Luciana33 — 15. 1. 2007 12:06

Dobrý den,
čeká mne rozvod. Se soudy moc zkušeností nemám. Jen dvě jednání o děti, kdy jsem nebyla téměř schopná mluvit a nechala jsem manžela, aby po mě házel špínu a odešel jako svatý. Na rozdíl ode mne byl k soudu připravený od milenky. Proto bych chtěla poprosit, kdyby jste mi mohl někdo napsat, jak probíhá rozvodové jednání u soudu. Na co se ptají, co je dobré říct a na co se mám připravit, abych nebyla zaskočená, případně jak reagovat na manželovy útoky. Protože jsem navrhovatel rozvodu, bude on mluvit vždycky jako druhý. Nepotřebuji typy na pomstu manželovi, jen praktické rady, jak to u soudu chodí.

Návrh na rozvod podávám já, manžel má milenku, už spolu nežijeme. Nemáme rozvod dohodou, manžel se rozvádět nechce. Vzala jsem si právníka.

Děkuju moc.

Eva36 — 15. 1. 2007 12:56

Luciano, když sis vzala právníka, tak nech mluvit jeho. On by měl i vědět, na jaké věci se bude soudce pravděpodobně ptát a měli byste si dopředu spolu domluvit, jak bude právník za tebe pak u jednání odpovídat a co bys měla nebo neměla říct, kdyby soudce oslovil přímo tebe. (My se rozváděli dohodou, takže žádná špína. Ale k soudu kvůli dceři jsem si právníka vzala, protože jsem se bála, že sama nebudu schopná se nějak inteligentně bránit. A byla jsem ráda, že mluvil za mě.)

Luciana33 — 15. 1. 2007 14:46

Já už měla právníka u jednání o svěření dětí do péče. Moc dobrý pocit jsem z toho ale neměla. Sice jsem to později právníkovi řekla, ale on to samozřejmě vnímal jinak než já. Proto jsem se ptala na ženský názor, někoho, kdo byl v podobné situaci. Pokoušela jsem se s právníkem o rozvodu mluvit, ale dostala jsem velmi všeobecné informace.

Fanny5 — 15. 1. 2007 14:52

Když ono asi těžko dopředu říct, jak to bude probíhat. My jsme měli vypořádaný majetek, rozhodnuto o dětech, takže ta celá záležitost (rpzvod) trvala cca 10-15 minut. BM se také nechtěl rozvádět, ale nedělal žádné potíže. Takže asi záleží na něm a jeho chování a na tom, jestli máte vypořádaný majetek.
Jinak to probíhalo tak, že soudkyně přečetla návrh, zeptala se jestli se k tomu chceme vyjádřit, zeptala se, jestli si to nechceme rozmyslet a šli jsme.

Buba 1 — 15. 1. 2007 14:56

Vsetko!, co povazujes za potrebne, a aj to, co nie, si napis na papir!!! Ten papier si poloz na sude pred seba a z toho vychadzaj. Budes kludnejsia, a schopnejsia bojovat, ver mi. Rychlejsie si roztriedis myslienky, ak nebudes nieco vediet, zahlad sa na papier, ziskas cas porozmyslat. U mna to fungovalo na 1****.

Luciana33 — 16. 1. 2007 6:31

Děkuju, jste moc hodné.
Majetek vypořádaný nemáme. To je u nás kapitola sama pro sebe.  S manželem není možné se domluvit. On má sice milenku, nežije s námi, ale rozvádět se nechce. Na všechno má odpověď, že jednou se rozvede, tak za čtyři, pět let a nebo taky vůbec ne.... Nejraději by si nechal manželku i milenku. Nic neřešil. A na mě má vztek, protože už jsem nevydržela čekat a zažádala o rozvod, vrací mi to tím, že všechny pokusy o dohodu smete ze stolu.

Snad nás rozvedou rychle, já z rozvodu nadšená nejsem. Děsí mě už jen to slovo napsané v občance. Trvalo mi docela dlouho, než jsem se rozhodla, že je potřeba to ukončit. V mé situaci je to jediné řešení. Jen doufám, že si manžel k rozvodu nepřivede na podporu milenku, to by mě fakt asi dorazilo. Je to moje bývalá kamarádka.

Katka1123 — 23. 6. 2021 9:58

Zdravím,  také jsem si tím před nedávnem prošla.. Zkuste se podívat na tento článek: https://www.cikr.cz/jak-probiha-rozvod-u-soudu/ Je dobré vědět, na co se můžete u soudu připravit.