Stranpa — 13. 6. 2008 7:57

Štěpánovi je 11měs,takže určitě má na nočník ještě čas...nebo už je čas? :) Docela mě totiž překvapuje tím,že když zrovna koná potřebu :lol: do plínky tak mi to hlasitě hláásíí, takže "eeeeeeee" se u nás ozývá velmi často..nebo-li skoro furt...ne cždy pohotově stihnu stáhnout tepláky,rozepnput body,sundat plínku..najít nočník...a posadit ho..ale když ten čas je..venku prší :lol: tak hrajem nočníkovanou :D kdykoli ho dám na nočník..štěpán poslušně sedí, řekne dlouhéé čččšššššššššš a eeeeee a nočník je plný...prostě pokaždé když ho posadím se vyčůra,takže dle mého pochopil wo co go..Jde mi o to,abych nějak nepotlačovala jeho touhu po nočníku :lol: Kdy je tak vhodná doba začít?
První syn začal chodit..no spíš jsem ho násilím držela...na nočník kolem dvou let..a bez plín na noc byl tak v 2,5letech..hlavne nechápal co po něm chci,stál na gauči a čůůral,koukal na mě a nechápal že proč zelenám vzteky a mám rudo před očima..Díky za každý nozor :)

BLUE — 13. 6. 2008 8:21

Stranpa - hele já bych ho nechala, buď ráda že je tak akční ;-)  všeobecně se říká, že dítě smysl nočníku pochopí až tak v 18ti měsících, že dřív je to spíš o náhodě, ale pokud to Štěpánek takhle hezky zvládá tak no v tom podpoř,  tím líp ne? za půl roku bude bez plín ;:supr:

BLUE — 13. 6. 2008 8:23

U nás to zatím nehrozí, zkusila jsme párkrát Káju na nočník posadit, ale nic z toho, seděla a čuměla jak bacil do lékárny a nakonec mi z něj zdrhla :D :D
takže zatím do nočníku hází balónky - asi jí dáme na basket :D

lulu24 — 13. 6. 2008 8:28

U nás taky tak. Asi tak před 4 měsíci kdy jsme nočník koupily tak mi do něj čůrala krásně, pak najednou přestala a ted mi z něj zdrha aby mi vzápětí mohla po...at koberec!

Klaris — 13. 6. 2008 8:37

Pokud nedostane impuls do hlavičky že teď se mu chce čůrat tak to stejně nepůjde, já být tebou tak to nelámu přes koleno. Aduš začala chodit těsně před 2rokem a to jen na záchod protože z nočníku měla paniku až po čase si na něj sedla, ale stejně se stávali nehody a musela jsem jí pořád upomínat ať se vyčůrá a nebylo to hned, teď už chodí přes den normálně sama, ale v noci má plínu jelikož spí tak tvrdě a do toho vylábe někdy i litr takže by v noci mohla sedět jen na nočníku a čůrat :lol:, takže to zatím ani neřeším.. jsou prostě děti rychlejší a línější...
Uvidíš až bude teplíčko nech ji běhat nahatou a ona si zvykne, některé děti se v létě rychlejc zbavují plín ;):)

Stranpa — 13. 6. 2008 8:44

Jo jo..taky si myslím,že než mu to dojde z těch plín do hlavy,bude to ještě rok trvat :lol: ale je fakt,že mám pár kamarádek,co decka chodily na nočník tak lehce po roce,tenkrát mi to nepřišlo tak úchvatný,já byla bezdetná a myslela jsem si,že je to samořejmost :lol: tak před tím hluboce smekám :godlike: jak toho docílily..asi budem muset vyrazit na kafe :lol:

alexxandra — 13. 6. 2008 9:16

Tak já vás taky holky uklidním. Mikolku jsem taky v roce vysazovala, ale moc mu to neříkalo, tak jsme to odložili. Od dvou let zkoušíme nočník, ale až teď slavíme úspěchy, přes den chodíme bez plíny, na noc, raději ještě dáváme.

alexxandra — 13. 6. 2008 9:17

V roce bych to moc neřešila. Myslím, že to je spíš přání maminek, aby to její dítko umělo to co druhé, ale každé je jinak šikovné :-)

Stranpa — 13. 6. 2008 9:21

Alexx...neřeším to, jen mě zajímal názor ostatních :) jak jsem psala,spíš me překvapuje, že sedne a čůráá :lol: ale je to asi normální, holt nemám srovnání, tak tahám rozumy z babinetek :P:P

misulinka21 — 13. 6. 2008 9:39

Ahojky mamči,
tak našeho Honzíka se sanžíme od cca  1 a3/4 roku dávat na nočník. Když ho tam dám a poprosím, ať se vyčůrá, tak se snaží a vždy se pěkně vyčůrá. Někdy hodně, někdy jen pár kapek - výraz obličeje je: no když teda chceš, tak něco ze sebe vytlačím :-). Občas se i vykaká, ale to většinou když ho slyším, že prdí, tak ho posadím a zadaří se. Někdy ráno i sám, spontánně.
Venku ho zkoušíme dávat taky vyčůrat, aby nevyšel ze cviku. Podle mně velmi dobře chápe, co po něm chci, ale zatím si pravidelně sám neřekne. Ale když chce zdrhnout z kočáru nebo večer nemůže usnout, tak je fakt, že si řekne, že chce čůrat!
Jsou to pěkný čísla, ty naše dětičky!!! Už někdy od 6-ti měsíců krásně spí celou noc a když jsme přestali dávat před spaním mlíčko, tak se mi začal ráno budit se suchou plenkou a vyčůrá se až do nočníku, ten mám vždy po ruce a hned po probuzení ho posadím. Ze začátku mi čůral do nočníku vždy jen po ránu, hned po tom probuzení. Pak jsem třeba celý den měla smůlu.

Myslím si, že když si sám říká a chce na nočník a nebo mu nočník nědělá problém, tak jistě prckovi neuškodí, když ho tam hned ráno posadíte nebo sem tam přes den taky. Taky se do toho občas i zeptám, jestli nechce čůrat. Dříve či později na to přijde každý prcek. Já mám nočník vždy v té místnosti, kde zrovna trávíme čas, aby na něj viděl a mohl si třeba říct sám. Víc proto asi udělat nejde, protože zbytek je na těch našich zlatíčkách. Zkoušela jsem mu i plenku nedat, ale klidně se mi do 5 minut vykadil uprostřed pokojíčku :usch:, takže mu ji raději opět nechávám :D

spunt — 13. 6. 2008 11:09

Stranpo, já jsem zastánce toho, že se nic nesmí lámat přes koleno, ale zároveň nic nenechat zbytečně ladem. Takže využij toho, že Štěpánek má o nočník zájem.

Jitku jsem vysazovala na nočník jakmile si sama sedla a seděla. V roce věděla co po ní chci a na nočníku se třeba před plaváním, nebo po spaní vždycky vyčůrala. Hezky se snažila.
Je únorová a jakmile začalo být teplo někdy v květnu ( takže cca   v roce a čtvrt) jsem jí doma nechala běhat hambatou a ona když potřebovala, tak si sama sedala a vyčůrala vykakala do nočníku. Nehodu měla tak 2x do týdne. Chvilku jí jen trvalo než pochopila rozdíl mezi plenkou a spoďárkama, ale v roce a půl jsem v klidu jí za tepla nechala jít ven bez plínky ( musela jsem s sebou nosit nočník, protože na travičku odmítala čůrat :lol: )
Od dvaceti měsíců byla bez plenky i přes noc. Noční nehodu neměla ani jednou.

Steně jsem to dělala s Lenkou. Z nočníku mi zdrhala a odmítala si sednout. Až někdy v roce a čtvrt byla schopná se na něj občas posadit ( jen oblečená, nahatá mi zdrhla pomalu dřív než dosedla). A to má schválně nočník i Jitka aby to Lenka viděla a mohly "trůnit" vedle sebe.
Teď když byla ta vedra, nechala jsem jí doma jen v tričku a nebo spoďárkách. Když jsem si jí zeptala jestli chce čůrat řekla ne ne a než to dořekla, byla počůraná. Do nočníku to zvládla max 2x denně. Bezplínkové pokusy se u nás zase o kousek odkládají.
Dneska se se mnou dokonce hádala že nemá bobo v plínce a hodně dlouho přede mnou zdrahala že se nesmím podívat. Je jí vlastně také dvacet měsíců, takže tolik když Jitka začala být v noci bez plen .....

Snažím se dělat to s nima stejně, ale jak je vidět, záleží na dítěti.
Jsou děti, které to zvládnou brzy ( takže nesouhlasím se zkoušením od 18ti měsíců, Jitka to zvládla podstatně dřív), ale jsou děti, které potřebují více času.
Není universální rada kdy přesně začít.
Myslím si, že je dobré zkoušet to když dítě začne samo sedět a brzy se zjistí jestli si na sezení na nočníku zvykne ( ze začátku jde jen o to) nebo ještě čas nočníku nepřišel.

jitka2 — 13. 6. 2008 12:37

Natálka nočník absolutně odmítá, když si na něho sedne oblečená je to velký úspěch, nahatá si na něho nesedne vůbec, na záchod se nechá nahatá vysadit, ale chce hnedka dolů..takže máme rok a půl a úspěchy žádné..jednu dobu si nosila plínku, když byla pokaděná, že chce přebalit, ale teď skončilo i to....takže to nebudu te´dka hrotit, nechám to být a další zkoušení na chvilku odkládám

Helča2 — 13. 6. 2008 13:20

Já jsem začala vysazovat všechny děti v době,kdy si začaly sami od sebe sedat.Hlavně když se probudily,to byl úspěch zaručen    :) . Taky jsem měla vypozorovaný,že tak po 20 min po obědě měly potřebu velké,takže jsem také vysadila. Starší dcera byla odchovaná na látkových plínkách ( 1988 ) a tak jsem jí po 1,5 roce ve 22 hod budila,když jsem šla spát a vydržela pak suchá do rána ( jen mě prosím nekritizujte,že jsem jí budila ze spánku, ono ráno pročůraná postýlka  a praní bez automatky nebylo nic příjemného ) do 5 hod, kdy se budila na mlíko.
Syn byl trošku spurný a plíny na noc měl do 2,5 roku,ale nehodu měl tak 3-4x do měsíce.
Zuzanku taky dávám na nočník,párkrát udělala bobek,ale to já už na ní poznám,kdy je ta správná doba a rychle jí posadím.A malou zkoušíme asi tak 4x za den,aby si zvykala na to sezení.Po spaní se většinou vy.čůrá.

dusička — 13. 6. 2008 13:31

Kluci měli oba na noc skoro 2,5 let plínku. Starší látkový, mladší sucháče. Pak jsem řekla dost, a dávala pod prostěradlo igelit a skoro ze dne na den byl bez plín. Když jsem šla spát, dala jsem je na nočník a pak spali až do rána.
Jinak přes den se naučila oba stejně ve 2 letech.
Stranpo - jestli ti sedí na nočníku, tak bych zkoušela, je to šikulka, Marky se na něj neposadí ani oblečená

Eweli — 13. 6. 2008 15:16

Starnpi, malou dávám na nočník asi 2 měsíce..Denně při přebalení ji šoupnu i na nočník a můžu říct, že poslední měsíc, vždycky něci vytvoří ;) Zatím ale nemám odvahu ji nechat bez plíny přes den, čůrá dost a sama k nočníku nejde.. vždycky ji tam musím dát já..
Jinak malý je šikulka, jak píšou holky, určitě bych ho v tom podpořila a možná zachvíli bez plín budete :supr:

makca — 13. 6. 2008 23:22

stranpi, teda stepanek je sikula sikovna... mala zacla volat na nocnik asi od 20 mesicu, ted je bez pliny, ale na noc pro jistotu davam, i kdyz byva casto sucha, prece jen spi s nama a nechce se mi cistit matracky
ale ucila jsem ji tak jak se nema, proste za bonbon, tak si sedala na nocnik i kdyz se ji nechtelo, jen aby dostala kokino, no a ted je z ni zavislacka:-)

piskutek — 14. 6. 2008 8:19

Ahoj, může s k vám přidat?

Malá začla na nočník chodit asi na roce a něco,ale pak se zasekla a zas nechtěla. Ale naučilo jí léta. I když v zimě letos zas dostávala plenky, protože to nezvládala. Teď už je,ale bez plínek i v noci. No, nesmím to zakřiknout.