Rozmarýna — 28. 1. 2008 14:50

Zdravím,
dcera škemrá o osmáka. Jaké má plus to si snadno přečtem, ale jaká jsou jeho negativa?
Páchne, je hlučný, kouše často bytové zařízení....atp).
Chovali jsme asi 3 roky samici králíka. Králík stál asi 100 Kč, ale udělal škodu cca za několik tisíc. Tak už jsem teď v rozhodnutí opatrnější.
Díky R

Evice — 28. 1. 2008 15:28

My osmáky měli. Koupili jsme dva, aby se tam v kleci sám jeden nenudil. No, nepoznáš, jestli je to samec, nebo samice. Byl to páreček. Každé tuším tři měsíce nám tam běhala halda malinkých osmáčků. :co: Poprvé to byl docela šok. Pak jsme nechali samce vykastrovat. :jojo: Supr operace, říkal veterinář. :lol: Myslím, že nám to do smrti smrťoucí neodpustil. (Ten osmák) :P
No, to jen tak na okraj.
K věci.
Když je jenom jeden, může prý z něho být společenské, až mazlivé zvíře. :rolleyes: Možné je všechno, nevím, když byli dva zvysoka na nás kašlali. :/ Nesmrdí. Samozřejmě, když měníš pravidelně podestýlku. Oni se i koupou. :) Jako činčily, v tom písku.
Koupili jsme na ně takovou tu pěknou velkou plastovou klec. Vydržela jednu noc. :lol: Následovalo skleněné terárko s průduchy z hliníkového plechu. Ten spodní, ne který dosáhli, jsme museli překrýt skleněnou destičkou. To byl jediný materiál, který ty potvory nezlikvidovali. :lol: Do bytu - volně bych si je asi nepouštěla. :reta: Teda určitě ne. Hluční byli, jak se to vezme. Celé noci dokázali rachtat pítkem. Běhacím kolečkem mlátili tak, že z toho pes měl občas tiky. :dumbom: Dali jsme jim tak krásný jasanový pařez, tak na tom si aspoň brousili tesáky. Taky měli takový ten dřevěný domeček... No když letos v létě ten poslední umřel, zbývala z něho už jenom střecha. :dumbom:
Tak doufám, že jsem tě neodradila a uděláš dcerce radost. ;)

Rozmarýna — 28. 1. 2008 16:58

Já v duchu tajně doufám, že si to dcera rozmyslí. Sice jsem jí ho nezakázala, jen jsem jí řekla, že neopustí práh jejího pokoje. (Ona na mě totiž šije habaďuru, že alespoň přes noc by mohl být v předsíni- aby jí nerušil tím rachtáním.To určitě:))
Děkuji Evice,

křepelka — 29. 1. 2008 11:32

Já mám dva osmáky, dvě samičky a jsou to bezvadní tvorečkové a poměrně dost inteligentní. Určitě je jejich negativou to že dokáží rozkousat a zničit téměř vše na co přijdou ale zase já je vždycky na chvilku pustím z klece a hlídám je a nic neprovedou. Nepáchnou více než jiní hlodavci a nejsou nijak nároční. Jinak mi nepřijdou nějak extra hluční, v noci chvíli vyvádějí a pak spinkají a je klid. Určitě je lepší pořídit dva, jednomu je smutno.

Ivča K. — 26. 2. 2008 23:48

Já chovám osmáky 15 let ve velkém skleněném teráriu,kam se vejde větev(musí být z ovocného stromu).potřebují pohyb a v bytě dokáží rozkousat veškeré kabely k čemukoliv.Ted poprvé máme jen jednoho samce a je to snad první,kterému samota nevadí,lítá v kolotoči a když přijdu domů,vítá mě se psem pronikavým pištěním a čeká na piškotek,nechá se hladit a drbat na bříšku a zvedá packu,že chce i pod paží.Vůbec nesmrdí,když má dost hoblin,velkou vrstvu,čistíme ho opravdu jednou za čtvrt roku,terárium je v kuchyni a nikdy jsme ho necítili.Ze všech hlodavců je můj nejoblíbenější,měli jsme i párečky a taky dvě samice a jednoho samce,obráceně nelze.Samotný samec může začít vřískat a vydrží tak celý den,to znamená,že potřebuje partnerku a tak si ji vyřve.Většina jich v noci spí a ve dne bdí.Tenhle někdy v noci jezdí na kolotoči a musím vstát a namazat mu ho,aby nevrzal.jinak jediný materiál,který nezlikviduje je sklo,takže v teráriu má ještě malé skleněné akvárko a z něj udělaný domeček.Mláďata se dobře prodávají do zverimexů nebo na inzerát,mladé mají tak 2x až 3x do roka,musí zůstat do 8 týdnů u mámy,dlouho pijí mléko.

velka_mitote — 5. 4. 2008 19:55

zdravim, ja taky mela osmaka...negativa snad ani me nenapadaji, nesmrdi, neni hlucny, nekouse...radsi kupte osmaka nebo za chvili bude dcerka chtit psa :-)

Míša — 7. 4. 2008 18:10

Doporučuju terárko/akvárko, protože v noci občas okusují mříže (to pak vstávají vlasy hrůzou :dumbom: ) pokud jsou chovaní v kleci. Podle me stací jeden a když mu je venována dostatecná péče tak se dá krásne ochocit.

Preju hodne stestí :supr: :supr: :supr:

luminka — 8. 1. 2009 0:33

Já bych tato zvířátka moc chtěla. Nevím jestli by mě osmáci udělali šťastnou, ale určitě šťastnější, než jsem teď. Manžel to ale nechce dovolit. To nechci poradit, to se jen svěřuju, protože vím, že ho nemůžu nutit.

Marlenka 213 — 13. 7. 2009 20:13

Zdravim všechny
my jsme osmačka dostali od syna ze školy.Predtím jsem si vše o něm nastudovala a je mi to stejně k ničemu.Náš bobíšek tak se jmenuje je ten nejužasnější tvoreček.Když jsme si ho přinesli byl hodně vystresovaný ale to byl následek školního zacházení (byl ve třídě kde bylo celý den hodně hlučno).Po 3 dnech se nechal pohladit a začal být klidnější.Teď ho mame 3 měsíc a v klidu ho nechám proběhnout po kuchyni sám si vleze do klece nechá se hladit a když se nudí umí si říct o pozornost ne že by půl dne vřískal ale pískne a ví se že si chce hrát.Občas mu dám 2 dny půst jen vodu ale hlady není.Vřele doporučuji není s tím vůbec žadná starost.

Majdalenka.Horáková — 13. 4. 2010 21:06

Na úvod bych vyzdvihla (i když Rozmarýně, která založila tuhle diskusi už je to asi jedno :) ) že negativ má osmák strašně moc, to v případě, že si člověk řekne, že je to obyčejnej křeček a pořídí si ho do nevhodných podmínek. Ale pokud se o něm člověk dobře informuje a zajistí mu podmínky pro něj vhodné, aby se osmák měl zároveň komfortně a zároveň nám se o něj dobře pečovalo a měli jsme z něj radost a ne přítěž, nebude nikdy litovat volby právě osmáka. Zvířátek jsem měla ohromnou spoustu a hodně z nich byli hlodavci. A o každém jsem si vždycky myslela, jak je ten onen druh úžasný. Ale musím říct, že po všech stránkách to vyhrává osmák. Mám teď 3 holčičky a jsem do nich bezmezně zamilovaná. NEVÝHODY: jsou to dokonalé skartovačky na veškerý materiál, který jim přijde do cesty (zažila jsem už i rozkousané sklo, ale to bylo tenké pítko), jsou to neúnavní kraválisté, takže když si o půlnoci vzpomenou, že si chtěj nabrousit zoubek, tak vám nezbyde nic jiného, než vstát a vyndat všechno, co můžou kousat. A při volném výběhu jsou nepřekonatelní v časovém rekordu jak najít nějaký kabela překousnout ho. Nicméně, pokud k nim bude člověk přistupovat s rozumem a zodpovědně, budou vždy převažovat POZITIVA a ty hlavní jsou: Na první pohled krása (samozřejmě zdravého jednice), pak je to úžasná variabilita jejich chování. Jsou náramně společenští, vydávají spoustu různých roztomilých zvuků, kterými se dorozumívají, vzájemně se opečovávají, tulí se a spí na hromadách jako zahozené špinavé prádlo. Na jednu stranu určitě není dobré chovat samotného jednice, právě proto, že jsou od přírody naprogramovaní žít ve skupinách a člověk s ním nemůže být 24 hodin denně a každou minutu, kdy se mu nevěnuje,  je osmáčkovi smutno. Ale pokud se tak člověk sobecky rozhodne, tak k němu osmáček daleko víc přimkne. Dalším pozitivem je opravdu to, že osmáček pochází ze suchých stepí v Čile, takže relativně málo pije a málo čůrá, takže opravdu úplně minimálně páchne.
Myslím si, že sloh už je víc než dlouhý, tak to utnu, aby si to přečetl aspoň někdo :) Zakončím to slovy: Osmáčka víc než doporučuji, ale jako každé jiné zvířátko má svá specifika a povinností každého je si o něm nastudovat, co potřebuje, aby pak nebyl přítěží, ale radostí a aby se i samotné zvířátko u nás cítilo co možná nejlépe.

Majdalenka.Horáková — 13. 4. 2010 21:11

Ještě bych dodala základ do začátku pro každého, kdo osmáčka zvolí. Důsledně dbejte na jejich specifickou dietu bez cukrů, s minimem tuků, stálý přísun sena a ovocných dřevin k okusu, kvalitní krmení, přísun čisté vody a pravidelné nabízení písečku na koupání. Hlavně při nedodržování jejich specifické diety si osmáčka velice brzo odděláte... :(