holka — 18. 7. 2007 13:48

Poraďte prosím jak usmažit palačinky aby se netrhaly. Už nevím co zkusit. Těstíčko nechávám minimálně půl hodiny uležet, zkusila jsem 1 nebo 2 vejce, hustší nebo řidší těsto, dávám špetku soli , 1-2 lžíce cukru...pořád se při obracení trhaj. Jedině je smažit na spoustě oleji, ale pak jsou hnusně mastný a smrdí z toho celej byt. Pánvičku mám teflonovou Tefal, žádnej šunt.......

ivca — 18. 7. 2007 14:05

dlěám palačinky z polohubé mouky, špetku cukru, špetku soli
teflonovou pánvičku potírám olejem - používám plochý štětec z Ikea a dobrý ...
nejhorší je, když se pánvička /nemám bohužel Tefal/ vypoukne vprostřed - to je problém

x256987 — 18. 7. 2007 14:24

Holka, máš tam moc cukru, proto se ti trhají. Já dělám palačinky z asi půl litru mlíka, 2 vajíčka, špetka soli, cukru max. půl sáčku vanilkového, někdy žádný (osladí se náplní), a tolik hladké mouky, aby to bylo husté. Chvilku uležet, rozpálit pánev, oleje tak lžičku, rozetřít. První palačinka bude nejspíš trhanec, další bývají v pohodě - dělám na velké pánvi takové ty tenoučké. Když se mi chce, tak je ještě na taliři prokládám papírovými ubrousky, aby se ten tuk vpil.

Romča — 18. 7. 2007 15:16

Holka, byla jsem na tom úplně stejně.Pokaždé když jsem je dělala , tak jsem zuřila že ty cucky dělám naposled!:dumbom:
A pak mi dala kamarádka tento recept a teď bych se mohla smažením palačinek živit, jak mi to jde.:vissla:

1 hrnek mléka
2 vejce
1 lžíce oleje
1 hrnek hl.mouky
1 lžička pískového cukru
špetka soli

ivca — 18. 7. 2007 15:31

když se přidává do těsta olej, můžou se smažit na teflonce na sucho???

Nela — 18. 7. 2007 15:42

Ivco, čteš mi myšlenky, taky mne to napadlo. :) Takže počkáme, až nám Romča odpoví.

Romčo, díky za recept, ale raději  se nechám na ty palačinky pozvat, lépe si je vychutnám.:lol:

Romča — 18. 7. 2007 16:31

Úplně na sucho jsem je nesmažila, ale jen na malé kapince oleje.


Tak až Neli pojedeš směr k nám , tak dej vědět a já začnu smažit.

Stelička — 18. 7. 2007 16:49

Já vyhrála v nějaké soutěži palačinkovou pánvičku, je skoro plochá - Tescoma. Potírám jen lehoučce a už jsem našla odvahu palačinky i obracet nadhazováním. Fakt to jde :D.

dusička — 18. 7. 2007 17:40

tak já mám tenhĺe recept snad stokrát vyzkoušený. Smažím na pánvičce tescoma mažu máslem a obracím ve vzduchu.Já dělám z litru, ale tady máte recept. Učili jsme se ho na základce před lety při hodinách vaření (v r.1985) :)

na 1/2 l mléka
180 g polohr. mouky
40g cukru moučka
2 vajíčka
1 žloutek
špetka sole.

Astra — 18. 7. 2007 18:39

Palačinky můžete na teflonu dělat i nasucho, jsou dobré a vůbec si nezasmradíte kuchyň. A když do nich nedáte cukr, tak je můžete plnit slanými náplněmi.

x256987 — 18. 7. 2007 20:20

Tak mně to téma navnadilo, že jsem se do palačinek pustila. Zkusila jsem dát asi dvě lžíce oleje do těsta a  :supr:  Náplň: tvaroh s nastrouhanou čokoládou...

ivca — 19. 7. 2007 8:02

a ještě jsem si vzpomněla na jeden fígl - to ale někdy zapomenu - přidat trošinku prášku do pečiva

holka — 19. 7. 2007 9:55

O víkendu určitě vyzkoušim, dám vědět.  Doufám že v neděli budou k snídani palačinky a ne trhanec :-)  (mimochodem v restauraci jem měla  natrhanou tlustou palačinku s kys. smetanou a pyré z vařených jablek se skořicí, taky užasná mňamka)

Musim — 19. 7. 2007 10:49

Tak má babička počítala za královnu palačinek, tím se dostala z jedné země do druhé už před první republikou.
Já osobně nedávám žádný cukr do palačinkového těsta...právě proto se trhá (vařím dle maďarské kuchyně). A určitě žádný olej ani nic podobného, to čtu tedy poprvé v životě. Stačí ten olej na pánvi, (správně má být máslo, ale je třeba dávat pozor, ať se nepřepaluje).
V mém chápání je důležitá ta správná konzistence těsta...těžko popsat, jaká má být. Hlavně né moc hustá.  Má se po pánvi tak akorát rozlít, a to najednou. Moc řídké těsto...trhá se, moc husté...nerozlije se po pánvi-je třeba rozředit. Na obyč. velkou pánev užívám naběračku 1 dcl, někdy i 1,5 dcl. Myslím, že jsem se jich napekla dost, od 15-ti let pro 5 dospělých to znamenalo péct na dvou pánvích tak 2 hod. v kuse....
Já osobně užívám pouze hladkou mouku...ale vařím dle oka. Tak tady je můj recept (momentálně vařím pro dvě osoby): hl.mouka, špetka soli, (kdysi kdo má rád, dával špetku sodabikarbony...t.j. kus prášku do pečiva..já nedávám), 1 celé vejce do ní mléko (míchat, aby bylo těsto bez hrudek).
Určitě ne odtučněné mléko, to je jenom voda. Kdo by dal plnotučné, může ředit půl - napůl s vodou. Já dávám většinou polotučné a dle nálady někdy ředím a někdy ne s tou vodou. Někdo...kdo drží dietu, může dát jenom vodu-žádné mléko! ...(mne to nechutná).
Kdybych chtěla dát cukr (což nedávám, dala bych maximálně taky špetku)! Hustotu kontroluji kontrolním přelitím těsta...z naběračky....když málo, přidám mouku.
Peču...už jenom na malém množství oleje nebo másla. Když by se mne těsto trhalo, tak to bych byla překvapená tím, co se stalo, to moc neznám.
A pro rada pro ty, co se jim to trhá. V Německu je vysloveně jídlo ...trhanec, to je fakt mňamka...To jsem zkoušela jenom jednou. Tak se vymluvte na tuto specialitu....

Yarka — 19. 7. 2007 20:41

Tak tomu se rika "kaiserschmarrn". Do testa se dava vice vajicek a rozinky, pece se pomalu z obou stran 1,5 - 2 cm tlusty neco jako svitek. Hotove se natrha na talir, pocukruje a podava s jablkovym kompotem.

ita — 19. 7. 2007 22:31

Taky dělám těsto jako Musim - rodina tomu říká systém sádra-voda. Mám jednu starou kuchařku herečky Jiřiny Šejbalové a ta do těsta přidávala koňak (stačí i rum), prý tolik nesají tuk. Pánev potírala kůží od špeku, tedy skoro na sucho.

ivca — 20. 7. 2007 10:18

to ita - je to taková ta kuchařka sešítek?
ta je super, musím se po ní podívat - hezky se čte i kvůli vtipnému textu....

Aneri — 20. 7. 2007 11:11

Tajemství palačinek je rozhodně v pánvičce ! Nemám žádný Tefal, ani značkovou, těsto dělám od oka, palačinky hned, zásadně BEZ cukru. Mám starou vypálenou pánvičku pa stařence a palačinky jsou super. Ovšem koupila jsem posléze další dvě pánve, sice neznačkové, ale na těch se palačinky neudělají, tam dělám trhance:-) Takže bych radila nejdříve bez cukru a pokud se budou trhat, je to pánví - změnit !

Gia — 20. 7. 2007 12:27

Palačinky dělám na nerezové pánvi s tlustým dnem a dno jen lehce potírám olejem Můj recept na 8 kousků palačinek, který jsem dostala kdysi od kolegyně z práce.
1/2 l mléka
1 vejce
200 -210 g hl. mouky
40 g cukru (= 1 pol. lžíce) - možno vynechat
špetka soli

Musim — 20. 7. 2007 12:49

Jóoo, to je vono...kaiserschmarrn. To se ještě musim naučit(mohu dostat recept, já to tenkrát dělala z "krabice" a znám to pouze z restaurace). NO, ten lok rumu v těste jsem zapoměla, poněvač mám malé dítě  (a RUM už zdražil), takže ho tam nedávám, ale dělat je slavnostně, tak tam kapánek je. Kdyby jste dělaly koblihy, tak tam to bez debaty být musí!

han — 20. 7. 2007 15:24

A co zkusit rumové aroma?To dětem nevadí.Dávám ho i do různých náplní a krémů.Právě kvůli dětem.

lueta — 22. 7. 2007 21:56

Nečetla jsem všechny příspěvky, takže je možné že to už zaznělo, ale do těsta cukr nepřidávám, ale zato přidávám olej, palačinky jsou pak krásně vláčné a smaží se jen na potřené pánvičce. Ještě se mi nestalo, že by se potrhaly a dělám je úplně tenoučké. S náplní sladkou i slanou.

Na 1/4 litru mléka 1 vejce, 12 dkg mouky, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, špetka soli.  Nejlépe připravit několik hodin před smažením.

lupina montana — 22. 7. 2007 22:03

Jojo, tajemství netrhajících se tenoučkých palačinek je v oleji, akorát jsi zapomněla podotknout, že se to musí nechat tak 1/2 hodinky stát...
Judito, krindypindy, cos to udělala se svým nádherným lotosem? :co::grater:

ita — 23. 7. 2007 0:20

Ivčo, je to tenký sešitek, kde jsou oblíbená jídla hereckých kolegů. Paní Šejbalová byla prý skvělá kuchařka.
To je pravda, pánev je moc důležitá, koupila jsem někde pánvičku na palačinky a ta má jen nízký okraj, dobře se v ní dělají.

Ivča K. — 25. 7. 2007 21:05

Já slyšela kdysi v nějakém pořadu radu,co dělat,aby se ta první palačinka netrhala.Nalít olej na pánev a nechat ho přepálit do černa a potom pánvičku umýt(ne ve studené vodě)a už se další nebude trhat.
Jinak já dávám mouku půl na půl hladkou a polohrubou.Bez cukru a se špenátem.

pony — 28. 7. 2007 8:54

Na první palačinku dávám o něco víc oleje než na ostatní nepřilepí se a upeču ji do křupava a neroztrhne se.Na druhou olej nedám a pokračuju už normálne.Dělám recept jako Lueta, jen nedávám olej do těsta,zato přidám špetku prášku do pečiva.

spunt — 28. 7. 2007 12:24

Tedy, udělaly jste mi takovou chuť že zítra budou palačinky.
Já je dělám na másle. Cukr minimálně, pánvičku rozpálenou akorát.
Zítra to zkusím i s trochou rumu. Nemusíte se bát přidat ho i pro děti, protože zůstane max. aroma, líh se odpaří a nezustane tam ani kapička alkoholu.

Jitce chutnaly palačinky s nutelou, banánem a navrch se šlehačkou, manžel chce jahůdkovou marmeládu od mojí maminky a šlehačku.

Já už tady slintám :P

marionneta — 14. 8. 2007 22:16

Já jsem zase četla a vyzkoušela, že se má nejdříve nechat rozpálit pánev, pak teprve naílt trošku oleje a rovnou smažit. Mě to pomohlo.

Eri — 14. 8. 2007 23:42

Přesně tak, rozpálit pánev, klidně si zkusit na pánev kápnout těsto, jestli lítají ty správné bublinky. :D
Jinak koukám, že je doma šidím. Já používám na litr mléka 2 vajíčka, cukr a hl. mouku tak nějak akorát. Nikdy jsem neodvažovala, tak nevím kolik, prostě aby těsto bylo akorát. Pokud přesypu, ředím sodovkou. Nikdy se mi netrhaly, ale smažím na teflonu, nerez mi stačil jednou na bramborák.  :rolleyes: S obracením počkej, až Ti zatuhne těsto i na neopečené straně, pak teprve palačinku uvolnit a obráť.

tweety — 17. 8. 2007 19:59

Prvni smazim na masle, pak az na oleji, netrha se. A do testa minimum cukru, kdyz je ho vic, lepi se pak.

Slavek17 — 4. 9. 2007 18:46

To je zajímavé, že jsem se ZDE nikde nedočetl radu, dávat místo mletého cukru polojemný krystal - rozpouštění trvá jen malinko déle, avšak výsledky jsou mnohem lepší. Přichytávání k pánvi u palačinek slazených mletým cukrem způsobuje tzv. protispékavý přípravek, který se do mletého cukru přidává, aby se nehrudkoval, aby netvrdnul už v sáčku (jak všichni víme, většinou stejně s pofiderním úspěchem ;o).
Samozřejmě cukru jen trošinku :jojo:
A co se pánve týče a nepoužití oleje, tak pokud máte kvalitní silnostěnnou teflonovou pánev a sklokeramickou desku, tak by neměl být problém. Palačinky na kšeft se dělají úplně nasucho na rozehřáté ploténce, roztírá se to kroužením naběračky přímo po ploténce směrem od středu ke krajům (pozorujte to někdy, je to zážitek;o)

P.S.: Připálit schválně první kapku oleje do černa je kravina dobrá leda tak na rakovinu!!!

Ladie — 4. 9. 2007 19:38

Já teda dávám obyčejný cukr krystal nebo krupice (podle toho, co je doma). Použít moučkový cukr do těsta by mě vůbec nenapadlo :co:

Eri — 6. 9. 2007 22:34

Ladie napsal(a):

Já teda dávám obyčejný cukr krystal nebo krupice (podle toho, co je doma). Použít moučkový cukr do těsta by mě vůbec nenapadlo :co:

Tak to nejsi sama, moučkový používám leda na sypání buchet.

Doris — 4. 12. 2007 22:24

Mám podobný recept jako Gia, opravdu zaručený. Tyhle palačinky mi dělal už můj tatínek, byla radost ho sledovat, jak si je přehazuje na pánvi :) Vždy mi sliboval, že to budou palačinky tenké jako tužka :)  a opravdu se dají udělat krásně tenounké. Na první palačinku tak lžíci oleje, na další už stačí jen pár kapek.

Tedy:  20 dkg hl. mouky,
          1/2 l mléka
          2 vejce   
          1 vanilkový cukr
          špetka soli

Když mě honí mlsná, klidně si je udělám  jen z půlky. Ze 1/4 l udělám až 8 palačinek :jojo:

Piia — 5. 12. 2007 7:14

Musim napsal(a):

Tak má babička počítala za královnu palačinek, tím se dostala z jedné země do druhé už před první republikou.
Já osobně nedávám žádný cukr do palačinkového těsta...právě proto se trhá (vařím dle maďarské kuchyně). A určitě žádný olej ani nic podobného, to čtu tedy poprvé v životě. Stačí ten olej na pánvi, (správně má být máslo, ale je třeba dávat pozor, ať se nepřepaluje).
V mém chápání je důležitá ta správná konzistence těsta...těžko popsat, jaká má být. Hlavně né moc hustá.  Má se po pánvi tak akorát rozlít, a to najednou. Moc řídké těsto...trhá se, moc husté...nerozlije se po pánvi-je třeba rozředit. Na obyč. velkou pánev užívám naběračku 1 dcl, někdy i 1,5 dcl. Myslím, že jsem se jich napekla dost, od 15-ti let pro 5 dospělých to znamenalo péct na dvou pánvích tak 2 hod. v kuse....
Já osobně užívám pouze hladkou mouku...ale vařím dle oka. Tak tady je můj recept (momentálně vařím pro dvě osoby): hl.mouka, špetka soli, (kdysi kdo má rád, dával špetku sodabikarbony...t.j. kus prášku do pečiva..já nedávám), 1 celé vejce do ní mléko (míchat, aby bylo těsto bez hrudek).
Určitě ne odtučněné mléko, to je jenom voda. Kdo by dal plnotučné, může ředit půl - napůl s vodou. Já dávám většinou polotučné a dle nálady někdy ředím a někdy ne s tou vodou. Někdo...kdo drží dietu, může dát jenom vodu-žádné mléko! ...(mne to nechutná).
Kdybych chtěla dát cukr (což nedávám, dala bych maximálně taky špetku)! Hustotu kontroluji kontrolním přelitím těsta...z naběračky....když málo, přidám mouku.
Peču...už jenom na malém množství oleje nebo másla. Když by se mne těsto trhalo, tak to bych byla překvapená tím, co se stalo, to moc neznám.
A pro rada pro ty, co se jim to trhá. V Německu je vysloveně jídlo ...trhanec, to je fakt mňamka...To jsem zkoušela jenom jednou. Tak se vymluvte na tuto specialitu....

Já dělám palačinky úplně stejně a taky roztrhané skoro neznám.
Ten německý trhanec se jí s malinovým sirupem, nebo hodně řídkým tvarohem a je to celkem dobré. :supr:

Miki2 — 11. 12. 2007 23:08

Prosím o radu. Dnes jsem smažila palačinky, a když jsem měla na plotýnce malý plamen, tak palačinky byly usmažené, velice chutné, ale trvaly dlouho. A když jsem zvýšila plamen, tak těsto bylo neupečené, bylo matlavé. Ale zase rychlé. Ale také spálené. Dělala jsem je na sucho, pánvičku nemastila. Díky moc kuchařkám za rady!!!

holka — 18. 1. 2008 12:07

Nechápu jak se někomu můžou trhat palačinky  :-))))) Já už ani nevím co to je. Díky moc, vyzkoušela jsem 3 recepty, nejjednodušší na zapamatování a asi i nejlepší palačinky se mi zdá tenhle:

1 hrnek mléka
2 vejce
1 lžíce oleje
1 hrnek hl.mouky
1 lžička pískového cukru
špetka soli

Dokonce těsto můžu  rozetřít po pánvičce do požadované velikosti palačinky, paráda !!!
Jen jsme teď doma palačinek přejedený jak jsem je zkoušela na slano i sladko.
Tak ještě jednou dík  kuchařinky!!

Doris — 18. 1. 2008 21:13

Holky, hlavně nesmíte na tu pánev lít těsta jak za dobrých časů! :lol:  Na klasickou pánev stačí 1 střední naběračka! Takové ty palačinky "tlusťošky" - po těch je akorát špatně, nepropečou se!

Macex — 18. 1. 2008 21:18

Já dělám max. z půlky střední naběračky... Z 3/4 střední naběračky dělám manželovy tzv. tlusťochy a ty já teda nemusím... Jak není vlasová, tak to není ono.

Judyna — 19. 1. 2008 12:50

Tak já dělám palačinky z hladké mouky, polotučného mléka, na 1/2 l 1 vajíčko, cukr práškový a celkem ho dávám dost a sůl. Těsto aby bylo "tak akorát" - ani řídké, ani moc tuhé. Rozpálím teflonovou pánev, na první pal. dávám více oleje. Taky když ji smažím po té první straně, tak pánev  přikreju pokličkou, aby byla i ta strana nahoře "suchá". Nejvíce nám chutnají s broskvemi a bílým sladkým jogurtem(na ty je lepší trošku více těsta).Netrhají se.

Káča — 19. 1. 2008 15:55

Není nad Egyptský (Tuniský) palačinky. Já dokonce viděla už i někde u nás dělat palačinky na takové véééélikánské pánvi a dokolečka to roztahovali takovým velkým plochým dřevem.

Judyna — 19. 1. 2008 16:07

Tomu se u nás říká francouzské palačinky a jsou vynikající.

majkafa — 19. 1. 2008 20:17

Mléko, vejce, hladká mouka. Nic víc. Netrhají se, všichni mi je moc chválí, neboť s náplněmi a oblohou nešetřím. :D

Poly — 20. 1. 2008 15:56

majkafa napsal(a):

Mléko, vejce, hladká mouka. Nic víc. Netrhají se, všichni mi je moc chválí, neboť s náplněmi a oblohou nešetřím. :D

Já taky tak, ale ještě sůl :) A výborné jsou se sladkým tvarohem a se spoustou ovoce. Mňaaaaam :D

trisestri — 20. 2. 2008 23:28

tak teda tu su tiež nejake rady na pripravu palačiniek http://www.mojerecepty.sk/vselico-o-palacinkach.html