Káča — 16. 12. 2007 12:02

Pokud je v receptu, že se plechovka Salka vaří 2 hodiny, tak chápu dobře, že neotevřená plechovka? A celá ponořená? A proč tak dlouho?

Martinka1 — 16. 12. 2007 12:04

Stane se z toho karamel. Neotevřená :-)

Ota — 16. 12. 2007 12:05

Kačo, určitě pootevřená, jinak může explodovat.

Martinka1 — 16. 12. 2007 12:10

Já jsem měla za to, že jsem ji kdysi vařila - neotevřenou... vždyť jinak Ti může vytýct nebo se do ní dostat voda?

x256987 — 16. 12. 2007 12:11

Neee, probůh, zavřená. To salko musí být sladké, dostane karamelovou příchuť. Voda nemusí nijak dramaticky klokotat, stačí slabý var. Hlavně se potom musí nechat úplně vystydnout, jinak to na tebe při otevírání šplíchne.

Oto, myslím, že explodují spíš plechovky se zakženým masem například, kde vznikla hromada plynů, u nezkaženého mlíka tohle snad nehrozí. Kdybys vařil pootevřenou plechovku, tak ti toho zbytečně hromada vyteče... Ono je lepší tu plechovku položit na bok, když ji máš v hrnci nastojato, zbytečně to poskakuje.

Ota — 16. 12. 2007 12:17

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.

x256987 — 16. 12. 2007 12:20

Já jsem si troufla už asi třikrát (dělám z toho náplň do medovníku) a ještě žiju :D Fakt se nic nestalo.

Ota — 16. 12. 2007 12:23

Tak jo, držím palce :-)

x256987 — 16. 12. 2007 12:26

No, přítel mi to teď vysvětlil teoreticky. Ta plechovka se vaří ponořená ve vodě, to z dosavadního možná nebylo zřejmé. Protože se obsah teplem roztáhne, zvýší se v plechovce tlak, ale se zvýšením tlaku se zároveŇ zvýší teplota, která by byla potřeba, aby obsah začal vřít, takže ačkoli voda v hrnci bublá, salko v uzavřené plechovce se pouze prohřívá.

Kdybychom dali zavřenou plechovku nasucho do hrnce nebo na plotýnku, tak by to asi bouchlo.

aprill — 16. 12. 2007 12:36

Ota napsal(a):

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.

Kdo se bojí nesmí do lesa :lol:,  salko vařím každoročně a nikdy se nic nestalo, jen se nesmí vyvařit voda, to se pak dějí věci nevídané :butter: .

Káča — 16. 12. 2007 12:52

Díky, tak snad to přežiju....Pokud se večer neozvu, držte za mě minutu ticha prosím.

aprill — 16. 12. 2007 13:07

Káčo, jen dávej bacha na tu vodu.

aprill — 16. 12. 2007 13:09

A otvírej ho studené! Víš jak spálenina bolí :dumbom: .

Bety — 16. 12. 2007 14:46

Ota napsal(a):

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.

Vařím to zavřené víc jak 30 let, nic se tomu nestane, však stačí když to bublá, nemusí se to vařit jak blázen. Je z toho dobrý karamel - stačí rozmíchat s rumem v poměru 1:1 a je dobrý karamelový koňak. (někdo přidává puding ale to nemám moc ráda, dávám jen 2 zkaramelizovaná Salka + půl litru rumu - rozmixovat).

cilka — 16. 12. 2007 19:49

dnes jsem vařila... zavřené..... žiju a nikdo nebouchnul :)

lindaB — 16. 12. 2007 21:55

já salko vařila vždy v papiňáku

dusička — 17. 12. 2007 16:56

nemám papinák, a vařím ponořené v zavřené plechovce - 2 hodiny stačí.

Káča — 23. 12. 2007 17:15

A ještě prosím, co z toho Salka všechno děláte?

ita — 24. 12. 2007 0:11

Kromě krému (našlehat máslo a pak smíchat se Salkem) jsou dobré kuličky (nebo salám) - zamíchat do Salka burizony a mokrýma rukama dělat kuličky, vkládat do papírových košíčků. Salám- na dobře pomaštěný alobal dát Salko s burizonama, pevně stočit a po ztuhnutí nakrájet na kolečka.

Bety — 24. 12. 2007 11:31

A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).

Káča — 24. 12. 2007 13:30

Bety napsal(a):

A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).

Tak asi tohle-je to rychlé a stejně rychle to zmizí :co:

x256987 — 24. 12. 2007 21:26

Mno. Tak jsem se nechala inspirovat, dopoledne jsem uvařila dvě plechovky Salka a koupila láhev whisky. V pauze mezi polívkou a kaprem jsem od každého asi dvě deci nalila do nádobky k ponornému mixéru, ponořila mixér, zapnula... Pak jsem se šla osprchovat a převlíknout a přítel mezitím vytřel kuchyň :lol:

Zbytek (naštěstí podstatný) jsme rozmíchali ručně, metličkou v misce. Je to vynikající :P

Bety — 24. 12. 2007 22:28

:lol: :lol: :lol: tak počkej zítra sem hodím recept na griliášové řezy taky se dělají ze Salka, budeš  čistit i pánev a sporák! :lol:

x256987 — 25. 12. 2007 12:24

To asi nepude - v pánvi na sporáku přítel poslední dny vaří bambusové špejle do trupu letadla :lol:

Bety — 25. 12. 2007 16:20

No ale pro jistotu? Salko se používá NEVAŘENÉ

Griliášové řezy

Otevřeme konzervu Salka
300 g krystalového cukru upálit na pánvi na karamel, odstavit a za stálého míchání vlejeme 1 kondenzované mléko Salko. Pozor na páru, ať se neopaříš.
Přidáme 125 g Hery a vrátíme na oheň a mícháme mícháme mícháme dokud se nerozpustí.
Pridáme 150g mletých ořechů + 2-3 lžíce rumu.

Tímto množstvím naplníme 3 obdélníkové dortové oplatky
(jedna oplatka - natřeme polovinou hmoty, druhá oplatka - natřeme druhou polovinou hmoty, třetí oplatka) zatížíme, necháme zatížené do druhého dne. Potom nakrájíme.

Je to hříšně sladké.

micinka70 — 25. 12. 2007 18:55

Uvařeným Salkem potřít dortové oplatky, posypat namletými nebo posekanými ořechy. Udělat několik vrstev, zatížit a nechat uležet. Navrch se může např. polít čokoládou a nakrájet. Rychlá dobrota.

Jinak pokud vařím Salko tak alespoň dvě nejlépe čtyři plechovky abych využila tu dlouhou dobu a spotřebu energie. Otevřu jen to co potřebuji a ostatní nechám schované v chladu ve špajzu. Vydrží, tedy pokud je neobjeví manžel :-)

kety — 27. 12. 2007 20:43

Prosím Bety, letos jsem prvně dělela podle tvého receptu ten Griliáš a nevím co jsem dělala špatně. Do kastrolku jsem dala odměřené množství krystalového cukru a na malém plameni jsem z toho chtěla vytvořit karamel. Stále jsem míchala. Ale tvořily se mi cukrové hrudky a pak hroudy a už jsem s tím nehla.
Jak přesně získám karamel asi měl být tekutý, hladký nebo se to mělo dělat ve vodní lázni? Moc by mě to zajímalo.

Bety — 27. 12. 2007 21:23

A jak velké bylo to dno? Nebyl ten kastrolek moc malý? Já to nikdy na vodní lázni nedělala, jen na obyčejné pánvi se širokým dnem - na té klasické litinové co má dřevěné držadlo, a nikdy se mi hroudy neudělaly. Dělám ten recept cca 30 let. Ten cukr nechej jen tak zhnědnout, nemusí se rozpustit úplně. myslím že jsi měla na to malý kastrol.

kety — 30. 12. 2007 15:20

Kastrol jsem měla opravdu malý, nerozový a myslela jsem, že ho pak vyhodím. Naštěstí po odmočení jsem ho vyčistila. Ale opravdu jsem netušila, že to záleží na tom, v čem ten cukr rozpustím. A tu pánev litinovou mám doma také. No chybami se člověk učí. Díky.