Selima — 15. 1. 2008 14:27

Ahojte, umrela mi psina a zdá sa, že predbežne z praktických dôvodo ďalšieho psa mať nemôžem... Aké zviera by ste mi doporúčali?
Som alergička, takže ideálne by boli korytnačky alebo rybičky, ale tie na nejako neberú... Mačky mi skutočne robia dosť zle, takže skôr uvažujem o škrečkovi, morčati alebo zajacovi... Prípadne o operencovi. Máte s nimi skúsenosti? Koľko vydržia samé a aká náročná je starostlivosť? Alebo máte ešte nejaký iný tip...?
Budem sa totiž sťahovať do vlasntého bytu, bývťa tam zatiaľ sama a mám časovo dosť náročné a nevypočitateľné zamestnanie.

Ladie — 15. 1. 2008 15:07

My jsme se před 2,5 lety rozhodovali, jaké zvíře si pořídíme. Psa jsme vyloučili (málo času), opeřence jsem doma nechtěla (na můj vkus moc hluční a nečistotní). No a zase hlodavec (kdysi jsme měli morčata a křečky) tě přece jenom pořádně nepřivítá :/ Tak jsme skončili u kočky - milá, občas i přítulná, vydrží klidně celý víkend sama doma...  Pokud jsi alergik, tak co třeba Sfinx/Sphynx. To je tak škaredá kočka, až je hezká :D

Selima — 16. 1. 2008 12:04

A nesmrdí? My sme ekdysi mali doma mačku a postupne dvoch kocúrov(všetko nekastrované zvieratá) a mali snahu čurať kade-tade.... Trochu sa toho bojím. Ale fakt je, že mačky sa mi páčia... a vyhovovali by mi aj povahovo, aj celkovo.

Ladie — 16. 1. 2008 12:12

Naše micina je čistě domácí (ven chce jít takmax. 4x do roka), je vykastrovaná a nesmrdí vůbec. Taky záleží, jak se o ni staráš (koupání atd.)...
Známí mají kocoura a dokud byl nekastrovaný, tak jim doma značkoval všechno, co potkal :D A to byl smrad. No stačilo vykastrovat a je klid.

Selima — 16. 1. 2008 12:48

Dík za tip, tak si pôjdem hľadať asi nekastrované zviera, ešte musím doriešiť srsť...

Maya.82 — 16. 1. 2008 16:58

A co třeba chameleona??

Jdhehajnx — 16. 1. 2008 17:50

Morčátko vydrží doma třeba dva dny samo,když mu dáš dost jídla,sena,přihodíš mu k tomu třeba mrkvičku a dáš mu celé pítko čerstvé vody. Bude smutné,ale o to radostněji tě přivítá. Není pravda,že tato zvířátka nevítaji. Naše morčina,když se otevřou dveře,olamžitě píská.Pozná i kdo jde,takže když jde táta,tak jen tak "bublá" protože ví,že by jí okřikl. Je to mazlíček,leze na rameno jak papoušek,čučí po světě,když je spokojená tak si mručí,"bublá",vibruje,když má hlad,nebo vítá,tak piští jak píchlý prase :lol:
No už jsem ji přenechala mladším sourozenců,ale vždycky když přijedu k našim,tak mě vítá a jde se podívat jestli jsem to opravdu já :lol: Jediná péče,kterou opravdu potřebuje,je zastřihávání drápků. A mazlit a mazli a mazlit,tedy aspoň ta naše.Já myslím,že jsou to dobří společníci a dá se s nimi i cestovat-třeba na chalupu nebo tak.Vezmeš je v jejich "krabici" a přemístíš :D

Selima — 16. 1. 2008 18:00

Maya.82 napsal(a):

A co třeba chameleona??

Dotykovo nesympatický...

taurus — 16. 1. 2008 20:07

Je pravda, ze morce dovede taky naprosto uzasne vitat. Vzdycky kdyz jsem prisla domu, tak zacala pistet jako o zivot. A jsem i presvedcena, ze vedela, ktery clen rodiny se zrovna vratil domu. Jedine, co mi ale vadilo, ze jsem musela klec cistit co tri dny jinak priserne smrdela.

Selima — 17. 1. 2008 14:52

Tak to morča pôsobí dobre, ale mala by som si overiť, či nie som alergická aj na jeho roztoče... A smrad je tiež dosť argument. Idem si zistiť ďalšie informácie.

Veranna — 17. 1. 2008 15:33

A co mimi ? :lol: :lol:

Veranna — 17. 1. 2008 15:33

Omlouvám se, pokud to byl nevhodný vtip, neznám tvou situaci, ale tak nějak jsem se nemohla udržet... promiň.

Veranna — 17. 1. 2008 15:34

Hada? - dobrá moc velké emoce neprojevuje, ale je veskrze nenáročný, nehlučný a na omak je to docela fajn...

Selima — 17. 1. 2008 18:22

Veranna napsal(a):

Omlouvám se, pokud to byl nevhodný vtip, neznám tvou situaci, ale tak nějak jsem se nemohla udržet... promiň.

Nóóó... ak máš nejakého ochotného darcu semena, sem s ním. ;) Tiež vtip.

Selima — 17. 1. 2008 18:23

Veranna napsal(a):

Hada? - dobrá moc velké emoce neprojevuje, ale je veskrze nenáročný, nehlučný a na omak je to docela fajn...

Kamoškin syn chová červenú užovku, ale mne vedí ten dotyk - už menej ako predtým, ale nie je to to, na čo by som sa tešila domov... asi by som skôr chodila inam a domov sa vracala len v prípade núdze... :/

Hani — 17. 1. 2008 18:31

Seli, já bych řekla, že ať si pořídíš cokoli, pořiď to raděj dvakrát, ať tomu není doma smutno. :) My měli kdysi činčily a byly fajn.
Jo a na rybičky bacha - to je pro alergiky děs, v akvárku vznikají plísně.

křepelka — 17. 1. 2008 23:07

Já chovám morčata a osmáky. Morčátka jsou taková klidná, pohodová zvířátka ale pokud jsi alergik tak naši docela dost línají (máme morčata rossetova). Osmáci jsou rebelové, zvídavá a moc chytrá zvířáta. Morčátka i osmáčci jsou moc fajn, dobří společníci ale je lepší pořídit si hned dva protože hlavně osmák potřebuje kamaráda. Při chovu hlodavců taky pozor na alergii na seno, slámu. Taky mě napadá potkan (existuje potkan bez chlupů takže pro tebe ideální), je prý hodně mazlivý a neuvěřitelně chytrý..

Selima — 18. 1. 2008 11:47

:( No tak to fakt vyzerá, že ako alergička som dosť obmedzená vo výbere... Morčatá ma potešili, že žijú 8-10 rokov(niekoľko rokov nechcem pochovávať žiadne zviera), ale srsť aj seno ma trochu desí... Vážne uvažujem, či by som si nedokázala obľúbiť korytnačku - tá ma, dúfam, prežije.
A ešte mi napadli jaštery... Tiež to asi nie sú veľmi kontaktné zvieratá, ale zasa možno starostlivosť je jednoduchšia. Moja doučovateľka matiky mala leguána a bolo zábavné pozorovať ho. Ale zasa to nebol veľmi zábavný spoločník.

Hellga — 18. 1. 2008 12:07

No, Sel a budeš to muset krmit nějakejma "šváblíkama", co se ti rozutíkají po bytě... :lol:
Co takovej "pidikrálík"? Podesteleš mu piliny a krmit jej můžeš zeleninou a granulkama... Jsou tací, že maj i rádi koukání na telku s "páníčkem" a je s nimi taky sranda...a když si jej naučíš odmala, tak jsou to "šmajchlíři" náááááramní... :jojo:

Vlaďka — 18. 1. 2008 12:08

A co potkan? Jsou inteligentní, taky tě doma přivítá, nemusí být pořád v kleci ...

Selima — 18. 1. 2008 12:23

Myslím, že má v srsti tie isté alebo podobné roztoče ako mačky, morčatá... bohužiaľ. :/ Som alergička, resp. astmatička. Musím si najprv niekde overiť, ako by som to-ktoré zviera znášala.

Hani — 18. 1. 2008 12:31

Sel, začínám si myslet, že jediným řešením tvé prekérní situace je chovat doma mě! :D Ovšem upozorňuji, že sice nemám roztoče, ale zase hodně sežeru a nadělám nepořádek. Ale hezky se se mnou chodí na procházky, dokonce i na tanečky (mmch - v dubnu tě zvu na cigánské s Blankou!). Taky nesmrdím, neskáču na ostatní v parku a dokonce po mně nezůstávají hromádky. Jeňýk by měl radost! :)

taurus — 18. 1. 2008 12:45

A co zkusit papouska? Moje nevlastni mati mela uz nekolik papousku a vzdkycky to s nima byla sranda. Je pravda, ze kdyz si je poridis, tak se jim trochu musis venovat a oni pak nejsou tolik plassi. Tedka ma doma krasne zbarveneho operence a ta s chuti pristava vsem na hlave a povida si. Sice je pravda, ze kdyz je pustis z klece tak vsechno pos. ou ale neni to tak strasny.

Selima — 18. 1. 2008 16:17

Hani napsal(a):

Sel, začínám si myslet, že jediným řešením tvé prekérní situace je chovat doma mě! :D Ovšem upozorňuji, že sice nemám roztoče, ale zase hodně sežeru a nadělám nepořádek. Ale hezky se se mnou chodí na procházky, dokonce i na tanečky (mmch - v dubnu tě zvu na cigánské s Blankou!). Taky nesmrdím, neskáču na ostatní v parku a dokonce po mně nezůstávají hromádky. Jeňýk by měl radost! :)

A môžem ťa občas bez strachu nechať samu na víkend???? :D

Ladie — 18. 1. 2008 16:18

Sel, nebo si zatím žádné zvířátko napořizuj a choď navštěvovat známé, kteří mají nějakou tu potvůrku doma - to je asi jediná možnost, jak zjistit, jestli ti nebudou vadit.
Jinak nejvíce alergikům obecně vadí alergeny koček, psů, koní (ale počítám, že toho by sis do bytu nepořídila :D ), u hlodavců je největší problém pro alergiky moč. Hadi a podobná havěť zase do vzduchu vesele vypouští šupinky kůže... No tak asi nic.
Víš co? Obejdi obchody a vyber si nějakého chlapa. Celkem nenáročný - stačí nakrmit a posadit před televizi s ovladačem v jedné a s pivem v druhé ruce. Jenom se bojím, abys i na něj časem nedostala alergii :co: :lol:

Sirius — 18. 1. 2008 16:48

No Sel, já bych doporučoval hada nebo želvu, ale jak vidím na hady nejsi. A když jste s děvčaty u vtípků, co tak pěstovat moučné červíčky..v čokoládě jsou prý mňam.

Ladie — 18. 1. 2008 16:51

Sirius napsal(a):

co tak pěstovat moučné červíčky..v čokoládě jsou prý mňam.

To je fakt. Vyzkoušet, jestli ti vadí a pokud jo, tak šup s nimi na pánev :lol: :usch: :offtopic:

Selima — 21. 1. 2008 11:39

Sirius napsal(a):

No Sel, já bych doporučoval hada nebo želvu, ale jak vidím na hady nejsi. A když jste s děvčaty u vtípků, co tak pěstovat moučné červíčky..v čokoládě jsou prý mňam.

:dumbom: Mole a mravce už máme, hmyz neprosím... :mad:

Selima — 21. 1. 2008 11:40

Inak, dala som na rady a včera som bola s kamoškou venčiť jej psinu... a večer mi poslala SMS, že Džinka je mŕtva... :grater: Už sa bojím, či neroznášam nejakú kliatbu. Zdravá, päťročná psina zomrela z ničoho nič, bez nejakých príznakov či rán... :kapitulation: Nechápem, nechcem, nevládzem...

Veranna — 21. 1. 2008 11:52

Neblbni, Sel, to je prostě jen blbá souhra náhod :(. Třeba měla nějaké skryté symptomy, nějakou vrozenou srdeční vaud, na kterou se nepřišlo...

Veranna — 21. 1. 2008 11:53

Je to smutný, hrozně moc, vůbec si to nedokážu představit, ale nevěřím, že bys příčinou byla ty!

Ladie — 21. 1. 2008 12:29

Sel, to je mi moc líto!

Selima — 21. 1. 2008 17:21

No, dali ju pitvať, tak sa snáď niečo zistí... ale je to šok a mám čudný pocit.

Veranna — 21. 1. 2008 17:30

Tomu se mi prostě nechce věřit...
Z čeho by to pramenilo?

lakina — 21. 1. 2008 21:03

a zeptej se zvěrolékaře zda neměl více případů,jestli tam někdo nepoložil nějaký jed,chtěla jsem ti poslat fotečky mých štěňátek,ale umím jen z emailu,nechceš mi na můj poslat tvou adresu?

Selima — 21. 1. 2008 22:08

Laki, mala si plnmú schránku SZ, tak som ti poslla moju e-mailovú adresu na mail... ale asi si nevedela, že to som ja... Pošlem ešte zajtra.
Inak, psinu pitvajú na Štátnom veterinárnom ústave(spolu so zlikvidovaním stojí tá sranda 1 500SK, ale zasa človek to dá, keď chce vedieť...) a pevne verím, že sa dozvieme príčinu. Niežeby to niečo zmenilo, ale aspoň trochu utíši zvedavosť a dá zmysel... možno.

Fatimah — 22. 1. 2008 13:21

Selimko, to mně moc mrzí!

K tvé původní otázce - pokud je ještě aktuální - co takhle pořídit si nějakého velkého papouška? Jsou intelignentí, moc milí a taky vydrží být čas od času sami doma.
Jednou jsem šla kolem zverimexu, kde měli malého kakadu a ten na mně koukal stylem - vem si mně domů a dělej mi maminku. Úplně mi to rvalo srdce, kdybych v té době měla zbytečných čtyřicet tisíc, už byl doma.

Jinak takové papagáje je dobré kupovat přímo od chovatele, koupíš je fakt mladé a rychleji si na tebe zvyknou. Alenevím, co by na papouška říkala tvoje alergie.

Selima — 23. 1. 2008 17:13

No práve... s vtákmi ešte nemám skúsenosti... :/

ita — 23. 1. 2008 18:00

Pro alergiky jsou prý vhodné činčily. Nedají moc práce, pár dní vydrží o samotě, ale nejdou  moc ochočit a jsou děsně živé v noci.

Hani — 23. 1. 2008 18:27

Činčily jsou fajn, akorát že velmi rády čtou. Sežraly mi dvě půjčený knížky. A taky kamoš, když přišel na návštěvu a stál jen tak mezi dveřma a kecal s mým chotěm, tak najednou zavřeštěl: "krysáááá, krysááá" a skákal metr vysoko. A on jen náš Činik se šel seznamovat. :)

Selima napsal(a):

No práve... s vtákmi ešte nemám skúsenosti... :/

...neverím.... :)

Selima — 23. 1. 2008 20:26

:lol: S operencami nemám skúsenosti... myslím alergické...

Hani — 23. 1. 2008 20:45

Sel, ja neverím, že čokolvek, čo sa podobá na vtáka, u teba zposobí alergiu. :) Ale že mi ta slovenčina ide, čo? :lol:

Veranna — 24. 1. 2008 8:58

No, papoušci jsou fajn, ale obzvlášť ti velcí jsou jaksi SOUČÁSTÍ DĚDICTVÍ. Žako se dožívá klidně i 60 let!!! Tchán ho má doma, vycvičeného jak pejska - na zavolání přijde, povídá i odpovídá, přebírá mu věci na stole, na lince, trhá záclony, hoviša jsou skoro všude, sprchuje se s ním... Fakt nekecám!!!

Selima — 24. 1. 2008 15:33

Hani napsal(a):

Sel, ja neverím, že čokolvek, čo sa podobá na vtáka, u teba zposobí alergiu. :) Ale že mi ta slovenčina ide, čo? :lol:

Slovenčina je super, alergológia... :/ Asi by si si nerozumela s mojím pánom dochtorom. Ten  ma pred ftákmi varoval! :supermario: