PavlaH — 8. 1. 2008 20:54

Aby se vám snáze načítalo, pokračování....

Lucka 1 — 11. 1. 2008 21:06

Tak po přečtení vašich diskuzí a touze po vůni čerstvýho chlebíčku taky uvažuju o pekárně :)

Většina z vás má asi Eta Harmony a jaký je rozdíl mezi Harmony a Siestou?

a ještě se zeptám,když ze začátku budu kupovat jen hotové směsi,budou chlebíky dobrý? nejsem žádná extra kuchařinka a popravdě občas se mi ty popisy zdají složité :dumbom:

A co je potřeba mít doma jako takovej základ,abych si vždycky mohla upíct chlebíček nebo třeba vánočku?

děkuju a omlouvám se,asi vypadám jako blbec.....ale ta vůně chleba mě fakt láká :D

666salome — 12. 1. 2008 17:55

Není na tom nic složitého :P prostě dáš nejprve vše tekuté potom sypké a nahoru kvasnice, buď nasypeš sušené, nebo rozdrobíš čerstvé - fakt žádná věda :D a z hotové směsi to už snad není ani ono :rolleyes: to se povede vždycky :lol:

Janila — 12. 1. 2008 18:07

Lucko vůbec se toho neboj já mám Siestu a jaký je v tom rozdíl? Možná cenově.
Jinak je zde plno receptů od holek,tak vidíš jaké suroviny si musíš domů obstarat.A ten základ je hlavně hladká mouka.
Měla jsem z toho taky ze začátku obavy,aby se mi povedl a vždy byl dobrý.Dvakrát jsem koupila už hotové směsi,ale ty nám moc nejedou.Lepší je když si to sama namícháš s různýma moukama.

han — 13. 1. 2008 2:08

Když jsem já byla obdarována pekárnou,tak jí okolo mě nikdo neměl.Neměla jsem nikoho,kdo by mi poradil.Až jsem narazila na Babinet.
Na typu určitě nezáleží,jen na financích.Já mám tu levnější a obrovská spokojenost!Dnes jí má kolem mě spousta ženských a já můžu radit.Pekárna je bomba!!:hjarta:

sudina — 13. 1. 2008 7:54

máme také levnější pekárnu a určitě jsem s ní velice spokojená!!máme tuto:
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.ph … ekarna=165

666salome — 20. 1. 2008 21:00

já mám pekárnu díky babinetu, jak jsem o ní pořád četla tak mě to navnadilo a můžu říct že je ráda i moje rodinka

Ladie — 21. 1. 2008 12:15

Já už pečivo vůbec nekupuji - na domácí stejně žádné nemá :P Já mám tuto http://www.nakupuj.com/moulinex-ow30000 … rna/44739/

Janila — 21. 1. 2008 14:22

Není nad domácí chlebík.Akorát  sem tam koupím rohlík,aby byla změna.

tweety — 21. 1. 2008 18:24

Od te doby, co mam pekarnu pecivo uz nekupujeme. :hjarta:

Lucka 1 — 21. 1. 2008 20:47

Holky a to všechny si děláte svůj chlebík nebo kupujete směsi ? :/ Já mám největší starch z toho,že se mě chlebík nebude dařit a ´vzdám to :dumbom:

Janila — 21. 1. 2008 21:29

Lucko radši si to míchám sama, ze směsi nám moc nejedou a ani se to cenově nevyplatí.Neboj se recepty jsem vzala tady od holek a fakt super.

han — 21. 1. 2008 21:41

Občas koupím slunečnicový z Lidlu,ale jinak míchám svůj.

tweety — 21. 1. 2008 22:22

micham si svoje, na dame je receptu spousta  a pokud zacnes tim nejjednodussim, tak neni co zkazit.

micinka70 — 21. 1. 2008 22:49

Taky radši míchám svoje, zrovna teď jsem vydolovala háky z chlebíku, který jsem ještě nikdy nezkazila - Rychlý od viktorie - je v receptech.
Už se na něj ráno těším :-)

Lucka 1 — 24. 1. 2008 15:36

Tak mě včera taťka taky nadělil pekárničku :)
Dneska jsem poprvé pekla,jen rychlý na zkoušku z dámy,pro začátečníky a povedlo se  :) Už mám v sobě dva kousky :lol: jen mě nejdou vydokovat ty háky :( Ať tam š´tourám jak tam šťourám pořád drží :dumbom:

666salome — 24. 1. 2008 19:34

:vissla: já mám ETU a k ní je originál háček taková tyčinka na konci zahnutá na vyjmutí háků :jojo: a jde to super

Bety — 24. 1. 2008 20:11

Když na háky kápneš olej jako úplně první věc co do pekárny dáváš (ještě před vodou) tak potom vyjedou úplně samy a nemusíš je vůbec vytahovat. Nebo taky můžeš po posledním tom kratičkém promíchnutí rukou namočenou do oleje háky vytáhnout a budeš mít jen otvůrek po šroubku. A jdou ven i obyčejným háčkem na háčkování.

Lucka 1 — 24. 1. 2008 20:50

Ten háček mám taky,ale nešlo mě to s ním :/ Zkusím ten olej,rádči bych to pekla bez nich,ale nevím přesně kdy vytáhnout :(

Bety — 25. 1. 2008 18:57

To vysleduješ, např. u mojí program Základní hnětá celkem 3x - poprvé dlouze, pak ještě jednou po zvukovém signálu a pak už jenom po nějaké chvíli odpočinku jednou kratince promíchne (na mojí pekárně zůstává čas 1:50 přesně do konce) a vtom už jsem nachystaná, namočím prsty do oleje a vytáhnu hák. Tak jednou sleduj a už budeš vědět. Já když zakápnu hák olejem tak vyjede sám a ren řez se jakoby zacelí, nemám tam velkou mezeru.

ita — 25. 1. 2008 22:16

Od soboty mají v Kauflandu v akci směs na slunečnicový chléb za 16,90.
Včera jsem byla pilná, dětem jsem upekla mufiny (podle Labužníka) a rumovou bábovku, co je v posledním Apetiitu. Byla bleskově pryč.

spunt — 26. 1. 2008 12:06

Ahoj holky, trošku jsem Vás tu zanedbávala, děti marodí jak jen můžou :(

Ito, dík moc za tip, já to v letáku přehlédla, hned odpoledne se tam vydám a koupím.
Světlé chleby peču z mouky, ale tmavý nevím jak udělat, takže občas koupím směs.

666salome — 26. 1. 2008 19:03

Holky ahoj :D zítra taky něco hodím do pekárny ale ještě nevím co?? Chtěla bych uděla sladké rohlíky snad se povedou, musím najít nějaký recept :cool:

ajaE — 26. 1. 2008 21:06

Zrovna jsem se divala na na ruzne typy dom.pekarny,jsou tam uvedeny---s 1 hakem nebo se 2,tak nevim co je lepsi   Vase zkusenosti????

Bety — 27. 1. 2008 8:59

Je to úplně jedno! Každý ti pochválí tu svoji. S jedním hákem zpracuje těsto úplně stejně jako se dvěma. Rozdíl bude spíš ve velikosti pekárny, tak si rozmysli jak velké chleby a kolik těsta budeš většinou potřebovat. Já mám s jedním hákem a peču ten malý chleba, chtěla jsem malou pekárnu a úplně nám to stačí, ale někdo má větší rodinu a peče větší a víc pečiva. Vyber si jaká se ti líbí a podívej se co má za programy.

666salome — 27. 1. 2008 10:10

Přesně tak :P my jsme větší žrouti tak máme větší pekárnu :jojo: s 2háky :D

Lucka 1 — 27. 1. 2008 19:15

Holky dneska jsem dělala ty šneky od Jasmínky :) třičtvrtě těsta jsem namazala kečupem,pokladla uzeným,zabalila,potřela vejcem posypala sýrem a upekla,bylo to mňam :)
Druhou půlku jsem potřela Nutelou a bylo to taky dobroučký,ale mám problém........mám horkovzdušnou troubu...3 roky starou....většinou vše peču veprostřed na horkej vzduch nahoře i dole,ale většinou to mám zespod připálený...stejně jako ty šneky :( Buď ta trouba peče špatně nebo já jsme blbá :reta: Včera jsme pekla houstičky,v receptu bylo na 200 20 minut....já to pekla ve prostřed na 170 a po 12 minutách už byly šmoudlý :dumbom:
Můžete mě říct,jestli pečete ve horkovzdušce a jak? :godlike:

666salome — 27. 1. 2008 19:38

á dneska pekla celozrné rohlíčky s musli a teda bez horkého vzduchu na 200°C jinak když peču s ventilátorem tak 180°C a kratší čas :/

Lucka 1 — 30. 1. 2008 19:18

Dneska jsem pekla vánočku a byla výborná :) Taťka si hned objednal jednu na zítra pro tchánovce.Chtěla bych použít odložený start,ale příjdou tam vejce a mlíko,tak nevím jestli by se to do rána nezkazilo .... :vissla: Co myslíte?

sudina — 1. 2. 2008 7:51

tak tu mám dotaz- už jsem se ptala holek na jiném foru - když pekárna dopeče tak je v ní pořád teplo...je to norlmální???holky mi psali že ano-že to udržuje chléb teplý....já to ještě nemám moc vychytaný-mám jí od vánoc..máme profesor

Bety — 1. 2. 2008 8:01

ano je to normální, ta moje přihřívá ještě hodinu, kdyby nepřihřívala tak když někdo nevytáhne nádobu hned, tak ten chleba by se orosil a rozblemcal a tomu právě to přihřívání zabrání je to taková malá pojistka když třeba pekárna dopeče a nejsi zrovna v místnosti a nevytahuješ nádobu hned

sudina — 1. 2. 2008 10:06

super..děkuju za odpověd-ten můj už jí chtěl poslat na reklamaci...........to bych nevydržela!!!!

ita — 3. 2. 2008 10:50

Pekařinky, je masopust, co takhle koblihy? Už jsem dělala béleše, dnes se chystám na masopustní koblížky rec.099

micinka70 — 3. 2. 2008 15:48

Co to jsou prosím béleše?

Bety — 3. 2. 2008 16:31

Jsou to takové vdolky

Fia — 3. 2. 2008 16:43

Holky poraďte prosím - co je lepší: jeden nebo dva šlehače? Jsou v tom nějaké výrazné rozdíly?

Bety — 3. 2. 2008 16:51

Myslíš háky, žejo... já mám jeden a těsto je úplně stejné jako u kámošky která má dva, všimla jsem si že se většinou u ní stejně to těsto točí kolem jednoho háku. Myslím že záleží spíš na velikosti pekárny jakou upotřebíš, já jsem potřebovala maloupekárnu kvůli nedostatku místa a peču stejně vždy ten menší chleba. Takže podle toho kolik vás je a kolik těsta budeš zpracovávat.

Fia — 3. 2. 2008 17:13

Zatím hledám taky nějakou, kde je možné upíct malý chlebík, protože jsme zatím jen dva. Něco jsem slyšela, že dva háky jsou lepší, že líp prohnětou těsto. Asi to není pravda, podle toho, co píšeš. Taky jsem četla, že když jsou dva háky a malý chleba, tak to ulpí na stěnách?

A ještě jedna otázka - kdo máte bílou pekárnu - není po několika pečeních zažloutlá?

Bety — 3. 2. 2008 18:05

Těsto je stejně dobře prohnětené i v pekárně s jedním hákem - má totiž tomu přizpůsobený tvar nádoby, jinak by to ani nemohlo být, to by nikdo nekoupil.  O tom zažloutnutí: mám bílou pekárnu, ale teprve od září, takže ještě zažloutnutá není. Ale nevím jak dlouho to vydrží nebo jestli to tak vydrží napořád. Každopádně za těch 5 měsíců ještě nezažloutla. Já mám úplně tu nejobyčejnější akce Tesco za 999 (je to Eta Vega). Ted jsem viděla podobné a ještě levnější v Makru.

tweety — 3. 2. 2008 19:26

Pokud jste dva tak staci jednohakovka, mam Moulinex OW200030, upece max 1kg a staci, testo i ten jeden hak krasne prohnete a je super. A neutesuj se tim, ze jste jen dva, ja jen pecu, pecu a pecu.

Ladie — 3. 2. 2008 19:43

tweety napsal(a):

Pokud jste dva tak staci jednohakovka, mam Moulinex OW200030, upece max 1kg a staci, testo i ten jeden hak krasne prohnete a je super. A neutesuj se tim, ze jste jen dva, ja jen pecu, pecu a pecu.

Naprosto souhlasím! Jen s bílou barvou neporadím - já mám stříbrno-šedou Moulinex OW 300001.

666salome — 3. 2. 2008 19:54

Myslím že je to jedno jestli jeden nebo dva háky, počet háků je přizpůsobený velikosti pekárny :vissla: já peču vždycky velký chleba a těsto na buchty taky dělám z půl kila mouky tak se mi vyplatí větší pekárna :P jsme větší žrouti :lol: a mám bílou pekárnu už ji mám rok a půl a začíná mi žloutnout u jendnoho okraje víka, ale žádná tragoška a to peču fakt často :gloria: Dneska se mi povedly rohlíky fakt super :supr:

ita — 3. 2. 2008 22:26

Taky mám bílou, dokonce jsem v ní připálila chleba (moc těsta, překynulo) a šlo to krásně umýt. Béleše se říká na Moravě i koblihům z levnějšího těsta (míň vajec a tuku).

spunt — 9. 2. 2008 22:39

Bety, ty housky jsou nádherné. Asi je zkusím, tedy teď je toho na mě trošku moc, ale slintám.
A ještě jsi mi pobavila tím receptem na mazancovánočku :lol:

ita — 23. 2. 2008 11:36

V posledním Apetitu pějí chválu na kváskový chléb. Jaké s ním máte zkušenosti?

aprill — 23. 2. 2008 11:41

ita napsal(a):

V posledním Apetitu pějí chválu na kváskový chléb. Jaké s ním máte zkušenosti?

Už jsem pekla kváskový chlebík  :supr: a je rozhodně lepší než ten bez kvásku .  A zrovna jsem zadělala na  kvásek   :) .

ita — 23. 2. 2008 11:43

Tak to taky zkusím, díky. Dokonce je tam několik receptů na kvásky (cibulový, se zelným lákem, jablečný)

Bety — 23. 2. 2008 11:44

Já jsem kváskový ještě nikdy nepekla. Nevím kolik toho kvásku pak dát na půl kila mouky? Taky jsem viděla v obchodě sušený kvásek, kupujete to někdo?  :kapitulation:

aprill — 23. 2. 2008 11:45

ita napsal(a):

Tak to taky zkusím, díky. Dokonce je tam několik receptů na kvásky (cibulový, se zelným lákem, jablečný)

Já dělám obyčejný kvásek (recept z dámy) . Nevím proč, ale nemám k těm ochuceným odvahu, možná ji někdy najdu a vyzkouším :) .

aprill — 23. 2. 2008 11:47

Bety napsal(a):

Já jsem kváskový ještě nikdy nepekla. Nevím kolik toho kvásku pak dát na půl kila mouky? Taky jsem viděla v obchodě sušený kvásek, kupujete to někdo?  :kapitulation:

O sušeném jsem taky slyšela, ale zatím jsem ho nikde neviděla :butter: . Kde jsi ho Bety koupila? Na půl kila mouky dávám tak 200 g kvásku  (živého).

Bety — 23. 2. 2008 12:16

Já jsem ho ještě nekoupila, bála jsem se... viděla jsem ho ve Zlíně v bývalém Prioru v suterénu je prodejna zdavé výživy, tak tam... ale nevím odkud jsi. Možná to mají ve všech zdravých výživách??? Musela bych se podívat v té naší malé v našem městečku. Možná zkusím vypěstovat ten vlastní kvásek. Dávají se tam potom ještě kvasnice nebo jenom ten kvásek? A díky za informace.

aprill — 23. 2. 2008 12:19

Kouknu do zdravé výživy :supr: . Do těsta už pak  droždí nepřidávej.

Bety — 23. 2. 2008 12:21

Tak já to asi zkusím... už jsem odbourala sušené kvasnice, dělá ze živých, mám malou pekárnu a dělám z půl kila mouky a dávám 1/3 kostičky kvasnic, všera jsem dělala česnekový, mouka míchaná hladká+celozrnná+žitná tmavá chlebová

http://www.stastnezeny.cz/data/USR_001_USR_IMAGES/chleba(10).JPG

aprill — 23. 2. 2008 12:24

Ze sušených jsem pekla asi jenom 2x , nějak mě neoslovily :dumbom: . Uvidíš, že s tím kváskem ti bude chlebík chutnat, je takový opravdovější .

ita — 23. 2. 2008 12:29

V Apetitu je kvásek jen z žitné mouky (nejlépe celozrné) a vody (doporučují přísady na kynutí jako cibule  několik kapek zelného láku, zkvašenou jablečnou šťávu). Když kvásek zdvojnásobí objem -polovinu odebrat, přidat mouku a vodu, přebytek použít nebo vyhodit. Ideálně zralý je po třech kolech tzv. vyvádění (doplnění, odebrání).
Poměr: 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody, přikrýt mikrot.sáčkem, nechat na teplém místě kvasit 3dny.
            na 1 kg mouky dávají 200 g kvásku

aprill — 23. 2. 2008 12:58

ita napsal(a):

V Apetitu je kvásek jen z žitné mouky (nejlépe celozrné) a vody (doporučují přísady na kynutí jako cibule  několik kapek zelného láku, zkvašenou jablečnou šťávu). Když kvásek zdvojnásobí objem -polovinu odebrat, přidat mouku a vodu, přebytek použít nebo vyhodit. Ideálně zralý je po třech kolech tzv. vyvádění (doplnění, odebrání).
Poměr: 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody, přikrýt mikrot.sáčkem, nechat na teplém místě kvasit 3dny.
            na 1 kg mouky dávají 200 g kvásku

Tak to vypadá, že toho kvásku dávám hodně :butter: .

Irenka21 — 23. 2. 2008 14:07

Já dávám na půl kg mouky kvásek z třičtvrtě kostičky balených kvasnic.

Lucka 1 — 23. 2. 2008 15:05

Tak dneska se mě poprvé nepovedl chlebík a zrovna ho měla objednanej švagrová sebou do Prahy :grater:
Měla jsem málo pšeničné chlebové mouky,tak jsem to namíchala s pšeničnou a žitnou a hladkou,ale těsto se vůbec nespojilo,tak letělo do koše.Měla jsem ta ještě hotovou směs na kmínovej,tak jsem do ní nalila zbytek černýho piva a vodu,ale těsto se mi pořád moc lepilo na metly a metly vypadávaly :( takže jsem se v tom pořád hrabala a když jsem tam přidala vodu,tak pekárna už se chystala na kynutí :dumbom: takže jsem znovu nastavila program,aby mě to znovu promíchalo,jenže zase se to balilo na metly a metly byly pořád v těstě.tak jsem se naštvala,pekárnu vypla,že těsto vyhodím.Přišly jsme z venku,těsto byo v otevřené pekárně krásně vykynutý,tak jsem mu dala ještě šanci a zapla program pečení...tak jsem zvědavá co z toho bude :dumbom:
Myslíte,že chleba bude poživatelnej :/

ita — 23. 2. 2008 15:28

Ještě ke kvásku.
Píší zde, že se dá uchovat dva týdny v uzavřené (ne vzduchotěsné) sklenici v lednici. Dva až tři měsíce vydrží kvásek zahuštěný moukou na drobenku.
Tak už to zkouším dle návodu, příště zkusím z menší dávky.

Bety — 23. 2. 2008 15:58

Irenka21 napsal(a):

Já dávám na půl kg mouky kvásek z třičtvrtě kostičky balených kvasnic.

Irenko my jsme myslely ten žitný třístupňově vedený  kvásek - ne z kvasnic, ale ze žitné mouky, tady je to pěkně popsané podle Světlušky i s obrázkama http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=176

Bety — 23. 2. 2008 16:07

Lucko já míchám normálně obyčejnou hladkou s menšlím dílem žitné tmavé chlebové a žitné celozrnné, už jsme pekla i úplně z obyčejné hladké, nemusíš používat vždycky jen chlebovou mouku. Dřív jsem hodně používala špaldu ale teď už u nás stála 57 !!! Kč tak jsem se na to vykašlala a naposledy jsem udělala ten chleba s česnekem, jak je nahoře na obrázku a mouku jsem odměřovala v obyčejné té plastové odměrce a povedl se krásně, použila jsem tahle množství:

300 ml vody
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa

450 ml hladká mouka pšeničná
200 ml žitná tmavá chlebová
100 ml žitná celozrnná

1 středně velká, uvařená a nadrobno nastrouhaná brambora (většinou nemám tak dám 2 lžíce bramborových knedlíků v prášku nebo bramboráku v prášku nebo může být brkaše v prášku) pak se chleba vůbec při krájení nedrobí

1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička sušeného česneku (možno namočit v trošce vody ale já už nenamáčím a sypám jen tak suchý)

1,5  čajové lžičky soli
1 čajová lžička cukru
na cukr nadrobit 1/3 (opravdu to stačí, není třeb víc i když to láká přidávat) kostičky kvasnic

(kvasnice nerozdělávám, je to úplně zbytečné, krásně se zpracují i jen tak rozdrobené)

no a když začne míchat, tak se koukám a když by se lepilo na stěny, tak trošku posypám ještě hladkou moukou
(ona není vždycky stejná, někdy je víc navlhlá a někdy míň)a koukám aby byla taková pevná nelepivá koule, která naráží do stěn pekárny

Eri — 23. 2. 2008 16:14

Pomoct! Peču poprvé, všechno jsem tam nasypala a nalila, zapla, ale nic se neděje. Ta pekárna se předehřívá, nebo je problém ve mně? Pomoct!!!!

Bety — 23. 2. 2008 16:15

:hjarta: nebreč, myslím že předehřívá, uvař si kafe a čekej... :hjarta:

Eri — 23. 2. 2008 16:34

Je to tak! Hřála se, potvora. Už hněte. Díky. :pussa:
Jsem pako! :rodna:

Bety — 23. 2. 2008 16:36

http://www.venusanka.cz/smajliky/31.gif
Máš foťák? :lol: :lol: :lol: jsem zvědavá na výslede

Eri — 23. 2. 2008 20:54

http://onlinehry.czweb.org/images/n%E1%9A%20prvope%E8en%FD.jpg

Je to focené mobilem, takže žádná sláva. Ale je moc dobrý. :D

Bety — 23. 2. 2008 21:59

http://www.venusanka.cz/smajliky/31.gif  http://www.venusanka.cz/smajliky/32.gif
Paráda, krásně se povedl!!! To tě určitě povzbudilo, já jsem čekala se strachem na svůj první chleba a když se povedl, tak mě to ohromně povzbudilo, pak už jsem začala experimentovat. Ale voní, žejo!

micinka70 — 23. 2. 2008 22:02

U nás kvásek prodávají normálně v obchodě (děláme z něj kyselo).
Pekla jsem s kváskem jednou chlebík se povedl (byl to recept od Jasminky).
Dala jsem zbytek kvasu do mrazáku a tak jsem zvědavá jak to dopadne, až s ním budu péct. Jenom si nejsem jistá jak dlouho mám ten kupovaný kvas nechat namočený, aby se správně oživil.
Jinak jsem vyčetla, že při pečení s kvasem se mám přidat i malinký kousek kvasnic, "na nastartování"

pverica1 — 23. 2. 2008 22:19

Já,když peču chlebík s kvasem,tak přidávám i malou odměrku,/která je součástí pekárny/. sušeného droždí.Nelíp se mi osvědčilo to s modrou vlaštovkou! :fuck:

Bety — 23. 2. 2008 22:45

:/ tak já to asi zkusím, zítra zadělám na ten žitný kvásek... zkusím to napřed udělat z poloviny množství abych toho neměla zbytečně moc.... http://www.venusanka.cz/smajliky/22.gif

Eri — 24. 2. 2008 11:49

Bety, moc děkuju!!! :pussa:
Teď peču další a pak se vrhnu na ten tvůj, s česnekem.  Na ten se vyloženě těším. :D

ita — 24. 2. 2008 15:45

Kvásek kyne a kyne, zítra už ho zkusím dát do chleba (podle verze Apetitu stačí 3 dny).

Lucka 1 — 24. 2. 2008 16:39

Tak chleba se včera nakonec povedl :supr: A byl moc dobrej :)
Já mám nejraději chleba s pivem a osmaženou cibulkou :P

Bety — 24. 2. 2008 17:15

:supr: ... a já jsem byla líná, a ten kvásek jsem ještě nezadělala, ale upekla jsem sádlové housky a přidáním části celozrnné a části tmavé žitné chlebové mouky a byly  dobré!

666salome — 31. 3. 2008 12:19

:gloria: jo kdyby se tak dal ten kvásek koupit klidně na něj můžou napsat " PRO LENOCHY "  :lol::lol::lol: tak bych pekla z kvásku :gloria:

666salome — 17. 4. 2008 7:54

Tak holky kvásek by byl už ho mám 10-tý den, ale nějak mě zase přešla odvaha experimentovat :dumbom: bojím se tam dát ten kvásek že pak neodhadnu poměr vody a mouky :rolleyes: pomoc :kapitulation:

Bety — 17. 4. 2008 8:53

Ale neboj, klidně to tam dej a jak začne míchat, tak se dívej a trošku posypej moukou tak aby se tvořila tužší nelepivá koule, která tak jakoby naráží do stěny pekárny, to  poznáš :storstark:

Nela — 17. 4. 2008 9:40

Holky, tak já se taky seznamuji se svou pekárničkou - mám ji týden a včera večer jsem si chtěla naprogramovat pečení, abychom měli ráno teplý chlebík. Bohužel se mi to nepodařilo, asi  jsem něco nezmáčkla, nebo spletla pořadí.:(  Dneska budu zkoušet znovu.

Ladie — 17. 4. 2008 10:06

666salome napsal(a):

:gloria: jo kdyby se tak dal ten kvásek koupit klidně na něj můžou napsat " PRO LENOCHY "  :lol::lol::lol: tak bych pekla z kvásku :gloria:

Předevčírem jsem byla v pekárně pro koblihy a na dveřích vidím cedulku - každý čtvrtek v prodeji kvásek, vhodný pro přípravu chleba v domácí pekárně. Tak třeba už ho jednou vyzkouším :jojo:

666salome — 19. 4. 2008 17:58

Tak mám v pekárně konečně ten kváskový chlebík :gloria: task jsem zvědavá na výsledek :vissla:

Pampeliska — 25. 4. 2008 18:33

Chtěla bych se zeptat:
Má někdo zkušenosti s pekárnou PANASONIC, kde v návodě píší, že se má při pečení např.mazancovánočky vkládat do nádoby pečící papír, aby se koláč nepřipálil. Nedovedu si to dost dobře představit, protože si myslím, že se papír při míchání pohne.
Nebo pečete jen tak bez papíru a není to připálené???? Poradí mi někdo??? Díky :godlike:

Bety — 25. 4. 2008 19:15

To bude nějaká blbost, neumím si to ani představit. Jak by se to těsto hnětlo?  Když se nepřipekl chleba, tak mazancovánočka se taky nepřipeče. Já mám ale pekárnu jen z akce Tesco, už jsem pekla všechno možné a nic se nepřipeklo, myslím že to bude u všech pekáren stejné, systém je stejný - nádoba s hákem a topná spirála!

Pampeliska — 25. 4. 2008 19:45

Bety, já si to myslím taky a dost dobře si to nedovedu představit... ale chtěla jsem jen znát váš názor.... díky :godlike:
Já mám pekárnu Unold, tohle jsem zjišťovala pro známou .

ivanka05 — 13. 7. 2008 17:00

Holky, jak dlouho vydrzi pecivo - chleba dobry? premyslim, ze bych si ji casem koupila, nebo si  ji nechala nadelit pak od nekoho...

Bety — 13. 7. 2008 20:48

Já peču malý chleba, sníme ho maximálně za 2-3 dny a to je pořád dobrý, nezoušela jsem  jak dlouho by vydržel. Myslím že by by vydržel dlouho. Housky sníme vždycky hned, jen někdy si jednu urvu na druhý den na svačinu, a na druhý den mi taky chutná, peču ty sádlové. Jinak mazanec  a ta šlehačková bábovka apod. vydrží normálně jako každá buchta. Mám tu malou pekárnu s jedním hákem, z Tesca za 999. Už ji budu mít v září rok a pořád běží jako nová. Hodně v ní dělám těsto na knedlíky.

spunt — 13. 7. 2008 22:06

Kamchinko, ono záleží také na zacházení s tím chlebem a na receptu.
Ale pár dnů určitě.
Bety navnadila jsi mě.
Dlouho jsem nedělala houstičky. Vlastně jsem je dělala jen jednou. Nějak není čas :P
U nás na druhý den nezbyly. Někdo je sež.ral :lol:

ivanka05 — 14. 7. 2008 14:56

tam jdou i housticky a tak? ja myslela ze to jde jen s tou formou hranatou.

spunt — 14. 7. 2008 16:03

Kamchinko, ano je to s hranatou formou, takže veškeré moučníky ( třeba makovec, bábovka, perník, vánočka..) mají hranatý tvar jako ta nádoba. Stejně jako chléb.
Ale pekárny mají také funkci příprava těsta a to těsto je propracované a vykynuté nesrovnatelně lépe než když ho děláš růčo. Bohužel po vykynutí těsta musíš svoje ruce zapojit a houstičky, placky , rohlíky, a pod musíš tvarovat sama a péci v troubě.
Moc dobré byly třeba kynuté knedlíky zadělané v pekárně. A pak uvařené v hrnci klasicky :) , nebo těsto na pizzu bylo úžasné :D

Macex — 3. 9. 2008 11:35

Zdravím vespolek, prosím o radu. Pokukuju po pekárnách, a už to vypadá, že by mohla nějaká navštívit naši domácnost...
Zhruba mám představu, co by měla umět a tak, ale přece jen by mi mohla utéct nějaká vypečená funkce nebo vychytávka...

Jééééé, tady zase někomu vadil odkaz na konkrétní model... tak ho musím tedy vypsat a prosím najděte si ho.... Pekárna chleba ETA 7149 90000 DELLICA
Má to, co má mít? Na co si mám dát pozor, někdo tvrdí, že dva háky blbý na umývání a údržbu, někdo říká, že je to lepší,
někdo, že je lepší vytahovat nádobu za držák, někdo, že s dvouma uchama je lepší....
Co se Vám osvědčilo?
Já osobně nemám Etu ráda, ale tahle se mi zdá dobrá, až podezřele levná, ale zase např. Panasonic za 4500,--, toho asi o moc víc
neumí,ne?

pverica1 — 3. 9. 2008 14:30

Nevím jak kdo , ale já jsem dostala pekárnu od dcery na vánoce a jsem s ní velice spokojená .
Mám ETA-Maxima , a opakuji jsem s ní velmi spokojená!!! Nejenže v ní peču chleba , ale dělám
těsto na housky , knedlíky , buchty atd. Dělala  jsem v ní marmeládu , peču sekanou , škvařím
sádlo se škvarkama , dělám marcipán na dorty a já nevím co všechno !!!
Macex záleží na Tobě pro jakou pekárnu se rozhodneš! Myslím, že všechny jsou dobré !
A vůbec neváhej !!!! Já už si nedovedu život bez pekárny představit!!!! I na netu máš tolik
receptů , že nebudeš vědět co dříve upéct !!! Zdravím !!!:gloria: :supr:

Ladie — 3. 9. 2008 15:16

Macex, já si myslím, že mezi pekárnami, které jsou na trhu zase až tak velké rozdíly nebudou. Většina z těch, co mají domácí pekárnu si bude obhajovat tu svou a tvrdit, že je nej ;) Já osobně mám Moulinex OW 300001. Přiznám se, že jsem vybírala hlavně podle vzhledu, protože ji mám stát na lince a jsem s ní maximálně spokojená.

Macex — 3. 9. 2008 15:25

Dobrá tak se zeptám jinak... můj plán je asi takový.... bude se v tom péct max. 2 druhy chleba, žádné speciální experimenty, manžel by mi to nejedl..... ale mělo by to dělat různá těsta na buchty, housky, pizzu atd..... A hlavně si do toho slibuju tu nepřipalující se marmeládu, povidla, škvarky, sádlo atd..... To jde teda v podstatě dělat ve všech? A je lepší jen jeden hák nebo dva?

Mimochodem, jde to dobře odsmradit, když v tom jeden den pečete velice aromatickou sekanou a druhý den kynuté těsto na buchtu či knedlíky?

Macex — 3. 9. 2008 15:28

No nějaké rozdíly tam snad budou, našla jsem ale tak akorát design, značku, jeden hák, dva háky, úspora místa na ploše, výměnné nádoby na různě velké bochníky (1-3 ks) a automatické dosypávání příměsí do těsta (např. rozinky, oříšky atd...).  NO a především cenu od 990,-- -5000,-- Kč, tak něco to snad umí navíc, ne? Ovšem jako laik, nevidím co....

pverica1 — 3. 9. 2008 15:59

Já mám pekárnu taky na lince, protože ji používám prakticky denně,(kdo by se s tím tahal).že jo?Vůbec není problém si udělat třeba sádlo a hned pak těsto na buchty.Nenačichne to!!!Já mám dva háky a žádný problém!!!

ita — 3. 9. 2008 16:36

Mám už pekárny dvě, jednu i na chatě a jsem nadšená. Manžel si sice kupuje chleba (prý je na něj zvyklý), ale když upeču housky nebo kynuté buchtičky, jásá. Takže mám s jedním i dvěma háky, ta se 2 se mi líbí víc. Taky jsem viděla s různými velikostmi pečící formy, to je výhoda. Na té malé, na 1/2 kg mouky jsem nedávno dělala těsto na svatební koláčky, bylo to skvělé. Než jsme je upekly, bylo další nádherné těsto. Funkce mají skoro všechny stejné, rozdíl v ceně bude podle značky.

Ladie — 3. 9. 2008 16:42

pverica1 napsal(a):

Já mám pekárnu taky na lince, protože ji používám prakticky denně,(kdo by se s tím tahal).že jo?Vůbec není problém si udělat třeba sádlo a hned pak těsto na buchty.Nenačichne to!!!

Přesně! Taky používám skoro každý den a pokud se nádoba dobře umyje, není nic cítit.

Macex — 4. 9. 2008 9:22

A ještě dotaz, to jsem nějak nepochopila... při přípravě těsta, které se stejně peče v normální troubě, buchty, koláče, rohlíky atd.... proč se musí používat různě velké formy? Proč se nemůže např. vše dělat v té největší, to by neumíchalo nebo? (Ita psala něco o jedné konkrétní formě, v které se jí dělalo krásně těsto.... )

ita — 4. 9. 2008 10:51

No, svatební koláčky ze 4 kg mouky jsme dělaly po půl kile, co zpracovala moje malá pekárna nemám větší formu), ve větší formě by se umíchalo těsta víc. Moje přítelkyně si pořídila pekárnu se 2 formami, když je sama, peče v malé, pro rodinu ve velké. Moje malá pekárna je na půl kila mouky. Větší rodina by musela péct častěji.