Petuna — 17. 1. 2007 12:00

Tak jsem byli dnes u lékařky, poněvadž malou stále svědí noc, škrábe se pořád, potahuje ho atd.Dostali jsem nějaký lék Xyzal je to nějaká novinka antihistaminikum a pokud jí nepomůže tak nás pošle na alergologii. Neznáte tento lék? Má tam vedlejší účinky,tak mám trochu strach.
Může se alergie projevovat bez toho aby měla také svědění očí, výtok z nosu atd,? Pomohly Vám léky?

lilyy — 19. 2. 2007 11:06

Můj kluk /9roků/ má alergii na roztoče a nějaké byliny.  Každý měsíc mu píchají vakcínu. Xyzal bere každý večer už 3 roky. Měl  by být dost šetrný.  Zatím se držíme.

cilka — 20. 2. 2007 7:57

Pokud by jste skončili na alergo, tak na svědění očí a výtok z nosu se obvykle předepisuje cromohexal, to ale obvodní napsat nemůže. Pokud jí svědí oči, je dobré vyplachovat je obyčejným opthalem, na výtok z nosu pomáhá i sanorin analergen (ale je to nepříjemný, docela štípe, jenže pomáhá). Léků, proti tebou zmiňovým příznakům alergií, je volně prodejných dost, jde o to, najít si své.
Jinak k nejmírnější projevům alergie patří svědění očí a výtok z nosu, je to nepříjemné, ale nejmírnější.

Hana Formánková — 1. 3. 2007 12:11

Milé čtenářky, dovoluji si vás upozornit na článek o alergii: Alergie bič dědičnosti
http://www.babinet.cz/podlupou.php?id=3410

misulinka21 — 8. 4. 2007 11:13

Zdravím všechny,
od 10.-tého měsíce jsme začali synovi dávat obilniny a také jogurty. Vzhledem k prodělané salmonele (listopad 06) jsme dávali jen activii. Po čase jsem přidala sem tam (1-2x týdně) bobíka. Večer obilná nebo rýžová kaše, od 5-tého měsíce je na nutrilonu. Tak před měsícem se mi začal osypávat, nejvíce v obličeji a hrozně si to škrábal,včetně oušek, pomohla až mastička s kortikoidy. Po jablíčkách to byla katastrofa. Jablka a přesnídávky jsme vysadili. Taky mu už dávám jen bylinkové dětské čaje - tedy bez ovoce. Ale problémy přetrvávají a zdá se mi, že je to horší. Velmi často má vyrážku, na nožičkách se mu začaly dělat velké hrubé fleky. A taky má pořád řídkou stolici,a to už mi kakal jen 1x denně a měl to tuhé. Teď kadí 3-4x denně a ze 70-ti% to je zelené a divně zapáchající. Po poradě s dětskou dr. jsme teď v 1 roce vysadili jogurty a dávám místo nich k svačině jen mlíčko. Ale problémy byly pořád. Zašla jsem na alergologii, kde malému vzali krev a po dohodě jsme ho nechali testovat na jablíčka, kravské mléko a taky lepek. To jsou jediné nově zavedené potraviny. Nyní je na dietě - tedy nedávám ani pečivo, nic co obsahuje obilnou mouku, dokud nepřijdou výsledky. Já jsem alergička na pyly, manža na pyly břízy, pelyňku, kočky, psi, jablka, ořechy. Tak to asi má na malého také vliv. Chtěla jsem se jen zeptat, co to vlastně alergie - nebo nesnášenlivost lepku je? Moc jsem toho neobjevila a hlavně tomu nerozumím. Je to celiakie nebo ne? Můžete mi to někdo "polopaticky" vysvětlit a říct mi ve zkratce, co vlastně syn nesmí jíst a co by nás po potvrzení nějaké té alergie vlastně čekalo? Lékař mi zatím nic neřekl, že to budeme řešit až po výsledcích. Ale já jsem z toho špatná a ráda bych věděla něco více.
Asi je to trochu zmatené, ale budu moc ráda, když se mi někdo ozve.

Moc díky

Míša

cilka — 8. 4. 2007 14:13

alergie na lepek není celiakie, je to jen alergie :)
ale dle toho co píšeš by možná bylo vhodné i toto vyšetření
mohla by jsi blíže popsat obsah nočníku, háklivé duše prominou :)

misulinka21 — 8. 4. 2007 14:46

Díky Cilko, jsi zlato. Obsah nočníku - u nás zatím plenky: občas taková řídká, žlutá hořčice, jako když byl mimčo a v ní kousky toho tužšího, co měl k jídlu. Dost často je to hodně vodnaté - tzn. většinu vsákne plenka a na povrchu je jen to tužší, nestrávené. Jinak teď ponejvíce je to tmavě zelená řídká, až vodnatá a jsou tam vidět takové jakoby nitky, ty jsou až do černa. Nevím, jestli to není zbytek banánu, ten máme teď denně. A když je to hodně tmavě zelené a strašně divně to smrdí, tak je malý do 5-ti minut strašně opruzený. Má od toho vyloženě poštípaný zadeček. Zapomněla jsem napsat, že se mi malý teď i v noci začal budit s pláčem, dudlík ho pak ukonejší. A to mi spal krásně celou noc. Je unavenější, usne dřív, než bylo běžné a spí i třeba o 2 hodiny přes den déle. Tedy skoro 4. No a poslední dva dny chce k jídlu jen mlíko, dostat do něj něco jiného je fakt umění. Třeba ten kukuřičný chlebíček si vezme a chroupe ho, ale jak vidí misku se lžičkou a jedno, jestli je to kaše, nebo rýže s masem a zeleninou, tak řve jakoby ho na nože bral. Večer jsem do něj dostala trochu pohankové kaše, ale bylo to o nervy. Samozřejmě mu také mohou růst zoubky, ale ty průjmy a vyrážky jsou už přes 2 měsíce a to se mi na zoubky zdá moc dlouho. Snad ti to pomůže. Jsem z malého nešťastná. Jinak je normálně aktivní, hraje si, hodně pije. Včera měl za celý den opravdu jen mlíko a tak 100ml té kaše. Jestli to tak bude dál, tak jdu v úterý ráno k doktorce.
Zatím díky, Míša

cilka — 8. 4. 2007 14:57

misulinko..... vůbec se mi to nelíbí....
psala jsi, že nejít teď moučné výrobky, neměl by ani to mléko, to dělá takovou "kvasnou"stolici
http://coeliac.cz/o-nemoci
na ten odkaz koukni, je tam alergie i celiakie.
co se týká černých nitek, jestli se budou do rána opakovat, měla bys jít k lékaři i s plínkou.

misulinka21 — 8. 4. 2007 15:06

Díky, moc jsi mne nepotěšila. Já myslela, že ty nitky jsou po banánu. Do teď mu nutrilon nevadil, tak je možné,že mu i ten začal vadit. Taky mi to mohla doktorka říct. Tu dietu bez lepku držíme od pátku, bez jogurtů jsme o dva dny déle. Mlíčko mít musí, mimo jiné je to to jediné, co mi jí. Myslíš, že mám pořídit hypoalergenní, vím, že je ještě nějaké speciální, právě pro bezlepkovou dietu a to nevím, jestli mi prodají volně v lékárně. Tady sice nic nekoupím, ale do Prahy to máme 20min,. a tam bude jistě nějaká lékárna otevřená. Mrknu malému do plenky, včera to bylo žluté, tak uvidím, jaké to bude dnes. Zatím mi od rána ještě nekadil. Za poslední dva dny se frekvence vyprazdňování snížila na 2x denně. Tak uvidím. Jinak jdu v úterý k dr. tak jako tak. Zatím díky

misulinka21 — 8. 4. 2007 15:42

Tak teď se malý vzbudil a má v plence opět jen zelenou stolici se zelenýma čárkama, včera měl jen mlíko, kukuř. chléb a večer tu pohankovou kaši. Dnes od rána jen mléko, kousíček ku.chleba a teď jsem do něj doslova nacpala tak 5 lžiček rýže s krůtou a mrkví. Víc si nevzal. Jinak pije bylikový čaj. Zvednu manžu a dojedeme pro jiné mléko. Zatím pa

cilka — 8. 4. 2007 16:36

nejde o to jiné mléko, možná jsi dost dobře nepochopila lékařku, jogurty jsou až to poslední co z mléčné stravy vadí, v mléku i v jogurtech je laktoza a jogurtech je už štěpená, v mléce ne. Pokud vadí mléčné výrobky, první se vyloučí mléko - kravské, pak následují ostatní mléčné výrobyk včetně pacholíků a tvarohů a nakonec jogurty. Jde o laktozu obsaženouv KRAVSKÉM mléce.
Zkus udělat rýžívý odvar s mrkví (spíš jako kaši), to mu pomůže a černý čaj, oboje můžeš sladit ale lepší by bylo sladit glukopurem a nezapomeň an špetku soli, je teď pro něj důležitá.

misulinka21 — 8. 4. 2007 18:39

Ona mi ale neřekla, že mám mléko (tedy nutrilon), vyřadit. Měla jsem vynechat jen jogurty. S tím, že asi jde o alergii na kravské mléko. Malý se až po té začal zhoršovat. Na alergologii mi taky neřekli nedávat mléko. Já se teda neptala, ale spoléhala jsem na to, že na vše důležité mně oni upozorní. Já z toho všeho byla i tak dost rozhozená. Ten lepek mne napadl potom, protože jsme ho zařadili do stravy zároveň s jogurty. Když mněl tu salmonelu, tak jsme dávali mléko s nízkým obsahem laktozy. Koupila jsem hypoalergenní mléko, ale teď vlastně nevím, jestli mu to mám dávat. Zkusím mu udělat tu rýži s mrkví a uvařím černý čaj a po zbytek dne a během zítřka mu tedy zkusím dávat jen tohle. Rozhodně mu tím neublížím a hned v úterý zajdu k doktorce. Uvidím, jestli se něco během zítřka změní. Trápí mne, že nechce pomalu vůbec jíst. Asi mu opravdu, jak jsi psala, vadí to mlíčko a nejspíš ho bolí bříško. Sice nepláče, ale to že nechce jíst, má nějaký důvod. Uvidím, jak bude reagovat.
Každopádně moc díky za rady, jsi moc hodná. Drž nám palce, ať to nějak zvládneme. Takovéhle první narozeniny a oslavu Velikonoc jsem si tedy rozhodně nepředstavovala. No, čert to vem, hlavně aby byl malý v pohodě a už zase pěkně baštil

Krásné Velikonoce

cilka — 8. 4. 2007 19:20

nejsem hodná, jen mám svoje zkušenosti s celiakií :) to neva, ta rýže mu vůbec neublíží, dva dny bez mléka taky ne, jde jen o to, odstranit ten průjem. Pokud bude chtít chroupat, tak mu klidně dej ten kukuřičný chleba, banány taky. Vydrž to ten jeden den, k doktorce zajdi 100%!!! A pokud ti bude tvrdit, že to nic není, klidně jí řekni, že bratranec z maminčiny strany má celiakii ať ti udělá vyšetření(že ti to dřív nikdo neřekl), protože to co píšeš (včetně těch vyrážek) nevypadá moc povzbudivě. NU, doba je dnes jiná, žit se s tím dá, ale jde jen o to aby se na to přišlo včas. A to ať je to cokoli!!!
Jo a odběry kvůli celiakii ti udělá jen gastroenterolog, obvoďák to nemůže dělat. Ten klučina má problém, to je jisté, jen na něj přijít co nejdřív!
Mladší syn měl dřív než průjmy a to ostatní právě takovu hrubou kůži, dřív než dietu, dostal kortikoidy.
Alergie jsou dědičné, u vás je to jisté, že něco podědí, může to být i zkřížená alergie.... Nikdo ti nic nepoví teď jistě, ale stolice u celiakie jsou skutečně "divně" zapáchojící, žlutozelené, je toho moc.....
No ať je to co chce, hlavně ať je brzy dobře :)

misulinka21 — 20. 4. 2007 21:27

Tak se po nějaké době ozývám, jak jsme dopadli. Mléko jsme pár dní vynechali a bylo to dobré. Pak na radu dětské dr. jsme začali dávat půl na půl mléko hypoalergenní a se sníženým obsahem laktozy. Stoličku měl ale pořád řidší, jako malé miminko. Pak jsme začali dávat Nutrolin B a ejhle, najednou se vše pěkně zlepšilo. Malý byl pořád na dietce a čekalo se na výsledky z alergologie. Jenže vyrážka se začala rozšiřovat a bylo to horší a horší. Dětská dr. nás poslala na kožní, tam nám dali krém Ambiderman a po pár dnech se to zlepšilo, říkala že to je atopický ekzém. Ale nezmizelo. Na sluníčku a teple nebo vodě to bylo samozřejmě horší. Malý ale už alespoň začal pěkně jíst. Rostly mu do toho ještě i zoubky, ale i když nechtěl jídlo, tak banán mi kousal a vzal si i vařené kuřecí maso. Tak nevím jestli byl problém jen v růstu zubů. No nakonec jsem se tento čtvrtek vydala i na alergologii,aby malého viděli i tam. Žádná z testovaných alergií - lepek, mléko a jablka se neprokázala. Dostali jsme kapky fenistil a mám změnit prací prášek. To je totiž to jediné, co nás napadlo. Protože i přes přísnou dietu se vyrážka pořád zhoršovala. Používala jsem Lanzu a aviváž pro mimina, už od narození, teď jsem koupila Lovelu a čekám, co se bude dít. Malému dávám opět chléb a ovoce, ale raději jen prošlé tepelnou úpravou, aby se mu kyselým nezhoršila vyrážka, jako se mi to už jednou stalo. Proto strach z alergie na jablka. Stolici už ale nemá zelenou, jen občas řidší a žlutou nebo dle toho, co baštil. Vyhýbám se cukru, čokoládě, medu atd. Tak jsem zvědavá jak dopadneme. Jinak malého v brzké době čeká operace (má vrozenou vadu - hypospadii, prostě ohnutýho pindíka a musí mu to vyspravit), tak moc doufám, že se ekzém zlepší, aby toho trápení bylo o něco méně. Poradím se ještě ohledně mléka, jestli nechat hypoalergenní, ale nejspíš po nějakou dobu ano,než zjistíme, jaká bude reakce na prací prášek. Jogurtům se zatím vyhnu a uvidíme. Fuj, to je ale dlouhý. Díky za pochopení a rady, jsem za vás všechny tady moc ráda. Na většinu problémů tu vždy najdu nějakou odpověď . Díky že jste :supr:

vanesa — 15. 5. 2007 19:52

misulinko - jsem tu dnes poprvé a Vy možná máte problém s Jeníčkem už vyřešený, ale tady je moje zkušenost, třeba to někomu pomůže: HA mléko není při nesnášenlivosti kravského mléka vhodné (nevím, co je Nutrilon B, ale předpokládám že volně prodejné HA mléko?). Projevy alergie (v našem případě atopický ekzém) se zmírnily, ale pořád existovaly. Úplně nám pomohlo až naprosté vysazení kravského mléka. Místo něj, do láhve, používám kaši Sinlac od Nestlé nebo vyrábím tzv. obilné mléko, i když je to poněkud pracnější záležitost. Ekzém zmizel během 2 týdnů jako zázrakem. Ještě pro úplnost dodávám, že také v našem případě se alergie na mléko z krve neprokázala.
Hezký večer.

misulinka21 — 15. 5. 2007 21:41

Milá Vaneso, děkuji za zájem. Jak jsi sama odtušila, tak problém jsme - doufám, že už napořád, vyřešili. Podle všeho byl na vině opravdu prací prášek, po pár týdnech s novým práškem ekzém zmizel a už se nevrátil. Používám Lovelu - sice všechno nevypere, musím předepírat, ale malý má od ekzému pokoj. Co se mléka týká, používám nadále Nutrilon 3 a přišla jsem na to, že po jogurtu activii má okamžitě průjem. Po jiných jogurtech nebo pribináčcích je v pohodě. Pravda je, ale že stolici má povětšinou řidší a tak 2x denně. Takže střídám jogurty a mléko ke svačině a opět dávám Nutrolin B - je to vitamín B ve formě sirupu či rozpustných tablet a zlepšuje střevní floru, dávala jsem ho i právě po té prodělané salmonele. Ta je nejspíše za všemi těmi průjmy, prostě je malý citlivější na mléčné výrobky, tvarohy zatím nedávám vůbec. Doufám, že jsem konečně problém Jendy vyřešila a budeme se tak moc v klidu připravit na operaci, která malého čeká.
Ještě jednou díky, Míša

x52658 — 20. 5. 2007 17:09

Jestli můžu poradit,tak doktoři při jakékoli i malé vyrážce píšou kortikoidy.Já vím,rychle to zabírá,rychle to mizí,ale ty následky.Jestli to jenom trošililinku jde,nemažte to těm dětem.Je v lékárnách výborná konopná kosmetika,jak pro děti,tak pro dospělé a je sice trošku dražší,ale zabírá a nejsou to prostě hormony.Taky na nějaký ekzémy a vyrážky je dobrý odvar z chlapice(tužebník)-to se dá taky sehnat v lékárně,ale s tím bych dělala opatrně,to je spíš třeba na vyrážku z pracího prášku a podobně.Já mám,zaplaťpánbů,děti vcelku zdravé,i když teď má malá nějaký problémy,ale snad to dáváme úspěšně do kupy,ale s ekzémama a alergiema zas moc velký problémy nemáme.Ale sestřenka měla odmala ekzém a tenkrát byly jen ty hormony,byla to stašná móda a každej z toho byl nadšenej,jak se všechno pěkně hojí a mizí to,ale teď byste jí skoro nepodali ruku,jak má ty ruce děsný.Šupinkovatý,flekatý,suchý,zarudlý,no všechno.:butter:

Petruska22 — 12. 11. 2007 16:07

Ahoj Míšo, s pracím práškem mohu poradit. Zkus Neutral. Jestli jsi o něm neslyšela, tak si ho najdi na někde webu, jde tam i objednat. Jinak ho seženeš jenom v lekárně. Neobsahuje nic, co by mohlo pokožce vadit a přitom opravdu dobře pere. Vozí se do do čech odněkud ze Skandinávie a moc lidí o tom neví, ale vřele doporučuji. Já z něj byla nadšená. A stejná firma dělá i různou kosmetiku pro alergiky. Já od nich snad používám všechno, dokonce i balzám na rty :) Měj se hezky. Petra

misulinka21 napsal(a):

Milá Vaneso, děkuji za zájem. Jak jsi sama odtušila, tak problém jsme - doufám, že už napořád, vyřešili. Podle všeho byl na vině opravdu prací prášek, po pár týdnech s novým práškem ekzém zmizel a už se nevrátil. Používám Lovelu - sice všechno nevypere, musím předepírat, ale malý má od ekzému pokoj. Co se mléka týká, používám nadále Nutrilon 3 a přišla jsem na to, že po jogurtu activii má okamžitě průjem. Po jiných jogurtech nebo pribináčcích je v pohodě. Pravda je, ale že stolici má povětšinou řidší a tak 2x denně. Takže střídám jogurty a mléko ke svačině a opět dávám Nutrolin B - je to vitamín B ve formě sirupu či rozpustných tablet a zlepšuje střevní floru, dávala jsem ho i právě po té prodělané salmonele. Ta je nejspíše za všemi těmi průjmy, prostě je malý citlivější na mléčné výrobky, tvarohy zatím nedávám vůbec. Doufám, že jsem konečně problém Jendy vyřešila a budeme se tak moc v klidu připravit na operaci, která malého čeká.
Ještě jednou díky, Míša

Pohunka — 25. 11. 2008 11:24

Ahoj. Syn mi poslední dobou pořád kašle. Mám pocit, že by to mohla být alergie ale jednak nevím na co a hlavně jak bych mu mohla pomoct.Co mám dělat?

Enji — 25. 11. 2008 16:52

Pohunko, co se u nás u starší dcery vyplatilo bylo zrušit peří v peřinách. Jednou jsem se vztekla, všechno to u ní vyhodila, povysávala postele, měla pod postelí úložný prostor, takže jsem vyházela všechno co bylo uvnitř, kde by se mohli držet roztoči a teda úplně jsem zírala, jak tu první noc ani jednou nezakašlala.

KarinaA — 28. 11. 2008 21:17

Pohunka napsal(a):

Ahoj. Syn mi poslední dobou pořád kašle. Mám pocit, že by to mohla být alergie ale jednak nevím na co a hlavně jak bych mu mohla pomoct.Co mám dělat?

Ahoj, jak se ten kašel projevuje? Byli jste u lékaře? Mohlo by to být táhlé nachlazení nebo třeba alergie nebo astma? Možností je hodně......

Pohunka — 29. 11. 2008 17:42

Ono se to zhoršuje hlavně na noc nebo když vyběhne z domu. :pussa:U lékařsky jsme samozřejmě byli, ale podle ní je normální, že dítě při příchodu do nového kolektivu nějakou dobu stoná a dala nám vitamíny. Situace se ale nemění.

AlexandraH — 30. 11. 2008 12:22

Nechápu, proč to řešíš v diskusi. Na odhalení příčin alegie jsou snad odborníci, ne? Jděte co nejdřív na alergologii.

Bobíšek — 30. 11. 2008 20:41

Zdravím vás všechny, my na tom byli podobně, po vyšetřeních se ukázala alergie, dostali jsme tabletky Singulair (a tedy vitamíny na posílení imunity) a teď už je všechno v pořádku. Taky bych neváhala s návštěvou odborníků.

Alika — 16. 1. 2009 18:14

když se nežádoucí projevy zhoršují v noci, hlavně v zimě
tak se může jednat o alergii na roztoče

jestli má nějaké jiné příznaky - déle trvající vodnatá rýma, vyrážka
a nebo máš ty nebo taťka na něco alergii
tak se pravděpodobnost zvyšuje

zkus promluvit s doktorkou - o alergii je vždycky lepší vědět

Zorro Mstitel — 22. 3. 2012 11:33

Na alergie, vodnatou rýmu mohou pomoci i čaje z některých bylin, které potlačují alergické reakce jak na sliznicích nosohltanu a očí, tak v dýchacích cestách a dokáží zmírnit i alergické projevy na pokožce. Čtěte více zde!

jarmila20 — 24. 4. 2012 9:55

Syn trpí alergií na roztoče (diagnostikovala alergoložka) a doporučila nám UVC antibakteriální vysavač Raycop. Je to čištění lůžkovin, matrací a všech texilií a taky hraček bezchemickou cestou a pomocí germicidního UVC světla, což je prý unikátní. Nemáte s ním někdo zkušenosti? Nejspíš ho koupíme, ale chtěla jsem se předtím zeptat někoho dalšího na zkušenosti. Díky

allisha — 5. 6. 2013 13:32

Můj syn(14let) má astma a bere pravidelně Symbicort II/200,jelikož je teď v pubertě, zdá se mi, jakoby se mu to zhoršilo, velmi často se mu hůře dýchá a zabírá mů více Ventolin, který je bez cortikoidů, jak Symbicort, tak nevím, ale držíme se i díky bezinkovému sirupu, který si doma sami děláme a ten skvěle působí i na průdušky mé dceři(5 let) a hlavně na ten její suchý, až dávivý kašel, který snad nikdy nechce skončit :(

Petra88 — 20. 8. 2014 22:56

prosim vás kedy ste zistily ze vase deti maju na nieco alergiu? a kedy je mozne detom robit testy na alergie?
syn ma atopicky exzem a aj alergiu (mrkva, jahody, hnede banany a zelený čaj) bola som aj u dr. ze mu chcem dat urbit testy ci neni aj na nieco viac alergycky ale odmietli mu to urobit ze je moc mali. vtedy mal necely rok. odkedy sa teda mozu robit testy na alergie aby s anieco zistilo?

Pufinka — 21. 4. 2015 14:00

Ahoj! Chtěla jsem se zeptat na váš názor s proplachováním nosu před aplikací léků proti alergii. Zkoušíme teď doma sprej Nasodrill a zdá se mi, že to pomáhá. Ale používáme to jen chvilku, tak jsem se chtěla zeptat, jestli s tím nebo s něčím podobným nemáte taky zkušenost? Děkuju za názory! :hjarta: