pupicek — 14. 11. 2007 5:51

prosím o radu, udělám si jeden den těsto, dám do lednice odležet a druhý den, peču, kdy prosím zdobím perníčky? děkuji za radu

Stelička — 14. 11. 2007 8:04

Kdykoliv po upečení dříve, než dáš perníčky tzv. uležet. Na zvlhlých (tedy těch odleželých změklých mňam perníčcích) by ti čerstvě zdobená poleva nedržela a když, tak bys ji musela nechat zaschnout, čímž zase riskuješ ztvrdnutí perníku.

Takže upéct - nazdobit - dát odležet.

Pozor na kvalitu polevy - dobře a dlouho vymícháná, hustá. Už se mi stalo, že řidčí poleva mi při uležení odpadla.

pupicek — 14. 11. 2007 8:17

prosím ještě o radu jak je dát uležet, aby tedy byly pěkné měkoučké? máte nějaký fígl na to?
děkuji

Ladie — 14. 11. 2007 10:22

Holky a nemáte nějaký "zaručený výborný" recept na perníčky? Já jsem ztratila recept a nechce se mi zkoušet něco neosvědčeného... Díky předem.

Bebe — 14. 11. 2007 10:59

Já taky prosím o recept i na polevu :godlike:

ita — 14. 11. 2007 11:15

Perníčky na stromek I  (od perníkářky z Blanska)
5 vajec, 1 lžička sody, 1 lžíce koření (hřebíček, anýz skořice), 1/2 kg cukru, 8 polévkových lžic medu (tekutého), 70-80 dkg mouky
Vypracovat těsto s částí mouky,  udělat bochánek, dát na pomoučený talíř, kousek ukrojit a zapracovat mouku na tuhé těsto. Vyválet na 1/2 cm, vykrajovat tvary, potřít žloutkem, péct na vymazaném plechu.
Zdobení: 1 bílek, 20 dkg cukru (4-5 x přesít) 1 kávová lžička octa - umíchat dohusta.

Ještě přidávám trochu kakaa. Nejlépe se cukr přeseje přes punčochu nataženou na sítko (jinak se při zdobení dělají hrudky). Odležet v chladnu, do krabice přidat rozkrojené jablko.

ita — 14. 11. 2007 11:16

Zrovna jsem koupila "Pošli recept" jsou tam perníčky hned měkké, vyzkouším.

Bety — 14. 11. 2007 11:28

Tady zaručený a vyzkoušený, peču už x let:
Na vánoční perníky potřebujeme:

400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku

(1 lžíce rumu + jedna lžíce vody) – nemusí být

Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME více medu, než je v receptu, z medu perníčky tvrdnou!

Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu.

Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.

a tady je popis i s fotkama:

http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=806

P.S. NEUMÍM ZDOBIT TAK SE NELEKNI, JENOM POSYPÁVÁM...

Ladie — 15. 11. 2007 15:11

Bety, já taky neumím zdobit (respektive na to nemám nervy), tak díky za inspiraci. Je super, že se nemusí nechat rozležet - to mám na pečení ještě spoustu času... :D

mefinka — 16. 11. 2007 14:09

Ahojky, taky pridam jeden recept. Kamarad mi dal pred asi tremi lety recept na pernicky, ktere dela jak na Vanoce, tak i na Velikonoce - a hlavne jsou take hned mekke. Jednou jsem je delala jako normalni a do Vanoc mi ztvrdly :-) Od te doby je delam tak tyden pred Vanoci a jsou mnam :D. A jeste jedno plus techto pernicku - kdyz je vyndate z trouby, tak diky vejci jsou nadherne leskle, takze neni potreba zdobit. A diky tomu vejci jsou take mekoucke... :-)

A tady je recept:

Na testo:
500 g hladke mouky, 190 g cukru krupice, 120 g zmekleho masla, 120 g tekuteho medu, 1 lzcika jedle sody, 1 lzicka mlete skorice, 1 ½ lzicky pernikoveho koreni, 3 vejce

Na potreni:
1-2 rozslehane vejce

Poleva (kdo chce, ale tyhle pernicky ani zdobit nepotrebuji):
1 bilek, 200 g mouckoveho cukru, 1 lzice citronove stavy
(peclive vyslehame bilek s ostatnimi prisady, prip. muzeme obarvit potravinarskym barvivem a zdobime)

Vsechny prisady na testo smichame a dobre zpracujeme. Nechame odlezet. Testo by nemelo byt moc lepkave, ale diky medu bude (hlavne nepridavat moc mouky, to by perniky ztvrdly). Vykrojime ruzne tvary a poskladame na plech vylozeny pecicim papirem. Tesne pred pecenim potreme rozslehanym vejcem - na to nezapomente, jinak by byly tvrde.

spunt — 19. 11. 2007 12:53

Tak pupí, já začnu odzadu, jo?
Nejdřív k uložení perníčků. Dávám je do papírové krabice na balkon. Když je venku vlhké počasí do vánoc změknou. Když tomu chci pomoct, tak k perníčkům do krabice položím na igelit plátek čerstvého chleba. Když je kamenný , tak dám nový. Nebo můžeš dát na igelit oloupané jablíčko. (ten igelit je tam aby se nerozmáčelo zdobení).

A také přídám oblíbený recept :
65 dkg hladké mouky,25 dkg moučkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření,  2 lžíce kakaa, 2 celá vejce + 2 žloutky,5 dkg másla,10 dkg medu, 2 lžíce  mléka

Poleva:

1 bílek, 20 dkg 3 x prosátého moučkového cukru, šťáva z 1 citronu.

Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme sodu, mleté koření, kakao. V kastrůlku rozehřejeme máslo a med. Po vychladnutí přidáme vejce a rozmícháme.Na vále rozděláme těsto.Hněteme nejméně 20 minut.Těsto je docela tuhé. Necháme odležet v ledničce do druhého dne. Pečeme při 180°C cca 7-10 min podle velikosti.Upečené potřeme rozšlehaným vejcem.

Janila — 19. 11. 2007 13:46

Můžu jenom potvrdit,že Bety recept je prostě hmmm :P  Minulý rok jsem podle něj pekla a opravdu perníčky byly měkké.I jsi vzala recept :albert: matka jak jí chutnaly.A protože nemám nervy na zdobení,také jesm to ozdobila barevným máčkem.Aspoň byly veselejší.
Letos se na ně chystám opět.

pupicek — 26. 11. 2007 15:59

bety taky jsem pekla a jsou hned měkké jednoduché a super
upozornuji že neumím péct a tyto perníčky se mi povedly

Bety — 26. 11. 2007 17:28

:rodna: díky, mám radost že vám chutnalo, já začnu příští týden...
Jo a dají se krásně zmrazit a po rozmrazení jsou jako čerstvé.

lueta — 26. 11. 2007 21:57

Pro ty, co pečou klasické, které musí uležet - dát k perníkům do nádoby rozkrojené jablko. Změknou mnohem rychleji.

Můj recept od babičky - 60dkg mouky, 4celá vejce, 35dkg cukru, 1 velkou lžíci medu, trošku skořice, roztlučený hřebíček, kakao, 1 malou lžičku sody a já přidávám lžíci perníkového koření. Zpracovat těsto a vykrájet. Nezdobím, nemám čas, dávám nahoru ořech. Nepotírat, upéct na papíře.

Výborný plněný perník - 30 dkg hl. mouky, 20 dkg mouč. cukru 1/2 koření na perník, 2 lžíce rumu, 4 lžíce medu, 2 vejce. Těsto je dost řídké, takže se musí rozválet mezi dvěma mikrotenovými sáčky na tenkou placku, na kterou se dá náplň a pomocí sáčku se opatrně zavine do ruličky a přenese na plech. Peče se asi 20 minut na 180.
Náplň - povidla rozmíchat s rumem, přidat kand.ovoce, ořechy, sušené ovoce podle chuti, citr. kůru.

ita — 27. 11. 2007 11:54

Lueto díky, ten plněný hned zkusím, jinak dělám taky klasické, už leta jimi zdobíme stromeček. Letos už jsme o víkendu začali, máme jich z kila mouky.

Ladie — 27. 11. 2007 15:15

Bety, tak už mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne :D

Bety — 27. 11. 2007 18:51

Ladie napsal(a):

Bety, tak už mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne :D

:lol: já taky a taky je  můžeš vykrojit na kolečko, dovnitř dát povidla, udělat kuličku, rozplácnout, upéct a namočit do čokolády anebo závin jak je popsáno výše (tohle těsto není řídké a dobře se s ním pracuje).

Ladie — 28. 11. 2007 10:21

Tak Bety, perníčky jsou výýýbornééé! Dělala jsem z poloviční dávky (jsme jenom dva) no a přítel mi jich většinu sež.ral - chodil je "nenápadně kontrolovat". Tak budu péct znovu. A nevím, jestli je mám vůbec zdobit. Mají totiž nádhernou barvu... Díky za recept.

Bety — 28. 11. 2007 10:58

Díky za pochvalu. Já nezdobím, jelikož jsem na to nemehlo. Tak jen posypávám. Můžeš na to přilípnout polovinu vlašského ořechu nebo mandli, nebo taky nic... nebo na to nakreslit ty pr..., na perníčkách vypadají ještě líp než na lineckém.

Adule — 29. 11. 2007 13:00

Holky, mne nejde to zdobeni, zkousela jsem zdobicky, mikrotenove sacky,...bud je ti moc ridke ci huste, nemate nejaky figl???

Bety — 29. 11. 2007 13:30

Musíš nutně zdobit cukrem? To bych poradit nemohla - viz výše. Někdy ale rozehřeju tu čokoládovou polevu v tom pytlíčku, odstřihnu malinko rožek a jelikož ani tak neumím kreslit vzorečky, tak na perníčky udělám "rádobyumělecké" klikyháky..... jinak jen pomazám vajíčkem před upečením, posypám myšíma hovínkama nebo dám půlku ořechu či mandle.

Ladie — 29. 11. 2007 14:43

Já zdobím injekčními stříkačkami-stojí pár korun a mám s nima nejlepší zkušenosti. Do sáčku vždy udělám moc velkou díru :(

ita — 29. 11. 2007 18:51

V domácích potřebách mají igelitový pytlík s kovovou špičkou na zdobení perníčků. Já zdobím kornoutky ze svačinového papíru, naučila mě to jedna perníkářka. Cukr musí být několikrát přesátý (nebo přes punčochu), aby nehrudkoval. Na 1 bílek dávám 20 dkg cukru a lžičku octa, (dobře utřít ), jde to dobře. Kornoutek je z lichoběžníku, špička na delší straně, cípy se zahnou jeden ven, druhý dovnitř, aby se nerozjížděl.

Aneri — 29. 11. 2007 19:17

Prosím, nemá někdo dobrý a vyzkoušený recept na perníčky, ale s ořechy? Děkuji moc.

Bety — 29. 11. 2007 20:20

Uber 100g mouky a dej 100 g ořechů

Bety — 29. 11. 2007 20:42

http://www.hobby-origin.net/medovniky%5CGaleria2006%5CVianocne%5Cdose01.jpg



http://www.hobby-origin.net/medovn.aspx?set=42

Aneri — 29. 11. 2007 22:06

Bety - děkuji ! Krabička je kouzelná i další, máš zlaté ruce  a je vidět, že tě to baví, nádherné !  :D

Bety — 30. 11. 2007 11:04

ta krabička není ode mně, to jsem zkopírovala z té adresy - tam jsou krásné výtvory... ale možná by nebylo těžké ji udělat a spojit cukrovou hmotou. Já jsem právě nemehlo na zdobení.

Ivik — 30. 11. 2007 18:27

V Kauflandu jsem koupila zdobítka se špičkou-nahřejou se ve vodě a můžem zdobit.Ještě jsem nezkoušela,ale myslím,že to bude supr.

spunt — 1. 12. 2007 0:11

Tak já už mám hotovou chaloupku

http://spunt.webgarden.cz/image/4912180


A "nazdobené" perníčky.
Jsou jen jednoduše.
Žádné umělecké dílo.
Já mám také sáček z domácích potřeb, ale jak trojúhelník a má úzkou plastovou špičku.
Polevu dělám také podobně jako Ita, jen místo octa dávám citrón.

http://spunt.webgarden.cz/image/4911499

Bety — 1. 12. 2007 10:39

Škoda že u nás není Kaufland, tak si nemůžu koupit ta zdobítka...

Spunt: perníčky máš moc hezké

ita — 2. 12. 2007 21:51

Bety, v Liedlu jsou v akci 4 potravinářské barvy za necelých 50 Kč. V návodu je, že jsou vhodné na barvení polev, marcipánu a pod.

Bety — 3. 12. 2007 9:08

ita: díky , bohužel problém není  v barvě - problém je že neumím kreslit, myslela jsem že tou zdobičkou bych mohla aspoň popsat nějaká P.F. já jinak jen posypávám nebo udělám "rádobyumělecký" čmrkanec...

:o

http://www.venusanka.cz/prispevky/440610.jpg

ita — 3. 12. 2007 10:38

Bety, to chce jen odvahu a pevnou ruku. Začala jsem je malovat s dětmi, koupila si sešit o perníkách pro inspiraci a teď už mi to docela jde. Ty barvy z Liedlu jsou sice v tubičkách, ale jsou řídké, to je asi na přibarvení. Taky by perníčky přišly dost draho, v tubě je troška. Dělám z 1 bílku a 20 dkg cukru a vystačilo to na perníky z 1 kg mouky.

Ladie — 3. 12. 2007 10:53

Bety napsal(a):

... udělám "rádobyumělecký" čmrkanec...

Přesně tímto způsobem zdobím linecké! :D

Bety — 3. 12. 2007 17:39

Ladie napsal(a):

Bety napsal(a):

... udělám "rádobyumělecký" čmrkanec...

Přesně tímto způsobem zdobím linecké! :D

:mad: linecké jenom slepuju... já se polepším! :lol:

Ladie — 3. 12. 2007 17:49

Já jsem je začala zdobit před pár lety...  http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/nejn … 21457.html  Čokoláda na lineckém schne vpravo nahoře. Teď už mi zbývá všechno "JENOM" nazdobit... A nebo taky ne. Ono se to sní i tak ;)

Bety — 3. 12. 2007 19:25

To je už letošní cukroví??? Já se teprve rozhoupávám... ale v sobotu už na to vletím. V týdnu možná ještě jednou perníky, napsala jsem sestře aby mi koupila tuu zdobičku a budou u nás vánoční trhy tak možná ji koupím tam.

Ladie — 3. 12. 2007 19:57

Jojo, letošní. Radši jsem ho upekla dřív, ať se to sní (už u nás byli na návštěve naši a pár známých, tak pěkně mizí). Loni jsem pekla těsně před Vánocemi a polovinu cukroví jsem najdřív zamrazila a později vyhodila...

Bety — 3. 12. 2007 20:12

Mně toho vloni taky hrozně zůstalo, tahala jsem do práce, mrazila a už to nikdo nechtěl. Letos to musím omezit...

Ladie — 3. 12. 2007 20:17

Jo a perníčky tak chutnaly, že si i máma vzala recept. Ještě jednou díky :par:

micinka70 — 3. 12. 2007 22:18

Aneri: Prosím, nemá někdo dobrý a vyzkoušený recept na perníčky, ale s ořechy? Děkuji moc.


http://www.pernicky.wbs.cz/index.php?menu=11

třetí recept od shora je s ořechy, nemám jej vyzkoušený, ale chystám se na něj.

Zkoušela jsem ten vedle (perníčky bez uležení) a jsou dobré. Už jich máme polovinu snědených a to jsem je dělala z dvojité dávky:-)

ita — 4. 12. 2007 11:22

Ladie, Ty jsi pilná, já se chystám, že hned po Mikuláši. Zatím mám jen perníčky.

Lucka 1 — 4. 12. 2007 15:11

Bety napsal(a):

Tady zaručený a vyzkoušený, peču už x let:
Na vánoční perníky potřebujeme:

400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku

(1 lžíce rumu + jedna lžíce vody) – nemusí být

Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME med, z medu perníčky tvrdnou!

Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu.

Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.

a tady je popis i s fotkama:

http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=806

P.S. NEUMÍM ZDOBIT TAK SE NELEKNI, JENOM POSYPÁVÁM...

Bety,takže ten med se tam vůbec nedává??????????
A když začnu už teď vydrží do Vánoc měkké? Teda jestli se nesežerou :lol:

Daniela S. — 4. 12. 2007 15:24

My med dáváme a s tvrdostí problém nemáme. Pečeme kolem Mikuláše, s jablkem v krabici nemáme dobrou zkušenost - cukroví chytilo plíseň. Ale stačí i chladná spíž, je tam dostatečně vlhko.

Pozor na mouku - do cukroví zásadně polosvětlou (T750), ne "dvounulku". Má jiný obsah lepku a těsto se netrhá (linecké, perníčky, sušenky....)

Janila — 4. 12. 2007 15:27

Lucko dává se tam 2 lžíce medu,ale nesmí se přidávat,aby perníčky nebyly tvrdé.
Já už je mám upečené a jsou fakt dobrý.Pekla jsem je i minulý rok a i na Vánoce / musela jsem je teda schovat/ vydržely měkké.Dobře se pracuje s těstem.

Lucka 1 — 7. 12. 2007 11:06

Tak já jsem asi úplně blbá...nebo to potřebuju napsat polopaticky :dumbom:
Takže,když nechci aby mi ztvrdly,tak med dávat vůbec NEMÁM ?????

Bety — 7. 12. 2007 13:39

V receptu píšu 2 lžíce, tak dej přesně dvě lžíce. (Janila ti taky napsala dvě lžíce, takže  dvě=2 lžíce.)

Lucka 1 — 7. 12. 2007 14:15

Jasně,teď už mě to je jasný :dumbom:
Já to chápala tak,že jako nepřidávat med,né víc lžic :dumbom: Já fakt asi porodila i mozek :lol:

Bety — 7. 12. 2007 20:02

:lol: aspoň víš kde ho máš, ne? to už se o mně říct nedá.... :rolleyes:

ita — 7. 12. 2007 21:46

Už jsem začala, mám 4 druhy - vínové, linecké, sádlové a ořechové trojlístky. Ještě jedeme na chatu, tak po neděli budu pokračovat. Čeká mě rodinné setkání a všechny jsem rozmazlila, tak každému peču, co má rád.

Káča — 8. 12. 2007 7:54

Pečeme 3 – 4 týdny předem: Perníčky ze Zálezlic
Suroviny: 80 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 4 vejce, 4 lžíce tuku (z toho 2 lžíce másla a 2 sádla), 4 lžíce medu, půl sáčku perníkového prášku, 1 sáček perníkové koření.

Postup: zpracujeme těsto, necháme nejméně přes noc odležet. Potom na vále rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Klademe je na plech pokrytý pečicím papírem dále od sebe (pečením se zvětší a vyskočí do výšky). Perníčky pečeme při 170 °C v předehřáté troubě asi 5 až 8 minut, do jemně zlatova. Po vyndání z trouby ještě na plechu rychle perníčky přetřeme rozšlehaným vajíčkem, budou se pak krásně lesknout.

Pečeme 10 – 14 dní předem: Medové koláčky
Suroviny: 60 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 10 dkg hery, 6 lžic medu, 2 vejce, 2 lžičky sody.

Postup: Do rendlíku dáme rozpustit cukr, tuk, med, vejce. Když je směs horká, přidáme 1 lžičku sody. Až poté směs zhoustne, ihned do ní vsypeme 30 dkg hladké mouky. Na vále vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme menší kolečka. Klademe je na plech dále od sebe (pečením se hodně zvětší) a pečeme v předehřáté troubě při 160 – 170 °C do světle zlata. Po upečení jsou koláčky hodně tvrdé, změknou až za několik dní po slepení. Slepujeme je ořechovou nebo kakaovou náplní a povrch polijeme čokoládovou polevou, dekorujeme mandlí nebo lískovým oříškem.

Ořechová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 14 dkg jemně strouhaných ořechů, 10 dkg cukru a lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).

Kakaová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 1 – 2 lžíce kakaa, 10 dkg cukru, lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).

Pečeme týden předem, ale také třeba na poslední chvíli: Lomnické kroužky (recept od prababiček)
Suroviny: 56 dkg hladké mouky, 28 dkg změklého tuku (máslo, hera), 10 dkg mletých ořechů, 2 dkg droždí, troška mléka.

Postup: Na vál nasypeme mouku, smícháme s ořechy, tukem, přilijeme droždí v trošce mléka. Případně přiléváme mléko, až se těsto spojí a je vláčné. Vytvoříme z něj delší šišku, ze které odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyválíme „žížalky“ o průměru asi 1 až 1,5 cm. Spojíme jejich konce a vzniklé kroužky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečením se kroužky trochu zvětší. Pečeme je při 160 – 180 °C, odhadem asi 8 – 10 minut, pouze do světle žluta. V misce smícháme v poměru 3:1 vodu a rum. Kroužky namáčíme jeden po druhém a ihned je obalujeme v moučkovém cukru. Necháme je proschnout na tácech a poté naskládáme do papírové krabice.

Aneri — 8. 12. 2007 10:49

Tak hlásím, že perníčky od Bety jsou nějaké špatné :grater:, protože nevydržely a hned mi je snědli! Včera jsem pekla ze dvou dávek, oříšky ještě nahoru a zase pomalu mizí, tak nevím, co je to za recept :lol:

Ladie — 8. 12. 2007 12:06

Aneri napsal(a):

Tak hlásím, že perníčky od Bety jsou nějaké špatné :grater:, protože nevydržely a hned mi je snědli! Včera jsem pekla ze dvou dávek, oříšky ještě nahoru a zase pomalu mizí, tak nevím, co je to za recept :lol:

:godlike: Tak vidím, že nejsem sama, komu ty perníčky mizí neznámo kam...

Lucka 1 — 10. 12. 2007 17:50

Tak perníčky mám upečený a vypadají super :supr: Už se těším na zdobení :D

Jdhehajnx — 10. 12. 2007 22:09

Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko :gloria: Děkuji za rady a porady :)

pony — 11. 12. 2007 9:32

Perníčky od Bety jsem opsala kamarádce a ta má ten samý problém,prostě se ztrácejí!!
                                                                                                                     :lol:

Bety — 11. 12. 2007 9:33

Perníkové koření NENÍ prášek do perníku, ale najdeš ho mezi kořením (různých značek). Prášek do pečiva místo sody můžeš klidně dát, nedávej ho moc pak by mohly prasknout. Jen tak slabou kávovou lžičku. Prášek do perníku jsem do těchto vykrajovaných ještě nedávala. Ten dávám jenom do perníku na plech, takže nemám vyzkoušeno. J

Ota — 11. 12. 2007 9:46

Luizi napsal(a):

Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko :gloria: Děkuji za rady a porady :)

Luizi, perníkové koření má toto složení
Skořice, nové koření mleté, badyán, koryandr, hřebíček, fenykl

Jdhehajnx — 11. 12. 2007 10:44

:godlike::godlike::godlike::godlike::godlike: Děkuji. Tak já teda koupím perníkové koření a prdnu tam lžičku normálního prdopeče. Tak kuju,o víkendu jdu na to...

Lucka 1 — 11. 12. 2007 14:49

Tak si jdu zase pro radu :dumbom:
perníčky jsem včera úspěšně upekla,vypadají super,ikdyž dneska byli troch tvrdší,ale na chuť výborný.Ještě trochu změknou nebo měly být měkký hned: Ono u mě to možná bude troubou,protože mě blbě peče :(

A taky jsem dneska udělala polevu,ale byla dost hustá,takže se mě při zdobení trhala....což by asi neměla,že? :( Trochu jsem ji naředila,ale jelikož se malá vzbudila a volal opravář na myčku,že dorazí,musela jsem se zdobením přestat. Polevu jsem dala do skleničky,zavřela a dala do chladna.Chci se zeptat,jak dlouho takhle vydrží???????

Bety — 11. 12. 2007 16:47

Možná jsi je pekla pomalu tak se vysušily nebo jsi je udělala moc tenké, perníčky se dělají trošku vyšší než linecké. S polevou neporadím, tu jsem dávno vzdala...já rozehřeju polevu Oetker v sáčku a ustřihnu rožek a pocákám je, nebo je potřu vajíčkem před pečením a posypám barevným máčkem nebo myšíma hovínkama...zdobit neumím.

Lucka 1 — 11. 12. 2007 20:52

Takže by měly být hned měkké.....hmmmm tak to teda nejsou,ale jsou dobrý,ale spíš takový sušenky :D  Tak nevím,možná je udělám znovu.
Pekla jsem je si na 170 stupňů asi ta 7 minut...je to hodně???

Aneri — 11. 12. 2007 21:19

Lucko - rozkroj jablko a dej ho do krabice, perníčky si vezmou vlhkost z něj....uvidíš, že budou dobré !

Bety — 12. 12. 2007 6:47

Lucka1: jsi první komu se povedly tvrdé :storstark: asi je máš moc tenké a já mám starou elektrickou troubu, peču je na 200 než zrůžoví, čas neměřím, ale hlídám.

hanina — 12. 12. 2007 20:27

Tak Bety, nemůžu nezkusit tvoje perníčky. Kdybych měla perníkové koření, zadělám na ně už dneska, ale bohužel mám jen prášek do perníku. Teda jdu se ještě pořádně podívat, ale asi to tak bude.
Už se na ně moc těším.:supr:

hanina — 12. 12. 2007 21:03

Halóóó, Bety nebo ostatní. Nevíte, jestli si můžu udělat těsto na perníčky už večer a péct až zítra? Upéct už to asi nestihnu :dumbom:

Janila — 12. 12. 2007 21:11

Hanino to víš,že můžeš těsto se má nechat uležet.Já jsem si ho udělala a pekla jsem ho až za dva dny.Takže v klidu.

Eri — 12. 12. 2007 21:20

Luizi napsal(a):

Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko :gloria: Děkuji za rady a porady :)

Do perníčků od Bety asi ne, to by pak nebyly ty od Bety :D
Ale jestli Tě to uklidní, já do perníčků dávám kypřák do perníku a jsou v pohodě, nepraskají, moc pěkně voní, :)  štědrého večera se málokdy dočkají ......... :mad:

hanina — 12. 12. 2007 22:32

No tak holky, jelikož se mě asi nepovedlo těsto na skořicová kolečka, tak jsem ty perníčky pekla hned. Vypadají moc pěkně, tak doufám, že to bude i mňamka-teda ona to mňamka už je. Pár mě jich prasklo-nevím, čím to je. Vůbec mě to nevadí, protože aspoň mám důvod těch prasklých se zbavit :P:lol::lol:

ita — 12. 12. 2007 23:10

Hani, určitě je těsto lepší uležené. Zabal je do fólie a dej do lednice, vydrží několik dní. Před pečením natírám perníčky vodou (aby nebyly od mouky), po upečení rozšlehaným vajíčkem.

Jdhehajnx — 14. 12. 2007 21:47

hani a dělala jsi je podle toho receptu od Bety,jen jsi tam dala prášek do perníku?Já jsem to perníkový koržení nesehnala :grater:

Jdhehajnx — 14. 12. 2007 23:50

Tak jsem zadělala na perníčky,dala tam tři a půl lžičky prášku do perníku a zítra až to upeču se uvidí :)

AlixaZS — 15. 12. 2007 10:10

Taky jsem pekla perníčky podle Bety a jsou fuč :grater: :co:  Jdu péct znovu.
Bety, super recept, díky :supr:

Bety — 15. 12. 2007 11:20

Luizi napsal(a):

Tak jsem zadělala na perníčky,dala tam tři a půl lžičky prášku do perníku a zítra až to upeču se uvidí :)

Myslím že budeš silně zklamaná, prášek do perníku je KYPŘÍCÍ mysllím že ti to popraská.... to je divné že u vás nemají perníkové koření, u nás (malinké městečko) mají xxx druhů, pomalu každý výrobce koření má svůj....Kotányi, Vitana, Avokádo...

Jdhehajnx — 15. 12. 2007 11:39

Bety je to risk. byla jsem v Bille,V Norme,v malých potravinách,ptala jsem se v cukrárně a tam mě nějakej horlivec poslal někam do centra.Tak to jsem zavrhla. No nějak to dopadne :) Vím,že je kypřící,tak jsem ho dala málo. No koneckonců právě na nich makám.
Zklamaná nebudu,upravila jsem si recepis,tak jdudo rizika :lol:

Jdhehajnx — 15. 12. 2007 12:27

Jsou tlustý,málo perníčkový,ale jsou moje,měkký a dobrý.Jen co uvidím perníkový koření,tak ho koupim a zkusim znova. Zkusim je aspon nazdobit-ve stylu tečka tady,čárka sem :lol:
Jo a nepopraskaly.Nebo asi dva.

Bety — 15. 12. 2007 15:26

Tak zkus "Sladké pečení" je hodně podobné
nebo mi pošli adresu ve vzkazu pošlu ti koření v dopise

Bety — 15. 12. 2007 15:40

Jinak úplně nejzákladnější perníkové koření získáš, když rozdrtíš:
7 hřebíčků
1 kávovou lžičku anýzu
špetku badyánu
přidáš půl kávové lžičky mleté skořice (může být i špetička mletého pepře, dřív se do perníků dával - od názvu peprník vznikl perník)

hanina — 16. 12. 2007 18:14

Holky, prosím vás, ta poleva na perníčky se nevaří? Teď už nevím. To je let, co jsem zdobila perníčky naposled :lol:

Lucka 1 — 16. 12. 2007 19:11

Né,ne Hani nevaří....teda já ji aspoň nevařila :dumbom:

ita — 16. 12. 2007 21:20

Určitě nevaří, nedrželo by to na perníčkách. Jen přesej cukr přes sítko s nataženou punčochou, aby se Ti nedělaly v polevě hrudky a vymíchej do hladka. Nádobku, ve které budeš mít polevu přikrej namočenou utěrkou, aby se neudělal škraloup.

hanina — 16. 12. 2007 21:56

hotovo-děkuji:supr::par:

Jdhehajnx — 17. 12. 2007 18:26

Bety děkuju,jsi hodná :) Na letos perníčky mám a teď zkusim najít to kořenářství,jak mi radil ten pán a tam to určitě bude ráj :) Asi jsem prostě jen měla smůlu.
Tak pečení zdar :lol:

Gia — 18. 12. 2007 0:09

http://www.caller.ic.cz/chaloupka3.jpg

Taky se pochlubím ;)

Ladie — 18. 12. 2007 10:47

Gia - moc hezké! Já bych na to zdobení neměla nervy...

Stelička — 18. 12. 2007 15:35

Já se letos nemám čím moc chlubit. Zjistila jsem, že syn si perníčky před konzumací loupe od bílkové polevy. To mě zasáhlo. Tak jsem si s tím moc nehrála a část perníčků nazdobila čokoládou. Snad se mu zavděčím.

http://www.ukazto.com/img/1397786,vnoce2007009.jpg

Bety — 18. 12. 2007 17:40

Děvčata máte perníčky krásně nazdobené, moc se mi líbí a příští rok zkusím taky chaloupku, to bych snad zvládla...

Ladie — 18. 12. 2007 19:56

Já jsem dostala perníkovou chaloupku z IKEA :) Je to krabice, ve které jsou všechny součásti - jen je spojit k sobě a nazdobit. No jo, ale leží pořád v krabici, protože se mi nechce zdobit :D

Bety — 18. 12. 2007 21:33

Mohla jsi dát aspoň foto těch součástek...

Stelička — 15. 3. 2008 21:49

Tentokrát jsem zkusila udělat vajíčka plněná marmeládou. Zdobená jsou bílou a tmavou čokoládou. Obrázek jde rozkliknout.

http://s2.directupload.net/images/080315/temp/bypf5zkm.jpg

pverica1 — 15. 3. 2008 22:08

Steličko , opravdu nádherné !!!!! :supr::godlike:

Bety — 15. 3. 2008 22:11

:supr: krásné perníčky!