sylviik — 8. 3. 2007 10:12

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, malý opět marodí s průduškami, snad teď už jen drobet kašel a hlavně rýma a opět jsme dostali naordinovaný spiropent, i když jsem dr. upozorňovala, že malý má po něm vedlejší účinky, zejména neklid - v noci třeba hodinu kope nožičkama než usne, jindy bez problémů - vždy po tomhle sirupu, na to mi odpověděla, že holt musíme vydržet.
Já si ale nejsem jistá, jestli mu to mám dávat, tady jsem okopírovala příbalový leták - máme sirup
U nás je to zejména ten neklid a to hodně velký
Děkuju za radu


Spiropent®
(Clenbuteroli hydrochloridum)
tablety k vnitřnímu užití sirup k vnitřnímu užití


Složení:
Léčivá látka: Clenbuteroli hydrochloridum 0,02 mg v 1 tabletě nebo 1mg v 1ml sirupu
Pomocné látky:
Tablety: Monohydrát laktosy, kukuřičný škrob, povidon, stearan hořečnatý
Sirup: Hyetelosa, sorbitol 70% krystalizující, glycerol 85%, propylenglykol,
kyselina vinná, benzoan sodný, grenadina aroma, čištěná voda


Indikační skupina:
Bronchodilatancia, antiastmatika


Charakteristika:
Přípravek SPIROPENT se používá k prevenci a léčbě zúžení průdušek (bronchospasmu). Působí již v malých dávkách, má dlouhodobý účinek, nízký výskyt nežádoucích účinků a po podání ústy se rychle a úplně vstřebává. Účinek nastupuje po 5-20 minutách a přetrvává až 14 hodin.


Indikace:
SPIROPENT je určen k rozšíření a uvolnění průdušek při prevenci a léčbě vratného (reverzibilního) stažení průdušek u průduškového astmatu a dalších stavů doprovázených vratným zúžením dýchacích cest, jako je vleklý zánět průdušek (chronická bronchitida) a rozedma plic.
SPIROPENT je určen pro dospělé i děti.


Kontraindikace:
SPIROPENT nesmí užívat pacienti se známou přecitlivělostí na léčivou látku nebo některou z pomocných látek. Zvýšenou opatrnost je třeba věnovat podávání přípravku v případě hypertyrózy.
SPIROPENT nesmí užívat pacienti trpící hypertrofickou kardiomyopatií (onemocnění srdeční svaloviny) a tachyarytmií (zrychlená a nepravidelná srdeční činnost).
Při podávání přípravku v průběhu těhotenství je nutná opatrnost, podávání v období prvních třech měsíců není doporučeno. SPIROPENT potlačuje děložní kontrakce, proto není jeho podávání doporučeno krátce před porodem. V období kojení je při podávání přípravku SPIROPENT nutno kojení přerušit a kojence převést na umělou výživu, protože klenbuterol se vylučuje do mateřského mléka.
Pokud pacient trpí některým z následujících onemocnění, smí být SPIROPENT podáván pouze po pečlivém zvážení léčebného prospěchu a rizika, zvláště při podávání dávek vyšších než doporučených: nedostatečně kontrolovaný diabetes mellitus (cukrovka), nedávno prodělaný infarkt myokardu, závažné organické srdeční nebo cévní poruchy, nádor dřeně nadledvin.
Pokud se stavy uvedené v tomto odstavci u Vás vyskytnou teprve během užívání přípravku, informujte o tom svého lékaře.


Nežádoucí účinky:
Užívání přípravku SPIROPENT může vyvolat třes, bolesti svalů, nervozitu, nevolnost, závratě, bušení srdce a bolesti hlavy. Tyto nežádoucí účinky se objevují zejména u přecitlivělých pacientů a na začátku léčby.
Zřídka se může vyskytnout neklid, křeče, poruchy srdečního rytmu nebo zrychlená srdeční činnost.
Podávání přípravku SPIROPENT může vést ke vzniku potenciálně závažné hypokalemie (snížená hladina draslíku v krvi).
Při případném výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se o dalším užívání (podávání dětem) přípravku SPIROPENT poraďte s lékařem.


Interakce:
Účinky přípravku SPIROPENT a účinky jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Váš lékař by proto měl být informován o všech lécích, které v současné době užíváte, nebo které začnete užívat, a to na lékařský předpis i bez něj. Než začnete současně s užíváním přípravku SPIROPENT užívat nějaký volně prodejný lék, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.
Beta-mimetika, anticholinergika, xantinové deriváty (např. theofylin) a kortikosteroidy mohou zesilovat účinek a současně zhoršovat nežádoucí účinky přípravku SPIROPENT. SPIROPENT a beta-blokátory (léky užívané k léčbě vysokého tlaku) navzájem ruší své účinky. Zvýšená opatrnost by měla být při současném podávání beta-mimetik a inhibitorů monoaminooxidázy, tricyklických antidepresiv nebo anestetik na bázi halogenových uhlovodíků, např. halothan, trichlorethylen a enfluran.


Dávkování:
Přesné dávkování vždy určí lékař. U dětí do 6ti let je doporučen zvýšený lékařský dohled.
Tablety
Dospělí a děti nad 12 let:
Není-li lékařem předepsáno jinak, je doporučena dávka 40 µg/den (2 tablety), podává se 1 tableta 2krát denně po dvanácti hodinách.
Při závažném bronchospasmu může být léčba zahájena dávkou 80 µg/den (2 tablety 2krát denně); dávka může být postupně snižována na 20 µg/den (1/2 tablety 2krát denně).
Děti do 12 let:
Doporučená denní dávka je 1,2 µg/kg tělesné hmotnosti (pohybuje se v rozmezí od 0,8 - 1,5 µg/kg).

Sirup
Děti 6 - 12 let (22-35 kg) 15,0 ml (15 µg) 2krát denně

Děti 4 - 6 let (16-22 kg) 10,0 ml (10 µg) 2krát denně
Děti 2 - 4 roky (12-16 kg) 7,5 ml (7,5 µg) 2krát denně

Děti 8 - 24 měsíců (8-12 kg) 5,0 ml (5 µg) 2krát denně
Děti do 8 měsíců (4-8 kg) 2,5 ml (2,5 µg) 2krát denně


Upozornění:
Současné podávání přípravku SPIROPENT s jinými beta-mimetiky s bronchodilatačním účinkem vyžaduje přísný lékařský dohled. Anticholinergní bronchodilatační přípravky však mohou být inhalovány současně.
V případě akutní a rychle se zhoršující dušnosti musí být okamžitě vyhledána lékařská pomoc.
Předávkování
Projevy: třes, bolesti svalů, nervozita, nevolnost, závratě, bušení srdce, bolesti hlavy, neklid, křeče, poruchy srdečního rytmu a zrychlená srdeční činnost.
Při předávkování nebo náhodném požití přípravku dítětem vyhledejte lékaře.


Uchovávání:
Tablety: Při teplotě do 25oC v původním vnitřním obalu, aby byly chráněny před vzdušnou vlhkostí.
Sirup: Při teplotě do 25oC.


Varování:
Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu.
Přípravek musí být uchováván na bezpečném místě mimo dosah dětí.


Balení:
20, 50, 100 tablet
100 ml sirupu


Výrobce:
Tablety: Boehringer Ingelheim Pharma KG, Ingelheim nad Rýnem, SRN
Sirup: Boehringer Ingelheim France S.A.R.L., Reims, Francie


Držitel rozhodnutí o registraci:
Boehringer Ingelheim International GmbH
Ingelheim nad Rýnem, SRN


:
Boehringer Ingelheim International GmbH
Ingelheim nad Rýnem, SRN

sylviik — 8. 3. 2007 11:25

Peťko, mě to právě přijde jako šílený driák na tak malé děti a dr. na to nic, prý máme vydržet. :butter: Takže asi přestaneme dávat. :/

sylviik — 8. 3. 2007 11:30

Taky nám na alergie napsala preventivně flonidan - nedáváme, podle příbalu je to až od dvou let !!!

spunt — 8. 3. 2007 11:33

Záleží na tobě, na Dr, na domluvě. Záleží v jakém je stavu. Já osobně jsem spiropent dávala ( a to už Leničce, měla stažené průdušky a sýpala a nemohla moc dýchat). Příbalový leták je dobrý, ale vedlejší účinky musí napsat veškeré, i kdyby se objevily u jednoho člověka z tisíce. Zkus si přečíst příbalový leták antikoncepce :D
Já bych si nelajsla přes doporučení dr léky nedat a zkusit homeopatika, nevíš kam se ti může ten kašel a stažené průdušky dostat a nějaký astmatický záchvat bych neriskovala, zvláště u takto malých dětí. S homeopatiky můžeš začít když vidíš začátky nemoci....
Musíš to brát tak že se jde cestou menšího zla. Lepší jsou vedlejší účinky, než aby se to rozjelo. Pokud by malý byl poslechově čistý, spiropent by nedostal. Pokud se ti nelíbí přístup Dr, zajdi si k jiné.

Aktivnější po podání spiropentu může být také protože se mu uleví.

spunt — 8. 3. 2007 11:35

Sylviku, spousta léků je od dvou let, protože je to ve formě tablety a nepočítá se s tím že by jí menší dítě umělo spolknout.....

Driák to možná je, nedává se na každé zakašlání.....

sylviik — 8. 3. 2007 12:26

Spunte, zítra jdeme na kontrolu tak uvidíme. Jinak to antialergikum - to je právě od dvou let, je to sirup a zatím nikdo neví, jestli vůbec malý nějakou alergii má, takže těžko říct.
Jinak teď už je lepší, dýchat může, akorát se mu parádně opět rozjela rýma.

Marika — 8. 3. 2007 12:40

Sylviku, já mám od narození taky problémy s průduškami, jsem astmatik a veškerý marození je pro mě hrůza, nemůžu dýchat... CHci ti jen říct, že Spiropent je hodně silnýá prášek, dostala jsem ho řed 5 lety a nemůžu ho mít, mám po něm třas rukou, jsem jak pitomá, buší mi hodně srdce...Prostě ho nesnesu a mudra mi ho už nedává.
Držím vám palečeky, vím , je to těžky :(

sylviik — 8. 3. 2007 12:54

No právě my máme sirup ale malýmu je půl roku a už ho má podruhý, tak jsem na vážkách, v lednu měl antibiotika a teď se mu to znovu vrátilo a tohle se mi pro něj zdá opravdu silný. :grater:

Babu — 8. 3. 2007 13:30

Sylviku taky ho mame a jeste k tomu antibiotikum a jeste jakesi prasky na bazi hormonu. Mala me moc nemocna. Taky je strasne uplakana a plati rucickama jak o zivot ani prebalit se skoro neda. Se spanim taky spatenka tak me to nenapadlo ale asi je to tim:( Bohuzel ja ji to davat musim jinak by mi ji vzali do nemocnice:( jsem z toho moc spatna.

sylviik — 8. 3. 2007 13:36

Babu antibiotika hrozí také, uvidíme zítra na kontrole, snad to bude lepší, jinak jsme to v této kombinaci měly v lednu, takže vím, o čem mluvíš. Rýmu máme od narození s přestávkami, teď začíná zase a dr. říkala, že až bude teplo, tak se to snad zlepší, taky doufám. :vissla:
Zkusím to dát dřív tak okolo té čtvrté odpoledne, ale přestane to zase až po vysazení, jak dlouho to už bere Natálka?

Babu — 8. 3. 2007 14:16

Davame to prave rano a vecer a jeste ji do toho drtime prednison ten daveme 3x denne a v poledne to davame do Mucosolvanu a jako antibiotika mame Zinat.

Babu — 8. 3. 2007 14:18

Usina mi jedine u prsa a jak se vzbudi rano tak v 4-5 tak 2 hod. pak neusne a to ji pak musim opet dat udyndat k prsu. Predtim uz umela usinat sama v postylce s dudakem. Ted ani v kocarku nemuze spat normalne spala 3 hod. ted ji babi priveze za hod. a pul. NA balkone to same jeste horsi byvala tam tak 2 hod. ted je tam tak 3/4 hod. Je to des prasky blbe. Ale at hlavne zaberou

sylviik — 8. 3. 2007 14:42

Babu my teď vstáváme tak 4x až 5x takže taky žádná sláva. No taky se těším, až to vysadíme, my měli atb augmentin duo - rozdělávalo se to vodou, teď uvidíme, zítra jdeme a tohle máme taky dvakrát denně a jinak k tomu halixol - obdoba mucosolvanu. :butter:

spunt — 8. 3. 2007 15:17

Sylviku, Lenička dostala nejdříve čípky Rectodelt a protože se nelepšila ( chodila na kontrolu každý den), dostala ten spiropent a antibiotika Klacid. Co mám říct, obrečela jsem to že takový prcek dostane antibiotika (Jitka je ještě neměla). Jenže jak špatně dýchala a sýpala, tak mě ani nenapadlo jí to nedat, jak píše babu, pak by hrozila nemocnice..... a to žádná z nás nechce.
Pokud jsi si jistá že je aktivnější po tom spiropentu, že to není že by se mu ulevilo, řekni to znovu Dr a zeptej se zda ti nemůže dát něco jiného. Ale jen tak sama od sebe bych léky nevysazovala.

A pokud se ti nezdají ty léky na alegii, zajdi si na alergologii ( nemusíš mít doporučení dětské Dr.) a tam to zkonzultuj. Asi máte nějakou zátěž v rodině že ti to dali.

sylviik — 8. 3. 2007 15:47

Vidíš Spunte to jsem nevěděla že na alergologii nemusí být doporučení, než mu budu dávat léky na alergii, tak chci vědět, že tu alergii opravdu má. :/
Jinak se mi zdá, že to je opravdu po tom spiropentu, je to pokaždé když ho má, po vysazení se to rapidně potom lepší. No doufám, že to nebude mít dlouho, zítra jdeme na kontrolu tak snad se to zlepšilo.

spunt — 8. 3. 2007 15:53

Sylviku, jak jsem psala, pokud je zátěž v rodině, ty nebo manžel máte alergii, je hodně vysoká pravděpodobnost že to Patrik zdědí. Pokud máte alergii oba, tak je to malý zázrak když to dítě nemá. Mimochodem každé další dítě  pořadí má větší pravděpodobnost že bude mít alergii než to předchozí.
Pokud chodíte někam na dospělou alergologii, zeptejte se zda dělají i dětskou. Kdysi mluvili v sama doma že pokud jsou rodiše alergici, dítě dostává nějaké léky a snižuje se možnost alergie, ale více o tom nevím

785618 — 8. 3. 2007 15:57

Teda holky, je mi vašich maličkých moc líto, protože všechny ty léky, včetně atb, které tady jmenujete jsou teda opradvu děla.... Zacvičí s dospělými, natož s kojenci. Skoro bych řekla, zeptejte se ještě u jiného doktora, jestli je to všechno třeba. Nemusíte lékaře měnit, na tzv. druhý názor máte právo.
Moc zdravím a HODNĚ ZDRAVÍ pro vaše miminka.

Babu — 8. 3. 2007 17:40

Holky tak poslechove pry o moc lepsi to sipani tak pry uz neslysi tak ma ubrala na vecer Pregnisol. Ciselko nase Dr. si zavolala ve stredu dalsi Dr. co je ve stejnem baraku na konzultaci tak ta ji taky poslechla a konzultovali ty leky spolu. Tak snad vedi co delaji:(
Ptala jsem se jestli ta nespavost a to jak je nevrla muze souviset s tim Spiropentem tak rikala ze jeste spis ten Pregnisol toto muze vyvolat. Nicmene rikala, ze se boji jeste ten Spir. vysadit. Zitra tam jdeme zas tak treba se zbavime neceho dalsiho. Kez by:)

PetaZ — 8. 3. 2007 17:48

Co zkusit Ventolin? Nám taky nevyhovoval spiropent a hlavně ani neúčinkoval...

Babu — 8. 3. 2007 17:53

Ten Ventolin je setrnejsi? Zda se ze to ted zabira (tukam ) asi vetsi svintvo bude ten Pregnisol

sylviik — 8. 3. 2007 17:58

No já jsem Babu taky zvědavá, jak zítra dopadneme, hned potom písnu, Peťo, mě se zdá, že ten spiropent také nezabírá, akorát ta nevrlost, teď nespí už od jedné hodiny. :vissla: Čumákuje tu s bráchou na televizi a povídá u toho, a já už jsem fááákt docela kantáre. :/

sylviik — 8. 3. 2007 17:59

No bude řev, jdu odsávat rýmu opět dnes asi po dvacáté. :vissla:

sylviik — 8. 3. 2007 18:09

Holky co dáváte při rýmě, já vystříkávám vincentkou - odsávám, ale kapičky pro kojence nám vůbec nezabírají a to je nepoužívám často ba naopak. Co používáte na prďolky vy?

PetaZ — 8. 3. 2007 18:22

Z příbalového letáčku "Ventolin": sirup se užívá k léčbě a dředcházení zúžení průsvitu průdušek (bronchospazmu) u průduškového (bronchiálního) astmatu a ovlivnitelné (reverzibilní) složky zúžení průsvitu průdušek u vleklého zánětu průdušek (chronické bronchitidy) a plicní rozedmy (emfyzému).

Babu — 8. 3. 2007 18:54

Sylviku ty odsavas 20x denne??? Ja se toho bojim at ji neco neudelam tak jsem to delala pred kojenim tzn. tak 5x denne. Mam tu odsavajdu na vysavac a ohledne tech kapak jsem odpovedela do maminek 2006

sylviik — 8. 3. 2007 19:21

Babu tak 12x určo, taky mám odsávačku na vysavač - babyvac, máme rýmu od narození, přišli jsme s ní už z porodnice, takže žádná sláva.

Štarmik — 8. 3. 2007 19:53

Babu úplně čučím, že tak malému miminku se dávají kortikoidy??? (prednison) já to musela brát skoro dva roky a měla jsem snad všechny vedlejší účinky, mimo jiné jsem musela povině docházet k psychologovi při delším braní nebot, neklid, deprese nespavost atd je skoro u každého kdo to bere ! jinak od té doby co jsem to brala mám problémy s ledvinami, ale bylo mi žečeno, že jsem si měla vybrat bud mít zdravý ledviny a crohna nebo utlumit crohna a zničit ledviny :( kreténi a přitom existují šetrnější léky.. určo ti nespí kvůli tomu, musíš ji hodně mazlit, když to zamává s dospělákem pak takovej broučínek je chudáček...

AndreaP. — 8. 3. 2007 22:32

Tak tohle znám moc dobře, malý měl za poslední necelý půl rok dvakrát těžký zánět průdušek s akutně rychlým nástupem (cca pár hodin), kdy se mi doma opravdu dusil. Krom antibiotik dostával na rozšíření průdušek Ventolin, a musím říct, že opravdu v pohodě, opravdu mám pocit, že mu to pomohlo. Navíc sirup nemá žádnou příchuť, takže v čaji to malý nepozná a vypije mi to (což u ostatních léků říct nemůžu :kapitulation:)

sudina — 9. 3. 2007 8:54

mi jsme včera ventolin dostali-s tou dýchací maskou,malýmu je po tom lépe.

sylviik — 9. 3. 2007 9:47

Tak já čekám až se malej vyspí, a pak jdem na tu kontrolu a budu trvat, pokud bude nutné brát na výměně spiropentu- malej v noci nespí, kope ručičkama , nožičkama, takže mu to vůbec nedělá dobře a kašel má pořád. :butter:

Babu — 9. 3. 2007 10:17

Holky tak vecer jsme uz nedavali Pregnisol, rano jo a tak byla protivna az hruza. Mame ji to totis smichavat do spiropentu takze to je asi sila:( No doufam, ze nas snedka aspon toho Pregnisolu usetri protoze uz vcera to poslechove bylo lepsi a dneska se nam to dychani jen tak poslechem zda opet lepsi. Uz druhy den neodsavame rymu. Jeste ten kasel ale ten uz zacina byt mokry. Tak vykaslava. Vecer napisu

785618 — 9. 3. 2007 19:41

Babu, držím palce, ať je NAtálka už zdravá. Ani si ten kolotoč kolem nemocného miminka nedovedu představit. Mám štěstí, Lucinka je zdravá jako řípa a ještě nikdy pořádně nemocná nebyla. Taky bych vám to všem moc přála. Takže se držte a hodně zdraví.
P.S. na ten Prednison jsem teda taky čučela, ale tak snad byl opravdu nutný, protože jinak si to taky neumím vysvětlit. Ale ať už jste raději bez něj!

AdriM — 28. 6. 2008 22:05

Ahojky,našla jsem téma spiropent na seznamu,tak moc neznám tuhle diskuzi,ale musím k tomu napsat své. Malý má zánět průdušek, já teda byla nemocná, tři dny bez hlasu a malý (14 měsíců) to chytnul ode mně nejspíš a usadilo se mu to na průduškách. Dostali jsme spiropent a dala jsem mu ho hned po návštěvě dr. a od toho dne mi v poledne nechce vůbec spát, usínal sám v postýlce v 11.30 a teď usne až v kočáru když už na to nemám nervy kolem půl třetí odpoledne a já jsem docela vyřízená...Plus si nechci domýšlet jaké má další stavy. Víte o tom,že spiropent berou kulturisti a tky na zhubnutí a spálení tuků? A všichni kdo to zkusili, četla jsem třeba na f-sport.cz měli šílené třesy rukou,brady,cítily zrychleně tlouct srdce,no je mi z toho divně dávat mu to,ale snad ty pozitiva převáží vše výše uvedené?:| U dr. jsem byla v pátek, pro jistotu jí hned v pondělí volám!

Lucie22 — 2. 12. 2008 13:08

Tak taky musím napsat : moc mi pomohla Vaše diskuse,i když už je minimálně půl roku stará. Dcera 15m prodělala lehkou laringitídu po té jí to spadlo na průdušky ...dr. předepsala Spiropent ...a reakce ,jak u většiny ...neklid ,hyperaktivita s tím,že výsledek nic moc .Dnes jsem to říkala dr. a předepsala nám ¨místo toho Ventolin sirup .A řekla ,že kdyby nám chtěl někdo předepsat Spiropent ať hlásíme reakci . Tak jen doufám,že Ventolin nám zabere .
Docela mě zaskočila reakce doktorky od Sylviika ...
Zdravíme Lucie a marůdek Kačenka

Lucie22 — 6. 12. 2008 14:32

...tak musím po pár dnech dopsat ,že po Ventolin sirupu  se nám kočička osypala :-( ,takže po první dávce jsme musely vysadit . Teď bere jen Hedelix ...zdá se to lepší ,tak snad . Všem přejeme pevné zdraví !!!

spunt — 10. 12. 2008 20:10

Tak u nás naštěstí na spiropent není žádná reakce, nebo nějak hodně výrazná. A že už ho malá snědla hoooodně. Možná bylo spaní horší, ale to je při nemoci u nás horší ať s léky, nebo bez nic.

Lucko, přeji ať jste brzy zdraví.

sury — 26. 11. 2012 19:42

Spiropent je fakt síla je to pro děti co mají opravdu astma ,a ne co mají obyčejný kašel.Ve Spiropentu je latka kterou berou i kulturisti na lepší spalovaní tuku,a na trvdost svalu,tak opatrně :)

Sandruška — 18. 12. 2012 15:24

Souhlasím se Sury, mi doporučila doktorka pro malého sirup stopkašel, můžou ho i děti od 1.roku, je sladký, malému okamžitě zabírá když začne „kuckat“  :jojo:

Maloko — 17. 11. 2013 20:02

nam pomaha Quixx a Spiropent.