Jarmeel — 24. 7. 2007 11:52

Je zde někdo, kdo by mi mohl poradit účinný postup, jak zvládnout uživatelskou znalost cizího světového jazyka, když už jsem v životě mnohokrát začínala a z nedostaku příležitostí k uplatnění také ukončila výuku?

Filip Žalud — 24. 7. 2007 21:08

Milá Jarmeel, v poslední větě přesně říkáš, co je největším problémem všech studentů jakéhokoliv jazyka. A to je motivace a cíl. Nejde o věk, nejde o předpoklady ke studiu - vždyť jsme se všichni více či méně dobře dokázali naučit česky, takže další jazyk není problém. Ale je třeba vědět, proč. Jakmile si na tuto otázku odpovíš, máš vyhráno. Pak stačí vybrat pečlivě vhodný kurz a to jak intenzitou, tak i náplní atd., a s chutí se pustit do toho. Dnešní moderní učebnice už v sobě mají částí jako je My Portfolio, kde si po každé lekci student dokáže a ukáže, co vše se v lekci naučil. Ve výuce se příliš nechvátá, vše se hned používá atd. Ale motivace je základ, bez níž se může jak student, tak vyučující přetrhnout, a přesto to nemá výsledky.
A jak najít motivaci, to by bylo asi na delší povídání.  Zkuste mi sem milé babinetky napsat, jak jste na tom Vy. Jak se motivujete?:dumbom:

arabela77 — 25. 7. 2007 14:07

Moje motivace byla prace v zahranici, kde jsem se holt bez jazyku neobesla. Pritel pojede za pul roku taky a od ledna sprta. Musim rict, ze mu to jde a to mu je hodne pres 30.

Jarmeel — 25. 7. 2007 14:11

Jo, máte oba pravdu, motivace je silným hnacím motorem, jenomže co dělat, když mě zas tak nic moc nenutí, ale vím, že bych při svojí práci znalost jazyka využila - člověk nikdy neví, kdy se kde s jakým cizincem na tiskovce potká. Pak je to trapas. Aspoň já se za neznalost stydím.

Aneri — 25. 7. 2007 16:27

jj - hodně přes 30 může být i 50:-),pak to jde hůře, motivace je dobrý motor, ale Jarmell vezmeš překladatele, jako naši politici a ještě se můžeš do zahraničí i vdát :-):-)...nikdy nevíš ....no trapas to je, když se někde pohybuješ a nevíš vůbec, o čem je řeč. Takže - vidina zahraničí !!!

Jarmeel — 25. 7. 2007 16:33

Tý jo! Tohle mě nenapdlo a přitom tak usilovně hledám ženicha!!!
Já se na to zaměřím! Jsi zlatíčko!     :storstark:

Aneri — 25. 7. 2007 18:57

Jarmeel - až tam budeš, dej vědět, také se začnu učit :-)  a půjdeme do světa :-). Ty přicházíš do styku s cizincama a nic ??? Tak ho pozvu na  kafe, na to nemusím umět řeč, domluvím se rukama a zbytek pak přijde sám,  on koupí překladač a už se učí - on trochu česky a ty trochu jiný jazyk/anglicky,německy/ ! To jsou finty našich nejstarších řemeslnic, to není z mé hlavy :-). Přeji hooodně štěstí !!!

Filip Žalud — 25. 7. 2007 22:27

No, nevím, většinou ty zahraniční páry řeší úplně jiné věci, než studium :) Bez motivace to nejde. Chce to chtít, třeba si najít zálibu v poslechu písniček v angličtině nebo si najít cizince na dopisování, nebo brát kurzy jazyků jako formu seznamování a setkávání.
Anebo si najít v Čechách učitele, co je kus :gloria:

arabela77 — 26. 7. 2007 10:55

Podle me zalezi i hodne na lektorovi. Ucitelky ve skole me nic nenaucily. 15let nemciny a nedokazala bych si rict ani o vodu. Pak jsem v zahranici navstevovala kurzy pro cizince. Lepsiho lektora jsem v zivote nepotkala. Nejakou zvlastni a nenasilnou formou to do nas nasypal. Z hodin jsem odchazela s pocitem, ze moje anglictina je lepsi a lepsi.

ivca — 26. 7. 2007 13:00

záleží na motivaci a lektorovi, jednoznačně

Jarmeel — 27. 7. 2007 10:49

Jo, s těmi kvalitními lektory souhlasím - tak se jdu pomodlit a třeba to štěstí ukápne    :gloria:

Jarmeel — 27. 7. 2007 10:51

Aneri, ty seš sluníčko - tohle mě nenapadlo. Stárnu, ne?

Aneri — 27. 7. 2007 15:54

Jarmeel - nestárneš, jen ses bála, že se nenaučíš jazyk a na možnost pomoci ze strany lektora jsi nemyslela :-):-), přeji ti švarného, hodného a chápajícího :-):-) lektora!!! To chce vytknout cíl a jít za ním.....

Filip Žalud — 27. 7. 2007 22:56

Jejejejej, jak to tak čtu, tak vidím přesně české studenty, kterým to nejde. Prostě za to, že to neumíme může hned lektor. No, nevím, nevím. Každý by měl začít u sebe ....Lektor nen bůh a neumí zázraky :) Ale to by bylo na dlouho.

Aneri — 28. 7. 2007 8:47

Jasně, že lektor není Bůh, ale může být motivací :-):-) a vidinou....vždyť každá žena je tak trochu romantik :-):-)

Ferda — 28. 7. 2007 16:44

souhlasim, jde o motivaci a dulezite je chtit :) nejde o vek
ale urcite bych doporucila komunikaci :) je super chodit do skoly, ci kurz a ucit se ,ale myslim ze nejlepsi je komunikovat s nekym ze zahranici kdo jazyk ovlada :)
bydlim ted v zahranici, a komunikace s lidmi me naucila nejvice. skola mi da se rict moc nepomohla.  mluvit mluvit mluvit, a hlavne se nestydet :)

Dana — 2. 8. 2007 7:26

to je přesně ono. Já vždycky začnu a protože nemám kde a s kým mluvit, všechno se mi vykouří z hlavy. Já si našla adoptivní dceru v Bangladéši a protože ona mi začala psát anglicky ( ta ostuda, když jsem pomalu polovinu vět 7 leté dívenky nepřeložila) , chtěla bych začít znovu a pořádně, abychom si jednou mohli psát o všem možném. Toť moje motivace

Selima — 3. 8. 2007 19:06

Moja mama sa začala učiť anglicky v 60 a hoci jej to ide pomaly(a často "prepadáva" :D ), nezadržateľne postupuje vpred. Navyše si cibrí pamäť, mozog a majú s kamoškou náplň dní i večerov. Modlím sa, aby jej vydržalo čo najdlhšie...
A kolegyni obe dcéry zostali robiť v USA, tak sa v 46 zapísala do jazykovky(anglinou neodktnutá) a dnes speakuje ostošesť nielen na ulici v New Yorku, ale aj so svatkou, zaťom, vnúčatami, druhým zaťom, etc...

Jarmeel — 6. 8. 2007 13:16

Já se cítím tak zahanbeně, že jsem neměla tu výdrž! Vím, všechno jsou to jenom plané výmluvy. Tak já teda začnu, díky moc všem za podporu!!!
Teď mě napadá, nechcete mi sem psát anglicky? /Jsem to ale blázen, takový si na sebe uplést bič!!!/     :dumbom:

ivca — 6. 8. 2007 13:53

excellent idea

Jarmeel — 6. 8. 2007 14:14

:supr:  že jo?   :jojo:
  :D a =D

Juraj — 7. 8. 2007 11:09

damy, anglicky pak piste primo v subforu Anglickem, zde http://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=133
Pokud jinymi jazyky mluvite, tak pak do jineho jazkykoveho subfora pospichejte... ;-)

http://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=132

Ivana*M — 10. 8. 2007 12:54

arabela77 napsal(a):

Moje motivace byla prace v zahranici, kde jsem se holt bez jazyku neobesla. Pritel pojede za pul roku taky a od ledna sprta. Musim rict, ze mu to jde a to mu je hodne pres 30.

Moje motivace je , ze anglictinu denne pouzivam v praci. Presto se poradne asi nikdy nenaucim.

Fantasia — 15. 8. 2007 15:32

Nakoukla jsem dnes do vašeho fora a jsem jedna z vás, která se pokouší stále naučit anglicky a stále nic. Všichni mi doma říkali, to by chtělo vyjet ven, tam se naučíš hned. Život dělá přemety a já se skutečně ocitla v zahraničí, kde už jsme skoro dva roky a stále nic. Prostě nerozumím a ne, mám prostě hudební hluch a tím i problém vnímat cizí jazyk. Obdivuji všechny, kteří se cizí jazyk naučili nebo učí lehce. A nejvíce obdivuji ty, kteří začali  v pozdějším věku. Motivaci mám, ale výsledky ne. Můj manžel už to letos vzdal, když jsem neudělala zkoušku a prohlásil, prostě všichni nejsou na všechno. Nechci ovšem tímto nikomu brát chuť do práce :))), i já se budu snažit dále. ***Fantasia***

Filip Žalud — 24. 8. 2007 20:15

Takový přístup jen a  jen chválím! Nemá smysl to vzdávat. Každý je scchopný se naučit cizí jazyk, protože jsme se naučili i náš. Cizí jazyk je jen schopnost, to není dar talentu jako u zpěvu či malování.  Je to jen o poctivé a tvrdé práci a učení se:) A možností je dneska spousta - třeba i tyto nové kurzy - http://www.ienter.cz/novinky.php?polozka=204

Lilith380 — 30. 4. 2009 11:22

Každý má schopnost naučit se jazyk v útlém věku, kdy se učí mluvit ...To je bez diskuze. Čím je starší, je to poněkud obtížnější, ale děti mají ještě slušnou šanci a později ti talentovaní,...motivovaní,...a snaživí (úroveň už bude ale různá)....A znala jsem paní, která emigrovala do Švýcarska - italského kantonu a jazyk se za 30 let nenaučila, a to italština patří k těm jednodušším. Proč? Protože měla manžela, který za ni všechno vyřizoval, nic ji moc nenutilo, a asi neměla třeskuté nadání, že by italštinu aspoň odposlouchala a šlo jí to tak nějak samo...to je už dar ..i proti své vůli. Slyšela jsem o mamince na mateřské, která se údajně naučila perfektně německy z poslechu a sledování telenovel v němčině :vissla: to obdivuju, myslím si, že bych mohla telenovely sledovat pět let v kuse a naučila bych se asi jen pozdravy a pár frází a hlavně bych sledovala obrázky a nechala jazyk volně plynnout kolem svých uší :usch: ...No nicméně, odložím svůj pesimismus a vracím se k motivaci a snaze. Držím vám všem palce, já sama, i když dřívko, se snažím:
Je vais au francaisse (francais?) course, mais c´n´est pas facill! :P :lol: Je a 45 ans... :sjuk:

elena007 — 8. 5. 2009 5:18

Nevidim skutecne ani nejmensi duvod, proc by se clovek nemohl naucit jazyk v padesati. Staci jenom chtit. Ovsem ta maminka na materske mi prijde ponekud jako urban legend anebo je perfektne velice realtivni pojem. :). Neumim si predstavit perfektni plynulou mluvu v cizim jazyce nacvicenou pouhym odposlechem bez konverzace. Pokud k tomu ovsem mela jeste nemeckeho manzela, se kterym po vecerech mluvila, jde to krasne a lehce.

Kokino — 2. 7. 2009 9:15

a já myslím, že právě md je nejlepší doba na to, aby se člověk naučil nové věci, jazyky a mohl cestovat