SoňaP — 15. 1. 2007 13:26

AHoj holky byly jsme na 1/2 roční prohlídce a paní dr. nám řekla že můžeme začít dávát bílý jogurt. Koupila jsem dobrou mámu máte s ní zkušenosti a můžou tenhle typ jogurty děti? Obsahuje totiž trochu cukru.

Souris — 15. 1. 2007 14:14

Dobrou mámu bílou sladkou dáváme, protože neslazený jogurt Filípkovi nechutnal, myslím že je to v poho :)

danano — 15. 1. 2007 15:28

Tak jogurt dobrá máma by se snad měl jmenovat macecha . Přečtěte si kolik má E-ček . Nikdy bych to nedala dítěti.

vendulak — 15. 1. 2007 15:37

Pokud vím, tak název "dobrá máma" je sice dobrý marketingový tah, ale dítěti bych ho také nikdy nedala. Jestli vybíráš bílý jogurt, koukej hlavně na složení, nejlepší jsou ty, co obsahují opravdu jenom mléko a jogurtové kultury, bez želatiny na zhoustnutí a všech éček a podobně.

Kamčitka — 15. 1. 2007 16:59

A když né Dobrou mámu, tak co tedy? Konkrétně? A samozřejmě slušně cenově, protože jogurty nad 10Kč je příliš, když dáváme jeden jogurt kadžý den.
Já většinou použávám bílé jogurty, mám namražené a zavařené ovoce, ale někdy potřebuji dát svačinku rychle třeba u tchýně, tak jaký jogurt tedy?

SoňaP — 15. 1. 2007 17:07

Tak to jste mě překvapily, je na něm napsáno doporučuje česká pediatrická společnost a ve složení je napsáno: mléko, cukr (7%), zahušťovadlo: želatina, jogurtová kultura, obsah tuku nejméně 2,7 % hmot. takže nevím kde ty éčká jsou, když tam nejsou psané a taky by mě tedy zajímalo, který jogurt dát?

pafli — 15. 1. 2007 17:44

co treba holandia?

maminaanýzek1 — 15. 1. 2007 17:50

No tak to jsem teda pěkná travička,protože dětem často dobrou mámu kupuju.

potvurkapodivna — 15. 1. 2007 17:53

Maminy, ne všechna Ečka jsou zdraví škodlivá. A chemii máte téměř ve všem :usch:

Simka — 15. 1. 2007 18:01

Já dávám dobrou mámu. :supr:

Koukám na éčka a porovnávám to třeba s Acticií, kterou doporučila doktorka a mají společné E 1442 a máma má ještě E 142, ani nevím co které znamená.

Čekanka — 15. 1. 2007 18:26

danano napsal(a):

Tak jogurt dobrá máma by se snad měl jmenovat macecha . Přečtěte si kolik má E-ček . Nikdy bych to nedala dítěti.

Ečka jsou škodlivá a neškodná. měla jsem doma tabulku která ečka jsou neškodná a čeho se vyvarovat, našla jsem to tenkrát taky někde na netu. Opravdu všechna škodlivá nejsou, ale jak je to s tímto jogurtem to fakt nevim, dneska už to tolik neřešim jako do těch dvou let....

Miškaa — 15. 1. 2007 18:27

Já dávám mámu taky...ať už jsem dneska za macechu. Nejdřív jsem malý dala jméno po sobě, což je hloupé:supr: a teď jí ještě trávím Éčkama...to je den :/:D

Miškaa — 15. 1. 2007 18:29

Ono u toho jogurtu hodně napoví doba spotřeby. Všeobecně platí, že čím delší trvanlivost tím hůř pochopitelně.

eva4444 — 15. 1. 2007 18:39

Když chcete dát dítěti opravdu zdravý jogurt, tak to udělejte jako já. Kupte bílý (já mám oblíbený jogurt Hollandia) a smíchejte s domácí zavařeninou bez Eček nebo s banánem. Proč bych kupovala jogurt dobrá macecha s banánovou příchutí, když můžu dát do jogurtu čerstvý banán?
Navíc, když si dítě do roka nezvykne na sladké, tzn. že mu žádný sladký jogurt nedáte, tak bude jíst i ten bílý jogurt samotný.
Dobrá máma je jen marketingový tah.

Žanet — 15. 1. 2007 18:53

Evi, tak to vůbec není pravda!!!! Já Mišuli nic nesladím, dokonce jí dávám svoje zavařené kompoty bez cukru a ty jí v pohodě. Ale bílý jogurt mi nesní ani s banánem. Tak jsem zkusila sladkou aktivii, tu taky nechce, takže dnes jsem jí koupila našlehaný jogurt Jurášek s vanilkou - ten je bohužel s cukrem, ale snědla ho jedna dvě.... Takže není pravda, že když si dítě do roka nezvykne na sladké, že sní ten bílý... :) Prostě kdy jí nejede, tak jí ho nebudu cpát ne???

eva4444 — 15. 1. 2007 19:31

Žaneto, tak u nás to funguje přesně tak, jak jsem napsala.  Moje dítě v 9 měs. určitě nepoznalo výrobky chem. průmyslu (ethylvanilin) ani cukr. Když mu něco nechutnalo, tak jsem ho místo oběda nakojila. Časem ho asi hlad donutil jíst odmítané potraviny a dnes jí vše. V 9 měs. jsem mu jogurt ani nenabízela (kvůli podezření na alergii) a taky vyrostl. Radši žádný jogurt než chemický s cukrem. To je můj názor, nikomu ho nenutím, krmte si děti čím chcete, ale neříkejte tomu prosím zdravá strava.

Eri — 15. 1. 2007 19:43

eva4444 napsal(a):

Žaneto, tak u nás to funguje přesně tak, jak jsem napsala.  Moje dítě v 9 měs. určitě nepoznalo výrobky chem. průmyslu (ethylvanilin) ani cukr. Když mu něco nechutnalo, tak jsem ho místo oběda nakojila. Časem ho asi hlad donutil jíst odmítané potraviny a dnes jí vše. V 9 měs. jsem mu jogurt ani nenabízela (kvůli podezření na alergii) a taky vyrostl. Radši žádný jogurt než chemický s cukrem. To je můj názor, nikomu ho nenutím, krmte si děti čím chcete, ale neříkejte tomu prosím zdravá strava.

Evo, nebála ses, že pokud Tvoje dítě bude takto " sterilní ", jakmile se dostane, třeba ve školce, k běžné stravě, že bude mít problémy? Já si myslím, že všeho moc škodí, éček, i úzkostlivého dbaní " zdravé stravy". To je zas můj názor, nikomu ho nenutím.

Žanet — 15. 1. 2007 19:45

Evo, bohužel již nekojím, takže místo odmítaného jídla jí prso dát nemohu..... A stejně jednou ten cukr bude mít, takže je jedno jestli jí ho dám teď nebo až v pěti letech - jaký je v tom prosím tě rozdíl??? Zeptej se tvojí matky čím tě krmila jak jsi byla malá... Kdysi se to totiž tak nežralo jako teď, moje ségra už v pěti měcících cpala malou pribiňákem a holka má deset let a je v pohodě. Takže toto je zase můj názor....
Já jinak nesladím, ale i čaje uznávané firmy jsou slazené a i ty přesnidávky....  Dokonce i kaše od  Hippa obsahují cukr, takže kdybych měla všechno kontrolovat, tak se malá asi nenají nikdy :D

Žanet — 15. 1. 2007 19:47

Takže koukám, že nejsem jediná s tímto názorem... Eri, souhlasím s tebou....

Miškaa — 15. 1. 2007 19:57

Eri, Žanet naprostý souhlas!!!  Myslím, že dřív se dávaly takový zvěrstva a jaký jsme pěkný holky což?:-)
Zůstává otázkou co je vlstně ta "Zdravá strava". Za deset let se přijde s tím, že co dnes bylo považováno za "zdravou stravu", bylo to nejhorší co mohlo být.

Pepulka — 15. 1. 2007 19:59

My jsme začali dávat bílý choceňský jogurt, má docela krátkou dobu spotřeby a mně chutná ze všech nejvíce. Sice má 10% tuku, ale je to český výrobek označený KLASOU, je na něm vyloženě napsáno bez konzervačních látek. Samotný je dost nakyslý, tak do něho mixuju pokaždé čerstvý banán (1/2) a to pak Adámkovi pěkně šmakuje. Chutná to i mně. Když jedeme na návštěvu, tak si to dopoledne namixuju a dám do sleničky a nechám si to schovaný u návštěvy v lednici.
Ten jogurt Holandia je taky dobrý.

Jinak s tím slazením přesnidávek... docela jsem koukala, že jediná Frutapura není přislazovaná :(

PetaZ — 15. 1. 2007 20:00

Tady jeden odkaz pro zajímavost http://www.biotox.cz/ecka/index.php

PS: "dobrá máma" není zase taková macecha.. Já bych se spíš vyvarovala no name jogurtů za pár kaček...
PSS: fajn je activie, hollandie, choceňský jogurt...

Tulipánka — 15. 1. 2007 20:00

Děvčata,
já bych to s těmi jogurty pro miminka raději moc nepřeháněla. Jedna z teorií vzniku cukrovky je totiž to, že může vzniknout z mléka, speciálně kravského...
Já mám cukrovku už od 9 let a vím, že do té doby jsem pila každé ráno flašku mléka, troufám si říci až do 1. nebo 2. třídy základní školy... i když nejsem lékař a možná, že jogurty na to nemají vliv...

Žanet — 15. 1. 2007 20:01

Miškoo, ono každá z nás určitě ví co tomu našemu drobkovi chutná a tak proč bychom mu to nedopřáli ne? Člově se snaží tu "zdravou stravu" jakž takž dodržovat, ale to by se nemohl zabývat ničím jiným než tím... ;)

PetaZ — 15. 1. 2007 20:04

eva4444 napsal(a):

Žaneto, tak u nás to funguje přesně tak, jak jsem napsala.  Moje dítě v 9 měs. určitě nepoznalo výrobky chem. průmyslu (ethylvanilin) ani cukr. Když mu něco nechutnalo, tak jsem ho místo oběda nakojila. Časem ho asi hlad donutil jíst odmítané potraviny a dnes jí vše. V 9 měs. jsem mu jogurt ani nenabízela (kvůli podezření na alergii) a taky vyrostl. Radši žádný jogurt než chemický s cukrem. To je můj názor, nikomu ho nenutím, krmte si děti čím chcete, ale neříkejte tomu prosím zdravá strava.

v jogurtech jsou prospěšné látky, takže jogurt spadá do zdravé výživy/stravy... A né všechny jogurty jsou chemky. Dokonce je dnes velký výběr i pro alergický děti tzv. bio jogurty..

PetaZ — 15. 1. 2007 20:06

Tulipánka napsal(a):

Děvčata,
já bych to s těmi jogurty pro miminka raději moc nepřeháněla. Jedna z teorií vzniku cukrovky je totiž to, že může vzniknout z mléka, speciálně kravského...
Já mám cukrovku už od 9 let a vím, že do té doby jsem pila každé ráno flašku mléka, troufám si říci až do 1. nebo 2. třídy základní školy... i když nejsem lékař a možná, že jogurty na to nemají vliv...

No nevím, tomu se mi nějak nechce věřit, že z jogurtů (kravského mléka) by mohla být cukrovka..

Simka — 15. 1. 2007 20:07

No tak jestli je z toho cukrovka tak se asi brzo picnu :dumbom: , neboť naše Aný mlíko pije mnohorkát denně. :P

eva4444 — 15. 1. 2007 20:18

Petro, nemám nic proti biojogurtům! Naopak, ty kupuju taky, ale jsou trochu dražší, takže ne moc často.
Žaneto, Beba 2 Bifi dá Tvému dítěti zdravé bakterie jako jogurt a bez cukru!
Eri, mému dítěti jsou 2 a jí vše, u babiček stravu neohlídám a v restauraci taky ne. Ve školce mu žádná újma nevznikne, ředitelka školky je moje známá a od základu tam změnila jídelníček, snaží se, aby byl zdravý.
Moje máma i za komunistů věděla, že kojení je pro dítě nejzdravější, kojila mě 8 měs. pak mi dávala Sunar bez cukru, i když v návodu tehdy prý bylo, že se má sladit. Krmila mě zdravě, no v mém případě to mělo ten výsledek, že jsem ve školce ani ve škole nejedla UHO, radši jsem nejedla nic (to naštěstí není případ mého dítěte). Dnes mi nechutná tlusté maso a většina sladkostí a jsem snad zdravá, štíhlá, nevím co je to dieta a celulitita a to mi bude 30. Když jsem si jako dítě nezvykla na vyloženě nezdravou stravu, tak teď mi už chutnat nezačne.
Pepulko, zn. Sunárek snad taky není přislazovaná.

PetaZ — 15. 1. 2007 20:25

eva4444 napsal(a):

Petro, nemám nic proti biojogurtům! Naopak, ty kupuju taky, ale jsou trochu dražší, takže ne moc často.
Žaneto, Beba 2 Bifi dá Tvému dítěti zdravé bakterie jako jogurt a bez cukru!
Eri, mému dítěti jsou 2 a jí vše, u babiček stravu neohlídám a v restauraci taky ne. Ve školce mu žádná újma nevznikne, ředitelka školky je moje známá a od základu tam změnila jídelníček, snaží se, aby byl zdravý.
Moje máma i za komunistů věděla, že kojení je pro dítě nejzdravější, kojila mě 8 měs. pak mi dávala Sunar bez cukru, i když v návodu tehdy prý bylo, že se má sladit. Krmila mě zdravě, no v mém případě to mělo ten výsledek, že jsem ve školce ani ve škole nejedla UHO, radši jsem nejedla nic (to naštěstí není případ mého dítěte). Dnes mi nechutná tlusté maso a většina sladkostí a jsem snad zdravá, štíhlá, nevím co je to dieta a celulitita a to mi bude 30. Když jsem si jako dítě nezvykla na vyloženě nezdravou stravu, tak teď mi už chutnat nezačne.
Pepulko, zn. Sunárek snad taky není přislazovaná.

cukr taky není můj kamarád, ale někdy je potřeba si osladit život :) glukopur pro Nelu a pro mě melasa... Poslední dobou hlásí moje tělo nízký obsah cukru v těle, takže si i vypomůžu čokoládovou nebo karobovou tyčinkou...

Já si myslím, všechno s mírou a nic se nezkazí :)

PavlaH — 15. 1. 2007 21:03

Tak tak holky všeho s mírou. J8 si ty staré doby pamatuju. Jogurty měly trvanlivost tři dny a byly nesmírně husté. Termixy byly našlehané a taky vydržely jen chvilku. Neúprosná pravidla trhu donutila výrobce jogurty a probináky vylepšovat. Je dobré číst složení. Vyhnout se želatině nebo různým zahuštovadlům a barvivům. Na našem trhu je dobrých výrobců dost. Holandia, olma kunín - všichni tyhle výrobci jsou čeští. Podporujete tak nejen české pracující, ale máte doma celkem kvalitu. Co se týče obsahu tuku. Smetanový pro děti není až takové zlo. I když u jogurtu stačí 3% tuku bohatě. Obsahuje tak všechny potřebné živiny. Ty nízkotučné jsou nevhodné. Takdy jsem učila na bílý jogurt. Ale postupem času jsem polevila. Kupujeme české i ovocné. Ale vždy si čtu složení.

spirula — 15. 1. 2007 22:05

Já bych nekupovala levné jogurty typu Tesco, Mince atd. Dobrá máma je podezřele levná, tak nevím, zda to bude kvalita, navíc ta hrozná reklama...

Lei — 16. 1. 2007 1:46

Kdyz jsem byla s Pavlinkou na podzim v Cechach, tak jsem taky musela hledat, co ji dat za jogurt. Tady kupujeme vsechno jidlo jen organicke = bio (i pro nas, protoze jinak je to tu sama chemie a hnus).
V CR jsem nasla joburt od OLMY :   http://www.olma.cz/spotrebitele.php?kat=41&vyr=150  Maji bily i ochuceny, stoji par korun, takze jsem kupovala jen ten. A Pavlince i chutnal...snedla jeden denne ke svacine.
Urcite bych nekupovala jogurty s eckama. Vdyt na chemii maj casu dost a kdyz se tem sajrajtum vyhnou co nejdele, je to pro ne lepsi. Nezatezovala bych je s tim.

Eri — 16. 1. 2007 5:55

eva4444 napsal(a):

Petro, nemám nic proti biojogurtům! Naopak, ty kupuju taky, ale jsou trochu dražší, takže ne moc často.
Žaneto, Beba 2 Bifi dá Tvému dítěti zdravé bakterie jako jogurt a bez cukru!
Eri, mému dítěti jsou 2 a jí vše, u babiček stravu neohlídám a v restauraci taky ne. Ve školce mu žádná újma nevznikne, ředitelka školky je moje známá a od základu tam změnila jídelníček, snaží se, aby byl zdravý.
Moje máma i za komunistů věděla, že kojení je pro dítě nejzdravější, kojila mě 8 měs. pak mi dávala Sunar bez cukru, i když v návodu tehdy prý bylo, že se má sladit. Krmila mě zdravě, no v mém případě to mělo ten výsledek, že jsem ve školce ani ve škole nejedla UHO, radši jsem nejedla nic (to naštěstí není případ mého dítěte). Dnes mi nechutná tlusté maso a většina sladkostí a jsem snad zdravá, štíhlá, nevím co je to dieta a celulitita a to mi bude 30. Když jsem si jako dítě nezvykla na vyloženě nezdravou stravu, tak teď mi už chutnat nezačne.
Pepulko, zn. Sunárek snad taky není přislazovaná.

Ale Evo, tady po Tobě ani Tvém dítěti nikdo přece nechce abyste jedli tlustý vepřový, přikusovali k tomu cukr a zapíjeli to sádlem.
Mě prostě věta: Dávejte si svým dětem co chcete, ale neříkejte tomu zdravá strava - přišla dost hysterická. Proto jsem reagovala. Věřím, že Ty svému dítěti dáváš to nejlepší dle svého uvážení.
A já to samé.
Skutečně dávám dítěti co chci, žádnými tabulkami se neřídím a opravdu trvám na tom, že se kluk stravuje zdravě.
Dokonce jsem tak " špatná " matka, že klidně utrhnu jablko ze stromu, vyleštím ho o tričko a synovi ho dám. A taky žije. Kakao mu dělám, klidně slazený, z krabicového mléko, a to také používám k vaření. Na pití " čistého " mléka kupujeme bio mléko, ale protože je chuť nesrovnatelně lepší, nikoliv proto, že je zdravější ( což bez pochyby je ). Na rozdíl od Tebe bych jogurt Holandia nevzala do úst, ať je českej, nebo třeba arabskej. 
Navíc dnes máš jednu studii od "amerických"  vědců, která říká toto a druhou studii, která říká pravý opak a obě vyjdou v rozmezí tří dnů. Tak si vyber. 
A abych klukovi sem tam nekoupila něco sladkého,  zvlášť když sušenku zbaští k svačině se sklenicí mlíka a s jablkem v ruce zase mastí ven........... nevidím důvod. Naopak se domnívám, že nedostatek cukru ve stravě vede k větší náchylnosti ke vzniku diabetes. Prostě to brát s rezervou, jako snad všechno.
A jen tak mimochodem, já úplně štíhlá nejsem, celulitidu možná lehce taky někde mám, ale věř mi, že můj manžel mě plácá po zadku se stejnou chutí, jako Tebe ten Tvůj. :D

Klaris — 16. 1. 2007 7:31

Já jogurty střídám a nemyslím si že by Aduš měla nějakou ujmu, nejsem tabulková máma, vše s mírou ;) :lol: :lol:
Už jí vše s náma a nemám problém že by něco nesnědla, my jsme masová rodinka a Aduš miluje maso jako já :P :) :lol:

Tulipánka — 16. 1. 2007 9:06

Děvčata,
toto jsem opsala z knížky o diabetu
"Příčiny vzniku diabetu
1.) Diabetes I. typu - zničení beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky, které mají produkovat inzulín, je dáváno do souvislosti s virovou infekcí, autoimunitními faktory, genetickými vlivy, konzumací kravského mléka , působením volných radikálů či určitých chemických látek a léků."

Neříkám, že každý, kdo pije hodně mléka, diabetes nedostene, ale rozhodně je větší riziko vzniku diabetu 1. typu (závislý na inzulínu bez vlastní produkce inzulínu) při pití mléka než při konzumaci sladkostí. Diabetes 1. typu nikdy nevzniká z přemíry sladkostí, to jen diabetes 2. typu (nezávislý na inzulínu), který vzniká nejčastěji z obezity....

Simka — 16. 1. 2007 9:10

Tulipánko, jak jsi poznala, že máš cukrovku? Můžu říct, že Aný toho mléka vypije fakt hodně za den. :dumbom:

sudina — 16. 1. 2007 9:33

týjo, a já se těšila až začneme "norlmálně" baštit..ooooojé.. to jsem zvědavá co budu malýmu dávast, když to tady čtu..Holky a jak to je třeba se smetánkama?Nědo říkal,že se taky nemají dávat kvůli tomu že jsou tučný....No koukám že zůstanem u prsa co nejdýl to půjde,tam má přeci jen všechno...

misulinka21 — 16. 1. 2007 10:26

Holky, nám dětská dr. doporučila bílou Activii - dělají i sladkou verzi. Malý je po salmonele a activia obsahuje ty bifidus essencis - sorry, nevím, jak se to přesně píše. Dávám mu to hlavně kvůli bříšku, aby mu dobře trávilo a malý je spokojený. Dcerka ho baští taky, i když ta dá raději přednost jogurtu Prince. Vím, že éčka jsou všude, ale nejvíc jich je právě ve výrobcích typu Tesco, Plus atd. A těm se vyhýbáme. Úplně všemu se neubráníme ale máme šanci hodně věcí ovlivnit. Já myslím, že všeho s mírou!!!! Potrava musí být bohatá na ovoce a zeleninu a jak říká Eri nějaká ta sušenka nebo čokoláda dětem rozhodně neublíží.
Takže s chutí do jogurtů!!!!!

Jo, smetánky typu Bobík atd. opravdu obsahují hodně cukrů a tuků, ale když tím děcko neláduješ denně a dáš mu to jen občas pro zpestření, tak mu určitě neublížíš. Ale dávám je dětem až od 1 roku, abych je zbytečně nezatěžovala. Jsou pro ně hůře stravitelné,alespoň tak jsem to slyšela.

tereza3 — 16. 1. 2007 10:43

ahoj holky a když jsme u tech jogurtu...od kdy se diteti muze zacit dávat?dekuji

račice — 16. 1. 2007 10:46

Já jsem teda mlíko pila na základní škole a částečně i na střední a to cca 1 litr denně a cukrovku nemám, takže může to být jedna z příčin cukrovky, ale taky nemusí a toho jsem já příkladem. Jinak nemyslím si, že mléko = jogurt (i když je vyroben z mléka...............díky bakteriím chybí ta podstatná látka - casein - který způsobuje to, že někdo mléko nemůže,...........proto lékaři doporučují u lidí, kteří mají nesnášenlivost vůči kravskému mléku jako náhradu jogurty)

Souris — 16. 1. 2007 11:02

Éčka obsahují jenom ochucené jogurty dobrá máma, bílý jogurt je nemá!

alexxandra — 16. 1. 2007 11:46

My dáváme Activii bílou, občas ovocnou, bílé jogurty má malej rád, naštěstí. Mámu jsem zkusila taky, ale podle naší Dr. raději dáváme bílé jogurty s kulturou.

Tulipánka — 16. 1. 2007 12:00

Souhlasím s Račicí, že to pouze "může" být jedna z příčin a neznamená to, že zákonitě po tom musíš cukrovku dostat. Jenom si myslím, že by se osud neměl zbytečně pokoušet...Možná bych to kravské mléko nahradila alespoň z větší části sunarem, ačkoliv je to dražší.... Ale jak říkáte, pro dítě všechno :D

Já jsem cukrovku poznala tak, že mi bylo blbě, hodně často jsem pila a snad ještě častěji chodila na záchod...

Jinak i s cukrovkou se dá žít, teď plánuju mimčo... :)

kraga — 16. 1. 2007 17:45

Kamarátka dáva deťom detské jogurty SAFARI od YOPLAIT (sú vyrábané v Čechách). Malý zbožňuje vanilkový :) a staršiemu dáva ovocné (sú krémové s rozmixovaným ovocím)

spunt — 16. 1. 2007 18:13

Miško, ty macecho :lol:
Mě dr doporučila  bílý jogurt od olmy (je v zeleném kelímku) a nekupovat  jogurty s dlouhou trvanlivostí.
Pacholíčka do roka nedoporučují, protože je tam hodně tuku a cukru a spousta dětí je obézních. Naše Jíťa ho dostávala pravidelně po plavání, protože byla a je hubená a kdybych jí občas nešoupla sušu, čokoládu (tedy až od dvou let-jinak dostávala ty dětské sušenky od sunaru)  tak je snad podvyživená, na chvilku se nezastaví.

PavlaH — 16. 1. 2007 19:04

Opět záleží na tom jak čtete. Activia je srovnatelná s bílými jogurty od olmy, nebojiných výrobců. Kultura je všude stejná. Záleží opravdu na datu spotřeby. čím je kratší tím více obsahuje živých bakterií.

Co se týče smetánků, já mám oblíbené lipánky, protože neobsahují ádné konzervační látky. Dokonce dávám i ochucenou smetanu. Mohu si to dovolit, moje dítko rozhodně nemá sklon k obezitě. Nepije mi bohužel mléko, nějak potřebu vápníku dohonit musím.

Jogurt se dá začít dávat okolo osmého měsíce. Dřív se nedoporučuje právě pro horší stravitelnost kravské bílkoviny a množství alergii na kravské mléko.

eva4444 — 16. 1. 2007 20:00

Eri, to vůbec nejsi špatná matka, když dítěti dáš neumyté jablko ze stromu. To je naopak zdravé :-). Možná to vypadá, z toho co jsem napsala, že moje dítě žije příliš sterilně, ale my žijeme na vesnici a tohle děláme taky. Dávno už nejsem tak přísná, přeci jen dítěti byly 2 roky, takže už nejsem tak důsledná v hlídání toho, co jí, ale u miminek je to něco jiného.
K tomu mléku a vzniku nemocí (i té curkovky) můžu říct jen to, že můj názor taky je, že všeho moc škodí, i mléka a výrobků z něj. Mléko nepřímo může za vznik i takových nemocí jako jsou alergie, astma, exém, plísně v těle a různé záněty, kvasinková onemocnění, zhoršuje trávení a vstřebávání minerálních látek. http://www.celostnimedicina.cz/mleko-pit-ci-nepit.htm
Jenže upřímně, já nejsem zas tak důsledná a než abych hlídala, že má moje dítě dost vápníku jinak, tak taky dávám mléčné výrobky, ale už trochu míň, než on by chtěl. On miluje mléčné výrobky a nejraději by pil jen Bebu.

SoňaP — 16. 1. 2007 20:10

PavlaH napsal(a):

Opět záleží na tom jak čtete. Activia je srovnatelná s bílými jogurty od olmy, nebojiných výrobců. Kultura je všude stejná. Záleží opravdu na datu spotřeby. čím je kratší tím více obsahuje živých bakterií.

Co se týče smetánků, já mám oblíbené lipánky, protože neobsahují ádné konzervační látky. Dokonce dávám i ochucenou smetanu. Mohu si to dovolit, moje dítko rozhodně nemá sklon k obezitě. Nepije mi bohužel mléko, nějak potřebu vápníku dohonit musím.

Jogurt se dá začít dávat okolo osmého měsíce. Dřív se nedoporučuje právě pro horší stravitelnost kravské bílkoviny a množství alergii na kravské mléko.

Tak mě právě dr. doporučila začít dávat jogurty, takže každý dr. má zřejmě jiný názor.
Chtěla jsem jen vědět zda některá dáváte jogurt dobrá máma a jak vidím každý má na to svůj názor. Nikomu ho neberu, ale kdysi nás naše mámy krmily vším možným a vyrostly z nás zdravé děti a teď se vše jen hlídá. Kdybych měla kontrolovat vše tak se malý asi nikdy nenají a je pořád hlady, protože co dnes neobsahuje nějaké to éčko, ale je to jen můj názor a nikomu nic nevyčítám. Já jsem malému dala dobrou mámu a snědl ji hned na poprvé celou a abych pravdu řekla jogurt Aktivia a Olma my vůbec nechutnají.

eva4444 — 16. 1. 2007 20:14

Soňo, právě proto, že naši generaci krmili vším možným, tak je čím dál víc alergiků, někde píšou 20%, někde 40%...

spunt — 16. 1. 2007 20:26

Soňo, to je dobře že chutná, naše Jíta jedla dva pacholíky najednou a dobré mámy musela mít také dvě najednou, teď už naštěstí ubírá v množství jídla ale mezi rokem až dvěma byla jak otesánek (vidět to ale nebylo).

Eri — 16. 1. 2007 22:08

eva4444 napsal(a):

Eri, to vůbec nejsi špatná matka, když dítěti dáš neumyté jablko ze stromu. To je naopak zdravé :-). Možná to vypadá, z toho co jsem napsala, že moje dítě žije příliš sterilně, ale my žijeme na vesnici a tohle děláme taky. Dávno už nejsem tak přísná, přeci jen dítěti byly 2 roky, takže už nejsem tak důsledná v hlídání toho, co jí, ale u miminek je to něco jiného.
K tomu mléku a vzniku nemocí (i té curkovky) můžu říct jen to, že můj názor taky je, že všeho moc škodí, i mléka a výrobků z něj. Mléko nepřímo může za vznik i takových nemocí jako jsou alergie, astma, exém, plísně v těle a různé záněty, kvasinková onemocnění, zhoršuje trávení a vstřebávání minerálních látek. http://www.celostnimedicina.cz/mleko-pit-ci-nepit.htm
Jenže upřímně, já nejsem zas tak důsledná a než abych hlídala, že má moje dítě dost vápníku jinak, tak taky dávám mléčné výrobky, ale už trochu míň, než on by chtěl. On miluje mléčné výrobky a nejraději by pil jen Bebu.

No vidíš, vždyť my se dohodnem! :supr:

Kamčitka — 17. 1. 2007 15:51

eva4444 napsal(a):

Soňo, právě proto, že naši generaci krmili vším možným, tak je čím dál víc alergiků, někde píšou 20%, někde 40%...

Evi, myslíš, že to je tím?? Já jsem přesvědčená, že to zhýčkáním a zchoulostivěním! Nevím, jak velký vliv může mít naše strava v dětství na alergie našich dětí? Někdy mám pocit, že dnes maminy často přehánějí, v kdejakém pupínku hned vidí alergii a tu je třeba léčit.

eva4444 — 18. 1. 2007 21:06

Kamči, právě že příliš časné dávání příkrmů dítěti zatěžuje ledviny. Stejně tak různá chemie v potravinách zatěžuje nezralé orgány dětí (ledviny, játra, střeva). Alergie a exémy mají v těle vnitřní příčinu, bylo by to na delší povídání. Klasická medicína neléčí příčinu ale následek. Máš taky pravdu, zhýčkáním a schoulostivěním je to taky. Když je doma sterilně naklizeno a příliš teplo, tak je to špatně. Navíc když je to ve velkém městě a dítě nemá čerstvý vzduch...
Ale znám lidi, kteří vyrostli na vesnici, od mala se hrabali v hlíně a exém, alergii a astma mají taky.
Příčinou může být i dědičnost, ale i u dítěte s dědičnou zátěží lze mnoho ovlivnit zdravou stravou.

Kamčitka — 19. 1. 2007 15:42

Evi, to co jsi napsla tak chápu, není tonic nového, mezí námi děvčaty je hodně  mamin, které mají doma téměř sterilitu, všechno dítěti vyvařují a sterilizují a když něco doma spadne na zem tak pořád oplachují - co naplat , když si dítě stejně olizuje ruce, se kterými všechno možné zvedá ze země.
Vzhledem k tomu, že máme doma psy, navíc nekonečně rekonstrujujeme (vražedná kombinace) , tak sterilně doma nemám a domácí bacily jsou domácí bacily. Pravda od té doby, co kačka chodí, tak nasává i cizí bacily, když si s navštěvovanýma dětma zásadně mění hrníčky na pití - to je snad největší zábava dětí :(
Nu ale mně zaujala tvá věta, že právě proto, čím nás dříve krmili, jsou nyní alergické děti ... to fakt nechápu ....  proto jsem se ptala :)

salek — 22. 1. 2007 19:57

Vaše obavy z cukrovky z mlíčka  jsem dala do poradny a toto je odpověd´:kapitulation:

Jsou dva typy cukrovky-cukrovka z ,,přejídání" objevuje se ve vyšším věku při určité vrozené vloze v důsledku vyčerpání beta buněk slinivky břišní, producentů inzulin. Je to tzv.2typ diabetu-z opotřebení beta buněk.V mladém věku a v dětství bývá spíše cukrovka 1.typu
Rovněž při vrozené dispozici se může po infekci většinou virové,rozvinout tak silná imunitní reakce,že poškodí beta buńky.Mluvíme o autoimunitní reakci. MLÍČKO ZA NIC NEMŮŽE !!!!!!! :supr: :supr::supr::supr::supr::supr::supr:
Takže bud´te i nadále mamči klidné :dudlik::hjarta: pa Renča

Simka — 22. 1. 2007 20:25

Renči, děkuju. :hjarta: :hjarta: :hjarta:

Bětka — 22. 1. 2007 21:39

Ahoj holky, koukám, že drbete jogurty a tak. Zkoušely jste někdy juknout, co všechno mají v sobě "husté" jogurty? Želatinu, škrob a jiná "zajímavá" zahušťovadla. Nechci dělat antireklamu (ani reklamu), ale hustý jogurt je podle mně z hustého mléka. A jestli má 4% tuku nebo deset, není to v těch dvou kelímcích denně zanedbatelný rozdíl? Schválně, až budete v sámošce, srovnejte třeba zrovna Dobrou mámu a choceňský Max...

dusička — 22. 1. 2007 21:48

Renčo i já děkuju :hjarta: :hjarta:

Bětka — 22. 1. 2007 22:28

Koukám, čtu a zřejmě jsem objevila Ameriku. No, co se dá dělat, příště si nejdřív přečtu debatu celou.
Všeho se má brát s mírou a to jak jídla, tak informací. "Éčko" je i kyselina askorbová (vitamín C), bez cukru tělo dlouho nepřežije a sádlo je sice živočišný tuk, ale pro lidské tělo stravitelnější než sojový olej.
Člověk je všežravec s metabolismem nejbližším vepři domácímu, tak papejte jako prasátka, pěkně od každého trochu a když se nebudete přežírat, budete celý život růžoví a zdraví. ;)

Claire — 22. 1. 2007 22:29

Mohl by mi někdo vysvětlit, proč je špatná želatina?

Bětka — 23. 1. 2007 8:45

Želatina a škrob zajisté nejsou zdraví škodlivé, ale proč jimi zatěžovat trávení osmiměsíčních drobečků?

sudina — 7. 4. 2007 12:02

tak jsem si zhruba přečetla debatu na téma jogurty...tak jsem z toho jelen..no i když něco jsem pochytila.TAkže prosím vás......za jak dlouho mohu dávat malému k svačině jogurty, když mu je 7měsíců a teprve včera jsem mu dala poprvé odpoledne místo kojení přesnídávku???Mám asi počkat do toho 8 měsíce???

PavlaH — 7. 4. 2007 16:07

Myslím že 8 - 10 měšíc je ideální. Pokud chidíš ještě na nějaké miminkovské servery, doporučuju ti vyhledat diskuzi. Setkáš se nejen s radikálnějšími ale i umírnějšími názory. Rozhodnutí nakonec stejně bude na tobě a zvyklostech tvé rodiny.