lenka.0323 — 23. 3. 2008 23:21

Dobrý den,
Otec zemřel před 4 lety,zanechal závěť, psanou vl. rukou, závět byla ale dopisována s dalším-jiným datem , svědek nebyl podepsán žádný, tato závět byla uznána jako právoplatná, i když otec ještě za svého života řekl, že má novou, kterou matka nedala, nebo o ní nevěděla. V této podané závěti je totiž dědicem veškerého nemovitého majetku jen  ona a ostatní movitý majetek má být rozdělen dle zákona/ jsme 3 sestry/. Movitý majetek– 2-generační opravený rodinný dům, nezkolaudovaná další stavba určená k bydlení, zahrada.  Matka uvedla, že movitý majetek otec  nemá, jen bezcenné staré šatstvo apod. Otec zemřel v 50-ti letech a měl několik cenných starožitných věcí, které matka neuvedla. Tudíž i když jsme nebyly žádná z dcer vyděděné, nezdědily jsme vůbec nic. Matka má nyní dalšího nového přítele, který si nárokuje rod.dům i další stavbu. Proti tomuto usnesení jsme se bohužel žádná z nás neodvolaly, ani jsme na odvolání nemyslely. Za jakých podmínek lze nahlédnout do tohoto spisu na soudu a lze znovu otevřít řízení dědictví a jaká je šance na úspěch změny dědictví? lze se dotazovat i v úschovně závětí na případnou další závěť?  lze nahlédnout také do případné závěti matky, která žije?? děkuji Vám za odpověď. Lenka

marica — 24. 3. 2008 5:58

Otevřít dědictví mužeš vždycky za podmínky že se nalezne majetek o kterém se v čase řízení nevědělo.
Pochopila jsem že se ti jedná o dum - v dobé úmrtí Tvého otce někdo dle záznamu v katastru vlatnit musel. Pakliže byl V SJM muselo se SJM vyspořádat a tedy o vlastnictví domu muselo být rozhodnuto soudem. Pokud matka prohlásila že otec umřel nemajetný, byla v té dobé už vlastnicí ona. Jinou možnost nevidím.
Jako účastnice řízení mužeš nahlédnout  do spisu kdykoliv. Napiš na dedickou kancelář že se chceš podívat do spisu číslo..... (pokud nevíš číslo netrap se, pak zažádaš aby dohledaly číslo spisu podle jména a data úmrtí Tvého tátu) najdou ho.
Nachystají Ti jej a mužeš se do něj dívat co hrdlo ráčí. Máš právo si nechat vystavit kopii čehokoliv. Za to se ale platí.
Pokud ti byl doručen rozsudek a Ty ses neodvolala v zákonné lhutě už se myslím s rozhodnutím o známém majetku nedá nic dělat.
Předně se podívej do katastru na jaké jméno je dum registrován.
Co se týče dohledání závětu to je svízel. Nemusí být totiž nikde registrován a zřejmě asi nebyl - soud by to věděl.
Pokud jej nenajdeš máš smulu.
Pokud jej najdeš a prokážeš že o něm matka věděla a schválně jej neodezdala máš 2 roky subjektivní lhutu na Žalobu buď o obnovu dědictví nebo o vrácení nabyté věci. Po 10 letech od právoplatnosti rozsudku se ale vše promlčuje.

lenka.0323 — 24. 3. 2008 12:51

aha, tak to ted chápu, oni měli dům v SJM, ale v závěti odkázal nemovitost manželce a movitý majetek, aby byl rozdělen dle zákona, ale přitom uvedla později u notáře, že movitý majetek neměl žádný, jen bezcenné šatstvo apod. jelikož má matka vyštvala i prostřední dceru z rod. domu s celou rodinou, koupila jim byt, aby měla celý dům jen pro sebe, tak mě to ted zajímá, jak to vlastně všechno je a co je ve spisu, zda ještě něco ovlivnit lze či nikoliv. každopádně Vám moc děkuji za radu. Lenka

marica — 24. 3. 2008 13:44

lenko to je ale divné - vždyť v SJM byl i nábytek, obrazy, zařízení jak mohla uvést že je to její?
Nicméné pokud byl rozsudek Vám doručen a je právoplatný nevidím možnost  pro žalobu o Obnovu dědictví - ledažeby se nový závět našel. Ani po tom to nevidím ružově. mNé se to nezdá - muž manželce odkázat nemovitost bez toho že by vydědil děti nemuže. Děti musí mít podíl. Ale když jste se neodvolaly to je asi v čudu.
Pro zmatečné řízení tady nevidím moc prostor.
Kdy nabyl rozsudek právoplatnost?

lenka.0323 — 24. 3. 2008 14:46

rozsudek nabyl právoplatnost v červenci r. 2004, což je 4 roky, ono mi nejde o dům, máme svůj, ale spíše o to, že po otci jsme žádná nedostaly nic, myslím tím ani pro vzpomínku, otec nám každé  daroval hodiny - hodně staré, nevím, zda mají hodnotu, mě jde o princip, protože matka u toho byla, ale zůstaly viset všech troje hodin v obývacím pokoji a nedostala žádná ani toto. uvedla u notáře, že vlastně z movitého majetku neměl nic, jen bezcenné věci, šatstvo, bezc. nábytek - to mají snad lidé v 80-ti letech, ne v 50-ti, což asi ted nedokážeme. ono člověk v takovéto chvíli nemyslí na to, že by měl něco dostat nebo zdědit , jak se tomu říká, ale ted s odstupem času, kdy vidím, jak se každé z nás elegantně zbavila, abychom neměly nárok vůbec na nic, stěhuje si tam různé pochybné lidi a navíc na tom vydělává. to , co dala notáři jako závěť, byla příprava na závěť ve stručnosti, v bodech, ale i s podpisem a dvěma různými daty a ona si ji zřejmě schovala, protože otec chodil s každou maličkostí za svou advokátkou a několikrát řekl, že závěť změnil, jelikož matka od něho na nějakou chvíli odešla a on ji přestal důvěřovat. ale to taky nedokážeme, že měl druhou závěť, jen je mi s podivem, že byla uznána, protože závět není až tak jednoduchá - sepsat si ji jen tak.  také nám ji hned v den smrti matka ukázala a hned schovala, tudíž proto chci nahlédnout do toho spisu. nevím, zda něco změním, ale pro klid duše chci vědět vše a s odstupem času se budu na to dívat jinak.

marica — 24. 3. 2008 15:18

Rozumím ale cestu nikde nevidím ledaže by se zachovala závět o pozdější datem.
Každá závěť bez toho že byla registrována která je psaná vlastnostučně a byla podepsaná je platná. musí tam být datum a podpis.
Jelikož je srozsudek už dávno pravoplatný těžko lze dosáhout obnovu konání. Ledaže bys mohla matce prokázat úmysl pak máš ještě 2 roky po tom co si získala dukaz a i to musíš stihnout do 10 let od nabytí pravoplatnosti.
Já bych se na to asi vykašlala. Škoda energie.

lenka.0323 — 31. 8. 2008 10:07

Marico, mohu Ti poslat soukromou zprávu?? jedná se opět o závět a dědictví související s mým problémem, který jsem už popisovala. díky moc. lenka
ve zkratce - byla jsem na soudě, konečně jsem si přečetla závět , jelikož nám s ní matka mávala před nosem asi hodinu po smrti otce a od té doby jsem ji neviděla, ani notář nám ji neukázal, nepřečetl, prostě nic. v této závěti otec specifikuje, kterou nemovitost matka dědí na určité parcele - parcel je více, tudíž ost. nemovitosti vč. zahrady má být rozděleno a notář to shrnul do jedné věty, že dědí všechny nemovitosti. dál v dodatku je dopsáno - podpis je velice po*ný, myslím si, že není jeho - že odkazuje naspořené peníze ze stav. spoření, ale o tomhletom se už vůbec nikde nepíše, ani v konečném usnesení. je toho daleko víc, než jsem si myslela.