Judyna — 25. 9. 2007 12:38

Syšela jsem tolik chvály na pohanku, že bych ji ráda zařadila do svého jídelníčku, ale nevím nic o její přípravě. Prosím o nějaký recept a zkušenosti. Dík. Dokonce jsem viděla i těstoviny z pohanky, tak je zkusím.

ivca — 25. 9. 2007 14:13

Pohanku přebereme, spaříme vařící vodou, scedíme, necháme dobře okapat a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem a dusíme. Další vodu přidáváme podle potřeby. To je záklaldní recept, já do ní přidávám třeba podušené houby na cibulce, nebo ji jen ochutím vegetou a zasypu sýrem, dá se smíchat i s dušeným kuřecím masem, zeleninou, zapéct, prostě možností je moc....

Ota — 25. 9. 2007 14:17

A dá se taky jíst s máslem, cukrem a kakaem, jako krupicová kaše.

vEruska — 26. 9. 2007 8:30

Ota má pravdu. Výborná je taky v kombinaci s kukuřičnou kaší tj. pohankovo-kukuřičná kaše - jenom se rozmíchá v horkém mléce a ochutí dle libosti - zrovna včera jsem ji měla, mňam :P

jinak pár receptů  mám na FoodLife.cz:

na sladko:
Švestkové pohankové bio čtyřhránky http://www.foodlife.cz/index.php?option … Itemid=115
Pohankový štrúdlík http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
na slano:

Pohankové karbanátky http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
Zapečená pohanka se sýrem http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70

Gia — 26. 9. 2007 22:28

Pohankou občas zahušťuju zeleninovou polívku.
NEbo ji uvařím podle návodu ve vodě a sním ji jen tak :D
Z pohankové mouky dělávám palačinky. Míchám to 1:2  (pohanka:obyč.mouka)
Ještě mám ráda pohankový čaj, ale to kupuju pytlíkový v Delvitě.

Judyna — 27. 9. 2007 11:03

Děkuju moc za příspěvky. Nakoupila jsem dnes pohanku - kroupy, krupici i tu instantní kaši s rýží a vše vyzkouším. Taky jsem si koupila pohankový čaj se šípkem - ten je moc dobrý a s pomerančem - ten jsem ještě neokusila. Ty těstoviny teda nic moc, jsem zvyklá na klasiku. Když jsem na ně dala hodně máku tak to nebylo tak zlé, ale syn to vůbec nechtěl, zmlsanec.

Ladie — 7. 10. 2007 15:39

Pohankové karbanátky s houbami

(Dělám od oka, takže množství surovin pouze orientační)

200 g uvařené pohanky
1 hrst hub
1 malá cibule
1 vejce
mléko, hladká mouka, koření (sůl, pepř, česnek, majoránka)
strouhanka

Houby osmažíme na cibulce. V míse smícháme všechny suroviny kromě strouhanky a dochutíme. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve struhance a smažíme dozlatova.

beduška — 25. 10. 2007 21:56

pohanka je opravdu vyborna vec, taky jí zahuštuju polévku.
dělám i pohankovou kasi s bramborem: na kosticky nakrajet brambory, pridat jednu nebo dve hrste pohanky, zalit vodou - aby to bylo akorat ponorene. pridat sul a varit na mirnem ohni, kdyz je to skoro uvarene, pridat prolisovany cesnek a majoranku a dovarit. Voda se ma vyvarit, ma to byt proste kase.
V poradu Pod poklickou mluvili o pohance a upozornovali, ze neni vhodne ji casto davat detem, zahriva a deti samy o sobe maji rychlejsi obeh a vyssi teplotu nebo tak nejak.

křepelka — 25. 10. 2007 22:30

Já pohanku používám místo rýže ke španělskému ptáčku a moc mi to chutná, možná víc než ta rýže. Osobně mi pomáhá se zažíváním, se zácpou. Fakt dobrá věc:-))

Zaba4 — 5. 5. 2008 14:01

V navodu pisou ze s pohankou se nema michat, aby nestratila rutin a apod. ale kdyz s ni nebudu michat tak mi udela ze spoda hrnce peknej binec.) Jak varite vy? Ted mluvim o pohance -lamance, diky

Judyna — 5. 5. 2008 15:33

Já vařím kroupy - na jeden díl krup tak 1.5 díl vody. Nechám pár minut přejít varem. Pak odstavím a ono to dojde. Nemíchám. S lámankou nemám zkušenosti.