» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Rady a postřehy https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=126 » Které jídlo má pro vás speciální význam? https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=23900 |
x256987 — 21. 9. 2007 17:00 |
Před chvílí jsem se dočista rozněžnila při líčení, jak vařím kuřecí polívku. Uvědomila jsem si, že tohle jídlo je pro mě symbolem domova, vařím si ho, když na mě něco leze, když je mi mizerně po duchu, je to můj rituál a vzpruha. |
Damila — 21. 9. 2007 17:05 |
To je krásné téma. :) |
lindaB — 21. 9. 2007 17:53 |
jako malá jsem pravidelně dostávala teplé mléko do hlubokého talíře a já si do něj házela piškoty. Mamka s babičkou tomu říkaly "svítek." |
Bety — 21. 9. 2007 18:12 |
Já zase vzpomínám, jak mě babička "kurýrovala" z nachlazení: horké mléko s medem a na to kousek másla... myslela jsem že zahynu jen když jsem to viděla natož když jsem to měla polknout... |
Bety — 21. 9. 2007 18:13 |
Tedy hlavně jsem záviděla mojí kámošce - ta měla uznalejší babičku, ta jí umíchla proti bolení v krku slivovici s medem a s citronovou šťávou a dala jí to na lžíci aby mohla oblizovat po troškách... |
Ladie — 21. 9. 2007 18:51 |
Já si nejíc pamatuji nedělní snídaně, když jsem byla malá. Všichni sedíme u stolu, nikam nespěcháme a ke snídani je bílá káva a klasická kupovaná citronová babeta (milovali jsme ji). |
Ota — 21. 9. 2007 19:33 |
Vzpomínky...moje babička dělávala kynutý svítek ke koprovce, že se k tomu jí knedlík jsem poznal až ve škole. Doma vždy jen svítek, dodnes ho neumím a už mě ho nemá kdo naučit. Nebo její knedlíčky do polívky, vždy byly tvrdé a takové miluju dodnes. Ještě jsem jako prcek miloval sušený mlíko smíchaný s cukrem a jíst ho suchý lžičkou. |
sudina — 21. 9. 2007 19:41 |
přesně tak...svítek od babičky...nedávno jsem ho zkoušela a bohužel...a taky už měho nemá kdo naučit!!!!!.. |
han — 21. 9. 2007 21:45 |
Tak tohle jídlo jsem po babičce taky podědila!Ale nedělám ho kynutý.Jen mléko,vejce a mouka. |
han — 21. 9. 2007 21:47 |
Tohle nám dělávala mamka,brr,taky jsem to nesnášela. |
Helča2 — 21. 9. 2007 23:32 |
Jako děti jsme se sourozenci milovali,když jsme byli u babičky a ta roztopila v kuchyni kamna a nich měla takový kovový plát a udělala nám lívance s povidly a strouhaným tvarohem.To Vám byla dobrota.Bohužel na pánvi takový lívance nikdy nemám. |
sudina — 22. 9. 2007 7:55 |
a ještě jsem si vzpoměla na bramborový placky se strouhanejma jablkama. A u druhý babičky fašírku ze zajíce.....a svíčková |
eremuruss — 22. 9. 2007 14:22 |
Vzdy v sobotu jsme meli na obed livance a kyselku,protoze mamka se venovala prani pradla tak na vareni v sobotu nemela moc casu a k veceri jsme meli livance z vajickem. |
Romča — 22. 9. 2007 20:23 |
Já to zase měla ráda.Místo medu jsme měli cukr.Vy jste to holky měly zdravější. :lol:
|
Nefrit — 22. 9. 2007 21:41 |
Taky si vzpomínám na bramborový placky s jabkama nebo s povidlím a taky na šťouchaný brambory :) |
ivca — 23. 9. 2007 13:51 |
u babičky - nudlové těsto, z toho proužky a upéct přímo na kamnech - ty bublinky na tom ... |
tweety — 23. 9. 2007 15:19 |
Syrovy zloutek umychany s cukrem, jako decko jsem to milovala, dneska bych to ale do pusy asi nedala. |
ita — 23. 9. 2007 19:48 |
Měla jsem ráda jídla, ze kterých máma udělala tradiční - do štědrovečerní večeře zelňačku, na Nový rok čočku, velikonoční hlavičku a boží milosti. Chtěla jsem tradici držet dál, rodinka nebyla nadšená. Moc nerada jsem měla bramboračku, ve které plavala osmažená cibule a syrovátkovou nebo kvasnicovou polévku - největší hrůza. |
x256987 — 23. 9. 2007 20:14 |
Syrové vajíčka s cukrem nám dělala máma taky, říkali jsme tomu "mňam mňam". |
tina — 23. 9. 2007 20:58 |
my jsme v neděli - po většinu roku ještě za tmy - vyráželi na autobus do kostela, a když jsme se vrátili, opekla nám mamka na pánvi párky a ty jsme pak jedli s čímkoli - a u našich se rituál "párek k nedělní opožděné snídani" drží dodnes :) |
Ivetata — 23. 9. 2007 21:28 |
Babiččina "kapánková polévka", kapání (vejce a mouka), trocha zeleniny a domácí zásmažka.Mňammmm |
Stelička — 23. 9. 2007 21:45 |
Tak tahle podoba "medicínky" se mi zamlouvala. Jenže mi mamka do toho dávala ještě česnek :usch: . To už se vydýchat nedalo. |
Stelička — 23. 9. 2007 21:49 |
A z dětství si pamatuji brambůrky - plátky brambor smažené na pánvičce, posolené a k tomu kousek másla. Bylo to snad první jídlo, které jsem se naučila dělat jako dítě sama. U pánvičky se stálo dlouho a snězeno to bylo hned. Mňam. |
Nela — 24. 9. 2007 8:38 |
Nám taťka taky míchal žloutky s cukrem, to byla mňamka:), dneska bych si to jíst netroufla. |
Ota — 24. 9. 2007 8:49 |
Ivco, babiččiny macesy (tak se říkalo nekvašenému těstu) jsem taky miloval. :) |
ivca — 24. 9. 2007 8:56 |
a já jsem mojí vnučce a mému synovci nasypala mouku a nalila vodu, upatlali těsto, vyváleli a pak jsme to pekli na teflonové pánvi - velká dobrota .... |
jasminka — 24. 9. 2007 9:01 |
jééé,vy jste narazili na krásný téma--- |
Jája — 24. 9. 2007 9:33 |
lívance pečený na litinovym plátu - zdědila jsem ho, heč :lol: |
Décima — 24. 9. 2007 9:44 |
Vzpomínám na maminčin borůvkový koláč s tenoulinkým těstem.. borůvky jsem sbírala jako malá sama za chalupou do takového malinkého bílého džbánečku a taky ty chřupavé macesy pečené na kamnech, když dělala domácí nudle ... Už jsem je nejedla asi 40let... |
Gia — 24. 9. 2007 12:44 |
Mně se při tomto tématu vybavilo jídlo od babičky - čočková polívka, kterou zajídal děda amoletama (lívance) |
holka — 25. 9. 2007 15:14 |
Zajímavý, že máme "speciální" jídla od babiček. Já taky - tvaroh rozmixovaný se žloutkem a cukrem, a rohlík na kousky namočený v hrnku vlažnýho mlíka a oslazený. A krajíc chleba nakrájený na ovečky :-) A taštičky s tvarohem, mňam, ty už jsem léta neměla..... všechno je to speciální právě tím, jak i vy píšete, že v takových okamžicích nám bylo moc krásně. Ježiš, úplně se mi derou slzy do očí..... |
Ladie — 25. 9. 2007 15:23 |
Ještě jsem si vzpomněla, že u dědy jsme vždycky dostali buď čerstvý chleba s máslem nebo brambory na loupačku... Mňam! |
lindaB — 13. 10. 2007 15:32 |
tak to miluju dodnes. Ještě si tam dávám kousek másla a pokud dělám buchtu, tak vždy dávám o žluotek víc,protože ochutnávám. |
lindaB — 13. 10. 2007 15:36 |
Jé a úplně bych zapomněla na skvělou svačinu, kterou mi dávala taky babička.Rohlík a čokoládovou tyčinku Milenu, nebo Kofilu. Je to zvláštní kombinace, ale včera když jsem si Milenu, po dlouhé době, koupila, úpně se mi vybavila ta skvělá chuť s tím rohlíkem. |
ViktorkaLove — 13. 10. 2007 17:12 |
Já si z dětství z domova nepamatuju žádné oblíbené jídlo. A u babičky se jedlo asi taky nějak "nedůležitě a přísně", naškrobené bílé lněné ubrousky i k chlebu s máslem a vajíčkem, na každou věc zvláštní talířek a příbor, a nedejbože něčím pohnout, drcnout, rozlít... hned byl řev. Možná proto můj odpor ke kuchyni... |
x256987 — 13. 10. 2007 19:37 |
Tak rohlík s Milenou si občas dám dodnes :) |
Gia — 14. 10. 2007 11:51 |
Jůůů, to jsem jídávala taky!!! :supr: |
lepista — 14. 10. 2007 13:12 |
Toto je také asociace. Naprosto tě chápu. Já mám společná jídla asociována s tím, že sedím u stolu s novým otcem, jeho matkou, nevlastní sestrou a mámou a vlastně se cítím cize a nepatřím mezi ně. Takže mě na společná jídla dodnes nikdo neužije. Pocit klidu a pohody mám, když jím sama. |
ivca — 15. 10. 2007 10:27 |
a zajímavé je, čím je člověk starší tak víc ho tyto věci oslovují |
Ota — 15. 10. 2007 10:32 |
Ivco, máš recht..nostalgie..a člověk si vybavuje jen to "dobré", to špatné odsouvá. |
ivca — 15. 10. 2007 10:34 |
Oto, já teda doufám, že je to nostalgie a né stařecká demence .... |
Ota — 15. 10. 2007 10:59 |
Ivco, na demenci snad máme ještě čas :D |
ivca — 15. 10. 2007 12:14 |
doufám, jen někdy "když se daří" si tak připadám |
Natálie — 18. 10. 2007 12:02 |
Písmenková hovězí polévka a rajská omáčka s kolínky!!! |
kristla — 18. 10. 2007 14:33 |
Jejda, chleby ve vajíčku - úplně jsem si vybavila sobotní rána u nás doma, když jsem byla malá! Taková ta pohoda, snídaně skoro do oběda :) a dětský pocit bezpečí. |
kukusa — 18. 10. 2007 14:57 |
Ja naprosto nesnasela zeleninovou polevku od babicky, davala do ni hodne celeru a libecku!!! Vypravela mi u ni pohadky abych ji celou zbastila. Do dneska na tu polivku vzpominam s laskou a vuni libecku primo zboznuju! |
jasminka — 18. 10. 2007 22:43 |
KUKUSA |
Fatimah — 26. 10. 2007 23:17 |
Já jako malá trávila všechny prázdniny u babičky, vždy jsem si jako první jídlo objednala rajskou s kolínkama, kterou máma neuměla. Nekompromisně žádné maso, žádné vajíčko. Babi se mně vžycky "jako" ptala, co si dám k jídlu, i když věděla, že jediná možnost, která připadá v úvahu, je RAJSKÁ!!! Druhá den pak buchtičky s krémem... |
maggie — 28. 10. 2007 15:11 |
Teď už nejsem nějak moc na sladký, ale na rohlík s Kofilou od mamky, když jsme nakupovaly v sámošce, nezapomenu. |
Fatimah — 29. 10. 2007 14:02 |
Maggie, tak si říkám, jak jsme to dětství mohly zvládnout a nemít dvěstě kilo ;o) |
Eri — 29. 10. 2007 14:29 |
Babiččiny bacouchy, pekly se na tálu, dávaly horké do mísy, zalily smetanou s cukrem ......... když jste je jedli, tekla nám smetana po bradě, seděli jsme okolo jako myšky ....... |
micinka70 — 29. 10. 2007 15:46 |
Babiččina nudlová polévka a párky obalené v bramborovém těstě, maminčina svíčková .... až se mi zalily oči :-)) |
maggie — 29. 10. 2007 20:59 |
Fatimah, byly jsme ve vývinu a neustále v pohybu. Teď už musím vaření hodně "šidit" a snažit se, aby to bylo pořád k jídlu. Žádné zásmažky, záklechtky, smetanové máčky..... Moje děti, přiznám se, takové hody asi nikdy nepoznají. Cholesterol a obezita, to jsou strašáci. |
x256987 — 29. 10. 2007 21:31 |
Tak tu naši slepičí polívkovou historii pořád rozvíjíme, přítel se celý navlnil u líčení, jak měl to výsadní právo projíždět strojkem pásy nudlového těsta, před čtrnácti dny dojel k mámě pro strojek a hezky zadělal, vyválel... Poprvé v životě jsem jedla domácí nudle! Ke strojku mě ale nepustil :D |
kukusa — 2. 11. 2007 12:01 |
Jasminko posli recepis, diky moc!!! |
taurus — 6. 1. 2008 6:18 |
Babiččina nudlová polévka s pravými domácími nudlemi. Pamatuju si, že babi neměla strojek na nudle, tak je krájela q nic lepšího jsem v životě neměla. A pak když si chci udělat dobře na duši, tak chleba s máslem a posolit. Občas na to dávám ředkvičku nebo pažitku...nam nam. |
Modroočka — 6. 1. 2008 7:14 |
Pro mě jsou to tři jídla, bifteky od babičky, škvarková polívka a brambory vařný ve slupce, oloupaný a pomaštěný sádlem od prababičky. |
ivanka05 — 21. 5. 2008 15:37 |
babiččiny nudle s mákem a co jsme milovali byly kynuty knedle s jahodama a nebo boruvkama - domácí čerstvý, mnam.... bohužel už nám je babička neudělá:( |
sharek — 21. 5. 2008 19:29 |
U mě vede buřtguláš od mamky a smažené kuře od babičky :hjarta: obojí mi připomínají super prázdniny |
haiel — 21. 5. 2008 22:33 |
:grater: babiččiny opečené škubánky :grater: ráno čerstvé rohlíky s máslem, které uchovávala v misce s vodou, protože neměla ledničku, na tom másle byly kapičky vody a rohlíčky křupaly :grater: kynutý bramborák v troubě pečený, borůvkový koláč z tenounkého těsta :grater: |
ancia — 22. 5. 2008 18:15 |
Od německé babičky"reissviersel", dozlatova zapečená rýžová kaše s kakaem Bensdorp, politá rozpuštěným máslem, od babičky žijící dlouhá léta ve Francii v železňáku opečené malé nové brambůrky i se slupkou! , pak rozetřela česnek se solí a čerstvou nadrobno nakrájenou pertželkou, do vložila zpět do hrnce, přikryla pokličkou, pořádně promíchala aby se vše spojilo - bááááseň...Na chatě večer po dni stráveném u řeky..nezapomenutelné vzpomínky. Taky ta Kofila nebo Milena s rohlíkem, čas od času si to dopřeji i teď a mají to rády i moje děti..Vzpomínáte někdo na TIKY? Explozivní šumákové kostky? Které když se daly do pusy měly jste pěnu i v nose? Nebo sýrové oplatky? křehké, vynikající? To by bylo věcí ... |
Bety — 22. 5. 2008 18:27 |
TIKY - no jasně, olíznout, třít hnědou a bílou o sebe, pěnu olíznout - jazyk do krve... :lol: a pak už nebyly hranaté, ale vylepšené kulaté a co ta růžová žvýkačka Velim v pruhovaném obálku, taková malá s naznačenou rýhou na polovině, vždycky jsem se musela rozdělit se segrou.... :rolleyes: |
ivca — 22. 5. 2008 19:10 |
pro Pražáky |
ancia — 22. 5. 2008 19:13 |
Nojo, pravda, jazyk do krve, úplně ten rozedřenej jazyk cítím...... Akorát nějak jsem asi nestihla nástup těch kulatejch, škoda..A mejdlíčka? A limča na 1. máje v igelitovým pytlíku s brčkem? |
mia — 22. 5. 2008 19:19 |
Fazolová polévka s "plesnýma taškama" -bramborové těsto rozválené na plát,pomaštěné,posypané hrubou krupicí,srolované jakoby do rolády a nakrájené na 10-15 cm dlouhé tašky,dozlatova upečené. Nikdy je nemám tak krásně nadýchané,jak babička... |
mia — 22. 5. 2008 19:21 |
Kočičí mýdlo jsme tomu říkali. |
Sirius — 22. 5. 2008 19:27 |
Fazolová polevka, pagáče, tarhoňa - babička ze Slovenska. |
Regina — 22. 5. 2008 20:55 |
Poslintala jsem si klávesnici!!!!! |
karina51 — 23. 5. 2008 7:09 |
já často vzpomínám na moji stařenku na její šulánky s mákem,ty dělám i dnes ,dělám je ve velkém děti si pro ně chodí s kastrůlkama, pak její metiu na tu jsme jezdily s manželem, co uvařila to mi chutnalo ,chodila jsem k ní jíst do 18,pak jsem se vdala a chodila se k ní učit vařit a dělat koláče,ad se snažím jak chci nikdy mi tak nechutnají jak od ní, naše děti vzpomínají jak vždy v nedělu k ní jezdily pro buchty, do 80 let nám každou nedělu pekla.Prostě moje stařenka byla pro mě tím nejlepším člověkem na světě, i když je už dávno v nebíčku pořád nademnou drží ochranou ruku, když mám trápení tak mě v noci navštíví sedne si na postel a vždy mi řekne jak to vše dopadne,a má vždy pravdu ,vždy se do písmene splní to co mi řekla.Vím zní to divně ,ale je to tak ,ted ji netrpělivě očekávám,mám mít další vnoučátko a tak čekám co mi předpoví, když jsme měli mít první vnučku tak mi ji přinesla ukázat a předpověděla i porod. Taková byla a pořád je i když v nebi moje stařenka. |
ViktorkaLove — 23. 5. 2008 17:48 |
Kyselá ryba jezená na ulici. Kdo to ode mně snese, přežije aj ten zbytek... :albert: :offtopic: :reta: |
pverica1 — 23. 5. 2008 18:01 |
Energit! Ten byl fajň. Nikdo na celém světě neuvaří lepší |
ivanka05 — 24. 5. 2008 14:33 |
jo ty rohlíky s máslem to je taky vzpominka na prazdiny u babicky, meli takovy dobry(a porad tam jsou) krupavy rohliky,tady v Praze nejsou nikde a obycejne maslo... mnamka |
ivanka05 — 24. 5. 2008 14:35 |
a vzominak na detstvi je šumák ,vitacit, pedro atd.... a jahody se slehackou va takovym nizkym kelimku |
morpheus — 24. 3. 2009 21:57 |
Zdravim, bohuzel zadny specialni vyznam a zadny vztah ke konkretnimu jidlu. Mam rad vse, co je chutne a uhledne pripravene milujici zenskou :) Ale k usmevu me privadi hrachova kase, byt ji nejak extra rad nemam, krome te, kterou si umim pripravit sam. Ta moje totiz ma jednu zvlastnost : musi drzet na stropě a vonet po benzinu, ci nafte - vzpominka na vojnu ;) |
LENNNA — 11. 4. 2009 19:09 |
Krásné téma :supr:! Zrovna nedávno jsem si na toto téma povídala s mamkou a s nostalgií vzpomínala. Babička dělala caletky (= škvarkové placky) a já je tak milovala! Od té doby už jsem je nikdy neochutnala :grater:. Potom si ještě vzpomínám na kulaté bramborové knedlíky (místo šišky udělala kuličky - jako dnešní větší krokety) a k nim nějaké studené zelí - ježiš to byla dobrota! |
majkafa — 13. 4. 2009 0:27 |
To je hezké téma. |
Definitiv — 13. 4. 2009 9:11 |
Od babičky - na snídani silný černý čaj, strašně oslazený, k tomu citron - všichni jsme si do toho namáčeli piškoty, čajs e prostě nepil, ale "snědl na piškotech" :lol: |
KatjaCat — 16. 7. 2009 21:33 |
Od slovenské babičky téměř všechno: |
marg — 31. 7. 2009 17:59 |
Babiččiny palačinky s domácími povidly a šlehajdou. |
marg — 31. 7. 2009 18:08 |
Tak já jsem milovala chleba se sádlem, rajčetem, okurkou, ale s krystalovým cukrem jsem to nikdy nezkusila. Ale jak budu mít někdy odvahu, tak to vyzkouším. Tato kombinace mi připomíná mého tchána, který svým dětem chystal chleba se sádlem a vejcem natvrdo, nebo spolužáka, který pravidedlně ve škole baštil chleba s hořčicí. Takové nezvvyklé variace ale někdy nejsou od věci vyzkoušet. |
sankalpa — 31. 7. 2009 23:17 |
Jo já se dobře pamatuju jak náš malej soused , když jsme si jako děti hrály venku, přibíhal s chlebem s máslem hustě posypaným cukrem.........to sme nemohli teda, fuja :)))))))))) |