Texlin — 22. 9. 2007 20:13

Moc moc potřebuju poradit.Naše dcera od mala trpěla na prdíky.Řešili jsme to rourkou a teploměrem do třech měsíců snad denně, s tím, že i občas se dokázala vykakat sama.Pak další měsíc jsem ji začala dávat fenyklový čaj a  začala docela celý měsíc kadit sama,pak ale od 5. měsíce to zase najednou  nešlo.A od poloviny měsíce, kdy jsme zavedli příkrmy, se z toho stal doslova horor.Hlavně večer a ráno, se propíná a pláče o stošest a né nic vytlačit.Tak až za pomocí rourky se vyprázdní a to ji musím vsunout opravdu dozadu.A pak lezou polotuhý hadi.Pak je to lepší, ale né 100%.Naší dětskou dr. to nechce řešit, prý z toho vyroste, ale tím si zase já nejsem zas tak jistá. Můžete mně někdo poradit?

Káča — 22. 9. 2007 20:23

V lékárně se prodává Lactulosa-pro děti, které trpí zácpou. Ale nevím, jestli není na recept, my ji tedy dostali od doktorky. Dcerka (4) má chronickou zácpu. Chce to hodně vlákniny-zelenina, ovoce, pomáhají kompoty na lačno a zabírá i Kubík (pitíčko).

Texlin — 22. 9. 2007 20:31

Nám teď bude na konci měsíce teprve 6. měsíců!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Takže pro nás tohle asi nedude.

x56325 — 22. 9. 2007 20:47

Náš drahoušek (taky 4) má obdobné potíže,  snažila jsem se do něj dostat co nejvíc ovoce a zeleniny, dost tekutin a stejně nic. Dokázal kakat jednou za týden. Teď jsem v lékárně koupila lepicol, je to vláknina a probiotické kultury, takže by to mělo podle výrobce zvyšovat i imunitu (asi nedostatečně, s miláčkem zrovna cloumají horečky :grater:). Ale tu zácpu to celkem upravilo. Je to pro děti od ukončeného 6. měsíce, ale u těchhle prcků bych se radši zeptala doktora.
Držím palce.

Modroočka — 23. 9. 2007 10:57

Já jsem u kluků, protože zácpou trpěli oba, používala odvar z ovesných vloček. Je to babský recept, taky je klukům už dnes  15 a 19 let. Ale fungovalo to spolehlivě.

x52658 — 24. 9. 2007 6:56

Tak především,Texlin,hodně jsi to své dcerce způsobila sama a to tou rourkou a teploměrem.Nikdo ti neřekl,že to je až to nejkrajnější řešení?Má se to používat jen v opravdu vyjímečných případech a tak jednou za 14 dní,protože se tím může narušit střevní stěna a hlavně,střevo zleniví a je to v p...ytli.Pak to nechce samo pracovat a nejde to ani,kdybys do ní narvala vagón vlákniny.
Další váš problém je doktorka.Co to je za doktorku,jestli  to nechce řešit????????Já bych ji teda vyměnila.
A další věc-něcojsi v tom pátém měsíci musela změnit.Neber to tak,že dcera kakala normálně.To by totiž normální dítě mělo nejspíš průjem,což by každej řešil,ale tím,že vám oběma se ulevilo a vypadalo to normálně,tak tě nemohlo napadnout,že něco není úplně OK.Nepřestala jsi kojit a nezačala dávat nějaký umělý mlíko?Dost často se takhle projevuje totiž alergie na kravské mléko.A to by ti právě měla říct ta doktorka.Jestli zkusit něco jiného,třeba sojové mléko.Nebo nezačala jsi dávat jogurty a smetánky?Prostě něcojsi musela začít dávat jiného.Vzpomínej.
A k té Lactulose,je(teda aspoň bývala)bez předpisu,menší nebo větší balení a je to pro všechny děti i dospělé bez omezení,páč se to nevstřebává,jen to zhladčuje střevo,aby všechno líp proklouzlo.Dá se to dávat i dlouhodobě,právě proto,že se nevstřebává,ale pokud tam je jinej problém,tak to na dlouho nepomůže.
No,snad jsem vypsala,co mi napadlo,hlavně prosím tě ,žádný projímadla a pod.na rourku taky zapomenout,ani ta Lactulosa(nebo Duphalac,to je to samý) není dlouhodobý řešení.Jestli mě ještě něco napadne,hodím ti to sem.Tak se,holky,držte,ať to rychle vyřešíte....

Texlin — 24. 9. 2007 8:31

bazalka:
Rourku i teploměr jsme museli používat, protože Dáně nešlo ven samo vůbec nic, vyváděla, chtěla to mocí mermo vytlačit, ale ani náhodou. Střevní stěna se při opatrném používání nenaruší, to zase jako sestřička vím. To, že střevo zleniví, je ovšem pravda.
Doktorka je na zabití. Její oblíbenou větou je "já už nevím, co s váma".
Vůbec nic jsem nezměnila, jím pořád stejně, dávám pořád odstříkaný mateřský mlíko. K umělému nebyl důvod, žádné jogurty ani smetánky - vůbec nic takového! Jediné, co teď Dáňa k mlíku dostává, jsou první lžičky (zelenina).

x52658 — 24. 9. 2007 9:00

Hmm,pěkný,to by paní doktorka měla asi vrátit diplom.Jestli jsi sestřička,zkus se u nějakýho známýho doktora zeptat,jestli nemá kontakt na nějakýho dobrýho pediatra,s tím by se přece mělo něco dělat,Jestli začínáš dávat zeleninku,tak ne mrkev a rýži,podívej se do chytrejch knih,která dušená zelenina není stavěcí...(to asi víš,že mrkev a rýže se dává při průjmu,že?)
Nevím,my jsme měli podobný problém,ale právě nejvíc to vyřešilo to mléko.Je pravda,že to takhle urputné nebylo,ale už jsem potkala hodně maminek,které si stěžují na podobný problém.no,fakt hodně štěstí...

Texlin — 4. 10. 2007 9:18

Takže aktualizace:

MUDr. nám včera poradila, ať mimču teploměrem nepomáháme. Na můj dotaz, jak tedy máme způsobit, aby se to všechno dostalo ven, aniž bychom přitom dcerku nechali kroutit se a řvát, protože ji to tlačí (ona tlačí, ale nevytlačí to), se nám odpovědi nedostalo. Pouze zopakovala, ať ji necháme.

Tak jsme to hned večer aplikovali a nepomáhali jí. Po jídle Danuška normálně usne do půl hodiny, takhle to trvalo skoro hodiny dvě, protože se propínala, řvala jak na lesy a snažila se tlačit ostošest.
Nakonec jsme to opět porušili: stačilo strčit pár milimetrů teploměru a už to šlo ven naprosto v pohodě.

Kde je teda chyba? Nemůže mít nějaké zúžené vyústění střeva?

x56325 — 6. 10. 2007 11:15

Proboha, já bych teda začala výměnou té dementní "doktorky". Tohle je fakt síla.
Pokud  "už neví, co s váma", našla bych pediatra, který si rady vědět bude, a nenechá ti dítě trápit.
V koutku duše doufám, že takových je většina... :/

Martysek — 20. 12. 2007 23:03

Ahoj, mám podobnou zkušenost s naším 6ti měsíčním chlapečkem. Dostává pouze mateřské mléko a začala jsem dávat na doporučení doktorky zeleninu - mrkev. Nejdřív ji nechtěl, tak jsem odstříkávala mléko a ředila mrkvičku mlékem. To mu docela jelo. Poslední dva dny jí papá neředěnou a je fakt, že se nemůže poslední dva dny vykakat a trpí bolestmi bříška. Myslela jsem, že je to reakce na očkování prevenarem, ale když to tady čtu, tak mi dochází, že jeho trápení způsobuje právě ta mrkev.

Co mu tedy mám dávat jako první příkrmy, když mi doktorka řekla, pouze mrkev a brambor a z ovoce banán a jablko?

Večer mu dávám kaši s mateřským mlékem aby déle spal a ta mu nic nezpůsobuje.

Díky za radu holky.

PS: teploměr a rourky jsem taky používala často. Pak jsem to odbourala, teď zas šťourám, ale stejně zbytečně.

x52658 — 21. 12. 2007 13:27

V 6měsících  mu už můžeš postupně dávat skoro všechno...Mrkev opravdu staví, obvzlášť ta dušená, takže jí nedávaj tolik a zkus třeba brambory s jinou zeleninou...Já nevím, brokolice, kapustičky, hrášek... Já jsem dětem vždycky uvařila brambor s jedním druhem a den dva dávala jen to, abych zjistila jestli není nějaká alergie. Ale jestli někde objevíš brožurku třeba od Hippu nebo Hamé, tak tam uvidíš, že menu od  6měs. obsahuje skoro všechno. Takže, pokud jsi doteď víceméně jen kojila, tak začni přidávat normální jídlo, ale pomalu, právě kvůli té alergii. Jinak je zbytečný dětičky omezovat.

Bety — 25. 12. 2007 20:22

Texlin napsal(a):

Takže aktualizace:

MUDr. nám včera poradila, ať mimču teploměrem nepomáháme. Na můj dotaz, jak tedy máme způsobit, aby se to všechno dostalo ven, aniž bychom přitom dcerku nechali kroutit se a řvát, protože ji to tlačí (ona tlačí, ale nevytlačí to), se nám odpovědi nedostalo. Pouze zopakovala, ať ji necháme.

Tak jsme to hned večer aplikovali a nepomáhali jí. Po jídle Danuška normálně usne do půl hodiny, takhle to trvalo skoro hodiny dvě, protože se propínala, řvala jak na lesy a snažila se tlačit ostošest.
Nakonec jsme to opět porušili: stačilo strčit pár milimetrů teploměru a už to šlo ven naprosto v pohodě.

Kde je teda chyba? Nemůže mít nějaké zúžené vyústění střeva?

Silně bych pochybovala o tom, že jde o zúžení střeva. O jaké vyústění střeva by se mělo jednat? Střevo přechází v rectum a rectum v konečník.
http://images.picsearch.com/is?541md6xyOejbatHM1z-VQMJFwzhl0dmnaEMCkrEbc3Y

Dítěti jste vypěstovali reflex, že bez mechanického podráždění konečníku se nevyprázdní, a každám dalším mechanickým podrážděním konečníku tento reflex zesilujete. Je to začarovaný kruh - vy nevydržíte, vezmete teploměr, podráždíte konečník ....
Být lékařkou, asi bych nevěděla co vám poradit, když stále teploměr používáte...

Texlin — 9. 2. 2008 17:38

HEČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!My jsme sami začali kakat na nočníku od 9,5 měsíce!!!!!!!!A není již žádný problém. Prostě jsme ji tam jednoho krásného dne zkusili posadit, a podařilo se. Takže tě, Bety nemůžu brát vážně.Žádnej návyk nevzniknul.A anatomické popisky nejsou zapotřebí, jsem totiž zdravotní sestra.

PavlaH — 9. 2. 2008 20:14

Texlin, možná jí pomohlo právě to pokrčení kolínek. Mám zácpovou dcerku, takže chápu. Co působí úplně supr při zácpě je švestková štáva. Doporučuju.

Káča — 10. 2. 2008 15:01

Každý den(nebo aspoň obden) kefírové mléko, nebo jogurtové, podmáslí.....

vlastafu — 15. 2. 2011 18:29

nepovolená reklama

vlastafu — 15. 2. 2011 18:32

nepovolená reklama

MacaM — 15. 2. 2011 18:52

nepovolená reklama

Marcia111 — 16. 2. 2011 9:38

Ahoj Texlin,

my jsme si prosli uplne tim stejnym. Hodne silne koliky do 3 mesice, problemy s prdiky a zacpou, kterou jsem stejne jako Ty resila rourkou, pro maleho to pak byla silena uleva. Pak jsem mu zacala pridavat do hustych kasovitych polevek olivovy olej a maly kadil o sto sest. Bez jakychkoliv problemu a place. Tak vyzkousejte jeste tohle, snad to zabere. Dej pak vedet. Drzim palce, protoze vim co je to za utrpeni.

PS: Papaya taky zabira, mame odzkousenou, ale u nas se tezce v obchodech shani!