sudina — 9. 7. 2008 20:09

co s cuketou kuchařinky???? já jí dělám jen obalovanou,plněnou a na grilu .. a vy??

Maya.82 — 9. 7. 2008 20:26

Tak já jen obalovanou jako řízek, ale moje babča má plno receptů v připadě zájmu můžu nějaké dodat.

sudina — 9. 7. 2008 20:38

jo to by bylo fajn. urvala jsemn tam mamce i takovou kulatou- tak ta je jasná na naplnění mletým masem,ale co s norlmální??.. já bych si jí dala jako nějakou čalamádu nebo tak..

Bety — 9. 7. 2008 21:35

Nakrájet brambory, cukety a rajčata  na plátky, ukládat vrstvy, prosypávat strouhaným sýrem, zalít smetanou a zapéct do růžova. Možno přidat podle fantazie (papriky, žampiony, mleté maso, koření...)
Tady už chladím jenom zbytečky

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_07/697522.jpg

Bety — 9. 7. 2008 21:37

Nebo vydlabat, uvnitř natřít česnekem, naplnit směsí nadrobno nasekaných brambor a uzeniny, posypat sýrem, zalít vajíčkem a zapéct...  Taky mám napsanou cuketovou buchtu ale moc mě neoslnila, je skoro jako piškot a ten já moc nemusím...

Babucha — 10. 7. 2008 5:13

Toto je mňamka :P:

Dušené cukety
4 malé cukety nakrájené na kolečka, 1 lilek nakrájený na kostky, 2 papriky na proužky, 400 g rajčat na osminky, 1 velká cibule na kostičky, 3 prolisované stroužky česneku, 1 pol. lžíce olivového oleje, 1 lžička würzlu (bujónu), 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, hrst slunečnicových semínek.

Na pánvi smažíme v oleji s 1 lžící vody cibulku. Po několika minutách přidáme česnek, lilek, papriky a cukety. Po 10 min. přidáme rajčata a koření a dusíme do změknutí. Přidáme slunečnicová semínka a podáváme s celozrnným chlebem, kuskusem nebo špagetami.

Cukínová nádivka
5 menších cukín, 4 střední mrkve, 1 velkou cibuli, 400 g šunky (nebo pátek, jemný salám), 300 g tvrdého sýra, 5 vajec, 1 hrníček polohrubé nebo hladké mouky, ½ prášku do pečiva, ½ šálku olivového oleje, pepř, sůl, muškátový oříšek nebo oregano.

Cukíny omyjeme, osušíme a nastrouháme na nudličky i se slupkou. Mrkev rovněž omyjeme, oloupeme a taky nastrouháme na stejné nudličky jako cukínu (nejlépe v robotu). Nakonec nastrouháme tvrdý sýr.
Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, šunku vcelku pak na kostky. Všechny pokrájené suroviny vložíme do mísy, vmícháme hrníček mouky, polovinu kypřícího prášku do pečiva, přilijeme půl šálku olivového oleje (nejlepší je extra virgin), rozklepneme a vmícháme pět vajec a nakonec osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem nebo organem.
Poté cukínovou směs nalijeme na plech na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 180 – 200° a pečeme asi hodinu.
Nádivka chutná teplá, ale i studená.

Ota — 10. 7. 2008 6:18

Z cukety dělám zelí. Vydlabu jádřinec, nastrouhám a ochutím jako klasické hlávkové. Dělám jí v papiňáku asi 7 minut. Výborná, chutná jako nové zelí.
Nebo jako bramborák, ale bez česneku a majoránky, na plech, pokladu vypeckovanejma švestkama  a posypu žmolenkou, upeču..hodně žravé :)

sudina — 10. 7. 2008 7:26

moc všem děkuju!!!

elaina — 11. 7. 2008 22:54

:par: já mám nejraději smaženou - jako řízek :dumbom:

Bertinka — 14. 7. 2008 8:56

Dělávala jsem z ní čatní (něco jako hořčice) a bylo to dobrý jak k masu tak salámu. Také mám cuperník napsanej.ten je také dobrej. Jsou to recepty vydané herečkou Štěpánkovou a v té knize je spousta receptů,které jsou dobré. Když budete chtít tak sem některé opíšu.

Gia — 15. 7. 2008 20:32

cuketovou buchtu
nebo s nastrouhanou cuketou hustím zeleninové polévky
cuketovou polévku (nastrouhaná, podušená se zakysanou smetanou + na ozdobu upražené plátky slaniny)
do zeleninového rizota


Bertinko - čatní z cukety? Dáš sem prosím recept?

sudina — 19. 7. 2008 10:30

holky prosím vás a co nějakou zeleninovou směs + cuketa-a zavařit-nemáte někdo nějaký recept????????

Astra — 19. 7. 2008 10:39

Dobrá je nastrouhaná a podušená v leču. Lečo má stejnou chuť, akorát je ho víc  :supr:

sudina — 19. 7. 2008 10:39

hmmmm..dobrý nápad!!!

Ota — 19. 7. 2008 10:42

Cuketa po orientálsku
Ingredience: 600 g cukety, 400 g cibule, 1 palička česneku, 300 g rajčatového protlaku, 1 lžíce zázvoru, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžíce pálivé papriky, 1 lžíce oleje, sůl Postup přípravy: Na tuku osmažíme plátky cibule a česneku, přimícháme papriku, kostičky cukety, rajčatový protlak a všechno koření. Pod pokličkou zvolna dusíme a občas pormícháme. Rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, upevníme a sterilujeme 30 minut. Přidáváme pod všechny druhy masa, jako teplou omáčku k těstovinám, salátům nebo na polití rizota či pizzy.
Zdroj: net
Švagrová cuketu zavařovala jako okurky, pokrájené na proužky, bylo to výborné.

Bertinka — 19. 7. 2008 16:00

Čatní- nejlepší je ze zelených rajčat,ale z cukety je také dobré.
Na 1kg cukety rozemleté nebo nastrouhané na drobno.Dá se to aj semlít.
      1 velká cibule -nadrobno nebo semlít s cuketou
      8 stroužků česneku-prolisovat nebo semlít.
      posypat lžící soli,malou lžičkou curry a mletého zázvoru a půl malé lžičky chilli
    Vařit za občasného míchání na hustší kaši.Do zahoustlé masy přidat 1 kávový hrneček octa a cukru +3 lžíce namočených rozinek v octě a okapaných. Jetšě asi 1/4 hod vařit. Horké zavíčkovat,nemusí se zavařovat a vydrží dlouho.

Bertinka — 19. 7. 2008 16:07

Recept na cuperník  2 hrnky nastrouhané cukety
                              3 hrnky polohr.mouky
                              1 hrnek cukru + vanilkový cukr
                              2 lžíce kakaa ,1 lžíce skořice,já dala míň je dost cítit v tom
                              1/2 hrnku oleje a 1/2 hrnku mléka vlažného
                               3 vejce
                                prášek do pečiva a citronovou kůru.
Vše dobře promícháme a dáme do vym. a vys. plechu a pečeme.

Bertinka — 19. 7. 2008 16:25

Cuketové knedlíky
  Cuketa,balíček houskových knedlíků v prášku,3 hrsti sušené krájené housky,mléko,sůl
Cuketu nastrouhat na hrubém struhadle.Šťávu neslívat,když tak jen trošku a to dáme míň mléka,někdy přidám vajíčko.Vše spojit,přisolit,nechat chvilku odpočinout a pak tvarovat knedlíky a vařit normálně.
Já to nezkoušela,opsala jsem to podle receptu z kuchařky.

LIZEBAB 4 mladé cukety,200 g tvrdého sýra,4 vejce,4 lžíce rýže,100g másla,pepř,sůl.
Rýži uvařit napůl ve slané vodě a nechat okapat.Oloupané cukety nahrubo nastrouhat a nechat vykapat,aby se zbavily vody.V míse smícháme vše a nakonec sníh z bílků.V pekáči rozpustíme máslo a když začne vonět rozprostřeme stejnoměrněasi ve 2-3 cm vrstvě.Upečené hned jíme.
Je to skoro doslova přepsané z receptů od Jany Štěpánkové.
Ještě je tam musaka a také naložené jako močáky,já jsem je nakládala jako okurky.

Bertinka — 19. 7. 2008 16:36

Sterilovaná cuketa s paprikami
Nálev- hrneček octa,hrneček vody,lžička soli,trochu cukru,5 kuliček pepře,bobkový list.
Cukety nakrájet na hranolky,papriku na kolečka.Naskládáme ve vrstváchdo zavař.sklenic.Svaříme nálev,zalijeme,zavíčkujeme a 20 min. sterilujeme při 85°C

Pikantní cuketový salát
Cukety a poloviční dávka paprik.
Nálev 1l vody,75g cukru,35g soli,12 tabletek sacharinu,1/4l octa.Cukety nahrubo nastrouhat a nechat odstát.Vodu pak slijeme.Papriku na proužkya promícháme s cuketou.
Vodu,cukr a sůl svaříme,přidáme sacharin,stáhneme z ohně a promícháme.Přidáme ocet a necháme krátce projít varem.Nálevem zalijeme salát ve sklenicích,zavíčkujeme a sterilujeme 25 min Pří 85°C
Toto jsem také nezkoušela,pouze opsala.

ivca — 31. 7. 2008 14:55

mám doma cukletu, zbylou bramborovou kaši, šunku a sýr
tak zítra vyzkouším kaši do vymazaného pekáčku, na to šunku, na kolečka cuketu, potřenou česnekem ,zase šunku a sýr - okořením asi směsí bylinky na salát
poinformuju o výsledku

Ladie — 31. 7. 2008 15:23

ivca napsal(a):

mám doma cukletu, zbylou bramborovou kaši, šunku a sýr
tak zítra vyzkouším kaši do vymazaného pekáčku, na to šunku, na kolečka cuketu, potřenou česnekem ,zase šunku a sýr - okořením asi směsí bylinky na salát
poinformuju o výsledku

To bude určitě dobrota!

Ivča K. — 31. 7. 2008 16:11

Bety napsal(a):

Nakrájet brambory, cukety a rajčata  na plátky, ukládat vrstvy, prosypávat strouhaným sýrem, zalít smetanou a zapéct do růžova. Možno přidat podle fantazie (papriky, žampiony, mleté maso, koření...)
Tady už chladím jenom zbytečky

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_07/697522.jpg

Tak něco takového jsem dneska zkusila a přidala jsem tam mleté maso a pórek a zalila to sýrovou omáčkou(šikovný recept + šlehačka).

ivca — 2. 8. 2008 6:45

tak hlásím - moje speicalita - brkaše, cuketa, sýr a šunka - vše zapéct - dopadla výborně
dneska musím zpracovat druhou půlku cukety a ještě tu mámbrokolici, tak zkusím něco vymyslet

Somaia — 2. 8. 2008 7:29

Tak zkus Ivco cuketu k těstovinám:

Oloupanou a nastrouhanou cuketu osmažit na oleji s cibulkou, dochutit kořením ( vegeta , sul, peř... a podobně podle vlastní chuti), chvilku podusit  a zalít trochou smetany. Přidat jako omáčku k jakýmkoliv těstovinám ( špagety, penne i jiné vrtulky :D) Je to osvěčené , rychlé a dobré.

ivca — 3. 8. 2008 17:32

somaio - recept je super, uložím a určitě udělám
já jsem udělala brokolici na páře, mám ji schovanou na jindy, z košťálu polévku, kousek té broko spolu s cuketou a houbama na česnek a na olivový olej a k tomu čínské nudle (rachle hotové), eidam a to vše zapéct ... dooručuju
koření gyros a vegeta

Somaia — 3. 8. 2008 19:29

Ivco, taky  díky vítám jakýkoliv nový recept na bezmasé jídlo :supr:

pverica1 — 3. 8. 2008 20:32

Taky jsou výborné z cukety bramboráčky. Místo brambor , strouhaná cuketa !!! Opravdu mňamka !!! :gloria: :supr:

mia — 3. 8. 2008 20:46

Somaia napsal(a):

Tak zkus Ivco cuketu k těstovinám:

Oloupanou a nastrouhanou cuketu osmažit na oleji s cibulkou, dochutit kořením ( vegeta , sul, peř... a podobně podle vlastní chuti), chvilku podusit  a zalít trochou smetany. Přidat jako omáčku k jakýmkoliv těstovinám ( špagety, penne i jiné vrtulky :D) Je to osvěčené , rychlé a dobré.

Dělám to stejně,jen ještě dochucuju octem a cukrem na sladkokyselo.Pokud je to řídké,zahustím lžičkou mouky (rozmíchám ve smetaně). Naši masožraví chlapi to mají rádi s knedlíkem a opečenou klobásou,my s dcerou s těstovinama a sýrem. Jednoduchá dobrota.

sisi21 — 5. 8. 2008 0:38

ČALAMÁDA.

l kg zelených rajčat,
l kg cibule,
500 g mrkve,
l menší květák,
10 červených paprik,
l menší hlávka bílého zelí,
l malá hlávka červeného zelí,
l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket,
2 lžíce soli.
Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje.

POSTUP PŘÍPRAVY:
Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papriky nakrájíme na nudličky, zelí nastrouháme a okurky nebo cukety nakrájíme na kostičky. Vše promícháme a osolíme. Necháme do druhého dne prosolit. Zelenina pustí šťávu. Pak zeleninu znovu promícháme, přelijeme horkým nálevem z Deka s olejem a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme a uschováme. Deko zeleninu dostatečně konzervuje, takže se nemusí sterilovat.

sisi21 — 5. 8. 2008 0:52

..6 velkých  cibulí  zpěníme  na  3  lžících  sádla, přidáme 1,5 kg cukety  bez jader  nakrájené  na  kostičky.
Přidáme     
lžičku soli,
lžičku zázvoru
lžičku papriky.
Dále  přidáme
1 paličku česneku,       
6 lžic sójové  omáčky

a asi 30 minut vaříme.

Potom přidáme 2 malé rajčatové protlaky (nebo jeden - velikosti  paštiky MAJKA  - a  rajčata -  těch dost) a povaříme ještě 5 minut.

Dáme do  vyhřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Vhodné  ke špagetám

Nefrit — 5. 8. 2008 8:08

Astra napsal(a):

Dobrá je nastrouhaná a podušená v leču. Lečo má stejnou chuť, akorát je ho víc  :supr:

Mám taky vyzkoušeno :) Jen cuketu krájím na kostičky.