Lucka 1 — 27. 3. 2007 19:19

Vždycky jsem je měla moc ráda,ale manžel je nesnáší :dumbom: - necápu :D. Zítra si vařím jen pro sebe a mám na ně velkou chuť.
Poraďte jak je děláte vy,aby byly doboručký :)

Oxi — 27. 3. 2007 19:40

s laskou :P

Veranna — 27. 3. 2007 20:01

Já je nepeču do sucha. Resp. recept je tento: na pánvi na cibulce lehce osmahnu na kostičky nakrájené nějaké uzené maso. Do vymazané jánské mísy nebo jiné zapékací nádoby dám plátky brambor, zasypu cibulí a msem z pánve, zase brambory a vrstvím a vrstvím. Pak tam dám Reblochon (když to chci mít "nóbl") a když ne, tak stačí kysaná smetana - množství je na tobě. Zamíchám a navrch dám na půlky nakrájený hermelín (podélné půlky). Dám zapéct nejdřív s pokličkou na 30 minut a pak bez na 10, aby se hermoš hezky vypekl a je to. Nesolím ani nepepřím, protže sýr a smetana udělají svoje.
Ale pozor. Nejsou to ty naše "české" francouzské brambory! Tohle jsou prý opravdu francouzské brambory :D Nejsou vyschlé, jsou vláčné, nasáklé tou kysanou smetanou a sýrem.. mňam mňam.

Bety — 28. 3. 2007 7:21

jenom malá poznámka - ta mísa se jenská, podle původního výrobce v německém městě Jena (Carl Zeiss Jena)

Holčička — 28. 3. 2007 8:21

uvařené brambory rozdělím na hranolky (jako na br.salát) osolím, opepřím... na másle posmažím cibulku a salám (točeňák, gothaj, může být i uzené, nebo jakékoliv masíčko) - dám do remosky - a zapékám cca po 10 minutách zaleji vajíčkem (třeba zředěným mlékem)
já ráda s kyselým okurkem, přítel rád s kečupem

Veranna — 28. 3. 2007 8:29

Bety napsal(a):

jenom malá poznámka - ta mísa se jenská, podle původního výrobce v německém městě Jena (Carl Zeiss Jena)

:D Tak to celý život říkám blbě :D:dumbom:, ale doma mi rozumí...

Blanka1 — 28. 3. 2007 8:32

Veranna napsal(a):

Já je nepeču do sucha. Resp. recept je tento: na pánvi na cibulce lehce osmahnu na kostičky nakrájené nějaké uzené maso. Do vymazané jánské mísy nebo jiné zapékací nádoby dám plátky brambor, zasypu cibulí a msem z pánve, zase brambory a vrstvím a vrstvím. Pak tam dám Reblochon (když to chci mít "nóbl") a když ne, tak stačí kysaná smetana - množství je na tobě. Zamíchám a navrch dám na půlky nakrájený hermelín (podélné půlky). Dám zapéct nejdřív s pokličkou na 30 minut a pak bez na 10, aby se hermoš hezky vypekl a je to. Nesolím ani nepepřím, protže sýr a smetana udělají svoje.
Ale pozor. Nejsou to ty naše "české" francouzské brambory! Tohle jsou prý opravdu francouzské brambory :D Nejsou vyschlé, jsou vláčné, nasáklé tou kysanou smetanou a sýrem.. mňam mňam.

Brambory jsou vařené nebo syrové?

Décima — 28. 3. 2007 8:35

Brambory ve slupce uvařím předem do poloměkka (asi 10 min), po vychladnutí oloupu a polovinu nakrájím na plátky a dám na vymazaný (máslem a olejem) pekáček, osolím opepřím. Na panvi na másle osmažím do skleněna cibulku. Nakrájený  gothajský  salám  položím na brambory, na to dám tu osmaženou cibulku, pokladu další vrstvou brambor, které taky osolím,opepřím. Rozkvedlám tak 3 vejce v trošce osolenýho mlíka, tím to vše zaleju a zapékám v troubě .Někdo dá na ten salám třeba i hrášek nebo pokrájenou nakládanou kapii, ale syn mi to vyďoubává, tak to nedávám.

Lucka 1 — 28. 3. 2007 9:00

A neděláte je některá zalité smetanou. Já to nikdy takto nejedla,ale brambory na smetaně miluju,takže by to taky mohla být mňamka :)

ivca — 28. 3. 2007 9:30

můžeš dát smetanu, kysanou smetanu nebo tučný bílý jogurt - vše je výborné

Bety — 28. 3. 2007 10:01

Veranna napsal(a):

Bety napsal(a):

jenom malá poznámka - ta mísa se jenská, podle původního výrobce v německém městě Jena (Carl Zeiss Jena)

:D Tak to celý život říkám blbě :D:dumbom:, ale doma mi rozumí...

no bóže, hlavně že vaříš :supr:

ADRIANA 1 — 28. 3. 2007 13:13

najlepšie jedlo na svete!!!! dávam všetkého veľa
*uvarené zemiaky v šupke.pokrájať
*na cibulke osmažiť párok
*uvarené pokrájané vajíčko
*kukurica, hrášok
*a keď to mám všetko v panvici (wok), tak to zalejem  rozšľahaným vajíčkom s korením a vegetou
*nechám to prehriať, aby to vajíčko spojilo
sú také vlhké a fantastické, k tomu uhorka, alebo čalamásvokra ich zapeká, mama robí len zemiak+vajíčko+klobaska ale ja mám najradšej tieto moje

mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. milujem francúzske zemiaky!!!!!!!! :hjarta:

Lucka 1 — 28. 3. 2007 20:30

Tak jsem je zapekla se smetanou a byly výborný :supr:

jana3 — 29. 3. 2007 8:01

Veranna napsal(a):

Já je nepeču do sucha. Resp. recept je tento: na pánvi na cibulce lehce osmahnu na kostičky nakrájené nějaké uzené maso. Do vymazané jánské mísy nebo jiné zapékací nádoby dám plátky brambor, zasypu cibulí a msem z pánve, zase brambory a vrstvím a vrstvím. Pak tam dám Reblochon (když to chci mít "nóbl") a když ne, tak stačí kysaná smetana - množství je na tobě. Zamíchám a navrch dám na půlky nakrájený hermelín (podélné půlky). Dám zapéct nejdřív s pokličkou na 30 minut a pak bez na 10, aby se hermoš hezky vypekl a je to. Nesolím ani nepepřím, protže sýr a smetana udělají svoje.
Ale pozor. Nejsou to ty naše "české" francouzské brambory! Tohle jsou prý opravdu francouzské brambory :D Nejsou vyschlé, jsou vláčné, nasáklé tou kysanou smetanou a sýrem.. mňam mňam.

Ten recept zní dobře, jen nevím, co je reblochon. Ten heermelín má být podélně na půlky, to je na 2 kolečka?
Dík za odpověď.

aprill — 29. 3. 2007 15:09

Přidávám do zapékaných brambor i kyselé zelí, mňam. :D

Barborka — 29. 3. 2007 15:33

Tak já dělám takto:
- vařené brambory na kousky,
- salám (jemný, Junior...) na kousky,
- Moravanka (pokrájet na kousky),
- sůl,
- pepř,
- zaleju vajíčkem.

Jsou zvláštní díky tý Moravance, takový pikant a šťavnatý.

Světluška — 29. 3. 2007 16:26

Já dělám fr.brambory podobně jako Décima ale můj manžel je nemá příliž rád prej jsou moc suchý a když tam dám smetanu tak mu to taky nechutná.A já je tááááák miluju až bude v práci tak si je musím s dětma uvařit:-)))

sisi21 — 30. 3. 2007 10:23

Já dávám syrové brambory na kolečka do vymazaného pekáčku.. na brambory kladu měkký salám,cibuli,znova bramborya pak rajče nastrouhaný eidam,nivu,salám, vajíčko uvařené natvrdo,okurky,znova brambor..Dám péci..Ke konci zasypu ,když  brambory jsou měkké opět celé  sýrem.. Tohle vše můžeš klidně zalít i šlehačkou..

morpheus — 26. 1. 2011 22:36

Zdravim. Pro milovniky francouzskych brambor s minimem casu a zarucene nejlepsi chuti :)

Brambory oloupu, nakrajim na kolecka asi tak pul centimetru tluste. Polozim spodni vrstvu brambor ( polovinu z mnozstvi ), osolim, opeprim a opaprikuju a okminuju. Polozim na male kosticky nakrajena varena vajicka, na 1 pekac jich uvarim asi tak 5, polozim najemno nakrajenou kyselou okurku, ale jen jednu, jak jsou dve a vic, uz to neni moc k jidlu, pak muze jit bud na kostky kabanos, spekacek, nebo ja rad davam pikantnejsi klobasku, nebo zadne maso, jak kdo chce. Polozim na kosticky nakrajeny tvrdy syr, tady je jedno jaky, ja davam emental, polozim vrchni vrstvu brambor a opet osolim, opeprim a opaprikuju a okminuju. Uplne navrch poskladam tenke prouzky masla, zavru pekacek a pecu na maximim asi tak 10 minut a pote ztlumim na trojku, coz je polovovina - mam plynovou troubu, elektricka bude asi na 250 a pote na 120. Pecu to cca 25 minut a pote to cele poleju kysanou smetanou ( bez vajicka ) a necham zapect jeste 20 minut. Na to koreni pozor, jak je ho moc, je to nedobre :) Cele je to prakticky bez prace, jen ta priprava pred, ale to je pohoda.
Takto si vari chlap :supr:
Dobrou chut vsem, ktere tento recept zaujme :)

Nela — 27. 1. 2011 7:40

Rodina  franzcouzské brambory  miluje.   Asi je zítra udělám.  Jen se mi zdá, že je moc dobře neumím, ale to je asi tím, že je prostě nemusím,  nemám  je ráda.

dusička — 29. 1. 2011 14:41

Dělám stejně jako Sisi nebo Morf, jen s tím rozdílem, že salám zpěním na cibulce, hodí to bramborám příjemnou vůni. Někdy dávám i zmraženou zeleninu.
Ale peču celkové déle, tak hodinu a půl, možná dvě, až jsou brambory měkké. Sýr dávám až 15 minut před upečením. To stačí