mmendyi — 20. 11. 2007 9:55

Chtěla jsem se zeptat jestli by nám někdo nemohl poradit co s tím.Nastěhovali jsme se do zrekonstruovaného bytu,ovšem na baráku není dodnes hotová fasáda.vím,že mnozí namítnete,že jsme se do takového domu vůbec neměli stěhovat,ale bydlení je dneska těžko dostupné a kort v této lokalitě.Jenže problém je v tom,že nám pochopitelně začal plesnivět byt.Bydlíme v přízemí,ale celý barák na tom není o nic lépe. Dům má v pronájmu realitní kancelář,a od té ho máme pronajatý mi,nájemníci.Defacto,podnájemníci.Jsem z toho nešťastná,mám malé,zdravé dítě,a nechci z něj udělat nezodpovědností někoho nemocné.a za druhé manžel je těžký astmatik a plíseň v bytě asi není vhodná.Poraďte nám,co s tím,jak to řešit,kam se obrátit,jak postupovat.Odstěhovala bych se hned,jenže není kam.Dík:grater:

Ota — 20. 11. 2007 10:03

Zkus ohromný český vynález na tuto problematiku "Chytrou houbu"
http://www.zoohoo.cz/?q=chytr%E1+houba&c=2

x56325 — 20. 11. 2007 10:05

Ta plíseň nemusí mít s fasádou nic společného. Nám se v baráku objevila po výměně oken. Taky to může být špatně odizolováno od země, a zdi táhnou vlhkost zespodu...

ita — 20. 11. 2007 10:06

Na to se dřív volala hygienik, který zjistil, zda to není zdravotně závadné. Máte plastová okna? Někdy se objeví plíseň při nedostatečném větrání (plastová okna nevětrají). V každém případě, pokud je to ve více bytech, žádejte po realitce odborníka (znalce), který zjistí příčinu. Taky by Vám měi dát slevu na nájmu.

x56325 — 20. 11. 2007 10:08

šmarjá, Oto, já myslela, že se to patlá na nohy... :o

Ota — 20. 11. 2007 10:16

Surikato, je nejen na kožní plíseň, ale má velké výsledky i na zdech. V Praze - Karlíně sní po povodních začli ošetřovat baráky a jsou nadšeni.

Sakura — 20. 11. 2007 10:16

My meli plisen podel zdi, srazela se tam v zime vlkhost a stekalo to po zdi a na zemi podel zdi nam vyrasila zelena. Ziju v Japonsku, tak jsme na to pouzili nejaky zdejsi pripravek, coz ti moc nepomuze, ale urcite neco takoveho maji i u nas. Take pomohlo hodne vetrat, menit vzduch. Take se nam to objevilo, kdyz bylo malemu tak pul roku, zrovna se zacinal batolit po byte, tak jsem z toho uplne silela. Drzim palce!

Aneri — 20. 11. 2007 10:17

V našem domě se také objevila v některých bytech plíseň, ale po namontování plastových oken. Někdo radí, umýt zeď Savem, musí ale být řádně větráno, případně vysoušeno. Do bytů jsme přidávali radiátorové články, větrá se a je klid. Plíseň se ztratila. A to máme venkovní omítky, myslím, že je to o zadušení zdi, ale nejsem odborník.

x56325 — 20. 11. 2007 10:18

Ota napsal(a):

Surikato, je nejen na kožní plíseň, ale má velké výsledky i na zdech. V Praze - Karlíně sní po povodních začli ošetřovat baráky a jsou nadšeni.

Sákryš, škoda, že jsem to nevěděla dřív... :(

Ota — 20. 11. 2007 10:20

surikata napsal(a):

Ota napsal(a):

Surikato, je nejen na kožní plíseň, ale má velké výsledky i na zdech. V Praze - Karlíně sní po povodních začli ošetřovat baráky a jsou nadšeni.

Sákryš, škoda, že jsem to nevěděla dřív... :(

Vidíš a stačilo se jen zeptat ;)

x56325 — 20. 11. 2007 10:28

Co vím, tak je to opravdu o tom, že zdivo nedýchá. Stává se to po namontování nových oken (a nemusí bý jen plastová, stačí i dobře těsnící dřevěná), po zteplení fasády, když prostě dům přestane "dýchat".  A nebo může být narušená izolace. Taky se ráda udělá v místech, kde jsou teplotní mosty...
Pokud s majitelem není o zjištění a odstranění příčiny řeč, snažila bych se to aspoň co nejrychleji zlikvidovat ve vašem bytě.  A tu houbu bych určitě zkusila, lepší než smrad ze Sava (je sice účinné - vyrábí se speciálně Savo proti plísni, ale po čase to tam máš znova), zvlášť když máte malé dítě a manžela astmatika...

x56325 — 20. 11. 2007 10:30

Oto, já se ptala, jenže asi na blbých místech... :D. Příště vím, kam se jít zeptat! :godlike:

Ota — 20. 11. 2007 10:38

surikata napsal(a):

Oto, já se ptala, jenže asi na blbých místech... :D. Příště vím, kam se jít zeptat! :godlike:

Surikato, je fajn, že můžem komunikovat z jednoho konce světa na druhý.
Hezký den.

mmendyi — 20. 11. 2007 11:31

děkuju všem,zkusíme tu houbu,no jo,ale kolik toho je?

Ota — 20. 11. 2007 11:40

Prodává se to v sáčcích, kde je napsáno, kolik se toho přidává do nátěru.
Houba plíseň vyhladoví

Pod pojmem "zdi" rozumějí ve firmě využití Pythidia při likvidaci plísní v bytě. Tohle téma je posledních letech kvůli povodním nejen v tuzemsku hodně aktuální. Na příkladu, jak houba pomáhá v bytě, je nejlépe vidět princip její činnosti.

Přípravek se nastříká na plesnivou zeď. Chytrá houba zlikviduje plísně tím, že jim odebírá živiny. Plíseň tak vlastně zahyne hlady. Na zdi její skvrny zůstanou, ale je už mrtvá, a tak stačí místo přemalovat. Samotná chytrá houba se pak bez potravy uloží v omítce do "spánku". A pokud se na zdi neobjeví plíseň nová, zhruba do tří let také odumře.

Andromeda — 20. 11. 2007 12:06

Řekla bych, že zde plíseň je výsledkem vlhkosti na stěnách. Takže pokud se neodstraní příčina - tj. vlhkost na stěně, tak se plíseň nejspíš bude objevovat pořád...

U rekonstrukce je několik možných původců zvýšení vlhkosti na stěnách:
1. Větší vlhkost v bytě (tj. ve vzduchu) - buďto jako výsledek mokrých stavebních úprav (nově vyzděné vnitřní příčky, malování apod.),
2. důsledek výměny oken (tj. vlhkost dříve "vylítla" starými netěsnými okny, zatímco nové plasťáky jsou neprodyšné),
3. snížení tepelného odporu obvodové stěny (stěna je chladnější a vnitřní vlhkost na ní líp kondenzuje)
4. případně nějaké vzlínající vlhkosti zespoda, ale řekla bych, že to není tento případ vzhledem k tomu, že to je problém po všech bytech.

Co s tím dělat:
1. Častěji větrat (vyvětrat vlhkost z bytu ven, lepší je kratší intenzivní vyvětrání plně otevřenými okny, použití ventilaček se nedoporučuje)
2. a zároveň víc topit (oběma postupy zároveň se zvýší teplota rosného bodu v bytě, důsledek čehož je, že na chladnějších konstrukcích - obvodových stěnách, zejm. vnějších koutech a rozích, se omezí srážení vlhkosti nebo úplně zastaví, což závisí na míře topení a větrání.

Cathy — 21. 11. 2007 11:32

www.biorepel.cz

Použili jsme vloni, od té doby se na ošetřených místech plíseň neojevila, jsem nadšená, opravdu to funguje. a souhlasím s tím, víc topit a víc větrat.

Kamilie — 27. 11. 2007 15:37

Dík za radu, já tu plíseň taky měla a taky po výměně obyč. oken, ale vymlátili plno původního zdiva a ucpali to tou modernou žlutou pěnou. Já bych myslela ,že vytvořili tepelný most, protože mám radiátor hned pod oknem. Zeď má šířku 2*1metr, Ale tam co je "díra", je plísen -1 metr a další půlka zdi je radiátor -druhý metr. Nevytopím a nevytopím, naopak, mrznu. Předtím jsem měla v kuchyni saunu, ted ledárnu....odtáhla jsem skříňku od zdi (předtím tam v životě plíseň nebyla), taky vymalovala. Až budu malovat příště, už asi příští rok (třetí rok po sobě), tak nějakou houbu z výše jmenovaných tam "nasadím".

ita — 28. 11. 2007 20:29

Cathy díky, objednala jsem si na uvedené adrese a dnes už přípravek poštou došel. Tak jsem zvědavá, jak to bude účinkovat. Mladým se, jak začalo mrznout, udělala plíseň v rohu za gaučem.