Simonas — 21. 5. 2008 20:14

Mam v praci kolegyni, kterou jsem brala jako zkusenou matadorku v tom, co dela. Na prvni dojem pusobi starsim dojmem, nez je - myslela jsem, ze je ji padesat, ale ona teprve dosahla ctyricitky. Tudiz se mi vekovy rozdil temer deseti let nezdal velky. Kamaradky nejsme a ani jiz nebudeme. Tato zena je zrejme v osobnim zivote nestastna a vycerpana - je samozivetelkou. V tomto s ni soucitim, protoze to jiste nema lehke. Problem je, ze se to odrazi v jeji praci. Ta se ji posledni dobou nedari, je neuspesna, nikdy nema premie, protoze nesplni dane ukoly na sto procent. Proto se temer plazi pred zakazniky, ktere chce ziskat a slibuje jim neco, co nemuze splnit. Vetsinou slibi neco z meho oboru, co ja jiz mam naplanovane pro nejakeho jineho klienta, ktery mi prinese vetsi objem penez.
No a ted ten problem. Snazi se me ukolovat, prileti bez zaklepani do kancelar - ac tam mam jednani a zacne mi vykladat co mam udelat. Aniz by si overila, zda to neni vyresene. Sama dela nejakou ppt prezentaci pres dva tydny, coz ostatni stihnou za hodinu. Myslim, ze se u ni projevuje syndrom vyhoreni. No a vcera opet priletela do kancelare, ze chce neco po me udelat pro jejiho klienta. Ja jsem ji oznamila, ze to neudelam, protoze je to nevyhodne a neefektivni vyhozeni penez z okna. Nebot neni z toho zpetna vazba. Sla si na me stezovat vedouci, ktere jsem situaci vysvetlila a ta se postavila na mou stranu. Nastvalo me to, napsala jsem vsem kolegum mail, ze si nepreji, aby se rozmahaly manyry, ze se neco bude delat za pet minut dvanact a honem, honem. Ze neexistuje, aby me ukolovali, nebot moje pracovni pozice je na stejne a vyssi urovni. Vsichni to vzali s humorem a ta dotycna (jako potrefena husa) se urazila . Dnes jsem sla po chodbe a ona kdyz me videla byla totalne nastvana. Chtela jsem si s ni promluvit, aby to nebrala osobne, ze je to jen prace. Ale nestihla jsem ji dobehnout... podivala se na me, otevrela vyrazne dvere a praskla mi s nimi pred nosem. Hledela jsem na to, ale prislo mi to smesne, ze se tato chova clovek, ktery je vzdelany a starsi.Ona je ten typ trpitel-obet, ktera ve vsech chce vzbudit soucit pripadne vinu. Co byste delali vy v takovem pracovnim prostredi? Na jednu stranu je mi ji lito, ale na druhou stranu si myslim, ze neumi rict dost a odejit z prace, ktera ji neuspokojuje a je tam, nebot nedela nikdy nic jeneho,nebot nastoupila po skole.

PavlaH — 21. 5. 2008 20:39

Jen chce v tobě vyvolat pocit viny a myslí si, že má převahu. Bohužel ona trpí. Neumí to jinak, neumí si říct o pomoc a hlavně moc dobře ví, jak jí to nejde a ostatní ji válcují.

Co s tím? O pomoc si pravděpodobně neřekne. Spíš bych volila styl typu, cheš to naučit, at nemusíš pořád za někým lítat? Do hlavy nikomu nevidíš. Jak bude reagovat absolutně nevím, ale vybavil se mi Sovák z filmu Marečku podejte mi pero, jak přilezl za synem jak by řešil matiku.... To bude asi podobný typ...

Simonas — 21. 5. 2008 21:19

Ja jsem ji jiz nabidla pomoc minuly tyden - ale jakoby neslysela. Navic dnes vedouci rekla, ze pujdeme za jejim klientem, ze se tam hodime lip. Coz urcite na sebevedomi neprida. Pomohlo by ji, kdyby si dala volno a odpocinula si. To vsak nepripada v uvahu asi nema penize,zivi dceru a je na vsechno sama. Mam strach, ze kolegove ji vnimaji jako outsidera a me taktez zacina vadit jeji styl chovani. Kdyz mela ona neco udelat pro me, tak to trvalo tyden - uplne to vypustila. Kdyz se jedna o jeji veci, tak nas vsechny honi a musi to byt hned ted. Kdyz ji clovek neni po vuli, tak je zle. Ze sveho pracovniho neuspechu nevini sebe, ale hleda priciny u jinych. Dnes treba rekla, ze tu prezentaci neposlala z duvodu ze ceka na nejaky udaj. Ten je nepodstatny a zmeni se jeste tisickrat. Slo hlavne o myslenku v te prezentaci a ne o nejake cislo. Takze to svedla na kolegyni. Ta jen valila oci a pak za dvermi nadavala jak spacek....

PavlaH — 21. 5. 2008 21:58

Je to jasné, o svých chybách ví ale neumí nebo nechce s tím nic dělat. Obvinit druhé je totiž mnohem snazší. Neztrácej s ní čas, hlídej si svoje. Asi fakt nejdřív musí upadnout a nabít si hubu a teprve pak jí bude pomoci.

IlonaN — 24. 5. 2008 3:39

To víš, třeba se cítí ohrožená mladšími kolegyněmi. Na tom se nic nezmění, třeba už nestíhá, tak jako dřív, když byla mladší. A je tu kámen úrazu. Jestli je to tak, tak ji brzo z oblastí médií vyšoupnete, protože začíná ztrácet svoji šťávu.
Ty si dělej svoji práci, ale myslím, že tvůj e-mail nebyl nutný. tak trochu jsi jí podrazila, i když jsi to psala asi všeobecně, ale každý ví, o koho se jedná.
Měla jsi to nechat mezi tebou, vedoucí a jí.. To je tak trochu nefér jednání

Simonas — 26. 5. 2008 19:09

Ilono - ja jsem nikdy nerekla, ze pracuji v mediich. Ja je vyuzivam k praci  pri modnich prehlidkach. Kolegyne ma na starost neco jineho a obcas vyuziva mym sluzeb v ramci propagace. Navic to cele melo jeste dohru, nebot kolegyne si na me sla stezovat. Nasledovala konfrontace z oci do oci, s tim, ze bylo dano za pravdu me. Kolegyne mi mela predat kontakt na jednu firmu - doted se nestalo a ppt prezentace, kterou delala dva tydny - tak tu jeste neposlala. Dnes jsem byla v praci do sesti a zarezavala jsem tam od pul osme rano. Kolegyne prisla na devatou a odesla ve ctyri.... Navic je to projekt, ktery ma dost velkou cenu a ja nesnesu, ze vysledek i me prace bude zaviset na tom, jak ona pracuje. Chybou vedouciho mng je, ze neni razny a neresi to-vysledky bude samozrejme chtit.

Simonas — 26. 5. 2008 19:11

Porady nemame, neresi se problem kolektivne. Komunikace probiha pres emaily. Mame v praci open space, ale neumime spolecne najit rec...