Korny — 8. 12. 2006 9:21

Jaké menu bude u vás  na 1. a 2. svátek vánoční a poté na nový rok?
Klasika ? Vepřo knedlo? Svíčková? Kachna? Husa?Ráda se inspiruji.

Nikiska — 8. 12. 2006 9:26

Korny u nás se den po štědrém dnu dojídají řízky se salátem. A v druhý svátek budu dělat nejspíš sekanou. A na nový rok jasně, že svíčkovou.

ivca — 8. 12. 2006 9:36

já budu letos na 1.svátek péct krůtu - budu mít na oběd rodiče a dceru s vnučkou
a počšítám že ji budeme dojídat ještě 26,tého spolu se zbylým salátem, ryb ou a kuřecímí řízky ze Štědrého dne.
Na Nový rok  bude určitě nějaká dobrá polévka a možná udělám  čočku

Irenka21 — 8. 12. 2006 13:35

1.svátek bude kapr a salát a rybí polévka, 2.svátek asi kačena+ kuře + zelí + knedlíky / na dva dny / , potom si plánuji někdy nějaké odlehčené jídlo, někdy kotlety ve šlehandě a obrácené řízky, na nový rok asi také tu svíčkovou nebo něco lehčího, podle toho jaká bude silvestrovská oslava a opice + čočková polévka.
Spíš by mne zajímalo , jestli mezi svátky ještě něcio pečete k cukroví, já štrůdl, nebo mazanec, ale nemám na něj moc dobrý recept, nemáte nějaká osvědčený?

Romča — 8. 12. 2006 14:57

První svátek vývar, husa, zelí ,knedlík a druhý svátek zbytky z prvního svátku a vánoc.
A na nový rok čočkovou polévku(aby se nás držely peníze), něco z vepřového masa aby nám neuplavalo a nebo neuletělo štěstí(ryba, kuře, kačena...) aještě se má jíst makovec, ale proč to už si nepamatuji , to vám určitě napíše Aprill.

aprill — 8. 12. 2006 15:14

Když jsme chodívali první svátek ke tchýni,  tak ta upekla a nachystala všechno co ji napadlo -  hovězí polévka s knedlíčka, pečená  husa a  krůta, rybí a  kuřecí řízky, bramborový salát, kyselé zelí, zelný salát,  houskové a bramborové knedlíky a každý si vzal co chtěl.
Druhý svátek chodíváme k našim a tam je " jenom husa se zelím a knedlíkem". A protože letos to malinko změníme, tak u  nás bude první svátek  jenom  vývar s knedlíčka a nudličkama, husa, kyselé zelí houskový a bramborový knedlík (to budeme u našich) a druhý svátek už budeme doma a to se budu válet a budeme dojídat to co zbylo. 
Romčo, proč makovec? No přece proto,  aby byly penízky !  No nevím,  makovec máme každý rok a jsem stále holá jako ještěr.  I když neměla bych si stěžovat, jsou na tom někteří hůř.

ivca — 8. 12. 2006 15:20

no, aprill ta čočka taky nefunguje - myslím na peníze. Jinak na nafouknutí teda bezpečně ...

ADRIANA 1 — 8. 12. 2006 15:21

my máme kapustnicu-riadne kyslú, s rezancamia a klobáskou, vysmážaný kapor a zemiakový šalát. kapra máme len na večeru, zbytok máme len rezeň,nechce sa nám piplať s kosťami.
mňam, už nceh to je

dusička — 8. 12. 2006 16:23

1. svátek - dojídáme řížky a bramborový salát
2. svátek - pravidelně každý rok chodíme na oběd ke tchyni - kachna, zelí, knedlík
Nový rok - oběd u našich- králík, zelí, knedlík.

Peču jen vánočka (tchyně štrůdl)

snehurka — 8. 12. 2006 20:09

1.Svátek-bramborový salát a vepřový závitek
2.Svátek-jdeme k našim na kačenu
Na Nový rok bude knedlíčková polévka a svíčková.
Pečeme štrůdl.

Stelička — 8. 12. 2006 21:17

1. svátek u nás určitě budou hranolky a nějaké naložené maso - prostě rychlovka + vývar s knedlíčky (ty dělám před Vánocemi do mrazáku, abych se s tím nemusela o svátcích piplat)
2. svátek u našich - bramborový salát a plněný řízek (salám, sýr, vejce)
Nový rok - kačena se zelím

x256987 — 22. 12. 2006 22:48

Na Boží hod jdeme k našim, bude kačena s kendlíkem a zelím, na Štěpána jsem vymyslela čínu (vylučovací metodou jsem došla k vepřovému a rýži). Mezi svátky asi upeču štrůdl. Na Nový rok zatím žádnou tradici nemáme, budeme muset nějakou založit :)

x256987 — 21. 12. 2007 17:14

Koukám, že loni jsem měla jasno :D Zato letos mě nic nenapadá... Co budete na svátky vařit vy?

Ota — 21. 12. 2007 17:46

Tak koukám, že káča vede. U nás taky, prodávali tu mladé, tak jsem zvědav, jaká bude.

ivca — 21. 12. 2007 19:35

já mám čtyřkilovou krůtu, tak ji udělám na dvakrát. Poprvé mám jasno, naporcovat, naložit do olivového oleje a řeckého koření, každou porci zabalit do anglické slaniny a upéct na másle. K tomu restované brambory s cibulí. Tu druhou půlku ještě nemám rozmyšlenou ....

cilka — 21. 12. 2007 21:56

Stelička napsal(a):

Nový rok - kačena se zelím

:co: na Nový rok peří???? :co:

Irenka21 — 22. 12. 2007 9:10

U nás to bude stejné jako loni, jenom po těch dvou vánočních svátcích udělám asi rýžový nákyp, aby nebylo stále maso.

lueta — 27. 12. 2007 22:36

Na Nový rok by měla být čočka, aby bylo dost peněz. Hlavně žádné opeřence. Uletělo by vám štěstí :P  :)

Irenka21 — 28. 12. 2007 14:54

Jo, čočkovou polévku bych mohla udělat, tu máme rádi. Jinak bude svíčková.

ita — 28. 12. 2007 15:23

Ivčo, čočka je tradiční, aspoň je naděje na peníze. Proti nadýmání do ní přidávám saturejku.

Tercila — 28. 12. 2007 18:06

"No nevím,  makovec máme každý rok a jsem stále holá jako ještěr. "

To je pěkné, to o ještěrovi jsem ještě neslyšela :supr:.
Děkuji za zdejší tipy. Ta svíčková není vůbec špatný nápad. My teda tradice moc nectíme, takže na Nový rok u nás bývá běžně naše oblíbená kachna s bramborovým salátem. S čočkou bych u členů rodiny moc nepochodila. Dceři ji totálně zhnusili ve školce. :) Penízky zaklínáme vložením šupiny z kapra pod talíře o štědrovečerní večeři. Kdybychom ještě jedli čočku na Nový rok, to už bychom peněženky neunesli ;) :D.

Ota — 28. 12. 2007 18:13

Tercilo, můžu Tě uklidnit, vůbec to nefunguje.
Kamarádka mě inspirovala křenovou omáčkou s uzeným.

Tercila — 29. 12. 2007 2:30

Ota: "Tercilo, můžu Tě uklidnit, vůbec to nefunguje.
Kamarádka mě inspirovala křenovou omáčkou s uzeným."

To víš, Oto, že to dávno vím :D, jo vidíš, uzené v zásobě mám, to by taky šlo..... Nešlo, to dcera nerada. No, asi zvítězí ta svíčková.

Modroočka — 29. 12. 2007 6:25

Tak to já čočkovou polívku na Nový rok udělám, stejně tak si celý rok nosím v peněžence i rybí šupinku a prachy furt nemám. Ale přesto.... A udělám novoroční hovězí gulášek, ten my rádi......

Ota — 29. 12. 2007 9:15

Tercila napsal(a):

Ota: "Tercilo, můžu Tě uklidnit, vůbec to nefunguje.
Kamarádka mě inspirovala křenovou omáčkou s uzeným."

To víš, Oto, že to dávno vím :D, jo vidíš, uzené v zásobě mám, to by taky šlo..... Nešlo, to dcera nerada. No, asi zvítězí ta svíčková.

Hmm, tak tenhle problém znám velice dobře, dcera taky jí jen něco..

trisestri — 6. 2. 2008 0:53

na velku noc mozno by trebalo skusit tuto tortu http://www.mojerecepty.sk/velkonocna-to … adova.html