Kiara — 11. 1. 2007 19:16

Obracím se na Vás všechny o radu. Moje nejstarší kočička je apatická, přestala přijímat potravu. Samozřejmě, že se budu muset obrátit na veterináře, ale problém je v tom, že bydlíme na maloměstě a naše paní doktorka se nachází na MD.
Další problém je ten, že - protože se jedná o nalezence - nedokážu určit, jak je vlastně stará. Podle jejího kotěte, které nám povila v roce 1997 by jí mělo být nejméně 11-12 roků, možná i víc. Za sebou má - u nás - dva porody. První vrh koťat proběhl normálně, potom jsme ji neuhlídali a zabřezla podruhé. Protože se jednalo o polodivokou číču, která od narození vyrůstala ve volné přírodě a domov našla až u nás, druhý vrh byl mimo domov a o koťata přišla. Potom samozřejmě následovala kastrace.
Kočička má teď problémy - je apatická, nežere, polehává. Vzhledem k jejímu věku mám dost špatný pocit.
Držte nám palečky.

Leila — 11. 1. 2007 20:12

Ahoj Kiaro, tak palečky držím. Mám taky kočičku, tak vím, jakou starost bych měla já na tvém místě.
Jak dlouho ji máš vykastrovanou? Nemůže to být po tom?

Kiara — 11. 1. 2007 21:30

Kočička je po kastraci deset let:(  Bojím se toho, že proti věku není léku.  Už je to to stařenka.

Leila — 11. 1. 2007 22:57

To bys měla poznat podle jejích nálad, jestli je to stářím. Ta naše je mládě a někdy zničehonic lítá po bytě jak šus. Nebo se ráda honí s dcerku, lítá za ní.
V každým případě by to mohl posoudit veterinář, jak je stará. Aspoň odhadem. Dr., kterej se specializuje na menší zvířátka, by to poznat měl. Asi.

Kiara — 13. 1. 2007 15:44

Tak se mi ulevilo-číča jen trochu kašle, ale jinak začala normálně žrát. Možná to bylo tím, že se zdržela venku moc dlouho. Zaplaťpánbůh za to, jinak žádné závažné příznaky nemá.
K veterináři chodíme, věk se pozná m.j. podle stavu chrupu. Odhad je tedy přibližný. Těch 11-12 roků je minimum - její kotě, které máme se narodilo v červnu 1997.
Vzhledem k tomu, kolik Micince je ji budu pouštět ven jen na krátkou dobu.

Leila — 13. 1. 2007 15:46

Tak to je fajn, že to takhle dopadlo. Držím dál palečky. :)

atamka — 6. 4. 2007 2:40

Moje peršanka (17 let) začala táhle výt, skoro každý den. Potom se přestala skoro pohybovat. Nakonec nevylezla ani na své oblíbené místo v křesle. To celé trvalo asi měsíc. Na jednu noc jsem si jí vzala k sobě d postele a tam mi zemřela v náručí a...teď je mi zas do breku, no.

Kiara — 7. 4. 2007 1:45

atamko, to tě nenapadlo vzít číču k veterináři? To jsi ji nechala trpět celý měsíc a číče jsi ulevila akorát tak, že sis ji vzala jenom na jednu  jedinou noc  k sobě do postele :usch: ?
Bože bože... to se mi snad jen zdá :rolleyes:

cilka — 7. 4. 2007 7:57

Veterínář by v tomhle věku už moc nepomohl, jen by to celé možná trochu oddálil, ale nikdo nemůže říct, co by bylo pro kočičku lepší. Osobně se kloním k tomu, že chovatel cítí nejlíp, co může udělat a jak to může udělat
kočky se dožívají až 15-18 let, jsou známé i případy, kdy kočce bylo i 30 let, ale to jsou zřídkavé vyjímky. Faktem zůstává, že stará kočka (věk nad 15) je velmi citlivá na každou změnu prostředí, je to pro ní velmi stresující.

Kiara — 8. 4. 2007 23:34

Cilko, to neví nikdo. Možná by kočičce pomohl utrpení zmírnit, možná by doporučil její utrpení ukrátit. Mně - kdyby zvíře začalo táhle výt, přestalo se pohybovat a celá záležitost by se táhla více jak TŘI DNY, tak bych okamžitě i s kočkou mazala k veterináři.
Představa, že moje kočka-senior trpí, hlasitě naříká a já ji v tomto stavu nechám být napospas osudu, dokud zvířátko nevypustí duši se mi zdá víc než mrazivá.
Chovám kočky už nějakou dobu - dva kocoury jsem měla ještě za svobodna a oba dva jsem - po sdělení tragické diagnózy - raději nechala milosrdně uspat :grater: První měl rakovinu střev, druhý rakovinu jater. Kdybych je nenechala uspat, oba dva by v podstatě zemřeli hlady a v krutých bolestech, protože jejich nemoc jim nedovolovala přijímat potravu. Staršímu bylo 18 roků, mladšímu 16.