holka — 1. 12. 2006 9:15

Pro mě úplná novinka....znáte to? Používáte ho některá ? Máte s tím zkušenosti?

http://www.slunecnizena.cz/index.php?ma … faqs_id=12

Fatima — 1. 12. 2006 9:37

holka napsal(a):

Pro mě úplná novinka....znáte to? Používáte ho některá ? Máte s tím zkušenosti?

http://www.slunecnizena.cz/index.php?ma … faqs_id=12

Tak jsem koukla na ten odkaz a prostě si to nedovedu představit ani v těch njedivočejších snech.. přijde mi to.. ehm... no takové... ehm.. nepraktické ;)

Ela.. — 1. 12. 2006 10:27

holka napsal(a):

Pro mě úplná novinka....znáte to? Používáte ho některá ? Máte s tím zkušenosti?

http://www.slunecnizena.cz/index.php?ma … faqs_id=12

Mě spíš přijde divný údaj, že pohárek pojme 30ml, což údajně je celá 1/3 veškeré menstr. krve.  Nic proti, ale já při MS teču jak cedník :grater::vissla: a těch 30ml (spíš víc) ze mě vyteče jen při jediné návštěvě toalety. :usch:

holka — 1. 12. 2006 12:46

Až spotřebuju zásobu klasických pomůcek, asi to zkusím. Jsem spíš šetřílek než ekolog, takže mě spíš osloví ta stánka, že ušetřím, i když se investice nevátí hned (píšou že to stojí 820,- Kč). A konec konců, když jsem jinde četla z čeho jsou vložky a tampony a kolik takového odpadu vyprodukujem, taky to stojí za zamyšlení.

janica — 1. 12. 2006 12:51

Ale já pořád nějak nechápu tu podstatu - to se to jako nějak uzavře to, co do toho vteče nebo je to jenom jako poklop.....asi to popisuju dost negramotně, ale jsem z toho jelen. Přece když ležíš v noci tak naležato to do pohárku nevteče, ne?

Barborka — 1. 12. 2006 13:08

Tak do toho bych asi nešla... nezní mi to vůbec sympaticky, spíš odpudivě.
Navíc čistí se to vyvařováním - což si neumím moc představit - za prvé by se mi asi nechtělo a hlavně na vyvařování není čas - jsem celý den mimo domov...

Ajax — 1. 12. 2006 13:55

mi se to taky moc nezamlouvá:-((

Slvinka — 1. 12. 2006 15:30

Mně to přijdě docela nehygienický a popravdě prostě nechutný a divný, až to někdo vyzkouší, tak dejte vědět...

Sjuzn — 1. 12. 2006 19:11

To jsou mi věci....co ještě nevynaleznou?:/

maya — 2. 12. 2006 10:55

Taky jsem o tom v životě neslyšela, ale díky tomuhle odkazu jsem zabrousila na internet a našla celkem zajímavý článek s hojnou diskusí, nabídkou pratelných vložek atd. (mimochodem - všechny, které je vyzkoušely, si je nemůžou vynachválit). Je to na  http://bloodymary.blog.cz/0512/spina-da … buje-vedet
Myslím, že jsem celkem ekologicky smýšlející člověk a je fakt, že ty hory nerozložitelného igelitového a běleného odpadu jsou na pováženou... Takže mě to i celkem nahlodalo - za vyzkoušení nějaká alternativa stojí. Cituji jen 1 názor z té diskuse: "Před rokem jsem si koupila Mooncup (menstruační kalíšek), byla jsem z něho tak nadšená, že jsem koupila další tři a snažila se lidi přesvědčit o tom, že je to vážně skvělá věc. Po pár měsících jsem to vzdala,..to byste nevěřili, kolik žen se štítí svého vlastního těla a hlavně krve."

choysia — 2. 12. 2006 11:03

:rolleyes: To jsou věci.

Michaela.43 — 2. 12. 2006 21:21

Jestli je to nějaká ptákovina!!!! Ale zkusit by se mělo všechno !!! :-)))

Anetaslad — 3. 12. 2006 14:53

Michaela.43 napsal(a):

Jestli je to nějaká ptákovina!!!! Ale zkusit by se mělo všechno !!! :-)))

Tak do toho bych asi nešla Já tam nesnesu ani tampón.Zůstanu raději u osvětčených vložek.

Dita.L — 3. 12. 2006 21:45

zlaty tampony, na ty se nemusi sahat :usch:

sunyata — 4. 12. 2006 4:20

Ja jsem ho vyzkousela. Pres vikend se to jakz takz dalo, ale v normalni pracovni tyden to bylo pro mne velice neprakticke. Tak jsem zustala u vlozek.

keny — 4. 12. 2006 14:18

Nějak se mi nechce věřit že je to hygienické,30ml mi příde taky nějak málo a nevěřím že to neteče okolo.jak poznám že je to plný a kam to potom jako ...ježiš to zní nechutně toto jako vyndám a vyleju a dám vyvařit jak tam píšou třeba k dětským lahvím a nanovo:usch:ježiš to zní fakt po*ně....nevim nevim já za sebe ani náhodou!!!!!A pratelný vložky?!Taky kus nehygieny,to je pak budu sušit na šňůře třeba v sušárně neboi na balkoně nebo nad vanou na šňůře pěkně nad manželem až se bude koupat:-(Jejda já proto moc nejsem..asi nejsem ekolog ..................To je jak za "krále klacka"

ELISINA — 6. 12. 2006 6:47

No to je tedy neco . Pripada me to, jako krok zpet. Kdysi driv se taky jako vlozka pouzivalo kus latky, ktera se opakovane prala, susila...
Budu sebou tahat lubrikacni gel, abych si to tam zavedla, davala pozor, abych to nevylila pri vytahovani, a nejlepsi predstava je, jak si tu vec :) v praci na zachode vymyvam v umyvadle a prijdou tam kolegyne. Faakt suprrr :supr: :dumbom: Zabere me to casu, nez si to tam zavedu, nez si to vyjmu, vymeju, doma vyvarim. A jeste si neco odru pri noseni :godlike::supr:. No parááda :supr:.
ZLATY TAMPONY!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

Ela.. — 6. 12. 2006 7:37

ELISINA napsal(a):

No to je tedy neco . Pripada me to, jako krok zpet. Kdysi driv se taky jako vlozka pouzivalo kus latky, ktera se opakovane prala, susila...
Budu sebou tahat lubrikacni gel, abych si to tam zavedla, davala pozor, abych to nevylila pri vytahovani, a nejlepsi predstava je, jak si tu vec :) v praci na zachode vymyvam v umyvadle a prijdou tam kolegyne. Faakt suprrr :supr: :dumbom: Zabere me to casu, nez si to tam zavedu, nez si to vyjmu, vymeju, doma vyvarim. A jeste si neco odru pri noseni :godlike::supr:. No parááda :supr:.
ZLATY TAMPONY!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

To se zase asi někdo nudil a vymyslel cosi, aby se ženský nemohly nudit (zaručeně chlap !). Jako by nestačilo, že už takhle jsme v zápřahu od rána do večera. Kdysi jsme všechny přivítali, že konečně skončilo období látkových plen (ať žijou friskísky, pemprsky, hagísky aspol.), totéž platí o vložkách ..  a teď by někdo hrozně rád tyhle "starý časy" vrátil zpátky. To by nám pak mohli vzít myčku (pod záminkou neekologičnosti použité chemie), pračky (prací prášky jsou agresivní), vysavače (smeták z proutí to zvládne taky) - návrat ke středověku ? :usch::o

Medv — 8. 12. 2006 8:59

1. Hygiena: V porovnání s vložkou nebo tamponem - na povrchu pohárku se neudrží bakterie, takže krev se nerozkládá a  nesmrdí jako ve vložkách nebo v tamponech. Navíc i když je na obalech napsané hygienické, nikdo nedisinfikuje, nebo nesterilizuje. Tažke bakterie jsou již přítomné, když je používáte. Navíc takový tampon to je pěkné živné prostředí pro bakterie, toho místa, kde mohou vegetovat. Teplo, vlhko a krev jsou jako v inkubátoru. A ještě ta báječná šňůrka, za kterou se tampon vyndavá, prima cestička do inkubátoru. To se potom daří zánětům, mykózám, candidám a jiným potvorám. Většina žen, které začaly mooncup používat se do půl roku zbavila těchto nepříjemností a nidky se nevrátily. Je samozřejmostí, že si před manipulací umyji ruce, ale to přece děláte i před výměnou tampónu nebo vložky.
2. Je to podobné jako pesar. Ten se dřív ještě, než vznikly tampony používal k podobnému účelu - hlavně ve sportu. V plavání neexistovala omluva, jako na tělocviku - trénovalo se pořád.
3. Postup není vyndat, vylít, vyvařit. Postup je vyndat, vylít, vypláchnout čistou vodou a zase zavést. Jednou denně, třeba večer, vyčistit kartáčkem a jemným mýdlem. Vyváří se jednou za cyklus - a nemusí se vyvářet, můžete použít jemnou desifencki z lékárny. Je to opravdu jednoduché. Není třeba vyjít z kabinky, a jít s tím k umyvadlu, stačí si vzít vodu sebou. Stejně si jí nosíte, kvůli pitnému režimu, nebo ne?
4. Zavádění není složitá záležitost. A rozhodně netrvá dlouho.
5. Vymyslela si to žena. A už někdy kolem 30-tých let, jenže tehdy nebyl materál s takovými vlastnostmi jako dnes, jinak by jsem ho používaly všechny a něco jako vložky nebo tampony by neexistovalo. Žádný chlap nemá ponětí o tom, co vlastně MS pro ženu znamená,jaké má pocity, jak jí to omezuje. Ani když dělá gynekologa neví co to je zažít MS na vlastní kůži. 
5. Vydrží několik let - kolem deset, i více.
6. Když používáte tampon a jdete s ním třeba plavata, nacucá se ze dvou stran - z jedné strany vodou, z druhé krví.
7. K látkovým plenám - i když to vypadá, že je to špatné řešení, tak různé pampers, hugies atd. jsou bělené chlórem(stejně jako vložky a tampóny) . Po tom bělení v pleně zůstane určité procento dioxinu a jiných chemických látek. Dioxin je rakovinotvorký. Někteří vědci na to upozorňují - Vlastně děti očkujeme rakovinou. Navíc je v nich větší teplo a chlapcům se špatně vyvíjejí varlata. To je daň za pohodlí. Jsou i jiné možnosti, než látkové pleny, nebo jednorázové.
8. Nikdy jsem se neodřela tak jako od jednorázové vložky - po MS jsem si musela týden mazat pozadí avirilem. I když se všude říká, jak je vložka jemná, měkká, moje kůže říkala opak. Vyzkoušela sjem všechno možné a nic. Výsledek stejný. Z podobného materiálu jsou vyráběné jednorázové plekové kalhotky. Raději děcko zavinu do příjmené bavlny, než abych mu dřela zadek papírem. Rozdíl mezi jednorázovými a novým způsobem přebalování je v tom, že se dítě přebalí za den jednou navíc.
To Maya: tady je to úplně stejné.

holka — 8. 12. 2006 12:33

Našla jsem příspěvek na idnes:

Mooncup používám více jak rok a je SKVĚLÝ. Na plavání je 1000x lepší jako tampon, protože tak nenasákne. Ke konci cyklu, kdy bylo vyndavání polosuchého tamponu bolestivé, je mooncup požehnáním.

A HLAVNĚ: žádná nechutná krvavá motanice jako u tamponu či zatuchlotina jako u vložek. Je to neuvěřitelně čistá záležitost /já jsem na to dost cimprlch.../.

A mmchodem: mooncup se dá koupit i na www.vbavlnce.cz a www.latkovky.cz , takže v článku pěkně mlží, že je jenom jedno místo, kde to koupit.

Pokud chcete menstruovat čistěji, pohodlněji, zdravějiji a jako bonus i ekologičtějí a ekonomičtěji, kalíšek je parádní řešení. Nebojte se toho.

holka — 8. 12. 2006 12:39

Připadá mi, že  hledáte milion důvodů proč to nepůjde než abyste se nad tím zamyslely. Rozhodně mi přijde míň nechutné vylít krev do WC a spláchnout než si doma v koši skladovat zakrvácené tampony a vložky, i když jen třeba chvíli. Určitě bude potřeba myslet na to mít s sebou vodu, stejně jako teď myslíte na to mít s sebou vložky nebo tampony.

Gia — 8. 12. 2006 12:58

TAky jsem uvažovala o pořízení, ale pořizovací cena mě zatím odrazuje.
Dítě balím do bavlněných plen. Nechci platit za to, že plním popelnice a navíc mi je prďolky v jednorázovce líto. Jakmile se do ní vyčurá, tak příšerně smrdí močí. A jak doporučují někteří výrobci, že stačí výměna jednorázovky 3x-4x denně, tak to je pěkný hnus. Miminka naložená ve vlastní moči.

majkafa — 8. 12. 2006 13:06

Při výměně vložky mám čisté ruce. Myslím, že při výměně pohárku budou špinavé od krve. Neštítím se vlastní krve. Necítím se dobře, když mám tampon. Používám vložky a jsem s nimi moc spokojená. Ještě si pamatuju vložky, které nelepily a při chůzi jsme je měly až na zádech, nebo jsme si je připevňovaly zavíracím špendlíkem ke kalhotkám. Jiné vložky neexistovaly.
Pohárek mi přijde nesympatický a nepraktický. Jestli nosím sebou vložku nebo vodu, v tom je pro mne rozdíl. V práci si nedovedu představit, že chodím na WC po chodbě s vodou v lahvi, že nad mísou manipuluju s pohárkem a lahví s vodou s rukami od krve, nemáme tam umyvadlo, to je v chodbičce, která je společná pro více WC. Že držím v ruce pohárek, otevírám lahev, ...
Možná to jednou zkusím a změním názor, ale teď jsem spokojená s lepícími vložkami s křídélky. :)
Ale v každém případě je to zajímavé.

Barborka — 8. 12. 2006 13:23

holka napsal(a):

Připadá mi, že  hledáte milion důvodů proč to nepůjde než abyste se nad tím zamyslely. Rozhodně mi přijde míň nechutné vylít krev do WC a spláchnout než si doma v koši skladovat zakrvácené tampony a vložky, i když jen třeba chvíli. Určitě bude potřeba myslet na to mít s sebou vodu, stejně jako teď myslíte na to mít s sebou vložky nebo tampony.

Nehledáme milion důvodů... alespoň já. Prostě co tobě může vyhovovat a zdát se nejlepší, nejčistší a nej. Tak mě přijde (nevím, jestli to je ten správný výraz) nechutné... představa jak vylévám krev atd. atd. Neříkám, že to je špatná věc - protože určitě má spoustu příznivců, ale ne pro mě a asi stejně tak ne pro další co tu psaly... Prostě je to jen o tom, že každý má to své nej podle svého gusta. A nehledáme milion důvodů, nemáme to zapotřebí, my ho jednoduše nechceme...

majkafa — 8. 12. 2006 13:27

:D Já taky nehledám milion důvodů. Holka, pokud ti pohárek bude vyhovovat, klidně ho používej, já používám vložky. Jak říká Barborka, prostě pohárek nechci.

Eva36 — 8. 12. 2006 13:32

Souhlasím s majkafou... taky si nějak neumím představit, jak si tu v práci jedenkrát do měsíce rázuju s vodou přes celou chodbu, kde jsou většinou kolegové i kolegyně, na toaletu :/ a tam pak manipuluju s tou lahví s vodou a s vytaženým pohárkem s rukama od krve nad mísou :/

Tiina — 8. 12. 2006 14:49

Medv a co takhle připustit, že někdo může mít jiný názor a ne tady razit nesmysly typu, že každý kdo používá tampony nebo vložky je nemyslí ekologicky a patří zastřelit, osobně si používání toho "kelímku" neumím představit a rozhodně to zkoušet nebudu, přijde mi to nechutný a rozhodně si nehodlám máchat ruce v krvi, byť vlastní, provádět nějaký vyplachovací nebo vyvařovací rituály, nesnesu ani tampon natož nějaký plastový cosi....

holka — 8. 12. 2006 15:31

Já to vyzkoušené nemám, jak jsem psla je to pro mě novinka, ale docela o tom přemýšlím. Např. když to vyjde doma na víkend, tak je to pohoda. I v práci máme naštěstí WC přímo s umyvadlem, kam se můžu zamknout a myslím že i při cestování by to bylo ok, na benzinkách bývaj WC s umyvadlem, nebo je lepší si vzít do lesa vodu než tam po sobě nechat špinavou vložku. Ruce se do staku s krví vlastně ani nedostanou víc jak při zavedení tamponu, vždyť je tam ta vytahovací tyčka.....Jasně ať si každý používá co chce, nechci to nikomu vnucovat, taky nejsem velkej ekolog, ale je pro mě docela dobrý argument že si v sobě nebudu držet nějaký neřády v tamponu, prostě je spláchnu. Je fakt, že nad tou cenou by se měli výrobci zamyslet, to je docela pálka....... Jen mě zajímalo co vy na to a spíš jsem doufala že s tím  bude mít víc ženských zkušenosti.

x256987 — 8. 12. 2006 15:46

Mně moje krev nevadí, spíš se obávám, že ve dnech, kdy měním tampon velikosti Super každou hodinu, by mi podobné zařízení prostě nestačilo.

Fatima — 8. 12. 2006 15:49

Ja nevim, ale prijde mi, ze treba ze zacatku se muze stat, ze pri "nezkusene" manipulaci muze obsah "poharku" skoncit na sukni nebo tak... zkratka prekerka ;)

maya — 8. 12. 2006 15:52

Tiina napsal(a):

Medv a co takhle připustit, že někdo může mít jiný názor a ne tady razit nesmysly typu, že každý kdo používá tampony nebo vložky je nemyslí ekologicky a patří zastřelit, osobně si používání toho "kelímku" neumím představit a rozhodně to zkoušet nebudu, přijde mi to nechutný a rozhodně si nehodlám máchat ruce v krvi, byť vlastní, provádět nějaký vyplachovací nebo vyvařovací rituály, nesnesu ani tampon natož nějaký plastový cosi....

Já jsem se teda žádný nesmysly o zastřelení v příspěvku Medv nedočetla. Dozvěděla jsem se upřesňující informace. Naopak jsem si ve většině jiných příspěvků přečetla spíš cosi o nechutnosti, hnusu a nehygieně, pokud někdo používá tak středověkou metodu...  A to, že používání tampónů a vložek je neekologické - když existuje jiná alternativa - je fakt. Sama v tomhle taky jednám neekologicky, protože taky zatím používám "klasiku"; ale nenalhávám si, že o nic nejde. Je to moje pohodlná volba, která je ovšem na úkor nás všech teď a na úkor všeho živého do budoucna. Já osobně si hrozně vážím lidí, kteří jsou v nejrůznějších věcech ochotni obětovat třeba i velmi podstatnou část ze svého pohodlí a přemýšlet tak, aby jejich existence byla co nejmíň na obtíž ostatním a dělají to vlastně jen pro ty druhé. Pokud budu produkovat neomezené hory odpadu a dopřávat si hojnost všeho, co mi mé konzumní prostřední nabízí, mě samotné se to asi nijak nedotkne, protože důsledky bohužel nejsou patrné na první pohled... Ale není na škodu si aspoň uvědomit, že moje pohodlí třeba vyvažuje jiný člověk, který je sice okolím považovaný za blázna, protože si kupuje minimum výrobků balených v plastu, a když už, poctivě běží s každým kelímkem do tříděného odpadu. Taky nemá tak zářivě bílé prádlo, protože pere v mýdle a použitou vodou ještě využije k zalití WC. Ale tenhle "blázen" má mnohem vyšší míru odpovědnosti než já a to mu opravdu a upřímně závidím...

PetaZ — 9. 12. 2006 8:23

Mooncup = pro mě sci-fi... Nerealizovatelná věc. Mám hodně silnou menstruaci první tři dny, kdy mi kolikrát nestačí ani big vložka, a tudíž si nedokážu představit, jak aplikuji tento pohárek. Hlavně si myslím, když to budu vyjímat z pochvy, tak se spustí dost krve a než stačím vyměnit, tak je krev všude a já nechci mít spodní prádlo od krve. Nebo se dá použít slipovka ještě k tomu, ale to už je taky odpad.

Prací vložky a pleny = velká spotřeba vody. Pro mě neekonomické a neekoligcké!

Jednorázový hygienický potřeby = (používáme). Bohužel do objemu je to velký odpad, tak navrhuji přidat další (pátý) kontejner na tříděný odpad a vědci, ať se snaží s tím nějak naložit :D

Malá náplast na černé svědomí = (plasty, sklo a papír) třídíme více jak 5 let...

PetaZ — 9. 12. 2006 8:29

PS: ještě mě napadlo... :) nebo v době MS bude mít žena neschopenku a doma používat mooncup. Takže, na takovou domácí marodku si připravte: několik balení mooncup, horu čistících prostředků, hadry, několik litrů vody a pevné nervy :D

lueta — 9. 12. 2006 15:46

Gia napsal(a):

TAky jsem uvažovala o pořízení, ale pořizovací cena mě zatím odrazuje.
Dítě balím do bavlněných plen. Nechci platit za to, že plním popelnice a navíc mi je prďolky v jednorázovce líto. Jakmile se do ní vyčurá, tak příšerně smrdí močí. A jak doporučují někteří výrobci, že stačí výměna jednorázovky 3x-4x denně, tak to je pěkný hnus. Miminka naložená ve vlastní moči.

Tak to Tě docela obdivuju, první dítě jsem taky balila do látkových plen, protože to bylo za hluboké totality a jiné nebyly, ale pro druhé jsem už mohla používat ty papírové a za nic na světě by mě nikdo nedonutil znovu prát denně a skládat haldu plínek. Navíc nikdy na rozdíl od prvního dítěte nebyla z papírových plen opruzená. A že by smrděla močí? To jsem teda nikdy nezaznamenala. A jsem na to dost háklivá.

Jessie — 10. 12. 2006 14:38

Medv, taky mám pár připomínek:
Vždycky jsem všude četla, že krev se rozkládá jakmile se  dostane na vzduch. Dostane se vzduch do pochvy? Těžko říct - to fakt nevím. Ale myslím, že efekt je stejný jako u pohárku, tak u tamponu.
Proč se na pohárku neudrží bakterie? Ty se přece udrží na všem.
Pohárek vydrží několik let - dobrá to beru, ale já bych teda deset let jeden nepoužívala. To mi přijde pěkně....
Pak k těm plenám - ty zase musíš vyprat, prací prášek je agresivní. V dnešní době jsme obklopeni tolika škodlivými věcmi, že nevím jestli se má cenu nad tím příliš hluboce zamýšlet. Do určité míry určitě ano, ale rozhodně to nepřehánět. A píšeš, že v igelitových plenách je větší teplo. Jak to víš? Nevidím až zas tak velký rozdíl mezi tím, jestli je dítě v klasické jednorázovce nebo v látkové pleně a kolem ní má ještě takovou tu igelitovou, která se dá zapnout a tu látkovou drží. A jaká je podle tebe jiná možnost plenek, když ne látkové nebo jednorázové? Potom každá kůže není tak citlivá jako tvoje, záleží na matce, aby děťátko hlídala, zda je či není odřené. A frekvence přebalování také visí na matce

Gia — 11. 12. 2006 11:11

Mně praní plen nevadí - vysypat kyblík plenek jednou za dva, tři dny do pračky pro mě neznamená problém. Peru v ekologicky šetrném prostředku. Nepoužíváme klasické čtvercovky, a kalhotky z igelitu se snad používaly jen za komančů, protože jiné nebyly. Teď je na trhu tolik systémů látkových plen, jen si vybrat pro miminko to nejlepší.
Např. z papírových plen pro novorozeňata Pampers se nám uvolńovaly krystalky absorbentu! Kde to jsme, přeci v reklamě se říká, že je to ta nejlepší péče pro nejmenší!
Každá máme na to názor. Je tak jak to je.
A že třídíme odpad, je sice hezké, ale to podle mne opravdu nestačí.

Tiina — 11. 12. 2006 11:44

Mayo jistě, že to tam nepsala doslova, tak nějak automaticky jsem předpokládala, že to každý pochopí. Nicméně...když už to tedy chcete uhrát na ekologii tak bych prosila víc detailů, mooncup je z plastu, takže jak je to s jeho ekologickou odbouratelností, jaká je energetická náročnost jeho výroby, atd....vždycky existuje víc než jeden pohled.

maya — 11. 12. 2006 12:37

Jasně, já to taky nemyslela doslova - jen jsem chtěla napsat svůj dojem, že mi připadaly jaksi "militantnější" ty názory proti, než to, co napsala Medv. Ale hlavně - podle mě nejde o to někomu vnucovat buď vložky nebo na druhé straně mooncup. Ať si každý používá to, co chce, je to každého volba a odpovědnost. Jen není na škodu vědět souvislosti toho, že když se rozhodnu pro A, vyplývá z toho B. A k tomu plastu: podle informací, které mám, se mooncup vyrábí ze silikonu, což je v podstatě přírodní látka z gumovníku (je také jedniná vhodná např. pro dětské dudlíky). Myslím, že není ani nutné znát deteily, aby byl jasný výsledek toho, co je větším přínosem pro ekologii: na jedné straně malý silikonový předmět s životností minimálně 10 let, a na druhou stranu to množství chlórem běleného, igelitového a dalšího odpadu, který žena za těch 10 let při menstruaci vyprodukuje "normálně"...  Ale jak už jsem napsala, ať si každý vybere podle svého, jen mi připadá možná trochu zbytečné už dopředu něco zavrhnout, když jsem to ani nevyzkoušela.

Barborka — 11. 12. 2006 14:03

maya napsal(a):

Ale jak už jsem napsala, ať si každý vybere podle svého, jen mi připadá možná trochu zbytečné už dopředu něco zavrhnout, když jsem to ani nevyzkoušela.

Jsou věci, které prostě dopředu zavrhnu a tenhle pohárek k nim patří... to je podobné jako by někdo nabízel nějakou stěrku místo toaleťáku a oháněl se ekologií ;)

Oxxana — 11. 12. 2006 15:15

:)Bezva nápad, s menstruační krví se dá i čarovat a hnojit kytky(jen musíte mít ráda své tělo se vším, co k tomu patří), což je s tímto zařízením možné, jen milovat se s tím bohužel nedá, takže jako postaru-s ručníkem :-)
A ekologie rozhodně není k zahození, příroda sama je bezodpadové hospodářství, co zemře či uschne, shnije v zemi či vodě a vzniknou nové živiny, ráda k tomu cyklu přispěju.

Tiina — 11. 12. 2006 16:26

Mayo no nevím, mě se to jeví obráceně. Jsem už docela alergická na to, když se mě někdo snaží poučovat co je a není ekologické a jak bych měla a neměla žít, díky nechci, rozhodnu se sama.

To si ani neber osobně, to byl spíš takový obecný povzdech.

A propos 10 let ??? To je docela utopie, podle mě po roce neustále používání toho bude mít ta věc dost. A pak se vyhodí a koupí se další...a ten kus "přírodního" plastu bude ležet x desítek ( stovek ) let někde na skládce.

maya — 11. 12. 2006 17:25

Tiino, taky si to neber osobně, ale pořád nějak nechápu Tvůj záměr (pokud se bavíme o ekologii). Já osobně si nemyslím, že mooncup vydrží jen rok, ale dejme tomu, že by to tak bylo: pokud Ti vadí 1 vyhozený mooncup ročně ve srovnání se zhruba 300 vyhozenými vložkami (a myslím, že to bude spíš ještě dost střízlivý odhad...), dalšími 15-30 igelitovými obaly (případně 300 dalšími malými obaly od jednotlivě balených vložek), přičemž nepočítám všechny "humusy" potřebné při jejich výrobě, dopravě atd., pak už opravdu nemám argument :)

maya — 6. 3. 2007 22:10

Tak jsem se nakonec na základě téhle předvánoční diskuse rozhodla, že mooncup vyzkouším "na vlastní tělo" (nikdy dřív jsem ani neslyšela o existenci této "podivnosti"). Stalo se a teď chci jen napsat svoji zkušenost. Než jsem do toho šla, říkala jsem si, že je to sice patrně dobrá věc, ale asi bude potřeba jistého zvyku i cviku, než se člověk naučí s tím zacházet. Ovšem musím říct, že realita předčila má vcelku kladná očekávání. Pro mě je to naprosto dokonalý vynález! Je to absolutně pohodlné a manipulace s mooncupem byla od první chvíle zcela bezproblémová, navíc překvapivě čistá a rychlá. Pokud jde o ten mnohými obávaný problém "veřejné WC + petflaška", tak v návodu se píše, že za podobných okolností je v pohodě možné situaci vyřešit i bez použití vody. Prý je to super věc i při plavání (to jsem ještě nevyzkoušela) a podle mě to zcela logicky může dobře fungovat i jako prevence (narozdíl od nasákavých tampónů) proti případným infekcím z bazénu. Nechci tady zase rozviřovat bojovnou diskusi pro a proti. Ty, které mají v tomhle ohledu nějaký blok, mooncup určitě postrádat nebudou. Ale těm, které staré dobré vložky a tampóny používají spíš ze zvyku a rády vyzkoušejí i něco nového, mooncup vřele doporučuju! Pro mě osobně je to v nejrůznějších ohledech rozhodně nejlepší a nejpohodlnější řešení.

Ripleyová — 7. 3. 2007 10:39

Maya: Díky za tvoji konkrétní zkušenost. Já jsem se o Mooncupu dozvěděla už před nějakou dobou a vážně uvažuju, že si ho pořídím. Myslím si, že bezproblémová manipulace s pohárkem je jen otázkou cviku a celé mi to přijde daleko čistější než tampony a o vložkách ani nemluvím :usch: .

Jdhehajnx — 30. 3. 2007 21:36

Já teda přispěju možná dost blbým dotazem,ale já bych třeba měla obavy ze znečištění v okamžiku,kdy to budu zrovna "vylejvat".Tomu přece nezabráním vůlí ne? A ta jakoby trubička nakonci slouží jako šňůrka od tampónu? Moc by mě zajímaly i zkušenosti z bazénu jestli teda nějaké budou:-D

maya — 30. 3. 2007 22:44

Luizi, jestli to dobře chápu, tak se bojíš, aby sis neznečistila oblečení? S trochou šikovnosti je to v pohodě. Ta trubička na konci tam není bezpodmínečně nutná, někdo si ji ustřihne úplně - vyndat to jde i bez ní. Zkušenosti z bazénu mám jen zprostředkované z jiných diskusí - prý je to perfektní, ale sama jsem to ještě nezkoušela.

mimyy — 31. 3. 2007 10:32

Hodně dlouho jsem přemýšlela, zda pořídit nebo ne..

Pořídila..
První den zklamaná, neuměla jsem ani zandat, ani vyndat..skoro jsem se mlátila do hlavy. Ještě s radostí jsem vytáhla tampony. :grater::grater:

Druhý den mi to nedalo a naprosto v pohodě..Jde fakt jen o zvyk a vřele doporučuji!! :supr::supr::supr:

ADRIANA 1 — 31. 3. 2007 10:55

mne sa tá cena nezdá prehnaná, keď má takú životnosť.
ale dávať si ho nebudem :D
som vďačná za tampóny :)

Jdhehajnx — 31. 3. 2007 13:13

Maya: Ne nejde mi o vyndavání,snad se mi nepovede si to všechno chrstnout na kalhotky,spíš mi jde o to,že nezabraním úniku další krve,když ho zrovna budu mít vyndaný a když si to znova zavedu,tak to ty zbytky přece nenasákne jako tampón,ale klidně je to pustí ven,nebo ne? Asi jsem trubka,ale jak nezkusim,tak asi nebudu vědět :dudlik:

Electra — 31. 3. 2007 13:48

V Cosmopolitanu se tomuto pohárku takévěnují a celkem ho chválí - já si to zatím nedovedu představit, ale kdo ví.....
Prý bychom byly překvapené, kolik ve skutečnosti za den odejde krve - je to méně, než to vypadá na vložkách.
Kalíšek prý klidně vydrží zavedený celý den.
A jeho životnost je až 10 let.

Zatím o něm neuvažuji a mám z něj takový nechutný pocit, ale třeba se to po čase a větších ohlasech ostatních, změní.

Sakura — 31. 3. 2007 14:02

Teda ja jsem ani cely ten clanek nedocetla, nejak me to neoslovilo. Vubec nechapu, jak s tim manipulovat pri vyjmuti, aby se to nevylilo. A sahat na ten poharek, ktery je zvenci spinavy od sekretu z pochvy, ve kterem 100% bakterie jsou? A nerikejte mi, ze si pri manipulaci s poharkem si nepotrisnite ruce a nevytece z vas krev na nohy ci nedejboze spodni pradlo, jak rikala PetaZ. Ne na kazdem zachode je umyvadlo primo v mistnosti se zachodem, takze i kdyz si otrete ruce do papiru, tak pak musite sahat na kliku, nez si umyjete ruce. No a tahat s sebou na zachod flasku s vodou? Tampon se mi vejde pohodlne do kapsy a nikdo nemusi o tom vedet.

Mohly byste mi prosim vy, co poharek pouzivate, rict, jak to s tou manipulaci a hygienou tedy je?

Sakura — 31. 3. 2007 14:07

Jiank jeste k souboji papirove versus latkove pleny - tezko rici, co je setrnejsi k prirode, papirove skonci na spalenisti odpadu, takze kour a plyny ze spalovani znecisti ovzdusi. Ale zase latkove musite namacet a prat, takze se zase znecisti spousta vody. Takze je to asi 50:50. U me zvitezila pohodlnost a ziskani casu, uz takhle mame spoustu pradla a take mi prijde lepsi pro pokozku miminka, kdyz se moc vsakne dovnitr, nez aby byl ve vlhkem. Ale kazdy ma samozrejme svuj nazor a zkusenost. :)

maya — 31. 3. 2007 16:59

Luizi, nevím - je to bez problémů. Dokud si nejsi jistá, můžeš použít současně vložku.

Sakuro, v tampónu je nesrovnatelně větší množství bakterií než na pohárku - díky svému materiálu. Naopak v tampónu se jim daří mnohem líp. A s tím saháním na kliku: pokud používáš tampóny, tak na tom nejsi o moc líp; jestli při výměně tamónu nepoužíváš gumové rukavice, tak dost dobře nejde si ruku vůbec nepotřísnit. A manipulace s mooncupem není o moc horší. No a na nohy mi tedy nikdy nic nevyteklo. Naopak musím říct, že např. zavádění mooncupu je mnohem rychlejší (zvlášť třeba ve sprše) a taky příjemnější než drhnoucí tampón...

Gia — 31. 3. 2007 21:44

Sakura napsal(a):

Jiank jeste k souboji papirove versus latkove pleny - tezko rici, co je setrnejsi k prirode, papirove skonci na spalenisti odpadu, takze kour a plyny ze spalovani znecisti ovzdusi. Ale zase latkove musite namacet a prat, takze se zase znecisti spousta vody. Takze je to asi 50:50. U me zvitezila pohodlnost a ziskani casu, uz takhle mame spoustu pradla a take mi prijde lepsi pro pokozku miminka, kdyz se moc vsakne dovnitr, nez aby byl ve vlhkem. Ale kazdy ma samozrejme svuj nazor a zkusenost. :)

Sakurko - přečti si prosím něco o výrobě jednorázových plen, o jejich bělení a pak o rozkladu pleny na skládce - nějakých 200 - 400 let a taky o tom, co se uvolńuje  při spalování pleny?
Látkové pleny nemusíš namáčet, stačí je vyprat. Peru jednou za 3, 4 dny - proteče cca 50 litrů vody. Většinou peru v ekologickém pracím prostředku, takže víceméně neznečisťuji. Ne,ne  je to 98:2  jednorázovky ku látkovým.
Navíc je dítě uloženo v papírovce i v moči i v chemickém absorbentu. Jen to necítí přes tu buničinu nebo co to je.

Jdhehajnx — 31. 3. 2007 22:09

Tak snad poslední dotázek:jak poznám,že je čas ho vyměnit? U tampónu to člověk přece jen tak nějak cítí...

maya — 1. 4. 2007 10:25

Gio, máš můj velký obdiv :supr:

Luizi, to si musíš vyzkoušet - každý to má jinak, zjistíš to jenom zkušeností. Já kelímek vylívám i častěji, než je potřeba, protože je to hotové raz dva (teď jsem na MD a doma máme umyvadlo pár centimetrů od WC, takže to je bez problémů).

Jdhehajnx — 1. 4. 2007 10:27

Tak děkuju za všechny indormace a začínám opravdu opravdu uvažovat oo rozbití prasátka :dumbom:

Oxxana — 3. 4. 2007 23:18

Ahoj,mám kalíšek 2 měsíce a jsem vcelku spokojená, překvapilo mne, jak snadná je manipulace i na veřejných WC, stačí půllitrová láhev a opláchnout, netrvá to déle než výměna tamponu. Jen s vyndaváním jsem měla zpočátku potíže, než jsem si to nacvičila a pořádně si přečetla, že musím pochvou zatlačit. A ted je to OK, jen poprvé mi kalíšek vyndaval přítel, ale je velmi zručný a ochotný :-) Možná mám mít menší velikost, než je můj věk. Posiluji svaly pánevního dna, takže si ještě možná koupím menší. Trochu mne jen mrzí, že díky mé velmi silné menstruaci, si ho musím měnit i po necelých 3 hodinách, kdy je plný. Navíc k němu používám slipovku, protože malinko netěsní, ale jen trošku. Nechutné mi to nepřipadá vubec, 10 min vyvařování za měsíc v bežném plecháčku není žádná práce a přítel i 17 syn považují mé měsíční krvácení za naprosto přirozenou věc, kterou není třeba skrývat, ale naopak spíš uctívat,vždyť díky němu jsem ženou. A ten pocit, že jsem alespoň v tomto ohledu přestala být závislá na nadnárodních firmách a mohu s ním díky jeho velikosti kamkoli cestovat, je k nezaplacení. Zkuste to.

eva4444 — 4. 4. 2007 1:03

Teda to jsou věci, o tom pohárku slyším po prvé. Škoda, že výrobce a distributoři si na tom chtějí tolik vydělat, výrobní cena bude tak do 20Kč a prodávají to o dost dráž. Asi jim nejde tolik o ekologii, jako jejich zákaznicím. Počkám, až tu novinku zlevní a pak to možná vyzkouším.

sandra — 4. 4. 2007 8:25

A kolik to stojí?

janica — 4. 4. 2007 8:33

Asi tak 600,- - 700,- Kč. Asi jak kde. Mrkni na net.

maya — 4. 4. 2007 11:55

Já jsem ho našla nejlevněji na www.latkovky.cz - i s poštovným byl tuším za 675,- (??) . Není to sice levné, ale je fakt, že pokud na něm chce výrobce i dovozce (zatím se vyrábí pouze v Británii) něco vydělat, asi to jinak nejde. Vzhledem k tomu, že to není běžný sortiment, který si asi zas tak moc lidí nekoupí, a hlavně - ten, kdo si ho koupí, si ho pořídí jednou za 10 let; takže 65,- Kč ročně se mi nezdá přemrštěná částka.

vikyrek — 4. 4. 2007 15:26

Pro toho, kdo chce info ve zkratce (nebo je líný pročítat si vše od začátku:) je dnes nový článek na toto téma na www.zena.cz

janica — 4. 4. 2007 16:30

maya: :supr: 65,- ročně :supr:

Když si vy "odpůrkyně", které používáte jako argument vysoké pořizovací náklady spočítáte, kolik utratíte ročně za tampóny nebo vložky, tak myslím že netřeba další debaty ;)

Ladie — 4. 4. 2007 17:00

A dá se to někde koupit jinak, než přes internet? Ráda bych to nejdříve viděla "naživo".

eva4444 — 4. 4. 2007 18:26

Janico, já jsem totiž tak trošku skeptická o tom, jestli bych ho používala a dát za pokus víc než 100Kč nehodlám. Myslím, že brzy to začne vyrábět i někdo jiný a nebo zlevní a pak to zkusím.

janica — 5. 4. 2007 7:15

Holky co jste MC zkoušely, používáte ho i v noci? Mně pořád není jasné, jak do něj ta krev nateče, když ležíte ve vodorovné poloze :rolleyes: asi mám blbé dotazy, co? :dumbom:

Barborka — 5. 4. 2007 7:38

eva4444 napsal(a):

Janico, já jsem totiž tak trošku skeptická o tom, jestli bych ho používala a dát za pokus víc než 100Kč nehodlám. Myslím, že brzy to začne vyrábět i někdo jiný a nebo zlevní a pak to zkusím.

To je pravda! Dát za zkoušku pár stovek - to je trochu moc.

Sakura — 5. 4. 2007 11:53

Gio, to vubec plinky nenamacis? A co delas s kakanim? Jak se vyrabi papirove pleny vim, je to stejne jakoo u menstruacnich vlozek. Ty take pouzivas latkove, predpokladam? Verim, ze to neni 50:50, to jsem prehnala, verim, ze latkove jsou ekologictejsi, to mas pravdu. Ale 98:2 se mi opravdu zda prehnane. Znecistena voda po prani se take nevycisti lusknutim prsty. A vyroba elektriny nutna ke prani a zehleni take neni nejekologictejsi. Ale co je hlavni, je pohodli mimise - bud bavlna, nebo bunicina, zalezi na vyberu maminky a na pokozce miminka. Je fakt, ze Ryu vubec nevi, co to je opruzenina, coz jsem rada.

Gia — 6. 4. 2007 11:32

Saku - nenamáčím. A když kadí tak obsah vyhodím se separační plenou (odbouratelnou), špinavé  ihend přeperu žlučovým mýdlem a hodím do kyblíku k počuraným. Pokud se používá prací prostředek šetrný k přírodě a ne takové ty, které dělají bílou bělejší jen přidáním optických zjasńovačů apod. tak v tom taky nevidím až tak moc problém. A elektřina? No 2x týdně tu pračku (= 50l vody) kvůli plenám zapnu. Pleny se nežehlí, takže to taky odpadá :D
S opruzeninama taky nemáme problém. Mívá jen trošku na bříšku, když mu vylézá nový zoubek, to je citlivý snad úplně na všechno. A s jednorázovkou to má taky.
JEdnorázovky taky občas používám. Když jedeme někam na výlet, tak se mi nechce pak nosit sebou počurané pleny. Používáme většinou eko - Moltexky.

keny — 29. 7. 2007 18:18

Gio klobouk dolů .....
ale dotaz pleny se nežehlí????To mě příde poněkud nehygienické nežehlíme přeci pro to aby jsme měli prádlo rovné,ale hlavně kvůli hygieně???Já jsem maniak a žehlím vše /ponožky a spodní prádlo nevyjímaje/....
Ale stejně klobouk dolů za svědomitost...

Gia — 29. 7. 2007 20:13

keny, když se koukneš na to, jak vypadají "moderní" látkové pleny, tak ty se žehlit ani nedají. Jsou z froté, flanelu a mají tvar jako jednorázová plenka.http://www.pisisvor.cz/ObrazkyM/imse_bioflanel_2.jpg
Ze začátku jsem prala na 90, aby desinfekce nějaká proběhla, asi do 3., 4. měsíce.
Já tedy používám látkové pleny skládané, které mají tvar obdélníku a ty jsem asi měsíc žehlila. Takové ty klasické čtvercovky se moc už nepoužívají.
A od té doby, co nám dítě vytahuje třeba spodní prádlo ze šuplíků, tak už nežehlím ani to. Ono když to stihne několikrát denně vyválet po zemi a roznést po bytě, tak je to škoda práce...

vavatu — 30. 7. 2007 8:54

Mooncup můžu jenom doporučit, používala jsem ho několik měsíců (do dalšího těhu) a naprostá spokojenost. Jak často vyplachovat, to ženská pozná: na začátku menstruace častěji a ke konci méně. V noci bez problému. Fakt je to velmi pohodlné a člověka to tak nějak baví :-)). A pokud by člověk jel někam, kde by vymývání bylo nepohodlné, není problém použít třeba ekologické tampony nebo vložky natracare.
PS: taky se hlásímé k látkovkám ;-).

Gia — 30. 7. 2007 11:31

Vavatu - vítej :)
Máš zkušenost s látkovýma vložkama? Ty se mi docela líbí, na mooncup si pořád netroufám...

vavatu — 30. 7. 2007 11:46

Mám ;-), ale používám je jenom jako doplněk k Moonu nebo jako slipovky, když je třeba. Každopádně přísahám :-))), že jsou velmi velmi příjemné, nedá se to srovnat s jednorázovými. Údržba mi přijde v pohodě (teplá voda z kohoutku a automatka to jistí ;-)), a co vím od jinud, tak i holky co je používají plně nemají problémy. Výběr už začíná být docela slušný, z PUL zátěrem i bez, barevné i bílé, z bio bavlny i obyč, saténové, s fleacem.....jen si vybrat :-).

Ještě k Mooncupu. On vypadá na pohled strašidelně, když jsem ho poprvé měla v ruce docela jsem se lekla :|. Ale při používání, pokud je správně zaveden, tak není vůbec cítit. Fakt vůbec. Tampon mě oproti němu kolikrát tlačil nebo tahal, zvlášť ke konci. Jediné slabší místo může být ta vyndavací tyčinka, ale ta jde odstřihnout. A prodávají se i další typy kalíšků - Diva cup a Keeper a myslím že o Diva cupu jsem četla, že je z měkčího a příjemnějšího materiálu a je větší. (Omlouvám se jestli tohle už tady někdo psal, nečetla jsem celou diskuzi).

Gia — 30. 7. 2007 11:59

Jo, to jo, je obrovský výběr... A s jakou značkou máš zkušenost? S praním nevidím problém, stejně peru pleny...

Ono i těch látkových plenech ke hafo. Když jsem vybírala pleny před rokem a půl, byly jen Popoliny, Bambina a klasické čtvercovky :D
A když se občas kouknu na eshopy, kde se látkové pleny prodávají, nestačím se nad současnou nabídkou plen divit :D

vavatu — 30. 7. 2007 14:07

Mám Popolinky - těch pět kusů a Imse Vimse - tři kusy normal. Popo jsou takové hadrovatější, mají tendenci cestovat, chce to dobře padnoucí oblečení, které je bude držet. Ale mám je ráda, jsou takové vzdušné, měkké.... Imse jsou oproti nim pevnější, mají nepropustnou vrstvu, ale i tak velmi příjemné a pohodlné. Obojí z bio bavlny, já to tak chtěla, když už tak už ;).

Pleny jsem taky kupovala v době, kdy tu byly jen Popo, BM a čtverce. Začínali jsme s BM, pro další dítko jsem chtěla luxus :) takže Popo. Pak jsem právě slintala nad tou úžasnou nabídkou, ale nakonec používáme jen čtverce - asi z nějaké lenosti :/. Takže máme gatě Imse a čtverce froté Popo a Imse. Kdybych si ale měla teď pořizovat výbavu, tak asi vezmu od všeho něco - abych si těch úžasných vymožeností užila :D.

han — 30. 7. 2007 21:37

Po přečtení téhle diskuse jsem docela nalomená.Mooncup mě docela začal zajímat.
Přiznám se,že látkovky mě zatím odpuzují.

Gia — 31. 7. 2007 10:50

Já mám taky BM, koupila jsem celou sadu od narození po nočník, ale taky mě láká vyzkoušet vše, co je k dispozici. Někde na výstavě jsem viděla takové ty bambusové, jééé, ty byly měkoučké...  Ještě mám od Haipa Daipa 1 plenu a 1 fleesové kalhotky. To jsem dávala na noc, protože BM mi dítě pročuralo durch. Nebo jsem do fleesovek vázala draka z froté pleny.
Ale moc mu ty BM kalhotky nesedí, resp, musí mít gatě vždy o velikost větší... Navíc jsem už dvoje kalhotky reklamovala a mám tu nachystané další :(   Pleny BM se mi po roce používání taky začínají sypat.
Takže jelikož jsem už investovala do plenkové výbavy a víc se mi investovat nechce, zůstanu u BM. Ale u dalšího potenciálního dítěte to budu asi řešit.

keny — 31. 7. 2007 11:24

Gio teda já zírám a já blbka myslela že klasické pleny..tyhle se mi zamlouvají já to ještě neviděla:dumbom: teda jsem 100 let za opicema a to jsem mladá ...ale prostě se najelo na papíráče a už jsem nic neřešila....
to je nepročůráte? a na kolik ti vyjde jedna?A kolik jsi jich kupovala...mám spoustu dotazů nemůžeme někdy pokecat...popísnout? Díky

vavatu — 31. 7. 2007 11:54

Gio kalhotky od BM sednou asi málokomu, naši holku trochu dřely, přestože na kila je měla dobře. Mě se daleko lepší jeví IV gaťky, ty nikde nedřou a perfektně drží právě i plenu na obdélník složenou. Jinak draka jsem taky vázala, i z českých čtverců. Sice dnešní kvalita nic moc, ale použít se dají a konec konců schnou nejrychleji. Měli jsme i Disaní vázačky, ale byl docela boj je na prcka nainstalovat. A pak krátce konopný vázačky Hemp Hour, ale ty nás nějak neoslnily (funkcí, vzhledem jsou nádherné ;) ).

Han, jestli myslíš látkovky pro dámy, tak ty holt potřebují trošku času - skamarádit se s tou myšlenkou. V dnešní době to bohužel jinak nejde, vždyť jsme zvyklé použít a zahodit.....v rámci "hygieny" ......:(. Řekla bych ale, že od Mooncupu k nim není daleko. A navíc myslím že kdo jednou vyzkouší, pochopí v čem je ten rozdíl ("obléct si" na sebe umělotinu nebo i papír a bavlnu se nedá srovnat).

Eva36 — 31. 7. 2007 13:38

Holky, já si to jen v praxi neumím představit s těma látkovýma vložkama nebo s menstruačním pohárkem. Chodím do práce, jsem tady 8-9 hodin denně, na patře je nás asi deset bab a záchod máme jeden. Navíc tu je mužské osazenstvo a neumím si tak nějak představit, jak s prokrvácenou látkovou MS vložkou mířím ze záchoda si ji schovat do tašky nebo s tím pohárkem - jak si umyju ruce (umyvadlo máme před dveřma přímo na toaletu), zalezu si na WC, vytáhnu si pohárek, obsah vyleju, pak si ho půjdu umýt k umyvadlu, co máme před dveřma toho záchoda, pak zas zalezu na záchod, zamknu si, nainstaluju pohárek, s rukama od krve si odemknu, dojdu si ty ruce umýt..... Jak to děláte? ... Skamarádit se s myšlenkou pohárku nebo látkových vložek, to mi nedělá problém, ale spíš to okolo.... Nebo jak prát takový vložky? To se přece musí každý den, ne? Jak dlouho vám to zabere? ... Díky.

Eva36 — 31. 7. 2007 13:40

Ještě mě napadlo - a jak takový látkový vložky vlastně sušíte? Normálně v koupelně jako prádlo.... a co na to partner nebo případný návštěvy? ... tohle mi taky přijde takový zvláštní ... asi jako bych třeba chodila na záchod a nechávala si otevřený dveře u toho ...

vavatu — 31. 7. 2007 17:42

Evo, jak v takové situaci s Mooncupem nevím, já osobně bych asi volila hygienické potřeby Natracare a Mooncup nechala na doma a víkendy. Prostě pokud by opravdu přebalení s MC nebylo pohodlné, střídala bych to. Já to mám v pohodě, jsem na mateřské a ještě asi nějaký pátek budu :). Co se týče látkovek, prodávají se takové speciální kapsičky s nepropustnou vrstvou, je to PUL zátěr, který propouští páry, ale vlhkost a zápach ne. (To samé ale ve větším se používá na použité látkové pleny.). Ta kapsička není sice nejlevnější, ale je myslím praktičtější a elegantnější ;) než igeliťák :). Jsou tam dvě okýnka, na čistou a použitou vložku.
No a jak doma - praní je strašně jednoduché. Přemáchnu v ruce se žlučovým mýdlem - tím se vložka vypere skoro do čista. No a pak vyperu v pračce s čím uznám za vhodné - to si každá dělá podle sebe. Suším úplně stejně jako ostatní prádlo. Asi mám štěstí, mojí rodině je tohle úplně jedno, je moje věc co pro svoje dny používám. Můj muž s tím nemá žádný problém, ví co používám a už měl tu čest i věšet ;). Mooncup mi dokonce pomáhal sehnat, kupovala jsem ho už v roce 2005 z ciziny přes jednu maminku; jen jsem díky těhotenstvím neměla možnost ho používat :co:.

Musim — 1. 8. 2007 9:21

No nevím. Jsem starší ročník a ještě si u svých sester pamatuji takové hnusy, co se navlíkli na gumičku, upevnili na knoflík u pupku a vzadu. Jako do gázy vatu nebo látku....Přišli z vesnice a fakt nevím, kde to vzali v r. 1975...Pravda, umřela jim máma, tak jim třeba poradila babička...takže systém z první republiky???? Dost jsem tomu nevěřila, co jsem viděla.
A bud to praly nebo vyhodili. Každopádně se po nich často dali na různých místech-prádle najít takovéto použité vložky a nic příjmeného to nebylo!!!!
Nic proti ničemu, jsem za použít a vyhodit. Stačilo mne kdysi kvůli "žádnému" výběru prát zakrvácené kalhotky.
Ekologie je hezká věc, ale nemyslím, že svět zaneřádí zrovna všechny vložky světa. Menstruace je tady odjakživa, co jsou ženské, tak bych zachraňovala svět jinde....třeba bych začala u jedovatých továren.
Ale, komu to vyhovuje, tak to je jeho věc.

Stelička — 1. 8. 2007 10:13

Mě potkala první menstruace v roce 1981. Nezapomenu na to, jak mi mamka (v té době 42 let) s ruměncem v tváři ukázala jakýsi gumový pás s knoflíky a buničité vložky s vatou. Vyvalila jsem na ni oči a poučila jsem ji (znalá od kamarádek) o moderních lepících vložkách s nepromokavou vrstvou. Nemohla si je vynachválit :D.
Další problém u nás byl ten, že použité vložky se balily do novin a s tímto neforemným balíčkem jsem musela chodit do kuchyně, kde byl odpadkový koš. Jak já se styděla před otcem a bráchou. Tak jsem vložky zastrkovala na záchodě do nejrůznějších zimních bot (měli jsme tam botník!) a vyhazovala hromadně, když nebyl nikdo doma. Jednou z prvních věcí, kterou jsem si pořídila do své domácnosti po svatbě, byl odpadkový koš na WC!

O menstruačním pohárku vážně uvažuji. Včera jsem ho ukázala na netu patnáctileté dceři, která běžně používá tampóny. Té se zatím moc nelíbí. Uvidím, asi ho nejdřív pořídím sobě a podle zkušeností ji pak přesvědčím. Úspora peněz by se mi líbila.

vavatu — 1. 8. 2007 10:53

Nejde srovnávat staré předpotopní vložky s těmi moderními! Je to úplně o něčem jiném!
A co je zajímavé - látkovky (vložky i dětské plenky) k nám jdou ze západu. Možná tamní ženy nejsou zatíženy předsudky a vzpomínkou na nějaké menstruační hrůzy a krom ekologie (protože to co jedna žena vyprodukuje za svůj plodný život je docela síla....) je zajímá také vlastní zdraví a pohodlí. Tím "pohodlí" mám na mysli to, co je příjemné na kůži, ne použít a vyhodit a nestarat se o víc.... Nesnáším takový ten názor "co je od nás na západ je správné", ale v tomhle případě mají pravdu. Zkrátka jsou zase o něco dál. Myslím že jednou to přijme i většina žen tady u nás, asi to ale bude trvat dlouho.

Taky jsem neslyšela o nikom, komu by pohárek nevyhovoval.

Gia — 1. 8. 2007 11:10

Tak jsem se rozhodla pro pohárek - díky tomu, že jsem ho mohla včera okouknout. Už se na něj těším :D
Já si taky myslím, že časem trend MC, látkových plen a  vložek bude stále větší. Jen co se k nám už dováží a i vyrábí látkových plenek!!! Větší množství a zajímavé kousky :)
A k látkovým vložkám a pohárku - není to ani až tak o ekologii, i když jsem zastánce, ale o ten pocit, nedávat si na sebe kus igelitu a s tím pak chodit týden v měsíci...  I když má na sobě vrstvu podobné bavlně a dokonce už i některé voní, aby umělý parfém přemrštil pach krve, který reaguje na absorbent.
To samé i jednorázové pleny - malý se do toho vyčurá a pak to děsně smrdí.

Keny - jsi z Prahy? Můžem se klidně domluvit osobně.

Gia — 1. 8. 2007 11:11

Peti, některé vložky jsou opravdu takové tlustější, ale některé jsou stejně silné jako to alwayska...

vavatu — 1. 8. 2007 11:41

Peťko je to tak. Popolinky jsou třeba z těch silnějších - skládají se z obalu s křidélky, do kterého se vkládá jedna nebo dvě vložky, takové oválky. Imse Vimse jsou velmi tenké, mají nepropustnou vrstvu. Ideální by bylo, kdyby k tomu mohl napsat někdo, kdo je používá plně při MS - tj. nosí je ten týden pod různé oblečení. Já v tomhle zas tak moc neporadím. Navíc jsem se málem kdysi osypala při zkoušení takové té ultratenké gelové vložky :butter:- prkno fakt nesnesu - takže mě je příjemnější vložka silnější, ale měkká.
Jinak sice jdou sehnat zatím jenom přes net, ale prodávají je obchody s plenkami a ty dělávají prezentace - takže tam je možné si je prohlédnout a ošahat.
Ještě něco - kdo třeba používá slipovky, tak by fakt mohl látkovky směle vyzkoušet. Obrovská výhoda je totiž v tom, že se po několika hodinách necupují, což si pamatuju že jsem kdysi dávno k smrti nesnášela :butter:.

han — 1. 8. 2007 13:18

A pohárek?Dá se koupit i jinak než přes net?Chtěla bych ho nejdřív vidět na vlastní oči.A ze známých ho nikdo nemá.I když se asi začnu ptát.Co kdyby?:D

han — 1. 8. 2007 13:54

Bydlím na rozhraní Jičína a Mladé Boleslavi.Ale problém pro mě není ani Praha,jsem tam dost často.Ale zkusím ty lékárny,to je dobrý nápad!

vavatu — 1. 8. 2007 15:02

Peťko, zkusit bys mohla Imse: http://www.latkovky.cz/index.php/cPath/26_45 - slipová vložka z bioflanelu. Četla jsem chválu i na Haipa Daipa, ale osobně neznám.
Nebo tady s obrázkem: http://www.mamaja.cz/scripts/zbozi.php?KID=66 - Imse Vimse mini.

ice — 1. 8. 2007 17:18

mam, pouzivam a jsem nadsena. Jsem jen nastvana, ze jsem na to neprisla driv.
Hlavni duvody: citm se behem menstruace cista a vonava, coz je stav, ktery byl s vlozkami nedosazitelny (tampony nemuzu). Nemusim se ohlizet zda-li nekde neco neproteka nebo tak a v noci je to naprosta pohoda, nebudim se nekolikrat a nechodim menit vlozky, mohu lezet na brise, na zadech, mohu cokoliv, to driv neslo. Neperu po kazde noci obarvena prosteradla... Obdobi menstruace mi prestalo vadit, pro mne je to naprosto komfortni zalezitost :-)

Gia — 1. 8. 2007 22:46

Já ještě přidám tento odkaz   http://vbavlnce.cz/index.php?kat=5  - mé oblíbené
http://pr....eu/?kategorie=19   tady toho je spousta :)

Eva36 — 2. 8. 2007 8:07

Holky, díky za zkušenosti a odkazy. ... jen pořád přemýšlím o tom, jak budu sušit vyprané vložky na sluníčku za účasti celé mojí rodiny (tj. nejen partner a děti, ale i rodiče a babička, kteří s námi žijí) plus sousedů (máme zahrady, které se sbíhají ve středu) :D ... ale vážně - fakt mě to zaujalo. Dík ještě jednou.

vavatu — 2. 8. 2007 9:30

Evo, i my žijeme s mámou - té je to taky jedno :-))). Žije tu s námi ještě můj strýc, ale ten by si myslím nevšim, ani kdyby to na té vložce bylo napsané :-))). A i já suším na zahradě, ale mám sušák se šňůrami za sebou (tedy mám i šňůry mezi stromy, ale tam spodní prádlo nedávám) a ještě v koutě u zdi baráku - tam spodní prádlo věším doprostřed a nikdo to nemůže vidět.

Ještě k Mooncupu - v rámci objektivity - měla jsem nějakou dobu zavedené tělísko a při tom je MS ze začátku hodně silná, takže v noci Mooncup nestíhal. Ve dne to šlo, ovšem musela jsem často vyplachovat. Jak se to zklidnilo, nebyl žádný problém.
Ještě jedna adresa - http://www.mokoshop.eu/index.php?curren … u88odksro7

Macex — 2. 8. 2007 10:23

Tak tady sleduji debatu na téma pratelných vložek a taky mne napadly všechny dotazy typu - kde to sušit, když normální prádlo sušíme na panelákových balkonech, jak to prát, jak to skladovat, než se dostanu k praní prádla, jak odstranit skvrny od krve, které běžně vznikají i na kapesníku (krev z nosu) a po silném zaschnutí, je problém to z toho dostat i s pomocí čističů, soli, studené vody, slunce apod....
Odkaz s velkým přehledem různých výrobků je velice zajímavý.... ale právě na tyto otázky tam mají dost zoufalé rady a návody.... Některé druhy se smí prát jen na 40 stupňů,  což je voda, která rozhodně nezničí bacily a další záležitosti, které v tom flanelu a dalších materiálech zůstanou.... Tudíž velice nehygienické...
Další výrobce se jistí - pokud chcete zamezit trvalému barevnému zabarvení (hnědé skvrny od krve) musíte v co nejkratší době vložku přeprat (kde v práci přeprat, sušit apod...), dále potom sušit na volném větraném místě, z důvodu kvalitního proschnutí a hlavně pokud možno sušit na slunci... Tudíž opět zde máme problém šňůr na panelovém balkoně - nevím, jak tam tohle pověsit a sušit a neupoutat pozornost stovek očí z okolních atriových oken a kolemjdoucích venčičů.... :D

vavatu — 2. 8. 2007 16:05

Úplně skvělá věc na vyprání (a to nejen skvrn od krve) je žlučové mýdlo. Zabírá spolehlivě, vložka je po ručním vyprání ve žlučovém mýdle skoro čistá. Nebo je šikovné ji namydlit, zabalit a nechat působit. Já mám všechny vložky v té přírodní barvě a i když jsem neměla čas ji hned přeprat a udělala jsem to třeba až večer, nikdy žádný flek nezůstal.  Jak s teplotou praní - zas tolik zkušeností nemám a taky jsem to popravdě nikdy moc neřešila, každopádně peru do šedesátky. Menstruační krev není nakažená, pochybuju že by byl důvod k vyšší teplotě. Docela věřím že stačí i ta čtyřicítka, stejně jako většina spodního prádla se taky pere jenom na 40. Ale o tomhle se nechci dohadovat - někdo má potřebu prát na vyšší teploty, někdo ne. Dá se koupit takový desinfekční prášek, je určen na praní dětských plen, prodává ho Bambino Mio. To by bylo řešení při těch nižších teplotách.
Jinak sušit se to podle mě má stejně jako jakékoliv jiné prádlo - i obyčejné tričko zatuchne, když nemá dost vzduchu. Takže když suším doma, normálně na sušáku, nechávám mezi prádlem běžné mezery, aby k němu mohl vzduch. Ono i ponožky se mají po vyprání usušit rychle, aby se nemnožily případné plísně.

han — 3. 8. 2007 17:16

Tak jsem se rozhodla!Objednám si pohárek.Látkovky mě opravdu
neoslovily.Pohárek je oproti nim praktičtější.
Čtrnáctiletý dceři,ale nechám klasický vložky.Myslím,že by pro ní pohárek zatím nebyl.

izzie — 7. 9. 2007 22:20

teď se pro něj vážně rozhoduju. prošla jsem stádiem vložek - ty už opravdu nikdy víc - tamponů, které mi sice docela vyhovují až na občasné protékání, ale už jsem s nimi zažila pár kuriózních a dost nehygienických situací (upadl na zem rozbalený a nový nebyl k dispozici, občasné zapomenutí sundat obal ze špičky,...). mooncup mi přijde docela praktický, když případně upadne, dá se desinfikovat nebo umýt mýdlem, nenasákne vodou při koupání jako tampon, cenově výhodný . mě se vyplatí už během jednoho roku používání. jediné, co by mě zajímalo je otázka častosti vyměňování..asi tak často jako tampon, a co když ho z nějakých důvodů nestihnu vylít za tu určitou dobu?

han — 9. 9. 2007 1:02

Mám dotaz:přesvědčila jsem svoji 20letou sestru taky ke koupi.Ale,myslíte,že bude moct používat tu menší velikost i po porodu?Těhotná není,ale tak do dvou let,by chtěli mimčo.Díky!

Gia — 10. 9. 2007 13:10

Já se taky už hlásím k "pohárkování" :D
Han - nevím, jestli jí to nebude protékat. Bude to muset vyzkoušet. No i na dva roky se používání pohárku  vyplatí.

kulisek9 — 15. 9. 2007 1:09

www.kalisek.cz

han — 29. 11. 2007 9:28

Tak jsme si ho chtěli se ségrou pořídit.Ségra se na něj ptala svojí doktorky a ta jí ho nedoporučila.Prý je to nehygienické.Tak jsem zklamaná.

Tiina — 29. 11. 2007 15:05

Tedy ty pratelný vložky to je dobrá kravina...už vidím, jak si jí použitou cpu v práci do tašky a doma to peru...brr, to je tak nechutný.

Selene — 9. 3. 2008 12:36

Tak nevím, teď jsem mluvila s kamarádkou, která si ho pořídila v létě, a po třech dnech dostala zánět... :kapitulation:

Já nad ním teda docela uvažuju, ačkoliv jsem o něm dnes slyšela poprvé v životě :lol: a jelikož používám výhradně tampony (už pár let) tak mi to přijde v podstatě to samé :)

Ale nevííím :|

PetaZ — 10. 3. 2008 19:35

Já jsem si koupila pohárek a používání mi nevyhovuje.. Měla jsem větší velikost a bylo mi od jedné známé řečeno, že si mám trochu přistřihnout konec, že to může vadit, tak jsem odstřihla dříve než jsem to vyzkoušela a ejhle - pohárek jsem vyndavala dobrých deset minut v různých polohách a pro mě bolestivý...
A teď nedávno jsem četla, že moc pohárek nedoporučují kvůli stagnaci krvi v pochvě a tím možným zánětům... Tak jsem pohárek hodila do koše a vrátila se ke starým dobrým vložkám a tampónům :D
Ale za pokus to stojí, třeba to bude některým vyhovovat...

Selene: u tampónů je to jiné, tam se krev vsakuje dovnitř a vyměňuje se v kratších časových intervalech...

Kamčatka — 10. 3. 2008 20:58

Nevím, nevím, ale příjde mi hodně nehygienický. Neriskovala bych možný zánět.

luluchen — 19. 3. 2008 19:17

moje kamaradka trpi na mykozy...poharek se doporucuje predevsim tem zenam,ktere maji caste problemy..tak jsme si ho s kamaradkou take koupily.sice jsem ho mela jen dvakrat,ale nemuzu si stezovat.jen jeste nemam nacvicene vyndavani..ale myslim,ze je to jen o zvyku...me by stacilo menit ho jen tak jednou denne,u nej se nemusim obavat tox.soku....na tampony jsem neustale zapominala a vlozky nosim jen pres noc.pripada mi skvely hlavne do bazenu atd,protoze mi pripada logicke,ze je zena pri menzes otevrena a vice citliva a nachylna a kdyz se tampon z druhe strany nasakne tou buhvijakou vodou,tak nevim,nevim.samozrejme,ze spousta te vody pronikne dovnitr...kalisek sedi pevne,puzivam i antikoncepcni krouzek,pripada mi to trosicku na stejne bazi,pokud ho proste nebudete chtit vyndat,tak sam by nemel nic upustit,naklonit se nebo neco vpustit dovnitr....tot moje zkusenosti....