Verčulka — 24. 5. 2007 21:01

Z jakého důvodu jste dali/by jste dali dítěti odklad do první třídy?

Damila — 24. 5. 2007 21:03

Těžký řečový  nebo mentální, či sociální handicap.

Verčulka — 24. 5. 2007 21:10

Jak fyzicky,tak psychicky vyspělé dítě,zápis do první třídy udělala bez problému...vychovatelky ze školky si myslí,že na to jít do školy nemá...

Hannah — 24. 5. 2007 21:21

Já bych školu o rok odložila jen tam kde je problém který se za ten rok vyřeší. Některé dětí jsou příliš hravé nebo neudrží pozornost.Jestli je dítě jak píšeš fyzicky a psychicky OK musely vychovatelky uvést nějaký důvod pro odklad.Poradila bych se v pedagogicko-psychologické poradně.Jestli nástup do školy oddálíš zbytečně ,bude se dítě nudit teď ve školce a za rok v první třídě. Vzít dítě koncem prvního čtvrtletí ze školy pro něj taky není žádný med.Zkus tu poradnu.

Verčulka — 24. 5. 2007 21:27

Hannah,ono nejde o mé dítě,ale dítě mého partnera.Jen se mně osobně nezdá odklad nutný (partnerovi pochopitelně taky).Když je malá u nás,sama chce abych s ní počítala,předepisovala jí písmena,četla a říkala co je co.Počítat umí do sta,podepsat se taky umí,má hodně zájem...ale asi se tak chová jen u nás,nebo to fakt nechápu v čem je ten problém...

savéla — 24. 5. 2007 21:29

Dávej bacha na to, že tímto způsobem si školy vyrovnávají počty žáků v ročnících. Pokud nemá dítě zásadní problém tak nic neodkládej, v dětství se zdá, že o nic nejde, ale uvědom si, že bude vycházet ze školy v 16 a něco. Na začátku si školy odkladem ulehčují práci a na konci si s puberťákama neví rady. Ty svoje dítě znáš nejlíp, rozhoduj se podle svého srdce.

Hannah — 24. 5. 2007 21:30

Umí číst?Jestli má takový zájem šup s ní do školy.Souhlasím s názorem ,že to je zřejmě nějaká školní politika.

Verčulka — 24. 5. 2007 21:31

Jak co,úplně kompletně neumí.

Hannah — 24. 5. 2007 21:36

Já bych neváhala a do školy ji poslala.Jak jsem psala :bude se nudit ve školce a pak v první třídě.

Verčulka — 24. 5. 2007 21:39

Až teď jsem si všimla doplnění odpovědi :vissla:

Jo,já si také myslím šup s ní do školy,teď jak přesvědčit maminku,aby to nevypadalo,že chci "kecat do výchovy"...

Frigo — 24. 5. 2007 22:21

nechat dítě ve školce je rozhodně pohodlnější, hlavně pro maminku...
Na druhou stranu - bude mít o rok dýl "bezstarostný" život..
Každý odklad snad musí doporučit psycholog, nebo ne ?????

Verčulka — 25. 5. 2007 10:29

Frigo,pohodlnější by to asi bylo pro nás všechny,ale z mého pohledu nesmyslné.V tomto se přikláním k savéle a Hannah.Malá (ani vzrůstově není tak malá,je největší ze školky) je hodně zvídavá,snaživá...i když někdy nepozorná,ale pořád je to dítě a to se stává u dětí i ve vyšších ročnících.Mrzelo by mne,kdyby se ten její potenciál "zabil" jen proto,že si to myslí vychovatelky.Přece maminka by měla znát opravdu své dítě nejlíp a nedat na to,co "jedna pani povídala"...

anka — 25. 5. 2007 11:26

Rozhodovat se zásadně podle svého.Dítě znáš nejlíp a víš jak je schopné snášet zátěž,zda má problém se soustředěním...
V případě mé dcery taktéž školka doporučovala odklad.Přestože plynně četla ještě před pátým rokem,zvládala psát psacím písmem a počítala jak vzteklá.Výškově největší ve třídě.Když jsem chtěla znát pravé důvody proč doporučují odklad,dověděla jsem se je až po roce při řeči s ředitelkou.Dcera se jim zdála hodně křehká,měla dost velkou podváhu a byla často nemocná.Podle mě absurdní důvody pro odklad.Do školy šla včas a dodnes si myslím že na ní i to bylo pozdě.

PavlaH — 25. 5. 2007 12:58

NO já to vidím z pohledu profesionála. Odklad je na místě, když jde o dítě příliš hravé, fyzicky nezralé a nebo s postižením intelektu.Myslím, že učitelky ve školce dovedou dítě posoudit někdy lépe než rodič, mnohdy s ním tráví víc času při různých činnostech.

Pokud si nejsi jistá doporučením, tak trvej na vyšetření v PPP (poradna). Odklad se nemůže dát jen tak, je pro to důležité mít potvrzení.

Někdy se sice snaží ředitelství děti na rozhraní školní zralosti takhle "rozmístit" do ročníků, ale s posouzením psychologa toho moc neudělají.

Mnohem větší škody na psychice dělá navrácení žáka ze školy do školky....... Na tvém místě bych opravdu byla opatrná a šla za odborníky.

Verčulka — 25. 5. 2007 14:52

Moc děkuji za Vaše odpovědi.Já jediné co v tuto chvíli mohla udělat bylo,že jsem to dala přečíst tomu,kdo má o tomto rozhodovat - otci dítěte.Ten si to řádně pročetl a zítra se dá do hovoru s matkou (po telefonu se mi to zdá nevhodné,jde o zásadní věc v životě jejich dcerky),ani totiž neví,z jakého důvodu by se odklad dával.Ale rád by slyšel i osobně názor vychovatelek,které k tomuto závěru došly.Ještě jednou děkuji

mashanka — 27. 5. 2007 16:37

Kdybych na něm jasně viděla známky toho, že je na tom zřetelně hůř, než jeho vrstevníci

lueta — 27. 5. 2007 18:27

Pokud pozná dítě písmenka a umí počítat do deseti, je samozřejmé že škola ano, ale jinak je téměř vždy lepší, když jde dítě do školy později. To aspoň tvrdila vždy moje maminka, která učila na prvním stupni skoro 40 let.