» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Rady a postřehy https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=126 » Co na velikonoce? https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=17867 |
Kopretina — 26. 3. 2007 14:25 |
Holky, dejte nějakou inspiraci co vařit ve sváteční dny a taky co budete péci. Aby to bylo stylové v duchu |
puccam — 26. 3. 2007 14:44 |
Asi tě zklamu ale my na svátky jara pojedeme k babičkám takže vařit nebudu |
Décima — 26. 3. 2007 15:14 |
V papiňáku si udělám slepičí polívku + nudle kupované. Naložím si 2 dny předem naklepané osolené vepřové řízky do nějaký marinády (trochu oleje, steak koření..., sojovka apod...) k tomu brambory nebo hranolky. Abych měla čas , předem si asi udělám nějakou omáčku na ohřání - asi segedin nebo rychlou verzi "svíčkové". Beránka kupuju, jinak upeču nějakou rychlou buchtu, někde tady je recept na jogurtovou buchtu s ovocem a drobenkou... Ještě koupím do mrazáku nějakou zmrzlinu jako dezert + kompot ananas + šlehačku...Stylové by bylo asi upíct jehněčí (kuře) s nádivkou, ale asi ho to jehněčí neseženu. Hlavně si udělám všechno, co se dá připravit , předem, abych se mohla v klidu válet v knížkách nebo u pohádek .... ;) |
666salome — 26. 3. 2007 17:03 |
Neadoptovaly by babičky ještě jedny strávníky :vissla: Já jim za to umyju okna :D |
puccam — 26. 3. 2007 18:58 |
To se jí musím zeptat aspon by nás tam bylo víííc:D:D:D:D:D a byla by větší prča:rock: |
ivca — 27. 3. 2007 8:06 |
asi upeču krůtu a k tomu řecký salát |
ita — 27. 3. 2007 15:15 |
Tradiční je velikonoční nádivka (hlavička) - uzené maso uvařit doměkka, nakrájet na kostičky. Rohlíky nakrájené na kostičky zalít smetanou se žloutky, přidat uzené, nakrájené (spařené) kopřivy. Ochutit nasekanou solí, cibulkou, utřeným česnekem, majoránkou, pažitkou, pepřem, příp. zelenými bylinkami. Nakonec vmíchat ušlehaný sníh a trochu oleje. Ve vymazané formě péct asi 50 min na 180 st.C. Chutná teplá i studená. |
Bety — 27. 3. 2007 18:55 |
nádivku mám ráda s játrama... |
ita — 27. 3. 2007 21:56 |
Já vím, někdo dává i víc druhů masa, tahle je jednoduchá. |
jasminka — 28. 3. 2007 8:55 |
vařit budu jeden den kuře plněné kopřivami,jako každý rok a potom nějakou hlavičku... |
Décima — 28. 3. 2007 9:39 |
Stalo se to nejhorší .... :lol: Manžel mi sdělil, že přinese od kamaráda půlku jehněte a já nevím , co s tím - asi kýta, kotlety apod. V životě jsem skopové nedělala, Jak ho, holky, děláte ? |
Ladie — 28. 3. 2007 13:28 |
ita — 28. 3. 2007 22:23 |
Jehněčí děláme pravidelně, soused chová ovce a zásobuje nás. Je to báječné a zdravé maso. Po naložení se dá i grilovat. Já je pečlivě rozeberu po svalech, odstraním všechen lůj a naložím do oleje s česnekem, solí, pepřem, dobromyslem, majoránkou. Pak se z něj dají dělat i minutky. Pokud budeš péct vcelku, doporučuji prošpikovat. |
pony — 29. 3. 2007 8:52 |
jasminko jaká nafouknutá vejce?písni receptík pls |
Décima — 29. 3. 2007 11:05 |
Ito, díky budu to asi píct. Zeptám se ještě jako pitomec: |
ita — 29. 3. 2007 15:50 |
Décimo, našla jsem Ti přesný rozpis:Jehněčí kýta na česneku-500g kýty,60 g tuku, 2 cibule, česnek, 3 dkg hl. mouky, pepř,sůl. Kýtu potřít česnekem, osolit a nechat odležet v chladnu. Cibuli a česnek nakrájet na plátky,osmahnout na tuku, přidat maso,opéct, poklást plátky slaniny a lupínky másla, podlít vodou, přikrýt a péct. Během pečení přeléváme šťávou,podléváme vodou. Hotové maso vyjmout, vydusit šťávu na tuk, zaprášit hl. moukou, osmahnout, zalít vodou a povařit. Šťávu přecedit a přelít porce masa, podávat s bramb. knedlíkem. (Já mám ráda bylinky, přidávám je). Lépe je péct déle při nižší teplotě. |
jasminka — 29. 3. 2007 23:19 |
udělám si klasické šlehačkové těsto(smetana ke šlehání,mouka,tuk)-vyválím,vykrajím vajíčka a upeču na230C a po nafouknutí snížím a dopeču...vychladlé "zadama" slepuji k sobě marmel nebo čoko a zdobím :supr: |
ita — 1. 4. 2007 22:52 |
Jako děti jsme měly moc rády boží milosti- nudlové těsto, nakrájené vroubkovým nožem, smažené, obalované v cukru. |
ADRIANA 1 — 3. 4. 2007 9:59 |
klasika-údené mäso, šalát, vajíčko na tvrdo a chren. |
Anda — 3. 4. 2007 14:26 |
Jasminko, buď tak hodná a napiš pro nás, klasického šlehačkového těsta neznalé, přesný poměr. Díky moc |
jasminka — 3. 4. 2007 17:11 |
klasické šlehačkové těsto |
Bety — 3. 4. 2007 19:22 |
Kdo může tučnější těsto, tak jsou dobré: |
Ajax — 6. 4. 2007 11:28 |
tada holkyy jak to tu čtu... VY JSTE ALE TAAAK ŠIKOVNÉÉÉÉÉ !!!!!! ufff, tak to hezky na velikonoce chystáte... a já je tak nemám ráda.-(( u nás je tradicí pecynek, neboli šoudra, je to chlebové těsto ve kterém je zapečeno uzené, klobásky a takové dobroty, krájí se to pak jako normálně chleba... |
jasminka — 6. 4. 2007 17:15 |
jééé a hodíš sem recept? já mám taky jeden,ale nevěděla jsem ,že se dělá jen na Velikonoce,tak jsem ani nedělala ... já mám s klobáskama ... |
baru — 6. 4. 2007 19:49 |
My taky děláme každé Velikonoce "šoudru" a recept máme takový: 1kg pol. mouky - do toho trochu hladké, |
Ajax — 10. 4. 2007 7:59 |
aha, už sice pozdě, ale přece, to tvé Baru, bude asi dobré, ale chlebové těsto to nebude, já dělám vyloženě z chlebového a to je asi takto: 1 kg hladké mouky, ve trošce mléka kvásek (1 - 2 kostky) s troškou cukru.. to všechny znáte, mouku posolím, pokmínuju, naliju kvásek ale pak už zadělávám těsto VODOU !! Po vykynutí těsto dám do vymazaného pekáče, do toho těsta zastrčím klobásky, uzené.. běženě v roce i párky... prostě co je z takových uzenin zrovna doma, to těsto pak musí být nahoře zacelené, aby to nikde nevyčnívalo jako ty uzeniny.. dám péct a během pečení mašlovačkou potírám ale vodou zase, né vejcem..... nahoře před pečením můžete posypat kmínem, sezamovým semínkem, hrubou solí - kdo co má rád.... když se to krájí tak je vlastně plátek chleba a v tom kolečka klobásky nebo jiné uzeniny:-) |