ema5 — 31. 7. 2007 7:48

Ahoj všichni,

Mám možnost se přihlásit na kurz ježdění na koni.Nemám vůbec žádné zkušenosti, jsem úplný začátečník.Koně jsem vždycky moc milovala, četla spousty knížek, viděla snad všechny u nás dostupné filmy o koních.Byl to vždycky můj sen.Jako dítě jsem bohužel neměla žádnou možnost se ke koním jen přiblížit - město, panelák.

Mám však trochu strach, je mi už 42 let, jestli to zvládnu a není na to pozdě.
Přivítala bych všechny vaše rady a postřehy.Chtěla bych jít na ten kurz alespoň trochu připravená.Jak se ke koni chovat, jak se na koně nasedá a sesedá, bolí z toho zadek, na co si dát pozor, jak se obléct, prostě cokoliv.
Předem moc díky.

Cedrill — 31. 7. 2007 21:14

Nazdar Emo!
  Jsem hrozně ráda, že ses odhodlala splnit si svůj sen! Skvělý! A já ze svojí vlastní zkušenosti ti radím - pusť se do toho, aspoň to zkus, nic za to nedáš (trochu peněz), ale myslim, že toho nebudeš litovat. Většina lidí, který si na koně sednou (a je jedno v kolika letech) už nesesednou ;).
Na co by sis měla dát pozor v první řadě je oblečení a obuv. Ideální jsou dlouhé pohodlné kalhoty, které nedřou. Boty s mírným podpatkem a nevzorkovou podrážkou (kdyby noha zapadla do třmenu a kůň by se splašil, nemuselo by to dopadnout ideálně; nechci tě strašit :) ). Nevím, jestli ve stáji u vás přilbu půjčují nebo si musíš přinést svoji. Ale abys měla jistotu, tak bych si radši napoprvé přibalila i cyklistickou přilbu - nemusíš mít nutně jezdeckou.
  Ke koni přistupuj s jistotou, neboj se ho! Jakmile vycítí tvůj strach začne se bát také (myslí si, že je pobllíž vás nějaké ohrožení). Nechej ho, ať si tě pořádně prohlédne, nech ho přičichnout k rukoum a dej mu nějaký pamlsek (mrkev, tvrdý chleba...).
  Teorii ti trenér objasní (jízdu na koni, nasedání, čištění i sedlání), nemusíš se bát. Nebudeš první začátečník, který jim prošel rukama ;) .
  Zadek z toho bolí pořádně, ale časem si zvykneš a svaly budou na tenhle pohyb zvyklý. Přestanou si stěžovat a už o tom ani nebudeš vědět, bude ti to připadat přirozený, ovšem pokud vytrváš.

  Doufám, že jsem ti pomohla. Držím moc palce, ať se ti to líbí! Je to jako droga :dudlik: ...

cilka — 7. 8. 2007 17:04

milá emo5, já se na koni začala učit v 35, sama, bez trenéra, bez chytrých rad. Snažila jsem se vnímat koně, koukat na jiné, posléze jsem zakoupila knihu, v které byla koňská mluva. Tedy teoreticky víc než vybavená jsem se plna chuti učila..... Dlužno podotknout, že můj koník byl učitel ale to jsem tenkrát nevěděla. Snažila jsem se postupovat tak abych koni nedělala nic co nechce, aby mu se mnou bylo hezky. Ale jak říkám, byl učite, tedy když jsem pochopila kde má brzdu a řidítka, chtěla jsem klusat, nedovolil mi to, dokud jsem neseděla správně, v momentě kdy už se mi vše podařilo a on naklusal, já vypadla z rytmu, zpomalil.... Byl to velmi trpělivý koník asi poznal, že má na zádech blba. A proto ti radím, zkus k němu přistupovat empaticky, protože on moc dobře ví, že neumíš a schválně ti neublíží, on ví, že když někdo neumí bude dělat chyby, ale každý takový kůň na kterém se učí jezdit tohle zná. Prostě se pokus poznat co ti říká, jak se mu staví uši, jak loupe okem, jaký má postoj, zda frká, jak jde..... Protože pak poznáš co bude následovat a z jakého důvodu to udělal....
zadek, nohy.... bolí dost dlouho, dost.... ale ta radost z cvalu uprostřed přírody za to stojí :)
k těm kalhotám: dej si pozor na šev mezi nohama, neměl by být tvrdý.
Tak, ať ti koně jdou ;) a napiš jaký to bylo :)

Maya.82 — 7. 8. 2007 17:14

Ahoj Emo to určitě zvládneš není to nic těžkého. Já sama jsem se učila jezdit brzo a jezdím doted. Bude se ti to líbit.
Přeju hodně uspěchu.

ema5 — 8. 8. 2007 9:17

Všem moc děkuji.

O víkendu jsme byli na jednom ranči s dětmi - neteř-11let a moje dcera - 6let, kde nás nechali svézt v kryté jízdárně.No na hodinu jeden kůň 350,-Kč se mi zdálo dost, ale holky se tak těšily a já jsem to chtěla zkusit.
Trenérka byla příjemná. zajezdila si hlavně neteř - ta mohla po chvíli vodění koně místním děvčetem pak chvilku jezdit sama a koně sama řídit.

Vybrali nám opravdu moc hodného koníka.Já jsem měla největší problém na něj nasednout.Podařilo se mi to až na třetí pokus, když mi prodloužily třmeny.A pak ta výška, když už jsem na něm seděla!!!
Taky mě vodily jen krokem kolem jízdárny asi 5 koleček.
Potom jsem zase nemohla sesednout jak se mi klepaly nohy.Trenérka mi poradila ať sesednu tak, že dám pravou nohu k levé přes krk koně a svezu se dolů. Když se mi to konečně podařilo, a já se svezla neodhadla jsem výšku.
A protože ona stále nejblíž skoro jsem jí skočila kolem krku.
Bylo mi trapně, připadám si taková nemotorná a ztuhlá. Ty holčiny co mě vodily se pořád dohadovaly, kdo teď a kolik koleček - evidentně je to nebavilo.to mi trochu zkazilo náladu a to potěšení.

Před rokem v září jsme byli s přítelem v Jižních Čechách na výletě a tam jsme si našli ježdění na koních do přírody taky na hodinu na koních plemene Hafling.To jsem seděla na koni snad poprvé v životě a hrozně se mi  to líbilo.Dostali jsme průvodce a jeli polními cestami do lesa a zpět.
Na té jízdárně o víkendu to tak krásné nebylo, ale oni prý koně na vyjíďky nepůjčují - kvůli bezpečnosti.

No na ten kurz se přihlásím, ale co s těma mýma klepajícíma se nohama, mám začít posilovat, nebo se to podá?
Taky mi není jasné jak se na tom koni udržím až začne cválat.To ho mám tisknout nohama?

Blbý otázky, já vím, ale jsem vám všem vděčná, že si se mnou o tom povídáte a poradíte.moc díky.

Maya.82 — 8. 8. 2007 9:31

Nebo nohy se ti přestanou klepat samy od sebe. Jinak ve cvalu se vlastně držíš kolenama a nohama, ale to se všechno naučíš. Jinak 350kč na hodinu to je až moc na to, že vás pustí jen do kryté haly. U nás to stojí 150kč na hodinu a to jedeš do přírody no jak si vybereš.

Cedrill — 4. 9. 2007 20:29

Jsem ráda Emo, že ses odhodlala. Akorát bohužel si měla smůlu na stáj. U nás to taky stojí 150,- a jede se i do terénu, na cvalovky, skoky... V každý stáji je jinej přístup. Zkus se mrknout, jestli poblíž není nějaká rekreažní stáj nebo ranč. Ve stáji jakou jsi navštívila jezdí většinou jezdci, co chtějí později do sportu. Jezdit se tam sice naučíš dobře, ale jestli nechceš dělat na koních kariéru, není to to pravé ořechové...
Určitě by se na tebe hodil "rekreační jezdec", louky, příroda, lesy a pohodový lidi. Jak říkám, zkus to ještě omrknout.
Taky by nebylo od věci, kdyby jsi začala posilovat. Svaly budou uř zvyklejší na námahu a nebude to takový nezvyk. Sklapovačky, dřepy....
Na cval máš sice ještě hodně času, ale nohama by ses měla držet trvale. Přitisknout kolena k sedlu, tím ti přilne i špička ke koni a tlač paty dolů, to je takovej bezpečnostní základ. Kvůli balancu.
Držim palce a napiš, jak si vedeš!

ema5 — 17. 9. 2007 8:37

Ahoj,

Tak první hodinu mám za sebou.Hodina probíhala na lonži bez sedla.Bylo to vlastně jen takové seznámení a hlavně procvičování rovnováhy - měla jsem si například lehnout koni na krk a natáhnout ruce, nebo lehnout si na záda aniž bych posunula nohy, sed bez držení rukama, dámský sed, sed úplně na boku koně - to bylo asi nejhorší.
Nevím jestli sedlo a nohy ve třmenech nějak napomáhají dobrému sedu, ale já pořád nevěděla  co s nohama.
Bylo mi řečeno - rovná záda, lopatky dolů, pohled před sebe, prošlápnutá pata a špičky chodidel k bokům koně a sed posunout co nejblíže ke kohoutku koně.To mi pořád nějak nešlo dohromady, buď jsem měla správně špičky ale špatně paty, nebo obráceně. Přišlo mi to, že je to naprosto - alespoň pro mě -  nemožné skloubit všechno dohromady.Ono to vypadá jednoduše, ale mějte roztažené nohy přes koně, tiskněte ho nohama, špičky k bokům a paty prošláplé.No snad to půjde.Příští hodinu mám zase ve čtvrtek a bude zase na lonži.

Kůň byl asi 8letý Norik - valach - a strašně líný, cvičitelka ho musela pohánět bičem - jemu za zadkem aby se vůbec pohnul.
Jinak se mi to docela líbilo, ale chtěla bych už zkusit řídit si ho sama a v sedle.Líbí se mi spíš westernové ježdění než anglie.Ale tady se vyučuje jen anglie.
V sobotu jedem do Lysé nad Labem na výstavu koní. Tam se teda hrozně těším.Až uvidím na vlastní oči třeba fríse, quarter horse, kladrubáky, araby.

Zatím ahoj zase napíšu .

misha88 — 17. 9. 2007 8:42

ja anglii taky nemusím Emy, bývalá spolužačky z gymplu má 2 kobylky doma,takže chodíme s přítelem jezdit tam(já předtím párkrát jako malá na koni seděla..ale max.mě chlapíkvodil po okruhu dokola a já se jen vezla,přítel na koni nesedel nikdy)...prostě nám prvně oznámila jak vylézt,správně nastavila třmeny,řekla povely..a prostě nás nechala jezdit v ohradě..kun si trosku delal co chtel tak to že prý ne..tak nás učila jak na nej fakt být tvrdá a nenechat ho delat nic co chce on..proste ho vést..pak sme se prosli na louku a učili si klus a cval..na druhé jízde už jsme ji nechali doma a sami jeli na vyjíždku..parada..šlo to samo,uplne prirozene..

cilka — 17. 9. 2007 11:01

nejvíc a nejlíp se člověk naučí venku.... všechno přijde :) a bude to dobrý :supr:

Cedrill — 18. 9. 2007 20:03

Přesně tak, všechno se časem poddá, ale jízdárna je podle mě ze začátku dost důležitá..... A nejenom na začátku, nic se ale samozřejmě nesmí přehánět ;).

ema5 — 3. 10. 2007 12:40

Ahojte,

tak mám třetí hodinu jízdy za sebou a jsem trochu zklamaná.Pořád na lonži v malém kroužku, a učí mě asi 13letá holčina.Já nechci nějak spěchat, ale jednak jsem jezdila jen 1/2hodiny místo 1 hodinu a pořád dokola -postavit se ve třmenech.Mám prý špatně nohy, ať se snažím jak chci.Prostě mi to nejde.Tisknout koně nohama, paty prošláplé, špičky ke koni.A to v jednom kuse.Mám pocit, že mám ty nohy nepřirozeně zkroucené a občas mě chytá i křeč.
Když se postavím ve třmenech, bez držení se čehokoliv, za okamžik padám zpátky na zadek - tím jak se kůň při chůzi pohupuje.

Jsem z toho trochu smutná, protože bych vážně chtěla umět jezdit, ale myslela jsem si, že je to mnohem jednodušší a půjde mi to rychleji.

Taky se v tom jezdeckém klubu pořád omílá jak jsou koně a jízda na nich nebezpečný, a kdo neumí pořádně jezdit neměl by vůbec jít na výjížďku.

Asi jsem fakt dřevo.

vydrychka — 3. 10. 2007 18:50

Ahoj Emo5,
naučit se alespoň základy ježdění trvá přibližně 160hodin (v průměru, někdo je hodně šikovný, někdo méně, určitou roli hraje i věk, děti jsou ohebnější a většinou se tolik nebojí), buď v klidu, chce to veeeeeelkou trpělivost, uspěchat se to prostě nedá (pokud chceš na koni , nebo spíše "s koněm" jezdit a ne se jen vozit jako balík, což je dost nebezpečný a k ničemu).
Já se několik let jen "vozila", nikdo mě nic neučil, nevysvětloval a teď se zažité chyby snažím odstanit již druhým rokem, chodím dvakrát až třikrát týdně na jízdárnu a ještě nějakou dobu to potrvá než budu se svým ježděním alespoň trochu spokojená.
Vyloženě křeč do nohou by tě ze začátku chytat neměla, samozřejmě že nohy bolí, ale nesmí to jít do extrému. Základ ježdění je především v dobrém sedu, prostě dobře sedět "na pr...", neposkakovat, nerušit koně, to musí jít i bez třmenů, ty bych třetí hodinu ještě nedávala. Prošláplá pata a špičky ke koni jsou v pořádku, ale nebazírovala bych na tom u úplného začátečníka, třmeny bych  sundala a pilovala bych pouze sed.
Můj názor je ten že trénink pod 13ti letou holčinou není pro začátek to nejlepší, uvažovala bych o změně cvičitele, nebo jízdárny. Začátek je totiž velmi důležitý, jezdecké zlozvyky se skutečně odstraňují roky......i tak se ale dá říct že ježdění se učí člověk celý život, co funguje u jednoho koně, u druhého nemusí platit, i proto je velmi dobré koně střídat.
Prakticky jde o to aby člověk uměl koně vysedět a ovládat ve všech chodech, to lze jen v případě že s koněm splyneš v pohybu, budeš  jezdit "s ním" - léta praxe - a nebudeš ho rušit ani sedem ani v hubě. Pokud koně alespoň trochu neovládáš, nemůžeš samozřejmě na vyjížďku.
Jízdárna je základ a nedá se prostě vynechat, i když na vyjížďkách je většinou kůň chodivější a já sama jsem si například začala s kobylkou se kterou jsme si ze začátku na jízdárně moc do oka nepadly, rozumnět až poté co jsem s ní jela několikrát ven, úplně jsem k ní získala jiný vztah a nabyla jsem jistoty, když jsem zjistila že ji umím zastavit :)
Neboj se že se nenaučíš jezdit, není to ani tak o té "řemeslné dovednosti", i když ta je také důležitá, jako spíše o citu a vztahu ke zvířeti, umět koníka "přechytračit" když se mu nebude zrovna chtít, poznat kdy už má dost, kdy daný požadavek fyzicky nezvládne, odhadnout jeho možnosti, nelámat ho, ale umět využít chvíle kdy se mi sám nabídne ....není to stroj, na což lidé často zapomínají.   
Buď trpělivá a ono to přijde, zde se Ti trpělivost skutečně několikanásobně vrátí!
Přeju Ti hodně štěstí a vůle :styrka:

Maya.82 — 4. 10. 2007 11:44

No já osobně bych vyměnila jízdarnu protože 13-letá holka asi těžko bude moct někoho trenovat a trenér má mít zkoušky, aby něco naučil, ale jim je to zřejmně uplně jedno. Prostě tě šoupnou do jizdarny a hotovo hlavně, že platíš a co se naučiš je jim fuk. Však čím dýl ti to potrvá tím víc budeš platit. Taky to na mě tak kdysi zkoušeli.

cilka — 4. 10. 2007 12:30

Nebudu mluvit o jízdárně a schopnosti 13ti letých dívek, protože ze svého okolí znám dívčiny z licencí..

ale podle sebe, učit se jezdit tak abych koňovi neřekážela a uměla se s ním "domluvi" mi trvao asi rok.... denně jsem jezdila minimálně dvě hodiny.
Po dalších dvou letech můžu říct: udržím se na koni, umím koně zvládnout, znám a umím používat různé styly, ale.... jezdit na koni tak abych mohla říct JÁ TO UMÍM, neumím.... Umím možná dost, ale jen vzhledem k potřebě své a potřebě koní které jsem jezdila.

Tedy mmyslet si, že za za půl roku budu umět je nesmysl, pořád je co se učit, najdi si cíl a toho se drž. Bude líp.
Dokolečka na lonži jsem chodila týden, proti tobě málo ale celkem to dělalo tak 16 hodin. A.... to že jsem přestala nebylo proto, že bych uměla, ale protože jsem dceru, která mne učila sprdla, že tu nebudu chodit pořád jak debil. No dcera maminku poslechla a když jsem procházela lesem, najednou jsem viděla, co vše, jsem se na té louce mohla i na té lonži ještě naučit.
Ono to vypadá jednduše, ale když se člověk do problému dostane, nikdy nemůže říct - já to zvládnu a nezlob se na mou upřímnost, nikdy nemůžeš vědět který myslivec kde střelí a čeho se kůň lekne a když máš problémy držet na koni nohy, jistě se nezdržíš a kůň tě vážně může zabít. Jenže takhle chytrá jsem teď. Narozdíl od tebe jsem ale své koně měla doma a chodila s nimi denně, znala jsme je víc, než když se chodí do oddílu. A i tak, to že jsem chtěla jít sama, byl ode mne nerozum.
Nesouhlasím s tím, že jízdárnám je jedno jak dlouho tam jsi.... jízdárna hlavně nechce smrťák.

vydrychka — 4. 10. 2007 13:13

Souhlasím s Mayou, to že má někdo licenci vůbec neznamená že je způsobilý pro trénink jezdce, zvláště začátečníka, hlavně v dnešní době kdy jezdectví hodně upadá a získat licenci je mnohdy velmi jednoduché...
Všechno se urychluje, zjednodušuje na úkor koní....některým jízdárnám snad ještě opravdu záleží na tom aby naučily, setkala jsem se ale mnohokrát s cvičitelkami které znuděně stály uvnitř jízdárny monotónně opakujíc pata dolů, špička ke koni, nedokázali mi vysvětlit proč je to vlastně důležité, jakým způsobem se kůň vede, ohýbá, co mají dělat ruce, nohy, sed, nebo mi vykládaly nesmysly typu kůň se ti sbalí když budeš protahovat udidlo v hubě atd., taková hodina je naprd.

cilka — 4. 10. 2007 13:22

asi je to všude jinak, to že mám své zkušenosti, neznamená, že je musím mí stejné, nebo že to musí být stejné, nebo jsme potkala jen ty správné lidi, tedy jsem asi jediná, kdo žije v sousedství správných lidí.

v dnešní době jezdectví upadá???? no nezlob se takový boom jako má teď ještě nemělo, ale kolik lidí tolik názorů....
Teď už jen odmítám žádosti o ustájení

cilka — 4. 10. 2007 13:28

a to, proč mají být nohy tak či onak si snad každý může zjistit sám, jko tohle někomu stále opakovat dokola, je otravné i pro dospělého, natož pro dívčinu, nehledě na to, že pokud tam chce mít ona ustájeného svého koně, tak prostě tohle dělat musí i když se jí nechce, i když na to nemá vlohy, prostě musí. No kdyby to jezdectví tak upadalo, tak ba si jistě dala koně někam jnam, kde nemusí nikomu vysvětlovat takové základní věci jako pata dolů, špička ke koni.
Když si člověk dělá řidičák, taky se neptá, proč to či ono, ale zjistí si to aby se mohl zeptat na něco, co přečíst nejde.

A když jsem posléze na koni učila jiné jezdit já..... neustále jsme říkala: pata dolů, špička ke koni, po nějaký době když jsem z toho věčnýho opakování stejný věci byla otrávená a saam sobě lezla na nervy, jsem už říkala: kde máš ty nohy, jak máš paty, kde jsou tvoje špičky.... Ono i když to člověk vysvětlí, tak je to prd platný, protože všichni koňáci vědí, že se ta noha musí "přestavět", že pak už do těch míst spadá sama. Aniž se na to myslí. Tohle se tak prostě dělat musí, nic jiného v tom není a když tomu kdo t nezná, k tomu přidám vysvětlení - tím se totiž držíš na koni, stejně tomu nevěří

vydrychka — 4. 10. 2007 13:48

Zjistit si to v knížce samozřejmě můžu, ale od trenéra očekávám že mi to třeba i názorně předvede, ukáže  a dovysvětlí to co jsem nepochopila. Stát v kruhu a laxně opakovat pokyny můžu taky. Tím nechci říct že mne moje trenérka "nebuzeruje" a tyto věci neopakuje, samozřejmě že ano, ale když mi něco není jasné tak mi to trpělivě vysvětlí, u ní vidím že se opravdu snaží mne něco naučit. Je to teprve druhý trenér u kterého mám tento pocit. Pokud na trénování někdo nemá vlohy, neměl by trénovat, je to pro oba, koneckonců i pro koně k ničemu. Jezdectví neupadá v tom že by nebyl dostatek zájemců, naopak, upadá kvalita.

ema5 — 12. 10. 2007 8:28

Ahoj všem,

Na 4. hodinu si mě vzala na starost sama trenérka a bylo to o něčem úplně jiném.Moc se mi to líbilo a i se mi dařilo.
Včera jsme měly poslední hodinu a vzali nás na vyjížďku kolem toho areálu.Takže už jsem jela sama i když jen krokem.Ale i to mi hodně dalo.Bylo to skvělé.
Škoda jen, že už to byla poslední hodina.Je to pro mě příliš daleko abych tam pokračovala - 25km.Navíc jsem měla možnost pouze v týdnu protože o víkendech tam mají pořád nějaké akce a taky nemají krytou jízdárnu.teď u se brzy stmívá a já jsem se tam nedostala dřív jak v 16:30hodin.
Hledala jsem něco bližšího a našla nějakou mladou ženu, která nabízí výcvik dokonce přímo u nás ve městě.Bohužel má jen jednoho koně - haflinga.Za hodinu chce 200,-Kč.Ovšem přilbu nepůjčuje a když jsem se tam byla podívat, byla jsem trochu zděšená.To prostředí se vůbec nedá srovnat s areálem kam jsme chodily doposud.
Ale zkusím to a budu hledat dál.
Myslíte, že se dá zapomenout, to co jsem se zatím naučila, když nebudu mít delší dobu možnost jezdit?

Maya.82 — 12. 10. 2007 22:43

To nezapomeneš já už nejezdím 4 roky a nezapoměla jsem to.

Verčulka — 17. 10. 2007 14:28

Najít vhodný jezdecký kurz/klub ve svém okolí mi připadá jako nadlidský úkol, tak Ti emo přeji hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru.

P.S. Dej na první dojem, to dělá hodně :)