Maya.82 — 28. 3. 2008 16:16 |
Ahoj nemáte nějaké rady a typy. Třeba na o si dát při koupi pozor co třeba moc nevydrží. Nebo naopak co nesmí chybět?? Kupuju kuchynskou linku poprve tak mi třeba dáte nějakou dobrou radu. :godlike:
|
Martinka1 — 28. 3. 2008 16:25 |
Rada - co jsem udělala a znovu už bych nechtěla, je odpadkový koš do skříňky pod dřez. Když tam házíš odpadky, je vnitřek skříňky špinavý, a navíc - když nevynášíš odpadky každý den, bude Ti to tam smrdět. Další věc - dala jsem si místo jídelního stolu bar. pult - ve výši normálního stolu sice, ale pevně přidělaný ke zdi. Teď už bych si koupila normální jídelní stůl, třeba jenom menší. Co dál - určitě by se šikla myčka, ale neměla jsem tolik peněz. Mikrovlnku nemám a nechybí mi (ani bych ji nechtěla). Mám kuchyni od Hanáka.
|
Ladie — 28. 3. 2008 16:43 |
Tak já jsem si skříňku pod dřezem nechala právě jenom na odpadky a jsem s tím moc spokojená. Vleze se mi tam koš a ještě x tašek na tříděný odpad. Koš mi doma nesmrdí. A když ti Marti smrdí ve skříňce, tak venku by nesmrděl? :co:
Jinak jsem spokojená s velkou pracovní deskou (vybrala jsem barvu, na které není vidět každá skvrnka) a baterií u dřezu, která má "vytahovací sprchu".
|
Martinka1 — 28. 3. 2008 16:50 |
Ladie napsal(a):Tak já jsem si skříňku pod dřezem nechala právě jenom na odpadky a jsem s tím moc spokojená. Vleze se mi tam koš a ještě x tašek na tříděný odpad. Koš mi doma nesmrdí. A když ti Marti smrdí ve skříňce, tak venku by nesmrděl? :co:
Jinak jsem spokojená s velkou pracovní deskou (vybrala jsem barvu, na které není vidět každá skvrnka) a baterií u dřezu, která má "vytahovací sprchu".
Samozřejmě, VENKU - máme koš na balkóně, takže UVNITŘ nesmrdí. No, proč to tak je - protože vynášení koše nechávám na partnerovi (a nechci ustoupit) a jemu se fakt vynášet koš každý den nechce (prostě ho vynáší jednou za hódně dlouho).
Prostě, musím to vydržet, nebo budu muset doma dělat všechno sama :-) A to bych nerada. Ale trpím :-( (Dá se to vydržet, zatím)
|
Ladie — 28. 3. 2008 16:55 |
Jo aha! Odpadkový koš - balkón - partner, který "vynáší" koš. Už mi to dává smysl a přeji pevné nervy :supr:
Když nad tím tak přemýšlím, tak neznám nikoho, kdo by neměl odpadkový koš přímo v kuchyni.
|
666salome — 31. 3. 2008 9:14 |
:rolleyes: nechtělo by se mi candrat s každým odpadkem na balkon hlavně při vaření je toho odpadu dost a mám ráda když to hned hodím do koše taky mám koš na tříděný odpad hned pod dřežem a nesmrdí, děti ho vynášejí každý den automaticky
|
Veranna — 31. 3. 2008 17:29 |
Mně se osvědčilo: - páková baterie - kvalitní prac. deska (alespoň 38 mm) - myčka - "falešná dvířka" - a za nimi pytle s žrádlem pro psy - velký šuplík přes celá spodní dvířka a v něm odpadkové koše na třídění (plasty, sklo, bio, směs) - ale: zainvestovala jsem do lepšího výsuvu, protože jsem chtěla šuplík s koši vysunout lehce "zavaděním malíčku o madlo" :-))) prostě se mi nechtělo upatlanýma rukama šátrat po madlu šuplíku... - tyč na závěsné předměty
Co jsem nechtěla/nevyplatilo se: - sprchu - po čase se prý v držáku (tam, kam se sprcha zasune) usazuje vodní kámen nebo zelené řasy a smrdí to - drtič odpadu (máme bio odpad s rozložitelnými pytlíky a kompost) - drátěný program do výsuvů potravinové skříně - všechno krz to propadne: špagety, sypou se mouky/cukry... každý ten drátěný koš se tím pádem musí něčím stejnak podložit. jediná výhoda je ta, že k tomu člověk snadno může z boku, ale tím pádem bych si radši vzala normální šuplíky - karusely do rohových skříněk - zdálo se mi, že zabírají děsně místa a nejsou dost hlubké, takže třeba papiňák se do nich stejnak nevešel. - klasický bar - má ho každý :usch: :D
Nic proti těm, co tyto věci mají, jen vzhledme k mým zvyklostem se mi tyto doplňky nehodily :-)
|
Tia — 31. 3. 2008 20:20 |
Mame kuchyni od Koryny a jsem spokojena naprosto se vsim!!! Hlavne s takovou uzkou skrinkou na koreni, olej apod. Budeme se ale zas stehovat, v nove kuchyni bych 100pro chtela i mycku, ta se nam sem nevesla. A taky chci miz zabudovanou mikrovlnku, hned nad sporakem....a varnou desku vedle. Jeste ale nemame jasno jestli chceme stul ci bar, ale kvuli detem asi pujdem do klasickeho stolu :)
|
sisi21 — 1. 4. 2008 1:00 |
Mám kuchyň na zakázku,....žádná linka co jsem viděla nebyla dle mých představ... Chtěla jsem hlubší horní skřínky,abych do nich něco dala. Sklo na horní skřínce matný,protože,když na něj zasvítilo sluníčko neustále jsem ho píglovaj... spodní skříky vyšupovací .je to praktičtější.,líp se orientuji v hrncích.. koš mám jedině pod dřezem,tam mám skřínku tedy otvírací..,(koš mám ráda po ruce)....pískovanej dřez-nerez sem musela neustále čistit.. pracovní desku tmavou žíhanou ..-na světlý bylo neustále všechno videt včetně červený šťavy ;)
|
Veranna — 1. 4. 2008 9:08 |
Ještě mne napadá jedna věc: vestavná mikrovlnka - truhlář mi říkal, že ty vestavné jsou podstatně menší než nevestavné. A to je pravda. Jsou mělké a užší, takže třeba oválný talíř do ní nedáte... Takže my máme takový hybrid - nevestavnou, ale mám na ní speciální na míru dělanou poličku pod výklopnou horní skříňkou, takže se tam akorát vejde a skoro ani není poznat, že není vestavná.
|
666salome — 1. 4. 2008 9:14 |
Tak to byl divný truhlář :dumbom: protože vestavná se od nevestavné neboli volně stojící liší jen tím že nemá rámeček :supr: a záleží jen na zákazníkovi jakou si koupí :jojo: vybere ale je pravda že kolikrát ten rámeček stojí víc než klasická mikrovlnka proto se jim do toho nechce protože to zvyšuje cenu linky ;)
|
Veranna — 1. 4. 2008 9:33 |
Bohužel ne, měřila jsem si to v obchodě (vnitřní obsah vestavných a nevestavných MW). Jinak všechno ostatní mám vestavné. Ale je možné, že jsem tehdy narazila na všelijaké modely, ale protože jsem se svou původní MW spokojená (je tichá, výkonná a prostorná, ale nemá v sobě spoustu zbytečných funkcí), tak se mi tahle varianta líbila nejvíc :-)
|
sisi21 — 1. 4. 2008 10:39 |
a taky záleží jestli budeš investovat do vestavěné trouby.. dnes máš velký výběr jsou ,že ohřívají i rozmrazují..Pak si myslím ,že nemusíš mít mikrovlnku.Loni mě to nabízeli ,,zeptala bych se na to....
|
Somaia — 1. 4. 2008 10:43 |
Pro Martinku1: můžeš mi teoreticky napsat, pokud si vzpomeneš, kolik tě kuchyň od Hanáka stála celkově , připadně kolik za bm. Díky
|
Regina — 1. 4. 2008 11:27 |
a co vychytávka stylu zasouvací kráječ chleba?k smrti nenávidím ten bordel kolem kráječe, pořád to pucuju,pořád tam jsou drobečky. Koupila jsem si údajně tichý kráječ Eta s přísavkami za 1800,-Kč, ale je hlučný a při krájení se neudrží napevno, musím ho přidržovat...
|
Martinka1 — 1. 4. 2008 11:38 |
Ladie napsal(a):Jo aha! Odpadkový koš - balkón - partner, který "vynáší" koš. Už mi to dává smysl a přeji pevné nervy :supr:
Když nad tím tak přemýšlím, tak neznám nikoho, kdo by neměl odpadkový koš přímo v kuchyni.
:-) v kuchyni mám jen pověšený igelit. pytlík a ten pak dám na ten balkón do toho koše... :-)
|
Martinka1 — 1. 4. 2008 11:42 |
Somaia napsal(a):Pro Martinku1: můžeš mi teoreticky napsat, pokud si vzpomeneš, kolik tě kuchyň od Hanáka stála celkově , připadně kolik za bm. Díky
Přesně už si to nepamatuju, ale cca kolem 80 tis., délka kuch. 2.8 metru, trouba, sklokeram. sporák, digestoř. Ledničku jsem kupovala zvlášť. K tomu je potřeba připočítat spoustu peněz za práce kolem, předělání elektriky, zedník aby zazdil díry po elektrikářovi - a nakonec po dokončení kuchyně cca 7 tis. celkem - za zapojení vody (může dělat jenom instalatér), elektrikář - musel odborně zapojit spotřebiče, jinak by nebyla záruka (za každý spotřebič cca 500 Kč)... no pokud si pamatuju, po dokončení kuchyně to bylo asi těch 7 tis. (včetně prací, které nebyly započítané v ceně kuchyně).
Když to spočítám zhruba dohromady, kolem cca 100 tis. možná něco navíc.
Kuchyň byla dělaná před 2 roky, tak by to možná teď už bylo i víc.
Jinak kuchyň vypadá moc krásně :-)
|
Holčička — 1. 4. 2008 14:17 |
Po zkušenosti chci kuchyň, ve které mohou vařit dva lidé najednou ;) Ne že bych byla takový neschopa, ale je fajn mít pomocníka - ovšem jen v případě, že se mi neustále neplete pod nohy. Taky se mi líbí drátěný program, ale zkušenost nemám. Co se týče odpaďáku, mám ho zevnitř na dvířkách skříňky (ve skříňce je kyblík, hadr, smetáček, čistící prostředky apod) - je malý, akorát na igelitky z obchoďáku - mají tudíž i své druhé využití. Na ty igelitky jsem si ušila látkovou "rouru" :lol: - jsou do ní pěkně napěchované - ze shora nacpeč a ze zdola vyndáš - igelitky nikde nepřekáží. Jinak se mrkni pro inspiraci sem ;) http://www.fora.babinet.cz/viewtopic.ph … 72&p=1
|
Fidorka — 1. 4. 2008 23:10 |
Tak já hlasuji pro: - výsuvy (u dolních skříněk) a carousel v rohové skříňce, obojí je velmi praktické a pojme hodně věcí. - dokonce i koš ve skříňce pod dřezem se osvědčil, víc než koš v prostoru - za prvé by překážel, za druhé máme zvíře a chceme dítě a nechceme řešit případné vybírání odpadků, ani překážení koše v prostoru kuchyně. Problém s pravidelným vynášením nemáme a i kdyby manžel nechtěl, nebo nemohl, vynesu ho, mít doma odpad déle než 1 den bych asi nesnesla. - páková baterie se sprchou a ROZHODNĚ doporučuji namísto obkladů nad linkou lacobel nebo omyvatelnou desku
A samozřejmě MYČKA!!! :hjarta: Doporučuji vestavnou, zvlášť u tmavého korpusu linky.
A co jsem oželela:
- drtič (zbytečný výdaj a nejde umístit všude, navic není ekologický) - drátěný program - nepraktický už na pohled. Veškeré výsuvy máme "plné". - bar - přijde mi velmi nepraktický a zvlášť v kombinaci se "striptýzovou" tyčí je ohavný, promiňte - závěsný systém - při šikovném uspořádání kolem vařící plochy ho považuji za zbytečný a navíc je to typický lapač mastného prachu.
A na závěr spoustu kytek ;)
|
Veranna — 2. 4. 2008 7:16 |
Fidorka napsal(a):a ROZHODNĚ doporučuji namísto obkladů nad linkou lacobel nebo omyvatelnou desku
:co: Co je lacobel?
Fidorka napsal(a):- drtič (zbytečný výdaj a nejde umístit všude, navic není ekologický) - drátěný program - nepraktický už na pohled. Veškeré výsuvy máme "plné". - bar - přijde mi velmi nepraktický a zvlášť v kombinaci se "striptýzovou" tyčí je ohavný, promiňte
A na závěr spoustu kytek ;)
:godlike::godlike:
Ale věřím, že kuchyň je tak osobní věc, že ji máme každá byť nepatrně jinou a každá věc, která by byla jen trochu jinak, nás může pěkně rozhodit. Znám to od naší maminy. Mám prostě jinak seřazené příbory v šuplíku než ona a neustále se kvůli tomu špičkujeme, když se navštívíme a pleteme se vzájemně v kuchyni té druhé.... :D
|
Holčička — 2. 4. 2008 7:41 |
To mi povídej, když jsem zjistila, že mají u partnerových rodičů příbory jinak než my (mimochodem lžíce-vidličky-nože), tak jsem z toho byla úplně jatá, že to mají špatně :lol:
Chtěla jsem se zeptat na ten drtič - jsem si myslela, že se instaluje právě kvůli ekologičnosti ?
|
misha88 — 2. 4. 2008 7:51 |
Ladie napsal(a):Jo aha! Odpadkový koš - balkón - partner, který "vynáší" koš. Už mi to dává smysl a přeji pevné nervy :supr:
Když nad tím tak přemýšlím, tak neznám nikoho, kdo by neměl odpadkový koš přímo v kuchyni.
Naši ho mají ve sklepě - z kuchyně do obýváků 1m - pak do chodby 2m a otervřít dveře do sklepa a tam je..nikdo to nedělalo problémy
|
Veranna — 2. 4. 2008 8:00 |
Holčička napsal(a):Chtěla jsem se zeptat na ten drtič - jsem si myslela, že se instaluje právě kvůli ekologičnosti ?
No, jde o to, že když má člověk drtič odpadu v odtoku (nebo kam se to montuje), tak ho nic nenutí třídit bio odpad a všechno jde do kanalizace, kde může docházet k ucpání (což je prý trestáno pokutou), navíc dochází k jakési sedimentaci, protože se směšují odpadní vody domácností a podniků (obsahuje chemii). Navíc se spotřebovává více vody na odplavení toho kalu z drtiče trubkami ven. Prostě, nejlepší jsou domácí kompostéry nebo rozložitelné pytlíky na bio odpad (máme je doma, je to parádní, nepáchne to a pytlík s ena kompostu 100% rozloží). Ale chápu, že na sídlištích a ve městech asi těžko budou lidi shánět kompost, kam by odnesli svůj roztříděný bio odpad. V tomhle je to trochu nedomyšlené...
Našla jsem pár odkazů: http://www.enviweb.cz/?env=voda_archiv_ … okutu.html http://biom.cz/clanky.stm?x=166090
Ale mám pocit, že se všichni ještě pořádně nedohodli, protože jsou na netu i články, které drtiče v tomhle směru obhajují.
|
Holčička — 2. 4. 2008 8:15 |
Aha aha, no vidíš. Člověk se pořád učí ;) Dík
|
Fidorka — 2. 4. 2008 16:43 |
Lacobel je tohle lesklé za linkou. vyrábí se v 38 odstínech, je boží!
|
Fidorka — 2. 4. 2008 16:47 |
a tady je šedy za postelí:
|
Eva36 — 3. 4. 2008 20:36 |
Já jsem ráda, že jsem si vybrala granitový dřez. Není na něm vidět každá kapka, jako by byla na nerezu. Myčku jsem si vybrala jedině na 12 sad, do menší nejdou nacpat hrnce (a mýt to v ruce - no fuj, to člověk pak nemusí mít myčku, že :) Hodně jsem ušetřila na spotřebičích koupí na internetu na www.bilezbozi.cz Přivezli bez problémů, odnesli do prvního patra. Třeba sporák mám za 11,5 tisíce, v krámě byl o 1,5 až 2 tisíce dražší, myčka taky s takovou nějakou slevou. Je ale pravda, že to nemám vestavěný, sporák stojí vedle a myčka je tzv. podstavná.
|
Veranna — 4. 4. 2008 8:46 |
Eva36 napsal(a):Já jsem ráda, že jsem si vybrala granitový dřez. Není na něm vidět každá kapka, jako by byla na nerezu. Myčku jsem si vybrala jedině na 12 sad, do menší nejdou nacpat hrnce (a mýt to v ruce - no fuj, to člověk pak nemusí mít myčku, že :) Hodně jsem ušetřila na spotřebičích koupí na internetu na www.bilezbozi.cz Přivezli bez problémů, odnesli do prvního patra. Třeba sporák mám za 11,5 tisíce, v krámě byl o 1,5 až 2 tisíce dražší, myčka taky s takovou nějakou slevou. Je ale pravda, že to nemám vestavěný, sporák stojí vedle a myčka je tzv. podstavná.
Jůůů, Evi, to jsi mne potěšila, protože na "bílým zboží" chceme taky všechny spotřebiče objednat (mám totiž linku teprve ve výrobě :D ) A granitový dřez mne taky láká, do týdne se musím rozhodnout...
|
sisi21 — 4. 4. 2008 9:02 |
ten dřez granitový ..já říkám pískový je supr,,mohu doporučit..a vypadá to hrozně hezky..
|
pepsa — 16. 2. 2009 11:52 |
Máte někdo zkušenost se sklem lacobel jako obkladem? Hodně o něm uvažuju, ale bojím se, že na něm bude všechno vidět a že by mohl třeba prasknout díky horku, co vydává sklokeramická deska.
|
Regina — 16. 2. 2009 13:21 |
Vypadá pěkně, ale: je na něm vidět všechno, čmouhy, kapičky páry, omastek...., druhá, mnohem větší nevýhoda: dělá se to na zakázku a nemůžeš do toho dodatečně cokoliv navrtat a připevnit maximálně lepením.
Moc se mi to líbí, ale u nás se vaří hodně, denně a ve velkém, takže si nedovedu představit úsržbu. Info mám přímo od prodejce kuchyní Koryna.
|
ajaE — 16. 2. 2009 18:13 |
Muze mi nekdo,kdo ma zkusenosti s tim Lacobel napsat jak je to sklo tluste,nechce se mi sundavat dlazdicky,chtela bych to na ne nalepit,dik za spravu.
|
Wiki — 4. 5. 2009 13:03 |
Já mám bohužel s granitovým dřezem špatnou zkušenost. kamarádka si koupila přesně ten co jsem chtěla také - béžový, světlý krásný. Pokud tam cokoliv oplachuje - hrnek od kávy, vylévá víno, cokoliv barevného, zůstavá jí na granitu ten odstín. Ačkoliv jsem ho sama drhla nějakým prostředkem, tak to nešlo dolů. je mi to divné. Vypadá stále jako špinavý , zašlý, a má ho pár měsíců...Žádný z prodejců tomu nevěří. Mohla mít i vadný kus - což jetaky možné..nevím.
Kvůli údržbě také nechci nerez, pořád se musí leštit ... ale existují tzv. tkané struktury nerezu - ty se mi líbí a udržují se snáz.
Lacobel je dost drahý , cena je snad kolem 5tis. kč /m2 a víc
|
Irik — 4. 5. 2009 13:34 |
Holky, máte nějaké tipy pro řešení rohů v kuchyni ve tvaru U? Díky.
|
Macex — 4. 5. 2009 14:07 |
Irik napsal(a):Holky, máte nějaké tipy pro řešení rohů v kuchyni ve tvaru U? Díky.
Rohů čeho? Desky, spodních skříněk, obkladů? Já mám kuchyň do U, tak se zeptej konkrétněji.
|
Irik — 4. 5. 2009 14:14 |
Macex, měla jsem především na mysli rohové skříně...jejich řešení a přístupnost (především uvažuji v rohu o větší špajzové skříni na potraviny, protože mi jinde nesedí). Taky by mě zajímaly názory na sporák nebo dřez v rohu.
|
Macex — 5. 5. 2009 9:39 |
No, názory se různí. Já chtěla do jednoho roku varnou desku, to mi rozmluvili už v kuchyňském studiu, pak jsem tam chtěla dřez a to mi kvůli špatné přístupnosti do celé rohové skříňky rozmluvili uživatelé takto napasovaných kuchyní. Takže já mám v obou rozích pouze klasické skříňky s dvojitými dvířky. Kdy jsem si na netu koupila 3/4 karusel, který je teleskopický a volně nastavitelný, tudíž se nemůže stát, co tady někdo popisoval, že by se ti tam nevešel nějaký hrnec, láhev či cokoliv, co tam chceš skladovat. Pokud nemáš peníze na skříňku s celovýsuvem pomocí dvířek, tak bych řekla, že karusel je nejlepší řešení pro tyto rohové skříňky. Protože hodně unese a takový 75 nebo 85 průměr pobere neskutečně věcí a je to krásně přehledné a dostupné. Mám v jednom rohu všechny pánve a pekáče a v druhém rohu všechny hrnce, mísy a cedníky a po straně na dně skříňky, kde vznikl takový praktický prostor, mám navíc např. nějaké lahve apod....
Nějak nerozumím tomu, jak bys chtěla v účkové kuchyni mít v rohu špajzovou skříň? Ta rohová skříňka má buď normální dvoje samostatně do elka otvírací dvířka a nebo jedno čelní, které ale musí být zmenšené, aby se vešlo a dalo otvírat. Takže taková skříň, do které musíš celá vlézt, aby sis podala mouku, kterou máš v zadní části skříňky, to není moc praktické... Notabene těmi zmenšenými dvířky se tam hodně blbě natahuje, pro cokoliv. Nejčastěji se špajzy umísťují vedle tzv. průmyslové skříně, v které bývá trouba,mikrovlnka a pod... a navzájem se podpírají a vytváří pevnou část.
|
Irik — 5. 5. 2009 9:46 |
Díky za názory.
Jo jo, myslela jsem skříň na potraviny rohovou, kde jsou dvířka nakoso, takže jsou zúžené. je mi jasné, že je to blbé řešení, co se týká přístupnosti. Bohužel tam nemám místo, aby mohly "velké skříně" (zabudovaná lednice, špajz, trouby) stát samostatně.
Můžu se zeptat, co je to ten karusel? Všude na to narážím, ale ještě jsem nikde nenarazila na vysvětlení.
|
Irik — 5. 5. 2009 9:48 |
Ještě dodatek...z jakého důvodu ti rozmluvili v rohu sporák, kdyby byl bez trouby?
|
Macex — 5. 5. 2009 11:20 |
že by deska standardních rozměrů v podstatě neměla moc šanci se vejít a být kvalitně uchycena v desce. Navíc pod horní skříňkou by nemohla být vysouvací digestoř, ale jen nějakej ten hroznej komín.
Karusel? To je prosté ... najdu Ti odkaz...
http://www.obracena.cz/kuchynske-linky- … pager_cont
Při troše hledání se dá sehnat i kvalitní za méně než 1000,-- Kč v tom největším provedení. Do některých typů skříněk, lze vkládat jen 1/2 karusely, do některých 3/4 karusely, a nebo i celé karusely, záleží, jaký typ skříňky a dvířek si vybereš....
|
Kuty — 5. 5. 2009 11:54 |
Nám dělali kuchyň na zakázku - před 4 lety a nechali jsme si to udělat kousek za polským těšínem.Poláci mají hodně dotovaný dřevařský průmysl a ceny tam jsou opravdu nesrovnatelné s těmi našimi studii typu Koryna,hanák,apod.A jsme s ní spokojeni dosud. Kuchyň mám do U a téměř v levém rohu mám sklo keram.desku-taky mi to nedoporučovali v českém kuch.studiu,ale prosadila jsem si svou,že to tak chci a dobře jsem udělala-nemám s tím vůbec žádný problém,ani s přístupem k jednotivým plotýnkám.To jsou jen jejich teoretické a jimi v praxi nevyzkoušené bláboly.Jinak karusol si nemůžu vynachválit a vůbec mi nepřipadne že zabírá místo-dole mám v rohu postavené ještě nějaké věci a je krásný a pohodlný přístup k hrncům. Sprchová baerie se mitaky hodně osvědčila-na oplach ovoce a celého dřezu. Mikrovlnku u nás teda používáme hodně na různé ohřevy i na rozmraz. na Odpadkový koš mám vynechané místo v lince,bez dvířek,mám ho nášlapný,protože kolikrát mám při vaření např.ruce od mouky a když potřebuju cokoli vyhodit,nemusím ještě předtím chmatat a špinit madlo od skříněk.Kuchyň je především pracovní místo a mělo by se skloubit s estetičnem,ne naopak.
Je dobré si dát pozor,aby dýha na nábytku byla kolem všech hran dveří,aby nekončila na hraně,má pak tendenci se odlepovat a to zvláště vlivem tepla,které sálá z pečící trouby.
Jinak můžu doporučit jen a jen šuplíkovou kuchyň,je to o naprostém přehledu,kde se co nachází,žádné police.
|
Macex — 5. 5. 2009 12:37 |
Kuty, co je to téměř v levém rohu? Máš ji přesně v rohu a napříč skrz roh a nebo ji máš zarovnanou s přední hranou desky a je jen zkrátka šoupnutá co nejvíc do rohu?
|
Irik — 5. 5. 2009 13:10 |
Díky díky, tak už vím co je karusel...myslela jsem si, že jsou to ty otočné koše. Ještě nechápu, jaký je přístup do rohových skříněk, pokud nejsou dvířka nakoso.
|
Macex — 5. 5. 2009 13:25 |
Dvířka na koso je nejméně praktické řešení rohu... musíš si zadat na netu a projít pár odkazů... Jeden např. zde... http://www.tvujdum.cz/kuchyne/spotrebic … stemy.aspx
Nebo zde... http://bydleni.lidovky.cz/hra-s-kuchyns … ydleni_byt
V kuchyňském studiu Ti většinou ukážou všechny možnosti, ale ty praktičtější také o hodně více stojí.... Takže nechcešli každé dvířko otvírat zvlášť a mít tzv. roletkový systém (má např. Ikea) a nebo přímo dvířka propojená s vysouvacím drátěným programem, pak je třeba si také trošku připlatit.
Ale variant je hromada... A nejhorší je dvířka na koso a uprostřed té megaskříně police.... Má to tchýně a ač není nejmenší, tak věci ze zadní části vyndává smetákem... :lol:
|
Kuty — 6. 5. 2009 10:48 |
Macex napsal(a):Kuty, co je to téměř v levém rohu? Máš ji přesně v rohu a napříč skrz roh a nebo ji máš zarovnanou s přední hranou desky a je jen zkrátka šoupnutá co nejvíc do rohu?
Pokusím se vysvětlit - stojím čelem před nejkratší částí písmene U a zde je varná deska,spíš vlevo.Půl desky mám jakoby přesně před sebou a druhá půlkapřečnívá víc nalevo ode mně,takže můžu míchat i levou rukou na těch plotýnkách,co jsou víc vlevo a nebo se můžu k celé desce postavit na koso",jakoby do rohu písmene U,s tím taky není problém.
|
Macex — 6. 5. 2009 15:00 |
Jojo, chápu, to jsem si přesně myslela... protože opravdu na koso (/tak jako třeba rohový dřez), tzn. přes roh by deska dát normálně nešla... jsem to doma včera měřila.. A taky vysouvací digestoř by nemohla sedět přímo nad tím.
|
Kuty — 7. 5. 2009 0:39 |
Macex napsal(a):Jojo, chápu, to jsem si přesně myslela... protože opravdu na koso (/tak jako třeba rohový dřez), tzn. přes roh by deska dát normálně nešla... jsem to doma včera měřila.. A taky vysouvací digestoř by nemohla sedět přímo nad tím.
Přesně tak.Dokonce mám i tu vysouvací digestoř jak píšeš,ale připadne mi,že to je věc na nic,i když má silný výkon;stejně je vždy v místnosti po vaření smrad,digestoř,nedigestoř.Ještě,že jsme neinvestovali do nesmyslné komínové digestoře,která je pěkně drahá a když je ještě navíc nerezová,tak pak to čistěníčko,to je "mňamka".
|
Irik — 7. 5. 2009 7:51 |
Holky, ještě uvažuji o jedné alternativě a to, že bych zrušila tvar kuchyně do U (ramena tam vychází přibližně 2,5m + 2,5 m + 2,5 m) tak, že bych úplně zrušila prostřední část a nechala jen dvě rovnoběžné linky proti sobě. Pořád se mi moc nelébí to řešení rohů. dívala jsem se např. na kuchyně Oresi a všechny horní skřínky do rohu se řeší zkosením a to se mi moc nelíbí. nevyšly by mi tam ani horní skřínky, které se mi líbí (širší a menší na vyšku), musela bych tam dát klasické dvížka šířky 30 nebo 40 cm. Řešila jste některá možnost těchto dvou variant?
A ještě jeden dotaz: na tu prostřední stěnu U kuchyně mi vychází sporák (jen varná deska bez trouby) a kolem pracovní plocha + nad deskou digestoř...vypadalo by opticky blbě, kdyby ten vařič nebyl uprostřed? Kdybych ho totiž umístila doprostřed, jak by bylo asi nejlepší, mohla bych mít po jeho stranách právě jen ty nudlovité skřínky šířky 30 cm.
Macex, tvůj návrh mě inspiroval v řešení rohů dolních skřínek + vyskolé skříně vedle. Díky.
|
Kuty — 11. 5. 2009 9:56 |
Iriku,přečti si moje předch.příspěvky s macexem-taky nemám varnou desku přesně uprostřed a vůbec to nevadí. A horní skříňky mám vlastně jen do L,směrem k obýváku je pak bar - mezi prac.deskou a odkládací deskou baru mám neprůhlednou výplň-to aby nebyl vidět z obýváku binec,resp.odložené věci,které jsou na lince a jsem s tím velmi spokojená.jinak ORESI jsou dost drahé kuchyně a ne vše co je drahé je taky dobré a praktické.
|
Irik — 11. 5. 2009 10:04 |
Kuty, tak mi prosím napiš nějaké tipy na kuchyně, jestli můžeš. U nás je k dispozici jen Sýkora, Mahon, Oresi, Koryna. Ikeu nechci. Příjdou mi drazí všichni :D
|
Kuty — 11. 5. 2009 10:16 |
Iriku,to je těžké,když nevím odkud si-psala jsem o dědině hned za polským těšínem-tam je velká firma přímo na výrobu kuchyní a hned tam s tebou i udělají budoucí návrh.Jezdí tam mnoho čechů,ale jestli seš někde od Prahy či odkud... Jinak si projdi více studií,porovnej jejich ceny....Je to otrava a náročné na čas,ale jde tu o poměrně hodně peněz,takže já ten čas obětovala,i když už jsem byla kolikrát naštvaná navšechny kuchyně světa.
Jinak i el.spotřebiče jsem si kupovala sama,právě kvů§li řádnému prodražení jsem to nechtěla od kuch.studia.
|
Macex — 11. 5. 2009 22:23 |
Dovolím si nesouhlasit, Oresi je jedno z nejlevnějších kuchyňských studiíí. Návrhy od tebou jmenovaných v našem rozměru a výšce kuchyně vycházely na ca. 180-300 tisíc, pouze v Oresi jsme se vešli s montáží a dopravou do 90 tisíc. Co se týče digestoře, pokud je cítit 20 cm od zapnuté výsuvné digestoře něco, co zrovna vaříš, nemáš dostatečnou kapacitu digestoře nebo špatně vyřešený odtah či délku odtahu apod... Já si to propočítala vzhledem k otevřené kuchyni, jídelně a obýváku a žádné smažení ani jiné vaření při správném používání, včasném zapnutí a na správný stupeň atd... nesmí být vůbec cítit.... Až jsem byla překvapená, že mám problém zjistit, zda jídlo, které zrovna připravuji voní, tak jak jsem si představovala... Musím si nahánět dlaní páru či vzduch nad hrncem, abych mohla přivonět....
|
Irik — 12. 5. 2009 8:29 |
Macex, a jak vypočítáš dostatečnou kapacitu digestoře? Máme stejné dispozice...spojenou kuchyň s jídelnnou a obývákem. Taky bych ráda, aby digestoř pracovala dobře. Kudy a kam odvádíte páry?
Kuty, sice nejsem od polských hranic, ale byla bych moc ráda, kdybys mi mohla napsat místo, kde jste kuchyň kupovali.
Ještě mám dotázek...co vše je zahrnuto v ceně, když se kupuje kuchyň na běžné metry, jako např. u Oresi? Díky.
|
Macex — 12. 5. 2009 9:42 |
Cenu máš sice metrovou, ale stejně výslednou cenu ovlivní, kombinace skříněk, dekorů atd.... Takže základní cena jsou korpusy, dvířka, poličky. Na přání se přehodí poličky za výsuvy, police za koše, či zásuvky a cena pomalu, ale svižně naskakuje... Ve finále se k tomu přičte montáž a doprava a event. cena spotřebičů, které si vybereš a jsme u výsledku.
|
Macex — 12. 5. 2009 9:57 |
K té digestoři. Vyčetla jsem, že je nutné mít minimálně sací výkon 500 m3 / hod. pro tento prostor a po takovém typu jsem šla.... Samozřejmostí jsou 2 motory, 3 rychlosti. Při instalaci je potřeba mít, co nejkratší trasu odvodu rourama ven z domu. Čím míň zahnutá a čím míň zmenšovaný průměr potrubí, tím lépe, jak pro funkčnost, tak pro hlučnost. Nejdůležitější je samozřejmě ji zapnout, většinou bohatě stačí na 1, ihned při začátku vaření, v průběhu, už to samozřejmě nemá takovej efekt... Tchýně se pořád diví, že má při vaření zamlžená okna... A prý vždy zapne digestoř "skoro" hned, nejpozději hodinu po začátku vaření... :lol::lol:
|
Kuty — 12. 5. 2009 11:24 |
Iriku,na přesné jméno vesnice,kde je ta firma si už fakt nevzpomenu,zkus si zadat na netu Polski Těšín a výroba kuchyní,snad se k tomu dopátráš.
My máme odsavač výsuvný,ale páry nejdou ven,ale máme jen filtr.Myslím že výkon bude kolem 400.Ale slyšela jsem zas od známých,co mají vývod ven,že jim to pak doma rachotí,když je teba venku nějaké povětří skrz tu rouru. Já osobně jsem na odsavač napruzená,nejenže je jídlo cítit,ale taky řve jako kráva,takže pokud máš motory dva,tak to musí být síla.Jinak 3 rychosti tam mám taky.
|
Macex — 12. 5. 2009 12:05 |
Tak, jak se sleduje sací výkon, musí se před koupí sledovat hodnota hluku, jakou digestoř vyrábí...
|
Irik — 12. 5. 2009 12:36 |
Macex, a ta hlučnost je také uvedena v tech údajích? Můžu se zeptat, kde konkrétně máte vy rouru vyvedenou...do sřechy nebi do boční zdi? my máme taky digestoř s filtrem...výkon nic moc a taky řve jako kráva.
Kuty, díky, mrknu se celkově, jak to vychází v PL.
|
Macex — 12. 5. 2009 13:08 |
Já nevím, já vyrůstala v paneláku, takže tam byly všechny digestoře vyvedené do centrálního svodu. Ale neznám nikoho v rodinném domku, kdo by si nechal filtrovat vzduch pouze v rámci kuchyně a neměl vývod ven z domu?? Žádný filtr přece nezachytí vodní páru z papiňáku nebo hodinové smažení řízků atd., atd..... Tak jak se dělá větrací mřížka do spíže apod..., tak stejně se ven vyvádí i digestoř nebo odvětrání sušičky či ventilátor ze záchodu a koupelny apod... Do střechy skrz patra či půdu je nesmysl, nejkratší a nejjednodušší cestou ven skrz boční zeď. Plastové trubky stojí pár korun, ozdobná venkovní krytka také, udělat díru do zdi, pokud dosud nebyla, taky není problém... Žádný zásadní hluk z otvoru ani lomoz se neozývá, protože je tam zpětná protiprůvanová klapka, takže to by musel být uragán se střídavou intenzitou větru, aby tedy semtam klapnul s tím plechem.
|
Irik — 12. 5. 2009 13:42 |
Macex, však já myslela digestoř v paneláku. Je jasné, že do baráku takovou nechci. Ten vývod je možné dělat dvěma způsoby. Buď vyvézt trubku do společné roury, kde bude i větrák z koupelky (spodní i horní) a půjde to do střechy (taky je na to takové mřížkové víčko), nebo se trubka zalomí doboku a jde to ven ze zdi. Nevím, co je pro ten vývod lepší...jestli směr nahoru, ale delší společná roura, nebo zalomení doboku a kratší cesta. Proto jsem se taky ptala na to, jak to máte vy.
|
Macex — 12. 5. 2009 13:45 |
Určitě, slušný výrobce uvádí na svých stránkách nebo stránkách svých prodejců max. informací o výrobku. Tzn., počet ventilátorů (zaměnila jsem s motorem- důležité jsou větráky), hlučnost při max. zapnutí, a objem vyměněného vzduchu za určitý čas. To jsou nejdůležitější parametry... Pokud to má mít nějaký výkon, nelze předpokládat, že bude digestoř mlčet. Ale pokud nechci, aby nikdo v domě či vedlejší místnosti tušil, že se smaží např. topinky či bramboráky nebo vaří v papíňáku x-hodin něco, tak je určitě pohodlnější si trošku přidat na hlasitosti televize než mořit okolí smradem. Většinou stačí mít zapnuto na 1, pokud nejedou všechny plotýnky a několik hodin a při této rychlosti má většina digestoří normální hlučnost ca. 40-50 dB. A kdo vaří na plynu uvítá i to, že mu digestoř odtáhne z domu část těch hnusných upatlaných plynových sazí, které se pak usazují všude po dostupných a otevřených prostorech.
|
Macex — 12. 5. 2009 13:52 |
Irik napsal(a):Macex, však já myslela digestoř v paneláku. Je jasné, že do baráku takovou nechci. Ten vývod je možné dělat dvěma způsoby. Buď vyvézt trubku do společné roury, kde bude i větrák z koupelky (spodní i horní) a půjde to do střechy (taky je na to takové mřížkové víčko), nebo se trubka zalomí doboku a jde to ven ze zdi. Nevím, co je pro ten vývod lepší...jestli směr nahoru, ale delší společná roura, nebo zalomení doboku a kratší cesta. Proto jsem se taky ptala na to, jak to máte vy.
Já mám nad sebou ještě jedno patro a půdu, takže byla jediná volba... kdo nemá hotovou kuchyň, radí se dispozičně směrovat varnou desku s digestoří na stěnu, která je venkovní, aby byla nejjednodušší cesta. Nám to bohužel nevycházelo (skoro přes celou střední část U máme velké okno) a tak máme digestoř na jedné z bočních stran U a jde roura skr skříňku nahoru, nad skříňkou se láme a pod stropem přímým směrem ven do zdi. Není to nejkratší cesta, ale jde to.... Odborník na domácí spotřebiče Ti řekne, že je důležité málo lámat a zkrátit cestu na nejkratší, jak to jde... Jinak ztratíš tah, výkon digestoře a zvýšíš hlučnost. Pokud možno zachovat nejlépe tu 150 nebo 120 vývod, co jde přímo z digestoře... my to z důvodu nedostatku místa pod stropem (máme horní skříňky skoro až ke stropu) museli svést do té ploché varianty, takže riziko zvýšeného hluku tu bylo, ale valí to báječně... Já mám Fagorku s výkonem 590m3 a jsem max. spokojená... Opravdu nikdo nic netuší, co tam vařím a všude je čisto, sucho a bez jakýchkoliv zápachů...
Panelákové digestoře, ať už původní nebo dokupované se samostatnou vrtulí a světýlkem apod..., to je story sama za sebe... to nadělalo fakt jen hluk a přitom prd....
|
Irik — 12. 5. 2009 14:36 |
Macex, a máte v obýváku krb? Četla jsem, že digestoře s vyšším výkonem mohou nasávat vzduch z krbu a krb má nemá tah.
|
Macex — 12. 5. 2009 14:50 |
Máme krb v obýváku, jasan, ale jednak je ke kuchyni otočený zády a jednak jsem o tomhle nikdy neslyšela. Dole to přisávání míváme dost často zcela zavřené, když není nutné velký žár, ale spíše dlouhotrvající příjemno a táhne to i tak výborně. Komín nemáme nejširší (původní z původního domu), hodně, hodně vysoký a bez přídavných ventilátorů nám to vytápí i horní patro, takže tah je víc než dobrý.... Na tohle je dobré vznést dotaz na dobrého krbaře.... pokud máš pochybnost.
|
martina76 — 20. 2. 2012 19:49 |
Dobrý den pokud můžu chtěla bych vám tu poslat odkaz na reklama oni mi s kuchyní poradili výborně vyzkoušejte je taky.
|
petra vahalová — 1. 3. 2012 14:27 |
Ahoj,
nevíte, kolik by mohla stát takováhle obyčejná kuchyň? Alespoň řádově? Nechceme chodit do žádné drahé společnosti, ani si to dělat na zakázku. Máme starou, už dost nevyhovující hrůzu doma a s manželem se chceme podívat po lepším :) Nemáme ale zase tolik moc penízků, jestli mi rozumíte. http://bydlete-v-novem.cz/ads/pronajem- … ou-teplice Díky za Vaše názory a tipy!
Peťule
|
Jaku — 4. 3. 2012 22:10 |
Chodí nám letáky z obi a podobných marketů a tam jsou krásné kuch.linky už kolem 4tis.
|
anavi0 — 21. 8. 2012 10:44 |
já taky teď viděla kuchyňskou linku za supr cenu i se spotřebičema http://www.slevonabytek.cz/kuchyne/vse/moebelix/ a je krásná.
|