Iveta X — 28. 11. 2006 12:57

Zajímalo by mě, jestli povolujete svým dětem rozchod například na školním výletě nebo na exkurzi. Moje děti každou chvilku někam se školou jezdí a pravidelně přinesou lísteček, že rodiče souhlasí s rozchodem. Nikdy tam ale není napsáno, jak dlouhý ten rozchod bude, přijde mi, že se učitelé tímto zbavují odpovědnosti za děti a část výletu si chtějí prostě užít podle svého. Například vloni jsem dceři podepsala souhlas s rozchodem, jeli na výlet do ZOO do Prahy. Až když se dcera vrátila, tak mi povídala, že přijeli do ZOO, dostali na tři hodiny rozchod na prohlídku ZOO. To jsem fakt byla v šoku, šlo o 6. třídu. Stejně tak můj syn vloni ve 3. třídě dostal na hodinu rozchod v Klatovech, kde v životě nikdy nebyl. Tento měsíc dcera jede už na třetí akci, vždy v Praze, jednou divadlo, podruhé muzikál a teď kino film ve 3D. Pokaždé mají dlouhý rozchod někde v obchodním centru nebo na Václaváku, asi si učitelky chtějí nakoupit na Vánoce. Ty školní akce nás tento měsíc stály už 1200Kč, před Vánocema velký peníze a to nemluvím o tom strachu, aby se mi vrátila v pořádku domů. Dceři tyhle věci nechci upírat, jsem ráda, když má možnost vidět něco novýho, ale ty rozchody mě vadí a navíc bych raději uvítala akce rozložený během roku a ne takhle najednou. Docela by mě zajímal i názor učitelky, jestli je tu nějaká....

Tiina — 28. 11. 2006 13:23

taky jsme mívali rozchody, na celém tom výletě to byla ta nejlepší část :-)). Nicméně, dcera chodí do šesté třídy, z toho soudím, že jí je tak cca 12, že ? To se mi zdá už dost aby mohla chodit sama nebo s kamarádkami po ZOO nebo po městě, u toho menšího kluka mi to už připadá trochu zvláštní, ale zase na druhou stranu bych to neviděla tak drasticky, stát se mu může cokoliv i doma nebo ve škole.

Michaela.43 — 28. 11. 2006 13:33

syn - 12 let - když  jela třída na školní výlet - jeli do Liberecké ZOO, měli všichni spicha v metru na Černém mostě...takže po Praze se tam každý dopravil sám.My bydlíme 10 km za Prahou opačným směrem, tak jsem synovi cestu vysvětlila a neztratil se - měl pochopitelně u sebe mobil, kdyby něco....je potřeba je rozumně osamostatňovat....
Nevím, v té ZOO  jsou ty děti zase za plotem, tam vběhnout na ulici nemohou, rozchod v obchoďáku mi připadá normální, každé dítě nakonec zajímá něco jiného a prohlíží jiné výkladní skříně, rozchod ve městě - to bych spíše volila u menších dětí  menší skupinky
nejsem učitelka, to je názor

akce ve škole: zní to asi blbě, ale zdá se mi, že školních akcí je někdy až dost....u syna v páté třídě - schválně jsem to zapisovala- měli týdně  nějakou akci, tedy učili se pouze 4 dny v týdnu...já vím, ale škola hrou....ale pak mají děti problémy s i/y a k počítání používají výhradně kalkulačku....

Iveta X — 28. 11. 2006 13:37

Já ty děti chápu, Tiino, ty rozchody oni mají nejraději. Jenže jsme ze sedmitisícového města a dát jim rozchod v Praze na tak dlouho je podle mě risk. V tý ZOO se jim vloni jedna holčina ztratila, museli na ní čekat, já vím, že nebezpečí číhá všude, ale tohle bych si jako učitelka neriskla. No mám docela strach, jak to bude teď  probíhat, na lístečku mají napsáno, že film se promítá v kině IMAX, Márodní muzeum, takže to nejspíš dostanou rozchod na Václaváku. Návrat mají psaný až kolem 17 hodiny, vyjíždějí už v 7 hodin ráno, takže asi to volno bude na dělší dobu. Už aby byla doma.

Iveta X — 28. 11. 2006 13:43

Michaelo, tak to je tvůj syn stejně starý jako moje dcera. Je šikula. Dceru u babičky ve městě taky pouštím  za kamarádkou, jede MHD a jsme ve spojení mobilem a od ní mi ještě brnkne, že dorazila, jenže tam to přeci jen trochu zná. V Praze se ztratí raz dva. Bude chodit sice s kámoškou, ale ta je na tom podobně, no snad to bude dobrý, nechci být jako černá kronika.

nexxi — 28. 11. 2006 14:22

hojky tak my teda papírky na potvrzení rozchodu nemívali vůbec a že se nám stalo i ve tři ráno že sme měli rozchod. a že na to doted všici vzpomínáme jak na nás v MC donaldu koukali

dusička — 28. 11. 2006 14:47

No já nevím, ale nám nedávaj podepisovat při těchto školních akcí žádné - souhlasím nesouchlasím s rozchodem.
A ani za nás to nebylo a to jsme i dvakrát do roka jezdili do školy v přírodě a tam jsme rozchod na výletě měli dost často.

aprill — 28. 11. 2006 15:04

Připadá mi normální, že děti mají na výletech a školních akcích rozchod a dát tak velkým dětem na Václaváku rozchod mi vůbec nepřipadá divné. Děti poznají hodiny a pokud se ztratí dokážou se na cestu zeptat. Nesmíš být tak starostlivá ( nemyslím to zle :) ).

Hannah — 28. 11. 2006 15:56

No,já bych chtěla vědět kde a jak dlouho rozchod děti budou mít než bych podepsala. Pravda, je to běžná praxe na školních výletech.Děti si tak mohou městečko nebo nějaký objekt lépe prohlédnout.Jestli chceš zaprudit škole,chtěj aby bylo na lístečku stanoveno místo a pedagog,na kterého se může dítě v době rozchodu obrátit.Učitel je stále v práci a ty jej platíš.

Iveta X — 28. 11. 2006 16:24

Škole zaprudit určitě nechci :D  a dceři rozchod podepíšu, ale budu zase jako na trní. Jednou jsem jí rozchod nepodepsala, její kamarádka tedy tím pádem taky od rodičů podpis nedostala a holky chodily po nákupním centru s učitelkou. Naštěstí se jim přizpůsobila a vzala je do hračkárny a na sváču. Syn rozchod taky napoprvé nedostal a musel jít s učitelem na kafe a prý stál celou dobu vedle jeho stolku, tak mi ho bylo příště líto a podepsala jsem mu ten rozchod v Klatovech. Pražákům, těm je hej, ale co my téměř z vesnice? :) Snad to dcera zvládne. Pamatuju si, jak jsem v prváku na střední škole měla výlet do Prahy, nejvíc jsem se těšila na rozchod na Václaváku a nedočkavě jsem se učitelky zeptala, kdy už tam budeme. Ona jen protočila oči a řekla, že na něm právě stojíme. Já si Václavák totiž představovala jako kulatý náměstí s podloubím.... No a to už jsem byla patnáctiletý klacek a vyrůstala jsem na větším městě než teď žiju.

Irenka21 — 28. 11. 2006 16:47

Inspekce sleduje četnost rozšiřujících poznávacích akcí, to je ta ZOO a další výlety, myslím, že pro učitelky to není nic moc, hlídat tam rozjívené dětičky, tuhle známá vyprávěla, že děti zlobily někde v planetáriu a potom místo slíbeného rozchodu v nákupním centru jely přímo domů, když děti nepojedou nikam budou rodiče nadávat, když někam jedou , některým se to také nelíbí, nikdy se asi nemůžou zavděčit všem, já nemám ráda několikadenní výlety, kluci vždy přijedou nevyspalí a hladoví a utahaní s haldou špinavých svršků, někdy i onemocní.

Jessie — 28. 11. 2006 17:04

Co já se pamatuju, tak do osmnácti jsem musela mít lísteček, že po skončení akce za mě přebírají odpovědnost rodiče. Tj. - jeli jsme do kina a pak jsme si mohli dělat co jsme chtěli, pokud jsme to měli podepsané. Fakt je ten, že většinou se zůstavalo na Kladně (tam byla škola) a když se jelo do Prahy nebo tak, tak jsme byli pořád s učitelkou. Jedinou vyjímku tvořili vánoční trhy na Staromáku, tam nás pustila. Jinak nějaký rozchod neexistoval.

anka — 28. 11. 2006 17:37

My to měli tak, že děti znali číslo mobilu na profesora a v případě potíží měly příkaz zavolat.Jen jednou při cestě do Anglie čekal studemt na jiném náměstí než měl,ale mobil to vyřešil :)

PavlaH — 28. 11. 2006 17:43

Rozchod je docela o strach. Nikdy nevíte, co se stane a odpovědnosti vás - jako učitele -  nikdo nezbavuje. Jde jen o to, abyste si uvědomila, zda je vaše dcera natolik spolehlivá, že dodrží pokyny. Sama si pamatuju, že rozchody byly fajn. Koho by bavilo stále chodit ve stádu.  Většinou se rozchod ještě omezuje časem a místem, záleží hodně na věku žáků. Nemyslím si, že si učitelé tímto ulehčují práci. Já sama nesu rozchody velmi těžce.

Po ukončení akce už nejde o rozchod, vlastně je to souhlas  s tím, že si za dítě přebíráte odpovědost. Mnozí rodiče nechávají děti ve větším městě po akci z praktických důvodů. Plánují společné nákupy, nebo tam dítě zůstává na kroužek. Prostě nic není tak jednoznačné, jak to na první pohled vypadá.

Když souhlas nedáte, dopadne to tak, jak jste popsala, děti prostě zůstanou s učitelem a ten s nimi daný čas tráví.

Rozložení akcí je další problém, někdy je pravda, že se nakupí, ale svým názorem můžete četnost akcí určitě komentovat na třídní schůzce.

Určitá důvěra a volnost pro děti se jistě vyplatí. Dítě se naučí zodpovědnosti, být někde načas i orientovat se na neznámém místě.

Jak říkám, rozchod má svoje klady i zápory.

Iveta X — 28. 11. 2006 18:00

Pavlo, díky za názor člověka z oboru. Kamarádka učitelka povídala, že před takovýmto výletem většinou špatně spí..... Určitě to pro učitele taky není jednoduchý, asi záleží, jak se kdo k tomu postaví.S tím mobilem na učitele je to dobrý nápad, byla jsem svědkem toho, když se v Písku rozcházela třída studentů a učitelka za nima volala, kdyby měl někdo nějaký potíže, tak ať jí zavolá. To je pravda, že tohle bych mohla na rodičáku navrhnout. Já pořád vidím svoje děti jako malý,  na výlety jezdí většinou do velkých měst a celkem daleko - Praha, Budějovice, Plzeň, Klatovy atd. Když jedou do Strakonic nebo Písku, kde to celkem znají, tak jsem klidnější.

zenetka — 28. 11. 2006 23:26

Ve třetí třídě se mi zdá dost brzy na to, aby děti dostaly rozchod v pro ně neznámém městě. Asi jsem moc úzkostlivá, ale dcera šla poprvé do hudebky sama (s kamarádkou) ve 4. třídě, v menším okresním městě.
Jinak - jak jste tu narážely na to , že těch akcí je teď ve školách nějak mnoho - já zase s nostalgií vzpomínám na školní brigády - na ředkvičkách, na cibuli, na bramborách, dokonce i na hloupém hrabání trávy jsme si užili nejvíc legrace. Dietní salám z papíru s rohlíkem ke svačině - to byla pančku dobrota! A co teprv chmel nebo 14 denní brigáda -sběr jablek, ty děti jsou z mýho pohledu o to ochuzený, a z rodičovskýho pohledu si myslím, že žádná práce jim neuškodí.