libunda — 15. 6. 2007 13:20

Potřebuju poradit,co koupit známým jako svatební dar.Bydlí v novém rodinném domku skoro plně zařízeném,takže moje fantazie plně selhala.Prosím porad'te!:kapitulation::dumbom:

LeeLoo — 15. 6. 2007 16:28

www.houpacisite.cz :) zejmena, jestli cekaji mimi

libunda — 15. 6. 2007 20:28

Mimi zatím na obzoru není a asi ještě nějaký čas nebude.Uvažovala jsem nad chůvičkama,ale nevím jestli to není blbý.Vůbec nic mě nenapadá.

annyz — 16. 6. 2007 13:37

A co nějakou pěknou encyklopedii, například Universum? Podle mně by měla být nějaká pěkná encyklopedie v domácnosti. Universum si nemůžu vynachválit. Je to opravdu hodnotný dárek. :supr:

Ladie — 17. 6. 2007 18:34

Posledně jsme dávali hedvábnou noční košilku a pyžamo. V červenci nás čeká 5 svateb - to zase bude vymýšlení...

Bublina — 17. 6. 2007 18:59

stírací losy,podat jim sportku a různý takový blbiny:-))

Bublina — 17. 6. 2007 19:01

a nebo poukázky a sami si vyberou.My dávali poukázky na masáže ,do solárka ,do obchodů toho se najde:-)) ale masáže si každý pochvaloval byli na tý thajský.

Bety — 17. 6. 2007 20:42

v jaké ceně by to mělo být? Když  mají domek, tak třeba  něco co souvisí s grilováním?

Gia — 18. 6. 2007 11:24

A co se s nimi domluvit, co chtějí?
Nebo nějaké "lepší" lístky do divadla, na muzikál, koncert?

ita — 18. 6. 2007 21:19

Když mají domek, třeba by se jim hodilo zahradní vybavení nebo gril...

Holčička — 20. 6. 2007 9:07

A nebo bazén.... taky bych ho dnes brala....

annyz — 23. 6. 2007 16:14

Pokud nevíte, co darovat, je asi lepší dát peníze, než něco, co nebude tak úplně odpovídat jejich vkusu nebo co se jim třeba líbit bude, ale nepotřebují to. A když máte doma pak těch věcí, které nepoužívate, hodně, tak je to šílené (sama jsem příkladem, v nepoužívaných věcech už se utápím). Pokud se nechcete ptát, co by si přáli, tak jsou asi opravdu nejvhodnější peníze - nějak originálně, např. naplněné prasátko, nebo fotoalbum s bankovkama místo fotek, atd.

Michaela — 23. 6. 2007 20:52

Zalezi kolik chces investovat,ale lisky na nejakej muzikal v Praze a k tomu treba noc v peknem hotelu s virivkou a saunou :par:
To by se treba libilo me :)

annyz — 23. 6. 2007 21:52

To je taky bezva nápad, prostě víkend v nějakém romantickém prostředí, s takovýma těma opečovávacíma procedurama, s vířivkou, masážema, atd. :jojo: Prostě něco na ten způsob, něco co zní takhle úžasně, přitom sám by si to člověk asi nekoupil. :) :jojo:

lenishine — 14. 8. 2007 15:20

Ahojky, zdravím všechny. Nedávno jsem se vdala a ráda bych prodala věci ze svatby. Mám jich plný seznam, včetně svatebních šatů za cenu půjčovného. Kdyby jste měla některá zájem písněte mi a já vám pošlu seznam mailem i fotky daných věcí. Zabírá mi tomísto, tak bych se toho ráda zbavila (o: lenishine@gmail.com

ivanka05 — 8. 6. 2008 14:00

jo známá taky dostala cestu do zahranici, ale na vetsine svateb se davaji hodne penize, tedy oni si o ne mnohdy sami rekli, jelikoz se tim pokryji i naklady na svatbu, nebo si koupi neco po cem oni touzi

Jana Hájková — 16. 9. 2009 10:06

Musím se taky podělit s novou zkušeností, dorazila sem móda z Ameriky. A kupodivu dobrá, protože se zároveň oprášila jedna pozapomenutá tradice, tzv. "rodinné stříbro".
Vezmu to zkraje. Vdávala jsem před dvěma týdny dceru a samozřejmě se řešily dary. Dcera a (tehdy budoucí) zeť mně i manžela překvapili, přišli s návrhem, že chtějí místo zbytečností něco, co má cenu a co bude jednou jistit budoucnost vnoučat.... Rodinné stříbro. No, s manželem jsme po sobě koukli, ale ukázalo se, že to mladí mají promyšlené. Na netu našli firmu nepovolená reklama, která prodává stříbrné slitky a mince. Ceny jsou pětistovky (za minci) přes tisíce (malé slitky) až po desítky tisíc (velké slitky).
Manžel se ptal, jestli nechtějí raději zlato. Dcera na to že ne, že raději stříbro, že prý cena stříbra je teď nízko a že ta firma má dobré ceny a je spolehlivá. Holt je vidět, že studovala ekonomku...
Tak jsme koupili jako rodiče menší slitek, v koženém pouzdře. Druzí rodiče taky. Ostatní hosté kupovali mince, od jedné do deseti.
A pak přišel den "D", svatba byla nádherná, já si pobrečela :))) Počasí nic moc, ale zámek prima, oddávající fajn, auta perfektní, hostina luxus, květiny, krásné šaty a té mojí holce to slušelo moc.
Po předávání darů měli velkou radost, a že prý "To je to pravé rodinné stříbro, které budou jednou předávat potomkům". Musím uznat, že to vypadalo skvěle, stříbro se blýskalo, pouzdra a krabičky luxusní.... Hosté se ptali,jak na to mladí přišli, a dcera že prý to viděla v Americe na svatbě, když tam byla na stáži. V USA že to je klasika. Podle toho, jak hosté reagovali, asi se to ujme i u nás.

Bety — 16. 9. 2009 18:49

:godlike: bóže takhle dlouhou reklamu jsem tady už dlouho neviděla, Jano Hájková!

Jana Hájková — 6. 10. 2009 9:02

Milá Betty, moc ti nerozumím.

Píšu, co se mi líbilo, nemám problém popsat vše srozumitelně a tudíž i poměrně dlouze. Nevím jak ty, ale já vdávala jedinou dceru, takže na mne tato událost zapůsobila. Řeší se tu svatební dary, takže jsem přispěla svojí trochou do mlýna.

Nemyslím, že tu někomu pomůže popis toho, jaké nadšení vzbudila pračka, lednička nebo kočárek ...
Když vzpomenu na svoji svatbu, kde byl hitem barevný lustr (brrr) a mixér, tak mohu s úlevou říct, že se doba změnila a možnosti taky.

Ale jak vidím, česká malost je stále stejná, viď, Betty.

Popsala to, k čemu jsem přistupovala s původní nedůvěrou, nicméně reakce byla pozitivní a vše klaplo na jedničku.
Pokud je to reklama, pak nechť je. Máš problémy s tím, že napíšu, co se mi líbilo? Že se to "rodinné stříbro" líbilo, že to bylo nové a neokoukané? Že to zaujalo spoustu hostů? Vadí ti, že tu nejásám nad sadou hrnců Tescoma, nebo nad soupravou ložního prádla? Hmm, pak bude, milá Betty, asi problém spíš u tebe.

Přeju ti, milá Betty, vše dobré - především více nadhledu a méně věčné české podezíravosti. Bude se ti na téhle zemi veseleji žít :)

Jana

Jana Hájková — 6. 10. 2009 9:04

... a ještě koukám, že se tu píše o zvyku (taktéž zahraničním), že se dávají peníze. Betty, není to podle tebe třeba reklama na Státní tiskárnu cenin?  :)  :)  :)

julie-e-n — 12. 10. 2009 15:56

Ahojky všichni :) já moc zkušeností se svatebními dary nemám (svatbu s miláčkem plánujeme až na rok 2011 - miláček má rád jedničky), ale mohu určitě doporučit jako malý dárek - šampáňo se zlatem- teda přesně sekt se zlatem 24 carátů. Ted vám teda rychle nepovím, přesný název a místo kde se to dá koupit (přitel to našem na internetu), ale je to super a vypadá to fakt efektně....

Bety — 12. 10. 2009 16:03

Milá Jano Hájková, pokud mluvíš ke mně, tak můj nick je Bety a tvoje nepovolená reklama byla již odstraněna takže vše je v pořádku, přeji pěkný den.

Kuty — 13. 10. 2009 15:54

Uvažovala jsem nad darem typu "rodinné" stříbro a vyšlo mi,že je dobře,když se dar líbil hlavně těm,kterým byl určen.ALE - pokud se jedná o běžný mladý pár,který teprve bude budovat své hnízdečko či vybavovat domácnost,zkrátka že ječekají velké výdaje v budoucnosti a mají-li skoro průměrný plat,tak mi tohle nepřipadne až tak vhodné.Investice do podobných věcí mi přijdou na místě až v momentě,kdy je pár či rodina po všech stránkách už zajištěn,případně už děti jsou z domu a nějaké penízky zbývají.U tohoto nejběžnějšího vzorku mladých novomanželů mi teda právě proto přijde jako nejvhodnější dar ten finanční.

Ale pokud jsou Vaši mladí tzv. za vodou,proč ne zrovna stříbro,žejo.

Hanny — 12. 3. 2010 13:55

Abych přispěla svojí troškou k rodinnému stříbru - dají se koupit také stříbrné příbory:)) Leštit bych to sice nechtěla, ale musí to být krása.
nepovolená reklama

Annulik — 15. 3. 2010 9:21

ahojky , nemáte typ jak si místo svatebních darů říct o peníze?? (ve formě nějaké kartičky přidané k pozvánkám) máme zařízenou domácnost takže toho moc nepotřebujeme :/ našla jsem jen jednu takovou dost tupou říkačku..

amba001 — 17. 3. 2010 15:43

Slitek stříbra mě fakt dojal, stříbro jako vzácný kov nemá valnou cenu. Stříbrné šperky dnes  už  ani nechtějí opravovat, ani vykupovat stříbro jako surovinu.
Stříbrný šperk jen pro radost samozřejmě ano, ale ukládat do stříbra peníze určitě ne. Jsou jiné komodity, do kterých se mohou peníze pro budoucnost spolehlivě uložit.

JohankaDl — 1. 8. 2013 0:01

My jsme kupovali luxusní povlečení, které se jim hodilo do bytu. :) Dárek využívají a je prý velice příjemné. :)
Konkrétně toto: http://www.bonatex.cz/povleceni-stavnat … eho-satenu

lepista — 1. 8. 2013 12:27

Nejpraktičtější mi přijde se domluvit s párem, co chtějí a to jim koupit. Pak se předejde situacím, kdy pár dostane věci, které nikdy nepoužije.
Byla jsem loni na svatbě kamarádky a kroutila jsem nevěřícně nad dary, které páru lidé nosili. Ačkoli nepijí, dostali několik setů broušených sklenic na víno a karafy. Dárky putovaly k jejich rodičům na vesnici.

dusička — 1. 8. 2013 12:33

Nedávno jsem byla pozvaná na svadbu. Jako dar jsem dala poukaz na fotoknihu dle vlastního výběru.

lepista — 1. 8. 2013 14:32

dusička napsal(a):

Nedávno jsem byla pozvaná na svadbu. Jako dar jsem dala poukaz na fotoknihu dle vlastního výběru.

To je hezký dárek.

anana — 20. 8. 2013 11:08

kolko peňazí chceš dať na dar?? myslím, že to je podstatna otázka... ked som bola na svadbe bratrancovi, kupovala som mu len drahu flašu- nepovolená reklama - nemám s ním veľmi blízky vzťah a ani som nebola na hostine... no ked sme boli s priateľom na sestrinej svadbe bolo to o inom...jej sme zaplatili do domčeku krb, pretože ho strašne s mužom chceli- nepovolená reklama viem, že je to trochu divný dar, ale prečo nie? obe strany mali radosť- my, že mame po probléme s darom a oni, že maju to, čo chcu.... tak sa skus dohodnuť s nevestou alebo ženíchom a kupte hlavne niečo prakticke, no aby mali radosť... alebo im zaplať letenky niekam na dovču- nepovolená reklama - ubytovanie nechsi poriešia samy. :D

vanda82 — 29. 5. 2014 20:54

My jsme kamarádkům jako parta koupili let balonem. Zrovna jsme sehnali let balonem se slevou tady http://www.letime-balonem.cz/nabidka-letu, vyšlo to na super cenu. Co povídali novomanželé, tak to bylo prý super a strašně romantický :hjarta:

Apo — 15. 7. 2014 20:41

Podle mého názoru je super když vymyslíte něco praktického, co se novomanželům opravdu hodí. Lepší než nějaká váza, která stylově třeba nezapadne do příštího bytu. My třeba jdeme na jistotu a jsme nejraději, když novomanželé vypíšou svůj seznam přání. Každý svatebčan si zabere co koupí a novomanželé mají opravdu praktické svatební dary...

petrabila — 14. 10. 2014 9:09

Dáváme peníze. I na své svatbě bych upřednostila takový dar. Alespoň člověk předejde dárkům typu broušené skleničky na turka nebo tři sady stejných hrnců:) Peníze se dají vtipně zabalit - třeba do balónků nafouklých heliem:)

marieggg — 1. 1. 2017 21:42

My jsme známým nechali udělat ohňostroj. Na http://www.ohnostrojekralik.cz/ohnostroje-na-miru nám udělali přímo na míru, aby tam bylo hodně bílé, zlaté... prostě na svatbu. :) Jen si musíš předem vyřídit povolení na obci kde svatba bude, že tam budeš o půlnoci bouchat, tak ať nemáte problémy.