OPI 77 — 18. 10. 2007 15:38

Ahojky ráda bych vás poprosila aby jste napsaly vše co o tom víte popřípadě jaké máte zkušenosti.....

clare — 18. 10. 2007 15:40

Opi, myslím, že když je propadlá, tak je miminko dehydrovaný

alenak — 18. 10. 2007 15:44

Našla jsem toto na www.porodnice.cz:
Dobry vecer, omlouvam se, pokud tento dotaz nebude patrit primo Vam. Mam 5i mesicni holcicku,kterou krome kojeni dokrmuji UM. Toho vypije za den tak 500-700ml+kojeni,ktere je tak 5-6x denne. Vaha ve ctyrech mesicich byla 6100g a 61cm.Posledni dny ma ale mirne propadlou fontanelu.(vzdy jen chvilkova zalezitost,pak se zase vraci do normalu)Dr. rikala,ze je to znamka dehydratace,ale Sara ma za den min.9plinek pocuranych. Cajik mi pit nechce, radeji pije odemne. Dcera se pomerne hodne poti, zvlaste,pokud ji kojim,nebo dele drzim v naruci. Teploty nema, stolice normalni, pouze ublinkava po krmeni.
Chtela jsem se tedy zeptat,cim by to mohlo jeste byt a zda je to nejak vazne. Detska dr. se k tomu dale nevyjadrila.Pouze,ze mam podavat cajik,ale dcera ho odmita, z lahve vubec pit nechce, a pokud uz do ni neco "naleju",vyplivava to ven.
Predem moc dekuji za Vasi odpoved. S pozdravem Vendulka.

Dobrý den, Vendulko,
jen nepíšete, jak do ní dostanete to UM? Stejným způsobem by měl jít i ten čajík. Propadlá fontanela určitě znamená dehydrataci, ale je to patrné po celý den. Fontanela může být propadlá při neklidu či jiných změnách chování a nálad. V létě se to občas stává právě ve spojení s nadměrným pocením.
Podle toho, co píšete, se zřejmě nejedná o něco závažného, ale určitě by bylo dobré ten pitný režim zvýšit, už jenom pro váš klid. Pokud to nepůjde čajíkem, zkuste častěji nabídnout kojení a určitě se to brzy spraví.
Krásný den. Martina Procházková

OPI 77 — 18. 10. 2007 16:03

No nejedná se přímo o nás,já jsem právě také četla že je to dehydrataca tak sbírám další info...Celkem mě to zaskočilo,nechci tady psát veřejně oč přesně jde...

spunt — 18. 10. 2007 16:28

Opi, pak je těžké radit, když nechceš napsat o co jde.
U takto malých dětiček se při průjmu, zvracení a pod sleduje právě fontanela, pokud je propadlá svěčí to o dehydrataci, ještě je jeden způsob jak zjistit jestli je dítě dehydratované.
Snaž se dát něco k pití, nebo častěji kojit....
Aha, nejedená se o vás :dumbom: , tak ať se ta dotyčná snaží do dítka něco dostat

alenak — 18. 10. 2007 16:32

Opi, pokud si o dehydrataci nejsi jistá, u miminek se bere mezi dva prsty kožní řasa např. na bříšku a pokud se ihned nevrací zpět, tak je mimino opravdu dehydrované... Nám tak zkoušeli stav u průjmů :(
Jinak tu je ještě jedna tabulka, ketrá se dehydratace týká - koukni na:
Hodnocení stupně dehydratace: http://www.zdravinacestach.cz/index.php … ni_s_detmi

Zuzina — 18. 10. 2007 20:13

Malá ji má taky trošku níž než kosti kolem. Byla jsem z toho přepadlá, že je dehydrovaná.
Chodíme na plavání a tak jsem pohladila schválně jednu holčičku po hlavičce a měla to podobné...tak teď nevím :kapitulation:
Mám zavolat doktorce?

Marika — 18. 10. 2007 20:27

AHoj holky, náš Tobísek ji má má taky trochu propadlou, má vidět obrys lebky, nic drastickýho, když na to mudra koukala a kouká pokaždé, řekla, že dehydrován rozhodně není. A to tedy nemůžu říct, že pije nějak extra, ale zase dost baští. Tak nemějte strach, děcka by byla slabá, ospalá nebo naopak taky hyperaktivní, měly by velké kruhy pod očima. Myslím, že když kojíte, tak už vůbec by o dehydrataci jít nemělo, klid :) Ale chápu, já byla taky vyděšená :dumbom:

megan2 — 18. 10. 2007 21:03

uff,tak to si me uklidnila,my ji mame taky propadlou,zatim plně Kojim...a uz mu na ni sahalo spoustu dr a nikdo nic neřekl,i kdyz jednou se me neuro ptala,jestli neni dehydrovany

Zuzina — 18. 10. 2007 21:06

Jenomže Terezka už není kojená měsíc vůbec :(
Zkusím ji pár dnů počítat, kolik vypije mlíčka a čajiku...

OPI 77 — 18. 10. 2007 21:22

Ahojky,
zajímalo mě to proto že jedna známá má holčičku která jí má propadlou a ta maminka ví že to je  že má žížu,ona kojí,ale malá nějak moc nepřibírá,vůbec to nechápu,dr jima taky asi nic neřekla,no je to složité....ale já s tím neudělám,ale chtěla jsem vědět i něco víc o tom.
Naše malá,jí má taky někdy mírně propadlou a nebo jen vidět,obrys lebky,jindy se to zase srovná,jak kdy,ale ta její malá to měla i viditelné,tak jsem z toho taková v šoku,vím že každé mímo je jiné,ale snad by přibírat mělo cca těch 200g týdně,ne???Vím že to je různé....

spunt — 18. 10. 2007 22:44

Opi plně kojené děti mají spodní limit okolo 120 g týdně kdy by Dr měla doporučit příkrm ( případně promluvit o rozkojení a kontrolním vážení atp) . Záleží na porodní váze a celkové stavbě dítěte.
Můžeš jen nenápadně navézt téma že se Ti zdá že má malá propadlo fontanelu, že máš  strach jestli není dehydrovaná a jak to má to miminko známé, jestli to můžete porovnat.
Je to smutné vidět jak se nějaké mimčo trápí a nemoct mu pomoct.

OPI 77 — 19. 10. 2007 10:03

Spuntí,to máš pravdu,je to smutné,ale bohužel já do toho nějak  zasáhnout nemohu,každá máma musí vědět jak to její mímo má a co potřebuje a doufám že dr. není tak blbá že by si něčeho nevšimla :(
každé mímo nemusí mít ty  miminkovské faldíky,ale když vidíš ten rozdíl mezi nima...
Hlavně mě dostalo když tu byli a jejich začala řvát a prý hlad neměla,že odmítala prso,pak jí uspávaly houpáním a její máma řekne,ale žížu má,má propadlou fontanelu,tak to  jsem šla dokolen,tak snad jí dám napít ne????Ta naše tenhle týden se taky jednou rozeřvala a pak měla problém chytit se prsa,ale po chvíli se to podařilo.jsem z toho taková smutná.....moc často je nevidím tak mě to nebude tolik trápit
Jo a je možné aby mímo co jen kojené a staré jako to naše aby ělo tuhý bobek???Může to souviset s tou dehydratací???

Gabrielle — 19. 10. 2007 10:56

mně teda Dr. říkala, že limit přibírání kojených dětí je 150-300g týdně... A ta známá se do toho vejde? nebo jí mimi přibírá míň? A podle všech literatur by stolička měla být tekutější, tuhé bobíky mají myslím až když přejdou na pevnou stravu, ne?

Berenice je taky fontanela občas vidět, ale jen chvilkama, tak snad je to OK... Vůbec jsem netušila, že to může něco znamenat.

OPI 77 — 19. 10. 2007 11:11

myslím že do tý  nejnižší hranice se vejdou s odřenýma ušima...
Já  laurince taky sleduji fontanelu a poslední dny jí má docela  takovou skleslou,ale  myslím že to rozhodně neznamená že je hned dehydrovaná...Dopoledne každou chvíli čůrá a baští tak to je asi podle toho....
když jsem se o tom dočetla tak mě to taky  vystrašilo.
tej holčině se stao že hrozně brečela a pak prý vykákla tuhý bobek,což se mi zdá jako blbost,když je jen kojená.....
tak mě napadlo zda to nesouvisí s tou dehydrataci,že má malý příjem a pak nejsou tekutiny na  řidkou stolici....to mě teda jen tak napadá,ale zda to tak může být to nevííím... :/