» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Rady a postřehy https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=126 » Salko https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=26260 |
Káča — 16. 12. 2007 12:02 |
Pokud je v receptu, že se plechovka Salka vaří 2 hodiny, tak chápu dobře, že neotevřená plechovka? A celá ponořená? A proč tak dlouho? |
Martinka1 — 16. 12. 2007 12:04 |
Stane se z toho karamel. Neotevřená :-) |
Ota — 16. 12. 2007 12:05 |
Kačo, určitě pootevřená, jinak může explodovat. |
Martinka1 — 16. 12. 2007 12:10 |
Já jsem měla za to, že jsem ji kdysi vařila - neotevřenou... vždyť jinak Ti může vytýct nebo se do ní dostat voda? |
x256987 — 16. 12. 2007 12:11 |
Neee, probůh, zavřená. To salko musí být sladké, dostane karamelovou příchuť. Voda nemusí nijak dramaticky klokotat, stačí slabý var. Hlavně se potom musí nechat úplně vystydnout, jinak to na tebe při otevírání šplíchne. |
Ota — 16. 12. 2007 12:17 |
Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné. |
x256987 — 16. 12. 2007 12:20 |
Já jsem si troufla už asi třikrát (dělám z toho náplň do medovníku) a ještě žiju :D Fakt se nic nestalo. |
Ota — 16. 12. 2007 12:23 |
Tak jo, držím palce :-) |
x256987 — 16. 12. 2007 12:26 |
No, přítel mi to teď vysvětlil teoreticky. Ta plechovka se vaří ponořená ve vodě, to z dosavadního možná nebylo zřejmé. Protože se obsah teplem roztáhne, zvýší se v plechovce tlak, ale se zvýšením tlaku se zároveŇ zvýší teplota, která by byla potřeba, aby obsah začal vřít, takže ačkoli voda v hrnci bublá, salko v uzavřené plechovce se pouze prohřívá. |
aprill — 16. 12. 2007 12:36 |
Kdo se bojí nesmí do lesa :lol:, salko vařím každoročně a nikdy se nic nestalo, jen se nesmí vyvařit voda, to se pak dějí věci nevídané :butter: . |
Káča — 16. 12. 2007 12:52 |
Díky, tak snad to přežiju....Pokud se večer neozvu, držte za mě minutu ticha prosím. |
aprill — 16. 12. 2007 13:07 |
Káčo, jen dávej bacha na tu vodu. |
aprill — 16. 12. 2007 13:09 |
A otvírej ho studené! Víš jak spálenina bolí :dumbom: . |
Bety — 16. 12. 2007 14:46 |
Vařím to zavřené víc jak 30 let, nic se tomu nestane, však stačí když to bublá, nemusí se to vařit jak blázen. Je z toho dobrý karamel - stačí rozmíchat s rumem v poměru 1:1 a je dobrý karamelový koňak. (někdo přidává puding ale to nemám moc ráda, dávám jen 2 zkaramelizovaná Salka + půl litru rumu - rozmixovat). |
cilka — 16. 12. 2007 19:49 |
dnes jsem vařila... zavřené..... žiju a nikdo nebouchnul :) |
lindaB — 16. 12. 2007 21:55 |
já salko vařila vždy v papiňáku |
dusička — 17. 12. 2007 16:56 |
nemám papinák, a vařím ponořené v zavřené plechovce - 2 hodiny stačí. |
Káča — 23. 12. 2007 17:15 |
A ještě prosím, co z toho Salka všechno děláte? |
ita — 24. 12. 2007 0:11 |
Kromě krému (našlehat máslo a pak smíchat se Salkem) jsou dobré kuličky (nebo salám) - zamíchat do Salka burizony a mokrýma rukama dělat kuličky, vkládat do papírových košíčků. Salám- na dobře pomaštěný alobal dát Salko s burizonama, pevně stočit a po ztuhnutí nakrájet na kolečka. |
Bety — 24. 12. 2007 11:31 |
A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum). |
Káča — 24. 12. 2007 13:30 |
Tak asi tohle-je to rychlé a stejně rychle to zmizí :co: |
x256987 — 24. 12. 2007 21:26 |
Mno. Tak jsem se nechala inspirovat, dopoledne jsem uvařila dvě plechovky Salka a koupila láhev whisky. V pauze mezi polívkou a kaprem jsem od každého asi dvě deci nalila do nádobky k ponornému mixéru, ponořila mixér, zapnula... Pak jsem se šla osprchovat a převlíknout a přítel mezitím vytřel kuchyň :lol: |
Bety — 24. 12. 2007 22:28 |
:lol: :lol: :lol: tak počkej zítra sem hodím recept na griliášové řezy taky se dělají ze Salka, budeš čistit i pánev a sporák! :lol: |
x256987 — 25. 12. 2007 12:24 |
To asi nepude - v pánvi na sporáku přítel poslední dny vaří bambusové špejle do trupu letadla :lol: |
Bety — 25. 12. 2007 16:20 |
No ale pro jistotu? Salko se používá NEVAŘENÉ |
micinka70 — 25. 12. 2007 18:55 |
Uvařeným Salkem potřít dortové oplatky, posypat namletými nebo posekanými ořechy. Udělat několik vrstev, zatížit a nechat uležet. Navrch se může např. polít čokoládou a nakrájet. Rychlá dobrota. |
kety — 27. 12. 2007 20:43 |
Prosím Bety, letos jsem prvně dělela podle tvého receptu ten Griliáš a nevím co jsem dělala špatně. Do kastrolku jsem dala odměřené množství krystalového cukru a na malém plameni jsem z toho chtěla vytvořit karamel. Stále jsem míchala. Ale tvořily se mi cukrové hrudky a pak hroudy a už jsem s tím nehla. |
Bety — 27. 12. 2007 21:23 |
A jak velké bylo to dno? Nebyl ten kastrolek moc malý? Já to nikdy na vodní lázni nedělala, jen na obyčejné pánvi se širokým dnem - na té klasické litinové co má dřevěné držadlo, a nikdy se mi hroudy neudělaly. Dělám ten recept cca 30 let. Ten cukr nechej jen tak zhnědnout, nemusí se rozpustit úplně. myslím že jsi měla na to malý kastrol. |
kety — 30. 12. 2007 15:20 |
Kastrol jsem měla opravdu malý, nerozový a myslela jsem, že ho pak vyhodím. Naštěstí po odmočení jsem ho vyčistila. Ale opravdu jsem netušila, že to záleží na tom, v čem ten cukr rozpustím. A tu pánev litinovou mám doma také. No chybami se člověk učí. Díky. |