těsné vztahy s řadou pseudovědeckých disciplín, např. s alchymií, homeopatií, antroposofií, numerologií i s řadou metod alternativní medicíny.


Ano, s tím  mohu klidně souhlasit.
Astrologie není věda v našem slova smyslu. Změnila se kriteria pro to, co je a není věda, ve středověku to bylo jinak.
Dokazuje to nějak nefunkčnost astrologie?

Damila — 27. 7. 2008 10:56

ad 31/
Typické rysy astrologie
Astrologie nese všechny další typické rysy pseudovědy: Rozpor s vědeckými poznatky, nelogická tvrzení, nejednotný systém, tajuplnost, magie, spekulace, subjektivita, vágní předpovědi, lpění na dogmatech, odmítání kritiky, neserióznost aj.



Ano, rozpor s vědeckými poznatky, s tím jediným jde souhlasit.
Dále nelogická tvrzení- nikoliv, v astrologii není nic nelogického, naopak vše do sebe zapadá.
Nejednotný systém- o tom vyla řeč, je více odvětví astrologie, což neznamená, že nemůže fungovat.
Tajuplnost, magie, spekulace-to je blbost, s prominutím. Kde na to přišel?
Subjektivita-se objevuje ve všech oblastech lidského konání, protože jsme lidé různí a různě vnímáme a myslíme. Také pan Heřt má subjektivní pocit, názor, který tímto prezentuje, je to přirozené. kde jsou lidi, je subjektivita.
Vágní předpovědi-ano může být, a bývá. Je stejně tak nepoctivý astrolog, jako jsou nepoctiví vědci. Je to o lidech, ne o astrologii.
Lpění na dogmatech- to by chtělo napsat konkrétně. Na jakých dogmatech? Na starých poznatcích, které jsou léty ověřeny a fungují? Pak musím říct, že astrologie (protože není tak velký moloch jako věda), je v nových poznatcích a jejich zavádění do systému daleko pružnější, než věda. Nicméně základ zůstává stejný.
Odmítání kritiky-čistě lidská vlastnost, objevuje se ve všech oblastech.
Neserioznost- hodnocení hodné vědce. Nekonkrétní označení. Chtělo by to předložit znaky serioznosti, jak je pan Heřt vidí. pak bychom se o tom mohli bavit.

Damila — 27. 7. 2008 11:00

ad 32/
Názor vědeckých kruhů na astrologii
V přírodovědeckých kruzích, např. v astronomických společnostech, na vysokých školách, akademiích věd, ale i např. v Americké humanistické společnosti a samozřejmě ve skeptických kruzích je astrologie považována jednoznačně za pseudovědu.


Ano to je možné, ale to už bych se opakovala, že astrologie nemá ambice považovat se za vědu. Opět musím zopakovat, toto není důkaz nefunkčnosti astrologie.
Když se přírodovědci rozhodnou nepovažovat astrologii za vědu, tak to astrologii a její fungování nezmění. :)

Damila — 27. 7. 2008 11:13

ad 33/
Astrologie jako moderní věda?
Astrologie je fosilizovaný relikt staro- a středověku. Vznikla před 4-6 tisíci léty, horoskopy se sestavují 2000 let. Zatímco každá vědecká disciplína se plynule a rychle vyvíjí a mění svá paradigmata, principy astrologie a sestavování horoskopů zůstávají neměnné po celou dobu její existence. Jedinou známkou modernizace a ovšem i vědeckosti je počítač na výrobu horoskopů.


A zas to samé-astrologie není věda, protože se změnily podmínky pro to co je považováno za vědu a co už ne.
Je to snad důkaz toho, že astrologie nefunguje?

Damila — 27. 7. 2008 11:15

Podtrženo a sečteno, od vědce bych očekávala vědecké důkazy, když už chce argumentovat z pozice vědce. A ne jen subjektivní dojmy, polopravdy, napadání, a základní neznalost toho, co chce vyvracet.

Mgr.K — 28. 7. 2008 0:27

Damila napsal(a):

Tak jsem nad tím uvažovala, a možná by nebylo na škodu se opravdu k jednotlivým bodům pana Heřta postupně vyjádřit.

Vyjadrila jste se vskutku obsahle a tak se to pokusim shrnout do nekolika bodu:

1) Astrologie proste funguje.
2) Astrologie proste funguje.
3) Pokud nekdo popira argument ad 2), pouzije se argument ad 1).

;o))

4) Astrologie kasle na nove poznatky o hvezdach a slunecni soustave a presto podava presne vysledky... trochu mi to pripomina ruzne lecitele, kteri za vrchol mediciny povazuji 2000 let stare cinske praktiky...

5) Pokud horoskop nevyjde, muze za to bud jeho objekt, okolnosti, nepresna data, spatny astrolog, spatny vyklad, nepochopeni naplne astrologie, nepochopeni smyslu horoskopu a miliarda dalsich okolnosti... navzdory tomu plati pravidlo ad 1)

6) Dukaz, ze astrologie nefunguje podle astrologu neexistuje... coz je pro ne dukazem, ze proste funguje (viz ad 1) ) (v zivote se ale vetsinou pozaduje, aby ten, kdo neco tvrdi, sve tvrzeni i dokazal... astrologove vsak pozaduji, aby jim byla jejich tvrzeni vyvracena...)

7) Astrologie navzdory svemu nazvu neni veda a nechce byt vedou... presto vsak vytvari sofistikovane vyhlizejici system vypoctu, terminologii a vykladovych pravidel, kteremu ale nezasveceny jedinec (=racionalne myslici) nemuze nikdy porozumet...

8) Astrologie je v podstate k nicemu - budoucnost vam nevyvesti, presna data po ni nechtejte, ukaze vam jen cestu a vse je pak na vas... (pak mi prijde jako hloupost platit si za predpovedi typu: vystudujete vysokou skolu, onemocnite, uzdravite se, rozejdete s partnerem, ozenite se... apod.)

9) Jakykoliv argument proti astrologii je moc obecny - moc konkretni - moc vedecky - moc laicky (=ne-astrologicky) - moc subjektivni - moc zaujaty - moc utocny - atd...* (*nehodici se skrtnete) a HLAVNE ZADNY NEDOKAZUJE, ZE ASTROLOGIE NEFUNGUJE...


Tak zhruba toto jsem vyvodil z Vasich "vysvetlivek"... nevim, zda byste tim "utloukla" pana Herta, mne jste tim spis pobavila... ale jinou reakci bych ani od astrologa necekal... prece si nenaser.te do vlastniho nnizda... nebo spis horoskopu?? ;o)

Somaia — 28. 7. 2008 1:02

O co spokojeněji a bezproblémověji by se všem žilo a dýchalo , pane Mgr.K, kdyby  lidi hovořili a psali jen o tom, čemu rozumí. A neměli nutkavou potřebu vyjadřovat se k tomu, co je ve skutečnosti nezajímá. To se týká vás i pana Heřta.

Pandorraa — 28. 7. 2008 1:57

Věda, věda, věda...to je dost srandovní zaklínadlo :))))
A hlavně zase jen další náboženství. Jen není založené na víře, ale na rozumu. Jak pošetilé :)

Možná by všem vědcům neuškodilo přečíst si Moc přítomného okamžiku od Eckerharta Tolleho a zamyslet se nad mýty, kterými se zaklínají:
Mýtus číslo 1: Lidstvo dosáhlo vrcholu svého vývoje.
                      ---------------------------------------------------------------
                        Takže jsme dnes nejchytřejší a už nejspíš chytřejší asi nebudeme - to je fakt vědecký přístup jako prase :)

Mýtus číslo 2: Člověk je naprosto oddělený od ostatních lidí, přírody a kosmu.
                       ---------------------------------------------------------------
                        Takže si nejspíš každý jeden může dělat co se mu zamane, aniž by se to dotýklo ostaních a pak vlastně i jeho
                        samého. Fakt vědecký názor k popukání.

Mýtus číslo 3:  Existuje pouze materiální svět.
                       ---------------------------------------------------------------
                        Co nemůžu zvážit, změšit, testovat, vnímat pěti smysly a MOMENTÁLNĚ DOSTUPNOU technologii, to neexistuje
                        Opravdu, tohle je vědecké až na půdu.
                        Duchovní dimenze reality je popírána...smutné.

Takže spolu se Somaiou a hlavně Karlem Čapkem ještě jednou: Představte si to blaho, kdyby každý mluvil jen o tom, o čem opravdu něco ví....

Damila — 28. 7. 2008 6:33

Pane Mgr.K,
zajímalo by mě, jakou odpověď byste chtěl slyšet.
Vyjádřila jsem se postupně ke každému bodu poměrně poctivě.
Stejně vám se zdá, že jsem to jen smetla ze stolu. Prosím, položte tedy konkrétní dotaz a konkrétně odpovím. Body typu "je to pavěda, mate lidi, způsobuje, že národy prohrály bitvy, které mohly vyhrát..."atd. ,nejsou hodny vědce, zvláště když mají v záhlaví
"33 důvodů, proč je astrologie nesmysl".

Subjektivní dojmy a hodnocení pana Heřta nejsou těmi  DŮVODY , které by měly astrologii vyvracet.
Bavme se teds konkrétně.
Očekávám konkrétní dotaz, konkrétně odpovím. Nejsem vědec, nevím vše, a když to nevím, tak to přiznám. Slibuji. :)

Damila — 28. 7. 2008 8:46

Problémem je, že astrologie je za poslední roky velmi zprofanovaná. Je bulvárem zdegradovaná na jakési věštění, zkrouhnutá na prostou zodiakální typologii, a proto si lidé myslí, že je to vlastně hrozně jednoduché a pak se diví, že takto to nefunguje. Jakýkoliv pokus vysvětlit princip fungování je vědci odmítnut jako nevědecký a tedy nefunkční.

Ve skutečnosti neexistují přesvědčivé důkazy jak pro, tak proti fungování.

Mně taky ještě nikdo nevysvětlil, proč elektřina proudí a proč funguje gravitační síla. Ale beru to jako fakt, nepochybuji o tom, a vůbec bych se nepokoušela vědcům jejich teorie vyvrátit.

Jinak, pokud jsem Vás pouze "pobavila" svými odpověďmi, nad kterými jsem strávila docela dost svého drahoceného času, pak mě to mrzí, ale víceméně jsem je psala pro ty, kteří chtějí slyšet, a tedy slyší.
Děkuji, že jste mi dal příležitost, vlastně mě to obohatilo.

babijana — 28. 7. 2008 9:25

Jen poznámku pro pana Mgr.K.:
G. C. Jung se k astrologii choval s velkou úctou. Speciálně o tom problému "nových poznatků o hvězdách" se zmiňoval v jednom svém dopise, který jsem si uložila.
Máte dojem, že byl hlupák?

bublinka — 28. 7. 2008 12:43

MgrK:
ale jinou reakci bych ani od astrologa necekal... prece si nenaser.te do vlastniho nnizda... nebo spis horoskopu?? ;o)

V tom případě mi nějak uniká, proč jste sem příspěvek dával.

Pandorraa — 28. 7. 2008 12:52

Bubli,
MgrK. patří nejspíš k "otvíračům očí"
Zábavné :)

Damila — 31. 7. 2008 21:06

Mrzí mě, že MgrK. vždy jen "hodí špeka", a pak už nekomunikuje.  :( Škoda, mohlo to být zajímavé. Slyšet jeho argumenty.

Andromeda — 1. 8. 2008 7:55

Dam, pro mě byl přínos číst tvoje argumenty :supr: Tys to tak pěkně dokázala naformulovat ;)

Damila — 26. 8. 2008 21:41

Tak tady je další, který si našel ten čas, aby se vyjádřil k jednotlivým bodům:

http://www.astrolab.cz/ukaz_odpovedi.php?cd=3388

Salvator — 13. 3. 2009 12:03

Uvádím prvních pět bodů pana profesora Heřta a k tomu svou oponenturu... nejsem vědec a proto můj pohled není možno hodnotit vědecky. Je to čistě můj pohled daný mou praxí. Ovšem, páni skeptikové by si měli občas vyposlechnout názor člověka, který si snad ještě zachoval normální uvažování...
Přeji příjemnou zábavu... další odpovědi dle mých časových dispozic... Tučně můj komentář...

1/ Výchozí předpoklady Astrologie vychází z pozemského pohledu na oblohu, z geocentrické představy o vesmíru, z předpokladu o dokonale kruhových drahách.

Ale, ale… kde na toto pan profesor přišel… ano, vycházíme z pozemského pohledu, protože žijeme na Zemi, ne na Marsu. A to o těch dokonale kruhových drahách… nesmysl jako Brno. Každý astrologický program počítá s nejpřesnějšími efemeridami používanými stejně tak v astronomických kruzích. Kdyby toto byla pravda, pak bychom museli počítat s rovnoměrnou dráhou pohybu planet, a to je nesmysl. Nevidím relevantnost těchto tvrzení.

Nebeská tělesa jsou pouhé body nebo kuličky. Astrologie nepočítá s heliocentrickým uspořádáním sluneční soustavy, nezajímají ji vzdálenosti kosmických těles od Země ani jejich hmotnosti.
Víme o heliocentrickém uspořádání, ale toto není pro astrologii relevantní. Důležité je v jakém postavení byly planety v okamžiku narození ve vztahu k místu narození. Vzdálenost a hmotnost se do horoskopu promítá jako „síla“ planety, její vliv. Ovšem jiným způsobem. Bližší tělesa a hmotnější mají okamžitý a bezprostřednější vliv jako vzdálenější a méně hmotná, kde je možno pozorovat vlivy skryté, více pod povrchem a trvalejšího charakteru.

K sestavení horoskopu stačí poloha těles na nebeské sféře a úhly, aspekty mezi nimi, a určení čtyř základních bodů – průsečíků ekliptiky s kružnicí místního poledníku a s horizontem. Ve starověké astrologii pak záleželo na postavení sedmi těles v horoskopu, tj. Slunce, Měsíce, Venuše, Marsu, Jupiteru, Merkuru a Saturnu. Z takového neúplného a mylného obrazu vesmíru nelze přirozeně odvodit žádný validní kauzální vztah mezi vesmírem a životem člověka na Zemi.
Jak to pan profesor ví, jak doopravdy funguje kauzalita? Doporučoval bych mu, aby si přečetl dílo Paula Kammerera „Zákon posloupnosti“. Již před sto lety byl tento vědec umlčen kvůli svým revolučním názorům na kauzální řád. Naprosto irelevantní tvrzení.

2/ Základní dilema Podle astrologů vliv planet, Měsíce a Slunce na člověka nezávisí na jejich hmotnosti a vzdálenosti od Země.
To není tak docela pravda, viz výše. Kauzalita funguje nepřímým způsobem, kdy vlivy i zdánlivě slabé mohou být vyneseny v důležitosti na přední místo jinými silami, které mohou působit jako nosné – dle Kammerera například cyklování na oběžné dráze působí tímto způsobem.

V tom případě ovšem stejným způsobem na člověka působí minimálně kvadriliony hvězd a planet v pozorovatelném Vesmíru. Je-li tomu opačně a hmotnost se vzdáleností svou roli hrají, což je v souladu se všemi znalostmi o fyzikálních působeních těles, pak Měsíc, Slunce a Jupiter převáží vliv všech ostatních nebeských těles.
Věda by se měla zakládat na empirickém pozorování, nikoliv na spekulativních domněnkách. Astrologové toto empirické pozorování provozují mnoho tisíc let, zatímco spekulativní astronomie je tady pouhých několik málo stovek let.

3/ Astrologie jako spekulativní záležitost
Pozor, pane profesore, astrologie NENÍ spekulativní, nýbrž empirická záležitost.

Vlastnosti lidí odpovídající určité konstelaci planet nemohly být odvozeny na základě zkušenosti.
Tady jste to kapánek otočil, pane profesore… Určité konstelaci planet odpovídají určité vlastnosti působících energií. Jaké vlastnosti budou mít lidi v nich narozeni, to záleží na jejich přístupu k vlastnímu rozvoji. To, že se v hrubých rysech některé vlastnosti lidí shodují, jenom dokládá fungování hvězdných konstelací. Určité energie vyvolají určité tlaky na vývoj a většina lidí na určité úrovni na tyto tlaky reaguje podobně. Stíháte mne sledovat, pane profesore?

Už proto ne, že vzájemné postavení planet, Slunce, Měsíce, postavení v Galaxii a místa narození se neustále mění a prakticky nikdy se neopakuje tatáž konstelace. Pro každý určitý okamžik je tato konstelace nová. I když se respektuje starověká nepřesnost v měření polohy planet, tak se podle moderních výpočtů může tatáž konfigurace znovu vyskytnout v průměru teprve za deset tisíc trilionů let (dle Grygara).
Konečně relevantní úvaha, pane profesore… Ovšem s panem Grygarem nemohu souhlasit… vždy jsem věděl, že jako astronom není nic moc… tatáž konfigurace se bohužel nevyskytne zřejmě ani jednou v průměru za deset tisíc trilionů let… a proč by měla? Vesmír je každým okamžikem nový a neopakovatelný, o tom my astrologové vůbec nepochybujeme…

Stejně tak jsou vymyšlené role jednotlivých „planet“.
Stejně tak… jako co? Jako vámi vymyšlená „temná hmota“? Role planet, ačkoliv jsou dle vás „vymyšlené“, fungují naprosto dokonale na archetypální úrovni. To byste, pane profesore, musel studovat taky několik dalších oborů, abyste pochopil, jak fungují archetypy v lidském vědomí… jo, a několik dalších oborů na toto téma bude založeno teprve v naší budoucnosti, tudíž… máte smůlu, ledaže v příštím životě…
Kdybyste viděl film „What the Bleep Do We Know“, pak byste patrně rozšířil své úzce omezené pohledy a objevil prostory dosud netušené pro vaše skeptiky… Vaši páni kolegové, vědci, se tam vyjadřují na téma „jak vlastně funguje naše osobní realita“… Nebo byste je obvinil z vaší oblíbené Pavědy?


4/ Co je nahoře, je i dole Jedním z východisek astrologie je tato stará představa o existenci magických vzájemných vztahů mezi vesmírem a Zemí. Údajně ji vyslovil mýtický bůh Hermes Trismegistos. Žádná taková paralela mezi vesmírem a životem člověka však nebyla nalezena.
Bylo potřeba lépe hledat, pane profesore… my, astrologové, s těmito paralelami pracujeme denně, tvoří naši běžnou denní realitu…

Salvator — 13. 3. 2009 12:35

Damila napsal(a):

Vyškrtnutí Pluta ze seznamu planet se astrologie nijak nedotklo. Pracujeme s ní dál. Že někdo od stolu v kanceláři rozhodl, že Pluto nemá dostatečné parametry na to, aby mohl být dle astronomických měřítek považován za planetu, není důvod k tomu, aby se změnilo její vyzařování.
Pluto tu bude, ikdyž ho budeme ignorovat. :)

Pozor, tady bych nesouhlasil: Vyškrtnutím Pluta ze seznamu planet oficiální věda jasně dala najevo, že s duchovními silami odpovídajícími za transformaci lidského vědomí nehodlá pracovat! Ovšemže to bude mít za následek fatální průběh dalšího vývoje vědy. Vědecký tábor se rozdělí na dva proudy: ti co duchovní síly uznávají a pracují s nimi a pak ten zbytek, co je odmítají. Ti druzí se octnou postupně v izolaci, přestanou se vyvíjet a začnou svůj vliv uplatňovat nikoli ve vztahu k výsledkům své práce, nýbrž manipulativně a násilím.
Postupem času se z nich vytvoří zarputilý skanzen lidí, s klapkami na očích, zatímco svět půjde pod vedením těch prvních svou vlastní cestou.
Ovšem je zde riziko: ti druzí budou schopni udělat cokoli, dokonce i spojit se s ďáblem, jenom aby zachovali svůj vliv a moc a mohou se snažit strhnout svět do záhuby pod heslem: "když nemůže patřit nám, pak raději nikomu..."
Pozor na ně, je třeba odhalovat jejich manipulativní a pseudovědecké praktiky na každém kroku...

Damila — 13. 3. 2009 13:08

Salvatore,
neděs! Šarlatáni i vědátoři byli vždy. Udržet si zdravý rozum a trochu té intuitivní vnímavosti je obtížné v každé době. Nemyslím si, že by ta dnešní byla něčím výjimečná.

Vyškrtnutím Pluta věda jen oficiálně potvrdila, že na nějakou transformaci už pěkně dlouho prdí.
Chudák Pluto, to měl krátký život, nedožil se "jako planeta" ani sta pozemských let.

lupina montana — 13. 3. 2009 13:42

Týbrďo, Dam, cos to vyváděla na tý Cestě - nebo kde? Nestačím koukat, jak ti ta tvá svíčička vzplanula! :lol::supr:
Hezky jste si seštosovali ty avatárky :storstark:

lupina montana — 13. 3. 2009 13:51

Salvator napsal(a):

Damila napsal(a):

Vyškrtnutí Pluta ze seznamu planet se astrologie nijak nedotklo. Pracujeme s ní dál. Že někdo od stolu v kanceláři rozhodl, že Pluto nemá dostatečné parametry na to, aby mohl být dle astronomických měřítek považován za planetu, není důvod k tomu, aby se změnilo její vyzařování.
Pluto tu bude, ikdyž ho budeme ignorovat. :)

Pozor, tady bych nesouhlasil: Vyškrtnutím Pluta ze seznamu planet oficiální věda jasně dala najevo, že s duchovními silami odpovídajícími za transformaci lidského vědomí nehodlá pracovat! Ovšemže to bude mít za následek fatální průběh dalšího vývoje vědy. Vědecký tábor se rozdělí na dva proudy: ti co duchovní síly uznávají a pracují s nimi a pak ten zbytek, co je odmítají. Ti druzí se octnou postupně v izolaci, přestanou se vyvíjet a začnou svůj vliv uplatňovat nikoli ve vztahu k výsledkům své práce, nýbrž manipulativně a násilím.
Postupem času se z nich vytvoří zarputilý skanzen lidí, s klapkami na očích, zatímco svět půjde pod vedením těch prvních svou vlastní cestou.
Ovšem je zde riziko: ti druzí budou schopni udělat cokoli, dokonce i spojit se s ďáblem, jenom aby zachovali svůj vliv a moc a mohou se snažit strhnout svět do záhuby pod heslem: "když nemůže patřit nám, pak raději nikomu..."
Pozor na ně, je třeba odhalovat jejich manipulativní a pseudovědecké praktiky na každém kroku...

Mno, tak přesně takhle to cítím taky - až na to, že to o tom zachování vlivu a moci se netýká jen vědy...a nejenže se to děje, ale graduje to momentálně - pro mě místy skoro k nesnesitelnosti :grater:
Zato člověk, který má solidní základnu UK a tu pak korunuje nadstavbou vlastního názoru - jo to je pošušňáníčko! Mám na mysli třeba Cílka, nebo Komárka, nebo Sádla... :) Oni se semtam vyskytujou, jen nejsou bohužel moc profláklí....
Mmch - prosadili to Amíci (to vyškrtnutí Pluta) Pamatuju se, že mě úplně přešel mráz a řekla jsem si - vy kalvíni, můžete si zahrávat s kdekým, jen s Plutonem ne..... když o tom přemítám, říkám si, co bylo skutečnou příčinou toho, že je Evropská sekce nepřeválcovala....protože to přece byly velice prudké spory.

Damila — 13. 3. 2009 13:53

Lupí:
To víš, změna osobnosti s sebou nese změnu avataru. :D
Doufám, že když to tak bude pokračovat dál, že nezapálím Babinet. :)

lupina montana — 13. 3. 2009 13:55

No - živluje se to, všimla sis? Někdo ohněm živ jest, někdo dá přednost vzduchu.....co se tu vynořilo víl a elfů :)
I ten můj nový vlček má svítící očka! :rock::lol:

Salvator — 16. 3. 2009 13:49

lupina montana napsal(a):

Salvator napsal(a):

Damila napsal(a):

Vyškrtnutí Pluta ze seznamu planet se astrologie nijak nedotklo. Pracujeme s ní dál. Že někdo od stolu v kanceláři rozhodl, že Pluto nemá dostatečné parametry na to, aby mohl být dle astronomických měřítek považován za planetu, není důvod k tomu, aby se změnilo její vyzařování.
Pluto tu bude, ikdyž ho budeme ignorovat. :)

Pozor, tady bych nesouhlasil: Vyškrtnutím Pluta ze seznamu planet oficiální věda jasně dala najevo, že s duchovními silami odpovídajícími za transformaci lidského vědomí nehodlá pracovat! Ovšemže to bude mít za následek fatální průběh dalšího vývoje vědy. Vědecký tábor se rozdělí na dva proudy: ti co duchovní síly uznávají a pracují s nimi a pak ten zbytek, co je odmítají. Ti druzí se octnou postupně v izolaci, přestanou se vyvíjet a začnou svůj vliv uplatňovat nikoli ve vztahu k výsledkům své práce, nýbrž manipulativně a násilím.
Postupem času se z nich vytvoří zarputilý skanzen lidí, s klapkami na očích, zatímco svět půjde pod vedením těch prvních svou vlastní cestou.
Ovšem je zde riziko: ti druzí budou schopni udělat cokoli, dokonce i spojit se s ďáblem, jenom aby zachovali svůj vliv a moc a mohou se snažit strhnout svět do záhuby pod heslem: "když nemůže patřit nám, pak raději nikomu..."
Pozor na ně, je třeba odhalovat jejich manipulativní a pseudovědecké praktiky na každém kroku...

Mno, tak přesně takhle to cítím taky - až na to, že to o tom zachování vlivu a moci se netýká jen vědy...a nejenže se to děje, ale graduje to momentálně - pro mě místy skoro k nesnesitelnosti :grater:
Zato člověk, který má solidní základnu UK a tu pak korunuje nadstavbou vlastního názoru - jo to je pošušňáníčko! Mám na mysli třeba Cílka, nebo Komárka, nebo Sádla... :) Oni se semtam vyskytujou, jen nejsou bohužel moc profláklí....
Mmch - prosadili to Amíci (to vyškrtnutí Pluta) Pamatuju se, že mě úplně přešel mráz a řekla jsem si - vy kalvíni, můžete si zahrávat s kdekým, jen s Plutonem ne..... když o tom přemítám, říkám si, co bylo skutečnou příčinou toho, že je Evropská sekce nepřeválcovala....protože to přece byly velice prudké spory.

Opět bych vnímal, že v tom je určitý záměr. Připomínám, že v době odpálení a demolice WTC bylo Pluto na ASC. Spojených států. Negací Pluta jenom zmatou veřejnost, zřejmě si myslí, že takto jim nejlépe projdou ty jejich manipulace.

Damila — 16. 3. 2009 14:24

Salvatore, a myslíš, že to dělají schválně, že chápou, jak velkou sílu Pluto má?
Já bych řekla, že to naopak odmítají vidět, vůbec si nepřipouštějí nějaký jeho vliv (Pluto jim svou sílu nakonec samo ukáže), a udělali to nevědomě. Podvědomě. Prostě nechtějí, aby to fungovalo, tak ho jako odříznou. A netuší, že to funguje jako bumerang...se budou hodně divit. Ale k poučení nedojde. Zatím toho nejsou schopni.
Pana Heřta jsem zažila na vlastní oči, jestli reprezentuje tuto skupinu vědců, pak je to beznadějné, dokud nevymřou a nenastoupí noví. Heřt je ztělesněná rigidita.

lupina montana — 16. 3. 2009 15:42

Já bych taky myslela, že nevědí, co činí :) Ono to ví za ně :vissla::lol:
A žeby měli Evropani lepší intuici, než jsem jim přisuzovala?
Vo Heřtovi darmo hovořit...to je v zásadě tragikomická figura - mně připadá jako kreslená postavička :)

Lidka3 — 23. 4. 2009 13:46

Sally napsal(a):

:offtopic:
Prosím vás, pokud to někdo přečtete, mohl byste udělat nějaký stručný výtah?
páč je to jistě velmi důležité sdělení, blbost přeci nemůže být tak dlouhá :lol:

Sally Astrologie jako i jiné pavědy jsou založeny na lidském strachu.Kdo však má všech pět pohromadě a věří v přítomnost a Boží Lásku (je jedno jakého je vyznání) ten nemá zapotřebí věřit blbinám jako je astrologie, numerologie, kartářství a dalším. Pokud si potřebuji ujasnit myšlenky tak mi na to stačí kamarádka,která mne nic nestojí a ještě mi uvaří kafe nebo čaj.

A navíc jsem si všimla jedné zvláštnosti.Že čísla,karty a pomůcky pro astrology jsou jen šikovnou zástěrkou pro to,aby z vás vytáhly  potřebné informace, které bez těchto pomůcek by jste řekly i psychologovi,kdyby jste za ním šly.Navíc psychology hradí pojišťovna. Zkrátka,všichni tito "věštci"budoucnosti jsou jen velmi šikovní psychoanalytici,kteří akorát tahají peníze z kapes lidí.

lupina montana — 23. 4. 2009 14:18

Lidko i dnešní vědy byly kdysi pavědami ;) a ne tak dávno.
A astrologie přežila tři tisíce let víceméně bez úrazu - přežije i vědy :)

majkafa — 23. 4. 2009 16:05

Lidka3 napsal(a):

A navíc jsem si všimla jedné zvláštnosti.Že čísla,karty a pomůcky pro astrology jsou jen šikovnou zástěrkou pro to,aby z vás vytáhly  potřebné informace, které bez těchto pomůcek by jste řekly i psychologovi,kdyby jste za ním šly.Navíc psychology hradí pojišťovna. Zkrátka,všichni tito "věštci"budoucnosti jsou jen velmi šikovní psychoanalytici,kteří akorát tahají peníze z kapes lidí.

chá! Jak které psychology hradí pojišťovna. Nevař z vody.

Somaia — 23. 4. 2009 16:25

Lidka3 napsal(a):

Sally napsal(a):

:offtopic:
Prosím vás, pokud to někdo přečtete, mohl byste udělat nějaký stručný výtah?
páč je to jistě velmi důležité sdělení, blbost přeci nemůže být tak dlouhá :lol:

Sally Astrologie jako i jiné pavědy jsou založeny na lidském strachu.Kdo však má všech pět pohromadě a věří v přítomnost a Boží Lásku (je jedno jakého je vyznání) ten nemá zapotřebí věřit blbinám jako je astrologie, numerologie, kartářství a dalším. Pokud si potřebuji ujasnit myšlenky tak mi na to stačí kamarádka,která mne nic nestojí a ještě mi uvaří kafe nebo čaj.

A navíc jsem si všimla jedné zvláštnosti.Že čísla,karty a pomůcky pro astrology jsou jen šikovnou zástěrkou pro to,aby z vás vytáhly  potřebné informace, které bez těchto pomůcek by jste řekly i psychologovi,kdyby jste za ním šly.Navíc psychology hradí pojišťovna. Zkrátka,všichni tito "věštci"budoucnosti jsou jen velmi šikovní psychoanalytici,kteří akorát tahají peníze z kapes lidí.

Proč na strachu?? Když si necháš udělat astrologický nativní horoskop  dle údajů o narození, tak jsou důvody , dle mého názoru, zcela jiné než vedení strachem...
Když budu znát( mimo jiné ) svůj potenciál, schopnosti a talenty, což  je dobrý dobrý astrolog schopen interpretovat, tak mi to může být jen prospěšné.

Už dlouho pracuji s tarotovými kartami a na rozdíl od tebe jsem si všimla, že čím méně mám vstupních informací  od klienta, tím lépe se mi s výkladem pracuje. Tudíž pravý opak tvého tvrzení.
Jakou konkrétní zkušenost máš ty? Pokud jen jako klient jedné kartářky nebo kartáře, tak  se domnívám, že  asi nebudeš mít objektivní informace pro názor, který zastáváš.

Damila — 23. 4. 2009 16:40

Lidka3:
Mě jen překvapuje, že tyhle "blbiny" má Heřt potřebu tak složitě ve 33 bodech vyvracet. Musí se astrologií notně cítit ohrožen, když si s tím dal takovou práci. Asi tedy ne každý, kdo má všech pět po hromadě, jak píšeš, lidko3, vnímá  myslí stejně jako Ty.
Kdyby tu nebylo dost těch, co tvoří poptávku, nebyla by tu i nabídka.

lupina montana — 24. 4. 2009 9:09

No ale aspoň je s ním sranda, Dam...VIDĚLAS ho někdy u toho vyvracení? :lol:

Damila — 24. 4. 2009 10:48

Jo. Viděla. Zážitek.

lupina montana — 24. 4. 2009 11:29

Lidka3 napsal(a):

Zkrátka,všichni tito "věštci"budoucnosti jsou jen velmi šikovní psychoanalytici,kteří akorát tahají peníze z kapes lidí.

No ale s tímhle se dá koneckonců do jisté míry souhlasit - až na to "jen" (to by se ti psychoanalytici poděkovali! :co: ) - a až na to "tahají peníze..." Jako všichni ostatní psychoanalytici, koneckonců (myslím, že pojišťovny neplatí ani jednoho)...až na Lidku si holt všichni musíme nějaké ty peníze z něčích kapes vytáhnout :lol:

Dam - jj. Je to hezký příklad toho, že ani se zdravým rozumem se to nemá přehánět :lol:

Damila — 24. 4. 2009 11:53

lupina montana napsal(a):

Je to hezký příklad toho, že ani se zdravým rozumem se to nemá přehánět :lol:

Zdravým? Mně přišel až nezdravý. Fanatický. Inkvizice by se nemusela stydět.

lupina montana — 24. 4. 2009 12:26

Jj...to přesně jsem myslela :lol: Jako Nešpor, ten, co léčí alkoholiky: žije tak strašně zdravě, že vypadá jako oživlá můmie :co:

Damila — 24. 4. 2009 12:32

lupina montana napsal(a):

Jj...to přesně jsem myslela :lol: Jako Nešpor, ten, co léčí alkoholiky: žije tak strašně zdravě, že vypadá jako oživlá můmie :co:

Jo, asi začnu znova chlastat...:lol::lol::lol:

lupina montana — 24. 4. 2009 13:04

Inu - chlastání s mírou je určitě zdravější, než abstinence.....já bych taky ráda chlastala, ale já nemůůůžuuu! :grater:

Damila — 24. 4. 2009 13:08

Chudinko, tak to jsme dvě.
Já už jsem si ale svoje vypila...
A už bych to nikdy nechtěla zažít.

Omlouvám se hluboce panu Jiřímu Heřtovi, že jsme mu zalkoholizovali vlákno, a přeji všem Jiříkům vše nejlepší k dnešnímu svátku! :)

lupina montana — 24. 4. 2009 13:24

No já ani nevypila....to dělá ta těsná konjunkce Saturn/Neptun ve Vahách :dumbom: