Štarmik — 28. 2. 2007 17:03

Ahojky maminky :hjarta:

tak jak jsem slíbila, zakládám nové téma pro inspiraci všem maminkám na příkrmy pro naše drahé drobečky :dudlik: :hjarta:
napíšu jich zatím jen pár a budu postupně doplňovat tak doufám, že budete spokojené a co víc, broučkům bude chutnat :pussa:

DĚKUJI ANDREJCE, ŽE NÁM TÉMA ŠOUPLA NAHORU A ZÁROVEŇ JSEM SLÍBILA, ŽE TOTO TÉMA BUDE BEZ VAŠICH REAKCÍ, ABY Z TOHO NEBYL CHAOS :) POKUD MÁTE NĚJAKÉ PŘIPOMÍNKY TAK MI PIŠTE SZ NEBO NA ZIMNÍ MAMINKY.DĚKUJI A DOBROU CHUT  :storstark:

JÍDELNÍČEK NEKOJENÉHO DÍTĚTE ( UKONČENÝ 4.MĚSÍC ) U KOJENÝCH DĚTÍ UKONČENÝ 6.MĚSÍC

Po ukončení výhradně mléčného období (po prvních čtyřech měsících) je nutné do jídelníčku dítěte zavádět nemléčné příkrmy. Jako první je nejvhodnější zeleninový příkrm, později maso-zeleninový, který podáváme k obědu. Asi po měsíci zavádíme ovocně-mléčný příkrm a v 7. měsíci obilnou kašiZachováváme postup jako u kojeného dítěte jen s časovým předstihem dvou měsíců.


Jako první příkrm nejlépe vyhovuje jemné pyré z jednoho druhu zeleniny. Vhodná je zejména mrkev, brambor, brokolice, dýně. Nové druhy zeleniny přidávejte do jídelníčku vždy až po několika dnech.Dítě si tak snáze zvyká na nový způsob podávání jídla, na jeho konzistenci i nové chutě. Také tak u dítěte snáze poznáte nesnášenlivost některých potravin.Ovoce není pro přípravu prvních příkrmů příliš vhodné, dítě si totiž na jeho sladkou chut snadno zvykne a nesladké zeleninové příkrmy pak odmítá.

JAK NA TO?
prvním příkrmem zpravidla nahrazujeme polední mléčnou dávku. První den podejte dítěti 1-2 lžičky pyré z mrkve a doplnte plnou dávkou mateřského nebo kojeneckého mléka, druhý den 3-4 lžičky a opět plnou dávku mléka, třetí den 4-6 lžiček a mléka tolik kolik dítě samo vypije. Čtvrtý den přejděte na jinou chut- stejným postupem přidejte do jídelníčku brambor.Pokud nedojde k alergickým reakcím, můžete podat společně brambor a mrkev, dodržte však třídenní postup.
Každý další čtvrtý den přidávejte nový druh zeleniny a zvětšujte postupně porce příkrmu, současně zmenšujte dávku mléka, během 2-3 týdnů od zahájení by jste měli mléčný pokrm zcela nahradit příkrmem. Postupně začněte miminku podávat 6x týdně příkrm obsahující maso a 1x týdně přidejte do zeleninového jídla vařený slepičí žloutek.V této době je vhodný okamžik převést dítě na pokračovací kojenecké mléko.

Další měsíc nahradte také druhou mléčnou dávku ovocným nebo ovocno-mléčným příkrmem, obvykle dopolední či odpolední svačinka. Postupujte stejně jako u zeleniny. Pozor nikdy nepřislazujte, zaděláváte tak na tvorbu zubního kazu.
Když dítěti přestane stačit noční dávka mléka, začněte přidávat kaši na noc.

DENNÍ JÍDELNÍČEK DÍTĚTE OD 5 MĚSÍCE

RÁNO:                       mléko
DOPOLEDNE:             mléko ( od 6. měsíce ovocný příkrm )
POLEDNE:                 zeleninový příkrm
ODPOLEDNE:             mléko
VEČER 1:                  kaše
VEČER 2:                  mléko

začínat je nejvhodnější s kupovanými příkrmy, nebot v nich nejsou obsaženy žádné škodlivé látky, z domácích zdrojů bývají potraviny mnohdy plné dusičnanů nebo hnojené umělými hnojivy...

NĚKOLIK TIPŮ PRO PRVNÍ POKUSY SE LŽIČKOU

- dítě posadte (polohovací lehátko) vleže nemůže dobře polykat
- používejte malou plastovou lžičku
- přesvěčte se zda je konzistence dostatečně jemná (dítě zpočátku potravu ze lžičky saje) lžičku nenaplnujte až po okraj
- pokud dítě jídlo odmítá, nenutte ho
- při krmení budte trpělivá, povzbuzujte každé jeho úsilí
- nechte dítě aby si samo určilo množství jídla které sní
- do jídla nepřidávejte sůl, koření ani je nepřislazujte
- jednou ohřátou porci jídla dále nepřechovávejte

POTRAVINY ČASTO ZPŮSOBUJÍCÍ ALERGIE, RIZIKOVÉ DO 1.ROKU VĚKU DÍTĚTE

OVOCE: citrusové plody, mango,kiwi, ananas, jahody,maliny,angrešt, rybíz,ostružiny
JÁDRA: všechny druhy ořechů, mandle pistácie
ZELENINA: celer, rajčata, ředkev,ředkvičky, křen, kyselé zelí
KOŘENÍ: cayenský pepř, curry, bazalka,skořice, muškátový ořech
RYBY: mořské ryby a plody moře
OSTATNÍ: kravské mléko, soja a sojové produkty,vaječný bílek, konzervační přísady,med, čokoláda


ZÁKLADNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA od 5.měsíce

kousek mrkve
kousek petržele
kostka bramboru
200ml teplé vody
1 lžička olivového oleje

zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme teplou vodou a vaříme doměkka, pokud je potřeba během vaření doléváme vodu, vše rozmixujeme a přidáme olej a můžeme podávat. :supr:

BRAMBOROVÁ POLÉVKA od 5.měsíce

1 brambor
1 mrkev
1 kolečko petržele
200 ml teplé vody nebo vývaru
pár kapek olivového oleje
1 vařený žloutek

vše uvaříme doměkka, krom žloutku, ten vmícháme až před koncem rozdrobený do polévky, rozmixujeme, kápnem olej a můžeme podávat :hjarta:

KUŘECÍ POLÉVKA od 5.měsíce

20g kuřete (bez kůže)
100g kořenové zeleniny (krom celeru)
olivový olej

maso vaříme se zeleninou ve 200ml vody do změknutí, poté rozmixujeme, přidáme olej a můžeme podávat :hjarta:

BRAMBOROVÁ KAŠE od 5.měsíce

brambory
kojenecká voda

brambory uvaříme doměkka, rozmixujeme společně s mateřským nebo kojeneckým mlékem :supr:

KUŘECÍ PŘÍKRM od 5.měsíce

30g vařeného kuřecího masa
70g vařené zeleniny
1 brambor
olivový olej

brambor na drobno nakrájíme a zozvaříme ve 200ml vody, poté rozmixujeme se zeleninou a masem a podáváme. :pussa:

Jarní polévka
1 porce: 1 hrnek vody, kousek nového bramboru, jarní zelenina ze zahrady (hrášek, mrkev s natí, petržel s natí, hlávkový salát, 3 kapky oleje)
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno a vaříme s celou natí 5 minut. Před odstavením vyjmeme natě, do vroucí polévky přidáme omytý a nakrájený list hlávkového salátu, jemně nastrouhaný kousek mrkve, hned odstavíme, přikápneme olej a rozmixujeme. (Do jednoho roku raději nesolíme ani nesladíme.)
Obměna: Polévku můžeme zahustit libovolným druhem uvařené obilniny a pak rozmixovat.

Salátová polévka
1 porce: 1 hrnek vody, 3 - 4 listy hlávkového salátu, 4 ředkvičky, 1 - 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, 3 kapky oleje, špetka sušené nebo 2 lístky čerstvé bazalky
Salát a ředkvičky očistíme a omyjeme. Do vroucí polévky dáme nakrájený salát a nastrouhané ředkvičky, vločky a polévku odstavíme. Přidáme jemně sekanou bazalku a nakonec olej. Necháme stát zhruba 10 až 15 minut a rozmixujeme.

Polévka s pórkem
3 porce: 3 hrnky vody, 2 polévkové lžíce pohanky, 1 brambor, 15 cm pórku, jiskřička másla (pro děti od 9 měsíců)
Brambor i pórek očistíme a omyjeme. Na kostičky nakrájený brambor uvaříme ve vodě. Do vroucí polévky přisypeme pohanku, pórek nakrájený nadrobno, přidáme máslo a dáme na 20 minut „do peřin“ (zabalíme hrnec s obilninou, která prošla 5minutovým varem, do utěrky a vložíme pod polštář, peřinu či deku, které dobře tepelně izolují). Pokrm si podrží teplotu blízkou varu a „dojde“ bez dalšího ohřívání. Pro větší děti tak můžeme připravovat i rýži, jáhly, kukuřičnou krupici. Ušetříme energii a obilnina bude rozsýpavé konzistence.

Jáhlová kaše
3 porce: 1/2 hrnku jáhel, 1,5 až  2 hrnky vody,1 hrnek mléka, med či přírodní cukr, jiskřička másla, strouhaný perník( ovoce)
Jáhly uvaříme doměkka. Když je voda vyvařená, přidáme mléko, necháme prohřát a rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme jiskřičku másla, posypeme perníkem nebo libovolným ovocem, které pro menší děti rozmačkáme, případně rozmixujeme.

Svačinka s jablky
2 porce: 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných, jeden banán, jablečný kompot uvařený ze 3 až 4 jablíček (případně kompot), med nebo přírodní cukr
Vločky vsypeme do horkého kompotu a necháme 5 minut bobtnat. Rozmixujeme s banánem a podle chuti případně malinko osladíme.

Banán a mrkvička
1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, špetka sezamových semínek, med nebo přírodní cukr
Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme naškrábaný banán, semínka a podle chuti osladíme nebo rozředíme vodou.   

Polévky
Kojená miminka od ukončeného 6. měsíce, nekojená zhruba mezi 5. až 6. měsícem už mohou dostávat polévky, nejlepší jsou ze sezonní zeleniny. Část zeleniny, která do nich patří, krátce povaříme - na jaře stačí 5 až 10 minut, tužší letní druhy však musíme vařit déle - zhruba 20 - 25 minut. Do vařící polévky přidáme trochu čerstvé, jemně nastrouhané zeleniny a polévku hned odstavíme.

Brokolicová polévka
1 porce: hrneček vody, 1 drobnější růžice brokolice, 1 menší mrkev, 1 čajová lžička amarantové mouky, 3 kapky oleje.
Brokolici a mrkev očistíme a omyjeme. Brokolici nakrájíme a dáme vařit. Po 5 minutách přidáme do vařící polévky amarantovou mouku, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev a hned odstavíme. Přikápneme olej, necháme asi 10 minut stát a rozmixujeme.

Kašičky
Miminkům zhruba od ukončeného 8. měsíce můžeme jídelníček obohatit o nejrůznější kašičky. Patří mezi ně i kaše bramborové, které je možné zpestřit nejrůznějšími druhy zeleniny, a to podle sezony.

Bramborová kaše s mrkví
1 porce: 2 malé brambory, 1 mrkev, pár kapek oleje, kravské nebo kozí mléko, 1 čajová lžička sušeného kojeneckého mléka a horká voda.
Brambory uvaříme běžným způsobem nebo ve slupce (dobře omyté či oloupané nad pařákem). Brambory uvařené ve slupce oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou (za přidání sušeného mléka) ušleháme  bramborovou kaši. Do horké kaše přidáme najemno nastrouhanou mrkev, přikápneme olej a promícháme.

Přesnídávky
Ovoce je významnou součástí zdravého jídelníčku i v případě těch nejmenších. Je zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek, jež dítě potřebuje pro zdárný růst a vývoj.

Mrkev, jablko, klíčky
1 menší mrkev, 1 jablíčko, 2 kapky oleje, 1 čajová lžička sušených pšeničných klíčků, med nebo přírodní cukr.
Očištěnou mrkev a jablko nastrouháme najemno, můžeme přidat 1 čajovou lžičku nebo polévkovou lžíci kojenecké vody (podle šťavnatosti jablka), přikápneme olej a přisypeme obilné klíčky. Podle chuti přisladíme a zamícháme.     

POLÉVKA Z RAJČAT
1 porce: 1/2 až 1 hrnek vody, 3 až 4 rajčata, 1 vejce, petrželová nať, cukr, 3 kapky oleje
Omytá a na malé kousky nakrájená  rajčata 4 až 5 minut povaříme ve vodě. Přidáme rozkvedlané vejce, 10 minut povaříme, pak přidáme olej, přisladíme a okořeníme velmi jemně nakrájenou petrželkou. Polévka bude určitě, pokud ji trošku přisolíme, chutnat i ostatním členům rodiny.

POHANKA A JOGURT
1 porce: 1 bílý jogurt (150 ml), 3 až 4 polévkové lžíce vařené drcené pohanky, med nebo přírodní cukr, ovoce
Jogurt osladíme medem nebo přírodním cukrem, smícháme ho s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané nebo pro větší děti nakrájené sezonní ovoce.

RÝŽOVÝ KRÉM
1 porce: 1 jablko, 2 polévkové lžíce vařené rýže Natural, med nebo přírodní cukr, voda (případně dětský čaj)
Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou a osladíme medem nebo přírodním cukrem. Můžeme dochutit sezonním ovocem.

MRKEV A ŘEPA
1 menší mrkev, 1 centimetrový plátek malé červené řepy (velikosti mandarinky),
1/2 jablíčka, 1 čajová lžička rozvařených jáhel, med nebo přírodní cukr, 2 kapky oleje
Očištěnou mrkev, červenou řepu a jablíčko najemno nastrouháme. Přidáme jáhly, přisladíme, přikápneme olej, zamícháme a podle potřeby rozředíme kojeneckou vodou.

OVESNÝ DEZERT
4 porce: 2 hrnky ovesných vloček jemných, studená voda, 1 bílý jogurt (150 ml), med nebo přírodní cukr, ovoce
Vločky dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby  stála zhruba prst nad vločkami (to je asi 1 cm). Pak přidáme bílý jogurt, malinko osladíme a obohatíme libovolným nakrájeným ovocem. Pro ty nejmenší je nastrouháme. Do vloček můžeme přidat obilné klíčky, různé druhy semínek a nastrouhané ořechy.
Obměny v létě: Jahody, hroznové víno, jablka, meruňky, broskve, maliny, ostružiny, borůvky.
Obměny v zimě: 1 pomeranč,
1 banán, 1 jablko

JABLKO, TŘEŠNĚ
1 jablíčko, 3 třešně, 1 polévková lžíce drcené pohanky, 1 polévková lžíce jogurtu, med nebo přírodní cukr
Omyté zralé jablíčko a dužninu třešně naškrábeme na nerezovém struhadle, přidáme pohanku, jogurt, podle potřeby osladíme a zamícháme.

JABLEČNÝ ČAJ
1 hrnek vody, 1/2 menšího zralého jablíčka, med nebo přírodní cukr
Do vody nakrájíme omyté neoloupané jablíčko, uvedeme do varu, odstavíme a necháme 10 minut stát. Scedíme a podle chuti osladíme.

Angreštový krém s jáhlami a ovesnými vločkami
2 porce: 1 hrnek angreštu, 3 polévkové lžíce vařených jáhel, 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček, přírodní cukr
Angrešt podlijeme vodou a přivedeme do varu. Přidáme vločky, odstavíme a necháme přikryté zhruba 5 minut bobtnat. Potom přidáme vařené jáhly, vše rozmixujeme a osladíme.

Polévka s rajčetem a mrkví
1 porce: 1 hrnek vody, 1 oloupané rajče,
2 až 3 ředkvičky, 1 mrkev, celerová nať,
1 polévková lžíce vařené rýže Parboiled, 3 kapky olivového oleje
Zeleninu očistíme a omyjeme. Ředkvičky, mrkev a celerovou nať uvaříme a před koncem varu přidáme nakrájené rajče. Odstavíme, celerovou nať vyjmeme, přidáme vařenou rýži, rozmixujeme a přikápneme olivový olej.


Zeleninová polévka se špenátem
1 porce: 1 hrnek vody, několik lístků špenátu nebo mladých kopřiv,  brambor, kousky různé základní zeleniny (mrkev, červená řepa, petržel), 3 kapky oleje, 1 polévková lžíce jemných ovesných vloček
Zeleninu a brambor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vaříme doměkka. Do vroucí polévky přidáme nadrobno nakrájený očištěný špenát, hned odstavíme, přikápneme kvalitní olivový olej, vsypeme 1 polévkovou lžíci jemných ovesných vloček a rozmixujeme.
Obměna: na zahuštění můžeme použít také jinou předem uvařenou obilninu nebo další obilné vločky. Ty však v polévce nejméně 5 minut povaříme.

Bramborová kaše s cuketou
1 porce. 2 malé brambory, sušené kojenecké mléko (pro větší děti může být kravské nebo kozí), 1 malá cuketa (nebo jiná tykev), strouhaná mrkev, řeřicha, pár kapek oleje
Připravíme hustší bramborovou kaši. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou za přidání sušeného mléka ušleháme. Ještě do horké kaše vmícháme najemno nastrouhaný kousek oloupané a omyté cukety nebo jiné tykve. Můžeme přidat kousek najemno nastrouhané mrkve a ochutit řeřichou. Přikápneme olej a promícháme.

Strouhaná jablka s jáhlami a jogurtem
1 porce: 1 jablko, 3 polévkové lžíce vařených jáhel, bílý jogurt, případně troška přírodního cukru
Jablíčko nastrouháme najemno, přidáme k němu jáhly a trochu kvalitního bílého jogurtu. Zamícháme a podle chuti případně trošičku osladíme.

Jemný krém z kukuřičné krupice
3 porce: 5 polévkových lžic kukuřičné krupice, 2 hrnky vody, 2 velká jablka, případně přírodní cukr
Kukuřičnou krupici na hodinu namočíme do vody, potom za stálého míchání vaříme 10 minut. Přidáme nakrájená oloupaná jablka a rozmixujeme. Jablíčka můžeme do kukuřičné kaše také nastrouhat. Krém můžeme (ale nemusíme) trošku osladit.
Obměna: můžeme přidat 2 polévkové lžíce jogurtu nebo (pro větší děti) tvarohu. Krém je pochopitelně možné ochutit dalším ovocem.

hanina — 28. 2. 2007 18:17

jé tak to je krásné téma Štarmínku. Z čeho čerpáš, když máš ještě tak malé mimi. Máš nějakou dobrou knihu?
Zrovna jsem si říkala, že vůbec nevím, co se jako přesně těm dětem dává, aby jim to chutnalo, když se nemůže skoro žádné koření. :supr:  Móóóc děkujeme.

sudina — 28. 2. 2007 18:21

zrovna dneska jsme dostali hromadu různých letáčků a brožurek od lékařky,tam se dá také dost vyčíst!!!No zítra začneme s MRKVIČKOU:storstark:

Štarmik — 28. 2. 2007 19:03

čerpám z různých letáčků a časopisů a tak :) jsem ráda, že se vám to líbí, ještě jsem prosila moderátory aby nám to hodili nahoru, aby se tu furt neztrácelo a každý se mohl inspirovat :)

Sudi tak hodně štěstí a málo upatlanýho oblečení :godlike:

DĚKUJI ANDREJCE, ŽE NÁM TÉMA ŠOUPLA NAHORU A ZÁROVEŇ JSEM SLÍBILA, ŽE TOTO TÉMA BUDE BEZ VAŠICH REAKCÍ, ABY Z TOHO NEBYL CHAOS  POKUD MÁTE NĚJAKÉ PŘIPOMÍNKY TAK MI PIŠTE SZ NEBO NA ZIMNÍ MAMINKY.DĚKUJI A DOBROU CHUT

spunt — 28. 2. 2007 19:46

Tak já jsem našla stejný zdroj jako ty, tak tady odjinud, dle přísad poznáte odkud :lol:
Od ukončeného 4. měsíce
Zeleninové pyré
1 středně velká karotka, 1 malá brokolice, 1 menší brambor, rostlinný olej,
kojenecká voda.
Očištěnou karotku, brokolici a brambor uvaříme v malém množství vody
do měkka (vhodné i nad párou, zachovává si více vitamínů a minerálních
látek). Vidličkou na talíři rozmačkáme nebo propasírujeme na kaši a promícháme
s 1 kávovou lžičkou rostlinného (olivového, slunečnicového)
oleje a s malým množstvím převařené kojenecké vody na požadovanou
konzistenci kaše.
Zeleninu v receptu je možné zaměnit například za cuketu nebo hrášek.
Úplně první příkrm by měl být z jednoho druhu zeleniny, podle přípravy
jako v receptu. Zavádíme vždy jen jeden nový druh zeleniny v průběhu
4–5 dní. Zeleninu pravidelně obměňujeme. Zpočátku připravujeme hladkou
kaši mixováním, postupně zeleninu jen rozmačkáme vidličkou nebo
propasírujeme. Po několika týdnech je vhodné přidat i kuřecí, králičí, nebo
krůtí maso. Kolem 8. měsíce mohou být v potravě i celé měkké kousky. Při
zavádění maso-zeleninových příkrmů jsou příjemnou variantou maso-zeleninové
příkrmy Sunárek. Ušetříme tak vzácný čas, který můžeme věnovat
našemu miminku.

Od ukončeného 6. měsíce
Ovocná pochoutka
Jemně nastrouhané jablko, hrušku anebo 1/2 rozmačkaného banánu smícháme
se 2–3 polévkovými lžícemi bílého jogurtu. Můžeme přidat i 1–2
nadrcené Hero Baby Prebioticum sušenky.
Vhodné jako svačina nebo přesnídávka. První týden můžeme ovoce podávat
vařené; když to dítě toleruje, přejdeme na syrové. V 6. měsíci přidáme
jogurt. Jsou vhodné jogurty se živými kulturami.

spunt — 28. 2. 2007 19:47

Od ukončeného 8. měsíce
Rýžové dortíky
Připravíme podle návodu 1 porci mléčné kaše Sunarka s rýží a banánem
(120 ml vody + 5 polévkových lžic kaše). Na malé kostičky nakrájíme banán
a broskev a zamícháme do ještě teplé kaše. Naplníme 2 širší sklenky
s hladkými stěnami o obsahu 100 ml nebo formičky, které jsme vytřely
malým množstvím slunečnicového oleje. Necháme v lednici vychladnout
a vyklopíme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem a přelít malým množstvím
ovocné šťávy Sunárek.
Pro plně kojené děti, které zatím nedostaly jiné mléko, můžeme použít Sunarku
rýžovou (nemléčnou) připravenou do Sunaru HA. Další postup je stejný.

Zdravá kaše
Připravíme 150 ml obilné kaše Sunarka ovesná s rýží a jablky, necháme
vystydnout a zamícháme 2-3 polévkové lžíce čerstvého bílého jogurtu. Můžeme
přidat i čerstvé ovoce podle chuti dítěte.
Je možné obměňovat libovolnou Sunarku a ovoce podle toho, co dítěti
chutná a co máme právě doma.

Po prvním roce života
Vitaminový pamlsek
150 ml mléka Sunar complex premium, čerstvé ovoce, ovesné
vločky, mleté vlašské ořechy
Do 150 ml teplého mléka Sunar přidáme 2 polévkové lžíce neslazených
ovesných vloček a necháme hodinu bobtnat. Přidáme
1 kávovou lžičku mletých ořechů. Nakonec přidáme na drobné
kousky nakrájené čerstvé ovoce (jablko, banán, jahody apod.)
Vhodné k snídani i jako bohatší přesnídávka nebo svačina. U alergiků
je možné nahradit ořechy mletými pšeničnými klíčky. Tento
pokrm je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C, E, stopových prvků,
vápníku a polynenasycených mastných kyselin a vlákniny.

spunt — 28. 2. 2007 19:54

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK PRO BATOLATA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Květák, kojeneckou vodu, vajíčko, kmín, majoránku, máslíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

Květák uvaříme v kojenecké vodě a přidáme trochu kmínu, po uvaření orestujeme na trošce máslíčka s vajíčkem a pro chuť přidáme maličko majoránky, je to moc mňam a mrňouskovi to moc chutná, když zbyde stačí dosolit :-)

spunt — 28. 2. 2007 19:56

Těstoviny se špenátem a taveným sýrem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro 3 osoby těstoviny 1 špenátový protlak 3 tavené sýry chuť smetanvou (třeba smetanyto prostě ty obdelníkové) česnek 4 stroužky, smetana na vaření, sůl málo, tvrdý sýr na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Velmi rychlé.
Necháme rozpustit špenátový protlak přidáme česnek podle chuti, asi 3/4 smetany z kelímku-vůbec nedáváme vodu, tavené sýry-necháme rozpustit ve špenátu, až nakonec solíme.
Podáváme s jakými koli těstovinami a sypeme nastouhaným sýrem. Je to velmi jemné.

Další varianty-špenát česnek smetana vše zůstává stejné, ale vedle na pánvi si na oleji(málo oleje a
pořád míchat) osmažíme nadrobno pokrájenou šunku asi 15dkg a do ní přidáme tavený
sýr také 3 kostky ale s příchutí škunky a necháme rozpustit, nakonec smýcháme se
špenátem a prohřejeme.-Je to sytější.

spunt — 28. 2. 2007 19:58

BROKOLICOVÝ KRÉM PRO BATOLATA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kojenecká voda, brokolice, špetička kmínu, mini špetička soli, umělé mléko a asi 15minutek čas

POSTUP PŘÍPRAVY

V kojenecké vodě se uvaří brokolička do měkka s kmínem a solí, po uvaření rozmixujeme do krému a přidáme pro zjemnění chuti trochu um. Konzistence by měla být hustší než klasická polívka, prostě krém. Malému to moc chutnalo, když náhodou zbude, tak si to dosolte a je to výborné. Dobrou chuť :-))



skvělá zdravá svačinka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hrst piškotů, 1 větší mrkev, 2 větší jablíčka, trochu citronové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablíčka oloupeme, mrkvičku očistíme a na struhadle nastrouháme( Nastrouháme na struhadle na jablka viz foto), tak aby jablek i mrkve bylo půl na půl. Zakapeme citronovou šťávou, když není tak použijeme citronelu(jen maličko). Ktomu všemu v ruce po dvou piškůtkách nalámeme piškoty najemno(oni se rozmočí a osladí svačinku)Pokavaď jsou jablíčka moc kyselá přidáme trochu cukru. Teď už stačí Vašim malým strávníkům popřát dobrou chuť :-)

spunt — 28. 2. 2007 20:02

DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším dětem můžeme před podáváním ještě rozmačkat.


DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším dětem můžeme před podáváním ještě rozmačkat.


15-ti minutová bramborová omáčka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3-4 střední brambory, voda, 250 ml mléka, 100 ml smetany, sůl, kmín, 2 lžíce hladké mouky, vajíčka vařená na tvrdo
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory si nakrájíme na drobné kostičky a dáme je vařit do vody, do které jsme přidali sůl a kmín. Když jsou brambory měkké, smícháme si mléko s moukou a omáčku zahustíme. Necháme provařit a nakonec přidáme na zjemnění smetánku.
Na tvrdo vařená vajíčka si nakrájíme na drobné kostičky a v mícháme na talířku do omáčky. Můžeme nadrobit i chleba.
Pro úplně malé dětičky vynecháme sůl a smetanu a z vajíčka dáme jen vařený žloutek.


Balkánský fazolový hrnec - recept z knihy Vaříme dětem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 1/2 lžičky provensálského koření, 80 g rajčatového protlaku, 20 g sladké mleté papriky, jedna velká paprika, 3 lžíce oleje, petrželka, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Fazole propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Vodu doplníme tak, aby fazole byly zatopeny, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku, provensálské koření a přivedem k varu. Sbíráme pěnu a na mírném ohni vaříme do měkka. Pokud se voda vyvaří, přidáme trochu horké vody. Dbáme na to, aby nebylo mnoho tekutiny. Až jsou fazole měkké, přidáme na drobno nákrajenou papriku a protlak a povaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji mletou papriku, kterou ihned zavaříme do pokrmu. Ochutíme petrželkou a podle chuti osolíme a necháme 20 minut zaležet. Uzeninu ani maso nepřidáváme - pokrm je bohatý na bílkoviny sám o sobě. Takto připravené fazole chutnají i nám dospělým. Jako přílohu podáváme tmavý chléb.

AndreaP. — 28. 2. 2007 20:09

Domácí termix :

1 sáček pudingu (zvolíme takový, jakou chceme mít příchuť termixu)
1 měkký tvaroh
cukr dle chuti

Uvaříme puding běžným způsobem, necháme vychladnout. Dáme do mixéru, přidáme tvaroh a rozmixujeme. Nakonec přisladíme.

Rychlé a přitom zdravá svačinka :P




TVAROHOVÉ  KULIČKY :

250 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, podle potřeby dětská krupice, 50 g strouhanky z piškotů, 100 g jablek nastrouhaných na struhadle, 10 g rostlinného tuku na polití

Z uvedených surovin kromě strouhanky z piškotů a tuku vypracujeme jemné těsto hustší konzistence, které necháme asi 15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vodě asi 10 minut. Občas promícháme. Uvařené dáme na talíř, posypeme strouhankou a polijeme rozpuštěným tukem. Z mé zkušenosti můžu říct, že jsou dobré i přelité dětskou přesnídávkou.

Podáváme dětem od 11 měsíců.

AndreaP. — 28. 2. 2007 20:11

BRAMBOROVÝ GULÁŠ DĚTSKÝ :

2 polévkové lžíce oleje, 20 g cibule, 100 g brambor, 10 g zelené papriky, 10 g rajčat, sůl, voda na podlévání

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostičky, mírně osolíme a dáme na zpěněnou cibulku dusit do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme horkou vodou. Potom přidáme pokrájenou zelenou papriku a pokrájená rajčata, a za občasného míchání zakryté dusíme do úplného změknutí. Rajčata dodají pokrmu správnou gulášovou barvu  a navíc to také krásně zahustí.

Podáváme dětem od 1 roku.

AndreaP. — 28. 2. 2007 20:12

Ostraváček

1 kelímek nízkotučného tvarohu
mléko dle potřeby (zhruba 2-4 lžíce)
2 sáčky vanilkového cukru


Smícháme tvaroh s trochou mléka, přidáme oba vanilkové cukry a do hladka ušleháme. Do Ostraváčku můžeme také přidat rozmixované ovoce (např. banán, jahody nebo jakékoliv jiné ovoce).

Určeno k rychlé spotřebě.

spunt — 28. 2. 2007 20:12

krupičková polívčička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
máslo, zeleninu co má váš prcek rád, ovesné vločky,podravku, vajíčko, smetanu, petrželku*
POSTUP PŘÍPRAVY
je to rychlá polívčička která nasy'tí a náš malej jí miluje ;o)
na másle si osmahnem zeleninku a postupně přidáme.....oves. vločky ( v polívčičce se rozvaří) , dětskou krupičku (čím víc, tím husčí) a vajíčko. a jakmile se to zežmolkovatí, přidáme vodu* ochuťíme podravkou podle potřeby a vaříme do změknuťí zeleniny a pro zjemnění můžem zakápnout smetanou (nemusíme) a zdobíme petrželkou *
žádné pucky ani hrudky se vám neudělají, nebojte ;o))
dobrou chuť !!

*** když dáte místo zeleniny špenát, máte špenátovou ;o)) atd.



Koprovka pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jakékoliv maso, voda, kopr, smetana (jogurt), solčanka (sůl), hl. mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vody dáme vařit maso. Osolíme. Když je vařené, přidáme kopr (dáváme ke konci, je daleko lepší a chutnější), vmícháme vejce (dětem do 1 roku jen žloutek). Dohustíme smetanou nebo jogurtem dle vlastního uvážení s hladkou moukou.
Více koření nepřidávám, takhle vynikne chuť kopru. Lze podávat s knedlíkem nebo s bramborem. Když byl syn menší, brambor jsem nastrouhala na hrubo a vařila současně s masem. Pak už to nebylo ani třeba moc zahušťovat.




Kapusta - tak, jak ji miluje můj syn
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cibule, máslo (olej), kapusta, solčanka, cukr, kmín, brambory
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nebo másle zpěníme cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kapustu, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme trošku cukru, kmínu, solčanku nebo jen sůl.
Dusíme až je kapusta měkká. Pak rozmačkáme brambory, pro větší děti můžeme nechat jen tak.
Lze udělat jen tak nebo s masem. Jídlo je velice zdravé a chutné.




Dýňová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
dýně Hokkaido ( postačí 1/4 dýně)
cibule
oliv. olej
solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Dýni omyjeme a nakrájíme i se slupkou, cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oliv. oleji, poté přidáme nakrájenou dýni, orestujeme a zalijeme cca 2 dcl vody. Dýni dusíme pod pokličkou zhruba 15 min., poté rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem) na hladký krém. Vznikne pyré, které není třeba dochucovat, dcerce chutná jen takhle přírodní:), je možné ho dochutit trochou soli nebo solčanky.
Je to velmi rychlá a chutná polévka.
Někdy dám více dýně, aby mi vznikla spíše omáčka a tou pak polévám brambory, je to mňamka:)))


Rybí karbanátky pro děti - i úplně mrňavé :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
50 g rybího filé ( jedna kostka), stejné množství vařených brambor ( stačí jeden malý ), 10 g čerstvé strouhanky ( nekdy se musí přidat ), 1 lžíce oleje, půlka rozšlehaného vejce, trošičku sůl a bylinky - sušené nebo mražené - já dávám petrželku, majoránku, nebo koupenou směs bylinek na ryby bez soli !, a klidně i špetku česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Filé uvaříme - tak 10 minut, ještě budeme dosmažovat- vybereme případně a ŘÁDNĚ kostičky a najemno nasekáme. Pěkné brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo drobně nakrájíme. Obojí smícháme, vmícháme vejce, sůl, bylinky, olej a nakonec strouhanku - to proto, že je jí někdy potřeba více , někdy méně - přidáme jí tolik, aby se vytvořila tvárná hmota na vytvoření karbanátků - tak, aby se nerozpadaly.
Vlhkou rukou tvoříme nejdřív kuličky o průměru asi 5 cm, ty zploštíme na karbanátek, obalíme trochu ještě ve zbylé strouhance a smažíme na rozpáleném oleji do růžova.
Necháme na ubrousku okapat z přebytečného tuku.
Podáváme z bramborovou kaší a kompotem
TIP : vhodné i pro děti od 9 měsíců - v tom případě karbanátky najemňounko rozmačkáme do kaše vidličkou.

U nás určitě nebude chybět na štědrovečerním stole - aby mohl prcek taky ochutnat rybičku :-)




Kedlubnová kaše na 6porci od 5.měsíce
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2kedlubny,500g cuket,300g brambor,50g másla,4žloutky,
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky,jemne lístky natí odložíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. 2) Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory.Přidáme 0,1l vody a vše podpokličkou 15 min. povaříme.Kedlubnovou nat opereme,lístky otrháme ,přidáme je po 15minutach k zelenině a vše povaříme dalších 5-10minut. 4) Zeleninu rozmixujeme na jemnou kaši ,přidáme zbyly tuk a žloutky. Rozdělíme na porce ,ktere zmrazíme. Před podáváním ještě jednou povaříme.



Zeleninová kaše s krůtím masem do zásoby na 4-6porci od5měsíce.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g fenykolové hlízy,350g salátové okurky ,350g brambor,100g krůtich prsíček ,špetka mletého kmínu,4-6lžiček másla nebo oleje s klíčku. doba přípravy 30min.
POSTUP PŘÍPRAVY
1) Fenykl a okurky omyjeme.Fenykl očistíme a hlízu nakrajíme na malé kousky .Zužitkujeme i křehké ,zelené špicky listů. 2) oloupanou okurku podélně rozpůlíme a zbavíme ji jader.Zbytek nakrajíme na kostky.Přidáme i omyté a na menší kousky nakrájené oloupané brambory. 3) krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky .Zeleninu ,brambory ,maso a kmín přivedeme k varu v 0,5l vody a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě 15min. tuto hustou polevku rozmixujeme na jemnou kaši .Po jednotlivych porcích zmrazíme.


Vegetariánská zeleninová kaše
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bezlepková na 1porci od5měsícu. 100g karotky, 20g prosných vloček, 1 malý žloutek, 1 malé jablko, 2lžíce pomerančové štávy, 1 lžíce másla,nebo oleje z klíčku.
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Oloupanou karotku nakrajíme na malé kousky.Ve 150ml vody ji přidáme k varu a vaříme ji při mírně teplotě15min.2) Přisypeme vločky a přidáme žloutek.kaši za stáleho míchání povaříme a odstavíme z vařiče. 3) omyté a oloupané jablko zbavíme jadřínce a nakrájíme na drobno.Kousky jablka společně se štavou přidáme do kaše a pomoci ručního mixeru rozmixujeme na jemnou kaši. 4) Kaši důkladně promicháme s máslem nebo olejem /týdně jen jeden žloutek/

AndreaP. — 28. 2. 2007 20:14

JABLKA S VANILKOVÝM PUDINKEM:

Nahrubo nastrouhám jablka bez slupky a rozvařím jako na kompot jen ve vodě, doleju vodu na půl litra a vmíchám 1 vanilkový pudink + cukr, vařím až to zhoustne. Pak můžete zdobit tvarohem, šlehačkou....piškotky.

(od Aimee)

Blanka LBC — 28. 2. 2007 22:16

:gloria::

sudina — 1. 3. 2007 8:50

DOTAZ- jak mimča zvládaj květák a hrášek-nenadýmá je to moc???Když to vezmu podle dospělých:D

spunt — 1. 3. 2007 15:56

Sudinko, záleží na mimču. Naše Jitka květák nemohla. Ale brokolici jedla v klidu a hrášek taky. Bohužel to musíš zkusit.
Ale docela se mi osvědčilo při vaření přidat tam trochu fenyklu (samozřejmě také olivový olej, který nesmí chybět v žádném jídle).

Blanka LBC — 1. 3. 2007 16:21

:gloria:

deny09 — 2. 3. 2007 16:49

Ahoj holky. možná už to tady na babinetu někdo napsal, ale výborná pro inspiraci, co vařit našim miláčkům, je knížka MUDr. Kejvalové "VÝŽIVA DĚTI OD A DO Z".
A jinak můj Jeníček miluje špenát - kupuji mražené špenátové listy, krátce je ve vodě (kojenecké) povařím, příp. k tomu uvařím menší brambor, rozmixuji, přidám kapku olivového oleje.... a jak mu chutná:-)


http://www.rodice.cz/metrik/2736.png

Štarmik — 2. 3. 2007 17:21

HOLKY POKUD SI NAHOŘE PŘEČTETE TO TUČNÉ TAK JSME MUSELI SLÍBÍT ŽE TOTO TÉMA BUDE NAPROSTO BEZ NAŠICH REAKCÍ, JINAK V TOM BUDE CHAOS :dumbom: TAKŽE PROSÍM VÁS, POUZE RECEPTY AT JE TO PŘEHLEDNÉ. DĚKUJI :godlike:

Pepi — 3. 3. 2007 19:22

Holky te\´d nedávno jsem tu četla nějakou debat u příkrmech a výživě, třeba by se vám hodilo tohle :)
http://recepty.atlas.cz/zajimavost.asp? … t=JNMRMRK3
http://www.miminko.estranky.cz/clanky/p … my-v-praxi






Vyzkoušené recepty pro (plus mínus) roční batole
Lipánková mňamka, nastavovaná kaše a další dobrůtky pro nejmenší.
 

Reklama

Zeleninová směs s masem na sto způsobů (oběd, večeře)


Brambory (rýže, těstoviny)
Mrkev
Petržel
Zelený hrášek
Brokolice
Špenát
Červená čočka (je výborná a rychlá, nemusí se namáčet)
Celer (opatrně při sklonu k alergiím)
Rajče (zbavené slupky)
Pórek
Kapie (oloupaná)
maso uvařené nebo dušené (krůtí, králičí, kuřecí, telecí, hovězí, libové vepřové), případně mořská ryba dušená na páře




Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo dušené maso

TIP: nakoupené maso uvaříme nebo udusíme,vychladlé pokrájíme nebo rozmixujeme a rozdělíme do drobných porcí, které samostatně zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu, označíme datumem a uskladníme v mrazáku. Potom stačí dle potřeby jen vyndat jednotlivou porci masa a přidat do horké zeleninové směsi těsně před dokončením. Zeleninu je lépe nezmrazovat, protože ztrácí vitamíny.




Nastavovaná kaše s vaječným žloutkem (oběd, večeře)


Brambory
Pohanková (nebo pšeničná) lámanka
Kousek másla nebo margarínu
1 vejce natvrdo (pouze žloutek)



Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši.

Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše.

TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky.




Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře)


2 rajčata zbavená slupky
pórek
zelený hrášek
kousek papriky
šunka na kostičky
těstoviny



Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.

Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme

Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka

Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky




Svíčková omáčka (oběd)


mrkev
petržel
celer
3 lžičky bílého jogurtu
knedlík (nebo těstoviny)
maso (vařené nebo dušené)

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině ještě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není vše měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme do ní pár lžiček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.

Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.



Dort k prvním narozeninám (svačinka)


3 střední jablka (oloupat a rozdusit na trošce vody do poloměkka)
1 vanilkový puding (přidat do jablečného pyré a nechat zhoustnout)
2 lžičky cukru (podle sladkosti jablek)
balíček piškotů
čerstvé (hruška, banán, hroznové víno, broskev) nebo konzervované ovoce (mandarinky, ananas, meruňky)




Jablka oloupeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, podlijeme asi půl hrnkem vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. V hrnku si rozmícháme jeden pudingový prášek v trošce studené vody, přilijeme do jablečného pyré, necháme zhoustnout a potom vaříme asi 2 minuty.

Do dortové formy navršíme piškoty, pokropíme šťávou z kompotu a přidáme kompotované ovoce (nebo poklademe čerstvým ovocem) a přidáme vrstvu jablečné hmoty. Postup opakujeme, končíme opět vrstvou jablečné hmoty. Dort necháme v ledničce ztuhnout, poté můžeme zdobit šlehačkou nebo ozdobit barevným sušeným ovocem.

V ochuzené podobě bez šlehačky dětem chutná jako výborná lehká svačinka



Lipánková ňamka (svačinka)


Lipánek maxi (nebo jiný tvarohový krém), případně lze nahradit tužším jogurtem nebo kysanou smetanou
Kompotované meruňky (jsou nejlepší, ale lze je nahradit i jiným ovocem)
Piškoty



Do misky naklademe piškoty, přidáme vrstvu meruněk nakrájených na kousky a pár lžic šťávy, navrch dáme Lipánek a necháme ztuhnout.

spunt — 22. 3. 2007 14:19

Brokolice(nebo mrkev) se sýrovou omáčkou(od 1 roku)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Brokolice,(mrkev), máslo, sůl,kostička taveného sýra

POSTUP PŘÍPRAVY

Na máslo dáme brokolici(mrkev na kostičky), kterou podlijem vodou a podusíme do měkka.Záměrně přidáme více vody-když je zelenina měkká, přidáme k ní kostičku taveného sýra a rozmícháme.Vznikne nám tak řidší omáčka... Dosolíme-solíme až po přidání sýra...Podáváme s těstovinami

spunt — 22. 3. 2007 14:20

Tuňáková pomazánka pro děti cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 plechovka tuňáka 1 obdelníček sýru (nejlépe nějaký smetanový) 1 tvaroh sůl na dochucení

POSTUP PŘÍPRAVY

Sýr smícháme s tvarohem, přidáme tuňáka (olej z konzervy odliju) a dosolíme podle chuti. Zkoušela jsem přidat i najemno nasekanou cibuli, ale dětem to víc chuná bez ní.
Pokud chcete mít pomazánku jemnější a nadýchanější, je možno do ní vmíchat trochu horkého mléka.
Zdobíme nakrájenou zeleninou.

Pokud nemá dospělý rád tvarohové pomazánky, tak si asi moc nepochutná, ale děti to zbožňují a je to zdravé!

spunt — 22. 3. 2007 14:21

Rybí filé v mrkvičce cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kostka rybího filé bez kostí, 1 menší mrkev, kousek másla, voda, pro větší děti trošku soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrůlku si rozpustíme máslo a mrkev na něm chvíli restujeme, pak přidáme filé (nemusí být úplně rozmrzlé), podlejeme vodou a asi 10 minut dusíme. Podáváme s brambory.

spunt — 22. 3. 2007 14:23

Banánový koktejl od klokánka
(pribiňáček se doporučuje od roka, kvůli spoustě cukru a tuku, pokud je dítko drobnější vřele doporučuji dříve, cca od 10. měsíce)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 banány, 1 banánový jogurt, 1 vanilkový pribináček, mléko (smetana)

POSTUP PŘÍPRAVY

V 1 litru nádoby rozmixujeme banány, jogurt a pribináček. Přilijeme mléko, popřípadě trochu smetany (není nutné) a důkladně rozšleháme. Nemusíme sladit, nápoj je sám o sobě sladký a hlavně zdravý!!

spunt — 22. 3. 2007 14:25

FILÉ SE ZELENINOU (cca od roka)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátek filé, zelenina - hrášek, mrkev, pórek, kukuřice (zkrátka, co mají vaše děti rády), kmín, majoránka, sůl - nemusí být..., máslo, instantní rýžová krupička - kaše

spunt — 22. 3. 2007 14:26

Rizoto pro miminka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce rýže ,půlku mrkve,dvě růžičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (může být i ze stehna),olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme do měkka rýži,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.

spunt — 22. 3. 2007 14:27

Lilek na zelenině

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Malý lilek, brambory, mrkev, olivový olej, instantní rýžovou kaši (ve zdravé výživě), sůl, kmín, majoránku

POSTUP PŘÍPRAVY

Na olivovém oleji orestujeme nakrájený lilek, brambory a mrkev, přidáme drcený kmín, majoránku a podlijeme malým množstvím vody. Osolíme. Dusíme do měkka a neustále podlíváme vodou. Až je zelenina měkká a lilek téměř rozvařený, zahustíme rýžovou instantní kaší. Je to vynikající a hlavně rychlý, celé jídlo Vám zabere 1/2h času. Dobrou chuť.

spunt — 22. 3. 2007 14:28

Sladké jáhly

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jáhly, ovoce - nejlépe banán, nebo přesnídavka, větším dětem od 9. měsice . na špičku nože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru / Glukopur/.

vhodné od ukončeného 6. měsíce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Hrst jáhel spaříme horkou vodou a uvaríme do měka, pak přes utěrku scedíme,a by byly bez vody. jáhly s banánem rozmačkáme na kaši. / Pokud nemáte ovoce tak jej promíchejte spřesnídávkou/. menším dětem od. 6. měsíce mixujte - větším od 8. měsíce směs jen roztlačte vidličkou. Pro děti od 9. měsíce můžete do horkých jahel dát na špičku nnože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru.

vhodné od ukončeného 6. měsíce.

spunt — 22. 3. 2007 14:29

Jáhlový príkrm

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bio - jáhly, mrkva, brambora, / od 8. měsíce - květák, hrášek/ , králičí alebo kuřecí maso / maso nemusí byť/

POSTUP PŘÍPRAVY

1. varianta:
hrst jáhel spaříme vroucí vodou a necháme postáť potom ich prepláchneme a dáme variť do dody s 1 menším bramborom, 1 mrkvou / zelenina nakrájaná na drobno/, možte pridať aj kúsok králičieho, alebo kuracieho masa / nemusí byť/. Všetko uvaríme do meka a rozmixujeme. Vhodné pre detičky od ukončeného 6. mesiaca

2. varianta: presne všetko ako v prvej varianate, ale pridáme hrášok, kedlubnu, kveták a už to všetko len po uvarení zortlačíme vidličkou - vhodné pre detičky od ukončeného 8. mesiaca.

Uprednostnite bio - výrobky, resp. doma vypestovnú zeleninu a doma vychované zvieratká - budete mat istotu, že svojemu miminku dávate to najlepšie a viete, že sú to prirodzené a nijako umelo neupravené potraviny.

spunt — 22. 3. 2007 14:30

Mrkvová polévka s badyánem (vhodná od 6.měsíce)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 karotek, 1 malá cibule, 1 hvězdička badyánu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička olivového oleje, ½ lžičky medu, 1 lžička kerblíku, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájenou mrkev, cibuli, badyán a olej vložíme do studené vody. 20 minut pomalu vaříme.
Po zchlazení vyndáme badyán a přidáme med, citrónovou šťávu a kerblík.
Dítěti ji můžeme rozmixovat, pokud ji pije z láhve. Tehdy vynecháme sůl.
Pro dospělé podáváme s opečenou bagetou.

spunt — 22. 3. 2007 14:30

Sladká rýže pro nejmenší...

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rýže-nejlepší je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
špetička soli
špetička mleté skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve vodě se špetkou soli uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.
Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.
Už jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýže je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí. Synovi je 8 měsíců a moc si ji oblíbil :-))

spunt — 22. 3. 2007 14:31

Cuketová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 malá cuketa-asi 200g,1 stř. cibule,1 brambora,1 kostka zeleninivého bujónu,80 g malých mušliček,sůl,pepř,petrželka

POSTUP PŘÍPRAVY

VARIANTA č.1 pro děti od 4 let a pro dospělé:Do 1 litru vody dáme vařit oloupanou celou cibuli,cuketu nakrájenou na kostky,kostku bujónu a okrájenou bramboru,vaříme asi 12 min.Vše rozmixujeme,upravíme hustotu,aby polévka byla krásně krémová.Přivedeme k varu,přidáme mušličky,předem uvařené v osolené vodě,necháme přejít varem.Osolíme , opepříme a ozdobíme peprželkou.VARIANTA č.2 pro děti od 1 roku:místo bujónu dáme vývar z kořenové zeleniny a méně soli i pepře.VARIANTA č.3 pro děti od 8 měsíců:místo bujónu dáme zeleninový vývar ,před mixováním vyjmeme cibuli,nesolíme ani nepepříme,dáme drobnější těstoviny-jako jsou vlasové nudle,těstovinová rýže či písmenka.

spunt — 22. 3. 2007 14:32

Kuře s pomerančem ( pro mimi tak od 8.měs)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuřecí maso, brambor, šťáva z 1/2 sladkého pomeranče

POSTUP PŘÍPRAVY

Kousek kuřecího masíčka uvaříme ve vodě, nakrájíme najemno a zakapeme pomerančovou šťávou. Smícháme se zvlášť uvařeným a dobře vidličkou rozmačkaným bramborem.
Větším dětem můžeme vodu trochu osolit.
Je to celkem rychlé, jednoduché a alespoň u nás oblíbené :-)
Po všech těch dušených zeleninách je to docela fajn změna.

spunt — 22. 3. 2007 14:32

Kedlubnová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

polovina kedlubny
2 brambory
1 mrkev
lžička olivového oleje
500 ml vody vhodné pro kojence

POSTUP PŘÍPRAVY

Očistíme kedlubnu a nastrouháme nahrubo, brambory, mrkev očistíme a krájíme nadrobno. Vše dáme vařit doměkka. Polévku rozmixujeme. Do hotové polévky můžeme přidat pažitku nebo petrželovou nať.

spunt — 22. 3. 2007 14:33

Ovesná kaše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hrnek mléka,3 vrchovaté lžíce ovesných vloček-dobré jsou "jemně mleté"ale nejlepší jsou "extra jemně mleté celozrnné"(nemáme-li je,stačí obyčejné ovesné vločky,které přebereme,aby v nich nebyly šlupky a semeleme na masovém strojku všechny najednou,aby jsme měli zásobu na příště),pár zrnek soli,2 lžičky cukru,trochu másla na polití ,na dochucení-Granko,vanilkový cukr,skořicový cukr nebo ovocná přesnídávka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do studeného mléka dáme cukr,sůl a ovesné vločky.Přivedeme k varu,stáhneme plamen a za stálého míchání necháme trochu zhoustnout.Nalijeme do talíře,polijeme máslem a dochutíme Grankem,van. cukrem,skořicovým cukrem nebo trochou přesnídávky.Tohle jídlo je vhodné pro děti od jednoho roku.Chceme-li kaši dělat miminku mladšímu-od ukončeného 8.měsíce-dáme mléko na které je miminko zvyklé,nesolíme a místo cukru dáme hroznový cukr-Glukopur.

spunt — 22. 3. 2007 19:10

Dobrý jogurtík
Postup přípravy:
Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit do malého množství kojenecké vody. Stačí cca 2-5 minut (podle druhu jablka). Vodu nenechame úplně vyvařit. Do misky si přelijeme bílý jogurt z kelímku (nejlépe nějaký opravdu "živý" jogurt). K jogurtu přidáme povařené a vidličkou rozmačkané jablko. Do vody, která zbyla z vaření jablíčka, dáme asi 6 piškotů a necháme je rozmočit. Pak je přidáme rovněž do jogurtu. Nabízíme jako svačinku dětem cca od 8 měsíců - záleží na každé mamince.

spunt — 22. 3. 2007 19:22

jáhlovo-pohankový nákyp
Seznam ingrediencí:
1/2 hrnečku jáhel
1/4 hrnečku pohanky
2 vejce
4 lžíce cukru

Postup přípravy:
Jáhly a pohanku uvaříme zvlášť a po prvním varu vyměníme vodu. Dovaříme doměkka ve druhé vodě se špetkou soli. Cukr se žloutky utřeme, přimícháme vychladlé jáhly a pohanku a sníh. Urovnme na vysypaný poloviční plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15-20 min. Nákyp je výborný s meruňkovým kompotem.

spunt — 22. 3. 2007 19:25

Pohanka na způsob žemlovky
Seznam ingrediencí:
2 hrnečky pohanky
4,5 hrnečku vody
2 jablek
1 hrst sušených švestek (nebo i čerstvých)
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice
dle potřeby  Rama Crème Bonjour máslová pochoutka


Postup přípravy:
Vypranou pohanku zalijeme vroucí vodou. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme stát 20 - 30 minut. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijeme. V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, 1 lžičku skořice a půl balení vanilkového cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě polovinou připravené pohanky (používáme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Další vrstvu tvoří nakrájené sušené švestky. Druhou polovinu pohanky smícháme s 1 lžičkou skořice a zbytkem cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Poklademe kousky máslové Ramy nebo zakapeme olejem a dáme zapéct.

Světluška — 24. 3. 2007 12:34

Nevim kam jinam bych to měla napsat tak to dám sem,k tématu to je tak co.
Vyšlo MIMINKO speciál výživa batolat 2díl,je tam spoustu receptů ale i návody jak zavádět příkrmy a tak podobně.Vypadá to moc pěkně a stojí 49,-kč

spunt — 26. 3. 2007 1:15

Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).

Ovocné pyré Jablka můžeme různě kombinovat s banány nebo hruškami.


Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.

Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kaše.

Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 menší růůžici květáku omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši s olivovým olejem.

Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 menší růžici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výše) . Pak smícháme dohromady a podáváme.

Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)
130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kaši.

ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)

Dušenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně  nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později lžičku jogurtu)

spunt — 28. 3. 2007 0:03

Banánová kaše ( ukončený 6. měsíc)
oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Přidáme 2-4 lžíce kojeneckého mléka.

Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové šťávy společně smícháme na jemné pyré.

Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4  vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.

Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.

spunt — 29. 3. 2007 19:28

4. ukončený měsíc

Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.

Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.

Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.

spunt — 29. 3. 2007 19:29

5. měsíc

Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo kuřecí vývar – 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje.

Červená čočka
Ingredience: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálku nakrájeného pórku, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: všechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.

Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.

spunt — 29. 3. 2007 19:32

6. ukončený měsíc

Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.

spunt — 29. 3. 2007 19:36

7. ukončený měsíc

Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.

Zeleninové rizoto
Ingredience: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.

Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kaši.

spunt — 29. 3. 2007 19:37

8. ukončený měsíc

Pohanková polévka
Ingredience: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.

Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup: Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

Špenátová pomazánka
Ingredience: máslo, špenát listový, šalotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme šalotku a přidáme nakrájený špenát. Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a osolíme.

spunt — 29. 3. 2007 19:39

9. ukončený měsíc

Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.

Rýžové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýže
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýží.

Ovocná kaše
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lžící cukru.

spunt — 29. 3. 2007 19:41

10. ukončený měsíc

Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.

Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.

Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.

spunt — 29. 3. 2007 19:42

11. ukončený měsíc

Pórková polévka bílá
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek.
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Zahustíme jíškou.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme.

Tvarohová pomazánka
Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh.
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a jemně nakrájenou pažitkou.

Lucka 1 — 31. 5. 2007 8:30

něco jsem zkopírovala od jedné babinetky :supr: ,snad to nebude vadit a někomu to pomůže :)

mikulka a verunka — 20. 4. 2008 23:30

Zdravím vás maminky krásných dětí:)Jdu vám dát jen typ kam se můžete mrknout když nebudete vědět co třeba dětem uvařit:)
Na našich stránkách jsem se snažila dát dohromady přehled jak na příkrmy,kdy co dát ochutnat a další.Najdete tam i receptíky od 5.měs.Ať vám děti pěkně rostou jako ten náš drobek:)

armo — 15. 10. 2008 11:27

Zdravim mám kamaradku co od 12 tydne tedy od  3 měsíce ukončeného zavadí po lžíčkach mrkev od hipu dítě nemá žádne alergie a krasně papa a chutna jí to.Názor?

armo — 15. 10. 2008 11:33

Prosim odpovězte mi na email  na předchozí otasku ohledně příkrmu moc díky,

ivanka05 — 18. 10. 2008 10:29

armo:t o mi prijde dost brzy. lekarka by ji tohle podle me neschvalila, jeste bych pochopila mrkvovou stavu, jako proti prujmu treba. ale i stavicky jsou od 4. mesice.a  to pro nekojene deti.