lenkaB — 2. 6. 2007 22:29

tak jsem si dneska koupila chřest a nastala filozofická otázka - co s ním? :lol:

jak upravujete chřest? moc prosím o nějaké dobré tipy a recepty ;)

lindaB — 3. 6. 2007 8:39

já ho minulý týden uvařila ve slané vodě- 10min.
usmažila jsem  palačinky, na cibulce podusila rajčata, přidala bazalku
do každé palačinky jsem dala chřest, trochu rajčat, zabalila, naskládala do zapékací misky,
posypala sýrem a zalila trochou smetany

celá rodina se olizovala až za ušima :)

někdy ho uvařený jen přeliju smetanovou omáčkou s nivou, k tomu brambory

kulisek9 — 3. 6. 2007 9:41

Ja jsem se do chrestu zamilovala po "chrestovym" dilu poradu Kluci v akci a od te doby porad dokola varim ten jejich chrestovy krem (polevka). Je vynikajici!! Vsem moc chutna... da se delat z nalozeneho i cerstveho chrestu.. z cerstveho je ale samozrejme chutnejsi! Recept je na jejich strankach... akorat nedavam tolik slehacky na zjemneni, jen tak podle chuti.... Dobrou chut! ;)

ita — 3. 6. 2007 22:34

Zpracování: spodní 1-2 cm odkrojit a tence oloupat od hlaviček škrabkou. Vařit stačí v páře 3-5 min. Üprava: krémová polévka, podávat s majonézou s citronem, holanskou omáčkou, zapečený...

dasad — 15. 6. 2007 21:11

Cauky, posilam odkaz na spoustu receptu, tak snad prijdou vhod  http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all

vEruska — 18. 6. 2007 14:34

tak já si taky přihodím:
řadu chřestových receptů najdeš v článku http://www.foodlife.cz/index.php?option … Itemid=115



a další: http://www.foodlife.cz/index.php?option … Itemid=115

Helou — 2. 5. 2012 11:31

Skvělý typy na úpravu chřestu dostanete na Slavnostech chřestu v Ivančicích, letos budou 18.5. http://www.slavnostichrestu.cz/. Dostala jsem tam kuchařku s plno recepty a přímo tam na místě  vaří kuchaři z chřestu a je možnost zde všechno ochutnat. Ještě sem dám ukázku nějaké dobroty.

Smažený chřest s omáčkou Aioli
120 g chřestu, vejce, petrželka, 10 g hladké mouky, 10 g strouhanky, sůl, cukr, 1 plát bílého chleba, 30 ml oleje, 50 g mix listových salátů.
Chřest omyjeme a škrabkou očistíme od hlavičky ke kořenu. Uvaříme cca 5 minut v horké vodě, osušíme papírovým ubrouskem a obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Vše osmažíme v rozehřátém oleji.
Omáčka Aioli: Ze žloutků, oleje, hořčice, limetkové šťávy a česneku připravíme majonézu, kterou dochutíme solí a bílým pepřem.
Chřest servírujeme na hnízdě z trhaných salátů.
Samozřejmě si to může každý upravit podle sebe. :)