petrželka — 13. 2. 2008 12:30

Ahojky,

nemáte někdo tip na osazení závěsného květináče. Chtěla bych něco hezkého, dlouho kvetoucího, hustého a převislého - jsem náročná, že? :vissla:

Regina — 13. 2. 2008 13:02

Jé, tos neměla říkat, ja su na kytičky maniak...
Mám osobně ráda převislé verbeny(sporýše), jsou vděčné, nemusíš je dávat dovnitř jako petůnky a surfinky.
Je spousta relativně mladých odrůd, vycházej z toho, na jakou stranu balkon máš, jaké preferuješ barvy a kolik času tomu budeš chtít věnovat.
Na stinná místa jsou nádherné begonie a fuchsie, na slunná verbeny, muškáty,  dvojzubce, štírovníky, bacopy, všelichy....
Někdo si dává do kvatináče stáleplodící jahody nebo tzv. měsíční jahody.
Stačí zajít do knihovny a půjčit si z edice Vašut Balkonové květiny, jinak vychází spousta zahradnických časopisů, na netu toho je také spousta.
Zeptala bych se kamarádek, s jakými odrůdami jsou spokojené, co jim uhyne, co je náročné...
Taková Cilka nebo Vanda nebo Ota, to jsou šikulkové na kytičky, těch se ptej.

petrželka — 13. 2. 2008 13:10

děkuji, Regino,
na balkon nám svítí sluníčko jen dopoledne, květináč mám samozavlažovací. Jahody dává kamarádka na balkon taky a moc mě to láká, ale bydlíme ve zvýšeném přízemí a pod okny nám parkují auta, takže se tam neodvažuji pěstovat ani bylinky ani nic, co by se dalo jíst. Bohužel. A to jsem dostala tzv. petrželák s několika otvory na různé bylinky a dokonce jsou k tomu přiložená i semínka....no a teď nevím kam s ním. Může být uvitř v bytě?

Regina — 13. 2. 2008 13:19

V tom případě bych šla asi do fuchsií, jedinou jejich stinnou stránkou je, že je mají rády mšice.
Krásné jsou  také verbeny a dprostřed dát tón v tónu  muškáty, např. růžová kombinace + molinec nebo plectrantus(převislé zelené  letničky).

petrželka — 13. 2. 2008 13:32

Týjo, ty se vyznáš :godlike: paráda. Fuchsie má moje mamka a jdou jí úžasně. Hlavně docela dlouho vydrží kvést. Ještě jednou díky :)

Regina — 13. 2. 2008 13:35

V tom případě bych šla asi do fuchsií, jedinou jejich stinnou stránkou je, že je mají rády mšice.
Krásné jsou  také verbeny a doprostřed dát tón v tónu  muškáty, např. růžová kombinace + molinec nebo plectrantus(převislé zelené  letničky).
Podle velikosti k tomu můžeš šoupnout bílekvetoucí bakopu a máš truhlík, co ti pokvete až do října.

Bety — 13. 2. 2008 19:01

Já mám hrozně ráda bacopu, je odolná a ani vítr ji nepoláme a roste hodně a dělá krásné převisy... visí mi z okna až na zem a jednou pejsek zvedl nožičku a .... no, a pak ten kus uhynul....
fuchsie je dobrá do polostínu, nemá ráda přímé slunko (ale zatím jsem na ní mšice nikdy neměla)

mia — 13. 2. 2008 19:12

No mě se zatím po všelijakém experimentování nejvíc osvědčily staré dobré převislé muškáty. Namíchám červené,bílé a růžové a vypadá to krásně a hlavně to vydrží až do zámrazu.
Zkoušela jsem mj. surfinie,verbenu a všelijaké ty druhy,co na obrázku vypadají krásně,ale v reálu už to pak není ono.
A taky plectrantus mám každý rok,dám k němu vždy něco kvetoucího a taky to vypadá hezky.
A do polostínu dávám begonie, taky smíchám víc barev do jedné nádoby,bývají nádherné.

spunt — 14. 2. 2008 0:15

Verbenu jsem měla jeden rok, bylo to nádherné.
Bohatě kvetla.

Pak jsem si koupila muškáty. Přes zimu nevydržely.
Letos jsem měla nové, ale na chodbě před bytem vypadají hrozně, bojím se že zase nepřežijí . Měla jsem převyslé.

Neporadíte něco co vydrží přes zimu?
Verbena je bohužel jednoletka a pro mě na balkon je to docela nákladné.

Fuchsie jsme kdysi párkrát domě měli když jsem byla malá a bohužel se časem obalily mšicema :(

Regina — 14. 2. 2008 14:19

Výběr je  asi spíš srdeční záležitost, máme třeba kytky spojené se svojí milovanou babičkou, co pěstuje muškáty, a tak budeme pěstovat muškáty.... chce to chodit kolem balkonů a inspirovat se :jo:

Ewulka — 14. 2. 2008 16:07

Mohla bych poprosit taky o radu? Bydlíme dva roky v rodinném domku, takže se vším začínám a zrovna moc se mi nedaří. Mám okna, kam celé odpoledne opravdu hodně "pere" slunce a žádné kytičky mi tam nevydrží. Měla jsem tam Milion Bells, petúnie a vrcholem byly vloni muškáty, které vypadaly naprosto otřesně, ještě k tomu ve srovnání se sousedkou naproti, která je má v polostínu a bohatě převislé. Mě sice hodně kvetly, ale listy neměly skoro žádné a moc nenarostly. Byl to docela žalostný pohled. Tak bych potřebovala poradit nějakou kytičku, která má ráda  hodně slunce.

ita — 14. 2. 2008 17:38

Ewulko, mám na chatě okna taky na jižní stranu a muškáty tam jdou v samozavlažovacích truhlících. Do spodní misky se vejde 5 l vody i hnojivo a tak týden, než tam jedeme vydrží.  Samozavlažovací truhlíky Lebiš mají v Hornbachu nebo na  www.Lebis.cz.
Spunti, nevím, kam máš okna. Pokud je tam polostín, hodily be se begonie (jsou i převislé), hlízy se na zimu jednoduše uskladní. Pokud máš zájem, najdu Ti zásilkové zahradnictví v čas. Zahrádkář

spunt — 14. 2. 2008 19:17

Ito, Ty jsi moje záchrana skoro všade :D
Mám balkon na západ, Tedy ZZJ :D
po obědě tam začne pařit sluníčko a svítí dokud nezapadne.
V létě je tam dost horko.
Muškáty mi tam kvetly o 106 , ale lístků bylo málo a teď na chodbě vypadají dost žalostně, pochybuji, že se vzpamatují. :(

Regina — 14. 2. 2008 21:01

Viděla jsem také převislé velkokvěté žluté macešky, ale vydrží tak do června pak se musí vyměnit.

ita — 14. 2. 2008 22:39

Spunti, podívej se na www.sweb.cz/begonia.stanek - mají velkokvěté i převislé v ceně od 5-16 Kč dle velikosti. Už jsem je od nich měla. Jinak je plno letniček vhodných do truhlíků (musí se předpěstovat), podívej se na www.osiva.cz

Ewulka — 15. 2. 2008 8:49

ito, díky za radu. Já samozavlažovací truhlíky mám, ale mám ty levnější, kde je takové to dvojité dno. Už jsem nad tím přemýšlela, že se těm mým kytičkám nedaří právě proto, že do těchhle truhlíků se tím pádem nevejde moc hlíny, takže mají málo životního prostoru. I když jsem po loňské zkušenosti řekla, že muškáty už ne, tak to asi letos ještě zkusím. Koupím ty Lebiš truhlíky a uvidíme. Taky pořádně nevím, jak se to vlastně s tím vysazováním dělá. Vloni jsem je do truhlíků dala už někdy na konci února a měla jsem je doma a ven je dala po třech zmrzlých a stejně z toho nic nebylo. Poradíš mi ještě, jak se mají zaštipovat, aby "zhoustly" hned na začátku? Já totiž zřejmě nevím ani ty nejzákladnější zásady, které jsou pro ostatní běžné a tím ten nezdar u mě začíná. :co:

ita — 15. 2. 2008 10:50

Ewulko, zkus http://www.lebis.cz/text/cs/previsle-pelargonie.aspx - je to výborné zahradnictví (p. Lebiš bývá v Receptáři). Na uvedené adrese je vše o pěstování muškátů.

Regina — 15. 2. 2008 11:07

Moc zajímavá stránka :supr:, díky za odkaz,
ten stříbrný vodpád se mi moc líbí
http://www.lebis.cz/Gallery.aspx?id=5

Ewulka — 15. 2. 2008 12:35

ita napsal(a):

Ewulko, zkus http://www.lebis.cz/text/cs/previsle-pelargonie.aspx - je to výborné zahradnictví (p. Lebiš bývá v Receptáři). Na uvedené adrese je vše o pěstování muškátů.

Super!!!! Moc díky:godlike::godlike::godlike:

Sally — 26. 3. 2008 8:26

spunt napsal(a):

Verbenu jsem měla jeden rok, bylo to nádherné.
Bohatě kvetla.

Neporadíte něco co vydrží přes zimu?
Verbena je bohužel jednoletka a pro mě na balkon je to docela nákladné.

Omyl, převislá verbena zimu v pohodě přežije.
http://sallyporadi.cz/index.php?option= … p;Itemid=1

Regina — 29. 3. 2008 17:00

MOc zajímavé! při odkazu na suberbenu jsem našla tyhle  šikovné stránky
http://www.zahradnictvivedrovice.cz/ost … vetiny.htm

Andromeda — 30. 3. 2008 15:21

Holky právě jsem udělala luftung na lodžiích a zas to tam vypadá, že sem tam dá i vejít :D Chtěla jsem se optat, nemáte tipa, kde by se dal sehnat buďto velký kvádrový truhlík/kontejner něco na styl co je na obrázku, jen bez té horní části na popínavky??? Buďto dřevěný nebo plast (s tím, že bych ho z přední strany pak kryla nějakou dřevěnou přepážkou)? Představa je taková, že bych v něm rostliny přezimovaly na lodžii, proto je tam potřeba něco, aby přímo vevnitř byla zemina... Rozměry cca délka do 90 cm, výška a šířka 20cm a více... Díky za tipy :supr:

http://www.i-obchod.cz/fotohome2/KTR17360644.jpg

Regina — 30. 3. 2008 20:18

Andýsku, teď je v akci v Kauflandu, ale samo je lepší zajet do OBI nebo Bauhausu nebo Hornbachu a koupit t u profíků...
Teď bude Tržnice Zahrady Čech http://www.zahrada.cech.cz/, to je báječná inspirace, pro tebe spíš Olomouc http://www.flora-ol.cz/. A to tam nejsou nějací šikulkové, druhdy se tam kolem tebe motali dokonce 3????