Jiněnka — 30. 5. 2008 16:44

Prosím o raduuu!!! Chystám se jen na obyčejnou brokolici dušenou v páře (momentálně jsem bez trouby :butter: ), maximálně ochucenou troškou vegety, jako přílohu pak šťouchané brambory (s osmaženou cibulkou). Chtělo by to ale ještě tu brokolici něčím přelít, nemyslíte?Co se tak k dušené brokolici hodí, jak se třeba dělá sýrová omáčka? Nebo něco z kysané smetany a trochou nastrouhané šunky??? Nemám vůbec žádný nápad,co by k brokolici chuťově "sedlo", omáčky umím jen ty, co se vaří jako hlavní jídla.

aprill — 30. 5. 2008 17:03

Sýrové omáčky dělám docela často, hodí se k zelenině, k gnochi , k těstovinám, k masíčku.
V mléce rozvařím sýr (tavený, nivu nebo obojí) lehce zahustím jíškou a ochutím česnekem, nasekanou šunku, žampiony. Zkrátka  tím na co ten den máme chuť.

Bety — 31. 5. 2008 20:19

Můžeš udělat bešamel s přidáním čehokoliv co tě napadne!

Jiněnka — 31. 5. 2008 21:55

Holky děkuju, jen mě napadlo, dá se ta sýrová dělat i z tvrdého sýra, např. Eidamu? Že ho tam rozstrouhám na struhadle? A už to nijak nekořeníte? Třeba bylinky, nebo zelený pepř?

Jiněnka — 31. 5. 2008 21:56

Bety napsal(a):

Můžeš udělat bešamel s přidáním čehokoliv co tě napadne!

A rozpustil by se v bešamelu ten sýr???

Sorry, že se tak blbě ptám, šetřím teď každou kačku, tak se mi nechce nic zkoušet jen tak na pas-blink...

aprill — 1. 6. 2008 8:02

Jiněnka napsal(a):

Bety napsal(a):

Můžeš udělat bešamel s přidáním čehokoliv co tě napadne!

A rozpustil by se v bešamelu ten sýr???

Sorry, že se tak blbě ptám, šetřím teď každou kačku, tak se mi nechce nic zkoušet jen tak na pas-blink...

Jednou jsem zkoušela i eidam, ale nic moc, on se úplně nerozpustí a majda je taková hrudkovitá a když ztuhla, tak byla jako kámen :butter: . Raději tavený sýr nebo nivu, ochutit můžeš čím chceš -  tím co máš ráda , osobně jsem zelený pepř ještě nezkoušela.
V bešamelu se sýr taky rozpustí :supr:, jen to budeš muset stále míchat, aby se ti ten bešamel nepřipaloval.

Romča — 1. 6. 2008 8:17

Taky dělám bešamek pak pridám , buď cihlu + uzený sýr, hermelín a nebo nivu .Kořenín bazalkou a oregánem.

Ladie — 1. 6. 2008 11:48

Když se mi fakt nechce nic vyvařovat, tak buď udělám omáčku z nivy - kelímek smetany a nastrouhaná niva. Zahušťovat se už nemusí, max. přidám nějaké bylinky nebo pepř.

Nebo sýrová omáčka - mléko (smetana, vývar), jakýkoli sýr (měkký, nastrouhaný eidam používám často-rozpustí se naprosto v pohodě a je moc dobrý), jíška (na tohle ideální koupená v krabici. Nebo zahustím solamylem :rodna: ) a zase koření a bylinky (směs bylinek, mletý zázvor, pepř, vegeta...)

ivanka05 — 31. 10. 2008 11:02

a nyni delaji myslim Maggi? z pytliku omacku na brokolici...