dixina — 10. 4. 2008 12:07

Tak schválně, s kámoškou se stále hádáme o rozdílu mezi lívancem a palačinkou. Já tvrdím, že palačinka je teňoučká, dělaná téměř bez tuku a lívanec je pěkně tlustej a většinou se plní tvarohem. Ona tvrdí opak.

sudina — 10. 4. 2008 12:18

lívanec je z droždí,nebo z kefíru.takže máš pravdu :D

Oxi — 10. 4. 2008 12:22

palacinka je (aspon u nas) tenucka a plni sa cimkolvek a livanec je hrubsi a najradsej si ho polievam javorovym sirupom + brusinky ...

Oxi — 10. 4. 2008 12:23

sudina napsal(a):

lívanec je z droždí,nebo z kefíru.takže máš pravdu :D

mylis sa ;)

Klubko — 10. 4. 2008 12:48

Dixi, ono je to i dle oblasti. Vím, že mamča dělá lívance z kefíru. Menší a macaté. Babička z Moravy do nich přidávala trochu droždí a nechala je chvili vykynout. Ale hodně lidí vidí rozdíl mezi palačinkou a lívancem jen v té velikosti a buclatosti,ale těsto dělají na obě stejné. A pak se v tom vyznej :rolleyes:

dixina — 10. 4. 2008 12:51

Přátelé, takže jestli mě zrak neklame, mohu se v naší při považovat za vítězku. Děkuji za pomoc. Šlo hlavně o tu tloušťku :lol:

Macex — 10. 4. 2008 13:48

Tak ve většině kuchařek a návodů je zásadní rozdíl mezi lívancem a palačinkou alias amoletou právě hlavně v přípravě těsta.... Palačinkové těsto je každému známé, jednoduché a prosté... Lívancové těsto je od kynutého, přes kefírové, tvarohové, jablečné atd... asi tak jako ovocné knedlíky - jdou dělat ze spousty věcí...
Palačinka se dělá většinou tenoučká na pánvičce s větším průměrem až po megapalačinky tzv. francouzské, které se musí při konzumaci poskládat, aby se vůbec vešly na talíř apod....
Lívance se smaží na tzv. lívanečníku, pánev se čtyřmi malými prohlubněmi a vyskakují zhruba tak vysoko, jak hluboké jsou ty prohlubně... Někdo lívanečník používá i na volská oka.... Kdo nemá lívanečník nebo mu nevadí nevzhledné šišoidy, smaží lívance např. i ve friťáku...

ivik12 — 10. 4. 2008 16:51

Děvčata zrovna včera mi kamarádka dala recpet na banánové lívanečky, abych výrobu natočila a šoupla do své videokuchařky. Píšu Vám recept, ale já osobně je ještě vyzkoušené nemám, tak mě nebijte.!!
4 banány, 15 dkg polohrubé mouky, 1 dl mléka, 2 vejce a 1 lžička prášku do pečiva. Na lívanečky si když tak dejte něco podle své chuti.