bbarbora — 29. 5. 2008 14:08

ahoj maminy, chtěla jsem se zeptat jak to máte s kojením když jste někde venku ? My máme měsíční miminko a rádi bychom začali podnikat o víkendu delší výlety - myslím někam do přírody, spojit to s posezením na zahrádce někde na zahrádce atak. Jenže mimčo vydrží tak max. 2 hodinky bez mlíčka - a já mám trochu obavu jak a kde nakojit. v restauraci rozhodně ne, spíš někde v parku ? Jak to řešíte vy ? Já mám ještě problém, že nejraději kojím vleže, zpočátku jsem kvůli šití nemohla vůbec sedět, tak jsem kojila vleže  a malý to jde taky nejlíp, vsedě se mi u toho vzteká.

Jaja78 — 29. 5. 2008 16:30

Ahojky, tak já jsem měla vždy s sebou odstříkané mlíko v lahvi s mrňavou dírkou, aby to pro něj nebylo jednodušší jako při kojení. Naštěstí to našemu savci nevadilo a kojíme dodnes. Ale jsou miminka, kterým se to zalíbí a pak už ti nemusí vzít prso. JInak jsem viděla mamči kojit snad všude - v parku, v obchoďáku, v lese, ... Mně osobně by vadilo vytáhnout prso někde venku, proto ta lahev :supr: Taky jsme kvůli šití kojili první měsíc pouze vleže, neboj, prcek si zvykne i na jiné polohy, teď to kombinujeme, jak se nám líbí.

Sára11 — 29. 5. 2008 17:05

ahoj, ja myslim, ze kojit se da uplne vsude.... Ze zacatku me to taky bylo hloupy, ale potom jsem kojila fakt snad vsude. Kdyz to udelas sikovne ,tak neni videt vuuubec nic :) Kojila jsem ve vlaku, na nadrazi, v restauraci bezne. Nikdy nikdo proti tomu nic nemel, az na jednu duchodkyni - a to jsem zrovna male davala na odlehle lavicce :) Naopak me to prislo jednodussi nez ted, kdy s sebou tahame krupky, ovoce a dalsi propriety :) ja bych se toho nebala.

Helča2 — 29. 5. 2008 17:10

Já jsem Zuzanku kojila taky všude,ale je pravda že jsme byliv restauraci,přesněji v pizzerii, jen 2x a to přes zimu.Kojila jsem ,že jsem přes moje rameno a její hlavičku dala plínku,aby všichni nekoukali jako blázni.Teď, když jí je už rok,tak kojím raději v ústraní,lidi nejsou moc zvyklí,že se ještě tak velké dítko kojí.V leže jsem moc nekojila, oni pak děti rádi blinkají.

ivanka05 — 29. 5. 2008 17:42

já jsem kojila v leže jen kvůli stehům a v noci tak kojim v posteli  u sebe,ale jinak v sede, a kdyz jsme venku? kojim v parku, nebo proste vzdy najdu nejaky misto, kde se da kecnout, ale neni tam moc lidi... v restauraci bych asi nekojila, nekterym lidem by to u jidla nemuselo byt prijemny... zase mi neni prijemny moc venku, ale v parku ano...

sudina — 29. 5. 2008 19:47

mě taky nevadilo kojit kdekoliv.. třeba v restauraci jsem si sedla zády k lidem,přehodila jsem přes sebe plínku aby nic nebylo vidět..a spíš jsem na to byla pyšná,že můžu kojit..dneska už to není jako dřív,že by na tebe koukali jako na nestydu.. ;) . vždycky jsem říkala že to dělám kvůli malýmu a ne kvůli sobě..

spunt — 30. 5. 2008 12:24

Já si myslím, že kojení je přirozená věc ( ačkoliv mě nebylo dopřáno), myslím si, že se to dá vždy nějak udělat.
U nás na pískovišti si maminky sedají zády k chodníku a kojí. Nikdy nikdo neřekl ani slovo ( a že projde kolem lidí, pejskařů, důchodců atd...) .
Dá se určitě nakojit kdekoliv.
Jen si myslím, že by se to nemělo dávat přímo na obdiv..... viděla jsem maminku uprostřed Teska na lavičce s opravdu hodně vyhrnutým trikem a přitom měla možnost jít trochu do soukromí, otočit se.
Nebo jsem viděla maminku v autobuse, co kojila tak 2 leté dítě, triko vyhrnuté ke krku a obě prsa venku :co:
Ten autobus jezdí z konečné na konečnou snad  20 minut a interval má 5 minut. Lidé se hodně divili. U malého mimča s přikrytím plenkou by se snad jen každý pousmál nad hladovým miminkem.

A také si myslím že dnes je to už docela běžné a maminkám se dvěma dětmi nic jiného nezbývá než kojit venku na hřišti.

bbarbora — 4. 6. 2008 13:32

Holky díky- trochu jste mě uklidnily, že když občas nakojím v parku tak nebudu za nestydu .-). Ono to u nás ani jinak nejde, protože bydlíme v centru a  než se dostaneme nějak rozumně do přírody, tak jsme hladový. Je zvláštní, že když se holky opalují nahoře bez nikdo to nekomentuje, nikoho to nerozhodí, ale věřím, že nějací důchodci se můžou pozastavovat i nad tím když budu sedět na odlehlý lavičce v parku. 
toto mě teda pobavilo : Nebo jsem viděla maminku v autobuse, co kojila tak 2 leté dítě, triko vyhrnuté ke krku a obě prsa venku . Ten autobus jezdí z konečné na konečnou snad  20 minut a interval má 5 minut. Lidé se hodně divili. Maminka asi potřebovala ušetřit čas .-)

buchtuna — 4. 6. 2008 21:50

A byly jste někdy v Tescu nebo podobném supermarketu v té místnosti kde se dá kojit,přebalit a pod. ? Já ano,asi pět vteřin! Tem puch byl hrozný.                  To jsem pak radši šla na tu zmin'ovanou lavičku kde proudí davy lidí.  Stačí se opravdu jen trošku pootočit a nic není vidět.

spunt — 12. 6. 2008 17:30

Bbarborko, rozhodně se toho neboj, u malého miminka se v parku snad nikdo nepozastaví. Zvlášť když se pootočíš. A kdyby s tím měl někdo problém, je to jeho problém. Malé miminko potřebuje papat a za tepla je lepší být venku než rychle makat odevšad domů. To musí pochopit každý.

Možná tomu dítku v buse bylo tenkrát víc, protože maminka s sebou neměla kočárek a dítko vypadalo opravdu veliké. Třeba jí prsa díky kojení hodně narostla a ona se chtěla pochlubit :lol:


Buchtuno, nevím kde jsi byla, já měla štěstí, holky jsem v Tescu přebalovala mockrát. Vždycky to tam bylo čisté a bývala tam i cedule že si můžeš na informacích požádat o plenku, že Ti jí dají zdarma ( měla jsem vždy svojí, takže nevím jestli to opravdu fungovalo). Kojit bych tam asi nemusela, bylo tam dost šero, ale pro mě osobně by to bylo lepší tam, než na lavičce u hlavního vchodu :lol: , ale v těch občerstveních zády k davům by s tím také neměl mít nikdo problém...... i když...... nepotkala jsem důchodce, co by nahlas vyslovil něco proti tomu že maminka kojí...... potkala jsem maminku malého dítěte, co prohlásila o jiné že je příšerná a že se ani nestydí mladší dítě nakojit na písku. To jsem jen vytřeštila oči :co: a nebyla schopná  jí něco říct.

Já bych se sice styděla tahat ty svoje prsa velikosti H venku, ale kdybych Lenku kojila, tak bych to na písku musela překonat, protože Jítě bych nevysvětlila, že jdeme 20 min. na písek abychom šli za hoďku domu. A rozhodně bych raději tahala prsa ven někde venku, než když jsem vytahovala UV.  To jsem se spíš někdy styděla víc že nemám mléko :/

Renky — 18. 6. 2008 21:38

Ja som za kojenie vsude...moje dieta je na prvom mieste a ostatni su mi v tom okamihu "volny".
Ale jasne kazda sme ina...

beduška — 21. 6. 2008 16:12

My jsme kojili snad uplne vsude, hodne jsme cestovali vlakem, chodili na dlouhe vylety, jezdili po navstevach,... Jedenkrat za celou dobu (kojila jsem dva roky) se mi stalo, ze se mi nekdo smal a to byli dva pubertaci.  Takze se toho vubec neboj, pokud nemas nejake psychicke zabrany (to mela mije kamaradka, nesnesla, aby ji nekdo videl poodhalenou). Dokonce jsme i fotili, kde vsude byl nas "zavislak" prisaty :-) Hodne hezkych zazitku preje Martina

sunyata — 23. 6. 2008 17:15

Holky, ja uz se strasne moc tesim na to kojeni na verejnosti ;) !!!

topazio — 31. 8. 2008 8:49

Venku jsem ještě nekojila a kdybych byla někde déle s Matýskem a dostal hlad, tak mu někde za rohem dám napít. Přece ho nenechám o hladu.

Večerka — 1. 9. 2008 15:02

Ahoj, myslím si, že kojení v ústraní na veřejnosti nikoho nepohorší a je to moc fajn, hlavně pro miminko. Vždy se otočím směrem do kouta a přikryju malýmu hlavičku plínkou, takže ho nic neruší a nic není vidět....;)

Izi — 1. 9. 2008 16:30

Tak s tím tedy nemám absolutně žádný problém ;)
sednu si tak, abych nebyla přímo na odiv, ale nestydím se vytáhnout mlíkárnu i v luxusní restauraci, naopak mi ještě servírka nabízela, jestli něco nepotřebuji a nabídla mi, že donesou jídlo později, aby nevychladlo :supr:
v dnešní době to neberu jako nic "nenormálního" a pokud se to naopak nepřehání, tak to beru jako zcela přirozenou součást, nás taky nikdo nevyhazuje s jídlem do ústraní, kde nejsme vidět, jak jíme, holt mimina nejí pomocí příboru, ale využívají intimní část těla, která mě osobně už ani nepřipadá moc erotická, ale spíš jako spižírna :lol: :lol:

topazio — 1. 9. 2008 16:45

Izi - jj, máš naprostou pravdu, už jsem taky dala napít malýmu v parku. Nedavno mi psala kámoška, že její malá dostala hlad, tak jí začala kojit v parku nikdo tam skoro nebyl. A jedna babka, která tam venčila psa jí začala nadávat, že se obnažuje, a že toho smrda má nakojit doma, kámoška si nenechala nic líbit a pěkně babu sjela.

host5522 — 1. 9. 2008 21:54

mně tedy vadí kojit na veřejnosti. nevím proč, protože jinak stydlivá nejsem..

a nejen na veřejnosti, ani nikdo z rodiny a kamarádky mě neviděly :) a nehodlám na tom nic měnit. :) prostě mi to vadí.

a i kdyby nevadilo, stejně nevím, jak bych to měla udělat. musím být opřená (příšerně mě po porodu bolí záda) a malou mám na klíně na složený peřině. a takový podmínky nikde nemám.

Izi — 2. 9. 2008 21:31

topi, tak to by bylo něco pro mě :mad: by babča asi dostala školení :lol:

yellow, musela jsem se to taky "naučit", ale protože jsme dost aktivní, tak se prostě kojení na veřejnosti nebo před návštěvou nevyhnu a teď už mi to přijde dost přirozený
moje mamka dokonce, když jsem kojila, tak odcházela a nechápala, že mi to nevadí a spíš jsem ráda, když tam někdo je, protože si můžu hoďku pokecat :lol:

Štěpánka.Š — 3. 9. 2008 6:39

Kojila jsem malou rok..... a to jinak... než i na veřejnosti nešlo.... Žádný problém s tím nemám...... a nesetkala jsem se ani s tím, že bych to někoho pobouřilo či šokovala.... Naopak... jen úsměvy a kladné reakce... Mé dítě má žizeň či hlad... a já je budu např. v čekárně u lékaře mučit....? Nene.. je to přirozená součást života.... a jsem ráda, že to tak většina lidiček  už začala brát..:-)
Takže mamky... kojte tehdy, když je to třeba.... tady není žádné stydlínkování na místě...:-)

host5522 — 3. 9. 2008 10:19

no já myslím, že před nikým kojit fakt nebudu, lidi jsou přece různé :D  a těch důvodů je víc než jen "stydlivost",

když nevím, jestli budu čekat u Dr. tak ssebou beru mlíko do flašky, jinak jsem - a budu - v podstatě pořád doma, u nás ve městě není kam jít, jedině na procházku (a z tý se můžu do dalšího kojení vrátit), na nějaké výlety,akce atd. v dohledné době jezdit nebudu (a to kojení není důvod), stejně bude brzy venku chladno, takže si svůj přístup můžu dovolit a v mým "životním stylu" mě omezovat nijak nebude. takže tak. :) i když kdo ví, až se kamarádce za pár měsíců narodí prcek a začneme se navštěvovat, třeba před ní kojit budu, kdo ví... :D

Renky — 22. 9. 2008 11:00

yellow no uvidime ked bude mat prcek pol roka :D
ja som kojila kdekolvek a podla mna si toho aj malokto vsimol. Mala bola hladna a ja som odmietala lietat stale domov a nakojit ju....prave to by ma obmedzovalo. Nesledujem ostatnych ci im to robi dobre alebo zle...na koho som myslela je Klarka a tak som to riesila... Nosit flasku a dbat aby to bola spravna teplota a ci to bude stacit a odstriekavat doma ...no podla mna zbytocne ale pokial to maminku neobmedzuje....

ivanka05 — 22. 9. 2008 13:54

já ne že bych si sedla na zastávku a kojila, ale kojím i venku, když jsme jeli nakoupit, a opravdu ne vždy to načasuje člověk dle dítěte... tak jsem prostě si našla zastrčenou lavičku a nakjila, dala pred sebe kocar a nikdo nic nevidi...
abych byla pořád doma, to mě ani verunku nebaví, takže když jde, jsme venku, i celé odpoledne, a tak nakojím nekdy na lavicce.
je to samozřejmě každého věc, já se ale nestydela(presto ze fakt nic videt neni kdyz clovek chce, da se hodit i plina), pro me ted moje prsa opravdu nejak nejsou objekt erotična:) ted mi proste pripada ze to je jen obziva pro moje miminko...

janísek — 22. 9. 2008 14:26

tak z mého pohlednu nemaminy.. :) vidět, jak někdo kojí na veřejnosti někde v parku, v obchoďáku a tak mi nevadí... Vadí mi, když si uprostřed náměstí sedne paní, "vyhodí obě prsa" ven a dělá všechno proto, aby upoutala pozornost na to, že kojí...to mi přijde dost nevkusný... a stejně tak v restauraci..nevadí mi, když tam sedí mamina, která se prostě otočí stranou a kojí...ale ta, která si sedne doprostřed restaurace a nenapadne jí, že někomu při jídle nemusí být uplně příjemný to sledovat, mi vadí...

ivanka05 — 22. 9. 2008 16:47

no v restauraci bych asi nekojila, nebo si nasla nejaky kout, kde na me nebude nikdo koukat, ono totiz ne kazdemu muze byt prijemne se na to divat, natoz pri jidle treba... to jako jsem videla i pani, co kojila v buse, to ja opravdu bych radsi udyndala dudlikem...