Májajája — 21. 6. 2008 14:07

Fakt se mi nechce je zase cpát do sklenic a za dva roky vyhazovat..............

sisi21 — 21. 6. 2008 23:54

sníst je hned:lol:..a nebo zamrazit..

aprill — 22. 6. 2008 12:06

Májajája napsal(a):

Fakt se mi nechce je zase cpát do sklenic a za dva roky vyhazovat..............

Já jsem je jednu dobu vypeckovávala a sušila, pak je používala místo hrozinek :supr: .

Ota — 22. 6. 2008 15:07

Vypeckované, rozmixuj, dej do krabiček a zmrazit. Je to jako dřeň.

x56325 — 22. 6. 2008 16:48

Nebo zkapalnit! :):storstark:

janicka — 22. 6. 2008 17:25

prodat

Bety — 22. 6. 2008 20:30

Rozmixovat a zmrazit je dobré se šlehačkou nebo s bílým jogurtem :supr:

spunt — 22. 6. 2008 20:37

A co marmeládu?
Třešňová je moooc dobrá.

Kiara — 22. 6. 2008 20:59

Díky za inspiraci, zrovna teď při pohledu z okna zjišťuji, že mi na stromě začínají dozrávat třešinky :)
Tip ode mě - Májojájo, jestli vlastníš odšťavňovač, tak vypeckované třešně odšťavni. Nebo zkus tzv. pařenou šťávu ze zavařovacího hrnce: na dírkovanou vložku do zavařovacího hrnce polož prázdný hrnec nebo kastrol a zalij vodou tak, aby voda mírně přesahovala vložku.
Oprané třešně, které NEMUSÍŠ vypeckovávat prosyp podle chuti cukrem. Připrav si buď utěrku či dětskou plenu, u kterých nebude vadit zabarvení od třešňové šťávy a procukrované třešně do ní vlož. Třešně v utěrce zavaž kolem poklice od zavařovacího hrnce tak, aby cípy utěrky nebránily utěsnění poklice na hrnec. Potom zapni sporák pod hrncem s třešněni na maximum.
Když se začne voda v hrnci vařit, vzniklá pára vylouhuje štávu z třešní a ta odkapává z utěrky do prázdného hrnce na dně. Když horká pára vylouhuje třešně natolik, že na nich zbývá jen minimální dužnina, je proces u konce. Vypneš sporák, sejmeš utěrku s třešněmi a zbytek šťávy vyždímáš do hrnce s horkou šťávou.
Do právě získané šťávy - ještě horké - potom zamícháš jakýkoliv konzervační prostředek pro tyto účely podle návodu výrobce.
Někdo plní šťávu ještě do sklenic a steriluje, já toto pokládám za zbytečné, neboť horká pára sterilizuje šťávu dostatečně :jojo: Skladuji ji v PET lahvích, jejichž víčko pevně utěsním a uložím do chladu. Pro lepší trvanlivost je možno víčko v naplněné láhvi zavoskovat.
Bohužel, vždycky když jsem tuto šťávu dělala, vůně ovoce přilákala supy :D a jen jsem nalila šťávu do lahví, s přidáváním konzervantu už jsem se nemusela obtěžovat :lol:

Májajája — 23. 6. 2008 18:57

Moc díky, už sjem  ty mrchy nakonec zavařila, ale vypadá to že špatně, takže postoupí k vyššímu procesu a půjdou zkapalnit. Ale pro příští rok už budu vědět kam přesně se podívat a radši je usuším, o marmeládě  jsem přemýšlela, ale bála jsem se jak chutná............... tak tu bych mohla taky, cokoliv než zavařovat!!!!

Oxi — 3. 7. 2008 8:43

surikata napsal(a):

Nebo zkapalnit! :):storstark:

JEDNOZNACNE!!!! :supr::storstark:

Kiara — 3. 7. 2008 10:42

Taková třešňovica ... hmmm ... a jakej je z ní dobrej grog !!!

Gia — 16. 7. 2008 13:49

máma dělá třešňové povidla - peče je v troubě

Víťa9 — 22. 8. 2009 7:32

Zkapalnit.