mejada — 13. 7. 2007 18:49

Jedna zákaznice mně dala recept na zřejmně výbornej čaj.Ale bohužel to bylo v rychlosti,zítra ho chci udělat...ale nejsem  si jistá poměry.Napsala jsem si to snad dobře ?? 1,20 kg cukru, 1 l rybízu, 1 l jakéhokoli ovoce jiného ovoce,5 ks hřebíčků,1 lžička skořice,jedna osmina rumu. Vše se dá na hodinu péct a pak plní do sklenic.Samotny čaj - lžice se nabere do hrnku a zaleje horkou vodou. V zimně určo přijde vhod.Ale nevím jestli ta osmina rumu se bere z male lahve nebo litru.Nemáte někdo přesnej recept ??? :usch:

Bety — 13. 7. 2007 19:20

Já mám tento recept:

Pečený čaj:
dávka na 1 hluboký plech (asi 7 čtvrtlitrových skleniček)
1kg červeného rybízu, 1kg ostatního ovoce (ne citrusy - třeba jablka, švestky, černý rybíz, angrešt, josta, prostě cokoli), 1kg cukru krystal, 1-2 lžičky skořice, 2dcl rumu
Na plech rozložíme kousky ovoce, zasypeme cukrem a skořicí. Dáme do vyhřáté trouby 200°C a pečeme asi 30min. Po zapečení zalijeme rumem a rychle naplníme do vyhřátých sklenic a zavíčkujeme. Už nemusíme sterilovat.

mejada — 15. 7. 2007 13:20

ety moc děkuji ,čaj jsem udělala podle tebe a hodila ještě šest hřebíčku,už jsme si i čaj udělali a musím říct že je fakt báječný.Ale nejlepší bude určo v zimě

Zaba4 — 29. 8. 2007 17:11

Ahoj ja jsem udelala caj dneska a mam fakt radost:) Konecne jsem se k nemu dokopala, udelala jsem ze 2 kg, ale prislo me to malo tak jsem dela jeste jednou 2 kg:) Dam si ho vecer a pak ho budu setrit na zimu, snad ho uhlidam:)

Bety — 29. 8. 2007 17:25

Já už nemám rybíz a dělala jsem jenom z 1 dávky. Tak přemýšlím, jestli je tam ten rybíz bezpodmínečně nutnej? Nebo by to bez něj málo želírovalo? Mám už jenom jablka a švestky...
V podstatě to ale bylo bezpracné (pekla jsem na pečícím papíře tak ani nic moc umývat jsem nemusela akorát váhu a naběračku...) tak že bych to riskla? Co myslíte?

mejada — 29. 8. 2007 19:55

no nevím jestli je ten rybíz tak nutny.Každopádně budu ráda Bety když napíšeš jak to dopadlo bez toho rybízu.

Zaba4 — 29. 8. 2007 19:57

Ja mela rybizu necelych 500g a uplne fpho mela jsem tam dost druhu ovoce ale nekde na netu jsem cetla ze treba jen jablka a hrusky a svestky se skorici, takze rybiz neni asi tak dulezite...moznaaaaaaaa ze hodne pousti pak ty stavy

Bety — 29. 8. 2007 20:14

Asi to zkusím, však neriskuju nic než kilo cukru a tu trochu rumu, ovoce je v zahradě... ten rybízový jsem si rozmíchala do kefíru (dělám si ho doma z té kefírové kultury) do studenýho a bylo to dobré.

Bety — 30. 8. 2007 20:12

Tak jsem to dnes vyzkoušela - ze švestek a z letních jablek, nevím jak se jmenují z těchhle:
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoxbwbjsbewq129333.jpg


smíchala jsem ta jablka a švestky,
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fototiituvmpqf129334.jpg

a cukr a skořici (hřebíček nemám moc ráda tak jsem ho nedala)

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoktalfwloim129335.jpg


na zalití jsem tentokrát použila napůl rum se slivovicí
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoeocanccfir129336.jpg

Bety — 30. 8. 2007 20:16

pekla jsem skoro hodinu (mám starý sporák s el. troubou) až se všechno krásně do měkka upeklo, šťávy bylo dost

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoigncafvzhx129337.jpg

plech pod papírem byl úplně čistý

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoozapspkeyl129338.jpg

a naplnila ty skleničky a zavřela

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoexzjdcrcvl129339.jpg

nakonec jsem ten papír vzala a zbytek slila do toho hrnečku, je to trošku víc sladké než to s rybízem ale dobré, určitě to půjde z každého ovoce.

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotodjviqjlwns129340.jpg

mejada — 30. 8. 2007 21:00

:supr: Teda Bety máš muj obdiv.Ještě i ta fotodokumentace. Teda asi taky pujdu do jablek se švestkama.Nebo nektarky . :vissla:

Bety — 30. 8. 2007 21:24

Mejado šlo to děsně rychle, jablka jsou velká tak byla nakrájená hned a kilo švestek vypeckovaných cobydup a pak už se to peklo samo zatímco jsme grilovali  je to fakt skoro bezpracné akorát kvůli dceři budu dělat asi s rumem ona říká že jí to víc chutná se samotným rumem. Mně chutná víc tohle sladší.

Stelička — 7. 9. 2007 16:31

Čaj jsem taky vyzkoušela z následujících surovin:

- jablka
- švestky
- ostružiny
- trochu zmraž. rybízu
- trochu hrozn. vína

Koření:
- skořice
- hřebíček
- badyán

+ samozřejmě cukr a rum

Vyšel super, chutná nám. V těchto deštivých dnech přesný.

Bety — 7. 9. 2007 17:37

Teda ten musí být parádní! :gloria: Teď když už mám vyzkoušený recept tak příští rok už na to budu myslet a udělám jich taky víc druhů.

aprill — 2. 8. 2009 11:59

Vyzkoušela letos poprvé pečený čaj, je úúúúúúúúúúúúúúúúžasný, jen jsem udělala chybičku, když jsem ho pekla, tak jsem nechala puštěný horký vzduch a on mi vypěnil a utekl do trouby, ale nechám se nějakým neúspěchem odradit, jdu do toho znova.

zuzi777a — 2. 8. 2009 20:34

Dělala jsem ho také
Poměr  mám osvědčený  1,5 rybízu + 1,5 jakéhokoliv jiného  ovoce ( letos to bylo  pár jablek, asi 3 broskve,   trocha borůvek, trochu loňských malin z mrazáku), hrst  černého jeřábu,  hřebíček (10ks) skořice jen symbolicky, 1,5 kg cukru.
Peču na 200 st 40 min, pak zamíchám 250ml rumu a   dám do skleniček.
Je to  výborné, zvlášť v zimě ráda   ucucávám....

Olympia — 4. 8. 2009 18:52

Ty vase recepty vypadaji lakave.
Mam hodne broskvi, udelala bych broskvovy caj.
Ale - musi tam byt alkohol? Ja alkohol nepiju, tak nevim, co to se mnou udela, kdybych si dala caj s rumem.

zuzi777a — 4. 8. 2009 19:11

Olympia- měl by tam být rybíz, kvůli kyselosti, rum ve výsledku prakticky nepoznáš, je tam jen tak okrajově jako  lehounký náznak, nemá to s alkoholem  moc společné. Je ho jen malinko, někdo říká, že jen kvůli tomu aby to vydrželo a nemuselo se to sterilovat.

Olympia — 4. 8. 2009 19:19

diky za odpoved. Zkusim to.

aprill — 4. 8. 2009 20:16

Olympia napsal(a):

Ty vase recepty vypadaji lakave.
Mam hodne broskvi, udelala bych broskvovy caj.
Ale - musi tam byt alkohol? Ja alkohol nepiju, tak nevim, co to se mnou udela, kdybych si dala caj s rumem.

Potvrdím to, co psala zuzi, ten rum tam je jen pro vůni  ;) .

sudina — 4. 8. 2009 21:13

taky už syslím do mrazáku ovoce-borůvky,jahody,maliny,ostružiny a budu brzy péct........chci to dát do malých skleniček -a nazdobit víčka :vissla:-a na návštěvy to budu nosit místo kafe :supr:

jitřenka — 4. 8. 2009 22:34

Sudino , taky si dávám do mrazáku zásoby ,abych pak vytvořila více variant. V loni jsem neměla moc rybízu a tak jsem prostě dělala z 2 kg různého ovoce.  Chutnají mi v něm švestky, jablka  ostružiny .Byl prostě  vynikající.  Třeba do poháru nebo na polárkový dort, na palačinky! Mňam. Varianta studená i teplá je super a jako  s dárkem jsem vždy překvapila. Je to fakt lepší než kafe. U
Už se na něj těším, jak si budu pochutnávat a venku bude pěkně sněžit.

Brookerka — 13. 1. 2012 23:23

Kdybyste si přeci jen s domácí výrobou pečených čajů nevěděli rady, může se Vám hodit tenhle web na reklama , kde kdyžtak najdete i inspiraci na příchutě těchto stále více oblíbených čajů ;)

holcina — 14. 1. 2012 9:33

Výroba pečených čajů je velice jednoduchá. Děkujeme za reklamu:-)

krteček — 28. 1. 2012 15:41

http://www.pokrmy.estranky.cz/ recepty