Libson — 7. 3. 2007 9:24

Prosím poraďte holky, je lepší rodit S nebo BEZ epidurální analgezie? První porod jsem měla císařem, to mi epidur.anestezie nevadila, protože tu jehlu hned vyndají, ale co jsem četla o analgezii, tak tu jehlu tam nechávají po celou dobu porodu a toho se právě bojím. Díky za každý názor.

tes1 — 7. 3. 2007 9:25

tak to mě taky zajímá...

sillwan — 7. 3. 2007 9:27

Libson napsal(a):

Prosím poraďte holky, je lepší rodit S nebo BEZ epidurální analgezie? První porod jsem měla císařem, to mi epidur.anestezie nevadila, protože tu jehlu hned vyndají, ale co jsem četla o analgezii, tak tu jehlu tam nechávají po celou dobu porodu a toho se právě bojím. Díky za každý názor.

Ahoj Libson, muzes byt v klidu, zcela jiste nerodis s jehlou v zadech. Ale rozhodnuti, zda-li epidural ano nebo ne je samozrejme na Tobe, nevim, jas snasis bolest a jakym zpusobem bude veden porod. Ahoj.

puzzle.girl — 7. 3. 2007 9:29

Já rodila S a byla jsem maximálně spokojená. Mezi kontrakcema už jsem si ani neopočinula a rozhodla se pro epidurál, byla to obrovská úleva - pak jsem si na sále luštila sudoku...    ;) . Příště ho budu chtít znova, je to opravdu obrovská úleva. Ani mne nenapadlo se bát, jestli to dobře píchnou nebo něco jiného, prostě jsem se těšila až se mi uleví. Manžel mi to fotil - chtěla jsem vidět co mám vlastně na těch zádech...
Holky žádný strachy a s chutí do toho!!! Není to žádná ostuda nechat si pomoc od bolestí!

jitka2 — 7. 3. 2007 9:37

Puzzlíku,máš štěstí,že jsi ho dostala, Enny byla včera otevřená ve 12.00 na 5cm a bolesti, jako prase a prosila o něj a ndostala ho a malý se narodil, až v 17.05 /prý by to nemělo cenu/

puzzle.girl — 7. 3. 2007 9:40

Tak to si teda chudák užila - já ho dostala ve 21 a ve 23 byl malej na světě. Ale já ty pořádný bolesti měla až od 19 h a hodně pomalu nebo spíš vůbec jsem se neotvírala, tak mi ho i doporučili, protože to mělo prý urychlit. Ale jsem za něj fakt ráda.

jitka2 — 7. 3. 2007 9:47

Puzzlíku právě, že ona měla stejný problém - vůbec se neotvírala- ona tam byla od pondělí od 4hodin od rána, takže jsem nepochopila proč jí ho nedaly, je fakt, že mě to taky nenabídly a to jsme rodily ve stejné porodnici.

Tigger — 7. 3. 2007 9:49

Puzzle, a nemohla bys sem tu fotečku zad dát? Mě by to zajímalo, kam to přesně píchají, jak je jehla dlouhá  atak...

Souris — 7. 3. 2007 10:05

Já jsem rodila s epidurálem a můžu jen doporučit, byl to opravdu oddech. Když mi ho pak odpojovali, tak jsem vehementně protestovala, ale nebylo mi to nic platné :D

Hofmanka — 7. 3. 2007 10:17

Holky dělám na operačním sále, takže jsem epidurální analgezii viděla. Nemusíte se bát, žádnou jehlu vám v zádech nenechají. Po napíchnutí daného prostoru v páteři vám tam zasunou ohebný jakoby drátek a tím tam aplikují anestetikum. Ten je pečlivě přilepený, takže na něm můžete v klidu ležet. Podle potřeby vám anestetikum dodávají díky tomu zavedenému drátku. Už vás znovu nemusí píchat.
Vím, že to napichování je nepříjemné, musíte se v leže na boku schoulit do klubíčka a udělat kočičí hřbet, ale za tu úlevu to stojí. Já až budu rodit, tak hrdinku dělat nebudu a nechám si ho píchnout.
Jo a taky ona je na to určitá doba, kdy se to dá napíchnout, aby to bylo tak funkčí, jak má být. Příliš brzy je brzy a po delší době je zase pozdě. Nejlepší je to nahlásit hned při příjmu, že si budete přát epid. analgezii. Popřípadně to pak ještě připomenout.

Hofmanka — 7. 3. 2007 10:19

Jo a ješte jsem zapoměla dodat, že to první napíchnutí je při místním umrtvení. To se provádí vpichem anestetika pod kůži, jako třeba při vyřezávání znaménka atd. Takže nic hrozného.

Gia — 7. 3. 2007 10:31

já jsem měla a hodně mi to pomohlo. Měla jsem kontrakce v kříži od půl sedmé od rána a odpoledne už jsem byla úplně hotová. Epidurál jsem dostala jen na hodinu, ale stálo to za to a já jsem měla šanci nabrat sílu do finále. Adík se narodil až o půl osmé večer.
Píchnutí mi nebylo nijak nepříjemné, nepamatuju se na to.
Prý ideální na epidurál je otevření na 5 cm.

puzzle.girl — 7. 3. 2007 10:36

Klidně jsem tu fotku dám, ale nevím jak vložit jen jeden obrázek, tak mi prosím poraďte.

Hofmanko, přesně tak, nemá cenu dělat hrdinu a zbytečně trpět. Je to fakt úleva a hlavně jsou pak síly na ten nejdůležitější okamžik.

Píchnutí jsem taky moc nevnímala, těšila jsem se na tu úlevu od bolestí.

miselinka — 7. 3. 2007 10:57

ahojky já sní taky rodila,nemáš v zádech jehlu ale hadičku do které ti pak třeba přidávájí dávku,jako uplně v pohodě.U porodu o tom pomalu ani nevíš

Zuzina — 7. 3. 2007 11:13

Holky, platily jste za něj??
U nás v porodce za něho chtějí  1500,- :co:

alenak — 7. 3. 2007 12:36

Hofmanko a nevíš jak je to při alergii na lokální anastetika? Já jsem se před 8 lety, než jsme měla rodit holku, právě na epidurál ptala,ale vzhledem k mé alergii na lokální anastetika  mi řekli, že to u mě nepřipadá v úvahu. Mám alergii na prokain, novokain. Nevíš zda doba pokročila a co se obyvkle píchá jako lokální znecitlivění nyní? (je-li to možné takto obecně říct)

puzzle.girl — 7. 3. 2007 13:55

Zuzino, my jsme ho neplatili. Nevím jestli zapomněli, nebo to byl "vánoční" dárek!?

Megg — 7. 3. 2007 15:21

Holky a to si jako můžete vybrat, jestli jí chcete?? Myslela jsem, že ji jen tak někomu nepíchnou...:co:

puzzle.girl — 7. 3. 2007 18:11

Megg, můžeš si říct jestli ho chceš a když všechno probíhá dobře, tak v tom není problém.

Lenina2 — 7. 3. 2007 19:34

Já jsem taky rodila s epidurálem. Sami mi ho nabídli a jsem jim za to neskonale vděčná. Místo bolestí jsem cítila jen tlak, vpohodě jsem si povídala se sestřičkou a s manželem a když mi řekla, že už to brzy bude, že začneme tlačit, tak jsem jí ani nevěřila. Na 3 zatlačení byl malý venku. Takže já další porod jedině s epidurálem. Píchnutí mě vůbec nebolelo - nemusela jsem ležet, ale byla jsem předkloněná na židli.

Hofmanka — 7. 3. 2007 19:40

Alenak tak to nevím. Myslím, že to zase nepůjde. Mesocain, Prokain, Marcain, Novokai. To je všechno podobné složení.

Lucka 1 — 7. 3. 2007 19:43

Megg napsal(a):

Holky a to si jako můžete vybrat, jestli jí chcete?? Myslela jsem, že ji jen tak někomu nepíchnou...:co:

Megg,nevím jestli ji u nás v porodnici běžně píchaj. Já rodila 17 hodin,bylo to hustý a prosila jsem o ní snad celou dobu a nepíchli mi jí :grater:
Zkus se na to zeptat......teda jestli budeš rodit v SY.

Miškaa — 7. 3. 2007 19:53

Já měla bolesti 48 hodin, 3 hodiny před porodem mi ho dali, také kvůli otevírání. Bylo to bezvadný :D Doporučuji. Vpich jsem cítila,ale s porodními bolestmi nesrovantelné. Nic na zádech jsem necítila, nic mě netlačilo.
S placením je to různé. V Praze se např. u Apolináře neplatí, za to v Krči vyjde na 4700,- !!!  Prý je to tím, že v Krči nemají vlastního anesteziologa...nedává mi to moc smysl...asi pro něj posílají taxíka minimálně na Kladno :lol::lol::lol:

Zuzina — 7. 3. 2007 21:00

Miškaa napsal(a):

Já měla bolesti 48 hodin, 3 hodiny před porodem mi ho dali, také kvůli otevírání. Bylo to bezvadný :D Doporučuji. Vpich jsem cítila,ale s porodními bolestmi nesrovantelné. Nic na zádech jsem necítila, nic mě netlačilo.
S placením je to různé. V Praze se např. u Apolináře neplatí, za to v Krči vyjde na 4700,- !!!  Prý je to tím, že v Krči nemají vlastního anesteziologa...nedává mi to moc smysl...asi pro něj posílají taxíka minimálně na Kladno :lol::lol::lol:

Ty brďo. A já myslela, že 1500,- je hodně :co:
To je fakt nechutné. Nechápu, proč se za to platí :usch:

Adule — 7. 3. 2007 21:15

ja mela taky epidural, kdyz me videli, tak mi ho radsi dali, ale muzou ho dat fakt az kdyz uz je porod hodne rozjety, jinak by se tim zastavil, ja byla otevrena asi na 7 cm, dostala jsem 3 davky, vpich nebolel, jen jsem se bala, aby me nenapichli blbe a ja neochnula a taky rikali, ze neucitim nohy a tak a ze se musi jen lezet - nohy jsem citila, bylo mi skvele, sla jsem z porodniho salu na WC, kdyz to sestry videli, malem  zkolabovaly, ze je doktori zabijou a fakt mi to pomohlo...jenze porod se tim zcela zastavil, tak mi pak museli dat rozbihacku a malej se do hodiny pote narodil - ja je zas prosila o cisare a nic...

Hejča — 7. 3. 2007 21:45

Mě porod vyvolavali, epidural bych taky brala, ale mela jsem spatnou krevni srazlivost a mam alergii na pichany penicilin (nevim jestli s tim souvisi) tak mi rekli, ze nepripada v uvahu. A taky jsem to prezila. Takže hlavu vzhuru!! Jo a Brne se za nej myslim neplati.

Adule — 7. 3. 2007 21:52

v Plzni se za nej taky neplatilo a alergii na penicilin mam taky a normalne mi ho dali... spis mozna ta srazlivost...

oskárka25 — 8. 3. 2007 9:40

já taky rodila S, bolesti po vyvolání začali v 10.30, kolem 13 mi ho píchli, ale předcházelo tomu odběr a rozbor krve, zdali můžu nebo ne. Napíchnutí bylo trošku nepříjemné, v kontrakci se stočit s obrovským břichem do klubíčka a nepohnout se bylo drsný, ale ta nepříjemná pětiminutovka za to stojí. Bolesti ustali do 5 minut, k tomu mi do paže napíchli infuzi s oxytocinem, aby se nezastavili kontrakce a kolem 4 jsem byla otevřená a začali jsme rodit. Navíc jsem taky nic necítila, jen tlak, žádnou bolest...  Jo a v Brně to bylo grátis.

Reny — 8. 3. 2007 10:01

Tak já byla před porodem proti... a po 10 hodinách bolesti a neotevírání se, jsem byla nadšená, když mi ho nabídli! A  o další dávku jsem tam i žebrala :godlike:

Ale určitě ho nedělají jen tak na požádání a kdykoliv. A v Pardubicích je zdarma.

Gabrielle — 8. 3. 2007 10:15

holky, já vím, že je to asi veliká náhoda, ale co říkáte na ty strašidla s ochrnutím?

oskárka25 — 8. 3. 2007 10:22

Gabrielle napsal(a):

holky, já vím, že je to asi veliká náhoda, ale co říkáte na ty strašidla s ochrnutím?

já ještě neslyšela nějaké strašidlo s ochrnutím.

Gabrielle — 8. 3. 2007 10:34

já to někde četla a myslím, že kdysi to byla i nějaká aféra. Že to blbě napíchli a ta žena ochrnula na spodní část těla...

alenak — 8. 3. 2007 11:05

Hofmanka napsal(a):

Alenak tak to nevím. Myslím, že to zase nepůjde. Mesocain, Prokain, Marcain, Novokai. To je všechno podobné složení.

Děkuji moc za informaci,nedělám si tedy iluze. Každopádně se pak v porodnici zkusím přeptat, ale jelikož jsem to zvládla 2x bez epidurálu, asi mi i na potřetí nic jiného nezbyde :)

potvurkapodivna — 8. 3. 2007 11:36

Prý ho u prvorodiček nedoporučují kvůli zhoršené spolupráci, tak nevím :rolleyes:

Eri — 8. 3. 2007 12:03

Mě k epi přemluvila přímo doktorka. Prý vyvolávaný porod bolí až 5x víc, tak že budu ráda.
Stál 1500,- a byly 3 dávky.
První mi zabrala nádherně, obrovská úleva. Druhá nezabrala vůbec.
Hekala jsem, že je to po epi horší než před tím. Ale já dostala najednu druhou dávku epi a oxitocin a oxitocin byl prostě sinější :D
Ale jsem ráda i za tu jednu dávku.
Už jsem byla moc unavená ( bolesti jsem měla asi od devíti ráno a porodila jsem za pět minut půlnoc, noc předtím jsem nespala, protože mě chytly dutiny :usch: ) a při epi jsem si moc odpočinula,
nabrala síly, zlepšila se mi nálada, prostě mi v tu chvíli bylo moc fajn.
Při zavádění jsem seděla na židli a měla záda ohnutá do oblouku, trošku to tlačilo ale nebolelo!
Vytahování taky v pohodě, žádná bolest. Jen jsem byla vyjukaná, jak dlouhá ta hadička byla :lol:

Megg — 8. 3. 2007 13:42

Tak tohle u nás ve Svitavách asi vůbec nepíchají :dumbom::grater:

Evice — 8. 3. 2007 13:51

Ale píchají, Megg, koukni  http://www.aperio.cz/porodnictvi/pruvod … l?x=179837

Megg — 8. 3. 2007 16:44

No Evi, ty jsi úúúúplná jednička  :storstark:  :supr:

Lucka 1 — 8. 3. 2007 20:04

Megg napsal(a):

Tak tohle u nás ve Svitavách asi vůbec nepíchají :dumbom::grater:

megg,jak už jsem ti psala já o něj prosila snad celých 17 hodin a nepíchli :grater:

A když jsem si přečetla celý článek....tak třeba vanu jsem tam neviděla a rodit mi řekli, že můžu pouze vleže, že si nemůžu vybrat jinou polohu......
Ale jinak maximální spokojenost :supr: Takže přeju ať to máte rychle zasebou a jste v pořádku :)

kukusa — 8. 3. 2007 22:08

Zadny strach z epiduralu. Ja mela sileny strach z injekce do zad, ale zvladla jsem to. Epidural hooodne ulevi, docela jsem si i pospala, urychlil otevirani, takze behem tri hodin jsem byla otevrena z 3cm na devet a slo se tlacit, pri tlaceni zadna bolest - porod jsem si uzila, nikoliv protrpela.
V pateri nemas jehlu ale takovou "hadicku" a ta je pevne prilepena, takze nemusis mit strach.

Adule — 8. 3. 2007 22:56

holky, nemate ted po epiduralu problemy s migrenou? ja jo a kamoska taky, obcas je to doooooost udesne, myslite, ze to s tim souvisi?

Miškaa — 8. 3. 2007 22:59

Já teda měla migrény vždy, takže přímous ouvislost v tom nevidím. Jediný co ted mám je, že se nemůžu normálně zaklonit, přesně cítím místo kam mi to bodli :dumbom:

Orace — 9. 3. 2007 0:17

Jsem ráda, že se to tady probírá.Mám za sebou dva porody, při prvním mi to nabízeli, ale bála jsem se toho, injekce do páteře...Tak jsem trpěla doslova jako pes...Při druhým  to bylo tak rychlý,(tím že to bylo vyvolávaný, že se na epidural nestihli ani zeptat....
Teď o tom ale uvažuju  že si ho dám, když vidím, jak moc Vám ulevil..nabízí ho zdarma...ale ten strach mám pořád, injekce do páteře je pro mě hrozivá představa...

puzzle.girl — 9. 3. 2007 9:26

Adule napsal(a):

holky, nemate ted po epiduralu problemy s migrenou? ja jo a kamoska taky, obcas je to doooooost udesne, myslite, ze to s tim souvisi?

Vůbec ne, trpěla jsem na ně, když jsem nosila těžkou tašku - mám skoliozu páteře, ale jinak po epidurálu fakt vše v pořádku :supr:

Orace, myslím že se ní čeho bát.

Texlin — 9. 3. 2007 9:50

Taky o epidurálu uvažuji. Hlavně z toho důvodu, že budu rodit koncem pánevním, což je trochu komplikovanější.

misha88 — 9. 3. 2007 9:53

Ahojky Texlinko, jak se s mimčem máte:)!!? Vždyt máš ještě měsíc do porodu, to už víš že prcek půjde koncem pánevním?

Texlin — 9. 3. 2007 9:57

Bohužel vím.A taky se pořád nemůžu rozhodnout, jak rodit. Jestli císařem nebo spontálně.Máme málo plodové vody, takže už se asi neotočíme.Když jsem byla na konci 33 týdne na utz, tak to tak bylo a stále cítím, podle pohybů, že to tak je.Raději bych rodila spontálně.Uvidíme, co mi řeknou za týden v porodnici na kontrole. Hlavně, ať jsme obě v pořádku.Malá chce holt už teď stát na vlastních nožkách :-))))

misha88 — 9. 3. 2007 10:03

tak ať všechno klapne a jse v pořádku!

Texlin — 9. 3. 2007 10:04

Budeme se snažit!

Megg — 9. 3. 2007 10:26

Já jsem si vždycky přála rodit císařem, ale takovým tím že by mě přivezli do špitálu a rovnou vezli na císaře, ne, že bych měla 15hod bolesti a pak mi řekli, že to jinak než císařem nepůjde. Ale jak jsem byla teď ty 3 dny ve špitále a viděla, jak jsou maminy po císaři vyřízený ještě fakt ten třetí den a jaký je kolem toho dění, tak mě tyhle úvahy úplně přešly. Pokud bude císař nutnost, tak neříkám ani slovo, ale jinak bych taky raději spontálně :) jsme přece silný ženský a nějaká ta bolest od přírody nás nezaskočí :) :) uvidíme :)

Texlin — 9. 3. 2007 10:31

Taky si říkám, Megg.

Megg — 9. 3. 2007 10:35

Určitě je to lepší rodit klasicky, je to sice větší záhul, ale čím do Tebe rvou míň chemie, tím líp. A určitě se to dá vydržet. Dřív rodily ženský na poli a když to přeženu, tak za hodinu už zase kopaly brambory...
Vždycky jsem si myslela, že císař je pro miminko lepší, že nedostane takový záběr, ale zase omyl. V porodnici mi říkali, že spontální porod je pro dítě i matku nejlepší a nejšetrnější. Hlavně je to prostě úplně přirozená věc :)

Libson — 9. 3. 2007 12:28

Já bych právě zase rodila císařem. Adelína byla taky koncem pánevním, žádný kontrakce, jen plno plodové vody. Takže pohoda i ty další dny po císaři. Teď je prcek hlavičkou dolů, takže půjdu rodit asi normálně, ale mám strach z kontrakcí, protože nevím jak je poznám.  :grater:

Megg — 9. 3. 2007 12:36

Lib já taky nevím, jak je poznám :dumbom:  :grater:, poslední dny mě dost pobolívá nebo spíš popíchává dole, když třeba dýl sedím a připadne mi, že i někdy v leže mám takový jako křeče, ale vždycky to přejde. Vůbec nevím, jestli to jsou ti poslíčci, nebo jestli bych si měla jít radši posedět na záchod :dumbom::D

Libson — 9. 3. 2007 12:51

Tak to jsme na tom úplně stejně. Pořád se pozoruju jestli to už není ono, koukám na hodiny, jestli se to nebude náhodou opakovat. Nebo koukám když vstanu jestli za mnou nezůstala loužička :) . No kdyby to bylo jako u Adelíny, tak to by bylo celé moře. :D  Malá byla o tři neděle dřív, takže plaším.

Megg — 9. 3. 2007 12:53

No jo, teď v tomhle období už nás asi jiný věci zajímat nebudou :) taky mám strach, když vstávám v noci z postele, jestli náhodou něco nelupne :) Už jsem si včera dala i pod prostěradlo igelit, kdyby něco :) V hlavě teď nemám taky nic jinýho... hrůůza

Lucka 1 — 9. 3. 2007 12:55

Holky já to napoprvé taky nepoznala a jela jsem do špitálu. Byly to jen poslíčci a zůstala jsem tam přes víkend a pak v pondělí večer už to bylo naostro :)Ale strašně jsem se bála, že jsem to zase nepoznala a jedeme zbytečně .dumbom:

Jarča — 9. 3. 2007 12:59

Epidurál jsem měla u obou porodů a díky za něj...
Poprvé jsem necítila vůbec nic, ale zase jsem byla pak ráda že ho mám, protože mi po porodu dělali revizi, tak jenom přidaly dávku a ušla jsem narkoze.
Podruhé mi ze začátku řekli, že porod bude rychlý a že to nemá cenu. Souhlasila jsem. Potom se to zašprclo, já se přestala otvírat, tak jsem o epidurál poprosila, píchli mě a za  hodky byl malej na světě - říkají, že když přestanou bolesti, tělo se přestane podvědomě bránit a porod se urychlý...Cítila jsem jenom tlaky - žádnou bolest, jak malej leze ven, jak mě sestřička roztahuje, ale nic NEBOLELO, bylo to úžasný

Megg — 9. 3. 2007 12:59

Tak to buď Luci ráda, že si tě tam nechali. Já když jsem tam teď  ležela s tím tlakem, jedna mamina tam byla z Poličky asi 4x a pokaždé jí udělali křivku a poslali domů, chuděru. Až mi jí bylo líto.

Libson — 9. 3. 2007 13:00

Podložku pod prostěradlem už mám taky asi 14 dní. Radši bych jela do porodnice poprvé zbytečně a kdyby si mne tam tak nechali na pozorování a pak by mne to už chytlo tam. Mám do porodnice přes 60km. Tak i kvůli té cestě. Ale to už bych chtěla asi moc :)

Megg — 9. 3. 2007 13:02

Lib, já jsem přemýšlela úplně stejně. Byla jsem minulý víkend ve špitále na pozorování kvůli tlaku a řekli mi, že si mě tam nechají až do termínu 17.3., pak mi prý porod začnou vyvolávat. Byla jsem ráda, že mě to nechytne doma a nebudou všichni plašit. Ale díky bohu nebo bohužel se mi tlak zlepšil a jsem se zbalenou taškou zase doma a čekám a čekám....

avalonka — 9. 3. 2007 14:02

Kočky, chválíte tu ten epidural významně - proto mě tak napadá: má vůbec nějakou nevýhodu? Respektive, když má samé výhody, proč ho nepíchají automaticky-  jako třeba když vám u zubaře automaticky umrtví zub, aby při trhání nebolel :)

alenak — 9. 3. 2007 14:07

Avalonko, nebude to například finanční náročností :D ?!
Ono všechno má své "nevýhody", záleží jakou míru rizika si jseš ochotná připustit :D ...mě by např. zabila injekce při trhání zubu (jsem alergická na lokální anestetika... ) Obecně se ty nevýhody udávají zejména (je to zkopírovaný z netu)....:

    * organizačně náročná, v porodnici musí pracovat anesteziolog, lépe tým anesteziologů, kteří jsou vzděláni v metodách místní anestezie, a to ještě s ohledem na zvláštnosti, které přináší péče o těhotnou ženu
    * technicky náročná metoda, těhotenství komplikuje podání epidurální analgezie, rodička neudělá pro své břicho potřebně „kočičí hřbet“, často není schopna pro porodní bolesti zachovat absolutní klid a nehýbat se, problém přináší i hmotnostní přírůstek v těhotenství, nejsou vzácností maminky, které váží nad 100 kg a to je hranice, kdy se nemusí podařit epidurální analgezii zavést
    * riziko nízkého krevního tlaku rodičky, je možné preventivní opatření, které spočívá v podání opioidu, tím se docílí snížení dávky místního anestetika, které změny tlaku rodičky způsobuje
    * oslabení děložních kontrakcí, je možné preventivní opatření, které spočívá opět v podání opioidu, tím se docílí snížení dávky místního anestetika, které oslabení děložních kontrakcí způsobuje
    * riziko poranění obalů míchy, hrozí bolest hlavy po porodu, což se stane asi u dvou rodiček ze sta (2 %)
    * finančně náročná metoda, je ze všech popsaných metod nejdražší

Analgetická účinnost: okolo 90 %

avalonka — 9. 3. 2007 14:14

alenak: díky vřele! Jsi skvělá - takhle výstižně jsem to zatím nikde nečetla! :supr:

Tak mám o čem přemýšlet - ještě do minulého měsíce jsem chtěla být "hrdinka", ale jak se porod blíží, hrdinství mě zbaběle začíná opouštět! :D

alenak — 9. 3. 2007 14:21

Já jsemtaky  byla hrdinka čekajíc první dítě - chtěla jsem vše přirozeně, hahaha... pak došlo na lámání chleba a já se na ten epidurál ptala a chtěla ho...,(a docela mě bylo jedno, že je takové a takové riziko ochrnutí, že to není přirozené atp... mě v tu dobu bylo jedno asi všecko :D ), ale měla jsem smůlu, protože moje alergie jsou jedny z mnoha konktraindikací... přežít se to dalo i bez, ale u druhého děcka jsem šla za anestezioložkou v porodnici už 14 dní dopředu, zda by se přeci jen pro mne nenašla nějaká možnost... no nenašla a taky se to dalo přežít :)
Ale už teď, u třetího děcka, mám obdobné úmysly....., zkusit se optat, co když věda za tu dobu  pokročila a  dá se ta moje alergie nějak obejít :D .....I když je těch rizik hodně, je lepší jít k porodu s tím, že když už to bude úděsný, je nějaká "záchrana".... ale mám pocit, že budu mít opět smůlu...
No, ale  stejně největší "maso" bylo šití bez umrtvení :(

Orace — 9. 3. 2007 21:45

Já bych se ještě chtěla zeptat..Mám vyhřezlou plotýnku  dole v páteři..Nemáte s tím někdo zkušenost, nemohla by se poškodit tím epidurálem??

susi — 13. 3. 2007 22:26

Pro ALENUK : Alergie na lokální anestetika je absolutní kontraindikací k epidurálu.
  Pro ORACE : Záleží na nálezu na páteři, někdy může být zavádění katetru obtížné, ne-li nemožné.

   Před zavedením epidurálního katetru se ještě provádí vyšetření krve- především srážlivost a krvácivost, je to běžný postup.:supr: Po zavedení epidur. katetru  se doporučuje 24 hod. klid na lůžku bez vstávání /záleží na zvyklosti porodnice/:sova: Před aplikací anestetika do katetru se měří krevní tlak a podává se pouze třetina dávky. Po 20 min. se znovu kontroluje krevní tlak a sleduje se, zda pacient nepocitˇuje brnění nebo jiné nepříjemné pocity.Pokud je vše v pořádku, aplikuje se zbytek dávky. Za 20 minut se znovu kontroluje krevní tlak a sledují se event. pocity brnění a nepohody.
   Přeji Vám pohodový zbytek těhu a rychlý a co nejméně bolestivý porod.:hjarta::hjarta::hjarta:

kukusa — 13. 3. 2007 22:40

avalonka napsal(a):

Kočky, chválíte tu ten epidural významně - proto mě tak napadá: má vůbec nějakou nevýhodu? Respektive, když má samé výhody, proč ho nepíchají automaticky-  jako třeba když vám u zubaře automaticky umrtví zub, aby při trhání nebolel :)

avalonko myslim si ze hlavne zalezi na prani a neprani maminky - taky jsou takovy pripady, jako napriklad moje hrdinka kamoska co chce rodit za kazdou cenu prirozene.

alenak — 14. 3. 2007 11:20

susi napsal(a):

Pro ALENUK : Alergie na lokální anestetika je absolutní kontraindikací k epidurálu.
  Pro ORACE : Záleží na nálezu na páteři, někdy může být zavádění katetru obtížné, ne-li nemožné.

   Před zavedením epidurálního katetru se ještě provádí vyšetření krve- především srážlivost a krvácivost, je to běžný postup.:supr: Po zavedení epidur. katetru  se doporučuje 24 hod. klid na lůžku bez vstávání /záleží na zvyklosti porodnice/:sova: Před aplikací anestetika do katetru se měří krevní tlak a podává se pouze třetina dávky. Po 20 min. se znovu kontroluje krevní tlak a sleduje se, zda pacient nepocitˇuje brnění nebo jiné nepříjemné pocity.Pokud je vše v pořádku, aplikuje se zbytek dávky. Za 20 minut se znovu kontroluje krevní tlak a sledují se event. pocity brnění a nepohody.
   Přeji Vám pohodový zbytek těhu a rychlý a co nejméně bolestivý porod.:hjarta::hjarta::hjarta:

Susi, děkuji za informaci, jsem ráda, že to vím, přestala jsem si dělat naděje :)

ivanka05 — 31. 1. 2008 16:17

Taky mám ted pred sebou dotazníček na epidural a nevím co tam napsat, protoze bude zalezet na situaci....

xxxx — 31. 1. 2008 17:42

Kamchinka napsal(a):

Taky mám ted pred sebou dotazníček na epidural a nevím co tam napsat, protoze bude zalezet na situaci....

...já bych to řešila tak, že bych tam  napsala ano, abych nepřišla o tu možnost si ulevit a vždycky můžeš jakýkoli zákrok odmítnout....

LeeLoo — 31. 1. 2008 21:04

Holky, ja jsem otevrela nove tema - ale nikdo nezareagoval. Chci se zeptat na vase zkusenosti s mistem vpichu epiduralu po porodu. Mne to totiz porad boli a to je uz 6 tydnu. Diky.

Nety — 31. 1. 2008 21:18

Já tedy měla epidurál při jiné operaci než při porodu, ale s místem vpichu jsem neměla jediný problém. Nebolelo mne to. Ale také myslím, že každý je jinak citlivý i každé místo. zeptala bych se doktorky, když bych byla v tomto směru hodně nejistá. :jojo:

Nety — 31. 1. 2008 21:19

Kamchinka napsal(a):

Taky mám ted pred sebou dotazníček na epidural a nevím co tam napsat, protoze bude zalezet na situaci....

Už jsema si reagovala na zimňátkách. Napiš že ano, protože jestli dojde na to, že Ti ho budou chtít dát, patrně po něm budeš sama i toužit. Vůbec to neřeš a souhlas.