cilka — 9. 12. 2006 16:36

NORSKO:
zákaz požívání alkoholu na veřejnosti; ve většině turistických ubytoven zákaz prodeje a pití alkoholu, zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách a hospodách; překvapivě málo dálnic, na silnicích je třeba dodržovat rychlost 80 km/h

Míša Kulička — 14. 12. 2006 11:04

Finsko: Do NP si pořídit moskytiéru, bo naši komáři jsou ve srovnání s těmi domorodými jen malým neškodným zpěvavým ptactvem. Různé Offy a další typy repelentu nestačí... Taktéž outdoorové kalhoty s deklarovanou ochrannou vrstvou odpuzující různé hmyzy jsou tam na dvě věci (ale to aj v zemích českých :))

Pobaltí: Tři nádherné země, které stojí za to projet na kole (a nejen NP). Stejně jako v dalších postsovětských zemích není dobré dávat příliš na odiv své bohatství (zvláště ve východních částech - i to kolo je lepší mít trochu odřené a "zaflákané"), soutěžit s domorodci v pití vodky a zavádět řeč na politiku (pokud si nejste dobře jisti názorem zúčastněných). Dobré je také nenechat se vyvést z míry různými hláškami typu - Česko znám, byl jsem vás zachránit v šedesátém osmém (člověk nikdy neví, kdo to myslí ironicky a kdo vážně)... Ve větších městech mluvte raději anglicky nebo německy, ale na venkově se většinou jinak než rusky nedomluvíte (JV Litvy ještě polsky).
Jo a zvláště odborníkům přes památky bych poradila navštívit zopár hradů (některé jsou postavené komplet znovu z moderních pálených stavebních výrobků - Litva - např. Trakai, Lotyšsko - např. Turaida)